餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:
出街都想食得健康啲? 梗係揀「有營食肆」啦!
認住「有營食肆」標誌,點選餐牌上貼有 標誌的「有營菜式」。
2017-07-28 391 瀏覽
香港人愈來愈注重健康,特別是經常外出用膳的人,更容易得到三高。要有良好的健康,飲食方面自然要多加注重。「翡翠拉麵小籠包」最近便與有名的營養師黃凱詩小姐合作,在原有的餐牌上挑選了一些精選的少油、少鹽、少糖菜式作為重點推介,讓注重健康的顧客可以食得放心,食得開心。這天我與友人在這兒用餐,就吃了多道推介的菜式。 先來兩個前菜,一素一葷。「甜酸青瓜簾」($50)賣相美麗,開胃清爽。 「花雕醉雞」($72)雞肉嫩滑,酒味香濃,要是不吃雞皮,當然健康,即使偶然吃它一兩片,只是偶一為之,也應無大礙。「宋嫂魚羹」($52)是杭州名菜之一,此湯味道帶酸,開胃可口,我挺喜歡。這天我最喜歡的菜式「薑蓉蒸小黃魚」($86)有別於常見的做法,以大量的薑蓉作為綠葉,襯托小黃魚這紅花,兩者相得益彰,配合得宜,讓人吃得歡喜。「火朣片津白膽」($74)紅綠相映,醎鮮的火朣片與鮮甜的津白膽兩者相配,又是另一個天作之合的配搭,同樣叫人吃得高興。「瑤柱金勾鯊魚骨湯泡飯」($84)湯味清甜,泡飯材料口感豐富,健康得來好味。其實美食與健康絕對能夠掛勾,好味的食物未必就等於不健康,只要小心選擇,盡量少肉多菜,注意營養均衡,便可以了
其實美食與健康絕對能夠掛勾,好味的食物未必就等於不健康,只要小心選擇,盡量少肉多菜,注意營養均衡,便可以了。
  • 薑蓉蒸小黃魚
  • 瑤柱金勾鯊魚骨湯泡飯
2016-09-07 2994 瀏覽
海港城有間新加坡連鎖餐廳「翡翠拉麵小籠包」專門食上海菜式,價錢都唔算太貴,裝潢都唔錯,幾舒適。我地幾個人點選左:「花雕醉雞」、「上海小籠包1籠4件」、「上海生煎包」、「開洋蔥油乾撈拉麵」、「清燉雞湯拉麵」、「雪菜蝦仁炒飯」、「豆沙鍋餅」。「花雕醉雞$65」好香花雕酒味,啲雞件都好滑,只係份量比較少。「上海小籠包$38/4件」皮唔太軟唔太靭,值得一讚係好夠熱,皮內餡料連湯好鮮甜。「上海生煎包$39」表皮煎得剛剛好,食落好香口,肉質好鮮。「開洋蔥油乾撈拉麵$48」好開胃既一道菜,肉碎粒同蝦乾都好惹味,跟麵配上清湯一碗,可以伴麵撈湯,推薦!「清燉雞湯拉麵$48」拉麵份量略細碗,雞肉可以燉湯後變得無咁滑,雞湯都幾入味。「雪菜蝦仁炒飯$92」雪菜味好香,蝦仁都唔少,整個飯都炒得乾身,唔太油,唔太鹹,推薦點選呢個炒飯。「豆沙鍋餅$48」好香好脆身,鍋餅中間豆沙有好多,唔會太甜,好好食。p.s.建議預先安排「叫起」,咁就可以食完主食先食甜點。「茗茶$8/位」
花雕醉雞
HK$65
上海生煎包
HK$39
「上海生煎包$39」表皮煎得剛剛好,食落好香口,肉質好鮮。
開洋蔥油乾撈拉麵
HK$48
清燉雞湯拉麵
HK$72
HK$92
豆沙鍋餅
HK$48

