2021-04-12 2939 瀏覽
黎到元朗國真係好多選擇,花多眼亂。不過朋友介紹一間食日式定食的餐廳 – 「稚」。由西鐵站朗屏站落車後,沿天橋一直到餐廳,都不算難找。朋友推介性價比頗高的日式定食,我們點了兩款試試。1.招牌蒲燒鰻魚- 半條$72 >>>轉定食 + $30 = $1022.日式和風牛肉 - $60 >>>轉定食 + $30 = $90***定食是包括了(前菜·漬物·煎茶·味增湯·珍珠米)前菜: 除了麻醬玉子豆付是我的喜好,最令我驚喜是似海哲,又似帶子裙邊的小食,加了一點似麻辣的秘製汁,很香佷特別! 非常開胃!味增湯: 這個味增湯,裏面的蘑菇絕不吝嗇,入面的蘑菇令湯更鮮甜,繼前菜再次加分。主食: 平時我是不太喜好鰻魚,因為有些餐廳煮出來的鰻魚會有種似鐵锈的味道。但這個真的是出乎意外地味道很好,面上用火槍燒過,增加了一份焦香的味道,沒有鐵锈味,而且魚比較厚身而且有汁,半條份量都不少,愛上了這個鰻魚,完全對鰻魚改觀,絕對推介及好評。主食: 日式和風牛肉肉味濃郁,面上還加上香辣七味粉,提升了牛肉的味道。份量之多,一啖肉一啖飯,吃完了整碗飯都還有牛肉剩,真的很厲害!

***定食是包括了(前菜·漬物·煎茶·味增湯·珍珠米)

最後埋單,餐廳是沒有加一服務費,$200有找吃到這個質素的定食,真的非常抵食!
2021-04-08
2021-04-10 1191 瀏覽
最近先發現呢間匿藏元朗嘅平價日式定食店簡單唔花巧,就做日式定食室內地方偏小,陳設都係日本動畫餐牌寫明8款主食都可配上定食套餐由$60至$122都有,豐儉由人,最貴都唔算好貴,都可負擔得起加$30包含前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米,甚豐富前菜簡單,但有別於一般定食選用胡麻醬配玉子豆腐、調味海蜇,幾開胃味噌湯含豆腐粒、冬菇片,唔算太鹹,有味噌香重有杯煎茶,比較清淡,略有茶香,呷下口會發現稍有菊花香套餐用日式托盤,擺盤精緻招牌蒲燒鰻魚$72/半條鰻魚份量算適中,總算肥美嫩滑,夠厚肉燒製時火喉控制得好,魚皮焦脆,魚肉彈牙,無骨有油脂香,唔太肥膩,醬汁略有微微甘甜旁邊有大量爽脆椰菜絲沙律,可解膩珍珠米飯份量充足,暖笠笠,飽滿+煙韌,有少量紫菜碎點綴日式和風牛肉$60 撈飯一流,牛肉舖滿一大碗,份量足夠牛肉入味,牛肉汁唔太鹹配料有清甜洋蔥、香蔥,灑上用作調味嘅七味粉整體帶香辣,味道提升厚燒玉子$30/4件僅略有甜味,甜味唔重,有足夠蛋香味,尚算滑溜配少量醬汁+木魚碎+紫菜整體增加層次感,畫面夠豐富味淋雞泡魚干$42 燒得香口,表面有惹味燒汁,鹹中帶甜色澤光鮮,表面稍硬身,入口逐漸變軟,並非乾柴感
最近先發現呢間匿藏元朗嘅平價日式定食店
簡單唔花巧,就做日式定食
室內地方偏小,陳設都係日本動畫
餐牌寫明8款主食都可配上定食套餐
加$30包含前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米,甚豐富

前菜簡單,但有別於一般定食
選用胡麻醬配玉子豆腐、調味海蜇,幾開胃
味噌湯含豆腐粒、冬菇片,唔算太鹹,有味噌香
重有杯煎茶,比較清淡,略有茶香,呷下口會發現稍有菊花香
套餐用日式托盤,擺盤精緻

