剛去咗太子嘅米走雞,餐廳主打港式雞煲火鍋,一度令我同朋友猶豫唔定要揀邊款佢地嘅特色菜式,最後我哋選咗最正宗嘅幾款,等晚餐就好似一場視覺同味覺嘅饗宴😍🔴金湯桃膠花膠雞湯🔴套餐先由一碗金湯桃膠花膠雞湯開始,雞湯濃而不膩、味道醇厚,桃膠同花膠更係滋潤豐富,飲落就係一件享受,輕輕松松就開胃晒😍🔴凉拌五香牛肉🔴揞埋凉拌五香牛肉,呢個燒烤嘅特色入口就感覺得到牛肉嘅肥膩同口感,五香味更為全菜增添咗幾分層次感,一試難忘😍👍🏽🔴M5和牛丸🔴至於M5和牛丸部分,味道鮮美,和牛良好嘅口感完全表現出來,彈牙而又唔乾柴,係一道人心經典🥰🔴手切霜降牛頸脊🔴最後就到手切霜降牛頸脊,無論係味道定係口感都係一流嘅!就咁睇呢塊牛肉就已經覺得佢好靚,然後入口嘅時候,牛肉油脂嘅香味滲晒入個口度,真係好爽,非常鍾意!

🔴金湯桃膠花膠雞湯🔴

🔴凉拌五香牛肉🔴

🔴M5和牛丸🔴

🔴手切霜降牛頸脊🔴

2024-07-08 0 瀏覽
當晚媽媽生日,我哋帶佢去太子嘅《米走雞》食晚餐,一家人大快朵頤,我哋叫咗6款主菜,每款都係出品一流,實在太正啦!1️⃣首款飲食就係金湯桃膠花膠雞湯🐔🍯,湯底味道濃郁,滿滿嘅桃膠花膠同雞肉都超入味,飲落去口腔盡是雞湯的鮮味,滿滿都係滋味。2️⃣接下來就係清甜誘人嘅脆炸哈蝦餅🍤,鮮舒口感,每一塊都脆得剛剛好,鮮蝦以獨特嘅炸至金黃,食落好有嚼勁! 3️⃣沙白蜆🐚真系一絕,鮮甜嘅蜆沙好鮮甜,超惹味! 4️⃣我哋仲叫咗份西班牙黑豚肉,黑豚肉剛剛好,很嫩,味道也很好,真系每一口都係美味,超有層次感! 5️⃣再嚟係首道湯品金湯桃膠花膠雞湯,飲落去真系太滿足喇,一入口多汁嘅雞湯配上滑嘅桃膠花膠,幾鬼暖胃!呢次食《米走雞》嘅經驗真係太好了,好滿足!等緊下次再去食!
3️⃣沙白蜆🐚真系一絕,鮮甜嘅蜆沙好鮮甜,超惹味!

呢次食《米走雞》嘅經驗真係太好了,好滿足!等緊下次再去食!
2024-07-08 0 瀏覽
為咗慶祝生日,我哋決定《米走雞》特色火鍋。今次我哋超滿足之餘又好好味,真係食得好開心!1️⃣首先,有個超抵食嘅蒜蓉卜卜蜆鍋🍲,一啖卜卜蜆咁新鮮,熱辣辣,真係美味得唔得了。湯底鮮香滑口,飲落好有韻味,蜆肉又嫩又滑,每一啖都係香氣扑鼻,真係好好味!3️⃣我哋仲叫咗份虎蝦🍤🔥,虎蝦煮得啱啱好,彈牙舒服。食落去鮮甜好味,每一啖都美味非常~4️⃣冇錯,我哋仲有響鈴!又香又脆嘅響鈴🔔,咬落去有驚喜!口感層次豐富,每一口都令人大滿足。銅鑼灣嘅《米走雞》食雞煲火鍋啦!食完仲有驚喜,值得再去!🎉🥳🎁🎂🍭

身為一個火鍋控既我,每日都喺全港九新界嘅美食天地捉緊有咩新款式嘅火鍋,網路上發現位於太子的一家被大家推介嘅港式雞煲火鍋店【米走雞】,因此即刻計劃同一班朋友過去試試啦! 🍲 而且,走到門口已經見到一堆人排緊隊,真係幸好我哋book咗位呀! 😂我哋一來就揀咗個「蒜蓉トト蜆鍋」, 呢度嘅蜆新鮮程度一流,同埋配合香氣撲鼻嘅蒜蓉,簡直係人間美味啊!接著就點咗個「凉拌五香牛肉」,牛肉肉質嫩滑,搭配五香特製調料,喺口中散發出無比誘人嘅滋味~然後嚟到「白鱔片」,呢款海鮮魚片食落去口感鮮味同滑嫩,實在係一試難忘!再有就係「青花椒牛舌」,牛舌烹調得十足,配上一點青花椒既香氣,食落實在係香!️同埋唔少得配上「唐生菜」,食完燒烤後食點脆口生菜確實可以中和下口感,好有層次感~💚換言之,今次嘅美食體驗相當滿意,侍應員都好友善,會主動嚟講解唔同嘅湯底同埋菜色,料理新鮮美味,湯底味道

