2023-01-04 902 瀏覽
無時無刻都人山人海~🫣今次去沙田新城市廣場食一間十分出名嘅酸菜魚—稻成👀稻成呢個名聽左好耐,今次終於有機會食到!我地一行四個人,係Openrice到book位,好方便,但book位就最好提前幾日book,因為成日都full booking..🤫去到門口,雖然話book左位,但因為個場都滿座,所以都要等十分鐘先入座。入到去之後,由於有兩位朋友未到,我地又想等埋朋友先一齊落單,所以都未咁快決定到住,但職員就不斷來回咁問我地想食乜,好似催我地咁,呢樣有啲失望~😗野食方面,當然冇令我地失望啦..🤩稻成主打京川滬菜,我地今次就一次過試曬唔同地方嘅菜式👅👅🤡川— 招牌酸菜鮮鱸魚黎到稻成,點可以唔食酸菜魚呀?🤭一大盤酸菜魚,唔好以為配料多過魚肉,魚肉嘅數量都夠曬我地四個食!鮮嫩嘅魚配上適當嘅酸酸辣辣,再加上一條條寬粉,十分開胃吸引🤤‼️🤡京— 稻成片皮鴨「稻成·好食點止酸菜魚」,片皮鴨都係必食,鴨肉皮薄脆口,加上薄薄嘅薄餅皮,咬落去鴨嘅油香充滿係個口到,令你食到停唔到口..😋🤡滬— 小籠包小籠包作為滬菜嘅代表,都可以話係必食!一籠四個啱啱好,上枱一定要即刻食,小籠包入面充滿濃濃嘅湯,湯嘅溫度啱啱好,唔
無時無刻都人山人海~🫣
今次去沙田新城市廣場食一間十分出名嘅酸菜魚—稻成👀

🤡川— 招牌酸菜鮮鱸魚
川— 招牌酸菜鮮鱸魚

🤡京— 稻成片皮鴨
京— 稻成片皮鴨

🤡滬— 小籠包
小籠包作為滬菜嘅代表,都可以話係必食!一籠四個啱啱好,上枱一定要即刻食,小籠包入面充滿濃濃嘅湯,湯嘅溫度啱啱好,唔會熱到辣親,味道一流!無令我地失望!😍
滬— 小籠包

🤡滬— 奶油津白 (唔記得影相)
之前未食過,今次聽朋友介紹試下。以前會諗咁樣夾咩?但原來奶油味同白菜真係夾咖!食落每一啖都多汁有味,奶油味出但又唔會太油膩,令我十分驚喜!😆😆

🤡金絲南瓜餅
喜歡南瓜的朋友有福了!入口啖啖南瓜蓉!正☺️

🤡豆沙鍋餅
簡單一句講曬:飯後甜品一流!🤤🤤🤤
金絲南瓜餅  +  豆沙鍋餅

🤡紅油抄手
唔止辣得好過癮 仲好香辣油味添~~
紅油抄手

💰埋單$1,041. 個人認為價錢有小小偏貴,但值得一試。
遺憾係食唔到高力豆沙!賣曬😭😭😭所以最好入座就落左單先,食完再叫待應上,咁就萬無一失🥲

味道 🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟
性價比 🌟🌟🌟
( 五粒🌟為最高)
2023-01-03
紅油抄手
  • 稻成小籠包
  • 豆沙鍋餅
2022-11-20 1355 瀏覽
同朋友去附近睇展覽前食飯~上Openrice見呢間有酸菜魚食,所以book位來試一試~職員服務態度好好,環境都ok~因為我哋唔是食到好辣,所以選左少辣酸菜魚來試,魚都幾滑、另加d薯粉(好少見薯粉是紫色)高力豆沙仲要即叫即做,好好食😋
同朋友去附近睇展覽前食飯~

