2021-01-04 145 瀏覽
係新一年😋😋我呢個九龍人狗衝💨入新界進入元朗國,真係超過一年無黎啦😌拿拿臨摷返收埋係底底🩲😨🤣既to go list餐廳出黎睇睇,決定食間係元朗國人氣幾高既日式小店🤤-定食已包前菜、煎茶、味噌湯、珍珠米🔹招牌蒲燒鰻魚定食 $72 + $10轉湯烏冬半條鰻魚幾厚身肥美🤤肉質幼嫩稔身!而且無細骨,燒汁甜而不膩, 燒到微微焦香,更覺可口😚😚加錢轉湯烏冬,我要求要稔啲,佢地做到👍🏻但份量偏少🥲個人認為有啲唔抵!🔸豚肉生薑燒定食 $60 + $10轉貓飯😋調味恰到好處,豚肉似豬頸肉較爽口🥰洋蔥加豚肉夠惹味實在太好餸飯。加錢轉左人人都讚既迷你貓飯🙂將紫菜、木魚花、日本醬油及牛油撈勻,係帶有牛油香既有味飯🙈夠晒heavy,食落唔會特別驚喜,只係再次覺得有啲唔抵😂😂😂舖頭細細大慨容納到十令人,開放式廚房帶住口罩都依稀聞到油煙味😷,裝修簡單又不失日本風既小店,播住輕快既日本卡通片歌,偶然都識哼兩句🤣至於質素方面,我地就覺得還好啦🙈澱粉質都好似比較迷你,呢餐食完已經可以準備下場啦✌🏻😌

-定食已包前菜、煎茶、味噌湯、珍珠米

🔹招牌蒲燒鰻魚定食 $72 + $10轉湯烏冬

🔸豚肉生薑燒定食 $60 + $10轉貓飯

2021-01-01
15 分鐘 (堂食)
午餐
2020-12-29 163 瀏覽
今日有啲嘢做嚟咗朗屏站,原來呢頭都有幾多小店,其中包括好似喺元朗好出名嘅南北店。我同朋友行嚟行去,最後決定咗食呢間喺轉角位嘅小店。餐廳嘅門面都幾有日式風格,入到去發現原來真係好細間,但捧場客都唔少。當日我食嘅係鰻魚飯(轉貓飯);個餐包左一小碟青瓜,一碗面豉湯,同埋一杯熱茶。貓飯即係白飯上加一小塊牛油同埋紫菜木魚碎,可能太少牛油,撈完唔覺得有牛油味。鰻魚本身冇骨,都幾油潤。另一樣套餐朋友揀咗豬肉泡菜飯。我咗少少豬肉嚟食,覺得有少少唔新鮮嘅味道。佢調味係唔錯嘅,但唔知豬肉定泡菜出咗問題。好彩食完都冇肚痛,算係不幸中之大幸。
2020-12-27 146 瀏覽
今日又落元朗搵野食,行過見到呢間店面細細既日本餐廳,見到係星期一都有幾個人排緊隊🤩所以就去睇吓佢有啲咩食,見到佢嘅午市定食非常之抵食,所以就試試佢🤗我哋等咗兩張枱就到我哋啦🙈我就叫咗一個招牌蒲燒鰻魚定食$72 轉貓飯(紫菜 木魚花 日本醬油 牛油)+$10佢個貓飯好似好吸引😍當然要加錢試試佢, 佢個鋪燒鰻魚話係半條,但其實分量都已經好多😍😍 鰻魚柔滑 唔會有骨🐟讚咁貓飯係極力推介,第一佢已經用咗我最鍾意嘅珍珠米❤️加埋紫菜、木魚花同埋日本醬油 ,飯嘅味道即刻升咗一級,另外佢會有一舊細細牛油喺中間🧈記得撈勻左啲飯先好食呀

我就叫咗一個

2020-12-27 191 瀏覽
聽朋友講過呢一間日本料理唔錯🥰今日就同朋友落元朗一齊試吓😉 星期一都要等位睇嚟嘢食真係唔差!不過都唔係等咗好耐佢職員幫我哋涼咗體溫後我哋就入座啦🤗 牆上面掛咗好多動漫嘅砌圖😍 我同朋友都叫咗招牌蒲燒鰻魚定食,但係我就轉咗做茶漬飯+$10第一次試茶漬飯,本身好好奇茶混埋飯一起吃會係點🤫竟然係非常之清香鰻魚嘅份量好多, 亦都好肥美,加埋蒲燒鰻魚汁,大家都知道會比較濃味,所以配埋清新嘅茶漬飯,原來咁樣嘅配搭係好match 㗎🥰

