2021-02-15 344 瀏覽
「稚」可算元朗數一數二的日式小店,它受深不少食客喜愛,即使需要稍稍等候入座,大家毫不介意。今天亦不例外,為了吃好吃的,付出些許耐性不算甚麼回事。「稚」的午市定價廉物美,由50元至72元不等,定食包括前菜,煎茶,味噌湯及珍珠米,極度豐盛,我跟朋友分別選吃和風牛肉定食和招牌蒲燒鰻魚定食。是日前菜為胡麻醬青瓜,胡麻醬青瓜非常清爽,扮演一個開胃的角色。味噌湯一上桌馬上有一股濃郁的味噌香撲鼻而來,味噌湯輕易撈到豆腐和冬菇,完全不死鹹。和風牛肉定食太棒了,大碗裡擺了滿滿牛肉,光看就很爽。和風牛肉煮得入味,加上香辣的七味粉,和風牛肉味道超有層次,還有洋蔥的甜味,即使吃再多也不會有膩口感,這和風牛肉挺厲害。我另加10元升級做貓飯,貓飯簡直是神之誘惑,熱呼呼的珍珠米上的木魚絲正在跳舞,我欣賞了一下,趁還有溫度時趕快下肚。煎茶蠻好喝的,淡淡的茶色聞來茶香十足,所以別被它清淡的外表騙了。朋友強烈建議點招牌蒲燒鰻魚定食,鰻魚有夠巨大,跟她想象的相符,厚度令她大感滿意。鰻魚肥厚,魚皮焦脆帶點黏嘴甘甜的膠質,鰻魚肉質鬆軟細緻,鹹甜醬汁使鰻魚甜味提升,發揮得淋漓盡致,好吃。

2021-02-11 244 瀏覽
元朗嘅小店臥虎藏龍, 其中呢一間位於西鐵站附近嘅「稚」, 係一張非常親民嘅居酒屋。 價錢貼地不特止, cp值亦相當之高。一個和式定食都只係60蚊左右, 質素亦同樣有保證。所以亦得到好多年青人同埋網民嘅推介。今日離開元朗, 就試下佢呢度好出名嘅招牌蒲燒鰻魚貓飯。 一個鰻魚定食包含咗大大條嘅蒲汁燒鰻魚, 一睇賣相都已經知道鰻魚勁之吸引。鰻魚肉厚肥美, 而且肉質彈牙結實, 絕對唔係平價貨咁樣淋pat pat。 而且最重要係燒得非常之香口, 鰻魚本身屬於比較肥美嘅魚, 燒炙過後油脂爆發, 滿口都是魚油嘅香氣。再加上淋上咗鰻魚汁, 美味非常。再講下呢碗貓飯, 可謂店舖嘅名物, 貓飯其實係日本人平時最簡單嘅飯, 以前大多用嚟餵貓。熱辣辣嘅白飯上面加上咗大量嘅木魚絲同紫菜。 木魚絲係熱辣辣嘅白飯上面蠕動, 個人喜歡加上少少麵豉湯一同吃, 熱辣辣相當滿足。另外定食仲包含了一碗麵豉湯,麵豉湯味道唔會太鹹, 但又有麵豉嘅香。加上熱辣辣嘅日本茶作結,消膩解滯。估唔到細細嘅小店都能夠將蒲燒鰻魚整得咁高質素, 下次必定要試下其他。