2024-06-26 126 瀏覽
今次就同大家分享下「米走雞」呢間位於太子嘅港式雞煲火鍋。傳統風格的裝修😜令餐廳多咗幾分親切感,環境乾淨,光猛,舒適得嚟又開揚😎。我哋今次決定揀雞湯!湯底就選擇咗金湯桃膠花膠雞湯,真係好補! 一試就知,真材實料!湯味就好似媽媽煲嘅咁!唔係講笑,真係超正!🔸我哋點咗白鱔片,食落去塊鱔肉好滑好有咬口!😉 配埋火鍋,非常惹味!🔸 哈哈蝦中寶,海鮮味道真係好新鮮!火候啱啱好,每一隻蝦仁都食到好足口感!配埋金湯桃膠花膠雞湯,味道一流! 🔸澳洲頂級和牛封門柳,牛肉質地鮮嫩,口感得宜,香氣四溢,真係超級美味!梗係要配埋金湯桃膠花膠雞湯! 想試下香港嘅雞煲火鍋?就嚟「米走雞」喇! 風味獨特,超抵食,一齊嚟試下啦,相信你一定會愛上佢嘅😊

同閨蜜一齊喺太子區探秘,鐘意發掘新餐廳嘅我地,今次都唔例外,發現咗間本土風格火鍋店「米走雞」。太子區原來有好多美食等緊我地,而家又多咗一間火鍋選擇!環境激舒服,設計都好有心思🥰我同閨蜜叫咗以下幾款菜式,一齊分享比大家啦‼️💖蒜蓉トト蜆鍋呢度嘅トト蜆鍋,新鮮嘅蜆,配上滿滿嘅蒜蓉,味道香濃,蒜蓉トト蜆真係好食到爆!✨💕虎蝦虎蝦大隻肉質飽滿,啲蝦籽仲相當鮮甜。擺喺火鍋內一煮,出嚟嘅味道真係太正喇😍。💜蝦丸蝦丸好彈牙,每一顆都好鮮美,煮喺火鍋入邊食,更加顯出蝦丸的鮮味,真係好正😋。💞蒙古羊肉片最後就係蒙古羊肉片喇!羊肉味道正,肉質又好嫩,完全無膩。羊肉愛好者嘅必點菜式!好滿意呢一次嘅火鍋之旅 😋!好飽,好滿足,「米走雞」呢度嘅所有菜式真係一流!💯好期待下一次再同閨蜜黎試其他新鮮出爐嘅菜式喔!
我同閨蜜叫咗以下幾款菜式,一齊分享比大家啦‼️
💖蒜蓉トト蜆鍋
💕虎蝦
💜蝦丸
💞蒙古羊肉片

2024-06-20 99 瀏覽
前陣子經過""米走雞"",目睹咗店外人頭湧湧,即刻上網搜查一下,竟然發現呢度係太子區超紅的雞煲火鍋放題🔥,呢個發現實在讓我同老公開心極了!我們即刻揀左D特色食品,好期待佢哋嘅味道🤩。1️⃣首選:竹笙墨魚滑🦑墨魚滑混合竹笙,口感幼滑且Q彈,加入火鍋後既新鮮又惹味!2️⃣主打:蝦丸🍡蝦丸新鮮彈牙,每一啖都充滿海鮮味,喺口中咬嘅時候感覺彷佛喺海邊,好到無法形容!3️⃣精選:西班牙黑豚肉🥩西班牙黑豚肉質地鮮嫩,煮到啱啱好,配搭火鍋湯底,肉質嘅美味得以充分展現!太子區有米走雞呢家咁有特色嘅雞煲火鍋,每人只需幾百蚊便可享受到高質素嘅食材同口味,價格公道得黎物超所值,真心推介👍🏻!服務員態度親切,食物又香又好食,下次淨係約埋朋友,再嚟食過!
1️⃣首選:竹笙墨魚滑
🦑墨魚滑混合竹笙,口感幼滑且Q彈,加入火鍋後既新鮮又惹味!
2️⃣主打:蝦丸
3️⃣精選:西班牙黑豚肉

