2017-09-30 3441 瀏覽
我食上海菜一般都會點醉雞或口水雞,今次就點了花雕醉雞 $72,唔好睇細細碟,其實雞件幾多。雞脾肉好嫩滑有彈性,連雞胸位都夠滑,不會乾硬,雞皮不膩反而好爽滑。最吸引我是做到好入味,酒香撲鼻而又不會令人醉倒。一定唔少得上海小籠包 $39有四件,即點即蒸夠哂熱辣辣。夾起不易爛,個皮做得幾好。皮薄餡靚,睇相都見個皮夠薄。湯汁雖不太多,但入口都感覺到肉同湯比例剛好,令肉餡更濕潤。加分位係因為個湯汁好濃肉香。我比較少食中菜,更加少食乳鴿,但估唔到呢度既乳鴿原來都好好味。茶香燻乳鴿 $96起初以為好乾,但一咬脾位,不單止皮脆肉嫩,仲有皮下油脂溶化,鴿脾滿滿油香,仲閃令令好吸引。鴿皮薄脆而不油,越咬味就越出,好味到連骨都想咬埋。京蔥爆牛肉 $90,份量頗多,牛肉真材實料。牛肉又大塊又嫩腍,同京蔥爆香,加上夠鑊氣,未食已經好期待。一定要夾埋京蔥同食,特別香口,調味也剛好,夠惹味。食到一半已經想點個飯來食。四川擔擔拉麵 $60,湯汁有點多,不過味道濃郁,微辣加上花生同芝麻香,仲有少少醋酸平衡下辣味。拉麵好滑溜帶爽韌,但放耐左就開始腍,所以上枱就要食啦。雖然湯汁好紅,但不太辣也不油,所以食完不會有負擔。酒釀

上海小籠包
一定唔少得上海小籠包 $39有四件,即點即蒸夠哂熱辣辣。
夾起不易爛,個皮做得幾好。
加分位係因為個湯汁好濃肉香。
茶香燻乳鴿
茶香燻乳鴿 $96
鴿皮薄脆而不油,越咬味就越出,好味到連骨都想咬埋。

京蔥爆牛肉
京蔥爆牛肉 $90,份量頗多,牛肉真材實料。
四川擔擔麵
酒釀丸子 $32,一上枱已好香,甜度不高,加了桂花更顯清甜,丸子粒夠多,非常軟糯煙韌,個人極之喜歡。

薑茶湯丸 $32,先被薑茶吸引,薑味很突出,甜度也比一般低,我媽一定喜歡,下次要帶佢來食。

餡料滿滿,好香芝麻味,餡料幾滑,但也保留芝麻碎粒令口感更豐富,而且湯丸比一般的大,超正。

其實以前都食過翡翠拉麵小籠包,但味道同服務都一般,不過今次就唔同哂,感覺變好了。
食物味道有提升,而且服務極好,貼心又時時添茶,點菜同結帳都好易叫到服務員,環境乾淨,整體感覺都好好。
而家連手工啤都有,小籠包又有特式口味。
2017-09-26
茶香燻乳鴿
2017-09-18 1737 瀏覽
媽咪一直好鍾意食上海菜所以上個星期五收工之後就同佢去咗食順便佢又唔使煮飯尖沙咀呢間環境都唔錯,座位望住維港嘅景色坐低之後我哋就點菜啦陳醋西芹拌黑木耳黑木耳本身屋企都成日食因為佢有通血管作用,好健康用陳醋拌黑木耳,令到味道更加開胃而且加埋西芹一齊,口感更加爽口松子桂魚平時食有啲餐廳係用黃花魚呢度用上桂魚,份外矜貴因為桂魚本身比普通的較貴而且廚師將魚肉𠝹了花,再拎去炸所以炸出黎都好似花既形狀而且廚師將魚起左骨所以食果時都好安心蘿蔔絲酥餅平時飲茶都會點蘿蔔絲酥餅食見到依度有,梗係第一時間點黎食一碟三件,每件都大大個一咬開,入面好豐富又熱辣辣既餡料外層又整得好鬆脆,好好味五香牛肉拉麵我地怕唔夠飽,再點多一碗麵黎食估唔到個五香牛肉比到我地驚喜味道帶少少甜之餘仲好入味而且一啲都唔韌,好容易就咬得開麵既份量都幾多如果我地唔食其他餸,淨食依碗麵相信都好足夠棗泥鍋餅最後就點埋媽媽最愛既鍋餅平時的鍋餅多數用紅豆做餡料佢做棗泥反而無紅豆蓉咁膩所以即使我地食到咁飽再食依個甜品也不覺膩
媽咪一直好鍾意食上海菜
所以上個星期五收工之後就同佢去咗食
順便佢又唔使煮飯