招牌蒲燒鰻魚$72/半條
鰻魚份量算適中,總算肥美嫩滑,夠厚肉
燒製時火喉控制得好,魚皮焦脆,魚肉彈牙,無骨
有油脂香,唔太肥膩,醬汁略有微微甘甜
旁邊有大量爽脆椰菜絲沙律,可解膩
珍珠米飯份量充足,暖笠笠,飽滿+煙韌,有少量紫菜碎點綴
招牌蒲燒鰻魚

日式和風牛肉$60
撈飯一流,牛肉舖滿一大碗,份量足夠
牛肉入味,牛肉汁唔太鹹
配料有清甜洋蔥、香蔥,灑上用作調味嘅七味粉
整體帶香辣,味道提升
日式和風牛肉

厚燒玉子$30/4件
僅略有甜味,甜味唔重,有足夠蛋香味,尚算滑溜
配少量醬汁+木魚碎+紫菜
整體增加層次感,畫面夠豐富
厚燒玉子

味淋雞泡魚干$42
燒得香口,表面有惹味燒汁,鹹中帶甜
色澤光鮮,表面稍硬身,入口逐漸變軟,並非乾柴感覺
配沙律醬可減低燒製魚干滲出嘅鹹味
厚燒玉子
雞泡魚干
2K
2021-02-15 3347 瀏覽
「稚」可算元朗數一數二的日式小店,它受深不少食客喜愛,即使需要稍稍等候入座,大家毫不介意。今天亦不例外,為了吃好吃的,付出些許耐性不算甚麼回事。「稚」的午市定價廉物美,由50元至72元不等,定食包括前菜,煎茶,味噌湯及珍珠米,極度豐盛,我跟朋友分別選吃和風牛肉定食和招牌蒲燒鰻魚定食。是日前菜為胡麻醬青瓜,胡麻醬青瓜非常清爽,扮演一個開胃的角色。味噌湯一上桌馬上有一股濃郁的味噌香撲鼻而來,味噌湯輕易撈到豆腐和冬菇,完全不死鹹。和風牛肉定食太棒了,大碗裡擺了滿滿牛肉,光看就很爽。和風牛肉煮得入味,加上香辣的七味粉,和風牛肉味道超有層次,還有洋蔥的甜味,即使吃再多也不會有膩口感,這和風牛肉挺厲害。我另加10元升級做貓飯,貓飯簡直是神之誘惑,熱呼呼的珍珠米上的木魚絲正在跳舞,我欣賞了一下,趁還有溫度時趕快下肚。煎茶蠻好喝的,淡淡的茶色聞來茶香十足,所以別被它清淡的外表騙了。朋友強烈建議點招牌蒲燒鰻魚定食,鰻魚有夠巨大,跟她想象的相符,厚度令她大感滿意。鰻魚肥厚,魚皮焦脆帶點黏嘴甘甜的膠質,鰻魚肉質鬆軟細緻,鹹甜醬汁使鰻魚甜味提升,發揮得淋漓盡致,好吃。

2021-02-11 1600 瀏覽
元朗嘅小店臥虎藏龍, 其中呢一間位於西鐵站附近嘅「稚」, 係一張非常親民嘅居酒屋。 價錢貼地不特止, cp值亦相當之高。一個和式定食都只係60蚊左右, 質素亦同樣有保證。所以亦得到好多年青人同埋網民嘅推介。今日離開元朗, 就試下佢呢度好出名嘅招牌蒲燒鰻魚貓飯。 一個鰻魚定食包含咗大大條嘅蒲汁燒鰻魚, 一睇賣相都已經知道鰻魚勁之吸引。鰻魚肉厚肥美, 而且肉質彈牙結實, 絕對唔係平價貨咁樣淋pat pat。 而且最重要係燒得非常之香口, 鰻魚本身屬於比較肥美嘅魚, 燒炙過後油脂爆發, 滿口都是魚油嘅香氣。再加上淋上咗鰻魚汁, 美味非常。再講下呢碗貓飯, 可謂店舖嘅名物, 貓飯其實係日本人平時最簡單嘅飯, 以前大多用嚟餵貓。熱辣辣嘅白飯上面加上咗大量嘅木魚絲同紫菜。 木魚絲係熱辣辣嘅白飯上面蠕動, 個人喜歡加上少少麵豉湯一同吃, 熱辣辣相當滿足。另外定食仲包含了一碗麵豉湯,麵豉湯味道唔會太鹹, 但又有麵豉嘅香。加上熱辣辣嘅日本茶作結,消膩解滯。估唔到細細嘅小店都能夠將蒲燒鰻魚整得咁高質素, 下次必定要試下其他。

