2009-06-26 25 瀏覽
今日下晝兩點幾去搵野食,諗住去試下呢間係咪真係咁好食~入到去有冷氣開放,座位唔多,環境可以~我叫左牛筋河外賣($23+1)~收左錢之後,個老闆娘叫我出去等陣~我即係呆左...出面成30度都有喇!叫我出去等?熱死我咩~好彩有個waitress叫我o係門口個位坐低等陣~等左唔係好耐,我打開碗河,佢真係細碗,同埋d湯好白,好似打左少少折扣~一飲啖湯,ok喎!再食一啖河粉,佢真係未索水~ 掂!d牛筋都算多,最後我一啖湯都飲哂~ 好味!o係食完既兩三個鐘,我都未口渴,證明係冇味精架!~如果只係買外賣,我會再去~
今日下晝兩點幾去搵野食,諗住去試下呢間係咪真係咁好食~
入到去有冷氣開放,座位唔多,環境可以~
我叫左牛筋河外賣($23+1)~
收左錢之後,個老闆娘叫我出去等陣~
我即係呆左...出面成30度都有喇!
叫我出去等?熱死我咩~
好彩有個waitress叫我o係門口個位坐低等陣~

等左唔係好耐,我打開碗河,
佢真係細碗,同埋d湯好白,好似打左少少折扣~
一飲啖湯,ok喎!再食一啖河粉,佢真係未索水~ 掂!

d牛筋都算多,最後我一啖湯都飲哂~ 好味!
o係食完既兩三個鐘,我都未口渴,
證明係冇味精架!~

如果只係買外賣,我會再去~
2009-06-22
2009-06-24 26 瀏覽
住大埔咁耐, 早聽聞有間牛腩面鋪拍得住港島區某知名老店, 奈何小弟好少會過大埔墟, 所以一直未能一嘗呢間係大埔咁出名既牛腩面.上星期六, 由於要去大埔墟街市買整爸爸節晚餐既材料, 終於去左一試!門口多人, 一早就知, 間鋪得6~8張檯, 其中3張仲要係2人檯.... 門口好熱好熱.....等左15分鐘先入到去坐.....好熱好熱入到去睇下餐牌~ 哇!! 幾貴, 唔知係咪真係值呢?? 不過佢餐牌有d牛部位真係出面好少鋪頭有得食, 睇左陣, 想叫碗牛面珠河, 下??? 賣晒??? 個時只不過2:45pm (佢1:00pm開鋪) 應該好好食先賣得咁快.......唯有下次請早啦~~ 最後叫左碗肥腩河等等等.....等左10分鐘碗河終於到啦~~ 試啖湯先!! 湯好奶白色, 入口好香牛肉, 牛骨味~~ 非常好飲!! 再試試d腩先, 肥腩夠肥又夠淋!!! 正!!! 再試埋河粉..........oh~ no good , 河粉太厚, 唔夠滑......可惜可惜. 呢個時候, 見到隔離位仁兄碗牛腩面好對辦, 面條睇落好彈牙, 下次叫面先得........食完碗面, 呢個時候又見到隔離另一位仁兄叫左

等等等.....等左10分鐘碗河終於到啦
再試埋河粉..........oh~ no good
食完碗面, 呢個時候又見到隔離另一位仁兄叫左碗油渣面, 好~ 整碗試下先!
油渣面面條幾硬, 我自已唔多鐘意, 個感覺似唔熟咁, 湯, 偏咸, 有陣豬味, 唔係個個頂得順
... 油渣, so far so good, 未見出色, 下次唔洗叫~~

食完呢餐, 埋單都成差唔多$60, 都幾貴, 同埋以$29/碗面黎講, 幾細碗. 牛腩又未出色到叫人會再回頭幫襯既地步, 起碼呢度唔係我食過牛腩最好既地方. 不過, 佢個湯真係一絕, 為左佢個湯, 我會再幫襯!! 大家下次如果食, 記伙住飲埋碗湯, 我覺得呢個湯先係價值所在!!! (tips : 個度比$5可以叫多碗湯.... 識做啦~~)

