2023-05-27 441 瀏覽
今次係第一次過黎食,一入黎個餐廳環境都好整潔好舒服,今日人比較少,經理就比張大台我地坐,非常nice。我地叫左個淮山小炒,小籠包同埋蜜汁叉燒,仲有個腐皮卷,淮山小炒係用紫淮山炒,個人過往對淮山既印象都係白色既,紫淮山真係第一次見,本以為味道會有差距,不過一食落去非常好味,完全唔輸比平時見到既淮山。小籠包非常好味!夾起黎個皮唔容易破,而且可以見到D湯係入面long下long下,呢個包小籠包既功夫真係非常犀利,味道亦比外面既酒樓好味好多。叉燒雖然出面好多地方都有賣,但係我食過咁多叉燒,呢個係我目前為止覺得最好味既一個,肉質緊緻又唔韌一咬就開,蜜糖味都非常入味,整體黎講非常之好。腐皮卷我就第一次食,味道都ok,好好味。成間餐廳既服務都好好,服務生既態度都好有禮貌,用餐環境都好整潔非常舒服,下次會再黎!!
2023-05-27
2023-05-27 427 瀏覽
今日放假經過沙田,又黎幫襯稻成酸菜魚🐟,入到去照樣叫左個酸菜魚,今次試下個黃金蝦球同紅燒肉。酸菜魚食落比之前好味好多,味道有所提升,非常之好。黃金蝦球配南瓜露筍個搭配都唔錯,蝦球同南瓜露筍既表面有一層蛋黃覆蓋,炒出黎有少少金光閃閃既感覺,蝦球🦐咬落去,肉質飽滿,鹹淡適中非常好味,一邊食一邊散發著蛋黃香味非常nice🦐。紅燒肉🥩分量十足,粒粒飽滿,有肥有瘦,一啖咬落去啖啖都係肉🥩,肥而不膩,搭配著茶樹菇🍄,慢慢散發既香味令人流曬口水😋😛🥰。服務方面一向都好好,今次感覺又好似提升左,服務生雖然好忙但係都無甩漏,呢樣野要比個like👍🏼,環境都非常舒服👍🏼,下次再黎過!!👍🏼💪🏼👏🏼
2023-05-27
2023-05-22 400 瀏覽
朋友即興約晚餐,適逢晚市高峰期,呢間叫做少啲人排,但最後都等咗半個鐘。免費小食:花生、炸黃豆由於朋友唔食魚,所以最後決定食黑毛豬。首先上枱係鮑魚羊肚菌燉雞湯,湯汁清澈,好濃郁羊肚菌味,雞骨燉至軟身,入口即化,鮑魚比較煙靭,濃淡適中。主菜黑毛豬肉望落去似東坡肉,醬汁非常傑身,有幾條茶樹菇,建議一啖湯/菜加一啖豬肉,好膩。啖啖肉口水雞,稍微有點兒辣,唔食辣的朋友留意吓。小籠包很一般,可一試。不建議大家選擇津白,大量麵粉煮成嘅湯汁,冇乜味道,性價比低。由於十分鍾意食豆沙,我覺得可以一試甜度不是太高,份量也適中。雖然價錢稍貴,但如果有毛孩的話選擇不多,因此佢算係一個不錯的去處,當然主人必須約束自家毛孩的行為
餐前小食