「茗茶$8/位」
2016-09-03
HK$520 (午餐)
花雕醉雞
HK$ 92
豆沙鍋餅
HK$ 48
2017-08-12 0 瀏覽
I used to like this restaurant as their price is average for Shanghai food but with quite nice quality.However, the portion of the noodle and the appetizer became much less than before and the pork taste not fresh.xiao long bao is ok but the pork taste a bit strangeFried bun just soso as the bottom is hard but not crispytaste is fine but the portion is half of beforedandan noodle is worse....soup taste is weak and can't feel any peanut sauce. Portion is only enough for a kid, only few bites and

dandan noodle is worse....soup taste is weak and can't feel any peanut sauce. Portion is only enough for a kid, only few bites and all gone...
Probably won't visit again in near future, very sad. Hope they will improve soon.
The waitresses keep chatting and not helpful. Need to ask few times to take order and get the check. One of them are so rude that she push my arm and pour rea across my face when I am talking with my friend then said to me "I add water". It will be good if can let me know first instead of push me to add tea....

2017-08-12
HK$120 (午餐)
2017-07-28 100 瀏覽
呢個夏天飲食界真的很多新思維!好像上海菜從來給人濃油赤醬的感覺,但此刻亦推出健康菜式,而素來以高質新鮮健康烹調的翡翠拉麵小籠包 ,近期亦由資深營養師黃凱詩小姐為大家選擇素食和有營貼士。 這天到達海港城分店安坐於貴賓廂內享用一餐健康滋味EFG午餐。 先來開胃的甜酸青瓜簾$50,青瓜簾除了酸甜爽脆外原來還有預防暗瘡的功效! 青瓜只選用脆口的外皮捲成菲林狀,咬下去口感好出色糖醋比例做得恰好酸甜細緻不搶喉,令我忍不住吃了三件才肯收口! 接下來是我在上海菜中較愛吃的雞絲粉皮$58,不要以為營養師不推薦這者菜呀!只要將醬汁另上食者加以自己控制份量原來也可吃得輕盈! 而這一客陳醋西芹黑木耳$52充滿陳醋香氣,整碟配合都是爽脆無比的口感,喜歡有咬口的朋友相信會很愛吃它! 香樁皮蛋豆腐$48用上獨特香味的香椿醬配襯清香豆腐,令嫩滑的豆腐增添香氣味道的層次也昇華不少。 肉類方面有這份肉質軟淋的南京鹽水鴨$66,只要不吃皮其實亦都唔係咁邪惡嘅啫! 跟鹽水鴨一樣這花雕醉雞$72只要唔食皮白肉營養價值高之餘更加不算多脂肪,喜歡吃的朋友聰明點去皮便可以多吃兩件啦 ! 而我就十分喜愛這個花素蒸餃$31,弧形線條這

而我就十分喜愛這個花素蒸餃$31,弧形線條這餃身型很優美,而且含豐富的食物纖維真的又美又健康呢。

咬下餃皮爽口內裏充滿菌及蔬菜氣香,一點也不覺膩或寡口這便是素材的吸引力嗎?

從小我也十分喜歡吃蒸銀絲卷$25,這兒的銀絲卷做得很出色,內裏真的有一捲捲層次,卷身很軟熟點上少許煉奶真的十分滋味。

接下來是宋高宗都喜歡吃的宋嫂魚羹$52,清香湯底配上魚肉、豆腐、香菇等多種材料淆成的一碗湯羹,吃下香滑鮮甜而且十分大碗份量好慷慨呢!

喝罷美味湯羹後送上來的是清爽蔬菜,第一碟係金銀蛋浸時蔬$72,莧菜滑溜無渣加上有我喜歡吃的皮蛋還有香口炸蒜子這碟菜真的十分合我心意呢。

但這碟白灼芥蘭$58亦都十分清甜,全用上菜遠奉客吃下當然無渣而且份外淋甜。

想再惹味D點這份火瞳片津白膽$74吧!津白同樣是用上菜膽烹調吃下十分香甜,配上鹹香的 金華火腿便能惹味中帶出健康來。

薑茸蒸小黃魚$86根據營養師資料此茶含大量有助維持心臟健康的不飽和脂肪,對於從來愛吃魚的我當然十分認同,通常黃魚大多用來煎炸而這次餐廳用上薑蓉來清蒸,亦證明材料新鮮才能做出這嫩滑鮮甜的薑茸蒸小黃魚!

