2022-08-29 294 瀏覽
位處於沙田新城市所以裝修都有花心思以叢林為主題座位都夠闊夠舒適2-6 個人黎都okay 既一坐低佢會拎啲小食俾您$28係花生同炸豆💥記住唔要要一早講我地就係唔記得左所以硬食係咪都要俾錢見住佢冇蓋冇盛唔知擺左幾耐輪左幾多枱客(您懂的)都照試下啦驚喜既 香口既🙈一場黎到嗌左半隻片皮鴨、雞絲粉皮、小籠包、豆腐魚菜羹(個名唔太記得)、擔擔麵(💥想要食先既野一定要嗌先! 等陣先再嗌其他野。佢會同步所有餸一齊上! 唔會同您分前唔前菜)雞絲粉皮 普普通通 麻醬少冇芝麻唔太值得試片皮鴨唔太肥 okay 香口好食 配菜夠既但麵皮真係唔夠 要嗌多籠皮🤢🤢🤢嘔心位🤢🤢🤢佢擺啲鴨係個櫃仔上面既入面有濕紙巾同手套 但我一拎有唔知邊枱客剩左既肉絲係入面🤢🤢🤢即刻用自己啲消毒濕紙巾抹手😭小籠包熱辣辣 唔會太咸重點係個醋 比出面既淡而清甜夾埋唔會「漏」豆腐魚菜羹?夠熱 但普普通通擔擔麵正常發揮純因為唔夠飽而嗌❤️要留意呢排做緊like 社交平台送糖水❤️不過呀staff A 話有 到Staff B 又話冇 要做問卷先送想試下啫 咪做囉送到上黎係 芋圓五色冰粉幾得意 幾好食既老人家ok我就okay 了
位處於沙田新城市

幾得意 幾好食既

老人家ok
我就okay 了

2022-08-28 265 瀏覽
第一次嚟沙田食酸菜魚,有比佢震驚到。真係出乎意料地好食,同埋足料。癡鬼線夾極都有,最嬲咪都係食唔晒要打包打包服務非常之好,出色過某些XX茶樓入埋不特止幫我入埋袋添。佢嘅酸菜魚我喺度形容用唔到,一定要去試吓先知,我佢唔似得出邊嗰啲又柴又唔知酸定係辣嘅感覺。同埋去到一定要食佢哋嘅小籠包,好食到不得了不過要小心佢入邊嘅湯汁,好似瀨尿牛丸咁😂服務來講:出餐非常之快手!!估唔到星期日八點幾,鋪面咁忙嘅情況下出餐都可以咁快。服務生都有留意到我哋要加水即刻幫我地。(長毛男仔)接待處嗰兩個女仔,就算好忙都有幫我哋盡快安排。不過星期日真係要等等嘅咁多人大概等咗20分鐘左右但係同你地講絕對值回票價我都係唔講咁多啦大家得閒的去試吓啦
第一次嚟沙田食酸菜魚,有比佢震驚到。
真係出乎意料地好食,同埋足料。
癡鬼線夾極都有,最嬲咪都係食唔晒要打包
打包服務非常之好,出色過某些XX茶樓
入埋不特止幫我入埋袋添。
同埋去到一定要食佢哋嘅小籠包,好食到不得了
不過要小心佢入邊嘅湯汁,好似瀨尿牛丸咁
😂