免費小食:花生、炸黃豆

由於朋友唔食魚,所以最後決定食黑毛豬。
鮑魚羊肚菌燉雞湯

鮑魚紅燒黑毛豬肉

巴蜀口水雞

啖啖肉口水雞,稍微有點兒辣,唔食辣的朋友留意吓。
都成小籠包
小籠包很一般,可一試。
金華火腿奶油津白
香蕉豆沙鍋餅

由於十分鍾意食豆沙,我覺得可以一試
甜度不是太高,份量也適中。

啤酒
香蕉豆沙鍋餅
啤酒
  • 豆沙鍋餅
2023-05-14 413 瀏覽
連綿雨天移動力低,隨便揀咗呢間餐廳,環境服務衛生通通過關,目測四人以上嘅枱都叫食酸菜魚,隔離翻咗兩次枱都一樣食呢個餸。我哋人數同時間有限,今次淨係叫咗揚州炒飯、稻成小籠包同埋川揚鮮肉鍋貼。佢哋嘅黃金豆—炸黃豆,搭配花生同樣脆口,黃金豆送茶又得,送炒飯都幾好食。今次雖然試唔到餐廳嘅名菜,不過可以簡單食餐飯已經好滿足,期待下次會有更好遇見。招牌揚州炒飯蝦鮮飯香,好味,不過叫咗少油唔覺少稻成小籠包皮薄川揚鮮肉鍋貼小小燶,餡料油多,味道唔錯黃金豆花生香茶餐牌

招牌揚州炒飯
蝦鮮飯香,好味,不過叫咗少油唔覺少

皮薄

川揚鮮肉鍋貼
小小燶,餡料油多,味道唔錯
川揚鮮肉鍋貼

香茶

餐牌

2023-05-07
2023-05-05 546 瀏覽
點解可以變到咁難食?係咪轉左老細定廚師??以往都食過幾次,都會推薦朋友食,但昨晚食過之後,我係失望到極!一碟比一碟失望,hea做定太忙所以是但煮出黎?呢個酸菜魚,好地地有冬陰公味,係咩玩法?以往食係好正宗嘅酸菜魚,加冬陰公味玩特別?好難食嘅口味,9吾搭8!醉雞,雞完全吾入味,純粹係有酒浸住雞肉,同埋好「鞋」素鵝,無咩特格,吾好食亦吾難食芋圓冰粉,我地成台人見到都講有無搞錯!勁hea!好似人地食靜再拎俾我地食咁,同以前嘅賣相都吾同曬!勁求其!同埋紅色果堆野我真心吾知咩黎,又梅又淋又吾知咩味,試左啖就算!賽螃蟹,正常吾明點解會變到咁難食!無可能再去食啦!今次由頭到尾都係難食。到食到咁上下,佢仲趕客咁,係咁叫你埋單,明明仲有位俾其他食客!毫無待客之道可言!
酸菜魚

醉雞,雞完全吾入味,純粹係有酒浸住雞肉,同埋好「鞋」
醉雞
素鵝,無咩特格,吾好食亦吾難食
素鵝

賽螃蟹,正常
2023-05-04
2023-05-05 370 瀏覽
不得不提碟雞絲伴粉皮,好似用左一包鹽落去整甘,咸到喊痴線🙄真係第一次食甘難食既雞絲粉皮,連甘簡單嘅菜式都整成甘,真西利!其餘餸菜都普普通通,無咩特別,唔會想再多次。食左$2000幾,但真心覺得唔值!
雞絲粉皮
高力豆沙

2023-04-23 584 瀏覽
今日有朋自遠方來,帶佢食一間我覺得好食嘅中菜。因為係星期六日關係,用餐時間只有90分鐘。我地4個人,就叫左個4人套餐,$1488,未計加一。套餐不包野飲,另加兩杯凍豆漿,好似大概$30一杯,少貴,雖然大杯。前菜包海蜇頭青瓜,比目魚兩都好好食,比目魚炸得外脆內軟,雖然不夠熱,但整體幾好食。海蜇頭青瓜個醋汁好惹味好開胃,唔錯!酸菜魚另加紫薯粉 好似大概$25呢個好好食,佢個魚好滑,冇骨,好多酸菜,好鬼正花膠雲吞雞一流!好多花膠,起碼有8舊,湯底鮮甜,雞腿嫩滑,唔錯!和牛炒飯好食,好多和牛粒粒,同酸菜魚食,一流片皮鴨半隻片皮鴨好食,但個薄餅就一般,因為佢好快就凍左,唔似其他中菜廳,會keep住熱住個薄餅皮另外仲有奶油津白,同香蕉豆沙鍋餅,都非常不錯!尤其香蕉豆沙鍋餅係必食!不過就細份左啲。咁樣埋單千七,四個人黎講都算貴,不過就好食嘅。

我地4個人,就叫左個4人套餐,$1488,未計加一。

前菜包海蜇頭青瓜,比目魚
兩都好好食,比目魚炸得外脆內軟,雖然不夠熱,但整體幾好食。
海蜇頭青瓜個醋汁好惹味好開胃,唔錯!

