餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:
出街都想食得健康啲? 梗係揀「有營食肆」啦!
認住「有營食肆」標誌,點選餐牌上貼有 標誌的「有營菜式」。
2017-09-30 298 瀏覽
我食上海菜一般都會點醉雞或口水雞,今次就點了花雕醉雞 $72,唔好睇細細碟,其實雞件幾多。雞脾肉好嫩滑有彈性,連雞胸位都夠滑,不會乾硬,雞皮不膩反而好爽滑。最吸引我是做到好入味,酒香撲鼻而又不會令人醉倒。一定唔少得上海小籠包 $39有四件,即點即蒸夠哂熱辣辣。夾起不易爛,個皮做得幾好。皮薄餡靚,睇相都見個皮夠薄。湯汁雖不太多,但入口都感覺到肉同湯比例剛好,令肉餡更濕潤。加分位係因為個湯汁好濃肉香。我比較少食中菜,更加少食乳鴿,但估唔到呢度既乳鴿原來都好好味。茶香燻乳鴿 $96起初以為好乾,但一咬脾位,不單止皮脆肉嫩,仲有皮下油脂溶化,鴿脾滿滿油香,仲閃令令好吸引。鴿皮薄脆而不油,越咬味就越出,好味到連骨都想咬埋。京蔥爆牛肉 $90,份量頗多,牛肉真材實料。牛肉又大塊又嫩腍,同京蔥爆香,加上夠鑊氣,未食已經好期待。一定要夾埋京蔥同食,特別香口,調味也剛好,夠惹味。食到一半已經想點個飯來食。四川擔擔拉麵 $60,湯汁有點多,不過味道濃郁,微辣加上花生同芝麻香,仲有少少醋酸平衡下辣味。拉麵好滑溜帶爽韌,但放耐左就開始腍,所以上枱就要食啦。雖然湯汁好紅,但不太辣也不油,所以食完不會有負擔。酒釀
花雕醉雞

上海小籠包
一定唔少得上海小籠包 $39有四件,即點即蒸夠哂熱辣辣。
夾起不易爛,個皮做得幾好。
加分位係因為個湯汁好濃肉香。
茶香燻乳鴿
茶香燻乳鴿 $96
鴿皮薄脆而不油,越咬味就越出,好味到連骨都想咬埋。

京蔥爆牛肉
京蔥爆牛肉 $90,份量頗多,牛肉真材實料。
四川擔擔麵
酒釀丸子 $32,一上枱已好香,甜度不高,加了桂花更顯清甜,丸子粒夠多,非常軟糯煙韌,個人極之喜歡。

薑茶湯丸 $32,先被薑茶吸引,薑味很突出,甜度也比一般低,我媽一定喜歡,下次要帶佢來食。

餡料滿滿,好香芝麻味,餡料幾滑,但也保留芝麻碎粒令口感更豐富,而且湯丸比一般的大,超正。

其實以前都食過翡翠拉麵小籠包,但味道同服務都一般,不過今次就唔同哂,感覺變好了。
食物味道有提升,而且服務極好,貼心又時時添茶,點菜同結帳都好易叫到服務員,環境乾淨,整體感覺都好好。
而家連手工啤都有,小籠包又有特式口味。
2017-09-26
花雕醉雞
茶香燻乳鴿
2017-09-18 265 瀏覽
媽咪一直好鍾意食上海菜所以上個星期五收工之後就同佢去咗食順便佢又唔使煮飯尖沙咀呢間環境都唔錯,座位望住維港嘅景色坐低之後我哋就點菜啦陳醋西芹拌黑木耳黑木耳本身屋企都成日食因為佢有通血管作用,好健康用陳醋拌黑木耳,令到味道更加開胃而且加埋西芹一齊,口感更加爽口松子桂魚平時食有啲餐廳係用黃花魚呢度用上桂魚,份外矜貴因為桂魚本身比普通的較貴而且廚師將魚肉𠝹了花,再拎去炸所以炸出黎都好似花既形狀而且廚師將魚起左骨所以食果時都好安心蘿蔔絲酥餅平時飲茶都會點蘿蔔絲酥餅食見到依度有,梗係第一時間點黎食一碟三件,每件都大大個一咬開,入面好豐富又熱辣辣既餡料外層又整得好鬆脆,好好味五香牛肉拉麵我地怕唔夠飽,再點多一碗麵黎食估唔到個五香牛肉比到我地驚喜味道帶少少甜之餘仲好入味而且一啲都唔韌,好容易就咬得開麵既份量都幾多如果我地唔食其他餸,淨食依碗麵相信都好足夠棗泥鍋餅最後就點埋媽媽最愛既鍋餅平時的鍋餅多數用紅豆做餡料佢做棗泥反而無紅豆蓉咁膩所以即使我地食到咁飽再食依個甜品也不覺膩
媽咪一直好鍾意食上海菜
所以上個星期五收工之後就同佢去咗食
順便佢又唔使煮飯