服務來講:出餐非常之快手!!
不過星期日真係要等等嘅咁多人
  • 五彩芋圓冰粉
  • 稻成小籠包
  • 金華火腿絲奶油津白
2022-08-28 179 瀏覽
今次同朋友夜晚過黎食酸菜魚🐟,又係一個新體驗😂,夜晚既人真係好多,要係門口攞飛等候,門口既服務員vivi同yoyo既服務態度非常好,雖然人好多,不過好快就等到位置,入到去照樣係90分鐘用餐時間,時間非常充足,嘢食質量非常之好!酸菜魚亦都一如既往地鮮嫩!服務質素非常滿意,有一個比較高嘅經理仲會喺時間差唔多嘅時候過嚟提醒我哋👍🏼,今次食唔曬,要打包服務生仲好好心地幫我地全部包起,裝喺袋入邊,服務非常好。
2022-08-28
2022-08-27 225 瀏覽
平時放假同屋企人出嚟食飯,都係選擇食放題同中式酒樓,今日換一換口味,選擇咗集合京川滬嘅食肆,(沙田稻成),適逢今日假期,我哋打電話去Booking,被告知晚上六點到八點唔接受Booking,原因係方便啲Walk in客到來時唔使等咁耐👍👍,接電話姐姐仲好有耐性告知我哋早啲過嚟攞飛,於是我哋一家四口6:30就到達喺門口攞飛,到達時門口已經擠滿了人, reception姐姐🍂Yoyo好有專業精神,告知我哋大概7:00就可以入座,仲抄低咗我哋嘅電話,叫我哋可以行下商場先,有位就打俾我哋👍果然到7:00就打電話俾我哋安排我哋入座👏👏,因為用餐時間只得90分鐘,我哋就嗱嗱聲叫咗我哋鍾意點嘅物,品嚐過佢哋嘅食物之後,就覺得佢哋咁好生意,原來真係有原因嘅😃😃
老上海燻比目魚, 外脆內嫩,配上師傅的秘制汁,味道正👍👍👍
麻辣燒椒皮蛋, 平時食子薑皮蛋就食得多,呢個燒椒皮蛋,又係另一番風味
夫妻肺片, 份量足夠,辣道仲可以選擇自己喜好👍👍
香辣去骨鴨掌, 又麻又辣的無骨鴨掌再配墊底嘅青瓜,食落既野味又清新👍👍👍
香菇素鵝腐皮卷, 腐皮卷已朔,晒汁的味道,入口已感覺到濃濃嘅滷水汁味👍👍👍
酸菜大龍躉,皮香肉滑,又冇骨👍👍👍👍
野生蒜油爆蝦, 大蝦有蒜油的香味,食落又脆又香👍👍👍
椒麻蘇香牛肉配鍋巴$208,牛肉做得比較乾身,本人唔太推介,但鍋巴浸落去啲酸菜魚湯度,又係另一種絕配👍👍👍
題外話/補充資料: 此店除咗食物味道好之外,佢哋服務態度都值得一贊👍👍,我哋已夠鍾還枱當時我哋仲未食完,臉露難免,但有個叫做Silvia姨姨的店員,觀察到我哋情況,過嚟耐心地同我哋講解,當時8:30,門口又真係仲有一堆人在等,但佢真係好好人,最後比多咗10分鐘時間比我哋🤪🤪🤪,家人都感覺佢哋好窩心,會推介比朋友同再回來幫襯😄😄😄
2022-08-27
2022-08-25 238 瀏覽
