2017-05-03 403 瀏覽
難得假期,當然要帶媽媽去搵美食~為左滿足唔同要求,又可以慢慢食坐耐d,首選梗係放題講真唔專登搵都未必見到,但做好功課見價錢抵味道評價都好,即刻決定同媽媽試下揀左豪華,但都唔貴,而且選擇好多入面空間幾大,裝修唔似傳統放題嘅日風,反而有美國街頭風,坐得幾舒服選擇好多,除左日本野仲有火鍋、扒、西式風味揀,未點先期待放題梗係先黎刺身,選擇係大眾都鐘意嘅幾款。冇雪到硬哂得冰嘅感覺,三文魚油脂分佈幾均勻,有魚香;帶子雖然細細粒但夠哂鮮甜;甜蝦反而欠少少鮮味,但整體水準唔錯對壽司嘅份量好滿意,細細地可以試多幾件,推薦牛肉,好味到叫左兩轉想食少少暖野,蟹粥味道比想像中更好,粥底好綿,又有海鮮鮮味炸野全部都推薦!新鮮炸起好脆,而且味道樣樣都唔錯,天婦羅炸漿唔會過厚,好味另外推薦蝦餅同芝士蝦丸,個人最愛食左輪壽司刺身,叫左火鍋試試,牛肉昆布湯底味道偏濃,就咁食會咸但淥菜好入味,要睇下個人鐘唔鐘意重口味~另外火鍋料選擇幾多,蔬菜亦新鮮,一邊打一邊傾計幾正飲品選擇多到有兩個雪櫃,不過最正梗係啤酒任飲,食住炸物邊爐加啤酒,超爽!一定要試特製甜品!焦糖牛奶雪糕一開始覺得外觀唔太吸引,一試奶味超濃,又香又滑;芝士味

揀左豪華,但都唔貴,而且選擇好多

選擇好多,除左日本野仲有火鍋、扒、西式風味揀,未點先期待

蟹粥

想食少少暖野,蟹粥味道比想像中更好,粥底好綿,又有海鮮鮮味

炸物

另外推薦蝦餅同芝士蝦丸,個人最愛
火鍋

啤酒

特製甜品

一定要試特製甜品!焦糖牛奶雪糕一開始覺得外觀唔太吸引,一試奶味超濃,又香又滑;芝士味一樣香濃,好味到食左幾個!榴連雪條香榴連嘅人一定要食,有榴連清香,並唔係香精味道,唔會過甜又夠滑,好食到我決定上網搵下邊度有得賣
其實仲有好多選擇,雪條雪糕連豆腐花都有~

呢間放題環境舒服,食物選擇多,而且款款出品都唔錯,加上價錢合理,最難得係店員有效率得黎好nice,相信會再黎encore!

2017-04-29
  • 炸物
2017-05-03 171 瀏覽
家人生日,所以一齊去食放題,夜晚7點到達,雖然客人很多,但侍應很快便安排到座位給我們。餐廳位於地牢,地方好闊落,裝潢別具一格,不過座位有點逼。坐下第一時間叫刺身是常識吧,甜蝦我至愛,鮮甜又帶黏口既口感,每食完一啖口中仍留有甘甜味。三文魚都好好,厚切食落有口感。長腳蟹 - 蟹肉好多,不過要慢慢地把肉挑出來, 就算沒有其他調味料都可以,很鮮味 。飲品除左可以落單之外, 外面甜品吧也有凍飲櫃, 選擇極多,有不同種類的飲品給人選擇,頗讚的! 而自助甜品吧嘅甜品都算多,有雪糕,雪條,豆腐花,泡芙。螺肉和八爪魚件頭大,份量剛好,兩款都十分有咬口,好爽。香煎大蝦醬汁挺甜,但味道不會過濃,令蝦肉更鮮更香甜。天婦羅整體質素很不錯,點了南瓜,蕃薯,茄子,還有芝心蝦丸,紫心香芋丸,泰式蝦餅這些都值得推介。特別是芝心蝦丸,芝士濃得可以拉絲,味道又不會太搶,是必食之選. 餃子皮薄帶著適量的豬肉餡料,調味不錯, 又煎得香口,讚!我們還叫了火鍋!火鍋配料都起碼有廿幾款,我們點了蕃茄芝士湯底,蕃茄味比芝士味濃,不過味道還不錯,所以食物都不用點其他調味了。食甜品當然唔少得雪糕,焦糖芝士雪糕,同時有齊香,軟,脆幾種口感,