所以亦得到好多年青人同埋網民嘅推介。

另外定食仲包含了一碗麵豉湯,

麵豉湯味道唔會太鹹, 但又有麵豉嘅香。

加上熱辣辣嘅日本茶作結,消膩解滯。

2020-11-10 1446 瀏覽
今天屋企人不在家沒飯吃,所以跟妹妹外出吃飯,路過這餐餐廳看完餐牌後感覺不錯,就選這間餐廳來作晚餐了!看到餐牌有鰻魚我就不能忍了,所以叫了原條鰻魚和汁煮豬軟骨,再加一份小吃。招牌蒲燒鰻魚(原條)(122元)(+30元轉定食)一送到,鰻魚真的很大條,差不多快跟餐盤一樣長了,而且我看到店員在送餐前更加用火槍燒一下鰻魚的表面,幫鰻魚增加了焦香感,這個好評!鰻魚吃起來味道很好,有濃濃的蒲汁味,鰻魚肉比較厚,而且充滿油脂,吃進口後口裡盡是鰻魚的香味和魚油的甘甜味,配上彈牙的珍珠米,真的令人一口接一口停不下來!吃到最後,只能感慨為什麼飯是那麼少!定食還配有蘑茹味噌湯,這裡加了大量的蘑茹為味噌湯增添了鮮味,味道不錯!前菜是帶點辣味的青瓜,吃起來很特別。最後是煎茶,喝起來不會太濃,但剛好能解解鰻魚的油膩感,不錯!汁煮豬軟骨(70元)(+30元轉定食)這個送上的時候,真的令人充滿食慾,飯上全是滿滿的豬軟骨,還蓋有邪惡的芝士,而且這個也有被店員用火槍燒過表面,那個焦香感真的令人慾罷不能!豬軟骨經過長時間的燉煮,已經變得軟爛,不用吹灰之力就可以挾開豬軟骨,而豬軟骨本身的油脂更是已經入口即熔的感覺,滿口都豬肉的

招牌蒲燒鰻魚(原條)(122元)(+30元轉定食)
招牌蒲燒鰻魚(原條)

汁煮豬軟骨(70元)(+30元轉定食)
這個送上的時候,真的令人充滿食慾,飯上全是滿滿的豬軟骨,還蓋有邪惡的芝士,而且這個也有被店員用火槍燒過表面,那個焦香感真的令人慾罷不能!豬軟骨經過長時間的燉煮,已經變得軟爛,不用吹灰之力就可以挾開豬軟骨,而豬軟骨本身的油脂更是已經入口即熔的感覺,滿口都豬肉的香味!這個用作拌飯真的是一流!不過就可能會有人會感到比較油膩,但店員也有提供醃蘿蔔,醃薑和煎茶,更好地幫你解膩!
汁煮豬軟骨

厚燒玉子(4件)(28元)
這個可以說是日本料理的家常小菜,每一份都加入了大量雞蛋和高湯,所以你既能吃到雞蛋的香味,也能吃到一絲絲的甜味,再配上醬汁,木魚碎和紫菜,為玉子燒增加了不同的味道和口感,值得一試!
厚燒玉子(4件)
2020-11-09
汁煮豬軟骨
厚燒玉子(4件)
2021-02-19 0 瀏覽
上年年尾去食,同小朋友一齊去的。有點失望,味道算幾好,但又貴又細份好出名嘅貓飯要加錢叫set再加廿幾蚊先食到。居酒屋格局但無酒賣,每枱限期1.5小時。唔會再去懲罰。

唔會再去懲罰。
2021-02-16 0 瀏覽
記得1、2年前係柳川食左個$3xx-4xx嘅鰻魚飯💸 咁耐無得去旅行,身痕想係香港搵間日本餐廳,平平地食個鰻魚飯。見呢間餐廳咁多後生仔女排隊,應該係正嘢,咁就試下啦~ 排左15分鐘隊,終於入座❤️招牌蒲燒鰻魚定食 $72🥗 前菜:配飯食都唔錯,感覺清新健康啲~🥣 味噌湯:有好多🍄,清甜而唔鹹🐟 鰻魚:醬汁香甜,但唔會膩;鰻魚肥美,鮮甜而唔腥,份量都唔少💯 係🇯🇵嘅味道🥲🍚 珍珠米:飯粒飽滿,裝得幾多下😂🍵 煎茶:食完飯清下個口,解下滯~15分鐘就KO左個餐😋 好嘢係值得等待嘅!