尖沙咀呢間環境都唔錯,座位望住維港嘅景色

坐低之後我哋就點菜啦

陳醋西芹拌黑木耳
黑木耳本身屋企都成日食
因為佢有通血管作用,好健康
用陳醋拌黑木耳,令到味道更加開胃
而且加埋西芹一齊,口感更加爽口

松子桂魚
平時食有啲餐廳係用黃花魚
呢度用上桂魚,份外矜貴
因為桂魚本身比普通的較貴
而且廚師將魚肉𠝹了花,再拎去炸
所以炸出黎都好似花既形狀
而且廚師將魚起左骨
所以食果時都好安心

蘿蔔絲酥餅
平時飲茶都會點蘿蔔絲酥餅食
見到依度有,梗係第一時間點黎食
一碟三件,每件都大大個
一咬開,入面好豐富又熱辣辣既餡料
外層又整得好鬆脆,好好味

五香牛肉拉麵
我地怕唔夠飽,再點多一碗麵黎食
估唔到個五香牛肉比到我地驚喜
味道帶少少甜之餘仲好入味
而且一啲都唔韌,好容易就咬得開
麵既份量都幾多
如果我地唔食其他餸,淨食依碗麵
相信都好足夠

再食依個甜品也不覺膩
2017-09-07
正宗上海菜 焦點食評
2017-09-13 263 瀏覽
平時經常出外用餐,都以西餐泰菜為主,但今天心血來潮就想食上海菜,幸好有位袓籍上海的同事奉陪到底,那我們放工就急步到位於尖沙咀海港城的翡翠拉麵小籠包吃個上海菜。餐廳的感覺似酒樓,裡裡外外都金壁輝煌,餐廳內裡以黑和金為主調,枱與枱之間以屏風相隔,提高私密度。特色的掛燈和裝潢別俱風格。我們坐到卡位,私密度更高。之後看了看餐牌就開始點菜。鎮江肴肉 $63此為江蘇鎮江傳統名菜,所以又名鎮江餚肉驚。它不僅賣相精緻,口感爽脆,味道也極清甜。軟軟的啫喱,切成一小塊一小塊,放進口中,湯凍和酥軟的金華火腿在口中融化。蘸著醋一起食,在舌尖上衝撞着,令人忍不住一塊又一塊的放入口,想緊緊抓住那瞬間即溶的味道。最欣賞凍糕的清爽配上金華火腿的鹹香,不油膩又爽口,是為極佳前菜。京蔥爆牛肉 $90京蔥爆牛肉是濃味小碟,京蔥搶香,牛肉肉鮮鬆軟,份量還得多,很難想像一碟小菜的牛肉量會如此足料!這個蔥爆牛肉減減牛肉癮, 蔥爆牛肉比烤牛肉肉感較厚, 如果喜歡吃京蔥的會好欣喜,因為蔥爆到好香口入味。牛肉好入味,色澤比較深,看來醃了一段時間,所以味濃郁。清炒蝦仁 $128炒出來的蝦仁紅中透明,然而上口之後,爽脆可口。只能說蝦仁炒得

鎮江肴肉 $63

京蔥爆牛肉 $90

清炒蝦仁 $128

炒出來的蝦仁紅中透明,然而上口之後,爽脆可口。只能說蝦仁炒得真好,清脆爽口而且味道鮮美,色澤則是蝦紅色中帶些乳白成分。蝦仁用上河蝦,炒出來的河蝦,只只如指甲般大小,色香味俱佳。蝦仁新鮮,而且清洗得好乾淨,一碟蝦仁我兩三下辦虎就將其消滅掉,因為太爽口美味。

