2018-11-27 83 瀏覽
黃金芝士雞煲🧀最出名既黃金芝士雞煲🧀呢度既雞🐔出名滑同埋啖啖肉😍內軟鮮嫩🤤配埋主打既芝士💯芝士可以拉絲添🤤芝士既濃香配埋少少洋蔥 可以話濃而不膩🤤💜香氣撲鼻😍最岩芝士控去食啦
黃金芝士雞煲🧀
2018-09-12
20 分鐘 (堂食)
  • 黃金芝士雞煲
見到open rice咁多正評,行完山就同男朋友黎試一試呢度既芝士雞煲($178)。不得不說啲雞鋪上芝士,一舊榴槤咁(唔鐘意榴槤既人慎選),芝士味道唔錯,但雞件完全冇味。平時食雞煲都有醬料喺上面,而今次食既雞係無味、無醃過,雖然份量多,但絕對講唔上好食。其實呢間餐廳唔係任食火鍋,要逐樣喺menu上叫,已經比其他餐廳貴。食完哂啲雞後就開始叫其他配料,雖然似乎響鈴好出名,但實左太大份,啲芝士雞本身已食到好濟,叫唔落手。配料叫左wasabi墨魚丸、蜂巢豆腐、韭菜餃同菜,加上竹庶茅根水對兩個人黎講太大壺,最後大家都食唔哂啲野。咁多樣配料,韭菜餃算比較足料夠味,但講真一開始啲雞食到咁飽,夾硬食落肚,唔算enjoy。埋單兩個人都要$574 (一人$287),實際上唔係叫左好多野,大家可以自己衡量去唔去。
2018-11-23 95 瀏覽
同媽咪老公去完太子買結婚用品,順便到太子米走雞食個芝士雞煲同打邊爐。原來係得獎店舖,唔怪得知咁多人幫襯。醬料可以因應個人喜好自由選擇😌當識下佢哋最出名的芝士雞煲,店員捧來的時候要等15分鐘才能打開蓋食,打開之後香噴噴又香濃芝士味傳出,好吸引👍雞肉咬開識落肉質鮮嫩入晒味😋😋😋牛肉一片一片厚切,油脂分布均勻,牛肉味濃,一句講晒正!新鮮淮山煮的時間要耐小小,健康有益👍鵝腸新鮮,食落爽口。炸魚皮炸得脆卜卜,好香口👍粟米超甜👍👍👍
原來係得獎店舖,唔怪得知咁多人幫襯。
醬料可以因應個人喜好自由選擇😌
雞肉咬開識落肉質鮮嫩入晒味😋😋😋
牛肉一片一片厚切,油脂分布均勻,牛肉味濃,一句講晒正!
新鮮淮山煮的時間要耐小小,健康有益👍
鵝腸新鮮,食落爽口。
炸魚皮炸得脆卜卜,好香口👍
粟米超甜👍👍👍
  • 手切新鮮牛頸脊
  • 黃金芝士雞煲(小)
2018-11-23 75 瀏覽
之前已經係長沙灣食過 “米走雞”,食過翻尋味!! 但因為太遠無得成日去食。最近發現米走雞已經開左好多分店,太子都有,所以忍唔住要去食啦!!去米走雞緊係要食芝士雞煲啦,叫左黃金芝士雞煲,芝士分量有得揀,揀左激量,雞都可以揀半隻或者一隻!!! 一打開蓋啲香味即刻飄出黎,啲芝士多到有拉芝效果,而且非常濃郁但又唔會太漏!! 啲雞非常嫩滑,正!! 食到咁上下就加湯打邊爐,都係叫左平時打邊爐嘅丸,肥牛,響鈴... 啲料普普通通啦,但要讚下佢嘅響鈴,炸得好脆,加埋啲芝士湯真係好夾,好好味