所以亦得到好多年青人同埋網民嘅推介。

另外定食仲包含了一碗麵豉湯,

麵豉湯味道唔會太鹹, 但又有麵豉嘅香。

加上熱辣辣嘅日本茶作結,消膩解滯。

• 招牌蒲燒鰻魚定食
2021-06-04 0 瀏覽
嚟到元朗朗屏呢邊,係熱鬧嘅街市入面竟然有一間日本餐廳😂細細間,收得好埋,見係小店,好想入去試一試,見佢嘅set嘅價錢都好親民💓😎同埋好難得晚市都有定食!!!每個定食都跟前菜、漬物、煎茶、味噌湯、珍珠米,份量好足,性價比好高。招牌蒲燒鰻魚-半條🍱($72):大半條既鰻魚,食得出佢係有用火槍燒過既焦香味,雖然半條,但都唔少!鰻魚夠厚身,又俾得夠饅魚汁,食落唔乾身!女仔食,半條都夠曬架啦日式和風牛肉🍱($60):和風牛肉幾惹味,佢仲加左少少七味粉點綴一下,亦都有多少少牛汁,用黎送飯真係唔錯!前菜(麻醬玉子豆腐、帶子裙邊): 麻醬玉子豆腐正常水準,但估唔到個定食仲有配帶子裙邊,食落好爽口,少少地咁,好開胃!味噌湯: 出面好多味噌湯入面都無配料,但呢到既加左好多蘑菇係入面,成件事好提鮮!加分加分!章魚小丸子-6粒($42):一黎到即食,熱辣辣咁個皮幾脆身,食落去無論菜定章魚,都好足料,6粒2個人食都夠曬

招牌蒲燒鰻魚-半條🍱($72):

日式和風牛肉🍱($60):

章魚小丸子-6粒($42):
2021-05-29 0 瀏覽
已經食過稚好多次,我好鍾意佢哋嘅豬軟骨😚😚今次試吓食新嘢,食日式和風牛肉。牛肉份量好多!!!食極都仲有咁😍加咗$30轉定食,成set日式定食咁樣上好吸引好精緻🥰定食包前菜、漬物、茶、味增湯同埋白飯。牛肉食落甜甜地,非常好送飯😚前菜係椰菜絲沙律,上面仲有玉子!好食☺️另外我鍾意佢嘅麻醬豆腐😍😍.朋友叫咗蒲燒鰻魚,都係加$30轉定食。鰻魚肉質嫩滑,食落冇細刺。另外我哋叫咗個小丸子share🥰其實之前都食過呢度嘅小丸子~
已經食過稚好多次,我好鍾意佢哋嘅豬軟骨😚😚
今次試吓食新嘢,食日式和風牛肉。