我同朋友都叫咗招牌蒲燒鰻魚定食
,但係我就轉咗做茶漬飯+$10
茶漬飯

鰻魚嘅份量好多, 亦都好肥美,
茶漬飯
2020-12-26 101 瀏覽
💛 #黃色經濟圈自從同男朋友「long d」之後都多左發掘元天屯嘅餐廳😋今次就發現左呢間日式小店佢地啲定食性價比高之餘質素都不錯🤤👍🏻午市定食本身包左前菜、煎茶、味增湯同飯😋另外餐廳仲可以轉貓飯但今次我地就冇試~下次一定要試下好吸引🤤🍴和風牛肉定食($50)相信大家都一樣好耐好耐冇食過吉X家牛肉🌚一見到即刻就叫黎食不過都係冇得比~🤦🏻‍♀️呢間餐廳整到超曬班,牛肉份量仲要勁多食極都仲有🤣另外白飯係用珍珠米食落更有口感~仲好貼心地比多左一小碗牛肉汁好香之餘唔會過膩~👍🏻🍴汁煮豬軟骨定食($68)去之前已經上openrice搵過另一個吸引嘅就係呢款豬軟骨🤤同樣地份量好多起碼有6舊仲要好大舊😋豬軟骨煮到好淋好入味~飯面除左炙燒過仲加左沙律醬😉餐廳仲有好多小食都幾吸引🤤但係實在份量太多食唔曬🤣要去多幾次支持下小店💛📍 稚 (元朗)元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
💛 #黃色經濟圈

🍴和風牛肉定食($50)

🍴汁煮豬軟骨定食($68)

📍 稚 (元朗)
元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖

• 汁煮豬軟骨
  • 和風牛肉飯
呢間野之前一路都打算去 但係元朗國對我黎講有d距離所以拖左一段時間先過黎朝聖其實間舖一d都唔難揾 但係可能我地一到步佢地未開門 所以就見唔到佢輾轉之下圍住棟權益大夏行左足足三個大圈先見到佢地( 其實係自己鬼um眼應該因爲開門無耐 所以無需要等位就直接入得我同朋友坐正門口位二人臺 感覺有少少逼但係d野食真係好高質!!性價比超高! 十分推薦!我叫左個鰻魚定食有湯有飯有茶 你中意的話可以連鰻魚下面d配菜椰菜都食埋個飯佢有得加錢轉貓飯但係我就無轉到 食完返到去先知原來d人十分推介呢間既貓飯 可惜可惜下次再去一定會 叫個貓飯黎試下!
呢間野之前一路都打算去
但係元朗國對我黎講有d距離
所以拖左一段時間先過黎朝聖

應該因爲開門無耐 所以無需要等位就直接入得
我同朋友坐正門口位二人臺 感覺有少少逼
但係d野食真係好高質!!
性價比超高! 十分推薦!
鰻魚便當

我叫左個鰻魚定食
有湯有飯有茶 你中意的話可以連鰻魚下面d配菜椰菜都食埋
個飯佢有得加錢轉貓飯
下次再去一定會 叫個貓飯黎試下!
2020-08-30
1 分鐘 (堂食)
午餐
鰻魚便當
  • 鰻魚飯
2020-12-20 213 瀏覽
這間稚日式小店位於朗屏!店舖位置都算好方便!人流都好多!當我地去到店舖見到有客人係門口等待!所以我都等咗一陣間!店舖雖然唔係好大!但係食物都好有水準👍👍👍!.招牌蒲燒鰻魚定食(半條)配送:前菜,味噌湯,珍珠米珍珠米〈轉〉貓飯/茶漬飯/湯烏冬+$10,溏心蛋+$10.鰻魚賣相相當之吸引😍😍😍!真係睇到都好想食🤔🤔🤔🤔!鰻魚食入口感覺味道好好味😋😋😋!鰻魚軟硬適中!去嘅貓飯味道好特別🤔🤔🤔!食到入口好有口感!飯上面放咗D木魚同埋紫菜味道唔同哂!真係好正👍👍👍!.汁煮豬軟骨定食:豬軟骨睇落好似好好味😋😋😋!真係睇得吓!我就夾咗泥食!豬軟骨一夾落去十分之腍身!食到入口好軟滑!軟綿綿味道又唔錯入哂味!真係好有水準👍👍👍!.只係一間望落冇乜特別嘅店舖!竟然間煮得好有水準!*價錢一般又唔貴!我覺值得試吓*