2018-11-18 78 瀏覽
今天下午約了老友去花墟睇盆栽植物,不知不覺行到黃昏。途經旺角警署對面2/F食雞煲「米走雞」就食埋晚餐才回家!😍😍由於係晚上六點,時間尚早所以餐廳唔算太多人,我哋好快就有得入座。還有獨立房間設計,如果下次約一大班朋友來可以選擇 BOOK房聚餐打邊爐🎉🎉店員先送來一盤火鍋醬料,有辣椒、麻醬、蔥、芫荽、香蒜、蒜蓉,可以自己調味料多少👍👍隔離枱一陣陣雞煲香氣撲鼻,令我急不及待也叫了一個《火焰麻辣小雞煲》$168😋😋很細心❤️店員安排開爐煮炒及控制烹調時間👍👍係時候品嚐,雞件肉質嫩滑,味道一流😋😋《手打五寶丸拼盤》🍡$88,一碟可以吃到五款不同口味的丸👏👏《鮮製四拼餃》🥟$88,啱晒我眼闊肚窄嘅人又可以試多四款餃類👏👏雞煲吃到差不多的時候,就可以叫店員加湯做火鍋湯底😋😋變化咁多,真係食極都唔厭!⭐️⭐️

很細心❤️店員安排開爐煮炒及控制烹調時間👍👍
係時候品嚐,雞件肉質嫩滑,味道一流😋😋

雞煲吃到差不多的時候,就可以叫店員加湯做火鍋湯底😋😋

變化咁多,真係食極都唔厭!⭐️⭐️

大伙聚舊吃飯,地點都選在油尖旺一帶。這次朋友選的鷄煲火鍋店,地點也極方便,鄰近太子地鐵站,出了地鐵腳程不到5分鐘。店名"米走鷄",也很親民貼地,吃的雖是中菜的鷄煲,但也深受韓風飲食文化影響,一份鷄煲一次滿足"芝士+鷄煲+火鍋"三個願望,甚至可說是香港芝士鷄煲的始祖發源地。我們四人去到已是七點半,已算滿場,氣氛熱鬧,但由於我們有訂位,也很快就有卡位。店內空調也足夠,沒有煙燻侷促,座位算寬闊。我們坐下,發現醬料費每人 HKD 14,有洋蔥 / 乾蔥 / 蒜蓉 / 辣椒 / 沙爹 / 豉油 等六種醬油和拌料。另外,店裡也有麻辣雞煲(畢竟現在街外吃的雞煲多是麻辣雞煲),但這裡人們還是大多叫芝士雞煲,我們當然也是叫了招牌的黃金芝士雞煲。鷄煲的份量,我們叫了大煲(雖然最終硬撐著吃完全部,但有點太飽),後來回想,細煲份量,由於足料,加上芝士飽肚,已足夠三四人吃。選好鷄煲份量,我們再選芝士份量(正常或激量),我們只選了正常量,但後來發現正常的芝士也十分足料,當芝士融化時,芝味飄香四溢,難得的是吃上口感,芝味十足但沒有過重奶味,芝士味也沒有蓋過雞味。聽說火鍋的雞件全用雞髀肉,不知實情如此,但雞肉確實大件

選好鷄煲份量,我們再選芝士份量(正常或激量),我們只選了正常量,但後來發現正常的芝士也十分足料,當芝士融化時,芝味飄香四溢,難得的是吃上口感,芝味十足但沒有過重奶味,芝士味也沒有蓋過雞味。聽說火鍋的雞件全用雞髀肉,不知實情如此,但雞肉確實大件,雞肉也很嫩滑,很有質感,有烤雞的濃郁雞味,至少沒有雪味。每塊雞都拉起厚厚長長的芝士,雞件掛上芝士,變成拉絲芝士鷄。被芝士牢牢沾滿的雞肉,極之入味。

吃完雞煲,我們便叫侍應加湯吃火鍋打邊爐,但除了清湯清湯,還能續加芝士湯。配菜我們只叫了四樣,牛肉+羊肉+響鈴+麥菜。特級霜降和牛,和牛肉質和口感都十分鬆軟嫩滑;蒙古羊肉片,大概是七瘦三肥的比例,口感不及和牛,但質量也在好於很多火鍋店;炸響鈴,放進芝士湯幾秒就馬上可吃,嫩冧中帶爽脆;油麥菜,也算新鮮。