油渣面
肥腩河
餐牌
2009-06-20
肥腩河
餐牌
  • 湯底
2009-06-20 18 瀏覽
五時來到,一心想著吃爽腩爽腩爽腩河,誰知老闆話冇爽腩河,淨爽腩就有,吹脹。淨爽腩六十元一碗仔,我又未試過好唔好食,點碗清湯肥牛腩河試試先。誰知佢又話河粉賣晒ok,食清湯肥牛腩麵。奶白色的湯底雖標明是清湯,但有濃郁的牛骨味,絕非上湯!看上去好像好油,實際上絕不油膩。濃郁鮮甜!至於肥牛腩,起初一見到每舊牛腩都痴住大大舊肥膏,都幾驚,但鼓起勇氣吃第一口,嘩,肥而不膩,一點油膩感也沒有,很甘香!腩肉夠腍,肉質一點也不鞋,食完唔使liu牙。本來沒什期望的生麵,較一般別店吃的扁身,爽度剛好。主角肥牛腩和配角湯底、生麵都令人回味無窮。馳名的清湯腩專門店都有許多間,對上一次吃的是蘇絲黃介紹的灣仔大利清湯腩,這裏的比那間好吃得多。尤其湯底!
ok,食清湯肥牛腩麵。

本來沒什期望的生麵,較一般別店吃的扁身,爽度剛好。

主角肥牛腩和配角湯底、生麵都令人回味無窮。

清湯肥牛腩麵正到嗨嗨
清湯肥牛腩麵正到嗨嗨
  • 清湯肥牛腩麵
2009-05-30 20 瀏覽
五月廿三日.雨說香港最好的清湯腩,個人覺得除九記外,就到這裡了,這裡的湯底怎,麼說都不及善用藥膳材料的九記般富層次,用上大量牛骨連同日日賣上幾十斤的牛腩熬的湯底,不羶鮮濃,也是雋品。替早來端陽作準備,大雨天門外仍排著人龍,不便久留,於是攝入店買兩盒外賣,分別是牛舌併牛面肉、牛腩,這裡爽腩不作外賣,只能打下坑腩部分。對上一次來足足是成年前的事,價錢亦無變,淨牛腩仍是四十八元,其他堂食腩麵都是廿六~廿九。買回家返熱吃,湯底比即吃的更鹹更濃,不羶喝得出牛骨及牛腩合成的鮮濃味,下的藥材唔多,味道是簡單直接,牛腩炆得鬆化美味,是坑腩肉厚部分,連少少脂肪味較爽腩重,火候好老人家亦易吃下;牛舌尖部分有彈性,而舌胎位軟軟腍腍,本身所含的油脂豐腴,稍以藥材去羶炆焗,已好好味,材料唔貴,貴在處理鮮牛舌的功夫;牛面肉是日終於吃到了,肉厚味濃,炆得夠身鬆腍好吃,但幾攝牙的。未忘年前吃到濃厚沉實的味道,今年再來風味依然,期待下次再來仍保持水準;跟老伙計傾了兩句,似乎暫時仍未有開新店打算,守業是難的。
五月廿三日.雨

下雨天不減人潮。
零八貨價升不少,但一年來無加過價。
牛舌同牛面肉,在街市人緣差一點都買唔到。
牛腩火功比九記勝一籌。
2009-05-23
$108 (其他)
下雨天不減人潮。
零八貨價升不少,但一年來無加過價。
牛舌同牛面肉,在街市人緣差一點都買唔到。
牛腩火功比九記勝一籌。
  • 清湯腩系列
2009-05-14 30 瀏覽
Thank you chowhounds for telling me about this place.I tried going 2+ months ago, and they were on a holiday. and i finally made it back 4 days before i leave. I'm so sad i never went before.I got the song lam and beef cheeks with really thin noodles (and soup). I would have preferred thicker noodles, but i don't know how to ask. i can say "noodle" and i can say "ho fun" ... that's it. BUT... this was hands down the tastiest soup i've ever had. The meat was tasty, and not being a hug

I got the song lam and beef cheeks with really thin noodles (and soup). I would have preferred thicker noodles, but i don't know how to ask. i can say "noodle" and i can say "ho fun" ... that's it. BUT... this was hands down the tastiest soup i've ever had. The meat was tasty, and not being a huge fat fan, it was great how the meat just separated from the fat with almost no effort. The broth was amazing. I have no idea what it is that makes it so good.... the only way i can describe it is "super" beefy tasting (maybe extra bloody bones?) but with a rice wine alcohol flavor. So blood and booze. It permeated those thing noodles, so every bite was super flavorful. the price is higher than one might expect... but i suppose that was for the special meat ingredients. (29hkd).
The people sitting with me ordered an extra bowl of meat and broth along with their soups. that goes to show how strongly people feel about it i think.

what really made my day was getting a cold 芝麻糊 豆腐花 next door for 5hkd. it was an extra sweet one... and really hit the spot after those strong beef flavors.