尖沙咀呢間環境都唔錯,座位望住維港嘅景色

坐低之後我哋就點菜啦

陳醋西芹拌黑木耳
黑木耳本身屋企都成日食
因為佢有通血管作用,好健康
用陳醋拌黑木耳,令到味道更加開胃
而且加埋西芹一齊,口感更加爽口

松子桂魚
平時食有啲餐廳係用黃花魚
呢度用上桂魚,份外矜貴
因為桂魚本身比普通的較貴
而且廚師將魚肉𠝹了花,再拎去炸
所以炸出黎都好似花既形狀
而且廚師將魚起左骨
所以食果時都好安心

蘿蔔絲酥餅
平時飲茶都會點蘿蔔絲酥餅食
見到依度有,梗係第一時間點黎食
一碟三件,每件都大大個
一咬開,入面好豐富又熱辣辣既餡料
外層又整得好鬆脆,好好味

五香牛肉拉麵
我地怕唔夠飽,再點多一碗麵黎食
估唔到個五香牛肉比到我地驚喜
味道帶少少甜之餘仲好入味
而且一啲都唔韌,好容易就咬得開
麵既份量都幾多
如果我地唔食其他餸,淨食依碗麵
相信都好足夠

再食依個甜品也不覺膩
2017-09-07
正宗上海菜 焦點食評
2017-09-13 1203 瀏覽
平時經常出外用餐,都以西餐泰菜為主,但今天心血來潮就想食上海菜,幸好有位袓籍上海的同事奉陪到底,那我們放工就急步到位於尖沙咀海港城的翡翠拉麵小籠包吃個上海菜。餐廳的感覺似酒樓,裡裡外外都金壁輝煌,餐廳內裡以黑和金為主調,枱與枱之間以屏風相隔,提高私密度。特色的掛燈和裝潢別俱風格。我們坐到卡位,私密度更高。之後看了看餐牌就開始點菜。鎮江肴肉 $63此為江蘇鎮江傳統名菜,所以又名鎮江餚肉驚。它不僅賣相精緻,口感爽脆,味道也極清甜。軟軟的啫喱,切成一小塊一小塊,放進口中,湯凍和酥軟的金華火腿在口中融化。蘸著醋一起食,在舌尖上衝撞着,令人忍不住一塊又一塊的放入口,想緊緊抓住那瞬間即溶的味道。最欣賞凍糕的清爽配上金華火腿的鹹香,不油膩又爽口,是為極佳前菜。京蔥爆牛肉 $90京蔥爆牛肉是濃味小碟,京蔥搶香,牛肉肉鮮鬆軟,份量還得多,很難想像一碟小菜的牛肉量會如此足料!這個蔥爆牛肉減減牛肉癮, 蔥爆牛肉比烤牛肉肉感較厚, 如果喜歡吃京蔥的會好欣喜,因為蔥爆到好香口入味。牛肉好入味,色澤比較深,看來醃了一段時間,所以味濃郁。清炒蝦仁 $128炒出來的蝦仁紅中透明,然而上口之後,爽脆可口。只能說蝦仁炒得

鎮江肴肉 $63

京蔥爆牛肉 $90

清炒蝦仁 $128

炒出來的蝦仁紅中透明,然而上口之後,爽脆可口。只能說蝦仁炒得真好,清脆爽口而且味道鮮美,色澤則是蝦紅色中帶些乳白成分。蝦仁用上河蝦,炒出來的河蝦,只只如指甲般大小,色香味俱佳。蝦仁新鮮,而且清洗得好乾淨,一碟蝦仁我兩三下辦虎就將其消滅掉,因為太爽口美味。