如果未夠飽肚營養師也推介數款五穀類給大家,如這碗嫩雞煨麵$66,含鋅質的嫩雞煨麵對提升抵抗力有莫大幫助,而且吃下味道清香口感滑溜好吸引呢!

而另一款是鯊魚骨湯珍菌拉麵$74,此湯頭低脂又好味道既能飽足又不餡肥膩,大家可放心享用不須就住就住啦!

跟珍菌拉麵有異曲同工之妙有這碗三鮮鯊魚骨湯泡飯$82 ,亦是低脂的好選擇為喜歡吃飯的客人而設,充滿鮮氣的三鮮材料有海參、鮮魚及鮮蝦味道當然鮮甜無比啦!

最後以這碗最能代表上海菜的津白肉絲湯年糕$70作終結!希望大家在吃美食時也多加留意健康,這樣便可活到老、吃到老、健康一生。
2017-07-20
2017-07-27 135 瀏覽
慶幸自從寫飲食後,得到很多免費試食的機會,不少更是名貴的食材,但又不少是非常Heavy異常邪惡的。要保持健康,就要學懂均衡之道。除了定期做運動外,平時如果不用應酬的話,便盡量清淡一點,多點蔬菜吧!我Office在尖沙咀區,有時找地方食Lunch會有點愁。在海港城內,都有較貼地的選擇,除了Food Court外,翡翠拉麵小籠包都是一個不錯之選。今個夏天,翡翠拉麵小籠包還請來本地資深營養師黃凱詩擔任健康顧問,特意挑選了一些少糖、油、鹽的健康菜色,並設計成健康二人及四人套餐,當然亦可以單點的。這天午餐,就來到尖沙咀海港城店吃這些健康小菜。來一些輕巧的蔬菜小吃!全都是以蔬菜、豆類及瓜類為主要食材,調味方面亦不算濃郁。其中個人最推介「甜酸青瓜簾」,把青瓜切成片狀,再捲成菲林般,實在是一道巧手的功夫菜,而且酸酸甜甜,十分醒胃,且水份充足,有預防痘痘之效。「花雕醉雞」 $72 算健康菜? 其實健康不代表完全不吃肉或沒有調味,份量適中就可以,吃這道雞也建議脫皮,就較為容易接受了。點心方面,「花素蒸餃」 $31是不錯的清淡選擇,勝在纖維豐富。「宋嫂魚羹」 $52這道有名的浙江菜除了有脫皮的魚肉外,還有火

這天午餐,就來到尖沙咀海港城店吃這些健康小菜。

來一些輕巧的蔬菜小吃!

「宋嫂魚羹」 $52

這道有名的浙江菜除了有脫皮的魚肉外,還有火腿絲、冬菇絲、竹筍、芫荽等,十分清甜又香滑。

「薑蓉蒸小黃魚」 $86

估不到主打上海菜的連鎖店會有這道家常小菜,原來還含有大量有助維持心臟健康的不飽和脂肪。小黃魚可以蒸或煎,落了大量薑蓉後,效果出奇地好,魚肉顯得更為嫩滑,相信尤其女士會更愛這道菜。