Best lunch ever.
2009-04-18 31 瀏覽
看了食評又剛好路過,便試了清湯牛腩($60 /碗),可說是貴價品,而且幾細碗,大約大小十件左右。湯底沒特別香, 牛腩不過不失啦. 唔係好好食,又唔係好難食,可以說是普通好吃,比不上天后 / 北角等選擇。以這個價錢,那就可以不理
看了食評又剛好路過,便試了清湯牛腩($60 /碗
,比不上天后 / 北角等選擇。以這個價錢,那就可以不理
2009-04-16
2009-04-14 12 瀏覽
趁著四天復活節假期來到大埔郊遊, 先到大埔墟來一點吃的記起這裏的牛腩不錯. 前來一試.一時許來到. 等了十多分鐘便能入座.叫了牛腩牛筋河 , 豬油渣麵 菜心 再加細可樂先談牛腩牛筋河, 牛筋香軟, 牛腩味香不會黐牙, 牛骨湯也不錯.河粉是筷子般的幼, 個人還是喜歡粗一點的較好, 因為太幼的河粉欠咬口. 影響食趣, 就味道或是份量來說還是較華姐比下去華姐的是清湯, 但味道較鮮, 亦沒有這兒的那麼鹹豬油渣麵 實情是豬膏麵. 但沒有豬膏應有的香, 大概是炸得不夠火喉吧?麵條是上海粗麵, 質感不錯, 但湯底偏鹹.質素還是大角咀英記較好. 但始終人家是獨沽一味做豬油渣麵. 大概沒有不好吃的道理質素中上., 但專程來吃大可不必.題外話, 要吃的話最好早一點 . 因為此店好像12點至晚上10時營業.但旁晚6時許經過時已提早拉閘關門. 只因食品已全部沽清!
趁著四天復活節假期
來到大埔郊遊, 先到大埔墟來一點吃的
記起這裏的牛腩不錯. 前來一試.
一時許來到. 等了十多分鐘便能入座.
叫了牛腩牛筋河 , 豬油渣麵 菜心 再加細可樂

就味道或是份量來說還是較華姐比下去
華姐的是清湯, 但味道較鮮, 亦沒有這兒的那麼鹹

麵條是上海粗麵, 質感不錯, 但湯底偏鹹.

質素中上., 但專程來吃大可不必.

但旁晚6時許經過時已提早拉閘關門. 只因食品已全部沽清!
2009-04-10
$31.5
2009-03-31 22 瀏覽
三月三十日這間店鋪近來也出名,聽不少食友都說群記不錯,住在大埔的自己居然一次也沒有來.終於找到機會,到達時剛開門早已有十多人排隊,證明這間的人氣度十足,十多分鐘也入內坐下,清湯爽腩麵一碗以及一碗牛骨湯.店內坐滿客人,但上麵速度也不慢.牛骨湯食下去啖啖牛的鮮美,不帶一點味精.這碗湯煮的時間不短,用新鮮品質佳牛骨來煮的湯底老實說也不會差不去哪裏,如果放下蘿白的話,必定人間美味.看到數人叫一碗淨爽腩一起享用.牛爽腩在嶺南飯局領教過後,這裏做的爽腩更出色,爽口之剩,肉味十足,有點溶的感覺.不帶點平凡,麵則較彈,長度十足的麵總是停不下來,湯則較清淡,入口容易.腩,麵以及湯底總是像多年來的死黨,這碗麵已以上佳了,合共三十四元,價錢以食物質素來不貴了,銅鑼灣食過麵也要三,四十元,這裏有這種質素一點不貴了,看到有說這裏服務態度差.自己也未遇過,但服務也只能說普通.值得一吃的爽腩麵
三月三十日

看到數人叫一碗淨爽腩一起享用.

