2004-10-03 9 瀏覽
我並沒有幫趁過這食店, 原本我和同事去食LUNCH,見佢新開(大約半年前), 我地5個人,有4個人去拿位,差唔多有位的時候,他說我們人數未齊,不能比枱我地, 我同事都差唔多行到啦, 而且又唔係欠好多人, 你知啦,LUNCH時間好緊迫麻, 我們已經12點55分開始等位, 等到1點3啦,公司LUNCH食到2點, 佢地D態度好似唔憂做咁,話知你呀,我地最後去左第度食(不過我地等位時聽到啱啱食完D客話"車,咪好似高級茶餐廳,又嘈,又迫,下次都唔會再嚟),我地都唔會呀,食LUNCH, 好巴閉咩!
2004-09-25 8 瀏覽
可能我係平日6點幾就去食~時間又早,唔多人,唔駛等就有位喇~叫左雞絲粉皮,小籠包,酸辣麵同埋津白雞絲粉皮太細碟喇...d汁杰得滯我好鍾意食粉皮架嘛...唔夠詠黎園好食(唔係講笑,果度d粉皮真係好食)小籠包好多汁~好食過香港既鼎泰豐~酸辣麵就真係好唔得喇...嘩,d麵一pat pat既,個碗咁鬼大但係裝得個小小...津白又太油...即係話除左個小籠包之外都冇乜好食...
叫左雞絲粉皮,小籠包,酸辣麵同埋津白
小籠包好多汁~好食過香港既鼎泰豐~
津白又太油...即係話除左個小籠包之外都冇乜好食...
2004-09-24 4 瀏覽
上星期四我們一家5口book了8點半位,起初有d擔心,因為睇到綱友的食評對呢間野麻麻。8點半到達後, 有大約10人係門口等侯, 因為我地有訂枱小姐就問我地介唔介意坐張4人枱。小姐態度幾好,我地就接受佐。坐低點菜,我老豆一向唔喜歡食物擺滿成張枱,所以每次逐少逐少咁落order,小姐們不但沒有不耐煩,captain小姐仲欣勤解釋各種食物。雖然食物唔稱得上好好食, 不過小籠包始終出色,比起銅鑼灣分店本人覺得呢間好好多了。
2004-09-20 3 瀏覽
在上星期日, 大約6點鐘去食, 都唔係好多人等位, 所以好快就有位, 我們兩個人叫了"小籠飽", "雞絲粉皮", "炒鱔糊"&"排骨拉麵"!!! 最差係個"炒鱔糊", 一o的都唔好食, 又唔新鮮, 鱔糊又係雪藏, 沒有鮮味, 硬都死!! 而雞絲粉皮又少雞絲!!! 碗排骨拉麵都沒有味道, 淡到死!!! 比較好都係"小籠飽", 但好似唔夠熱!! 總之一句講晒, 差, 差, 差!!!
2004-09-08 2 瀏覽
星期二朋友生日,訂左係呢度食飯慶祝。我地一共有五個人,但有一個未放工,未黎到。咁我地四個人諗住食住等啦,點知門口個知客唔俾我地入,佢勁冇禮貌,又冇笑容喎。不得止,佢仲要我地等齊五個人先俾我地入,有冇攪錯呀,我預約左,時間又過晒,咁都唔俾人入去......見佢咁既態度,咪搵佢經理理論。點知佢地個經理同個知客一樣,話呢個係公司政策,一定要等齊人先入得。咁其實呢D野可以彈性處理,我都訂左7點15分呢個時間,有冇理由過晒鐘都唔俾人入去,硬係要等齊所有人先入得,咁如果我地有十幾個人,係唔係都等齊晒先入呀。我地一定唔會再去受氣。
2004-08-09 3 瀏覽
