2020-03-10 50 瀏覽
食飯時間到,突然想食馬來西亞食品,浣紗街有間叫肉骨皇,已經好多年,正宗的,所以舉家齊往,家人已經兩星期冇出街,呢道駕車可以直到。兩人一份招牌肉骨茶,細的已經是適合一至二人$98,不過唔包飯,白飯$10唔貴。用明火保温,上枱之後仲繼續煮,熱辣辣食,肉骨有好幾件,湯好飲,唔似台灣夜市的有藥材味,比較適合香港,我最鍾意碟黑油及油炸鬼,黑有裏面有蒜蓉,點肉骨食好好味。另外點了咖喱羊,自配原味油酥餅跟咖喱汁,咖喱地很濃郁,酥餅亦好香,天作之合,非常非常非常之美味。今日天氣非常好,乾爽又陽光,非常非常之開心可以出來走一走。

今日天氣非常好,乾爽又陽光,非常非常之開心可以出來走一走。

2020-03-05 1030 瀏覽
今日出門口嘅時候低估咗個天氣,就咁着咗件薄褸就出去。行到一半已經覺得凍 即刻search 吓附近有啲咩嘢食可以暖吓個人。見到呢間古法肉骨茶就即刻決定過黎食老闆份人好好傾,好似同每個客人都好熟咁。傾開先知原來呢到開咗10-11年架啦,等我仲話自己成日黎呢頭,有間咁好食嘅星馬菜都唔知 🙊招牌肉骨茶 📍 $68上枱嘅時候老闆會好細心咁點着個火爐,等我地可以慢慢食,又keep 得住個溫度 🔥 飲落好暖胃呀 😍 老闆同廚師經過一番調教,將肉骨茶調教到適合香港人嘅口味 😁 藥材味道依然濃郁,肉質都淋好入味無骨海南雞飯 📍 $68啖啖肉好正呀 😋 啲雞好嫩滑,連雞胸肉都滑,份量都好足夠。個油飯砌得好靚,炒得好乾身得黎又食到雞油同黃薑粉味,值得推介!牛肉沙嗲 📍+$15肉質夠哂鮮嫩,佢地個沙嗲醬好特別好有心,有好多花生粒,好有口感我地叫咗杯熱奶茶,估唔到啲茶都幾香幾滑。另外一杯就叫咗蜂蜜柚子茶,味道好夠,一啲都唔吝嗇,食到我地好滿足。下次要夜晚黎食埋佢個蟹肉米線同焗咖吔麵包伴雪糕佢地有學生優惠架,除咗以上2款,仲有好多lunch set 都係$45咋,仲要包嘢飲 😳 我都有學生證架 🙊

招牌肉骨茶 📍 $68

招牌肉骨茶
無骨海南雞飯
牛肉沙嗲
2020-03-04 59 瀏覽
最近疫情關係,plan左既旅行熊貓都要cancel喇,唯有起香港食多d唔同地方既菜色,當自己去左旅行啦!招牌肉骨茶 細 $98 (1-2人)肉骨茶煲一路都會有個爐煲住,KEEP住佢熱辣辣的溫度。肉骨茶味道好濃藥材味,係正宗馬來西亞的口味呀!除左排骨之外,有豆卜,金菇等等配菜,仲有我最鐘意既油炸鬼,浸一浸落個湯度,沾滿湯既油炸鬼好好食!而家呢D潮濕既天氣,最岩就係飲肉骨茶,驅寒嘛!排骨肉質很鬆軟,沾上甜豉油,令我有去馬來西亞的感覺!無骨海南雞飯 ($68) 跟飯的冬瓜湯非常清甜, 無味精。雞件無骨,食落啖啖肉,好嫩滑!金字塔型的油飯好香。價錢合理,份量足夠,值得再來!

招牌肉骨茶 細 $98 (1-2人)

無骨海南雞飯 ($68)

價錢合理,份量足夠,值得再來!

細個日日返工就成日諗住幾時退休唔洗做,係屋企嘆世界,以為好爽。到而家香港疫情爆發啦,企業先後宣佈裁員減薪,而家想保住份工都唔係咁易呀!就連近期飲食業都出現倒閉潮,為表支持一下佢地,當然揀間自己鍾意既餐廳啦。係大坑就有間新加坡菜老字號「肉骨皇」係我一直既心頭好,作為常客點可以唔撐呀!👇📌招牌肉骨茶 - $98👉佢地既肉骨茶有分大細,有火爐一路滾住唔會怕佢攤凍哂,而呢煲肉骨茶最大賣點係,濃濃深啡色既湯底,帶住啖啖濃郁既藥材味,加上胡椒有種份外惹味。而主角肉質煮得夠腍身,配角豆卜亦不失霸氣,幾有趙口,整體無退步到,唔錯。📌海鮮喇沙 - $68 (午市)👉星馬招牌菜之一當然係喇沙啦,呢碗一次過食盡幾款生猛海鮮,淨係大大隻海蝦非常醒胃呀,加上魚片、溏心蛋、獅蚶,每樣都做到辣中帶香,爽口鮮甜。湯底入口濃郁滑溜,麵條有咬口,唔會過淋,真材實料!