招牌蒲燒鰻魚定食(半條)
配送:前菜,味噌湯,珍珠米
珍珠米〈轉〉貓飯/茶漬飯/湯烏冬+$10,溏心蛋+$10

汁煮豬軟骨定食:
只係一間望落冇乜特別嘅店舖!竟然間煮得好有水準!
*價錢一般又唔貴!我覺值得試吓*
2020-12-18
15 分鐘 (堂食)
2020-12-18 179 瀏覽
再訪去這家小店吃東西,這次是去吃午餐,午市時間人頭湧湧,店舖坐位不多,所以我們也等了一陣子才入座。餐牌上有數款定食選擇,跟餐還有前菜/煎茶/味噌湯/珍珠米🙈。💥汁煮豬軟骨定食 HKD$68,豬軟骨大份多汁,一份大約有4-5件份量,豬軟骨的肉質腍身口感煙韌😋,醬汁味道甜甜的拌飯不錯呢。💥招牌蒲燒鰻魚定食 HKD$72,這個是半條鰻魚份量,鰻魚肉質腍身,口感嫰滑無骨😋。鰻魚無骨吃起上來很方便,鰻魚不會容易夾散,醬汁味道甜而不咸。另外我們加了HKD$10升級做貓飯,裡面有紫菜/木魚絲/日本醬油/牛油,令到口感更豐富🤤。簡簡單單的配搭,用來拌飯確實不錯。食物質素不錯,價錢經濟實惠,可以吃到飽飽的😋。有時間再來吃其他串燒/小食才行🙈。

2020-12-18
10 分鐘 (堂食)
2020-12-11 334 瀏覽
元朗一向多美食,菜系品種多元化,而且日式餐廳同小店都唔少~今次就試左呢間比較近朗屏而唔係元朗市中心嘅日式人氣小店,就算我下午2:00去到,店入面都坐🈵️人。(P.S. 不過佢哋3:00左右就會落場,注意唔好摸門釘😉)既然餐廳推介,我哋就點左一個 《招牌蒲燒鰻魚》配《貓飯》。定食本身係配珍珠米,轉《貓飯》需要加$10,不過真係物超所值👍🏼我係第一次食貓飯,即係珍珠米到加入紫菜、木魚花、日本醬油同牛油🧈,估唔到呢幾樣簡單嘅材料配搭,令到碗飯好味同埋香咁多😍😍而《招牌蒲燒鰻魚》超級肥美,又唔多骨,肉質亦都好滑,加埋啲汁❤️夠晒多汁,一啲都唔孤寒❤️真係超級好送飯😋除咗定食,重點咗兩個小食同小朋友一齊share。🐥餃子雞翼外脆內軟,雞翼入面塞左滿材料,超級Juicy, 咬第一啖就流晒啲汁出嚟😂🍳厚燒玉子同出邊嘅唔一樣,唔會過分甜,味道啱啱好,仲一啲都唔老好軟,配埋少少嘅日式沙律醬同燒汁,真係好好味😋連我仔仔平時唔食玉子燒嘅都食左2⃣️件😌Menu👇🏼👇🏼👇🏼
元朗一向多美食,菜系品種多元化,而且日式餐廳同小店都唔少~

既然餐廳推介,我哋就點左一個 《招牌蒲燒鰻魚》配《貓飯》。

貓飯

招牌蒲燒鰻魚

除咗定食,重點咗兩個小食同小朋友一齊share。

餃子雞翼  (2件)

厚燒玉子  (4件)