這餐沒有吃甜點,份量剛剛好,吃完都沒有滿口油膩,感到非常健康,剩下的Quota可以夜晚享用。
2017-07-20
2017-07-06 354 瀏覽
食左甘多次翡翠拉麵小籠包, 都無食過佢既小籠包, 今次一於黎試下每次都要等,攞左飛行一行海港城翻黎就有位,都吾係好耐~Menu 入面得最傳統既上海小籠包Order 左先發現枱上有塊牌 仲有款「黑松露小籠包」同「芝士小籠包」嗌左就無辦法啦~四粒大大粒, 真材實料。 但係無乜湯,好似漏哂甘我吾會覺得佢係『必食』鮮榨西瓜汁,好淡,飲茶好過~可以慳翻呢32蚊呢個蝦球得6粒,我覺得只係似泰式辣醬但並吾係,都幾好食,幾開胃~至於蝦都應該係新鮮既,大大粒~啖啖肉~肉質彈牙麻婆豆腐,幾食得辣既我都覺得辣怕辣既朋友要考慮下嗌其他啦~呢個都係辣既,有啲酒味,有啲吾似平時既乾煸四季豆,偏鹹~呢度既雪菜蝦仁炒飯係我最中意食既每次黎都會嗌~炒飯粒粒分明,咸咸香香但好明顯有落味精~無伏無驚喜,偏辣,好熱氣,吾想再食奶油津白都好好食menu 好多選擇,食物質素都吾錯, 店入面落單既同事態度都好吾錯, 唯獨是送餐果啲就黑口黑面, 一個較年輕體胖既女侍應,佢拎住個托盤行過黎,個托盤就係我塊面1cm 距離,佢無避開我,仲要我避佢,差啲就整到我隻眼,無sorry, 無表情,「砰、砰」放低2碟野就走。
每次都要等,攞左飛行一行海港城
翻黎就有位,都吾係好耐~

Menu 入面得最傳統既上海小籠包
Order 左先發現枱上有塊牌
仲有款「黑松露小籠包」同「芝士小籠包」
嗌左就無辦法啦~
HK$39

四粒大大粒, 真材實料。
但係無乜湯,好似漏哂甘

我吾會覺得佢係『必食』

鮮榨西瓜汁,好淡,飲茶好過~可以慳翻呢32蚊
京燒明蝦球
HK$136

麻婆豆腐
HK$66

麻婆豆腐,幾食得辣既我都覺得辣

怕辣既朋友要考慮下嗌其他啦~
乾煸四季豆
HK$78

呢個都係辣既,有啲酒味,有啲吾似平時既乾煸四季豆,偏鹹~

呢度既雪菜蝦仁炒飯係我最中意食既
每次黎都會嗌~炒飯粒粒分明,咸咸香香
但好明顯有落味精~

無伏無驚喜,偏辣,好熱氣,吾想再食

奶油津白

奶油津白都好好食

四季烤麩
就走。
2017-07-05
HK$250 (晚餐)
HK$ 39
HK$ 78
奶油津白
四季烤麩
2017-07-06 184 瀏覽
日前到尖沙咀中心購物,朋友說想吃小籠包,選擇了翡翠拉麵小籠包用饍,可能不是假日,等了一會可入座以前它的質素環境都不錯,我也經常到沙田個間食飯,不知道是否與地方有關?但肯定有更好選擇,服務態度又差,禮貌示意下單,好像得罪佢地咁黑臉又扮看不見我們,今時今日嘅服務態度真係唔要得🔸水煮牛肉:花椒辣椒的麻辣味,牛肉片是水煮的,讓它的營養流失最少,而且吃起來牛肉嫩滑醇厚可口,美味的獨特享受,可是份小得可憐🔸上海小籠包 (4隻) 小籠包外皮稍微有點偏硬,不過這次也是沒弄穿小籠包而漏湯汁,沒有豐富的肉味湯汁,肉餡冇味,吃在嘴裏沒有什麼味道🔸乾扁四季豆味道偏咸但爽辣開胃。 四季豆,略為乾煸及比較油膩🔸白菜肉飯超級失望的一個,完全冇味如同食白飯,有菜的爽口聲之外,沒有任何形容到,sorry 詞窮了