牛肉份量好多!!!食極都仲有咁😍

加咗$30轉定食,成set日式定食咁樣上好吸引好精緻🥰

定食包前菜、漬物、茶、味增湯同埋白飯。
牛肉食落甜甜地,非常好送飯😚
前菜係椰菜絲沙律,上面仲有玉子!好食☺️

另外我鍾意佢嘅麻醬豆腐😍😍
朋友叫咗蒲燒鰻魚,都係加$30轉定食。

鰻魚肉質嫩滑,食落冇細刺。

另外我哋叫咗個小丸子share🥰

其實之前都食過呢度嘅小丸子~
2021-05-29 0 瀏覽
平時晏晝經過呢間舖頭覺得幾有特色,好似啲日本懷舊嘅小餐廳咁,所以今晚就過咗嚟食,試吓佢哋嘅菜式同埋個氣氛似唔似日本,因為真係好耐冇去過日本旅行啦,入到去坐低之後望到Menu,唔會好複雜,只有兩版紙,如果你有選擇困難症,強烈建議你可以嚟呢間日本料理度食嘢,因為款式唔會話好多,可能係重質唔重量,我哋叫咗個招牌蒲燒鰻魚,一個香煎和牛漢堡扒,同埋一個蟹膏蜆肉炒飯,首先嚟嘅係個炒飯同埋個漢堡扒,炒飯好香蟹膏未,每一啖都有蜆肉,飯粒分明,唔會太乾身亦都唔會太濕潤,覺得剛剛好,總會有啲粟米粒同埋木魚配料,和牛漢堡扒都幾大塊,有薯餅同一啲配菜,切開漢堡扒之後好香,裏面唔會太過硬身,好Juice亦都好軟林林,口感一流,最後就係蒲燒鰻魚,可能因為即叫即燒嘅關係,所以會等得比較耐少少,但係你都好香,令到平時都唔食鰻魚嘅我都忍唔住食返幾啖,完全冇魚腥味,鰻魚肉質好嫩滑,再配埋佢哋嘅自家製鰻魚汁,直情高質呀,整體感覺舖仔細細,估唔到嘢食質素唔差👍🏻👍🏻
2021-05-12
2021-05-27 52 瀏覽
之前已經黎過一次呢間“稚”,好食又抵食!今日再同男友過黎回味下😋我地叫左一個蒲燒鰻魚定食轉茶漬飯少飯同埋一個生薑豚肉燒轉貓飯~前菜係啲加左七味粉既青瓜,爽脆開胃👍鰻魚燒得好香好靚,賣相吸引😍 肉質肥美,無骨,個汁要黎送飯一流😋茶漬飯口感豐富,有啲脆粒係面頭,又夾雜住啲紫菜同木魚香👍生薑豚肉燒超重生薑味,洋蔥好甜而且煮得夠淋,豚肉應該用左豬頸肉部位,肥瘦適中帶啲咬口,又係超好送飯🙊貓飯同樣口感豐富得黎帶淡淡既牛油香味,幾特別~咁高質抵食難怪儲落咁多熟客 (包括埋我🤣) 值得支持!👏👏

蒲燒鰻魚定食配茶漬飯

前菜係啲加左七味粉既青瓜,爽脆開胃👍
蒲燒鰻魚定食

茶漬飯

茶漬飯口感豐富,有啲脆粒係面頭,又夾雜住啲紫菜同木魚香👍
生薑豚肉燒配貓飯

生薑豚肉燒

貓飯

貓飯同樣口感豐富得黎帶淡淡既牛油香味,幾特別~
咁高質抵食難怪儲落咁多熟客 (包括埋我🤣) 值得支持!👏👏
  • 味噌湯
  • 蒲燒鰻魚
  • 浦燒鰻魚
2021-05-25 11 瀏覽
只要係咁以喺OpenRice度search過吓元朗有啲咩好嘢食嘅人 都會對呢間野唔陌生😂因為只要喺網上面打元朗美食 頭幾間一定會有呢間嘅出現🤩呢間日式小店係呢幾年喺元朗嘅大熱門😚專門係食一啲日式定食😆入邊嘅裝修都令到我哋好似返咗去日本旅行咁☹️❤️《吉列豬扒定食配咖喱汁🍚》本來想叫佢嘅泡菜豚肉定食嘅 但係當日兩點幾舖頭已經話啲泡菜賣晒啦😭所以就諗住轉策略食一啲睇落點都唔會伏嘅定食 不過其實吉列豬扒周圍都有得食 但係做得好食嘅又真係冇乜幾間🥲呢間啲豬扒食落唔鬆軟 而且豬味道好淡 咬落去成口都係粉漿嘅味道😿只係一個好普通好普通嘅炸豬扒☹️不過都好在佢個炸粉唔算厚 都未至於差到貼地嘅🥶佢啲咖喱就好正常 都係普通周圍都會有嘅日式咖喱味道😂當日嘅白飯唔知點解煲得有啲硬 又好似有啲乾 總括嚟講成個餐得個咖喱係比較正常🥲🥲《蒲燒鰻魚定食配貓飯》為免有啲人唔知道咩係貓飯 我首先輕輕咁樣形容下先🤣貓飯即係係啲白飯上面加上紫菜 木魚花 日本醬油 同埋牛油撈埋一齊🤣本人見識少都係第一次見有舖頭係會咁樣食🤣所以就加咗$10諗住試試佢 呢一間舖出名都好似係因為呢一個飯😋本來食之前真係抱有好大期望 因為網上面啲人好似真

