2016-12-15 250 瀏覽
係屯門市廣場行街, 發現有間新既餐廳開左! 我唸係新開冇耐, 都幾多人排隊, 我地用自助取票機拎完飛後, 係附近行住街, 都差不多時再返去!老醋小排骨, 係頭盤小吃, 但係凍既, 啲肉又鞋又乾...一啲都唔好食稻城小籠包, 有四隻, 皮既厚薄都算適中, 入面都有湯汁..不錯!乾爆重慶辣子雞, 一黎到已聞到好香既辣味...啲雞油泡過, 但一啲都唔乾, 仲好 juicy, 味道不算太辣水煮龍脷魚片, 好大大大碗, 好多辣子, 花椒, 入面有好多芽菜, 有薯粉, 啲魚片好滑, 龍脷魚冇骨, 啲薯粉吸埋啲湯一齊食, 真係越食越辣....啲個可以值得再黎食....

2016-12-03
15 分鐘 (堂食)
  • 水煮魚
2016-12-01 242 瀏覽
話說上回友人吃過水煮變成一孖膶腸之後,竟然愛上了水煮的菜式。得聞這裡出名水煮菜式,竟膽敢一嚐,嘩卡卡,小人哪有不奉陪之理?雞肉滲出花雕香,但吊不出雞的鮮味,雞肉又鞋,算了吧。小籠包肉汁尚多,都幾好食嘅。賽磅蟹又幾滑噃,加上火腿及蔥,既滑且香。水煮牛肉有大量芽菜和薯粉,花椒的麻是夠的,牛肉不錯;反而友人竟然覺得辣勁不繼。對於嗜辣如命的小人而言,自然不感到半點辣,但菜式是過得去的。

雞肉滲出花雕香,但吊不出雞的鮮味,雞肉又鞋,算了吧。
酒糟醉雞
小籠包肉汁尚多,都幾好食嘅。
稻成小籠包
賽磅蟹又幾滑噃,加上火腿及蔥,既滑且香。
瑤柱芙蓉賽磅蟹
水煮牛肉
瑤柱芙蓉賽磅蟹
水煮牛肉
2016-11-15 1406 瀏覽
身為川妹子,甜魔媽媽卻非一位辣媽,由大肚至餵奶這些年來,吃辣的次數寥寥可數,因此吃辣的能耐也越來越差... 上週卻一連吃了兩天辣,勇氣可嘉;而兩頓都無獨有偶點了水煮魚,一好一壞,特別撰文以作紀念! 本來主角應是 鄧記,不過按順序先寫前一晚的稻成小館。對圓方的稻成亞丁印象不錯,屯門店開張了一陣子,一直有興趣到訪,等到前週日懶得煮飯,就趁天氣清涼來場辣局前哨戰了! 新店設計與圓方店有幾分相似,不過裝修會簡單些,而食物也更便宜,故吸引了不少食客排隊來吃,本來就累的妹妹還等到睡著了!終於有位,一來就點了叫好叫座的 稻成小籠包 ($38),小籠包身量不小的,皮薄多摺、湯汁又鮮甜,定價又合理,絕對是必吃招牌貨! 經理向我們推介特別新出的 黑松露小籠包 ($36),也點了一份來嚐嚐;它是一隻XXL的小籠包,論皮薄質感是不及稻成小籠包,但除面層黑松露醬,肉餡內也有不少松露,香馥惹味之至,加上又是豐盈的湯汁,也值得一試! 也點了半隻 京城片皮鴨 ($188),片皮鴨肥瘦適中、皮脆肉香,無論是淨食,還是點上鴨醬拌上青瓜乾蔥,都很可口;最妙是拌上鬆軟的荷葉包,兩兄妹也很愛吃。相比水煮魚有點少貴,但大家大小

稻成小籠包

也點了半隻 京城片皮鴨 ($188),片皮鴨肥瘦適中、皮脆肉香,無論是淨食,還是點上鴨醬拌上青瓜乾蔥,都很可口;最妙是拌上鬆軟的荷葉包,兩兄妹也很愛吃。相比水煮魚有點少貴,但大家大小都吃得開心,也值回票價!

京城片皮鴨
以上都不是辣食,來到 四川擔擔麵 ($52),也是微辣程度,亦非正宗川式風味,但那滿有麻醬香氣、香濃滑溜的麵條,的確好吃吸引,但最好趁熱吃,否則會漿住啊!