其實這家店久有聽聞,但香港的特色火鍋雞煲店太多,也從沒試過,反而最近意外的是,有國內朋友看了携程美食林榜單來吃過再向我推薦,這次試了感覺確有特色。以火鍋店而言,想起往日的幾間著名連鎖火鍋店,有數間分店的招牌都有泡沫水份,這裡人均 HKD 200-300,無論主菜火鍋的芝士鷄塊,還是配搭的牛羊肉類,都是真材實料絕不欺場,而且湯底和肉類處理都不差,算是回頭之選。

2018-11-15 79 瀏覽
開始入秋,氣溫有少少涼,有朋友提議去米走雞食雞煲及火鍋,我當然沒有異議。黃金芝士雞煲 - 我們一行四人,點了一個大煲,果然係招牌菜,主角就係主角,芝士份量可以選擇,非常香味濃郁,而雞件就相當嫩滑,真的'芝'味無窮! 我們四個大男人吃了一半雞煲已經飽了三分,決定暫時收手,加湯先進擊火鍋。手切特級霜降和牛 - 大家都是和牛控,這個霜降和牛真的不得了,牛肉新鮮肉味濃,油花分布均勻,略為厚切,放入芝士火鍋十秒八秒即可,芝味和牛入口實在大滿足! 而且牛肉份量頗大,價格非常合理。鮮炸響鈴 - 這個香脆得不得了~ 而且大大件,放入芝士鍋兩秒剛好,沾上濃郁的芝士香加上微脆的質感,真的不是兒戲! 蔬菜 - 我們點了油麥菜,正好將芝士雞煲及和牛火鍋的精華盡數吸收,滿足到最後一刻。難得三五知己,吃個芝士雞煲,打個和牛火鍋,加上數枝大啤,實在不亦樂乎。
開始入秋,氣溫有少少涼,有朋友提議去米走雞食雞煲火鍋,我當然沒有異議。

而且牛肉份量頗大,價格非常合理。

• 鮮炸響鈴
  • 黃金芝士雞煲
2018-11-14 515 瀏覽
呢排天氣涼涼地,好想食d暖身既野,例如⋯⋯雞煲!麻辣雞煲就食得多,芝士雞煲就得個聽字,個個都話驚肥乜乜乜,但食飽先有力減肥架嘛!但又比我夾到個人質陪我去哈哈。餐廳係正太子警署對面,係巨x冰室隔離搭lift上2樓。座位方面主要係4-6人卡位,座位之間既空位都好鬆動,就算一家人黎,都唔怕嘈親隔離枱。枱面仲有張紙,寫住叫咩配料配呢個芝士雞煲係最正最吸湯,包括:出前一丁&芝士、響鈴、蜂巢冰豆腐、手切特級霜降和牛、黑松露魚面、雜菇拼盤。我地就叫左: ------------------芝士雞煲 - 小 $178手切新鮮牛頸脊 - 小 $228牛柏葉 - 半份 $43響鈴 $52------------------芝士雞煲 - 小 ($178)用左5種芝士,包括車打芝士、巴馬臣芝士、大孔芝士加2款秘密芝士,呢個組合真係同韓國果d芝士炸雞有得揮。嫩滑既雞脾肉係加左芝士、紅酒、牛油、蒜同冰糖醜過,炒熟先放入煲。湯底用左豬雞魚骨熬製既,仲有洋蔥、中芹、芫茜、乾蔥平衡反個油膩感。咁就煉成左-「芝士雞煲」。嘆完d雞件,就加湯(可以揀清湯or芝士湯),開始用個芝士湯打邊爐。手切新鮮牛頸脊 - 小 ($228)

我地就叫左:
------------------
芝士雞煲 - 小 $178
手切新鮮牛頸脊 - 小 $228
牛柏葉 - 半份 $43
響鈴 $52
------------------
芝士雞煲  - 小

芝士雞煲 - 小 ($178)
手切新鮮牛頸脊

手切新鮮牛頸脊 - 小 ($228)
見到網上熱推,都叫黎try try la,叫左小size,但份量一啲都唔小,目測超過20塊,牛味濃,雪花均勻,肉質嫩滑!
牛柏葉  -  半份