星期日特登帶同一家人去試這的小籠包及其他好味道的小食和拉面LA!平時放食晏例必人多!以為今次下午二時多應該好些!點知埋到去位個平時都冇乜笑容知客大聲同我講(可能以為我是弱聽人士)表情嚴肅地說:冇位!齊人先安排!我便答她我們已經齊人。她便用更嚴厲的態度喝我:而家無呀!我見棋豎得閒,咪問佢使唔使咁燥!叫佢再REPEAT 最先同我講的說話,然後告訴她,我只是話比佢聽我已經齊人,有可安排我們入座!唉!唔通這食完重有錢分?為了一場來了,便依然照有位坐低,叫了必叫的小籠包,又真的依舊皮薄汁正,但原來二點幾來食的小籠包是沒有平時食晏時那麼好食,今次的皮是林了小小,一夾就穿!鱔糊炒拉面就好似炒定,涼了少少,紅油抄手OK,酸辣湯拉面就應該是的面已先做好,有客ORDER就淋酸辣湯上面,因面心不夠熱還搭埋一堆,但你用快子鬆番開都可以食,那未便和他們收的价錢不相稱了,蚝油炆筍都保持一般舊有水準。值得一讚的是,今次預先聲明的後上甜品高力豆沙和酒釀丸子都沒有自把自為地未食完咸野就上(以前試過趕客般擒擒青上哂的ORDERS,未食完就想叫你埋單個隻!本來我都算忍得!皆因為食之過!但經此數役之後,都好難再去番尋味了!真
值得一讚的是,今次預先聲明的後上甜品高力豆沙和酒釀丸子都沒有自把自為地未食完咸野就上(以前試過趕客般擒擒青上哂的ORDERS,未食完就想叫你埋單個隻!本來我都算忍得!皆因為食之過!但經此數役之後,都好難再去番尋味了!真希望他的老闆看到我們的反映,作出應有的改革!
2004-08-03 13 瀏覽
啱啱1號晚同朋友共4人去咗呢度食飯, 依然見門口人山人海, 以前食過覺得好好味, 明知要等, 所以都攞"飛", 上次試過人唔齊, 等咗好耐, 今次我哋齊晒人所以唔駛等太耐就入得LA.(都幾好, 咁等公平D!) 食物OK喎, 保持水準! 小龍包皮薄多汁, 上海粗炒都好味, 我哋仲食咗好多嘢, D FRIEND 都讚好, 下次會再嚟.

2004-08-03 4 瀏覽
我唔知佢老細有沒有看這個綱頁如果沒有希望他的朋友或伙記通知佢一聲差!差!差!是十分差!差到我都不知怎樣講由其知客及出品呀!差!
2004-07-28 31 瀏覽
不知所謂知客態度差而且是非常差那隻樓面更加差未食完食物都想叫你走但相信只有一個人就覺得佢地唔嗟就是佢地老細但遲早就無哂D客而且食品都不是好食相信大多數客只有一次的光顧翡翠拉麵遲早拉?
2004-07-23 2 瀏覽
仲有d上海粗炒d菜仲多個d麵48元真係唔底,仲有d拉麵又冧又有粗幼仲話係蘭洲師父,果d豆沙鍋餅又入晒油幾難食下次請我去食都唔會去....
2004-07-03 3 瀏覽
你有你policy唔齊人無位,ok,你趕頭趕命一個鐘要人食完,ok,但你D野真係好難食啊!水煮羊肉真係水煮,無味。雲吞雞湯真係有雞,仲要係幾百隻雞的濃縮精華。叉子有唔得,麵有唔得,你咁有格唔憂做又點?你好難食啊!
你有你policy唔齊人無位,ok,
你趕頭趕命一個鐘要人食完,ok,
但你D野真係好難食啊!
水煮羊肉真係水煮,無味。
雲吞雞湯真係有雞,仲要係幾百隻雞的濃縮精華。
叉子有唔得,麵有唔得,你咁有格唔憂做又點?你好難食啊!
上星期六(六月十二日)去到海港城間翡翠拉麵小籠包食晚飯, 見到很多人排隊, 以為實好掂.等了約三十分鐘才有位, 點菜後食物很怏便到, 簡直有茶餐廳的水準----- 高效率, 但食物質素就.....五香牛肉麵牛肉又厚又硬, 湯底係蔥花清湯, 認真慳皮.生煎飽個底煎到硬晒, 但飽面入口即溶, 勁稔.清炒津白咸到飛起.豆沙鍋餅外皮好硬, 但豆沙餡稀到似水.只有小籠包正常D.總之就好唔掂, 以後都唔會再去!
五香牛肉麵牛肉又厚又硬, 湯底係蔥花清湯, 認真慳皮.