四川擔擔麵
而最大的目標、亦是最回味項目,是 水煮龍脷魚片 ($118),才百餘元的水煮魚份量慷慨,魚片很嫩很滑,中間有不少清爽的芽菜,以及好吃彈牙的薯粉,讓人吃的非常滿足!喜歡吃辣的,不要錯過啊!

水煮龍脷魚片
一連兩個辣菜小孩吃不到,故也為他們點份 稻成炒飯 ($78),炒飯相當足料,但飯粒有點硬,是為不足,後來也沒能吃光。

最後再來一碗 酒釀桂花丸子 ($32),份量不小正好合二人分享,徹底滿足了!

很不錯的一間店子,以後也要帶老人家(到時要再減辣)一起前來開餐~
題外話/補充資料: 飯後笑料:我們先陪小兄妹在玩具反斗城逛,囝囝想扭買玩具,於是爸爸推搪說:吃完飯我只剩$20了... 結果囝囝無趣離開~去到 Kiss The Tiramisu 店前,媽媽打算買軟雪糕,卻被田制止囝囝媽媽,「D雪糕$40幾杯,我地唔夠錢架!」小孩太聰明了!
2016-11-06
京城片皮鴨
水煮龍脷魚片
星期日12點路過見冇人,唔洗等位, 見之前新開都想試下, 甘就行左入去, 勁後悔出番黎。 真心講, 啲食物唔止一般, 講得上係差!3條友,lunch食左408,真心覺得貴, 雖然都叫左唔小野食, 可能唔好食既關係, 令我覺得好唔抵。 講下食咩先, 酸辣湯,豆粉多到好似BB胡仔甘,炸饅頭, 好明顯係叮既, 因為勁熱,個面係硬既, 小排骨, 冇炸,啲肉好似水煮熟咁,又硬又唔入味。巨形小龍包(黑松路個隻), 正常既,咬開就有啲驚既,啲肉黑色一達達咁,咬落好勁冬菇味。 東宮面,冇味,面似烏冬,咬落淋八八。我覺得佢算係小南國既價錢, 衰過一般既食物。
2016-11-02 928 瀏覽
晚餐落腳於這間位於屯門市廣場一期的 稻成小館~Menu ~ 炸黃豆 味道鹹鹹脆脆 , 食不停口 , 勁正 !雪梨桂花蘆薈茶 $ 22 味道香甜滋潤 , 非常適合秋天飲 ~黑松露小籠包 $ 36 ( 每日限量供應20份)絕對是小籠包中的巨無霸 , 脹卜卜又堅挺 , 一口咬下 , 味帶肉香的黑松露湯汁洶湧而出 , 皮薄煙靭又多汁而混合了黑松露的肉餡 , 既鮮味又香口 , fusion 得來很好吃 , 超級推介 ~ 四川涼粉 $ 46 粉的質地清新爽口 , 粉原本沒什麼味道 , 靠的都是醬汁 , 味道麻微酸又帶辣 , 吃得過癮 , 簡單得嚟又極具風味 ~ 水煮牛肉 $ 118 看到紅噹噹的湯汁 必定會以為辣到跳舞 , 很多人會敬而遠之 , 但其實辣度是可以預先 跟店員商量的 , 而我點的這一道菜其麻、辣度都非常平均 , 牛肉也香口入味 , 而且有大量芽菜和粉條 , 吃過讓人口水流 ~ 雪菜毛豆百頁 $68 很傳統的道上海菜 ,味道醇厚樸實 , 是豆製品愛好者的最愛 , 對我來說更是百吃不厭 ~ 瑤柱芙蓉賽螃蟹 $82 賽螃蟹其實是把蛋白炒至模仿蟹肉 , 這碟菜螃蟹的蛋白夠嫩 , 一絲絲勁似蟹
晚餐落腳於
這間位於屯門市廣場一期的 稻成小館~
Menu ~

炸黃豆

味道鹹鹹脆脆 , 食不停口 , 勁正 !
雪梨桂花蘆薈茶 $ 22

味道香甜滋潤 , 非常適合秋天飲 ~
黑松露小籠包 $ 36 ( 每日限量供應20份)