上海小籠包 $39

我最愛的上海菜就是小籠包,所以必點一籠。小籠包被筷子挖開、擠爆外層,令湯汁、肉餡相繼流出。其實傳統正宗食法,應該會要由小籠包的頂端開始進食,首先咬一啖細味品嚐,然後將小籠包放在湯匙上,讓湯汁慢慢流出,再加入鎮江醋一啖放入口。其皮薄餡靚,肉汁鮮味,湯汁濃厚,是為上乘。

上海排骨拉麵 $66

上海排骨熱騰騰奉桌,其酥炸香脆,而排骨肉質結實富嚼勁,外脆真的好脆口,好惹味。拉麵煙韌,爽口彈牙,蛋香味濃,湯頭清香,以排骨送麵一流。
酒釀丸子

酒釀丸子 $32

飯後一碗甜湯,好暖好滋潤,所以我們都點了自己喜愛的的甜點。甜酒釀的酒香,配上口感軟糯的小丸子,成為一道經典的上海甜點。它沒有其他糖水的甜和腻,帶少許酸酸的味道,還有一股酒的香味,吃下去很清新。
薑茶湯丸

薑茶湯丸 $32

薑汁十分濃郁,將主體湯圓襯托得十分甜美;然後湯圓皮夠煙韌,咬口十足,裡面的餡料是滋潤的黑芝麻,芝麻香濃細滑。薑茶不太辣,但薑味就是醒胃呢。

袓籍上海的同事對此餐十分滿意,看來這裡的上海菜除了到位還得有水準。而我雖然不是上海人,但都覺得食物水準不錯呢。
2017-09-06
酒釀丸子
薑茶湯丸
2017-07-28 1710 瀏覽
香港人愈來愈注重健康,特別是經常外出用膳的人,更容易得到三高。要有良好的健康,飲食方面自然要多加注重。「翡翠拉麵小籠包」最近便與有名的營養師黃凱詩小姐合作,在原有的餐牌上挑選了一些精選的少油、少鹽、少糖菜式作為重點推介,讓注重健康的顧客可以食得放心,食得開心。這天我與友人在這兒用餐,就吃了多道推介的菜式。 先來兩個前菜,一素一葷。「甜酸青瓜簾」($50)賣相美麗,開胃清爽。 「花雕醉雞」($72)雞肉嫩滑,酒味香濃,要是不吃雞皮,當然健康,即使偶然吃它一兩片,只是偶一為之,也應無大礙。「宋嫂魚羹」($52)是杭州名菜之一,此湯味道帶酸,開胃可口,我挺喜歡。這天我最喜歡的菜式「薑蓉蒸小黃魚」($86)有別於常見的做法,以大量的薑蓉作為綠葉,襯托小黃魚這紅花,兩者相得益彰,配合得宜,讓人吃得歡喜。「火朣片津白膽」($74)紅綠相映,醎鮮的火朣片與鮮甜的津白膽兩者相配,又是另一個天作之合的配搭,同樣叫人吃得高興。「瑤柱金勾鯊魚骨湯泡飯」($84)湯味清甜,泡飯材料口感豐富,健康得來好味。其實美食與健康絕對能夠掛勾,好味的食物未必就等於不健康,只要小心選擇,盡量少肉多菜,注意營養均衡,便可以了
其實美食與健康絕對能夠掛勾,好味的食物未必就等於不健康,只要小心選擇,盡量少肉多菜,注意營養均衡,便可以了。
  • 薑蓉蒸小黃魚
  • 瑤柱金勾鯊魚骨湯泡飯
2018-06-11 24 瀏覽
其實大部份嘅香港人都知道尖沙咀係大陸人去嘅地方尤其係星期六日根本唔係比香港人去嘅地方••好不幸地朋友今晚揀咗喺海港城入邊食飯大約8:00左右開始入座我覺得都唔算好晏一行四人我哋發現咗用匯豐銀行嘅卡叫呢個餐好抵所以我哋就叫呢個餐再加其他食物叫到嘢飲果一部份嘅時候服務員表示豆漿冇晒薏米水冇晒返問返我地飲綠茶好冇係冇得揀嘅情況下咁都係叫好啦樂園單隔咗一陣服務員又再返嚟表示綠茶得返最後一杯所以要雪梨水好唔好啊我哋再一次表示都冇得揀就OK啦•然後我哋叫原中燉雞湯原忠燉雞都係冇晒嘅咁我哋再叫砂鍋雲吞雞砂鍋雲吞雞都係冇晒嘅•什麼都沒有• 最後就冇加野食lu京蔥爆牛肉金銀蛋浸時蔬小籠包櫻花蝦炒飯真係好多蝦不過冇咩味醉雞同埋櫻花綠茶鎮江排骨煎鍋貼雲吞因為太肚餓所以再叫小籠包同埋上海粗炒 其實成餐飯整體都幾好嘅除咗有啲餸想食已賣晒之外上菜時間算快服務員都算有交帶
其實大部份嘅香港人都知道