招牌蒲燒鰻魚定食 $72
🥗 前菜:配飯食都唔錯,感覺清新健康啲~
🥣 味噌湯:有好多🍄,清甜而唔鹹
🍚 珍珠米:飯粒飽滿,裝得幾多下😂
🍵 煎茶:食完飯清下個口,解下滯~

15分鐘就KO左個餐😋 好嘢係值得等待嘅!
2021-02-02 176 瀏覽
已經食過呢間幾次,幾鍾意呢啲日式定食!暫時食過幾款,最鍾意都係汁煮豬軟骨💜💜今次係lunchtime嚟食,叫咗午市套餐嘅汁煮豬軟骨定食😝好鍾意日式定食嘅presentation 😚豬軟骨份量都唔少!都有五六件豬軟骨!豬軟骨煮到軟骨好軟腍,食落係滿滿骨膠原嘅感覺😍豬軟骨送飯真係好正!我加咗$10轉白飯做貓飯嘅,即係白飯上面再加紫菜、木魚絲等等。定食仲有前菜,酸酸甜甜好開胃!麵豉湯都好足料!有機會會下次再嚟食!
已經食過呢間幾次,幾鍾意呢啲日式定食!
暫時食過幾款,最鍾意都係汁煮豬軟骨💜💜

好鍾意日式定食嘅presentation 😚
豬軟骨份量都唔少!都有五六件豬軟骨!

豬軟骨煮到軟骨好軟腍,食落係滿滿骨膠原嘅感覺😍

豬軟骨送飯真係好正!

定食仲有前菜,酸酸甜甜好開胃!
麵豉湯都好足料!

有機會會下次再嚟食!
2021-02-02 112 瀏覽
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$50-100+📍Address:稚, Yuen Long好難得入元朗見朋友,所以去到呢間日本餐廳食飯,一見到價錢嚇左一跳,因為好難得可以用$50-$70食到一餐飯,呢個價錢就算係學生都負擔到。餐廳放左好多日本動漫嘅畫,店面頗細,好似之前日本有套《深夜食堂》既感覺。不過雖然價錢優惠,質素真係高質,定食擺盤十分精緻😱建議如果點既話可以轉貓飯,採用珍珠米、木魚、紫菜同埋牛油,攪拌均勻再食好香。估唔到香港仲有呢種小店用心經營,而且水準出色,希望有更多人支持小店。吉列豬排定食(日式咖喱) - $55由於係即叫即做,等左大約10分鐘,豬排係熱辣辣新鮮炸好,肉鮮嫩多汁,唔會因為油炸時間過久而乾身,咖喱汁薯仔拌飯十分惹味,同行既朋友更食左一碗半飯😂汁煮豬軟骨定食 - $68 (貓飯+$10)呢個超級推薦,豬軟骨燉煮過,淋既程度岩岩好,油脂入口即融,旁邊既醃蘿蔔可以解膩,小店水準黎講做得好唔錯,我覺得我會再番黎食呢個定食!
🇭🇰Hong Kong

📍Address:稚, Yuen Long

吉列豬排定食(日式咖喱) - $55

汁煮豬軟骨定食 - $68 (貓飯+$10)
2021-02-01 102 瀏覽
喺街度見到一個好有特色嘅小店 入面充滿童年回憶 好多動漫人物 唔怪得餐廳名叫“稚”- 意思係童年叫咗招牌蒲燒鰻魚定食 同埋豚肉生薑燒定食最特別嘅就係可以轉貓飯 (紫菜, 木魚花, 日本醬油同牛油混合嘅貓飯) 首先個 個鰻魚勁好味 冇乜魚骨 最重要嘅係感覺好新鮮 唔會有雪蔵味 醬汁亦都係好容易濃烈😍😍 至於個豚肉生薑 我本身就會有d驚好大嘅薑味 但係食落去出奇地好味 d薑同啲醬汁混合得好和諧嗰薑味唔會搶味 餘味仲帶點甜 就算唔鍾意食薑味嘅人都好適宜食 至於個貓飯 上面鋪滿紫菜同柴魚 日本醬汁同牛油混合得好好 聞起上嚟有好香嘅牛油味 配埋啲餸好夾!