酸菜魚另加紫薯粉 好似大概$25
呢個好好食,佢個魚好滑,冇骨,好多酸菜,好鬼正

花膠雲吞雞

一流!好多花膠,起碼有8舊,湯底鮮甜,雞腿嫩滑,唔錯!

和牛炒飯
好食,好多和牛粒粒,同酸菜魚食,一流

片皮鴨半隻

另外仲有奶油津白,同香蕉豆沙鍋餅,都非常不錯!

尤其香蕉豆沙鍋餅係必食!不過就細份左啲。

咁樣埋單千七,四個人黎講都算貴,不過就好食嘅。
2023-04-22 387 瀏覽
星期日去晚飯,雖然要少少排隊,但係食完都覺得係值得嘅!有個炒紫色淮山蔬菜好健康,正好平衡咗酸菜魚嘅味蕾刺激。銀絲卷裏便溝咗雞蛋,黃白相間,視覺味覺營養都兼備。小籠包裏面滿載湯汁,真係正片皮鴨食得出新鮮香脆,其後便加送一片片鵝肉,冇偷工減料搦走最後嘅高點係高力豆沙,雖然已經好飽,但係真係好食,而且整得好薄好輕又唔係好甜,紅豆嘅份量亦都啱啱好;雖然係繁忙時間,見到侍應好忙好忙,但係態度都正面良好,反應幾快。
星期日去晚飯,雖然要少少排隊,但係食完都覺得係值得嘅!
有個炒紫色淮山蔬菜好健康,正好平衡咗酸菜魚嘅味蕾刺激。
銀絲卷裏便溝咗雞蛋,黃白相間,視覺味覺營養都兼備。
小籠包裏面滿載湯汁,真係正
片皮鴨食得出新鮮香脆,其後便加送一片片鵝肉,冇偷工減料搦走

2023-04-22
  • 小籠包
  • 高力豆沙
  • 稻成小籠包
  • 五彩芋圓冰粉
  • 炒淮山
2023-03-21 940 瀏覽
經常經過稻成,一直想試。 終於星期日去試。 首先,必點一個酸菜魚,但實在非常失望,淡而無味的湯底,小辣連一點辣都沒有,酸又沒有,麻又沒有,唯一可取是魚塊略為大片,但味道完全稱不上在吃酸菜魚。紅油抄手,隔離枱比我們遲來,都在吃了,我們追侍應第一次,她只是馬虎地回應我們,在做了,叫我們等下。到我們再追第二次,食物才來。吃完飯,侍應已把所有碗和筷子收走,只剩兩杯茶我們,我們只想多坐5分鐘,坐了一會,另一位侍應又行來,連一張有點穢的紙巾,都要收走。我生氣地說,有那麼趕嗎? 一張紙巾都要收走客人的。 後來,她走開。 總括而言,這間餐廳價錢貴食物質素差服務差現今香港食酸菜魚有很多選擇,這一間,永不錄用。
經常經過稻成,一直想試。 終於星期日去試。

