2021-03-09 937 瀏覽
間中想食米線,第一時間諗到既就係老闆娘。間舖頭雖然係街市入面,平時好難會留意到但係依然係長期既人龍店。以米線黎講,佢定價算高,不過佢既質素同分量,絕對對得住個價錢。我食過好幾次呢間舖,次次都要排隊。雖然要排隊,但係食完之後就會覺得佢係值得排既🤩呢度既米線無論係湯底,定係佢配餸都好好味,係我最鍾意既米線舖。1️⃣麻酸辣米線(中辣)(招牌酥炸雞球+野菌腐皮卷)($55)黎親呢度必嗌酥炸雞球,大大件,炸得好脆,入面既肉仲係好滑,一啲都唔乾。而野菌腐皮卷都好好食,好似係鋪頭每日人手包ga,入面包滿菇同埋粟米,不過面頭就油左啲,怕油既人就唔好嗌la。  食米線最重點既緊係佢既湯底啦,呢度既湯底同出面其他米線舖既好唔同,濃郁好多,而且米線份量好多好大碗,食完好滿足。我以前黎親都係嗌酸辣湯底,酸辣湯底好好味,所以我黎親都揀佢😂今次諗住試下其他湯底,就揀左佢既麻酸辣湯底,佢呢度既麻係真係唔惹少,真係好麻,麻到好爽。麻酸辣湯底,又麻又酸,重口味既人一定鍾意。宜家天氣凍食,仲正!我點左中辣,覺得啱啱好,不過呢度既辣係比出面既米線舖既辣再辣啲,所以唔係好食得辣既人就唔好點太辣la。  2⃣️麻辣米線(小辣)(反斗蝦

2⃣️麻辣米線(小辣)(反斗蝦膠豆卜)($45)
朋友嗌左麻辣湯底,麻辣湯底冇左陣酸味,麻味更加突出,相對麻酸辣湯底冇咁重口味,不過湯底依然係非常濃郁。呢碗係小辣既,辣度黎講其實都算偏辣,如果唔食得辣既人建議嗌BB辣好la。  呢度既炸物全部都好正,除左炸雞球同埋腐皮卷之外,呢個反斗蝦膠豆卜都係一個幾少見幾好味既餸。豆卜表面炸得超脆,中間釀入左一舊蝦膠,味道唔錯值得一試。同埋呢個炸得唔油!