與幾位家人相約沙田晚飯,因為試過外賣尚算不錯,就打算試試堂食。基本上食物環境合格,但服務態度真係差,與之前外賣感覺落差太遠!坐底半個鐘已經再三提你用餐只有90分鐘(其實入門口已講2次,有點煩厭!)最離普食食下問你有無加單,轉頭待應就放張單你面前叫你埋單,我們幾個人都O晒咀,枱面仲有好多未食,誰叫埋單?再然後係倆人不停輪流執枱(大約離夠鐘前半小時)務求令我哋食得唔安樂 ,最終未夠90分鐘清走晒檯面要我哋走!(離開時還有15分鐘先90分鐘)我想講,澳洲xx公司,人哋唔優做都改善了服務態度,這種趕客式服務真的不敢恭維,以後連外賣也不會再來!香港好味酸菜魚好多選擇。建議沙田區朋友,如在無選擇下要在那晚餐,不要選擇6點-7點時段,要食就8點後,因為冇人等位,可能會食得比較愉快!
2022-08-21
2022-08-23 260 瀏覽
從沙田大會堂下車,正在步入沙田新城市廣場的時候,遠距離看見稻成的招牌招牌下方還有一句寫著好食不止酸菜魚,我和朋友懷著是不是真的好食不止酸菜魚的心態嘗試這間餐廳我們被安排坐在卡座,這餐廳裝修風格以樹林作主題,讓眼睛看下去很舒服餐牌都是以綠色為主選好想吃的食物後,便找侍應下單朋友和我都喜歡吃辣,所以點選了水煮龍躉,夫妻肺片,辣子雞,本來我點選的是水煮鱸魚,侍應推薦龍躉的魚肉會更結實,魚肉份量會比鱸魚多就相信他吧首先來到的是夫妻肺片,味道還不錯,廚師炒的辣子雞很有鑊氣而且不會很乾,跟花生一吃起的口感很棒最後水煮龍躉也來到了,份量真的是很多魚肉確實是很結實,辣跟麻的程度我和朋友都滿意這頓飯很滿意!我相信真的是好食不止酸菜魚了
餐牌都是以綠色為主
選好想吃的食物後,便找侍應下單
就相信他吧
首先來到的是夫妻肺片,味道還不錯,廚師炒的辣子雞很有鑊氣
而且不會很乾,跟花生一吃起的口感很棒
最後水煮龍躉也來到了,份量真的是很多
魚肉確實是很結實,辣跟麻的程度我和朋友都滿意
這頓飯很滿意!我相信真的是好食不止酸菜魚了
2022-08-22 257 瀏覽
今時今日可以帶埋寵物嘅餐廳真係少之又少,今晚就去左沙田哩間食川菜,首先當然試吓佢哋個酸菜魚,味道夠濃且帶回辣,魚既份量都算幾多,啖啖肉冇骨,連湯都飲晒、小龍包,包皮夠薄但湯汁極多,豬肉碎都算入味、糖醋斑塊,魚肉炸過再上汁,全部都係大骨,可以放心食用、奶油津白,高湯煮至奶白夠哂creamy、賽旁蟹略嫌多左啲油,其實都冇乜好挑剔。
2022-08-21 365 瀏覽
再次過黎食念念不忘既酸菜魚,今次就約左兩個朋友一齊黎,我早到左所以就入去點野食先,岩岩叫完一陣就到左啦,真係好快😂。我朋友唔太食得辣,所以就叫左個走辣既酸菜魚,我自己就未試過走辣既酸菜魚,所以覺得都係一種新嘗試,味道都唔錯,魚肉好滑,湯既味道都岩岩好,原來走辣既酸菜魚都一樣咁好味,我就連湯都飲左幾碗😂😂。用餐環境都好舒服,好乾淨,整體黎講我都會比滿分,服務員既態度都係一樣咁好,非常之親切。仲會有下次!