水煮牛肉

🔸上海小籠包 (4隻)
小籠包

乾扁四季豆

白菜肉飯
白菜肉飯
2017-06-19 149 瀏覽
今天一行三人約下午兩時來到這裡午餐,因為過了午飯時段,來到等了十分鐘就能入座。我們一共點了六款食物,當中我最喜歡和覺得最好味的是鮮肉小龍包,皮薄多汁,肉也 嫩滑 ,但生煎包的肉則太小,皮也太厚了。手抓餅、四喜烤麩和其餘兩碗面味道中規中矩,一試無妨。
,但生煎包的肉則太小,皮也太厚了
。手抓餅、四喜烤麩和其餘兩碗面味道中規中矩,一試無妨。
生煎包
手抓餅
2017-03-30 828 瀏覽
点的担担面和水煮牛肉拉面都是极其浓郁的辣椒素味道,不敢多吃,小笼包味道也很一般,排队需要很久,价格在海港城里自然不菲,与菜品质量不符,再也不会光顾了。。。。。。。
2017-03-12 881 瀏覽
是日晚上和朋友的1歲小朋友,在尖沙咀找地方吃. 最後,決定取票輪候海港城的翡翠拉麵小籠包,因為有卡座的位,這裡算是較寬敞,適合小朋友安坐!加上,這裡的食物選擇比較多,適合不同口味的人士,而且可以選擇麵食和飯食,不一定點小菜,價格也因此沒那麼昂貴.3人1小童,只點了4道菜,包括:鯊魚骨湯三鮮泡飯、酸辣湯拉麵、砂鍋雲吞雞和擔擔麵.先來的魚湯泡飯,主要是為了小朋友而叫的,也貪其名字特別,畢竟鯊魚骨湯不是常見的湯款.喝後是有點像魚湯寶的魚湯味道,也許是鯊魚骨的膠質和魚味不突出,所產生的錯覺.不過,我和小朋友喝後相當口乾,不推介. 三鮮的材料則是足料的,也有不少海蔘片.底下的米飯吸了湯汁,也不會太軟爛,味道上算是過關了.再來的酸辣湯麵 ($60)酸辣開胃,杰身的湯汁附在麵上一起吃,一解吃辣之愁!湯裡的餡料有肉絲,有筍,也有豬紅,可算是相當豐富.朋友表示有豬紅的的酸辣湯在地道!酸辣豬紅也確是相當過癮的配搭 (我第一次吃這配搭,慚愧). 不過,湯放得久很快便變杰,得盡快食用!推薦指數: 3/5擔擔麵忘了拍照,味道有點失望,單有一份辣勁,卻沒有那種麻醬的惹味感覺. 不過湯頭味道足夠,送麵來說的話,味道

底下的米飯吸了湯汁,也不會太軟爛,味道上算是過關了.
鯊魚湯三鮮泡飯
HK$72

推薦指數: 3/5
酸辣湯拉麵
HK$60

送麵來說的話,味道可以接受. 推薦指數: 3/5

最後來的砂鍋雲吞雞是我和朋友的至愛. 雞湯味道相當濃郁, 喝了3碗 (雖然最後也是口乾了....)

但朋友表示湯底相味美! 雲吞則算是皮薄餡靚, 泡在湯中吸了雞湯精華,配合豬肉餡,味道也相當的夾好吃!推薦指數: 4/5

服員服務也是值得一讚! 不時關心我們小朋友的座位和更換餐具. 但作為米芝蓮推介食店,食物尚有改進的空間.