📌招牌肉骨茶 - $98

配角豆卜亦不失霸氣,幾有趙口,整體無退步到,唔錯。

📌海鮮喇沙 - $68 (午市)

2020-02-27
15 分鐘 (堂食)
  • 招牌肉骨茶
  • 海鮮喇沙
2020-02-26 74 瀏覽
有D 掛著星馬的肉骨茶😚,今日同朋友黎依間”肉骨王”試下先。時間比較早,餐廳未算好多人。座位尚算闊落,坐得好舒服😌。店員好詳細介紹佢地嘅菜式,最後我地決定叫一杯肉骨茶同2個飯麵類試下。黎到食星馬菜的餐廳梗係要試下肉骨茶啦。依碗肉骨茶偏向似馬來西亞果邊👍,有好重的藥材味,非常濃郁但又唔苦澀,唔覺有落到味精,飲完覺得暖笠笠🤗🤗。檳城炒貴刁炒得好香,幾乾爽,加左佢地嘅特製醬油味道濃濃的,仲有D蛋絲,臘腸,大蝦,口感豐富😋,如果加埋芽菜就好啦☺。印尼炒飯賣相OK。串燒熱辣辣,肉質夠淋幾好食🤤。飯面上隻蛋煎得剛好,仲食到少少蛋汁。炒飯粒粒分明,調味適中,唔太油又唔太鹹,入面有大蝦,魚蛋片,魷魚等等的海鮮,唔錯唔錯👍。
時間比較早,餐廳未算好多人。座位尚算闊落,坐得好舒服😌。

檳城炒貴刁

印尼炒飯
2020-02-24 76 瀏覽
諗起中秋節可以嚟大坑睇舞火龍就好興奮🤣喺一個好好嘅節日嚟🤪原來大坑都喺一個美食聚集地☺️行過見到呢間馬來西亞菜,二話不說入去啦😂我想食肉骨茶好耐啦😂招牌肉骨茶 細 $98 Klang Bak Kut Teh 1-2人份量嘅肉骨茶,店員先放個爐喺枱面,再放上有配料嘅肉骨茶煲😛滾起時候店員幫忙將金菇同配料混合,一直滾住唔怕攤凍哂嘛👍🏻香噴噴嘅肉骨茶味道幾濃藥材味,飲得出落重料煲㗎☺️仲有冬菇,豆卜,杞子,豬肉骨嘅份量又夠多,2個人飲可以飲2碗🥰吖!個油炸鬼喺浸一浸落個湯度,沾滿肉骨茶味嘅油炸鬼勁好食🤪個醬汁喺肉骨點㗎☺️夠軟腍點少少醬汁好juicy😁飲完成個人暖笠笠哂😌海鮮喇沙 $98Seafood Laksa可選麵底,油麵或米粉,或者想一次過滿足2種口味可以揀兩溝摻摻麵底😂個人鐘意米粉個質感,細細條易入口,想要有咬手要揀油麵👍🏻配料都唔錯,有魷魚圈,蝦仁,青口,蜆,魚片😁個湯底帶點微辣但同時好開胃,愈嚟愈想食🥰

招牌肉骨茶 細 $98
Klang Bak Kut Teh
肉骨茶  細
吖!個油炸鬼喺浸一浸落個湯度,沾滿肉骨茶味嘅油炸鬼勁好食🤪

海鮮喇沙 $98
Seafood Laksa
海鮮喇沙

海鮮喇沙
2020-02-20
  • 肉骨茶
  • 海鮮喇沙
2020-02-22 62 瀏覽
今日練完車就係附近食野朋友介紹話想食肉骨茶就跟左佢去呢間鋪頭係大坑比較入嘅位置 98蚊一bo肉骨茶 兩個人食又係貴wo平時一個人想飲 買一碗都係20蚊另外仲有d小食呀 喇沙呀之類肉骨茶黎喇!配醬油同油炸鬼下面有火慢慢bo 呢個肉骨茶有肉有骨加埋唔同藥材一齊bo 藥味唔係好濃果隻 入口好好店主話入面有當歸杞子等等 補血對身體好好而且佢地個肉骨茶仲參加過國際比賽不過味道真個唔錯嘅 湯水黎講 20蚊一碗好平入面舊肉都好大 而且其他都好足料配埋個白飯一齊食岩岩好另外叫左個馬拉盞炒蘿蔔糕唔算好辣但又好惹味開胃好香口各自叫左杯飲品去到邊都試咸檸七嘅我 覺得呢間d檸夠咸!可以~賣單百令蚊個人都唔貴~如果有set揀應該會抵d~
今日練完車就係附近食野