四川涼粉 $ 46

水煮牛肉 $ 118

雪菜毛豆百頁 $68

瑤柱芙蓉賽螃蟹 $82

賽螃蟹其實是把蛋白炒至模仿蟹肉 , 這碟菜螃蟹的蛋白夠嫩 , 一絲絲勁似蟹肉的蛋白加上鮮味的瑤柱絲 , 口感輕柔嫩滑 , 味道幽香 ~

總括來說 : 食物質素高 , 侍應生的服務態度良好 , 價錢公道 ~

本篇完 ~
2016-10-07 476 瀏覽
呢排冇乜食中式野,今日lunch係市中心行下行下諗食邊間,之後行到稻成小館,開鋪至今都未食過,就索性食呢間。Lunch有啲午市套餐,價錢48至78蚊都有。我想食啲開胃野,於是叫左個菠蘿咕嚕肉,菠蘿只有2片,反而蕃茄,青椒,紅椒多啲。咕嚕肉睇落唔多,原來都有十大塊,咕嚕肉有少少薑味,炸粉薄,而且完全唔肥,肉夠厚,蕃茄令到咕嚕肉更加酸微微入味。豆漿尚算有黃豆味,清清地。桂花糕唔錯,清甜芳香,杞子甘甜,飯後甜品幾好。
Lunch有啲午市套餐,價錢48至78蚊都有。
2016-08-28 642 瀏覽
同大少去市中心搵食,突然發現丼丼屋無咗,轉左稻成小館,大少知我鍾意食小籠包,問我試唔試吓,我就覺得稻香,應該都唔差得去邊嘅~上海排骨麵 - 麵質都OK,個排骨炸得都脆,亦都淋,不過都總係覺得爭啲,因為唔記得邊度食過超好味,另外個湯底就唔係好得,夏麵館會好啲鎮江肴肉 - 呢間可以話係我食過咁多間最麻麻嘅一間,佢個肴肉激硬,我唔知佢係真係啱啱雪櫃拎出嚟所以硬,定係隔咗好多夜,所以硬~~上海小籠包 - 呢個皮都幾薄,不過個肉就實咗少少,湯汁都好多,味道叫合格鍋貼 - 食到呢度我已經好飽,所以只係食佢入面嚿肉,佢呢嚿肉比小籠包鬆軟,好味啲
2016-07-31
2016-08-24 565 瀏覽
今天下午茶時間又嚐新菜餚 -京川菜, 其以麻、辣、鲜、香為特色, 吃點辣的食物會刺激血液循環使身體好。我們下午2.30pm到達菜館, 幸好卡位剛剛有客人離開, 因此被安排坐卡位。裝修典雅高檔, 燈光微弱舒適, 座位算是寬闊, 椅子以深啡色和深紫色為主, 很有格調。餐具是粉藍色,這是我至愛的顏色, 好可愛啊! 前菜的辣大豆芽是開胃的前菜, 小食每碟$12。侍應送來兩杯水仙花, 非常甘香清甜, 茗茶每位$5。㸃餐紙的食物分類有涼菜小吃、㸃心、肉類、海鮮、招牌水煮、蔬菜豆腐、湯羹、麵飯類; 另外有甜品、飲品、特色凍飲、特色熱飲、酒類。我們㸃選了下列菜餚:四川酸辣湯(盅)($42): 湯質感濃郁但不會像漿糊, 湯料豐富,有豆腐絲、木耳絲、東菇絲、肉絲、筍絲, 蝦, 但只有鹹味没有酸辣味道。巴蜀口水雞($62): 看賣相似很麻辣的, 但竟然欠麻欠辣, 雞的肉質亦不算嫩爽, 而醋香味道也不夠。排骨擔擔麵($68): 湯的色澤略淡, 沒有辣和香濃味道, 花生香味亦欠缺, 麵質不算彈牙; 排骨炸得香脆但厚度太薄。四川回鍋肉($68): 五花腩的肥肉部份可接受, 肉質爽口嫩滑, 配菜的椰菜清甜和青椒爽脆
我們㸃選了下列菜餚:

四川酸辣湯(盅)
四川酸辣湯(盅)
巴蜀口水雞
巴蜀口水雞
排骨擔擔麵
四川回鍋肉($68): 五花腩的肥肉部份可接受, 肉質爽口嫩滑, 配菜的椰菜清甜和青椒爽脆, 味道依然只有鹹味並欠缺辣味。
四川回鍋肉
川揚鮮肉煎鍋貼(4隻)($42): 鍋貼的外皮算薄, 但煎得過了火;肉質有㸃鬆散,吃時要小心咬因為湯會溢出。
川揚鮮肉煎鍋貼(4隻)
川揚鮮肉煎鍋貼(4隻)
今餐真的失望而回, 調味功夫尚有待改善。
2016-08-20
2016-08-23 280 瀏覽
今日下午回屯門醫院覆診,之後往TMTP的萬寧放下自費藥物藥單訂購藥物後,路過前身為丼丼屋的稻成,心想我家寶貝不太抗拒上海菜,就在這裡吃晚飯吧。知客安排我們坐在卡位,坐位寬闊舒適,整體的空間感不俗。侍應先奉上前菜,味道酸多於辣,老實說不是本人那杯茶。看過菜單,除了上海菜,也有四川菜、點心、招牌水煮、甜品等選擇,價位中等。食力愈來愈弱的兩母子,叫了以下食物:一盅酸辣湯($42),一客小籠包($38),一客瑤柱芙蓉賽螃蟹($82)配白飯($12)埋單約二百二十元,(包括前菜收費$12及茶資$10,含加一)今次的上菜速度,與上次在隔壁的新斗記簡直不遑多讓,全部食物在十分鐘內悉數上桌。侍應態度尚可。酸辣湯:酸辣度適中,以豬肉,木耳、荀,幾隻蝦肉作配料,不過不失,份量偏少....食味讓我想起我家樓下的酸辣湯,但當然那裡份量更大,也不用那麼貴。小籠包:包皮厚薄適中,湯汁豐盈,熱度足夠,今晚算是比較滿意的一道。瑤柱芙蓉賽螃蟹:賣相算是悅目,調味偏淡,蛋白炒的軟滑。由於想留肚往樓下吃雪糕,沒有叫甜品。整體而言不過不失,如果在不用等位的前題下,也許會再來試試其他菜式。

知客安排我們坐在卡位,坐位寬闊舒適,整體的空間感不俗。

侍應先奉上前菜,味道酸多於辣,老實說不是本人那杯茶。

食力愈來愈弱的兩母子,叫了以下食物:

侍應態度尚可。

瑤柱芙蓉賽螃蟹:賣相算是悅目,調味偏淡,蛋白炒的軟滑。
由於想留肚往樓下吃雪糕,沒有叫甜品

2016-08-23
2016-08-05 222 瀏覽
晚上去食飯,到到都多人走到360見到間新開既店,就入去試試,叫左1個炒飯 1個排骨擔擔,同一些小吃點心,整體上都好吃,特別是豆沙餅,豆沙很有豆沙味,炒飯味道都ok但份量會不會太少了,小龍包同格黎間非翠無咩分別都算ok湯汁很多……但千奇不要叫排骨擔擔麵,那排骨真是太太太薄了,建議只叫擔擔麵就好。我不介意價錢貴,但很介意食物份量!因為今次叫的東西不多,下次再去叫別的跟大家分享。