牛柏葉 - 半份 ($43)
牛柏葉本身就冇乜味既,咁就岩啦,專登叫佢黎索芝士湯汁架!牛柏葉爽口,平時好驚會咬極都咬唔到,但呢個係嫩既,易咬好味。
響鈴

響鈴 ($52)
呢度既響鈴係自家製,自家炸既,成功避開左萬年油乜乜乜既都市傳說。係比出面既厚身,大碌,不過都唔好淥咁耐啊,幾秒夠架啦,響鈴吸湯能力真係好強。

總結黎講,每人平均2百令蚊,食到咁hit既芝士雞煲,又真係好食既,性價比幾高。最貼心既係可以叫半份,如果2個人食全份真係好辛苦架。。

2018-11-11
芝士雞煲  - 小
手切新鮮牛頸脊
牛柏葉  -  半份
響鈴
2018-11-13 194 瀏覽
芝士雞煲,聽就聽得多,食就未食過既。呢間可以wtsapp訂位,唔似某某連鎖火鍋店,打到個電話爛都冇人聽。我地bk左6.30pm收工過黎就岩岩好,終於可以一試呢個傳說中既本地首創既芝士雞煲。我同友人約左係太子站E出口等,3分鐘路程就到了,唔難揾,而且係太子呢個位置好方便。芝士雞煲 - 小 ($178)用左車打芝士同巴馬臣芝士,仲有d係冇公開過既秘方芝士,呢個組合真係同韓國果d芝士拉絲炸雞有得揮。湯底用左豬雞魚骨熬製既,仲有大量既洋蔥,好fusion既做法。食完d雞,店員會幫手加湯,就可以用個芝士湯(or清湯)打邊爐。竹笙墨魚滑 ($88)釀左墨魚滑係竹笙入面,咬落去先係吸哂芝士湯汁既竹笙,再黎就係鮮味十足既墨魚滑。平時見開既,最多都係釀入油炸鬼or豆卜,今次係釀入竹笙,2樣我中意食既野竟然合體,有趣有趣!澳洲牛舌 ($88)爐端燒食牛舌就食得多,火鍋有牛舌就比較少見,牛舌切到厚薄適中,痴滿芝士,牛舌肉質爽口細嫩。白鱔片 ($98)目測有7-8塊大大塊既,魚肉結實,唔會一淥就散,新鮮冇腥味,大大啖咬落去好滿足。清熱銀菊露 ($68)落左冰糖,滋潤解燥,火鍋最佳伴侶。overall,係ope

芝士雞煲 - 小
芝士雞煲 - 小 ($178)

竹笙墨魚滑
竹笙墨魚滑 ($88)

澳洲牛舌
澳洲牛舌 ($88)
白鱔片
白鱔片 ($98)

清熱銀菊露
清熱銀菊露 ($68)
落左冰糖,滋潤解燥,火鍋最佳伴侶。

overall,係openrice排名咁高既「米走雞」,果然名不虛傳,真係有實力,有心機既香港小店,師傅對於食物選材,味道配搭,都有一定既要求,例如海鮮類係真鮮味的。當中竹笙墨魚滑最為深刻,再凍d會再黎食多次!
竹笙墨魚滑
澳洲牛舌
白鱔片
清熱銀菊露
  • 鮮炸響鈴
2018-11-12 68 瀏覽
近日天氣變涼,又是食火鍋的好時節。收工後與友人到太子覓食,看到路邊的宣傳單就上去了。這間是雞煲加火鍋一起的店,在香港這類型很多。友人點了麻辣雞煲,侍應生上菜時點火,大家都驚呆了,原來是火炎雞煲😆視覺效果確實一流,亦為是日晚飯增添了氣氛。雞煲清一色選用雞腿,亦是我欣賞的地方,最少不用搶著要😂再來說一下配料,雪花牛肉肉脂分布不錯,口感亦很嫩。另外點了推薦的鮮炸響鈴👍份量很大,食時口感十足,非常推薦。
近日天氣變涼,又是食火鍋的好時節。收工後與友人到太子覓食,看到路邊的宣傳單就上去了。這間是雞煲火鍋一起的店,在香港這類型很多。友人點了麻辣雞煲侍應生上菜時點火,大家都驚呆了,原來是火炎雞煲😆視覺效果確實一流,亦為是日晚飯增添了氣氛。雞煲清一色選用雞腿,亦是我欣賞的地方,最少不用搶著要😂再來說一下配料,雪花牛肉肉脂分布不錯,口感亦很嫩。另外點了推薦的鮮炸響鈴👍份量很大,食時口感十足,非常推薦。
2018-11-12 57 瀏覽
食芝士雞煲一定係食米走雞,岀名雞煲,超多食評評價,帶朋友一試即一試難忘。芝士雞煲,雞脾肉肉厚香嫩,啖啖香肉,熱辣辣,香噴噴。配上濃厚芝士,非常適合芝士控。四人份量,大大煲,光食雞煲已非常滿足。食完雞煲已飽了六七成。再來加湯打邊爐。雙重享受。 來個霜降雪花肥牛,至上享受。還有些自製手打丸,爽口彈牙,多汁。韮菜餃子,餡料豐富,脹卜卜平平穏穩。鴕鳥肉,加午餐肉,放落水滾幾下幾秒鐘就食得,快靚正。不食牛的食客可以試下。食到口乾,可以叫一瓶竹庶矛根飲下,香甜新鮮,清爽,一瓶四人飲,唔錯