配埋個白飯一齊食岩岩好

另外叫左個馬拉盞炒蘿蔔糕
唔算好辣但又好惹味開胃好香口

各自叫左杯飲品
去到邊都試咸檸七嘅我 覺得呢間d檸夠咸!可以~

賣單百令蚊個人都唔貴~如果有set揀應該會抵d~
2020-02-16
2020-02-21 36 瀏覽
食黎食去都係日韓泰中西菜,已經覺得有D悶。記得之前去新加坡飲既肉骨茶好好味,食過返尋味,想搵下正宗D既餐廳飲。聽聞呢間肉骨菜拎過獎,叫左個1-2人份既肉骨茶。用材好足,肉都煮到好TENDER,唔錯唔錯!仲有個HEATER,慢慢飲都唔怕。同以往飲既唔同,呢個SOYSAUCE味重,岩拌飯吃。另外叫左個馬拉盞蘿蔔糕,同平時茶樓食開既味差好遠。呢個果然正宗好多,好濃既調味,個蘿蔔糕似自製,個質感都同香港蘿蔔糕有少少唔同。叫左杯SALTY LIME 7 up,欣賞係CAN既7UP,好飲好多架!呢度既木門好有東南亞既感覺。有一刻以為自己去左馬來西亞!哈哈。
2020-02-18
2020-02-20 45 瀏覽
依然清晰的記得第一次去新加坡的時候便深深的陷入了東南亞美食而無法自拔,肉骨茶絕對是其中一道會讓人念念不忘的美食佳餚。回到香港之後一直苦於尋找地道的肉骨茶而不得~不得不說今天品嘗的新加坡餐廳真的讓我的內心湧入了一種久違的驚喜之感。后来得知该餐厅的掌厨师傅原来是地道的马来西亚人,怪不得食物会如此正宗!墙裂推荐 肉骨茶 $98hkd有了中药药材加持的茶汤多了一份浓郁和地道,炖肉也非常的入味,第一口便会带你重回新加坡~配料非常充足~非常值得一试。沙嗲肉串 $78hkd沙嗲酱非常地道,肉质非常的鲜嫩。餐厅环境非常干净且舒服,老板也非常的热情,会为你耐心的介绍马来的美食文化~是一次非常棒的身心体验之旅没错了~

墙裂推荐
肉骨茶 $98hkd

沙嗲肉串 $78hkd

沙嗲酱非常地道,肉质非常的鲜嫩。

2020-02-19 34 瀏覽
女女好鍾意飲肉骨茶,今日lunch就同佢去咗大坑嘅肉骨皇食個午飯。餐廳嘅裝修以深色嘅木材為主,好有南洋風味,店內播放著懷舊嘅粵語國語金曲。本身想叫兩個午市套餐,但係驚囡囡食唔曬浪費, 所以叫咗一個無骨海南雞飯套餐,再散嗌一個細碗肉骨茶湯,另外再加個鮮蝦柚子沙律。肉骨茶湯先上桌,淨湯冇其他配料,味道香濃,十分滋補美味。無骨海南雞非常滑嫩,啖啖肉好正,白飯嘅份量都算多,成個金字塔,配一碗冬瓜湯。柚子沙律份量都幾多,不過柚子有點細粒,唔係好夠甜,可能吾係當造啦。下次好想再嚟試過大煲嘅肉骨茶❤️😋😋

肉骨茶湯先上桌,淨湯冇其他配料,味道香濃,十分滋補美味。

2020-02-19
2020-02-13 17 瀏覽
今天來了有美食之都稱號的大坑,看到一間店以「肉骨茶」命名,便進去嘗嘗。進去叫了我最愛的肉骨茶,炒貴刁和老闆推介的焗咖椰雪糕多士。肉骨茶是用一個迷你煲裝着,下面用慢火煮煲中的茶, 十分新鮮。都總有一些材料,包括瘦肉,少量金菇,和一些配料。份量大概適合一至二人吃。因肉骨茶味道本身較鹹和濃味,我另外叫了一碗白飯配着肉骨茶一起吃, 味道剛好,飯會沾滿肉骨茶的味道,10分美味。另外值得推介的是咖椰焗多士雪糕,分量十分大,適合二至三人吃。多士中間有咖椰醬❤️,切開多士麵包後可沾醬來吃,十分吸引😍旁邊的芋頭味雪糕十分特別下次會再來嘗試其他食物