螺肉和八爪魚件頭大,份量剛好,兩款都十分有咬口,好爽。
香煎大蝦醬汁挺甜,但味道不會過濃,令蝦肉更鮮更香甜。

餃子皮薄帶著適量的豬肉餡料,調味不錯, 又煎得香口,讚!
我們還叫了火鍋火鍋配料都起碼有廿幾款,我們點了蕃茄芝士湯底,蕃茄味比芝士味濃,不過味道還不錯,所以食物都不用點其他調味了。

甜品當然唔少得雪糕,焦糖芝士雪糕,同時有齊香,軟,脆幾種口感,芝士味道不會太重,十分好吃!!
一向對放題要求都唔高,不過呢度真係好有驚喜, 緣聚西日餐廳價錢合理,食物質素好,可惜2小時過得太快,唔多夠喉。
我同太太都係放題控,今日星期日走黎元朗行街街,行到累之後就周圍搵野食準備食好西~去到一個好唔起眼既位置.竟然比我地搵到一間有放題食既餐廳,二話不說馬上入去試試去,可能因為我地早走,唔需要等就可以直入有得食一入到去,佢既裝修竟然有驚喜佢唔似平時食開既放題餐廳,而係充滿住工業風格調!無論係燈,椅及牆壁擺設都係有主題性及有用心思,最重要既係坐既位置夠晒寬敞,無焗促既感覺當然最令我驚喜既係佢有無限任飲Hoegaarden Rosee,係自助形式,鐘意飲幾多都隨便酙,唔會限住其他飲品既選擇都好多酒既選擇係最多既,愛飲beer 既實鐘意當然緊係飲住Hoegaarden黎慢慢睇下有咩食啦刺身同一般放題一樣,選擇差不多,不過佢既刺身唔會有雪味,條蝦仲要幾大隻又夠鮮甜燒粟米超甜,估佢唔到壽司種類唔少,不過個人想食多啲其他野,所以只點左幾舊試試,都幾有水準可能因為元朗,所以有雞翼尖點,我覺得呢個真係好大驚喜,佢唔算超辣,但係好夠味,用黎佩啤酒真係無得輸炒辣蜆同埋辣魷魚鬚真係要講講,似人地大排檔那些,有鑊氣,又係佩啤酒無得頂!黃金蠔無腥味,醬汁帶出鮮味菠蘿又係一大驚喜,甜到爆,個樣睇唔出~最後甜品時間,最欣
一入到去,佢既裝修竟然有驚喜
其他飲品既選擇都好多
酒既選擇係最多既,愛飲beer 既實鐘意
當然緊係飲住Hoegaarden黎慢慢睇下有咩食啦
燒粟米
燒粟米超甜,估佢唔到
蒜香雞翼尖
日式炒辣蜆
辣味魷魚鬚
黃金燒蠔
黃金蠔無腥味,醬汁帶出鮮味
菠蘿又係一大驚喜,甜到爆,個樣睇唔出~
最後甜品時間,最欣賞牛乳雪糕,超濃郁的牛奶味,仲加左少少焦糖,食落唔會太甜,而且佢杯杯都唔大杯,可以試多幾款!
總括今次放題,價錢合理,食既野全部都滿意,相信還會再黎~
2017-04-23
燒粟米
蒜香雞翼尖
日式炒辣蜆
辣味魷魚鬚
黃金燒蠔
2017-04-23 5802 瀏覽
話說信義妹愛吃海鮮所以成日都心思思想食好明顯呢啲懷孕嗰陣就一律被禁難得有朋友話我知生蠔同長腳蟹都有得任食,地點仲要近我地就梗係去試下啦~~~~雖然間舖係地庫,但樓梯唔算難行,級與級之間唔太高下次可以同埋老人家一齊來先裝修特別,有好幾款唔同既牆飾燈光夠光,座位都算闊 食物多樣化扒類、拉麵、烏冬、燒烤、火鍋、刺身、壽司、甜品當日我地兩個餓底都試唔曬咁多款式要揀多日再去多次 喜愛蠔蟹就梗係第一時間點先啦上菜速度快蠔隻隻飽滿,海水味較淡,清洗夠乾淨,無蠔殼痴住長腳蟹肉鮮甜,有陣陣海水的鹹味,肉質鮮嫰 跟住就上到刺身啦擺盤相當精美,現場睇係會有出煙的希靈魚夠爽唔酸雖則三文魚同吞拿魚唔能夠話魚油相當豐富,但係屬於新鮮既級別帶子,甜蝦鮮甜馬刀貝夠爽脆 唔喜愛生食既都有熟食推介~~燒蠔有兩款蒜香燒蠔味道有點兒似避風塘燒蠔,香辣夠,愛辣者要試芝士燒蠔芝士濃郁,絶對唔係少量蠔興芝士配搭得宜芝士控來吧!!!三文魚鮫外脆內軟,少少調味已經好足夠燒海蝦蝦唔會燒到太乾身還帶有陣陣海鮮既香甜 壽司都係呢間值得一讚的地方出面有啲店會係飯就大大舊刺身就得細細塊呢度壽司、卷物都係小型裝可以試多幾款芝士炸蝦卷一口一件芝士香
話說信義妹愛吃海鮮