食到口乾,可以叫一瓶竹庶矛根飲下,
香甜新鮮,清爽,一瓶四人飲,唔錯

2018-11-04
2018-11-11 347 瀏覽
同友人去咗係太子米走雞位置好方便 太子站一出行一兩分鐘就到環境感覺幾乾淨 坐位之間唔會太逼一坐低 店員會畀醬料你撈 畀你火煱用醬料費每人要$14  雖然同友人最後都食唔落火鍋用唔著叫咗兩個小食紫薑流心番皮蛋 -本身皮蛋好流心 好好味 再食第二件時怕太膩 所以配埋紫薑一齊食 醒胃既紫薑配皮蛋太夾 好有層次感涼拌木耳絲伴海蜇 - 有點麻辣 如果木耳能切小一點會更好黃金芝士雞煲 - 小係2-3人份量 但其實足夠3-4人 十分足料了 眼看芝士已經很多煮咗一陣 店員幫忙揭蓋芝士味飃出黎 長長既芝士拉絲 但又唔好膩雞係用雞肶 所以好夠鮮嫩好滑 驚喜係食都最尾煲咗好肘都仲好滑佢件件都好大件加上芝士很飽肚 再食埋底下有芹菜洋蔥 兩個人跟本就食唔到其他野叫咗竹蔗茅根 $68好似好唔抵 但其實是得大一瓶 甜度適中要記住只收現金如果多幾個朋友一齊食 加埋芝士湯火煱 會更加更加好