上海小籠包 $39

我最愛的上海菜就是小籠包,所以必點一籠。小籠包被筷子挖開、擠爆外層,令湯汁、肉餡相繼流出。其實傳統正宗食法,應該會要由小籠包的頂端開始進食,首先咬一啖細味品嚐,然後將小籠包放在湯匙上,讓湯汁慢慢流出,再加入鎮江醋一啖放入口。其皮薄餡靚,肉汁鮮味,湯汁濃厚,是為上乘。

上海排骨拉麵 $66

上海排骨熱騰騰奉桌,其酥炸香脆,而排骨肉質結實富嚼勁,外脆真的好脆口,好惹味。拉麵煙韌,爽口彈牙,蛋香味濃,湯頭清香,以排骨送麵一流。
酒釀丸子

酒釀丸子 $32

飯後一碗甜湯,好暖好滋潤,所以我們都點了自己喜愛的的甜點。甜酒釀的酒香,配上口感軟糯的小丸子,成為一道經典的上海甜點。它沒有其他糖水的甜和腻,帶少許酸酸的味道,還有一股酒的香味,吃下去很清新。
薑茶湯丸

薑茶湯丸 $32

薑汁十分濃郁,將主體湯圓襯托得十分甜美;然後湯圓皮夠煙韌,咬口十足,裡面的餡料是滋潤的黑芝麻,芝麻香濃細滑。薑茶不太辣,但薑味就是醒胃呢。

袓籍上海的同事對此餐十分滿意,看來這裡的上海菜除了到位還得有水準。而我雖然不是上海人,但都覺得食物水準不錯呢。
2017-09-06
酒釀丸子
薑茶湯丸
2017-07-28 941 瀏覽
香港人愈來愈注重健康,特別是經常外出用膳的人,更容易得到三高。要有良好的健康,飲食方面自然要多加注重。「翡翠拉麵小籠包」最近便與有名的營養師黃凱詩小姐合作,在原有的餐牌上挑選了一些精選的少油、少鹽、少糖菜式作為重點推介,讓注重健康的顧客可以食得放心,食得開心。這天我與友人在這兒用餐,就吃了多道推介的菜式。 先來兩個前菜,一素一葷。「甜酸青瓜簾」($50)賣相美麗,開胃清爽。 「花雕醉雞」($72)雞肉嫩滑,酒味香濃,要是不吃雞皮,當然健康,即使偶然吃它一兩片,只是偶一為之,也應無大礙。「宋嫂魚羹」($52)是杭州名菜之一,此湯味道帶酸,開胃可口,我挺喜歡。這天我最喜歡的菜式「薑蓉蒸小黃魚」($86)有別於常見的做法,以大量的薑蓉作為綠葉,襯托小黃魚這紅花,兩者相得益彰,配合得宜,讓人吃得歡喜。「火朣片津白膽」($74)紅綠相映,醎鮮的火朣片與鮮甜的津白膽兩者相配,又是另一個天作之合的配搭,同樣叫人吃得高興。「瑤柱金勾鯊魚骨湯泡飯」($84)湯味清甜,泡飯材料口感豐富,健康得來好味。其實美食與健康絕對能夠掛勾,好味的食物未必就等於不健康,只要小心選擇,盡量少肉多菜,注意營養均衡,便可以了
其實美食與健康絕對能夠掛勾,好味的食物未必就等於不健康,只要小心選擇,盡量少肉多菜,注意營養均衡,便可以了。
  • 薑蓉蒸小黃魚
  • 瑤柱金勾鯊魚骨湯泡飯
2017-09-29 63 瀏覽
海港城行街想食中菜選擇唔算多,翡翠小籠包係我其中嘅一個選擇, 可惜佢長期門口勁多人,要預早一個鐘頭攞飛都先有位入座炸松子魚, 真係成條魚畀你,唔係急凍魚塊,酸甜度剛好,好開胃,啲魚肉炸到脆晒,好食!嫩雞煨麵, 湯濃味道好 每次嚟翡翠小籠包必叫。生煎包, 粒粒都好飽滿,皮又脆口又有肉汁,好味。 試過幾次嚟到都話賣曬。其實餐廳食物質素唔差,不過可能真係太多客,衛生情況有啲唔係太好,地下成日有好多食淨嘅餸菜, 有時佢啲卡位都會發現啲吃剩飯粒 希望餐廳可以注意下。