所以成日都心思思想食

好明顯呢啲懷孕嗰陣就一律被禁

難得有朋友話我知生蠔同長腳蟹都有得任食,地點仲要近我地

就梗係去試下啦~~~~

雖然間舖係地庫,但樓梯唔算難行,級與級之間唔太高

下次可以同埋老人家一齊來先

裝修特別,有好幾款唔同既牆飾

燈光夠光,座位都算闊

食物多樣化

扒類、拉麵、烏冬、燒烤、火鍋刺身壽司甜品

當日我地兩個餓底都試唔曬咁多款式

要揀多日再去多次

喜愛蠔蟹就梗係第一時間點先啦

上菜速度快

蠔隻隻飽滿,海水味較淡,清洗夠乾淨,無蠔殼痴住

長腳蟹肉鮮甜,有陣陣海水的鹹味,肉質鮮嫰

跟住就上到刺身

擺盤相當精美,現場睇係會有出煙的

希靈魚夠爽唔酸

雖則三文魚同吞拿魚唔能夠話魚油相當豐富,

但係屬於新鮮既級別

帶子,甜蝦鮮甜

馬刀貝夠爽脆

唔喜愛生食既都有熟食推介~~

燒蠔有兩款

蒜香燒蠔

味道有點兒似避風塘燒蠔,

香辣夠,愛辣者要試

芝士燒蠔

芝士濃郁,絶對唔係少量

蠔興芝士配搭得宜

芝士控來吧!!!

三文魚鮫

外脆內軟,少少調味已經好足夠

燒海蝦

蝦唔會燒到太乾身

還帶有陣陣海鮮既香甜

壽司都係呢間值得一讚的地方

出面有啲店會係飯就大大舊

刺身就得細細塊

呢度壽司、卷物都係小型裝

可以試多幾款

芝士炸蝦卷

一口一件

芝士香濃

雖然炸蝦既脆漿略多,但都可接受

壽司以和牛壽司最為深刻

榴槤雪條

又凍又軟滑

濃濃的榴槤飄香入鼻

如果榴槤同牛乳雪糕都唔啱口味

仲有一櫃雪條等梗你~~~

除咗雪糕雪條

仲有甜品

豆腐花、和果子、蒟蒻等等

信義妹對甜品有第二個胃都試唔曬....................