進去叫了我最愛的肉骨茶,炒貴刁和老闆推介的焗咖椰雪糕多士。

下次會再來嘗試其他食物
2020-02-11 700 瀏覽
朋友近日心事重重,為家事而煩惱,很想我給他一點意見。應約來大坑吃頓午餐,順便促膝詳談。其實我都已經很久沒來大坑,印象中對上一次嚟已經是年半前,幸好友人一早已經揀選了這間位於浣紗街,主打肉骨茶的餐廳,不用我傷腦筋。餐廳面積不大,只有七八張長檯,而最後方的一小角則為廚房位置。牆身上畫了不少卡通食物圖案,色彩繽紛,加上環境開揚,光線充足,為店內裝潢添上寫意的感覺。餐廳午市以套餐為主,共有 12 款可供選擇,定價為 $58 或 $68,全部套餐都包飲品,而且仲免收服務費,非常經濟。另外加 $10 更可以配多一碟淨油菜,加 $15 配牛肉沙嗲,而加 $20 就會有一客炸雞翼。我哋每人點咗一個午餐,分別有招牌肉骨茶 ($68) 同無骨海南雞飯,另外仲配咗兩款小食。肉骨茶可以配白飯、油飯或米粉,本來我哋揀咗油飯。不過店員非常細心,留意到我哋點嘅海南雞飯已經係配油飯,提議我哋不如改配白飯,味道與肉骨茶更夾。肉骨茶色澤深濃,翻熱後,中藥材的香氣徐徐散出。先舀一碗湯茶品嘗,藥材香味恰到好處,濃郁中又帶點甜韻,質地清新輕盈,潤而不燥,與坊間藥材味濃且帶苦澀嘅肉骨茶截然不同,很啱我口味。湯料方面,除了有香腍入

肉骨茶色澤深濃,翻熱後,中藥材的香氣徐徐散出。先舀一碗湯茶品嘗,藥材香味恰到好處,濃郁中又帶點甜韻,質地清新輕盈,潤而不燥,與坊間藥材味濃且帶苦澀嘅肉骨茶截然不同,很啱我口味。湯料方面,除了有香腍入味的肉排外,還有盡吸湯汁的豆卜和滋味的金菇等。排骨肉質很鬆軟,蘸上甜豉油,味道相當理想。吃時更可以加入香脆油條粒,特別滋味!

至於另一客無骨海南雞飯 ($68) 份量亦絕不欺場,雞飯送上檯時仍熱辣辣,油飯做成金字塔狀,趣味十足,而且聞落仲好香添!跟飯的冬瓜湯,飲落非常清甜, 完全無味精。雞肉很有水準,皮爽肉嫩,留有肉汁,加上雞件已去骨,吃起來啖啖肉,食得好方便。蘸點的三色醬,味道亦唔錯,有黑而濃的豉油、薑蓉和辣椒醬,各具特色。油飯以雞油、南薑和香茅等炮製,上桌時呈金黃色,入口煙韌甘香。

加配的蠔油生菜 (+$10),色澤翠綠,入口爽脆,簡單又好吃。牛肉沙嗲 (+$15)  一客有兩串,牛肉烤至外皮微脆,肉質鮮嫩又不會硬邦邦。沙嗲醬亦很有水準,內裡有不少粗粒花生,可見調配者的用心,入口沙嗲味極濃,香氣十足。