職員服務態度好好,環境都ok~
高力豆沙仲要即叫即做,好好食😋
2022-11-20
2022-11-19 1260 瀏覽
大滿足的午餐  -  稻成住喺呢頭,成日行過見到呢間專食酸菜魚嘅餐廳尋日有朋友仔過開黎終於有機會試下Menu大大份花多眼亂簡單啲叫份午市二人套餐內容豐富價錢亦算合理小籠包係第一道菜相信係即叫即蒸做到皮薄涵靚一唔小心好易穿😂味道非常好👍🏼雞絲粉皮粉皮爽口,但略嫌醬汁較多份量剛剛好炒菜苗菜苗青味比較重,我同朋友接受到唔喜歡嘅朋友可以揀其他蔬菜片皮鴨(半隻)套餐可選片皮鴨或酸菜魚估唔到片皮鴨竟然有驚喜大大、唔油膩、肥膏去得乾淨、鴨肉滑包鴨的皮都夠薄唔會滯👍🏼套餐甜品係中式南瓜酥餅有點油膩
大滿足的午餐  -  稻成

住喺呢頭,成日行過見到呢間專食酸菜魚嘅餐廳
尋日有朋友仔過開黎終於有機會試下

做到皮薄涵靚
一唔小心好易穿😂
味道非常好👍🏼

雞絲粉皮
粉皮爽口,但略嫌醬汁較多
份量剛剛好

炒菜苗
菜苗青味比較重,我同朋友接受到
唔喜歡嘅朋友可以揀其他蔬菜

片皮鴨(半隻)
套餐可選片皮鴨或酸菜魚
估唔到片皮鴨竟然有驚喜
大大、唔油膩、肥膏去得乾淨、鴨肉滑
包鴨的皮都夠薄唔會滯👍🏼

套餐甜品係中式南瓜酥餅
有點油膩

2022-11-18
  • 小籠包
2022-11-05 1291 瀏覽
之前響圓方商場食過一次酸菜魚,覺得唔錯,今日經過沙田見到有一間係食酸菜魚嘅店舖,於是同朋友一行四人進去嘗試一下,我哋四人一入去,所有店員都非常之有禮貌同我哋講「歡迎光臨」😀,坐低之後,覺得以綠色植物為主題的裝修,俾人一種好舒服嘅感覺👍,食物方面,我哋點咗干鍋大蝦田雞,裏面配上萵筍同蓮藕片,辣同麻就唔會變得太濃😋😋,水煮鮮鱸魚,一上檯,麻香味撲鼻而來,簡直讓我哋立即忍唔住要食,裏面配咗紫薯粉,花生芽同雲耳,真係十分之足料👍👍,稻成王鴿,好味😋,平時食都要沾啲淮鹽或者喼汁,而依家根本唔需要沾醬料,因為已經夠晒味道,😀,風沙小黃魚,皮香肉嫩😋😋😋桂花蜜汁火腿配夾包,呢個唔講啦,留翻比你哋去評論啦,總之一個字,正👍👍👍,整體黎講,我哋對此店評語,食物質數高,環境整潔,服務員待客熱情,有禮,是一間值得推介比其他人光顧的餐廳。
2022-10-28
2022-11-04 944 瀏覽
😫間餐廳真係開得好偏僻丫 係新城市行左一個圈都揾唔到 結果要打去餐廳問 個reception 就教我去原來係角落位🥹比間日本野遮住左Reception 見到我就話 恭喜曬 終於都揾到仲話一次生兩次熟 下次就會識黎🤣🤣幸運地我地兩個人都有卡位坐叫左個二人餐夫妻肺片⭐️⭐️⭐️可能因為我唔太食得辣🫣酸菜魚⭐️⭐️⭐️⭐️好味 夠熱 酸酸地都好開胃 辣得黎又唔會無魚味小波菜⭐️⭐️⭐️普通。無咩特別😂😂蝦膠藕片 ⭐️⭐️⭐️個連藕好厚😂😂高力豆沙⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄 夠多豆沙整體個二人餐都好夠食 個夠錢都好合理是特別一點係餐廳既侍應都好有禮貌 一入門口 門口個女仔已經有種親切感 搞笑😂 佢係我地走個時仲比左卡片我地 (YoYo.Chow)叫我地下次可以揾佢book枱落單個時個姐姐 聽到我地唔想食南瓜餅 所以轉左高力豆沙比我地❤️ P.S聽到同事叫落單姐姐做Mandy 不過最難得既係一個男同事一路都好細心 又會比紙巾又會問我地要唔要爉燭爐幫條魚保温 同埋食物味道係點 有冇意見 最後又會提供牙籤 比我地 (眼鏡男)👦🏻其實餐廳食物真係其次 最緊要真係員工既態度 所以我會再幫襯的 因為我想試下佢地新岀既羊腩煲 今次太飽食唔落🫠🫠🫠
😫間餐廳真係開得好偏僻丫 係新城市行左一個圈都揾唔到