所以大家要留第三個胃來食

哈哈哈

飲品除咗餐紙上的可點

仲有兩個雪櫃任揀

以紙包飲品為多

例如荔枝果汁、維他奶、巨峰提子汁

但都有罐裝都會有

例如忌廉鮮奶

想飲酒都有唔同既酒可以俾大家揀

真係你想飲咩都可以滿足到你!
2017-04-21
  • 榴槤雪條
很久沒有吃放題, 心癢癢的, 正好有同事要離職, 便約好吃放題歡送他o元朗區放題不多, 我只想起上次來過的緣聚西日餐廳, 食物種類多, 味道好, 服務也不錯, 值得再來o 刺身 - 各款刺身都新鮮, 沒有雪味o 甜蝦晶瑩剔透, 頗鮮甜o 帶子雖然細件, 但有質感o  最叫我傾心的是三文魚, 大大片厚切, 啖啖肉, 加上脂肪紋理平均, 入口有融化的感覺o 除左刺身, 仲有新鮮又大隻嘅生蠔, 勁正! 壽司 - 其實不大想吃壽司, 因為怕會飽肚, 不過朋友叫左, 見到咁靚又忍唔到口o香煎大蝦 - 雖然不是新鮮貨, 但肉質都幾彈牙, 調味適中, 愛蝦人士請勿錯過o榴槤炸彈 – 外層香脆, 咬落煙韌, 榴槤餡料香噴噴, 味道不錯o天婦羅 - 天婦羅表面粉漿夠薄身, 不會炸完後硬崩崩 ; 而南瓜天婦羅最得我心, 因為外脆內軟, 而且南瓜很香甜, 超讚!  紫心香芋丸 – 熱辣辣, 甜甜地, 外層鬆脆, 入面嘅紫薯香香甜甜又唔膩, 食極唔厭o鹽燒鯖魚 - 不得不提, 鯖魚燒得好香, 唔會乾身o 黃金燒蠔 - 芝士沙律醬味濃郁, 蠔仔細細隻, 但很新鮮, 必食之選o總結, 食店食物質素不錯,  而食物

鹽燒鯖魚 - 不得不提, 鯖魚燒得好香, 唔會乾身o

總結, 食店食物質素不錯,  而食物種類頗多,價錢也合理。勝在同時容納很多食客,跟朋友飯聚是個不錯的選擇
  • 紫心香芋丸
  • 鹽燒鯖魚
  • 香煎大蝦
  • 三文魚刺身
  • 蒜香雞翼尖
2017-04-21 198 瀏覽
星期日同朋友一起去食自助餐,1行3人,因為係open rise訂台有85折。下午1點9到,見到都好多人人,侍應安排我們座了一個好寧靜及有房偏角落的地置,如果不是食自助餐就會好,可以好寧靜咁傾計,因為座得太角落好多時要自己行出去俾單侍應,十分唔方便。食物方面刺身都尚新鮮,但帶子超細片,寫的份量不足上菜的分量,有少少漏單,個奶茶超好飲,因為已經3點,侍應話無晒貨,後悔只能飲1杯。食物選擇不太多,個蠔好味,有兩款,但好好細隻,係食個配料多些。總括150元這價錢合理,如果有埋蛋糕食就好。
總括150元這價錢合理,如果有埋蛋糕食就好。
2017-04-20 189 瀏覽
同朋友仔喺元朗搵間餐廳坐得舒服又吹到水,朋友介紹呢間緣聚西日放題。價錢平得黎選擇亦多,冷盆同熱盆款式任你選擇。最好就係飲品都任飲,除咗有紙包飲品之餘仲有凍奶茶凍檸茶喎,啤酒同清酒都有,可惜我唔飲酒不得了,呢度仲有得至愛松葉蟹腳,味道十分鮮味,肉質有口感唔會太淋。刺身類本人誠意推薦三文魚,同甜蝦,甜蝦size 比出面食開大隻,三文魚夠新鮮,肥味。百福豆腐花好味道,餐廳姐姐仲介紹我食荔枝味蒟蒻同提子味啫喱
百福豆腐花好味道,餐廳姐姐仲介紹我食荔枝味蒟蒻同提子味啫喱
2017-04-20 483 瀏覽
今日一行四人在元朗相聚午餐,揾個地方食下嘢、吹下水先,12:30 大家準時到達,地點都唔太難揾🙂到達門口,慢慢行落去就係喇剌生拼盤,有我喜愛的三文魚同埋帶子,三文魚夠肥美,帶子夠鮮甜胡麻冷烏冬,麻醬好香,烏冬夠凍生蠔,好大隻,夠爽口,緣聚的生蠔相對某些大酒店的自助餐生蠔更美味松葉蟹,十分有海水味,d蟹肉又有鮮味如果午餐自助餐$148/位,可以+$98 就可以享受到肥美生蠔及濃縮海水味的松葉蟹腳🦀任食甜品有很多選擇,有泡芺、啫喱、蒟蒻、雪條⋯⋯真的有很多款式午餐真的很抵食
到達門口,慢慢行落去就係喇
剌生
胡麻冷烏冬
胡麻冷烏冬,麻醬好香,烏冬夠凍
生蠔
松葉蟹
松葉蟹,十分有海水味,d蟹肉又有鮮味