同友人去咗係太子米走雞

紫薑流心番皮蛋
涼拌木耳絲伴海蜇
竹蔗茅根
2018-11-09 81 瀏覽
日前放工後,約了 班很久沒見的朋友,去 旺角 彌敦道 太子藍馬之城 聚舊,食吓晚飯 ,聊聊近况。我們約了 在藍馬之城2樓,「咪走雞 」食雞煲火鍋。我們 到餐廳的時候已經有很多食客正在排隊等位, 幸好我們等了不久很快就安排入座, 餐廳內氣氛熱鬧 ,空氣調節也很足夠, 沒有煙燻 侷促的感覺。我們坐下後先 我打咗一個 黃金芝士 雞煲 (細煲$178), 雖然是細煲但分量 非常足夠幾位食用, 雞煲內的芝士味溶化後噴出濃郁的芝士芬芳叫人胃口即開, 每件雞件 肉 質肥美, 雞件也比芝士沾滿, 把整件雞 肉連芝士 混在一起 ,有令人讚不绝口的口感。吃完雞煲後還可以加入清湯, 作火鍋湯底, 還可以回味無窮, 餐廳內提供了很多火鍋配料 有新鮮的五香鴕鳥肉$78,自製手打五寶丸 拼盤$88, 最受食客歡迎的「哈哈蝦中寶」$118。飲品方面, 個人最欣賞餐廳的 自製竹蔗茅根, 清涼可口,可以 消暑解渴$68。 這個 最舊的 晚餐, 朋友都很 滿意。
我們約了 在藍馬之城2樓,「咪走雞 」食雞煲火鍋
2018-11-04
2018-11-09 56 瀏覽
之前同朋友食過米走雞嘅芝士雞煲,一直念念不忘,今日經過太子見到有一間分店,所以決定再食一次。 餐廳由太子地鐵站行過去大約5分鐘,餐廳環境闊落,座位舒適。角色各類嘅醬汁同配料可供自由選擇。除咗啲黃金芝士雞煲同火焰麻辣雞煲,仲有其他湯鍋。火鍋配料選擇多,而且仲有啲非常特別。甜酸青瓜皮,青瓜皮爽脆,酸酸地非常開胃。火焰麻辣雞煲,以麻椒、辣椒再加入玫瑰露點火,配合火焰燃燒食材,即炒令到味道更突出更有層次感,雞肉嫩滑,麻辣香完全逼入雞肉。食到一半,,我們加了湯和點了其他火鍋材料。哈哈蝦中寶,中蝦混入蟹子、芹菜同蝦膠,食到脆卜卜口感,同鮮甜嘅味道。翡翠苗嫩滑,無渣,清甜無比。雜菇拼盤,非常新鮮,而且菇味香濃。紅薯粉吸收左整個麻辣雞煲嘅精華,入口煙韌彈牙。而且店員都很主動和樂意幫助客人。
 餐廳由太子地鐵站行過去大約5分鐘,餐廳環境闊落,座位舒適。
角色各類嘅醬汁同配料可供自由選擇。
除咗啲黃金芝士雞煲同火焰麻辣雞煲,仲有其他湯鍋。
火鍋配料選擇多,而且仲有啲非常特別。
甜酸青瓜皮,青瓜皮爽脆,酸酸地非常開胃。
食到一半,,我們加了湯和點了其他火鍋材料。
翡翠苗嫩滑,無渣,清甜無比。
雜菇拼盤,非常新鮮,而且菇味香濃。
紅薯粉吸收左整個麻辣雞煲嘅精華,入口煙韌彈牙。

而且店員都很主動和樂意幫助客人。
  • 火焰麻辣雞煲
  • 雜菇拼盤
  • 紅薯粉
  • 哈哈蝦中寶
2018-11-06 4713 瀏覽
自從韓國飲食文化在香港風行,芝士便成了不少餐廳招牌食品。今晚,因為開始秋風起了,我們又來到這間以芝士雞煲吸引一眾食客的米走雞。記得第一次是幫襯長沙彎總店,後來便到太子這店。他們的芝士雞煲名乎其實的「冇得輸」,大大件的雞腿肉,加上激量的芝士,在鐵鍋內滾下滾下,芝士香氣四溢,雞腿肉十分嫩滑,對於肚餓的我們來說,立時得到了滿足。吃過雞煲,殷勤的服務員便立即為我們添加上湯,我們亦開始選擇火鍋食品,準備吃火鍋了。由於我們都不是「大胃王」,所以只是精心挑選了幾款食物。豆腐:吃火鍋的指定食物,因為是本人的大愛。豆腐吸收了火鍋湯底的精華,加上本身的嫩滑,美味無窮。大海蝦:這個十分推介!價錢不貴,份量十足,蝦肉爽口彈牙,味道鮮甜。四丸拼盤(鳳城水餃、鮮蝦雲吞、牛肉餃、韭菜餃):吃火鍋又怎可以不吃水餃雲吞,他們這個拼盤真的很貼心,完全滿足了人數少但想吃餃子的食客需要,而且有四種不同的餃子。個人覺得牛肉餃甚有驚喜,而其餘三款亦在水準之上。響鈴:吃響鈴是為了它嫩冧中帶着爽脆的矛盾性,正!為了解決吃火鍋的後遺症,我們更要了一大瓶銀菊露,同樣是喝得開心和起勁!是晚豐盛的火鍋,也是六百多元,抵食!

響鈴:吃響鈴是為了它嫩冧中帶着爽脆的矛盾性,正!

是晚豐盛的火鍋,也是六百多元,抵食!
2018-10-24