嫩雞煨麵, 湯濃味道好 每次嚟翡翠小籠包必叫。

2017-09-17
  • 嫩雞煨麵
2017-09-19 46 瀏覽
同朋友食飯唔一定要食西餐食中餐都唔錯,中菜味道較清又無咁熱氣岩晒怕熱氣既我地,食上海菜又點少得點番個「雞絲粉皮」- 開胃菜又點少得依一款,粉皮夠厚身大塊,又入口軟滑,醬汁又唔算好膩,連埋雞絲青瓜食,好開胃「清炒蝦仁」- 呢道菜之前係其他地方都食過,清炒蝦仁味道唔淡唔濃剛剛好,而且每粒都漲卜卜好多肉,就咁淨食蝦都覺好好味「茶香燻乳鴿」- 乳鴿整得好入味,肉質好嫩又入味,皮又脆又多肉,真係想用手拎住黎食「上海排骨拉麵」- 份量幾多而且排骨炸到好香,外層炸到黃金色,配軟硬度適中的麵條一齊食,食完其他餸,再食埋麵,岩岩好夠飽「上海小籠包」- 食上海菜點少得小籠包,薄薄既外層包住滿滿既肉汁,成啖食晒好滿足,不過要小心熱聽聞飲啲薑茶對女生都幾好,所以我地點左「薑茶湯丸」食,依個湯丸簡直好驚喜,因為薑茶夠辣,好正,應該係我飲過咁多薑茶入面最辣依間,飲完成個人精神晒,配埋芝麻湯丸,整個配搭一流
同朋友食飯唔一定要食西餐
食中餐都唔錯,中菜味道較清又無咁熱氣
岩晒怕熱氣既我地,食上海菜又點少得點番個

2017-09-12
2017-08-12 249 瀏覽
I used to like this restaurant as their price is average for Shanghai food but with quite nice quality.However, the portion of the noodle and the appetizer became much less than before and the pork taste not fresh.xiao long bao is ok but the pork taste a bit strangeFried bun just soso as the bottom is hard but not crispytaste is fine but the portion is half of beforedandan noodle is worse....soup taste is weak and can't feel any peanut sauce. Portion is only enough for a kid, only few bites and

dandan noodle is worse....soup taste is weak and can't feel any peanut sauce. Portion is only enough for a kid, only few bites and all gone...
Probably won't visit again in near future, very sad. Hope they will improve soon.
The waitresses keep chatting and not helpful. Need to ask few times to take order and get the check. One of them are so rude that she push my arm and pour rea across my face when I am talking with my friend then said to me "I add water". It will be good if can let me know first instead of push me to add tea....

2017-08-12
2017-07-28 267 瀏覽
呢個夏天飲食界真的很多新思維!好像上海菜從來給人濃油赤醬的感覺,但此刻亦推出健康菜式,而素來以高質新鮮健康烹調的翡翠拉麵小籠包 ,近期亦由資深營養師黃凱詩小姐為大家選擇素食和有營貼士。 這天到達海港城分店安坐於貴賓廂內享用一餐健康滋味EFG午餐。 先來開胃的甜酸青瓜簾$50,青瓜簾除了酸甜爽脆外原來還有預防暗瘡的功效! 青瓜只選用脆口的外皮捲成菲林狀,咬下去口感好出色糖醋比例做得恰好酸甜細緻不搶喉,令我忍不住吃了三件才肯收口! 接下來是我在上海菜中較愛吃的雞絲粉皮$58,不要以為營養師不推薦這者菜呀!只要將醬汁另上食者加以自己控制份量原來也可吃得輕盈! 而這一客陳醋西芹黑木耳$52充滿陳醋香氣,整碟配合都是爽脆無比的口感,喜歡有咬口的朋友相信會很愛吃它! 香樁皮蛋豆腐$48用上獨特香味的香椿醬配襯清香豆腐,令嫩滑的豆腐增添香氣味道的層次也昇華不少。 肉類方面有這份肉質軟淋的南京鹽水鴨$66,只要不吃皮其實亦都唔係咁邪惡嘅啫! 跟鹽水鴨一樣這花雕醉雞$72只要唔食皮白肉營養價值高之餘更加不算多脂肪,喜歡吃的朋友聰明點去皮便可以多吃兩件啦 ! 而我就十分喜愛這個花素蒸餃$31,弧形線條這

而我就十分喜愛這個花素蒸餃$31,弧形線條這餃身型很優美,而且含豐富的食物纖維真的又美又健康呢。

咬下餃皮爽口內裏充滿菌及蔬菜氣香,一點也不覺膩或寡口這便是素材的吸引力嗎?