因為只要喺網上面打元朗美食 頭幾間一定會有呢間嘅出現🤩

《吉列豬扒定食配咖喱汁🍚》

《蒲燒鰻魚定食配貓飯》
為免有啲人唔知道咩係貓飯 我首先輕輕咁樣形容下先🤣
本來食之前真係抱有好大期望 因為網上面啲人好似真係講到好好食好特別咁 食落去嘅第一下反應係:「下?點解咁嘅味嘅?」🥶
你又唔可以話佢難食 但係將所有嘢溝埋一齊之後好似又冇令到個白飯特別好食咁 食落去嘅第一下仲會有啲難接受佢嗰個味 我自己覺得好似怪怪地咁😂(不過呢啲都係口味問題姐)
個鰻魚都燒得幾好食嘅 我會比合格分數佢🙈
不過下次再嚟食我就寧願慳返$10叫返個白飯食就算啦😆😆

唔知係咪因為嗰日係假期所以特別多人 師傅可能做得太忙 令到嗰日食物嘅水平下降 但係自己試完一次之後就覺得呢間野真係好普通 唔明點解網上面會有咁多人都讚呢間野😭
有可能係我自己唔好彩咁岩食到嗰啲唔好食掛😢

✨如果呢間野唔使排隊 我有突然間好掛住日本🇯🇵嘅話 我都會叫大家食呢間嘅 但係千祈唔好抱有任何期望啦🥲🥲✨
2021-05-25 44 瀏覽
呢間係家庭式居酒屋🏮 店內位置唔多, 牆上面掛咗好多動漫嘅畫, 有和風嘅感覺🎏-主食可以加$30轉定食, 包咗前菜, 漬物, 味噌湯同珍珠米🍚 前菜係芝麻醬豆腐, 漬物係麻辣帶子裙邊, 好爽口仲少少辣🌶😋 每份定食都有沙律同玉子燒, 好豐富😍-🍱招牌蒲燒鰻魚(半條) $72半條鰻魚都好大條好厚身, 肉嘅質地都嫩滑, 淋上甜甜哋嘅蒲燒汁就更正🤩-🐮日式和風牛肉 $60和風牛肉醬汁好濃同埋咸中帶甜, 灑咗七味粉令味道更突出👏🏻-🐟味淋魚干 $42雞泡魚乾用味醂醃過再烘過剪開一條條, 點埋沙律醬絕對係居酒屋佐酒嘅最佳小吃🍶

🍱招牌蒲燒鰻魚(半條) $72

🐮日式和風牛肉 $60
和風牛肉醬汁好濃同埋咸中帶甜, 灑咗七味粉令味道更突出👏🏻

🐟味淋魚干 $42
雞泡魚乾用味醂醃過再烘過剪開一條條,
點埋沙律醬絕對係居酒屋佐酒嘅最佳小吃🍶
2021-05-24 37 瀏覽
You could call this place cosy as its not very big , similar to the little eateries in Japan.Only have menu in Chinese.They have a choice of mains, with which can add rice or udon or upgrade to a set (including soup and sides).Opted to go with the set and also paid extra for the 'cat' rice - rice mixed with melted butter, topped with bonito flakes and shredded seaweed which gave it a nice savoury flavour.The main I picked was the pork cartilage which was cooked really tender, rich in flavour and
Only have menu in Chinese.

Cat rice

The main I picked was the pork cartilage which was cooked really tender, rich in flavour and a generous serving.

pork cartilage

The dishes on offer give a homey feel to the place.

Pork Cartilage Set dinner

Cat rice
2021-05-22 40 瀏覽
呢間日本菜之前都聽好多人講 都有啲小名氣 所以就去試吓入到去比佢個裝修吸引 因為有One Piece啊😍😍嗌咗兩個set「招牌蒲燒鰻魚定食」同「吉列豬扒定食」 包前菜、漬物、煎茶、味增湯同珍珠米 招牌蒲燒鰻魚定食 ⭐️⭐️⭐️⭐️鰻魚肥瘦適中 好厚 咬口軟林林 魚身燒得香口 微微有焦香 呢個價錢食到咁高質嘅鰻魚真係超值吉列豬扒定食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豬扒肉質厚實 好大條勁足料 炸粉唔厚 炸至金黃色 十分香脆 點埋燒烤醬配沙律醬 十分夾!流心芝士年糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個年糕真係出色 炸得好脆 未食已經聞到濃濃芝士香 一咬芝士漏出 正呀!整體 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️真係會再encore嘅一間店 前菜好豐富 海蜇皮同豆腐都好正 而味增湯仲有香菇 成個定食CP值極高呀!
呢間日本菜之前都聽好多人講 都有啲小名氣 所以就去試吓