Menu👇🏼👇🏼👇🏼

2020-12-07
貓飯
招牌蒲燒鰻魚
餃子雞翼  (2件)
厚燒玉子  (4件)
2020-12-09 149 瀏覽
元朗美食多,而且大部份的都不是連鎖店,就像我今日去的日本料理餐廳,電仔細細都是自家經營,你會感受到他們的用心及誠意經營。⭐️招牌蒲燒鰻魚即叫即燒,吃的時候鰻魚是有種窩心的暖意。燒汁不多不少,能帶出鰻魚的鮮味之餘也不會功高蓋主。把所有食物放在一個木盤上,的骰精繳,帶來視覺衝擊,做到日本追求出品優質的誠意。⭐️泡菜炒豚肉泡菜的味道完美融入在豚肉片中,泡菜的辛帶出開胃的辣。豚肉的嚼感和泡菜的清爽配合得宜,濃烈得來又帶點爽朗,很刺激味蕾的味道。定食包前菜、煎茶、味增湯、珍珠米,加$10可轉猫飯。濃湯娃娃菜 - 整齊的排列、高級的賣相。湯底濃郁,加上木魚碎,令簡單的娃娃菜也額外清甜好味。流心芝士年糕 - 外皮超薄輕脆,入口即溶,年糕及芝士也呈流心狀態,出色。播着強勁的日本歌,這裏成全了日本工藝的精神。
⭐️招牌蒲燒鰻魚

⭐️泡菜炒豚肉

定食包前菜、煎茶、味增湯、珍珠米,加$10可轉猫飯。

播着強勁的日本歌,這裏成全了日本工藝的精神。
  • 貓飯
  • 泡菜炒豚肉定食
2020-12-09 135 瀏覽
有日同老公出元朗拍拖買餸,喺附近search到間日本料理喺附近,見咁近就去試試。呢間日本料理喺元朗廣場附近,過去只需幾分鐘,非常方便。鋪頭細細間,廚房都佔咗大半,佢係開放式,可以見到廚房相當乾淨。我同老公一人叫咗個主食,另外再加小食,已經飽到上心口。我哋加$30轉定食,多咗前菜、煎茶、味增湯、再加$10轉貓飯。呢個貓飯真係「重中之重」,裡面有紫菜、木魚花、日本醬油同牛油,侍應話貓飯要盡快攪伴,因為牛油會溶化。撈完之後食第一啖,真係好正!啖啖牛油香入到口中,又滑又好味,我覺得就咁叫貓飯已經可以食晒成碗飯!主食:招牌蒲燒鰻魚(半條)$72好大條鰻魚呀,而且好肥美,蒲燒汁唔會太重味蓋過鰻魚原味,食落冇腥味,唔會太甜,難怪係招牌菜!泡菜炒豚肉 $64豚肉好足,泡味好惹味,不過我自己比較怕辣,覺得泡菜辣咗啲啲啲啲,但用來伴貓飯一流,我自己本身唔好洋蔥,但有泡菜味嘅洋蔥原來好正,我忍唔住係咁食啲洋蔥呢。小食:章魚小丸子6粒 $38以前同老公拍拖成日去一間小店買章魚小丸子,間小店執咗後已經搵唔返咁好食嘅小丸子喇,估唔到呢度竟然搵返當年嘅口感!小丸子做得好出色,入面章魚好足,有淡淡嘅薑味,非常開胃!本

主食:
招牌蒲燒鰻魚(半條)$72

泡菜炒豚肉 $64

小食:
章魚小丸子6粒 $38

本人覺得呢間日本料理性價比好高,鋪頭細細但份量好足,絕對冇「揸流灘」,貓飯係一定要叫嘅!大家都要支持吓黃店呀!
2020-12-07
  • 貓飯
  • 泡菜炒豚肉定食
2020-12-04 167 瀏覽
今次黎食呢間係元朗都左幾年嘅日式小店,主打日式定食、日式小食同埋燒物!之前黎食過定食都唔錯,餐廳嘅門面十分低調,我都唔小心行過左幾次🙈😂😂餐廳入面用左啲好靚嘅漫畫黎裝飾😍店主應該係一個愛漫畫之人呢😃⚠️主食可加$30轉定食(前菜·煎茶·味噌湯·珍珠米)◾️招牌蒲燒鰻魚定食 (半條)• $72鰻魚塗上蒲燒醬汁,可去除本身嘅魚腥味,肉質厚而鬆軟,口感唔錯,配埋飯食非常夾!😋◾️泡菜炒豚肉定食 • $64泡菜爽脆,豚肉片又入味,少少辣再帶啲啲酸,十分開胃,係送飯一流嘅一道菜!!◾️厚燒玉子 • $28玉子係偏甜,上面有木魚碎、紫菜碎、燒汁同沙律醬!作為餐前小食都Ok◾️餃子雞翼 • $24熱辣辣,釀係雞翼入面啲餡都幾飽滿😋