生煎飽個底煎到硬晒, 但飽面入口即溶, 勁稔.
清炒津白咸到飛起.
豆沙鍋餅外皮好硬, 但豆沙餡稀到似水.
只有小籠包正常D.
總之就好唔掂, 以後都唔會再去!
2004-06-13 1 瀏覽
以前去過太古城果間,只覺小籠包幾好食,今次食依間,啲位又迫又大多人,成間茶餐廳咁,仲嘈過街市.叫咗幾款食物,一般,而粉皮成張沙紙咁,仍然係得小籠包啲皮薄多汁,味是濃了,但卻是加重了醃料.如果再嚟食,可能真係會每人都只叫一籠小籠包
如果再嚟食,可能真係會每人都只叫一籠小籠包
2004-06-13 4 瀏覽
今晚同男友黎食,可能係星期六晚關係,6畸几去到已經要等位,我地都等0左几個字先有位.2個人大概叫0左5個菜,有雞絲粉皮,炸醬麵,紅油牛肉麵,回窩肉,同小籠包.d菜差不多全部一次過上,先上個紅油牛肉麵,0岩0岩開始食,其他菜就上哂...結果個炸醬等到凍哂先食到...d麵硬哂變0左一餅...另外,今日個回窩肉同炸醬麵都略鹹,我地仲要最後先食,鹹到食唔落...個紅油牛肉麵好好食~個湯辣得黎都仲几清,d牛好夠味~小籠包個皮好薄,好味道~但薄得滯d汁好易漏哂.今日0既食物一半一半啦,有d好食有d麻麻地,但我地0岩0岩食完,仲飲緊茶(因為好鹹,所以係咁飲),突然個部長拎張單過黎叫我地埋單.但我地係冇叫埋單的...好似趕客咁.我地都唔係食0左好耐,佢地唔洗咁趕嘛... 反觀我隔離有4個人做0左d好奇怪0既0野,但佢地d部長都冇咩表示.佢地4個係坐我地隔離,但一坐底見隔離有人,就要求坐卡位.但要卡位係應該0係拎籌時講定,佢地冇.於是個waiter就叫佢地等等,睇出面有冇人要求要卡位,冇就俾準備埋單個位佢地.但佢地等0左10分鐘都有,人地都未埋單.而佢地又只係坐0係到,冇叫人食,齋等...咁佢地又was
d菜差不多全部一次過上,先上個紅油牛肉麵,0岩0岩開始食,其他菜就上哂...結果個炸醬等到凍哂先食到...d麵硬哂變0左一餅...另外,今日個回窩肉同炸醬麵都略鹹,我地仲要最後先食,鹹到食唔落...個紅油牛肉麵好好食~個湯辣得黎都仲几清,d牛好夠味~小籠包個皮好薄,好味道~但薄得滯d汁好易漏哂.今日0既食物一半一半啦,有d好食有d麻麻地,但我地0岩0岩食完,仲飲緊茶(因為好鹹,所以係咁飲),突然個部長拎張單過黎叫我地埋單.但我地係冇叫埋單的...好似趕客咁.我地都唔係食0左好耐,佢地唔洗咁趕嘛... 反觀我隔離有4個人做0左d好奇怪0既0野,但佢地d部長都冇咩表示.佢地4個係坐我地隔離,但一坐底見隔離有人,就要求坐卡位.但要卡位係應該0係拎籌時講定,佢地冇.於是個waiter就叫佢地等等,睇出面有冇人要求要卡位,冇就俾準備埋單個位佢地.但佢地等0左10分鐘都有,人地都未埋單.而佢地又只係坐0係到,冇叫人食,齋等...咁佢地又waste0左張4人台又去唔到卡位...好白痴,我覺得唔一定要卡位0既,但佢地係都要,所以咪我地走時佢地都仲等緊囉.
2004-06-10 5 瀏覽
同男友黎食晚飯. 等左20分鐘有位. 特別推介係生煎包. 唔油且個底好香脆. 正! 擔擔面面地不俗. 不過太細碗囉. 我自己一個人一碗都唔夠~ 醉雞同菜水餃未見突出. 小籠飽當然"Must -Have " 但係男友話個皮過薄喎. 兩次筷子夾都o係個籠度穿左~