除咗有啲餸想食已賣晒之外
上菜時間算快
服務員都算有交帶
2018-05-23 43 瀏覽
香港地有好多唔同國家的美食,淨係上食野都有上百間,水準當然大不同,當然偶有民間小店會做得出色,如就連鎖店來說,翡翠拉麵小籠包算是水準較高較穩定的一間了。通常每次來幫襯,不論是人多或人少,必定會點的是小籠包、雞絲粉皮和上海粗炒,這次四人來吃,就可以點多一點了,除了上述三款外,還點了生煎包、醉雞、擔擔麵和酸辣湯,每次食小籠包水準也是相當高,皮薄但不會容易弄穿,湯汁夠多,非常好吃,雞絲粉皮精髓芝麻醬和其他醬比例混合得很好,上海粗炒其實沒有什麼特別,只是我個人喜愛!

2018-05-20 46 瀏覽
夏天來臨,不少餐廳以花作主題,翡翠拉麵小籠包也不例外,今次以櫻花作題。檸檬薏米水,因為太熱點了凍飲,不還是熱飲較適合櫻花綠茶,用飲管攪拌時會有幾朵櫻花轉動,好美美,而綠茶茶味濃,消暑解渴一流。花雕醉雞端上來已聞到陣陣酒香有雞脾、雞胸、雞背位等部位,肉質尚算嫩滑。香煎素鵝熱騰騰上檯,腐皮香脆,而內裡夾著豐富的木耳絲,爽口。小籠包當然是必食薄薄的外皮包著豬肉,一咬開就流出肉汁,一點也不乾。京燒蝦球醬汁是甜酸醬,但食到第2隻好似有陣亞摩尼亞味,怪怪的,之後都沒有再食。櫻花蝦炒飯櫻花蝦炒飯也是新推出飯粒算是炒得乾身,櫻花蝦不像是實心蝦米,櫻花蝦只有外殼,口感不會太痴口,再加上蛋香味,不錯呀。點了兩款糖水試下,薑茶湯丸的湯丸未免太大粒,哈哈,不過皮較厚,芝麻餡不夠香。酒釀丸子的酒味幾重,丸子軟腍,都幾好。