從小我也十分喜歡吃蒸銀絲卷$25,這兒的銀絲卷做得很出色,內裏真的有一捲捲層次,卷身很軟熟點上少許煉奶真的十分滋味。

接下來是宋高宗都喜歡吃的宋嫂魚羹$52,清香湯底配上魚肉、豆腐、香菇等多種材料淆成的一碗湯羹,吃下香滑鮮甜而且十分大碗份量好慷慨呢!

喝罷美味湯羹後送上來的是清爽蔬菜,第一碟係金銀蛋浸時蔬$72,莧菜滑溜無渣加上有我喜歡吃的皮蛋還有香口炸蒜子這碟菜真的十分合我心意呢。

但這碟白灼芥蘭$58亦都十分清甜,全用上菜遠奉客吃下當然無渣而且份外淋甜。

想再惹味D點這份火瞳片津白膽$74吧!津白同樣是用上菜膽烹調吃下十分香甜,配上鹹香的 金華火腿便能惹味中帶出健康來。

薑茸蒸小黃魚$86根據營養師資料此茶含大量有助維持心臟健康的不飽和脂肪,對於從來愛吃魚的我當然十分認同,通常黃魚大多用來煎炸而這次餐廳用上薑蓉來清蒸,亦證明材料新鮮才能做出這嫩滑鮮甜的薑茸蒸小黃魚!

如果未夠飽肚營養師也推介數款五穀類給大家,如這碗嫩雞煨麵$66,含鋅質的嫩雞煨麵對提升抵抗力有莫大幫助,而且吃下味道清香口感滑溜好吸引呢!

而另一款是鯊魚骨湯珍菌拉麵$74,此湯頭低脂又好味道既能飽足又不餡肥膩,大家可放心享用不須就住就住啦!

跟珍菌拉麵有異曲同工之妙有這碗三鮮鯊魚骨湯泡飯$82 ,亦是低脂的好選擇為喜歡吃飯的客人而設,充滿鮮氣的三鮮材料有海參、鮮魚及鮮蝦味道當然鮮甜無比啦!

最後以這碗最能代表上海菜的津白肉絲湯年糕$70作終結!希望大家在吃美食時也多加留意健康,這樣便可活到老、吃到老、健康一生。
2017-07-20
2017-07-27 246 瀏覽
慶幸自從寫飲食後,得到很多免費試食的機會,不少更是名貴的食材,但又不少是非常Heavy異常邪惡的。要保持健康,就要學懂均衡之道。除了定期做運動外,平時如果不用應酬的話,便盡量清淡一點,多點蔬菜吧!我Office在尖沙咀區,有時找地方食Lunch會有點愁。在海港城內,都有較貼地的選擇,除了Food Court外,翡翠拉麵小籠包都是一個不錯之選。今個夏天,翡翠拉麵小籠包還請來本地資深營養師黃凱詩擔任健康顧問,特意挑選了一些少糖、油、鹽的健康菜色,並設計成健康二人及四人套餐,當然亦可以單點的。這天午餐,就來到尖沙咀海港城店吃這些健康小菜。來一些輕巧的蔬菜小吃!全都是以蔬菜、豆類及瓜類為主要食材,調味方面亦不算濃郁。其中個人最推介「甜酸青瓜簾」,把青瓜切成片狀,再捲成菲林般,實在是一道巧手的功夫菜,而且酸酸甜甜,十分醒胃,且水份充足,有預防痘痘之效。「花雕醉雞」 $72 算健康菜? 其實健康不代表完全不吃肉或沒有調味,份量適中就可以,吃這道雞也建議脫皮,就較為容易接受了。點心方面,「花素蒸餃」 $31是不錯的清淡選擇,勝在纖維豐富。「宋嫂魚羹」 $52這道有名的浙江菜除了有脫皮的魚肉外,還有火

這天午餐,就來到尖沙咀海港城店吃這些健康小菜。

來一些輕巧的蔬菜小吃!