⚠️主食可加$30轉定食
(前菜·煎茶·味噌湯·珍珠米)

◾️招牌蒲燒鰻魚定食 (半條)• $72

◾️泡菜炒豚肉定食 • $64

泡菜炒豚肉定食

◾️厚燒玉子 • $28
厚燒玉子

◾️餃子雞翼 • $24
熱辣辣,釀係雞翼入面啲餡都幾飽滿😋
餃子雞翼

餃子雞翼
2020-12-03 63 瀏覽
><喺元廣買完嘢 好耐冇嚟食過趁時間尚早 嗱嗱臨坐低堂食半條蒲燒鰻魚($72+$30轉定食)鰻魚尚算肥美厚身 幼骨唔算多珍珠米飯粒飽滿 麵豉湯仲有菇片山賊豚肉燒($64+$30)爽口豚肉片配上香甜洋蔥黑椒汁好惹味 最啱撈飯酥炸生蠔($24/2件)先嚐到鬆化炸皮 然後係滑嫩蠔肉酥脆同滑溜嘅口感形成對比章魚小丸子($38/6粒)佈滿紫菜木魚碎沙律醬脆口粉漿唔太厚 每粒都有魚鬚><><><><><><><><><><稚元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
喺元廣買完嘢 好耐冇嚟食過
趁時間尚早 嗱嗱臨坐低堂食
半條蒲燒鰻魚($72+$30轉定食)
鰻魚尚算肥美厚身 幼骨唔算多
珍珠米飯粒飽滿 麵豉湯仲有菇片
山賊豚肉燒($64+$30)
爽口豚肉片配上香甜洋蔥
黑椒汁好惹味 最啱撈飯
酥炸生蠔($24/2件)
先嚐到鬆化炸皮 然後係滑嫩蠔肉
酥脆同滑溜嘅口感形成對比
章魚小丸子($38/6粒)
佈滿紫菜木魚碎沙律醬
脆口粉漿唔太厚 每粒都有魚鬚
><><><><><><><><><><

元朗俊賢坊18號權益大樓3號舖
2020-12-03 75 瀏覽
今日去咗元朗做嘢 相信大家都知道元朗區嘅嘢食款式應有盡有 要乜有乜 而我個人鍾意食海鮮 但係唔可以餐餐食魚生㗎嘛 咁所以就去咗食一啲熟食 搜尋openrice之後發現呢間稚 雖然鋪頭細細但係都有一定嘅客量 同埋睇啲相都好靚咁樣 所以就決定去呢間一去到見到門口個餐牌已經畀蒲燒鰻魚飯吸引住 入到去唔使諗就即刻叫咗個蒲燒鰻魚飯 條魚燒到好甘香 外皮有少少黑但係好脆口 魚肉亦都好有鰻魚嘅鮮味同埋魚油味 蒲燒汁較到啱啱好 唔太甜又開胃 配上珍珠飯 簡直就係絕配

2020-11-28 110 瀏覽
幫襯黃色小店已經成為日常工作 今日嚟到朗屏站附近嘅呢間人的料理 稚舖頭仔細細大約只有廿零個位 廚房係半開放式可以欣賞到廚師嘅工藝 牆上壁畫亦非常有特色我嚟到嘅時候係午餐時間叫咗個汁煮豬軟骨定食68蚊價錢已經包咗前菜 麵豉湯同煎茶 前菜係黃瓜漬 食落有清新嘅感覺味增湯入面有冬菇同豆腐等嘅配料 味道濃沃豬軟骨分量好多 好冧夠曬入味 而且個汁酸酸甜甜用嚟送飯一流 超級開胃加十蚊可以將珍珠米轉做貓飯 飯上面有海量嘅紫菜同埋木魚碎 入面仲有嚿牛油 撈勻嚟食成個飯好香

前菜係黃瓜漬 食落有清新嘅感覺

味增湯入面有冬菇同豆腐等嘅配料 味道濃沃