招牌蒲燒鰻魚定食
吉列豬扒定食
流心芝士年糕
2021-05-17 61 瀏覽
元朗美食多,今日見到呢間近朗屏既日式小店,店面吾太起眼,但內裡就有好多出名日本卡通既掛畫,夠哂日本風味🤩✅蒲燒鰻魚定食(半條)自己本身都好鐘意鰻魚,黎到見到當然要試下,鰻魚燒得焦香,肉質厚實,加埋鰻魚醬汁,送飯一流,另外加錢轉定食除左有飯之外,仲有味噌湯同小食-麻醬玉子豆腐同海蜇,個人好欣賞個海蜇,帶有微微麻味又唔辣,咬落爽口唔會韌✅和風牛肉定食和風牛肉以前係某連鎖集團成日會食,但黎到呢度試,都相當有驚喜,份量足料之餘,牛肉汁味道香濃,牛肉夠薄切而且脂肪比例適中,連埋甜甜既洋蔥,又係送飯之選,值得一試😍✅酥炸生蠔呢個小食要推介,生蠔有四件,炸漿厚度適中,炸得夠乾身咬落唔會成口油,蠔冇腥味,鐘意食吉列野既都可以一試🤩呢間小店既食物上碟擺得靚有誠意,食物亦有質素,下次想食日式料理就有心水了👍🏾

✅蒲燒鰻魚定食(半條)

✅和風牛肉定食

✅酥炸生蠔

2021-05-13
  • 蒲燒鰻魚定食
  • 和風牛肉定食
  • 酥炸生蠔
2021-05-13 49 瀏覽
聽元朗嘅朋友講話呢間位於朗屏嘅日式小店價廉物美,於是就同朋友專登入嚟試一試😆一出朗屏西鐵站,B出口行大概5分鐘就到咗餐廳啦!餐廳唔係好大,座位大概有16-20個左右啦!要人齊先可以入座!雖然餐廳唔算好大但十分骨緻舒服😊香煎和牛漢堡扒漢堡扒十分厚身,口感鬆軟及Juicy😋配上新鮮炸出黎嘅薯餅,外脆內軟👍🥰鰻魚炒飯鰻魚肉質鮮嫩,炒飯鹹淡適中,粒粒珍珠米都包裹着魚香與醬香,再鋪上紫菜及木魚,撈勻一齊食,口感十分有層次👍章魚小丸子(6粒)外皮煎得金黃平均,章魚軟腍彈牙有鮮味,配埋木魚同紫菜喺面,再加埋沙律醬一齊食,口感豐富😋

一出朗屏西鐵站,B出口行大概5分鐘就到咗餐廳啦!

香煎和牛漢堡扒

鰻魚炒飯

章魚小丸子(6粒)

2021-05-13 22 瀏覽
今日同男朋友去咗元朗食飯入到餐廳就比掛咗喺餐廳牆上面嘅畫吸引因為真係好靚令到成間餐廳嘅感覺好別緻之後我男朋友就叫咗個半條蒲燒鰻魚定食鰻魚嘅質感唔錯 燒得好香而且肉質Q彈配埋佢哋個飯真係啱啱好定食入面嘅麵豉湯我都覺得非常之好飲之後我哋仲叫咗個蟹膏蜆肉炒飯個蟹膏好香 而且啲蜆肉都幾新鮮㗎個炒飯炒粒粒分明 我自己就覺得佢炒得幾好食之後我哋唔夠喉再叫咗個香煎和牛漢堡扒一咬入去充滿着肉汁 而且都煎得好香所以我哋都非常之滿足
今日同男朋友去咗元朗食飯
入到餐廳就比掛咗喺餐廳牆上面嘅畫吸引