蕉糖芝士雪糕
甜品有很多選擇,有泡芺、啫喱、蒟蒻、雪條⋯⋯真的有很多款式

午餐真的很抵食
剌生
胡麻冷烏冬
生蠔
松葉蟹
蕉糖芝士雪糕
  • 甜品
2017-04-20 164 瀏覽
中午同同事聚聚,朋友推界緣聚,店舖在小巷內,店前有不少緣聚的推廣海報,白底紅字的招牌,沒想到是一間日式放題。進入店門即有樓梯落地庫,裝潢有點像韓式餐廳,不少掛牆裝飾,黃黃的掛燈加上舒適的坐位,與朋友聚談聊天真不錯。生蠔新鮮爽口,松葉蟹肉厚彈牙,三文魚刺身肥美,生蝦及甜蝦鮮甜,羊架較薄但味道不錯,天婦羅脆漿沒有特別,而南瓜天婦羅味道甜脆不膩,啤酒清酒及飲品任飲,可惜午膳後要工作,未能一試。食品質量很好,值得再一到回味掛著食少了拍照

掛著食少了拍照
  • 松葉蟹
  • 荔枝魔芋
2017-04-20 145 瀏覽
今日同朋友去食元朗緣聚中午放題任食2小時,第一次黎,環境幾好,又有音樂,$148/位(未計加一),另加$98任食生蠔同松葉蟹~~生蠔肥美、松葉蟹鮮甜甜刺身新鮮~~羊架多汁唔乾身~~仲有好多甜品仲有Hoegaarden Rose 任飲~~正
另加$98任食生蠔、松葉蟹
生蠔肥美、松葉蟹鮮甜
刺身新鮮~~
羊架多汁唔乾身~~
仲有好多甜品
仲有Hoegaarden Rose 任飲~~正
2017-04-20
$270.5 (午餐)
另加$98任食生蠔、松葉蟹
2017-04-16 217 瀏覽
閒日去緣聚食午市放題,$148一個人係openrice訂座仲有85折!清酒梅酒啤酒汽水連Hougarden rose 都係任飲,真係好抵!食物種類一般,壽司味道麻麻地但佢西式煎大蝦好有驚喜,D蝦好大隻,好彈牙,我地兩個人食左10隻!揚物就係一般急凍食物。另外佢仲有火鍋,湯底好特別同埋D菜都好新鮮甜品種類真係好多,有焦糖雪糕同埋芝士雪糕。豆腐花,乳酪等等,太多選擇食唔晒但唯一奇怪既係佢無炸雞翼同燒雞翼食,得瑞士雞翼。但麻麻地侍應好勤快。而且無漏單,呢間值得再Encore
食物種類一般,壽司味道麻麻地

但唯一奇怪既係佢無炸雞翼同燒雞翼食,得瑞士雞翼。但麻麻地
侍應好勤快。而且無漏單,呢間值得再Encore
2017-04-11
種類不多,質素勁差,完全唔值哩個價錢,旺角最差果啲都好過哩間,哩間除左Hoegaarden任飲之外,其實一啲都唔吸引,唔好比Openrice講嘅好評誤導不知所謂, 劣評