檸檬薏米水,因為太熱點了凍飲,不還是熱飲較適合

端上來已聞到陣陣酒香

有雞脾、雞胸、雞背位等部位,肉質尚算嫩滑。

香煎素鵝
熱騰騰上檯,腐皮香脆,而內裡夾著豐富的木耳絲,爽口。

小籠包當然是必食

薄薄的外皮包著豬肉,一咬開就流出肉汁,一點也不乾。

京燒蝦球

櫻花蝦炒飯
櫻花蝦炒飯也是新推出

酒釀丸子的酒味幾重,丸子軟腍,都幾好。

2018-05-16 20 瀏覽
今晚約咗朋友食飯,揀左大家都啱食嘅中菜。小食唔少得嘅當然係雞絲粉皮啦。青瓜同埋雞絲都切成條狀,同啲粉皮嘅口感好夾。呢度嘅花生醬汁比較稀,雖然味道係冇咁濃,但係都足夠成碟嘅食物沾滿汁,不錯。賣相非常吸引,配料都算多。但係如果齋撈個麵,食落去會有啲乾。如果配埋隔離碗清湯,味道就有啲似雲吞麵。。個湯可以令櫻花蝦嘅味道更加突出。小籠包嘅外皮望落有啲乾,但係裏面盛着嘅肉汁多到一隻羹都裝唔晒,可以互補不足。裏面嘅肉都幾彈牙,所以呢度嘅小籠包都唔差。但係碗擔擔麵就稍為遜色咗啲。佢冇花生味,只得辣味,仲要係非常辣嗰隻,蓋過哂其他味道。所以大家嚟可以嗌下其他食物啊~呢碟都有啲失望,宮保雞丁應該辣嘅,但呢碟又反而唔辣。醬汁似食緊咕嚕肉咁,雞唔夠多而且無乜肉,無特別又唔太出色。反而賽螃蟹同埋韭黃炒鱔糊就幾不錯。賽螃蟹唔會煮到收哂水,但同時又唔會好油。蛋白夠滑,用嚟送飯一流。韭黃非常香亦新鮮,鱔糊味道唔咸唔腥,整道菜都好好味👍🏼推薦大家嗌呢個最後就係金華火腿津白。非常欣賞佢地將啲津白切成一片片,唔會食得好辛苦。而且非常入味,自己非常鐘意飲上湯,所以呢道菜好味~整體而言,無論環境同埋食物都適合嚟同朋友聚會,而且
今晚約咗朋友食飯,揀左大家都啱食嘅中菜。

櫻花蝦蔥油撈麵

整體而言,無論環境同埋食物都適合嚟同朋友聚會,而且價錢唔貴,可以再encore👍🏼
2018-05-06 50 瀏覽
今晚同朋友喺尖沙咀行完街就想搵個好地方食飯 估唔到喺尖沙咀都有唔貴又好味嘅選擇首先我地就嗌左一籠上海小籠包小籠包隻隻都皮薄餡靚 而且唔會一夾就穿 輕輕一咬啲湯汁就流哂出黎 加埋好好味嘅肉餡 兩者充滿住我嘅口腔 勁正淨係食小籠包緊係唔夠啦 於是我地就嗌多左2個主食上海粗炒好足料又好夠味 配料同麵嘅比例啱啱好 食到停唔到食完比較濃味嘅上海粗炒之後 就嗌左個清清地嘅上海排骨三角麵炸排骨好好味 香脆可口 炸粉唔會太厚 而且好嫩滑 熱辣辣又充滿肉汁 食落又無肥膩嘅感覺個三角麵慢慢食嘅時候真係feel到啲角 個感覺好得意題外話 呢間食肆嘅姐姐服務態度都唔錯 果晚隔離枱有兩個外國人落單 姐姐好落力咁同佢地解釋 幫佢地 好可愛
首先我地就嗌左一籠上海小籠包

個三角麵慢慢食嘅時候真係feel到啲角 個感覺好得意

2018-04-30
上海粗炒
2018-05-01 34 瀏覽
服務:叫菜無人應,上菜放枱邊(未有其他菜係枱面),無水無人理,枱碟放係到都無人執(十分鐘)食物:小籠包,0湯汁!砂鍋雲吞雞;個湯咸到pk,飲完感得會有腎病其他菜都算正常

其他菜都算正常
2018-05-01
2018-04-22 66 瀏覽
我諗住佢係呢啲地方開又有咁多同胞喺呢度附近就算整得唔好食都大把人幫襯我心諗都唔會好食得去邊度如果唔係行到就嚟跛都唔會入嚟但係又唔係喎真係幾正喎佢個擔擔麵真係幾正宗個紅油抄手重要皮薄餡靚不過感覺上唔夠辣小籠包都係皮薄餡靚佢啲餃子皮小籠包皮 同埋 雞絲粉皮所有呢啲「皮」類都好滑溜個千層豆腐都勁滑真係幾正宗最好食 係佢個水煮牛拉麵麵條非常彈牙不過我就嫌佢啲豆漿過甜希望佢畀番啲無糖豆漿大家選擇基本上 全部都可以合格服務都好唔錯
我諗住佢係呢啲地方開
希望佢畀番啲無糖豆漿大家選擇
基本上 全部都可以合格
服務都好唔錯
2018-01-28 246 瀏覽
小籠包是上海菜的代表,身為上海人的我都好喜歡吃小籠包,我覺得最重要就是皮薄餡靚!今日去翡翠拉麵小籠包食Lunch,第一時間當然就係叫一客小籠包。小籠包有四個,一開蓋已經是熱辣辣的,再仔細看看,皮很薄,還可以看到皮內的湯和肉!加了醋便夾起,雖然皮薄,但沒有穿,整個放入口還是完整的一個,一咬下去湯很濃味,熱辣辣的很滋味,豬肉有一點肥豬肉所以幾好嚼勁!擔擔麵也是我的最愛,這個麵質很幼細,而且也有貼心的剪麵!湯底有點微辣,再加上適量的花生醬,味道一流。白灼菜心,我好欣賞那些店員,我們說要「淋啲」佢哋真的記得,咀嚼時真的感覺真的很淋,不用用九牛二虎之力去咬!貴的價錢,在於貼心的服務吧!