P.S聽到同事叫落單姐姐做Mandy
不過最難得既係一個男同事
  • 酸菜鱸魚
2022-11-04 629 瀏覽
今日同兩個朋友仔去依道食飯餐廳裝修好似森林 好多緣色既植物包圍住我地三個人 有個姐姐叫我地叫二人餐再散叫一啲野食抵食啲👏午市二人餐都係4百幾 涼菜,點心,菜,主菜同甜品 都包曬 我地另外加左隻乳鴿食乳鴿真係好好食 平時岀面食個啲好乾身 但依道就相對有肉汁整體食物都唔錯 會再黎幫襯🎉🎉午市唔會好嘈 又坐得舒服 加上值得一讚係 服務態度好好入座reception 個女仔會幫你拉櫈會有店員幫你添茶 落單肥姐姐又唔會好強硬叫你食二人餐 又比好多建議☺️食到中段又會有個男經理問我地食物如何 🤔🤔
今日同兩個朋友仔去依道食飯

加上值得一讚係 服務態度好好
入座reception 個女仔會幫你拉櫈
  • 乳鴿
2022-11-04 528 瀏覽
黎到呢度一定要試下招牌菜酸菜魚,酸酸辣辣好開胃,辣度可以自己揀,仲可以加薯粉同油條,小籠包都有驚喜,皮薄多汁又夠熱,宜家天寒地凍食翻餐暖笠笠。食物整體唔錯,特別係個新菜乳鴿,夠juicyReception嘅yoyo態度好,唔似其他餐廳會有hea你趕你嘅感覺,係門口等嘅時候都會同我地傾下計,客人多都唔會手忙腳亂咁亂分檯侍應態度都唔錯,茶水涼咗及時幫我地換。瘦瘦地帶眼鏡嘅經理服務態度都好認真,會特登黎問我地食物品質同味道,整體落黎今次用餐經驗好愉快🤤🤤之後會繼續幫襯
黎到呢度一定要試下招牌菜酸菜魚,酸酸辣辣好開胃

小籠包
稻成王鴿
小籠包
稻成王鴿
2022-11-04 406 瀏覽
今天同朋友去沙田新城市廣場,見到好多食肆,行到最入面見到間裝修如樹林般嘅稻成。朋友話想試下酸菜魚,我們就入去叫左酸菜魚,小籠包,口水雞。酸菜魚上枱時還有個蠟燭架保溫,十分貼心,味道非常好食,辣度適中,魚肉非常滑。另外值得一讚係小籠包,皮薄汁多。還有,稻成嘅服務十分好,見我們差不多無茶就已經替我們更換,經理還問我們覺得D食物怎樣。
朋友話想試下酸菜魚,我們就入去叫左酸菜魚,小籠包,口水雞。
2022-11-01 406 瀏覽
Reception 係門面,但係黑口黑面雖然講用餐時間九十分鐘,但係一個鐘到就畀張單你埋⋯⋯張檯又細,一個酸菜魚已經用左成張枱,叫多啲野食都無位擺個侍應嬸嬸啲態度仲惡過我阿媽,漏單仲理真氣壯話返你:「你話唔要阿嘛」(?⋯⋯無言)有啲侍應嘅服務十分好,好細心嘅,搞到成間鋪侍應嘅態度好參差,有對比野食味道ok,但價錢唔親民耐唔耐食一次,唔會經常去
Reception 係門面,但係黑口黑面