「宋嫂魚羹」 $52

這道有名的浙江菜除了有脫皮的魚肉外,還有火腿絲、冬菇絲、竹筍、芫荽等,十分清甜又香滑。

「薑蓉蒸小黃魚」 $86

估不到主打上海菜的連鎖店會有這道家常小菜,原來還含有大量有助維持心臟健康的不飽和脂肪。小黃魚可以蒸或煎,落了大量薑蓉後,效果出奇地好,魚肉顯得更為嫩滑,相信尤其女士會更愛這道菜。

這餐沒有吃甜點,份量剛剛好,吃完都沒有滿口油膩,感到非常健康,剩下的Quota可以夜晚享用。
2017-07-20
2017-07-06 402 瀏覽
食左甘多次翡翠拉麵小籠包, 都無食過佢既小籠包, 今次一於黎試下每次都要等,攞左飛行一行海港城翻黎就有位,都吾係好耐~Menu 入面得最傳統既上海小籠包Order 左先發現枱上有塊牌 仲有款「黑松露小籠包」同「芝士小籠包」嗌左就無辦法啦~四粒大大粒, 真材實料。 但係無乜湯,好似漏哂甘我吾會覺得佢係『必食』鮮榨西瓜汁,好淡,飲茶好過~可以慳翻呢32蚊呢個蝦球得6粒,我覺得只係似泰式辣醬但並吾係,都幾好食,幾開胃~至於蝦都應該係新鮮既,大大粒~啖啖肉~肉質彈牙麻婆豆腐,幾食得辣既我都覺得辣怕辣既朋友要考慮下嗌其他啦~呢個都係辣既,有啲酒味,有啲吾似平時既乾煸四季豆,偏鹹~呢度既雪菜蝦仁炒飯係我最中意食既每次黎都會嗌~炒飯粒粒分明,咸咸香香但好明顯有落味精~無伏無驚喜,偏辣,好熱氣,吾想再食奶油津白都好好食menu 好多選擇,食物質素都吾錯, 店入面落單既同事態度都好吾錯, 唯獨是送餐果啲就黑口黑面, 一個較年輕體胖既女侍應,佢拎住個托盤行過黎,個托盤就係我塊面1cm 距離,佢無避開我,仲要我避佢,差啲就整到我隻眼,無sorry, 無表情,「砰、砰」放低2碟野就走。
每次都要等,攞左飛行一行海港城
翻黎就有位,都吾係好耐~

