2021-03-05
聽講荃灣有一間街知巷聞嘅米線鋪👂🏻,一行四人跟住米線迷朋友去朝聖!香車街熟食中心鄰近愉景新城,當日中午大部分食肆都無開門又黑媽媽,令人懷疑係咪真係有好野食🤔,直上三樓行多幾步,見到大排長龍就知名氣有幾響噹噹。店外等緊位時就填定落單紙仔📝,一批客人離開先會入另一批客,係門口拎埋飲品就可以入座啦,入面係大牌檔式嘅圓檯圓凳,當時2人限聚都有分開檯。據說米線同炸物即叫即整🥘,逐碗逐份新鮮煮起,等多十幾分鐘先上齊熱辣辣嘅食物。不過實在太多人等位,食飽就好快收走,食得慢嘅朋友仔話食到有少少壓力🤣。————————————————👅蒙古湯米線 ($45)👍🏻老闆娘具有標誌性嘅特色湯底,加入香料同孜然粉,有大,中,小,BB辣選擇,唔食得辣嘅我緊係揀BB辣啦,估唔到孜然香同微辣幾夾🌶️,仲有大量肉碎同芽菜香蔥,單食都OK~👅野菌腐皮卷 (加餸$10)👍🏻炸物用小碟分開上,2條腐皮卷炸到脆卜卜,入面包住切粒菇菌同粟米粒🍄🌽,表面都幾油膩,如果有牛油紙索一索就更好👅招牌酥炸雞球 (加餸$10)👍🏻一份有三件炸雞球,炸起熱辣辣🔥,炸粉薄薄一層,雞肉都幾多汁,小心燙口啊!👅反斗蝦膠豆卜 (加餸$10)👍🏻故名思意
————————————————
👅蒙古湯米線 ($45)
👅野菌腐皮卷 (加餸$10)
👅招牌酥炸雞球 (加餸$10)
👅反斗蝦膠豆卜 (加餸$10)
👍🏻故名思意即係反轉豆卜再釀入蝦膠,可惜炸得有啲乾身😣,蝦膠失去鮮味
————————————————
🚩總結:雲南米線即叫即煮,配餸多樣又有特色
————————————————
🌟注意:逢星期三休息,留意社交平台營業時間更新,每人最低消費一碗
📍 老闆娘雲南米線
地址︰荃灣曹公街8號香車街熟食中心3樓28-29號舖