雖然講用餐時間九十分鐘,但係一個鐘到就畀張單你埋⋯⋯

張檯又細,一個酸菜魚已經用左成張枱,叫多啲野食都無位擺

(?⋯⋯無言)

野食味道ok,但價錢唔親民
耐唔耐食一次,唔會經常去

2022-10-24 574 瀏覽
已經唔係第一次來啦~~~講環境先啦~竹同綠葉為主打~清新感覺啲位置又夠大~坐得舒舒服服酸菜魚🐟對於唔食辣嘅人來講啱啱好,但係對於我食開辣來講中辣都唔夠辣啦~~不過都好味嘅~~我幾鍾意佢哋嘅口水雞,因為佢個辣醬入邊有加咗芝麻醬😋好好味小籠包都好食,入面嘅湯汁好濃郁😋😋其他嘢都不過不失啦~~性價比高所以值得一去再去👍👍👍
已經唔係第一次來啦~~~

講環境先啦~
竹同綠葉為主打~清新感覺
啲位置又夠大~坐得舒舒服服
酸菜魚🐟對於唔食辣嘅人來講啱啱好,
但係對於我食開辣來講中辣都唔夠辣啦~~
不過都好味嘅~~
我幾鍾意佢哋嘅口水雞,因為佢個辣醬入邊有加咗芝麻醬😋好好味
小籠包都好食,入面嘅湯汁好濃郁😋😋
其他嘢都不過不失啦~~
性價比高所以值得一去再去👍👍👍
2022-10-23 458 瀏覽
水煮和牛唔錯,配菜有蓮藕、紫薯粉、花生芽菜和雲耳。牛肉份量都唔少,比水煮魚抵食。值得一提的是紫薯粉,比普通紅薯粉更滑,正👍🏻乳鴿特價58蚊一隻,唔係幾大,肉亦唔多,唔推薦。四個人俾两對一次性手套⋯⋯咩一次性手套好貴咩🤔雞絲粉皮量少,雞絲有三條,酱可能有10ml,仲要62蚊,比上海姥姥48蚊的差太遠。鮮蝦春卷冇影到,因為實在搵唔到蝦。黃金蝦仁配咗南瓜同露笋,因為少咗蝦。變相加咗價。小籠包唔够熱,四隻有两隻一夾起就穿底,唔合格。全程趕客⋯⋯90分鐘用餐時間,食咗一個鐘未夠,個部長就撇埋張單上枱,提我哋仲30分鐘就够鐘👎🏻👎🏻👎🏻真係祝你哋生意興隆!

小籠包唔够熱,四隻有两隻一夾起就穿底,唔合格。

真係祝你哋生意興隆!
2022-10-23
2022-10-14 569 瀏覽
呢間位於新城市廣場地下最入面嘅一間餐廳,好容易被人忽略。咁啱見到個廣告「好食不止酸菜魚」就想去試下,因為同行嘅友人都非常鐘意酸菜魚。因為第一次食,所以冇升級到龍𧄌,只揀咗鱸魚,唔算好入味,但勝在大大塊,又冇骨。湯就好濃味,好味到湯都想飲埋。配菜嘅酸菜同薯粉就好正好送飯。稻成酸菜鱸魚($258)賽螃蟹好味,有一絲絲瑤柱同蟹籽口感有層次。瑤柱芺蓉賽螃蟹($158)小籠包都好滿意,皮薄肉汁多,又不會漏湯。稻成小籠包($48/4隻)叫左3樣嘢就差不多5百,但味道好,服務好,所以都好推薦嘅!