酸菜魚
2022-08-19
酸菜魚
2022-08-20 194 瀏覽
從來唔寫食評,因為堅嬲一行6人,我哋叫咗個套餐,食物唔係好食到唔食唔得,不過服務態度真係衰到永不幫襯,超差!仲有20分鐘先到90分鐘,已經放低帳單叫你埋單(枱面仲有食物未食完😡)朋友都合作先付款,一俾完錢即刻2個人嚟清枱,我哋筷子都未放低😡朋友話洗唔洗清咁快趕人走,未夠鐘,個四眼女侍應話:[我哋呢度食飯係咁。」😡😡鐘意食受氣飯的就去吧!!
從來唔寫食評,因為堅嬲

2022-08-16
2022-08-19 158 瀏覽
上個禮拜六夜晚七點過到黎稻成,見到好多人已經係出面等緊,我地一家四口等左20分左鐘左右就被安排入座!比我預期已經快接待員耐性值得一讚,黎到稻成當然要試下佢地招牌菜酸菜魚同片皮鴨侍應係落單既時候問我酸菜魚想要咩辣度,我就問可以走辣可以嗎?竟然可以走辣出面好多食酸菜魚既餐廳都唔可以走辣😂片皮鴨我地叫左一隻,另外叫左小籠包同埋蟲草花炒翡翠苗,片皮鴨皮脆膜膜皮同鴨剩餘5片既時候,跟既醬同埋青瓜京蔥已經無哂😅於是膽粗粗問侍應可唔可以refill,居然可以小籠包皮夠薄,一咬落去就爆汁翡翠苗味道岩岩好,又唔會無味,非常清新的感覺,呢次用餐體驗整體都好滿意!絕對會同朋友或者屋企人再次幫襯
小籠包皮夠薄,一咬落去就爆汁
2022-08-16 324 瀏覽
今日再嚟食我念念不忘嘅比目魚🐠原本訂左8點半 去到同門口果個接待員講 佢叫我地等一陣 我哋等到8點50分 問佢大約要等幾耐 佢話:仲有幾張再早過你既都等緊丫🙄我都系想問下姐 我吾介意等 但吾系咁既態度囉😡今次照舊都系嗌左酸菜魚同前菜既比目魚🐠當然都要試下啲新野🫢所以另外就嗌左蝦滑蓮藕餅 鍋貼同辣炒花菜🥦酸菜魚🐠上次都已經試過呢一個餸 今日再試多次發現味道吾同左 比起上一次油左好多😖味道都差左 比目魚🐠味道都系一樣咁好味 但今次就略為炸得太乾身 入口太乾 蝦🦐滑蓮藕餅食落去完全系無乜味😑食落去仲有種一口油既感覺 都系靠個沙律醬先叫做有啲味 但系成件事就同食沙律醬無乜分別👎🏻辣炒花菜🥦味道偏咸 如果吾食飯根本就食吾到 同埋都系好油😖但都算系比較惹味 鍋貼🥟一落枱就知道系炸出黎 同我想像中既都有出入 以為會系煎既😅味道就不過不失冰粉🍧呢一個上次都有食 但係今次一見到冰粉變咗粉紅色就覺得有啲奇怪🤔食落去原來係西瓜🍉味 都系原味好食啲 加上今日既黑糖糖水都比上次甜左好多 真系食吾到幾多啖🤢我同朋友都嗌咗碗飯黎食 嗌左3次都未到 甜品就嗌後上 飯都未到 甜品已經到左😑一路食張枱就一路搖搖下🙄真系食
今日再嚟食我念念不忘嘅比目魚🐠

蝦🦐滑蓮藕餅

辣炒花菜🥦

鍋貼🥟

冰粉🍧

我同朋友都嗌咗碗飯黎食 嗌左3次都未到 甜品就嗌後上 飯都未到 甜品已經到左😑一路食張枱就一路搖搖下🙄真系食到好無癮 人手應該都不足 嗌幾次先會有人應 完全保持吾到水準 😥我諗都吾會有下次

2022-08-04
2022-08-14 258 瀏覽
首先值得稱讚的是店員服務水準一流, 非常友愛,有禮貌 。 食物水準 也非常好, 每樣餸都 很好味。 座位舒適 。等餐時間也合理, 價錢公道, 會再光顧。 最緊要的是有冷氣 ,香港很少有寵物公融餐廳。
2022-08-13 317 瀏覽
好耐冇同班fd食飯,就約左去稻成食啦,5個人叫左個4人餐,都有成6,7樣野有d都ok既,有d就一般個鮑魚雞煲唔錯幾入味,苏泥白肉卷都可以,特別推介個奶油津白,好食好creamy,最好係依個仲有個雜菌炒飯都ok,至於個酸菜魚就麻麻啦,升左做班但係都唔覺有咩特別最後講下個菜苗卷,唔記得係咪咁叫好似係依個,真係唔建議叫,又無味又無口感,唔知食左咩咁。5個人食完埋單大約2000蚊,d野其實算ok,但性價比黎價,可以搵其他選擇。
有d都ok既,有d就一般
個鮑魚雞煲唔錯幾入味,
苏泥白肉卷都可以,
特別推介個奶油津白,好食好creamy,最好係依個
仲有個雜菌炒飯都ok,
至於個酸菜魚就麻麻啦,升左做班但係都唔覺有咩特別
最後講下個菜苗卷,唔記得係咪咁叫