不知所謂, 劣評
2017-04-15
10 分鐘 (堂食)
在元朗繁華嘅中心路段,門口比較細小,要仔細找找,在地勞𥚃,但裝修還算不錯,親友們聚歺嘅好去處,食物品種豐富,性價比高,老公話以後又多一個選擇,還會繼續再來!!
2017-04-09
慶祝紀念
生日
  • 炸物
2017-04-07 1690 瀏覽
放題紙都有十三款 基於眼闊肚窄嘅緣故,又要揀筍而食先嚟刺身, 帶子鮮甜,馬刀貝爽口, 比較之下泰式蝦刺身嘅肉比較爽同實, 甜蝦刺身嘅肉比較甜同林…… 兩種都好食,大家可以揀番自己喜好嘅口感!跟住食壽司! 帶子蒜蓉真係冇得頂, 和牛、鰻魚、都係必食。 黑松露魷魚大家都可以試下幾特別西日扒類……牛扒羊扒必食!唔記得咗咩類蟹粥超好食, 好鮮甜蟹味!啲粥唔係傑撻撻嗰種 雖然話放題唔食粉麵飯係原則,但係呢個好值得試下揚物 一定要食芝心蝦丸,紫心香芋丸!中意食鍋物?可以試呢個蕃茄芝士湯底, 味道偏甜, 但係配埋肥牛真係冇得頂, 超夾!甜品就要食榴槤雪條! 仲有唔好錯過焦糖芝士雪糕, 食落好似芝士蛋糕, 不過冇咁滞, 甜甜地鹹鹹地凍凍地另外我哋加咗錢食蟹腳同生蠔, 蟹腳超大隻好豐滿嘅肉, 蟹肉一絲絲證明好新鮮! 蟹腳真係叫完又叫叫完又叫 真係唔係淨係得鹹水味,食得出蟹嘅鮮味! 生蠔就好鮮甜仲有大量唔同種類嘅飲品甜品揀, 冇可能樣樣都是試到,哈哈整體嚟講地方係隱蔽啲,但係食物質素有保證,種類多選擇多! 呢個價錢絕對抵過你喺九龍食
放題紙都有十三款
基於眼闊肚窄嘅緣故,又要揀筍而食
刺身
跟住食壽司! 帶子蒜蓉真係冇得頂, 和牛、鰻魚、都係必食
。 黑松露魷魚大家都可以試下幾特別
和牛壽司,蒜蓉帶子壽司
西日扒類……牛扒羊扒必食!
唔記得咗咩類
蟹粥超好食, 好鮮甜蟹味!啲粥唔係傑撻撻嗰種
雖然話放題唔食粉麵飯係原則,但係呢個好值得試下
蟹粥
揚物 一定要食芝心蝦丸,紫心香芋丸!
芝心蝦丸,紫心香芋丸
蕃茄芝士湯底
榴槤雪條,焦糖芝士雪糕
真係唔係淨係得鹹水味,食得出蟹嘅鮮味! 生蠔就好鮮甜
松葉蟹腳,生蠔
仲有大量唔同種類嘅飲品甜品揀, 冇可能樣樣都是試到,哈哈
甜品飲品
2017-04-07
午餐
和牛壽司,蒜蓉帶子壽司
榴槤雪條,焦糖芝士雪糕
2017-03-31 328 瀏覽
近日因應付馬拉松!耗盡好多體力,休息完一天,好想奬勵自己,瞓醒即刻找隊友一齊補充體力!隊友知道我鍾意食生蠔同刺身,就推介元朗一間有格調日式放題! 去到都唔難搵,因為就在元朗嘉城廣場後面公園側!附近都有停車場及米錶位行落一條長樓梯已經見到裝修很有風格!還有一間很大嘅party房!坐低後店員清晰解釋每位收費148另加$88任食松葉蟹加生蠔!其他款式亦多選擇!生蠔入口cream!刺身亦新鮮!松葉蟹清甜可口火焰壽司一啖一口不會太大件!其他食物方面都有水準!嘢飲甜品雪糕選擇亦多!最值得推介就Hoegaarden Rosee任飲再配蒜香雞翼尖簡直是一絕!
生蠔入口cream!刺身亦新鮮!松葉蟹清甜可口
2017-03-28