2017-01-24
放假唔知食乜好, 隨便上openrice search 元朗放題,便找到5-6間日本放題, 為何屯門一間都沒有? 揀了排頭位的緣聚西日餐廳 , 放得最高我估應該有原因, 是開得最耐最多食評? 這間我未吃過,其實日本放題我吃過不多, 只吃過大喜屋和藍田的富田和食亭, 都是大堆頭的刺身加熟食, 印像不錯, 十分合我這種熟食吃得不多,主力刺身甜品, 但樣樣都想試, 見到openrice 有它的午市任食放題85折! 更加即時決定去吃!食放題/buffet 我其實不太喜歡夜晚食, 一來貴成倍(至少貴100) 野食又唔見多好多, 自己食又食唔到咁多, 夜食又難消化, 唔係為咗就朋友聚會真是不會如此揀! 決定了便出發了, 靠google map 查到由豐年路站落, 都要找一下才找到, 位置於元朗嘉城廣場後巷,去到發覺其實康樂路落更近!一來到, 太早了, 沒有多少人, 便行飲品櫃,甜品櫃雪糕櫃, 揀了隻宋中基仳立言的mango 啤, 不錯第一轉刺身,刺身都有十幾款,樣樣都試: 三文魚、吞拿魚、立魚、鮑魚片、大甜蝦、八爪魚、魷魚、紅螺片、馬刀貝、鮮帶子刺身,帶子都好鮮甜,係細D, 幾乎切片來計件數,
我們只叫了黃金燒蠔、蒜香燒蠔,個人覺得黃金燒蠔比蒜香燒蠔更好味,可能蒜香燒蠔啲蒜味太重,其實燒蠔都冇乜肉食
西日式類: 我們只叫了日式炒辣蜆、辣味魷魚鬚,又係大大碟、醬汁多到乜,都好辣下
今次因時間關係沒有叫火鍋,下次有機會再試下!
平日午市不爆, 服務唔係差,只是人手相對少, 又要兼顧其他食飯的人, 成日見唔到我們呢D 食放題的人舉手落單
148*2=296
-44.4折扣
+29.6服務費
=281, 平均每人消費解$140.5!