首先,必點一個酸菜魚,但實在非常失望,

到我們再追第二次,食物才來。

我生氣地說,有那麼趕嗎? 一張紙巾都要收走客人的。
後來,她走開。

總括而言,這間餐廳價錢貴
食物質素差
服務差

現今香港食酸菜魚有很多選擇,這一間,永不錄用。
酸菜魚
2023-02-28 1149 瀏覽
每逢節日新城市夜晚餐廳大多數都爆多人🤯 見到呢間坐又好似幾舒服 中菜又岩屋企人食👍🏻 不過4個人就唔建議嗌4人餐 食到一半已經食唔到!🫢 叫左4人盛宴 $1488 性價比唔高🥲【涼拌海蜇頭】【老上海燻比目魚】海蜇頭普通野~ 而炸完出嚟嘅比目魚都好好食 魚肉都好嫩滑!【稻成片皮鴨】本來個set係招牌酸菜鮮鱸魚 但係想食片皮鴨 所以就轉左!皮薄夠脆口👍🏻 都好足料!【鮑魚紅燒黑毛豬肉】味道係幾好👍🏻 不過見到啲豬肉太肥 我無食到 不作評論【金華火腿奶油津白】正常水準 不過金華火腿略少 唔係覺得有咸香味 得甜味多啲🥲【砂鍋花膠餛飩雞】呢個反而覺得好出色!勁多花膠 而雲吞就有6粒左右 雞就好入味 好嫩滑 骨肉易分離!啲膠入晒味 成碗湯都好濃郁😍【澳洲和牛炒飯】和牛粒炒飯 雖然真係飽到反晒艇 但係都想新鮮滾熱辣食! 炒飯係濕炒 覺得有少少可惜🥲 【稻成小籠包4件】個皮都算好薄 不過不失 但都係唔夠其他舖頭好食🫢【高力豆沙】雖然飽 但甜品胃係仲有既!高力豆沙唔會好甜 新鮮熱騰騰出爐 好好食😛🤤Rating: 7/10📍稻成沙田新城市廣場第1期第1層112號舖

【涼拌海蜇頭】
【老上海燻比目魚】
海蜇頭普通野~ 而炸完出嚟嘅比目魚都好好食 魚肉都好嫩滑!

【稻成片皮鴨】

🤤Rating: 7/10
📍稻成
沙田新城市廣場第1期第1層112號舖
2023-02-01 1218 瀏覽
这里饭菜十分不错酸菜鱼味道好好吃又好送饭 小笼包,雪白的外皮,小小的个子整整齐齐地排放在蒸笼里,它皮薄馅多,忍不住想叫多一笼 服务员又好好服务 那个长头发带眼镜的服务员还好帅
2023-01-28
  • 小笼包
  • 酸菜鱼
  • 金华火腿丝奶油津白
2023-01-28 1227 瀏覽
成日都聽朋友介紹新城市廣場 稻城 酸菜鱼好好味 一直都好想去食 今日終於實現啦我哋11:30到餐廳門口 有位戴眼鏡靚女熱情得黎又溫柔咁講歡迎光臨 幾位呀 有冇book枱 我哋話二位但冇book枱 佢笑住話知道 然後好快安排我哋入座 餐廳環境優美 好多打卡位 因時間較早 餐廳唔係好多客人 一坐低就急不及待嗌咗招牌酸菜鱸魚 奶油津白 和牛炒飯 酸菜魚係整條上 味道非常正宗 魚肉好嫩滑 奶油津白好甜好香 食到奶香味 和牛炒飯就更加不得了 D和牛粒多到你啖啖都可以食到肉 非常足料待應都好好招呼 好有禮貌 幫我哋落單個姐姐好熱情好好笑容 總結 嘢食好味道 待應好招呼 今日食咗餐開心 滿意 滿足的午餐
菜品种类菜品口味用餐环境服务质量非常优质的一次午饭体验, 消费不算便宜的一家餐厅人均价格在150-300港币左右,但其优质的菜品风味外加上优质的服务,还是值得来尝试。点餐过程中,侍应也给予非常详细的介绍以及推荐,并且环境装修很好,卫生也不错!其次,一家好的餐厅,服务和环境都是锦上添花,最重要的还是菜品出品的质量和风味。菜品的质量高,份量多,认证了那句“酒香不怕巷子深”。从门口看到源源不断的排队人潮中便是对一家餐厅质量最好的证明了,这里也不过多赘述。尝试和实践才是认证真理的唯一标准,留一点期待给大家亲自去体验。tips:一定要提前订位或来排位啊
菜品种类