爽腩不錯
牛骨湯好飲
2009-03-30
爽腩不錯
牛骨湯好飲
  • 牛爽腩
  • 牛骨湯
2009-03-17 13 瀏覽
一時先開,十二時三十五分到達,賴野一時再來,已坐滿,要等位,等左十五分鐘........早知o吾走霸頭位啦....一黎就叫碗爽腩河,等了一會就有得食.一開波就食爽腩,正,完全冇黏牙,牛味夠,好新鮮,在口中不停散發出肉汁包住每一顆味蕾,每食完一舊口中仍有餘味令人回味無窮<--好次打手河粉就一般,湯底依舊令人一喝而盡.我今次得出一個結論:要食趁早,要食第一轉(午市),最靚的爽腩只有第一轉,原因係我以前通常6pm後來食的,食爽腩就一定會黏牙,坑紋亦不靚....加上最靚既爽腩一定係淨爽腩,淨爽腩係A級,爽腩河既爽腩係B級,<--呢個係我估計既,原因係睇過同一台客,叫淨爽腩+爽腩河,用肉眼都分得出淨爽腩靚過爽腩河D爽腩,所以有時佢地唔肯將A級淨爽腩當爽腩河賣,就話爽腩河賣晒,但淨爽腩有得賣!
一時先開,十二時三十五分到達,賴野

一黎就叫碗爽腩河,等了一會就有得食.

<--好次打手

河粉就一般,湯底依舊令人一喝而盡.

2009-03-12
2K
2009-03-15 4 瀏覽
14-3-200910 幾年無去過大埔, 呢日拉了朋友一齊去行0下之餘, 當然亦唔會錯過「傳說中」的群記爽腩! 2:45pm 0黎到門口 as expected 勁多「群下之臣」, 好在等了 15 分鐘就有位.想盡量試多 d, 見朋友叫爽腩, 自己就食牛面珠伊麵... 湯底比華姐 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=158757) 油, 味道牛味濃鮮, 飲完唔口渴, 不過都係九記 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1886744) 的好飲 d 伊麵淥得爽口, 不錯;「牛面珠」帶點肥, 好嫩好滑, 牛味濃郁, 筋膜位就爽得 sok sok 聲, 勁正!朋友的爽腩伊一樣好食 -- 濃味, 咬落極爽, 食唔停口!牛腩好掂, 店外長龍 + 店內迫夾無可厚非, 食完快閃好了.好, 下一 target -- 即拉腸粉!
14-3-2009

朋友的爽腩伊一樣好食 -- 濃味, 咬落極爽, 食唔停口!

好, 下一 target -- 即拉腸粉!
等0下啦, 值得的
爽呀!
  • 爽腩
  • 牛面珠
2009-03-13 20 瀏覽
次次行過我成日都見到佢好多人等.今日真係要試吓有咩咁好食先!太多人喇所以我就叫咗外賣,叫咗一個腩河同一個腩e!同埋媽咪一齊食,媽咪食腩河點知佢食咗一淡就講: 仲諗住有幾好食,唉好多間都好食過佢!咁我就試啦係嗰湯好清冇咩味精,但啲腩就真係唔係太好食啫!真係唔值得等咁耐囉=.=
2009-03-05
2009-03-12 15 瀏覽
我今日放假,咪一個人去左大埔墟睇下有d咩未食過,咁啱就經過呢個舗頭,咁啱我又好鍾意食牛腩,咁咪走入去食個下午茶.一入到去,原來下午茶得一款,重要係油渣麵,有無攪錯,呢到唔係主打牛腩架咩,無計啦,都要食架,一拎起個menu,最平都要26蚊,下午茶時間都無野飲送,咁我就叫左個牛腩河.碗野到喇,o下咁細碗,有無攪錯,唔通你真係咁好食到咁細碗都做得住,一食落去,sorry,好普通,唔可以話佢好難食,但你收我26蚊會唔會過份左d呢???好失望,佢頂多值15蚊,而個河粉,我覺得唔合格,好"鞋",個湯又唔覺有咩特別........咁menu有一個我估係佢地o既鎮店之寶"爽腩",爽腩河要成29蚊,我見隔離有人想叫,但佢話爽腩河賣晒,淨爽腩就有(咁都得),但我見要成60蚊,嘩........但o個2條友叫左一碗淨爽腩同2碗淨河,總共要成84蚊,佢碗淨爽腩到喇,有無d過份,個碗同你屋企個飯碗一樣大,咁得幾多舊爽腩?....佢重有d牛臉珠、牛舌....但我無興趣再o黎試喇sorry...
,咁我就叫左個牛腩河.碗野到喇,o下
佢重有d牛臉珠、牛舌....但我無興趣再o黎試喇
sorry...
2009-03-12
2009-02-08 122 瀏覽
我好少去大埔區,今次難得嚟到都要試一試大埔既美食先~~~係大埔墟泊好車行過對面就見到群記清湯腩,有6-7人掛排隊,等左5分鐘就到我地,入面環境好迫,幸好我地都坐到單邊2人位,難得嚟到老公話梗係食d平時少有果d,他選擇食爽腩河我食牛腩河清湯充滿濃濃既牛味,又唔會好"蘇",牛味剛剛好,好想一飲再飲,好味~爽腩邊位黏住的部份係帶爽口,同一般牛腩真係不一樣,而我的牛腩同樣好味,我仲要求的牛腩要"林"d,食落口又真係比平時果d偏"林"小小,啱晒我~~雖然份量比較少,但係做足人客既要求值得一讚~~~
我好少去大埔區,今次難得嚟到都要試一試大埔既美食先~~~
係大埔墟泊好車行過對面就見到群記清湯腩,有6-7人掛排隊,