好似係依個,真係唔建議叫,又無味又無口感,唔知食左咩咁。

2022-08-03 618 瀏覽
尋晚,一家三口去到沙田新城市廣場地下,一間想食好耐嘅【稻成】晚飯,佢門口仲特登標注咗【好食不止酸菜魚】,入到去感覺地方好大好寛敞,坐位都超寛鬆,環境舒適典雅,我哋坐低各自預算叫自己鍾意嘅餸,啱啱一位叫做阿Yan嘅女仔,走過嚟斟茶同介紹菜式,原嚟佢哋係京川滬菜式,屬於嚐高美集團,此家品牌有6間分店,集團屬下仲有其他如燒肉谷、牛氣、浦和、山一、台式火鍋及西餐等等,我哋本嚟想單點,之後就聽佢建議叫咗個二人套餐,再加個孜然手抓排骨,食完又再叫咗五彩芋圓冰粉同椰汁燉蛋白湯圓。酸菜魚雖然有啲乾辣椒🌶️但係唔算辣,條魚就好新鮮,肉質爽滑,湯入面有酸白蘿蔔及子薑,味道非常好👍燉湯有鮑魚螺頭同菇,好香濃;小籠包咬一啖漏出肉香嘅湯汁,再點一下醋,食落好正,媲美好多上海舖;夫妻肺片好地道嘅四川風味,有啲麻麻辣辣;手抓骨一人一條,直情揸住嚟咬,有啲似蒙古烤肉;值得推介嘅係佢啲甜品,家人都好讚嗰個冰粉,直頭頂瓜瓜👍👍👍嗰個燉蛋白湯圓都好好味😋唔算好甜,又香噴噴✊佢哋嘅服務態度好好,要多謝一個大隻肥仔哥哥,及另外一個姐姐,經常幫我哋斟熱茶同換骨碟,仲有嗰個靚仔經理,都有詢問我哋對佢哋食物嘅意見,非常之有誠
酸菜魚雖然有啲乾辣椒🌶️但係唔算辣,條魚就好新鮮,肉質爽滑,湯入面有酸白蘿蔔及子薑,味道非常好👍燉湯有鮑魚螺頭同菇,好香濃;小籠包咬一啖漏出肉香嘅湯汁,再點一下醋,食落好正,媲美好多上海舖;夫妻肺片好地道嘅四川風味,有啲麻麻辣辣;手抓骨一人一條,直情揸住嚟咬,有啲似蒙古烤肉;值得推介嘅係佢啲甜品,家人都好讚嗰個冰粉,直頭頂瓜瓜👍👍👍嗰個燉蛋白湯圓都好好味😋唔算好甜,又香噴噴✊佢哋嘅服務態度好好,要多謝一個大隻肥仔哥哥,及另外一個姐姐,經常幫我哋斟熱茶同換骨碟,仲有嗰個靚仔經理,都有詢問我哋對佢哋食物嘅意見,非常之有誠意💪🏻總體而言我會畀佢哋90分👍👍👍好快會再嚟食💪🏻💪🏻💪🏻
#京川滬美食
#酸菜魚
#夫妻肺片
#小籠包
#孜然手抓排骨
#五彩芋圓冰粉
稻成 Dab-pa Modern Chinese Cuisine
2022-08-02
  • 稻成小籠包
  • 五彩芋圓冰粉
  • 酸菜鱸魚
  • 高力豆沙
  • 夫妻肺片
2022-08-02 364 瀏覽
好食不止酸菜魚晚上6點15左右已經開始等位大約等了30分鐘環境以綠色植物簡約風地方算大,位置亦算多酸菜魚必點菜式(少辣)不太吃辣的我都能夠食到魚片完全沒有骨酸度剛剛好配上酸菜十分開胃蟲草花炒翡翠苗清清地十分幼細嫩滑雞絲粉皮花生醬超香青瓜絲爽口雞肉嫩滑小籠包多汁啖啖肉必點!職員服務效率高又快
好食不止酸菜魚

晚上6點15左右已經開始等位大約等了30分鐘

環境以綠色植物簡約風
地方算大,位置亦算多

酸菜魚必點菜式(少辣)
不太吃辣的我都能夠食到

雞絲粉皮
花生醬超香
青瓜絲爽口
雞肉嫩滑

小籠包多汁啖啖肉必點!

職員服務效率高又快
  • 酸菜魚