Menu 入面得最傳統既上海小籠包
Order 左先發現枱上有塊牌
仲有款「黑松露小籠包」同「芝士小籠包」
嗌左就無辦法啦~
上海小籠包

四粒大大粒, 真材實料。
但係無乜湯,好似漏哂甘

我吾會覺得佢係『必食』

鮮榨西瓜汁,好淡,飲茶好過~可以慳翻呢32蚊
京燒明蝦球

麻婆豆腐

麻婆豆腐,幾食得辣既我都覺得辣

怕辣既朋友要考慮下嗌其他啦~
乾煸四季豆

呢個都係辣既,有啲酒味,有啲吾似平時既乾煸四季豆,偏鹹~
雪菜蝦仁炒飯

呢度既雪菜蝦仁炒飯係我最中意食既
每次黎都會嗌~炒飯粒粒分明,咸咸香香
但好明顯有落味精~

無伏無驚喜,偏辣,好熱氣,吾想再食

奶油津白

雪菜蝦仁炒飯
奶油津白
四季烤麩
2017-07-06 213 瀏覽
日前到尖沙咀中心購物,朋友說想吃小籠包,選擇了翡翠拉麵小籠包用饍,可能不是假日,等了一會可入座以前它的質素環境都不錯,我也經常到沙田個間食飯,不知道是否與地方有關?但肯定有更好選擇,服務態度又差,禮貌示意下單,好像得罪佢地咁黑臉又扮看不見我們,今時今日嘅服務態度真係唔要得🔸水煮牛肉:花椒辣椒的麻辣味,牛肉片是水煮的,讓它的營養流失最少,而且吃起來牛肉嫩滑醇厚可口,美味的獨特享受,可是份小得可憐🔸上海小籠包 (4隻) 小籠包外皮稍微有點偏硬,不過這次也是沒弄穿小籠包而漏湯汁,沒有豐富的肉味湯汁,肉餡冇味,吃在嘴裏沒有什麼味道🔸乾扁四季豆味道偏咸但爽辣開胃。 四季豆,略為乾煸及比較油膩🔸白菜肉飯超級失望的一個,完全冇味如同食白飯,有菜的爽口聲之外,沒有任何形容到,sorry 詞窮了

水煮牛肉

🔸上海小籠包 (4隻)
小籠包

乾扁四季豆

白菜肉飯
白菜肉飯
2017-06-19 190 瀏覽
今天一行三人約下午兩時來到這裡午餐,因為過了午飯時段,來到等了十分鐘就能入座。我們一共點了六款食物,當中我最喜歡和覺得最好味的是鮮肉小龍包,皮薄多汁,肉也 嫩滑 ,但生煎包的肉則太小,皮也太厚了。手抓餅、四喜烤麩和其餘兩碗面味道中規中矩,一試無妨。
,但生煎包的肉則太小,皮也太厚了
。手抓餅、四喜烤麩和其餘兩碗面味道中規中矩,一試無妨。
生煎包
手抓餅
2017-03-30 853 瀏覽
点的担担面和水煮牛肉拉面都是极其浓郁的辣椒素味道,不敢多吃,小笼包味道也很一般,排队需要很久,价格在海港城里自然不菲,与菜品质量不符,再也不会光顾了。。。。。。。
2017-03-12 909 瀏覽
是日晚上和朋友的1歲小朋友,在尖沙咀找地方吃. 最後,決定取票輪候海港城的翡翠拉麵小籠包,因為有卡座的位,這裡算是較寬敞,適合小朋友安坐!加上,這裡的食物選擇比較多,適合不同口味的人士,而且可以選擇麵食和飯食,不一定點小菜,價格也因此沒那麼昂貴.3人1小童,只點了4道菜,包括:鯊魚骨湯三鮮泡飯、酸辣湯拉麵、砂鍋雲吞雞和擔擔麵.先來的魚湯泡飯,主要是為了小朋友而叫的,也貪其名字特別,畢竟鯊魚骨湯不是常見的湯款.喝後是有點像魚湯寶的魚湯味道,也許是鯊魚骨的膠質和魚味不突出,所產生的錯覺.不過,我和小朋友喝後相當口乾,不推介. 三鮮的材料則是足料的,也有不少海蔘片.底下的米飯吸了湯汁,也不會太軟爛,味道上算是過關了.再來的酸辣湯麵 ($60)酸辣開胃,杰身的湯汁附在麵上一起吃,一解吃辣之愁!湯裡的餡料有肉絲,有筍,也有豬紅,可算是相當豐富.朋友表示有豬紅的的酸辣湯在地道!酸辣豬紅也確是相當過癮的配搭 (我第一次吃這配搭,慚愧). 不過,湯放得久很快便變杰,得盡快食用!推薦指數: 3/5擔擔麵忘了拍照,味道有點失望,單有一份辣勁,卻沒有那種麻醬的惹味感覺. 不過湯頭味道足夠,送麵來說的話,味道

底下的米飯吸了湯汁,也不會太軟爛,味道上算是過關了.
鯊魚湯三鮮泡飯

推薦指數: 3/5
酸辣湯拉麵

送麵來說的話,味道可以接受. 推薦指數: 3/5

最後來的砂鍋雲吞雞是我和朋友的至愛. 雞湯味道相當濃郁, 喝了3碗 (雖然最後也是口乾了....)

但朋友表示湯底相味美! 雲吞則算是皮薄餡靚, 泡在湯中吸了雞湯精華,配合豬肉餡,味道也相當的夾好吃!推薦指數: 4/5

服員服務也是值得一讚! 不時關心我們小朋友的座位和更換餐具. 但作為米芝蓮推介食店,食物尚有改進的空間.

推薦指數: 3.5/5
砂鍋雲吞雞