難得嚟到老公話梗係食d平時少有果d,他選擇食爽腩河
我食牛腩河

爽腩邊位黏住的部份係帶爽口,同一般牛腩真係不一樣,
而我的牛腩同樣好味,我仲要求的牛腩要"林"d,
食落口又真係比平時果d偏"林"小小,啱晒我~~

雖然份量比較少,但係做足人客既要求值得一讚~~~
爽腩河
牛腩河
爽腩河
牛腩河
2009-02-06 16 瀏覽
家在大埔,但因工作關係很少機會在大埔食午飯,反之有時都可以去天后 "華姐" 食清湯腩,覺得湯清甜而牛腩亦好味,自己習慣會飲晒佢D湯 (正)。今次因放農曆年假,再有機會去群記食清湯腩(此店星期日不開、週六又勁多人排隊),因媽媽到我家拜年,便帶她試試這多人排隊的小店,看看沒牙的老人家口味我有否不同。到了群記,又是排隊!原來平日也跟週六一樣,但人龍少許多,排就排吧,不一會便有位。我點了一個清湯腩河給媽媽,自己就叫肥腩河。牛腩河到了,她吃了兩口便說牛腩尚可,主因是不夠腍 (唔記得叫腍脯),不過味道就很好,而我的肥脯就在五鐘內給我消滅了,媽媽的脯河也在五分後被吃光。總括來說,價錢較貴,大埔地方價錢還高過港島,腩河的河粉不算滑,但這對 "外賣" 的有好處;而牛腩則畀"華姐"勝一班 (May be 以上),牛腩入味而且沒有雪味,當飲完整碗湯後感覺就像"日本漫畫"所說的. . . . . 好滿足!(味道很濃,但又不失清湯原意),媽媽說下次 Order 時要說 "腍腩"。而我下次會試"清湯淨牛鞭"。哈哈!不過不慣沒 Service 人要小心,此店的服務有別其他店鋪。

成日經過, 第一次食12點9放lunch, 黎到1:02, 點估倒佢1點開門02去到已經冇位…惟有嗌外賣, 當然係冇至出名既爽腩河賣啦…(淨爽腩就有…)結果嗌左牛面珠伊麵(聽聞佢d河粉唔得所以轉嗌伊麵) 盛惠30個大洋~ 返到黎先食, 冇咩發脹, 仲好好味*0* 牛面珠好似牛腩咁好淋好滑, 試左同事既河粉都好滑呀~~牛利都好味~! 不過都幾油。唔知幾時有機會試爽腩…今日咁多人真係應該嗌淨爽腩= =老版娘面口都幾黑, 不過睇佢外牆既剪報受訪問都係咁黑, 只有對住發哥先笑XD
成日經過, 第一次食
  • 牛面珠河