菜品口味

用餐环境

服务质量

,留一点期待给大家亲自去体验。

tips:一定要提前订位或来排位啊

• 酸菜鱼
  • 稻成小笼包
  • 金华火腿丝奶油津白
2023-01-28 682 瀏覽
大年初四食開年飯,原本諗住出尖沙咀大都食片皮鴨,但衹限4位,email又冇覆可吾可以加到6位,為確保有飯食,改左去稻成,吾想太夜,攪到媽咪又攰又眼瞓,所以今年下晝食😊book2點枱,去到等左一陣就有位,大時大節算系咁😅原本留左一隻鴨,但入座後侍應推介4人餐,見有魚有雞有鮑魚有海參仲有花膠,所以決定食餐再加一隻鴨同埋加多份小籠包😍涼菜衹系粉皮呀,夫妻肺片&肴肉,冇乜特別,又吾系話十分好味,所以影左相都費事post😂點心系小籠包,皮吾厚,有肉汁,但可能我太遲食,攪到吾覺好味😮‍💨主菜有酸菜鱸魚,吾好睇佢一隻隻紅椒喺面,但系吾辣㗎,連我吾食辣都覺得佢衹系輕微辣,酸菜系潮州酸菜...阿媽話🤣🤣🤣條魚好滑,我食就食吾到骨,但哥哥就食到有少少骨碎,所以食時都系要小心啲,個湯酸辣味適中,吾會蓋過魚味,聽講散叫有酸菜龍躉,下次可以試下😁再黎跟餐嗰半隻片皮鴨,期望越大,所以攪到冇乜驚喜,叫做不過不失啦,佢系鴨皮同鴨肉分開嗰種切法,上菜時用個盒仔,上面放皮,下面放肉,有個櫃桶仔放濕紙巾同埋一次性手套,望落幾靚,仲幾細心,鴨皮脆,但吾見有鴨皮脂,所以食落吾太大嘅鴨油香,燒得啱啱好,冇騷味又吾乾身,可以再食😋
之後就黎埋花膠雲吞雞,目測有好多花膠,半隻雞,個湯清得黎好夠味,幾粒雲吞吾系十分好味嗰種,所以可以不理😂
鮑魚扒翡翠苗,望落幾好,但我冇食,所以冇得評論🫣
蔥燒日本關西遼參,其實咪系炒洋蔥加海參,不過佢炒到啲洋蔥出哂甜味,又吾燶,2樣味道加埋又幾好味,值得一試😋😋
甜品系高力豆沙,出面冇乜點食過,所以吾知系點,但呢間嘅豆沙饀少左啲,得一粒仔,成嚿食都吾覺太甜
總結,呢間啲食物幾好,食完吾會有口乾嘅情況出現,咁旺塲嘅日子啲人都幾有禮貌,未試過可以去試下😊😊😊
2023-01-25
2023-01-27 496 瀏覽
其實新城市廣場新年期間午市訂到位,我覺得已經好好因為有啲餐廳直程,你打去都唔會聽你電話直接飛留言依家間餐廳其實我一直都想食,估唔到新年期間可以book到咁就即管去食吓啦、我哋五個人叫咗一個二人餐加咗一隻片皮鴨加多左一個燉湯一個楊州炒飯,仲有一個小籠包同埋煎餃同埋兩杯豆漿其實真係好飽、啲餸都來得好快不過好奇怪,問佢攞牙籤問咗5678次都冇而且上菜嘅嘢全部都係唔熱㗎其實講真,佢嘅價錢又唔算好貴,不過唔係平但係真係對唔住個質素囉佢個酸菜魚可以係完全唔熱係溫暖。叫人可唔可以整返熱?佢哋係咁喺度不啲湯林上去😨咁其實係冇用㗎,呢啲湯都唔熱影咗幾張相,已經冇心機影落去不過好想知道其實係咪新年期間先係咁樣定係平時好啲?
其實新城市廣場
新年期間午市訂到位,我覺得已經好好
因為有啲餐廳直程,你打去都唔會聽你電話直接飛留言
依家間餐廳其實我一直都想食,估唔到新年期間可以book到
咁就即管去食吓啦、
其實真係好飽、啲餸都來得好快
不過好奇怪,問佢攞牙籤問咗5678次都冇
而且上菜嘅嘢全部都係唔熱㗎
其實講真,佢嘅價錢又唔算好貴,不過唔係平
但係真係對唔住個質素囉
佢個酸菜魚可以係完全唔熱係溫暖。

影咗幾張相,已經冇心機影落去

不過好想知道其實係咪新年期間先係咁樣定係平時好啲?