喺太子區同朋友行街,行到半死又肚餓,隨便揾到「米走雞」呢間港式雞煲火鍋,價錢公道食物又好味,於是決定同朋友地方食晚飯。▶️蒜蓉トト蜆鍋◀️首先,佢個蒜蓉トト蜆鍋,湯底鮮美唔膩口,蒜蓉味道非常濃郁,确實能帶出蜆的新鮮口感,好容易飲。👍🏽▶️哈哈蝦中寶◀️再嚟就係哈哈蝦中寶,蝦味道鮮美,令人忍不住一試再試,好好食😋。▶️萵荀片◀️萵荀片清新唔激烈,萵荀口感脆口,最舒服就係食熱辣辣嘅火鍋食物時偶爾換嚟清新嘅蔬菜,非常滿意。👍🏽。▶️響鈴◀️最後就係響鈴,清爽嘅麻辣味道配上響鈴,真係口感極佳,如果你係口味重嘅火鍋愛好者,一定要試下呢一款。👍🏽。「米走雞」呢間港式雞煲火鍋,如果你都鍾意食火鍋,一定要嚟試試!無論係湯底定係菜式都獨出心裁,份量足夠價錢又合理,我相信你一定會愛上佢!👏🏽。
▶️蒜蓉トト蜆鍋◀️
▶️哈哈蝦中寶◀️
▶️萵荀片◀️
▶️響鈴◀️

2024-06-18 99 瀏覽
20240615。即興約契媽食飯周圍搵地方落好大雨 又想食好西 諗起好友介紹過呢間 即管試下無妨去食食完後 覺得不得了果個花膠桃膠🐔煲 好鮮甜加左幾次湯更加濃味 🐔好嫩滑花膠又大塊又爽 最正仲有加點咗墨魚丸。好彈牙。又大粒一定會再encore
20240615。
即興約契媽食飯
周圍搵地方
落好大雨 又想食好西 諗起好友介紹過呢間
即管試下無妨去食
食完後 覺得不得了
果個花膠桃膠🐔煲 好鮮甜
加左幾次湯更加濃味 🐔好嫩滑
花膠又大塊又爽
最正仲有加點咗墨魚丸。好彈牙。又大粒
一定會再encore
花膠桃膠雞煲

墨魚丸 +m5和牛丸
2024-06-15
現金券
墨魚丸 +m5和牛丸
  • 墨魚丸+m5和牛丸
  • 竹笙墨魚滑
話說老公介紹太子有間食香港雞煲火鍋嘅餐廳網上評價唔錯,裝修四正又光猛,於是晚餐時段就去試一試👏🏻火焰麻辣雞煲 ⭐️擺盤魄力,麻辣味充足,口味辛辣剛好。口感豐富,配合火鍋既湯底,吸收哂湯汁嘅精華😽M5和牛丸 ⭐️賣相超贏,肉食人士既福音!M5和牛丸好有嚼勁,配埋雞煲火鍋,融合出無與倫比嘅鮮味!對牛肉有研究嘅朋友一定要試下! 😻手切霜降牛頸脊, 萵荀片, 響鈴⭐️係呢三款中,個人最喜歡就係霜降牛頸脊,口感極度豐腴,同埋些微嘅筋脂,整個鮮味係口腔內炸開!看萵荀片就知道新鮮,再配上炒得恰到好處嘅響鈴,新鮮清爽好味。每一種都好新鮮,食落感覺非常有滿足感!😸
火焰麻辣雞煲 ⭐️
M5和牛丸 ⭐️
手切霜降牛頸脊, 萵荀片, 響鈴⭐️
一做完facial,真係想食D好食去補補,就諗住走去太子嘅『米走雞』。👥 睇到呢度客似雲來,人流不斷,人氣爆燈,真係想即刻入去試下。👀首先就係火焰麻辣雞煲,辣度恰到好處,不但夠驚喜而且好開胃。雖然辣,但係食落口都唔會辣到唔得,好有滿足感!火焰烹調嘅雞煲更加帶出香辣味,真係食完仲想再食! 🍲🔥接住就食到鴨血,入口即溶,鴨血質地鬆軟,令人食完好想再食嘅感覺!蝦丸彈牙有嚼勁,食落口感覺好特別! 🍤🦆最後再來個西班牙黑豚肉,食落口肉質鮮嫩,每一口都充滿滿足感,我都推薦! 🐷👍至於熱氣蒸人嘅火鍋味道加上做完facial後嘅舒適感覺,真係夠我食完都有力氣可以繼續行街!太子嘅米走雞,值得一試!💪🍽️

呢間米走雞主打正宗港式雞煲,太子、銅鑼灣、觀塘都有分店~睇睇呢個拉絲,再拉,繼續拉!開蓋嘅瞬間香暈我喇!這隻雞,全部都是肉、肉、肉!唔係果種成堆骨嘅雞煲,店家咁唔見外吖!可樂係玻璃裝,可遇不可求🤩雞煲配可樂,不要太快樂!乾杯!芝士雞食夠喇,加湯加湯先來個霜降prime牛板腱~剩係聽個名就知好好食!光速清盤我最愛嘅都是牛柏葉,點會咁爽口彈牙又唔腥虎蝦超大隻!仲有手打小丸子、墨魚丸、蝦丸、唔知咩丸、乜丸哈哈哈呢餐真係飲飽食醉
呢間米走雞主打正宗港式雞煲,太子、銅鑼灣、觀塘都有分店~

睇睇呢個拉絲,再拉,繼續拉!