稻成酸菜鱸魚($258)

賽螃蟹好味,有一絲絲瑤柱同蟹籽口感有層次。

瑤柱芺蓉賽螃蟹($158)

小籠包都好滿意,皮薄肉汁多,又不會漏湯。

稻成小籠包($48/4隻)

叫左3樣嘢就差不多5百,但味道好,服務好,所以都好推薦嘅!
2022-10-04 789 瀏覽
曾經去過稻成京川滬食飯覺得幾好食,所以今次就去左沙田稻成試下。一入到去,坐位寛敞,唔會感到擠迫同嘈吵。小食有炸豌豆及花生,炸豌豆脆,食唔停口。稻成酸菜鱸魚-魚唔夠入味同唔夠酸辣,味道一般般。至於酸菜好味,整條酸菜魚份量適中。花鵰醉雞-雞肉好嫩滑,酒味濃郁鳳梨咕嚕肉-咕嚕肉炸得脆,酸酸地好醒胃澳洲和牛炒飯-炒得有鑊氣,和牛質感冧身,同炒飯好夾,好味😋麻婆豆腐比較辣,比較適合配白飯食。豆苗一般般整體都好食,但略嫌價錢偏貴。
小食有炸豌豆及花生,炸豌豆脆,食唔停口。
花鵰醉雞-雞肉好嫩滑,酒味濃郁
鳳梨咕嚕肉-咕嚕肉炸得脆,酸酸地好醒胃
澳洲和牛炒飯-炒得有鑊氣,和牛質感冧身,同炒飯好夾,好味😋
麻婆豆腐比較辣,比較適合配白飯食。
豆苗一般般
整體都好食,但略嫌價錢偏貴。
2022-09-17 927 瀏覽
中秋佳節和親朋好友相聚一堂,找一間中菜菜館吃飯,這間上海菜館裝修好傳統,小橋流水般很優雅,而燈飾又帶一點型格路線,中西合璧很時尚。店員首先送上前菜小吃,卜卜脆花生一邊看餐牌一邊吃幾正。稻成小籠包 $58吃小籠包就可以看得到師傅的功架,因為要做到皮薄多汁又不會漏湯是不容易的。四川擔擔麵 $108香噴噴熱辣辣四川擔擔麵都幾大碗,湯底濃郁配肉碎好惹味。川揚鮮肉煎鍋貼 $58鍋貼也是熱選之一,皮脆肉亂多汁很鮮味。酒糟醉雞 $108酒味不太濃不會嗆喉,雞肉非常之嫩滑味鮮。高力豆沙 $68甜品時間,高力豆沙這款甜品是我至愛之一,脹卜卜炸得鬆脆內裡豆沙餡很綿滑。
店員首先送上前菜小吃,卜卜脆花生一邊看餐牌一邊吃幾正。
稻成小籠包 $58
四川擔擔麵 $108
香噴噴熱辣辣四川擔擔麵都幾大碗,湯底濃郁配肉碎好惹味。
川揚鮮肉煎鍋貼 $58
鍋貼也是熱選之一,皮脆肉亂多汁很鮮味。
酒糟醉雞 $108
酒味不太濃不會嗆喉,雞肉非常之嫩滑味鮮。
高力豆沙 $68

• 前菜
  • 稻成小籠包
  • 酒糟醉雞
  • 四川擔擔麵
2022-09-08 890 瀏覽
今晚一家人去沙田稻成食晚餐,原先都是懷著試菜心態入去攞飛排左半個鍾就入坐。入到去坐低見個場非常旺一定好好吃先咁旺😋我哋一家睇左餐牌都覺得幾吸引,就揮手落單但每位伙記都好忙冇見到,但有一位靚女姐姐行過黎問係唔係落單?我一直見佢都係忙著出餐所以不敢打擾,但對方送完餐就走過黎問係唔係落單?我原先散點左幾款餐,但對方好有用心講解叫我哋食四人套餐會低食好多因為我哋點包嘅餐套餐入面都有份量一樣最後點左四人餐。到左上菜咁Q又係佢先見到佢名牌原來叫Mandy,因為上沙鍋雲吞鷄佢問我哋需唔需要幫手分湯又再次留意真係好窩心服務態度好好。我哋坐嘅係8號枱非常近出餐位見到佢好忙但都咁照顧好客人真係好難得。而且推價食物又好味☺下次一定會光顧😊
2022-09-07
  • 小籠包