推薦指數: 3.5/5
砂鍋雲吞雞
HK$108
2017-02-06
HK$120 (晚餐)
酸辣湯拉麵
HK$ 60
砂鍋雲吞雞
HK$ 108
  • 酸辣湯
2017-01-30 1198 瀏覽
醉鸡……從未吃過如此咸,太重手,不可入口。炸酱面,我不是要炸醬湯面,還未滴干水放入碗內,其它味東西味道勉強可以,可是价錢並不便宜!絕不推介的食店!一般過一般,讚他儍的嗎!
醉鸡……
從未吃過如此咸,太重手,不可入口。
絕不推介的食店!一般過一般,讚他儍的嗎!
2016-12-22 1545 瀏覽
這夜又是一個遲吃的晚餐, 但這店仍然要攞飛仔小等一會,儘管市道怎樣不好, 她仍舊有一班支持者當然店的位置亦是主要因素之一遊客佔了一半是這店特色之一, 自由人滿眼都是, 他們是仍舊食剩1/4餸菜然後放下銀兩拍拍屁股走人, 惜食堂的廣告應該在這些店的繁忙時段作洗腦式播放才收到效果, 不說這些了,太掃興的話題! 食物本來應該就是須要用來享受而非倒丟的, 是日晚餐$8/茶:小籠飽4隻$38 : 小籠飽溫度是人體體溫左右所以絕對不會燙傷咀舌, 湯汁唔算多, 肉餡的質地不粗糙亦不會太滑溜那種, 鮮肉鍋貼4隻$42 : 每隻份量相當, 不景除開計算$21/隻不算平易啊, 同小籠飽一樣感覺溫度是稍為低, 但此等有個燶底設計的餃子形點心, 不夠溫度會令客人感覺不到那股焦香, 所以這是稍稍美中不足的地方,鎮江排骨$62 : 這是個入於小食類的近乎主菜的菜式, 以我們兩個人食足夠主菜的份量, 這個骨的汁除了是鎮江醋為主題外山揸味亦相當突出, 甜味亦令人回味所以實際糖的份量應該不少呢, 係唔健康架啦但又好好食, 一件之後又一件,青菜煨麵$55 : 切碎的小棠菜跟白色的上海麵條顏色配搭是絕對漂亮, 湯頭味道沒有
是日晚餐$8/茶:

青菜煨麵$55 : 切碎的小棠菜跟白色的上海麵條顏色配搭是絕對漂亮, 湯頭味道沒有太過清淡, 亦沒有過熱燙咀, 非常之好的素菜選擇!

服務方面中規中舉!
HK$42
鎮 江排骨
HK$62
青菜煨麵
HK$55
2016-12-07
HK$117 (晚餐)
鎮 江排骨
HK$ 62
青菜煨麵
HK$ 55
  • 鎮江排骨
2016-12-06 1057 瀏覽
平日晚飯時段黎到翡翠拉麵小籠包,輪侯人數唔多,等左大約十分鐘就可以入座了。枱與枱之間既隔離只有一條小空隙,同旁邊既客人坐得太近,傾計都唔太舒服。小籠包皮厚度適中,肉汁濃郁。但放太耐皮變硬左個底一夾就穿,所以要趁熱食~炸醬拉麵,微辣,醬汁除左肉碎外仲有豆腐,口感層次豐富~

HK$38
炸醬拉麵,微辣,醬汁除左肉碎外仲有豆腐,口感層次豐富~
炸醬拉麵
HK$58
2016-11-13 909 瀏覽
八仙腐皮卷也是此翡翠拉麵小籠包的其杰作的呀!👍👍👍外层是脆脆香香的腐皮,內是有爽爽的黑木耳丶紅蘿蔔紫菜金菇菜等素菜料給那腐皮給裹住的呀!可也算是素食者的一種選擇呀!👍😀
2016-10-10 1191 瀏覽
踏入10月,天氣開始轉涼!身體由於適應唔黎,所以病左...但咁難得等到星期六, 可以同男朋友見下面, 點可以留係屋企休息!任性既我,當然會依舊同男朋友出街! 為左唔好傳染到佢, 只好乖乖咁帶口罩...平時去尖沙咀覓食,都唔大問題! 因為尖沙咀區平貴既餐廳都一籮籮,唔怕無野食!但當病左既時候,發覺選擇原來少之又少.....鍾意食既野全部唔食得... 最後唯有選擇上海菜- 翡翠拉麵小籠包。上海小籠包一籠四隻,皮有啲厚,但勝在有鮮甜肉汁搭救! 配埋薑和醋食,都OK!瑤柱賽螃蟹不過不失,口感唔算太嫩滑,而且份量偏少,水平一般嫩雞煨麵麵煮得非常稔,加上一啲切碎的青菜及雞肉,非常適合老人家吃! 哈哈! 雖然我唔係老人家,但當生病時吃,都不錯!
踏入10月,天氣開始轉涼!

身體由於適應唔黎,所以病左...

小籠包

瑤柱賽磅蟹
瑤柱賽螃蟹

不過不失,口感唔算太嫩滑,而且份量偏少,水平一般
嫩雞煨麵
嫩雞煨麵