2018-01-22 87 瀏覽
聖誕元旦都好多好野,今晚想清清地食下粉麵就算,首要推介:翡翠拉麵小籠包。我地兩個人唔係叫左好多野,先叫左個「嫩雞煨麵」,煨麵內有白菜仔、菇、雞肉同麵,先講湯底,比實小辣 呢間既清湯幾好,飲完唔會口渴,唔會feel到味精,雞肉稱得上是嫩雞,所以都比較嫩滑。麵質好林,浸住湯都係得少少發漲,唔會覺得太膩,林身既麵老人家食就岩晒!之後我地叫左一條銀絲卷,我地怕熱身所以叫左條蒸既,有少少遺憾就係唔係蒸籠上,係碟上所以其實要盡快食!銀絲卷質地很滑,咬開入面是一絲絲清晰分明,而且充滿饅頭香味,但比饅頭軟熟,配上甜甜的練奶也是食銀絲卷的最高享受:)由於唔太餓,叫左兩樣野食咋,食左45分鐘,等位等左個半鐘...這就是海港城!

2017-12-27 145 瀏覽
家人對食物不算挑剔,不過始終口味不一,很多時候我喜歡的餐廳對他們而言只是一般。所以,一家人外出食飯,覓食是一大難題。這種時候,連鎖餐廳通常是我的首選因為價錢不會太貴,坐得舒服,食物未必非常好,但也不會太差這天就一行三人來到了翡翠,依舊人氣滿滿,還好不用等太久便可入座除了小籠包,我們還點了其餘5款食物。小籠包($39):小籠包的皮厚薄適中,不會一夾就穿作為內餡的肉球幾大一顆,同時不覺油膩鎮江肴肉($63):是一個冷盤來的,會比較適合夏天吃。肉碎之間的啫喱的調味不錯糖醋青衣柳($88):甜和酸比例剛剛好,魚塊的炸衣保持脆口,魚肉肉質結實鱔糊炒拉麵($92):鱔糊味道和口感只屬一般,整碟麵過於油膩。豆瓣波菜:總要來一碟菜平衡一下~豆沙鍋餅($50):鍋餅煎得有點過油,紅豆餡料不錯,多放一點更好
因為價錢不會太貴,坐得舒服,食物未必非常好,但也不會太差

除了小籠包,我們還點了其餘5款食物。

小籠包($39):小籠包的皮厚薄適中,不會一夾就穿
作為內餡的肉球幾大一顆,同時不覺油膩

糖醋青衣柳

豆瓣波菜:總要來一碟菜平衡一下~

糖醋青衣柳
2017-09-29 392 瀏覽
海港城行街想食中菜選擇唔算多,翡翠小籠包係我其中嘅一個選擇, 可惜佢長期門口勁多人,要預早一個鐘頭攞飛都先有位入座炸松子魚, 真係成條魚畀你,唔係急凍魚塊,酸甜度剛好,好開胃,啲魚肉炸到脆晒,好食!嫩雞煨麵, 湯濃味道好 每次嚟翡翠小籠包必叫。生煎包, 粒粒都好飽滿,皮又脆口又有肉汁,好味。 試過幾次嚟到都話賣曬。其實餐廳食物質素唔差,不過可能真係太多客,衛生情況有啲唔係太好,地下成日有好多食淨嘅餸菜, 有時佢啲卡位都會發現啲吃剩飯粒 希望餐廳可以注意下。

嫩雞煨麵, 湯濃味道好 每次嚟翡翠小籠包必叫。

2017-09-17
  • 嫩雞煨麵