餐茶可以揀白咖啡、奶茶、檸茶、檸水,轉凍飲或其他飲品亦不用加錢,非常抵食。
午餐
想去間餐廳六點就打烊游蕩完一輪揀咗食呢間可能餐廳唔係咁顯眼啦當日食到七點幾都包場餐廳地方唔大枱都唔多裝修就正常有啲茶記味啲員工笑容招呼都好好依家免加一仲送埋飲品有趣嘅係會兼賣印度菜.天氣微涼食肉骨茶岩晒藥材味偏濃味道都唔錯只係嫌個味調得太甜啦肉排骨多過肉都有啲硬但肉骨茶都幾大煲足料有四幾大舊骨排豆腐卜仲有枝竹杞子金菇冬菇會配埋油炸鬼索落湯食仲會提供生蒜甜豉油點.試埋個馬拉盞炒蘿蔔糕上菜個賣相認真麻麻哋黑鼆鼆炒埋一堆加芝麻點知食落去好有驚喜喎啲蘿蔔糕原來炸咗再先再用馬拉盞甜豉油兜番夠新鮮食落仲有啲脆口加埋啲配菜有芽菜椰菜大火兜炒仲保持到爽身夾埋食減低油炸油膩感.最後仲試咗個螄蚶喇沙湯底唔算濃但味道唔錯麵底算大份係配料差啲有六粒螄蚶枝竹豆腐卜幾片冬菇同埋一塊生菜啲螄蚶入口都算幾鮮甜廚房仲好有心機去咗殼但個碗大睇落似唔足料
想去間餐廳六點就打烊
幾片冬菇同埋一塊生菜
啲螄蚶入口都算幾鮮甜
廚房仲好有心機去咗殼
但個碗大睇落似唔足料
招牌肉骨茶 (細)
馬拉盞炒蘿蔔糕
螄蚶喇沙
招牌肉骨茶 (細)
馬拉盞炒蘿蔔糕
2019-12-21 145 瀏覽
本身對肉骨茶嘅要求都相對地高,呢個肉骨茶都滿足到我佢裏面落足料,有冬菇、杞子、軟林林嘅肉,同埋金針菇,味道非常之濃郁,又天然又好飲,加$20仲可以we feel啲湯添另外,我哋嗌左個seaham,一啲都唔腥,感覺非常之新鮮,店員仲好貼心咁樣幫我地開晒,唔使自己嚟,方便又好食要同朋友一齊share,呢盆就最啱啦我哋仲帶咗個炒秋葵,秋葵同啲蔥炒埋一齊非常之香,有啲人可能會怕秋葵滑潺潺,但係佢咁樣走就非常之易入口,值得推介。最後我哋帶咗個咖啡骨,之前完全唔知佢係啲咩,見佢個菜名隔離有粒星星係本店推介,就諗住試吓。一食落口十分有驚喜,原來咖啡同ribs係咁夾嘅廚師仲要將佢嘅表層燒到啱啱好,小小窿,唔會太過分,好香口㗎!呢道菜簡直送飯一流
本身對肉骨茶嘅要求都相對地高,呢個肉骨茶都滿足到我

要同朋友一齊share,呢盆就最啱啦

2019-09-09 185 瀏覽
【肉骨茶】肉骨茶其實係加咗藥材嘅肉骨湯茶味就無喇,不過就有濃濃嘅中藥材味道~呢個係細份嘅肉骨茶,材料一樣好豐富啱哂進補一番,哈哈【海鮮柚子沙律】海鮮同柚子都係清爽嘅食材加埋一齊做沙律好夾海鮮有大蝦同魷魚 🦑柚子酸酸甜甜,夠哂開胃【海南雞飯】海南雞飯係經典嘅南洋菜,配咗三色醬食極都唔會厭呀 😋油飯整成三角金字塔咁,食落好香【巴東牛肉】牛肉燉得勁惹味香料恰到好處唔會好重手仲有濃郁嘅椰香而且牛肉肉質 keep 到軟熟【鹹魚銀芽炒鮮魷】銀芽爽脆有鹹香看似簡單但好食另外亦有唔少海鮮料【臭豆參巴煎蛋餅】煎蛋餅之中加咗好多香口嘅洋蔥切開就見到仲有蛋汁 🍳 唔會煎得好老~而參巴係一隻辣椒醬嚟所有都有微微嘅辣味,幾過癮
【肉骨茶】
肉骨茶其實係加咗藥材嘅肉骨湯
茶味就無喇,不過就有濃濃嘅中藥材味道~
呢個係細份嘅肉骨茶,材料一樣好豐富
啱哂進補一番,哈哈

【海鮮柚子沙律】
海鮮同柚子都係清爽嘅食材
加埋一齊做沙律好夾
海鮮有大蝦同魷魚 🦑
柚子酸酸甜甜,夠哂開胃

【海南雞飯】
海南雞飯係經典嘅南洋菜,配咗三色醬
食極都唔會厭呀 😋
油飯整成三角金字塔咁,食落好香

【巴東牛肉】

煎蛋餅之中加咗好多香口嘅洋蔥
切開就見到仲有蛋汁 🍳
唔會煎得好老~
而參巴係一隻辣椒醬嚟
所有都有微微嘅辣味,幾過癮