2016-08-02
  • 豆沙鍋餅
2016-08-04 231 瀏覽
d嘢不過不失。以泥d當次,食物質素算係咁。臭豆腐食一兩舊係嘅好食,但係食得多就唔係咁好食。自己個人最鐘意羊肉,外脆內軟,不過就貴左d。小籠包皮比較好,係比較失望。
2016-08-04
恭親王京燒羊腩
鳳梨咕嚕肉
稻成香炸臭豆腐
東宮炸醬麵
2016-08-04 190 瀏覽
屯門越來越多餐廳,每隔一段時間去一次,總有新選擇。而今次係咁多間餐廳之中,選擇左你,皆因見門面望入去裝修寬敞,坐得舒服,lunch set價錢唔貴,決定一試!今次叫左兩個set,三里屯粗炒面,剛入口味道唔錯,唔會太咸,但越食越見油膩,雖然叫得粗炒都預左會油,但真係食落口果下就越食越有罪惡感😢另外叫左四川擔擔麵🍜,唔好意思,肚餓得淨,食左兩啖先記得影相🙈有驚喜!呢個好食!👍🏻麵彈牙!花生醬味重!唔會太🌶!推介!飲品叫左豆漿,坦白的說唔好飲,唔夠滑,太甜,唔建議選擇,飲茶還好。今次用餐最大感受係服務很好,待應們很有禮貌,感覺舒服,唯獨埋單時間較長,有待改善。
2016-07-18
2016-07-27 339 瀏覽
此店開了不久,本打算家庭聚會來吃返歺,但有日行過見格局太開揚,又不太覺有十人檯,故都係自己試左先。平日未夠十二時,只有1/5滿,入門口同職員講1位,冇人理我,不要緊,可能是自己可選位,直行到好入見到盡頭右有卡位,想坐,終有職員問我幾位,對方要我坐旁的4人位(2梳化位面向門,2櫈背向門),我想坐梳化但這位對大門直路,大把位我當然唔想,我同侍應講,"我唔想坐尼度,我想坐返卡位",對方當堂黑我面!來此目的是想食排骨同鍋貼,叫了午歺$58及散叫鍋貼$42$58的午歺,湯底得個咸字,麵是黃色的拉麵,不太彈亦不算淋,還可以,排骨薄,炸得太乾!鍋貼竟然唔熱,暖亦不暖,未人從未試過堂食鍋貼是凍的,可能少出外用膳見識少,今次是第一次,結果都係叫侍應再煎一煎,之後真係熱到辣咀!鍋貼係要咁先啱 (3/5分) ! 埋單$110,價錢一般,但同塲有四間有相同食品的食肆,食物唔OK,服務唔OK,我講就係咁多!
來此目的是想食排骨同鍋貼,叫了午歺$58及散叫鍋貼$42
午歺排骨麵
排骨,又薄又乾
煎鍋貼

2016-07-27
2016-07-25 315 瀏覽
星期六要係商場食午餐,通常都要好耐先有位,見依間新開既餐廳又唔駛等咁耐,就決定試一試~先叫左個水晶肴肉,稻成小籠包,鮮蝦嬌紅炒飯食住先~ 水晶肴肉偏鹹,肉質比較實, 味道算ok~ 小籠包都算多汁,但唔算特別出色,味道中規中矩~ 至於個炒飯,分量出乎意料之外咁少,雖然個飯略帶紅色,但同普通白飯冇分別,冇咩味道~ 因為個飯比想像中少,所以叫多左個豆沙窩餅~ 豆沙窩餅味道都ok,但個皮有少少硬~ 整體來講,依間餐廳的食物同服務都好一般,而且假日冇套餐供應,價錢亦偏貴~.~
先叫左個水晶肴肉,稻成小籠包,鮮蝦嬌紅炒飯食住先~
水晶肴肉偏鹹,肉質比較實, 味道算ok~
小籠包都算多汁,但唔算特別出色,味道中規中矩~
2016-07-23
2016-07-24 198 瀏覽
屯門市廣場每隔幾年執位,最近有部份餐廳因租約期滿而離場,最近發現屈仔隔離原來日式餐廳已經冇咗,而家是京川+上海料理,屯市徐了小南國之外,亦冇同類餐廳出現,小南國對我打工仔來講,吃一個午餐不用去到100元,我見到這間有50元午餐,就試下這間新餐廳,相比同商場另一間,價錢上冇咁貴,50元吃一個午餐亦不是好平,而家屯門吃午餐最平都要40元,50元已經不是貴,想平的話行去置樂,我只有1小時午餐,行去置樂都要15分鐘,一般只在公司附近吃午餐,屯門市廣場最近公司,行去只是5分鍾,呢間出奇地比想像中好味,我十分愛吃担担麵,我愛吃不辣担担麵,認識我的朋友知道不愛吃麻辣,我在叫担担麵前問下店員有冇得走辣,店員話可以揀走辣,我等了10分鍾就送到,有得叫豆漿,担担麵的麵質十分彈牙,個湯較為杰身—些,亦有好重麻油香味,個湯亦不是太咸,豆漿亦都可以,環境亦都舒適,下次可以再來味道担担麵,麵質都幾彈牙,湯底杰身些小,麻油味好重,味道亦不會太咸,整體幾好味豆漿味道好濃郁,好好飲服務我覺得新開來說,算是合格,店員服務都OK環境地方十分適中,座位亦都舒適價錢50元,算是中下,可以接受
擔擔麵

味道好濃郁,好好飲

我覺得新開來說,算是合格,店員服務都OK

地方十分適中,座位亦都舒適

價錢
50元,算是中下,可以接受