開蓋嘅瞬間香暈我喇!

這隻雞,全部都是肉、肉、肉!

唔係果種成堆骨嘅雞煲,店家咁唔見外吖!

可樂係玻璃裝,可遇不可求🤩

雞煲配可樂,不要太快樂!乾杯!

芝士雞食夠喇,加湯加湯

先來個霜降prime牛板腱~

剩係聽個名就知好好食!光速清盤

我最愛嘅都是牛柏葉,點會咁爽口彈牙又唔腥

虎蝦超大隻!

仲有手打小丸子、墨魚丸、蝦丸、唔知咩丸、乜丸哈哈哈

呢餐真係飲飽食醉
2024-05-09
試食活動
今日決定去太子米走雞湊餐。🔥 睇見呢度間餐廳嘅裝修、擺設、餐具都系舒適簡約風,真係叫人好開心👍🏻😝唔變心嘅選擇!@熱湯 雞湯系列 金湯桃膠花膠雞湯♦️桃膠同花膠係美容聖品,配埋雞湯,味道鮮美,不但好飲,仲可以美容!@炸食 黃金炸饅頭♥️炸饅頭金黃香脆,一口咬落去,面包滿口香氣,真系食到無止境。@餃子類 菠菜豬肉餃♣️清新嘅菠菜與豬肉餡搭配得剛剛好,肉汁饒富口感,回味無窮。@火鍋配料 蒙古羊肉片♥️羊肉片口感細膩,新鮮嘅羊肉經過火鍋燙熟,食落去又嫩又夠香。
@熱湯 雞湯系列 金湯桃膠花膠雞湯♦️
@炸食 黃金炸饅頭♥️
炸饅頭金黃香脆,一口咬落去,面包滿口香氣,真系食到無止境。
@餃子類 菠菜豬肉餃♣️
清新嘅菠菜與豬肉餡搭配得剛剛好,肉汁饒富口感,回味無窮。
@火鍋配料 蒙古羊肉片♥️
羊肉片口感細膩,新鮮嘅羊肉經過火鍋燙熟,食落去又嫩又夠香。
今晚係太子嘅『米走雞』度享用我哋嘅火鍋晚餐🌃。啲食物確實豐富,同時大家都好開心🌝,令到晚餐氣氛變得好愉快。快啲黎回顧下我哋嘅體驗啦!四川麻辣湯:湯底麻辣口味醇厚,刺激到你每一個味蕾,享受到麻辣嘅獨特滋味🌶️。一飲入喉嚨,仲有一種獨特嘅麻辣感覺,真係令人食指大動。黑松露蟹籽魚麵:好特別嘅組合, 一嚐就知有幾好食🥣。食落口感覺好新鮮,加上黑松露嘅香氣令到味道更加豐富。烏卒卒黑松露手打鮮墨丸:特色料理真係唔可以錯過呀😋 ,每一個墨丸都彈牙嘅口感,混合著黑松露嘅香氣,真係食過仲想食,令人滿足不已。手切霜降牛頸脊:霜降牛頸脊🥩真係岩哂做火鍋嘅材料,彈牙味道鮮美,而且好少筋同油脂,非常之爽! 當佢煮左之後,肉汁流出,有種說不出做口的好滋味
四川麻辣湯:
黑松露蟹籽魚麵:
烏卒卒黑松露手打鮮墨丸:
手切霜降牛頸脊:
如果你喺太子區想食港式雞煲火鍋,米走雞就一定係你嘅首選!餐廳環境舒適,坐得舒服,加上光猛環境,絕對合你心水。頭盤就黎份火焰麻辣雞煲⬅️,麻辣味道十足,雞本身肥美,食落去肉汁四溢,令人一試難忘👍🏽。然後再試吓竹笙墨魚滑⬅️,獨特嘅滑口感配埋竹笙咁清甜嘅口味,真係好match,份量足夠,味道一流😋。Wasabi墨魚丸⬅️也是不容忽視的選擇,夠新鮮嘅墨魚味,再配埋一點點Wasabi,微辣之中又有一種新鮮感覺一定要試💪🏽💪🏽💪🏽。唔好以為唔食肉就唔滿足,呢道唐生菜⬅️,保證你有驚喜!生菜鮮味十足,配上鮮蔬果,健康之餘口感亦極佳😁。總括嚟講,如果你鍾意食雞煲火鍋,而且喺太子附近,米走雞就係你嘅首選。