叫咗招牌蒲燒鰻魚定食 同埋豚肉生薑燒定食

生薑豚肉燒定食
蒲燒鰻魚定食
2021-02-01
生薑豚肉燒定食
蒲燒鰻魚定食
  • 豚肉生薑燒定食
2021-01-27 126 瀏覽
搬左黎元朗市中心之後發覺食野真係好方便,D餐廳多到唔知點揀🤣今日男友就提議食日本野,而佢知道我宜家好少食麵通常都食飯,我地兩個咁岩都係即刻諗起呢間好日系風格既"稚"😁平日下午差唔多2點去到,咁岩有最後一張枱✌️午市定食幾抵食👏 我叫咗個汁煮豬軟骨飯,男友叫咗個和風牛肉轉茶漬飯~跟餐味噌湯足料,好多菇,鮮味重👍我個豬軟骨一黎到就聞到超級香,舖到滿滿的😍 食落有啲炙燒既風味,好淋一啲都唔韌,夠入味,係我食過有史以黎咁多豬軟骨最出色既一次!!😋😋男友既牛肉份量都唔少,個汁有洋蔥既甜味,送飯一流👍 茶漬飯有啲脆卜卜好似米通既野係面頭增加左個 口感,配埋紫菜,木魚同茶味好香好特別👏 食物水準真心非常高!!😍 真係絕對唔可以睇小呢啲舖頭仔既魅力😎
平日下午差唔多2點去到,咁岩有最後一張枱✌️
汁煮豬軟骨定食

跟餐味噌湯足料,好多菇,鮮味重👍

和風牛肉定食

和風牛肉

男友既牛肉份量都唔少,個汁有洋蔥既甜味,送飯一流👍
2021-01-27
  • 和風牛肉
  • 茶漬飯
  • 味噌湯
2021-01-26 93 瀏覽
今日入到元朗搵食,見到間鋪仔細細好自家形式嘅日式小店,午餐餐牌一d都唔貴,我地叫左兩個午餐有前菜、味增湯、煎茶同飯。吉列豬扒定食選擇左咖哩汁,豬扒炸得脆脆的一d都唔乾,咖哩汁甜甜地,日式咖哩係一d都唔辣。泡菜炒肉燒定食,泡菜汁好醒胃有小小辣,豬肉薄薄一片,吸晒d泡菜汁好好味😋送飯真係一流。我地兩個餐都改左貓飯,貓飯嘅意思係紫菜、木魚花、日本醬油同牛油🧈賣相已經好吸引,撈埋一齊食好香,其實碗飯唔使送野已經可以成碗食晒。

吉列豬扒定食
泡菜炒肉燒定食
2021-01-26
2021-01-24 62 瀏覽
來開元朗不妨試下這間日本便當料理餐廳,這裡雖然麻雀雖小,但五臟俱全,完全正宗的日本便當料理風格,播放著日語歌,讓人身臨其境以為到了日本 對於疫情無得去日本旅遊的朋友,食返個正宗日本便當都係一件樂事。今日經過就特地來吃個午餐,點了一份午餐,山賊豚肉燒定食,因為都係即叫即做,等了大約8分鐘,就有得食啦。一份定食飯同菜會分開,飯是正宗珍珠米,面頭有紫菜擺放,另外還有面豉湯同埋日本茶任裝。這個山賊豚肉燒真係無得頂,味道好好之餘,送飯簡直開胃而且又好食,平時少吃飯的我,真係可以成碗飯食曬,你們下次來,真係要試下呢個餐。這裡環境舒適寧靜,吃完可以chill 下慢慢飲茶消化下聽下歌,是一個不錯的午餐選擇喔。
2021-01-07
招牌蒲燒鰻魚🍱+貓飯🍚$72 👍🏻必叫👍🏻肥美飽滿既大鰻魚口感外焦里嫩..肉質彈牙入口即溶..再配合濃糖赤醬既蒲燒醬汁.. 真係色味俱佳☺️ 米飯雖然係配角.. 但粒粒分明既珍珠米又肥美又飽滿..結合起來能讓醬汁在米飯中滲透開..既唔會奪走鰻魚既香味,又能夠提升食慾..營養豐富...咖喱吉列豬扒飯🍛$55 👍🏻必叫👍🏻店員為我奉上, 一股濃濃的咖哩香立刻撲鼻而來.. 地道微辣日式咖哩.. 熱騰騰非常濃稠下飯一流..令人食欲大開..無法抗拒超滿足..吉列豬扒炸粉非常鬆軟.. 每口食落都咔滋咔滋的聲音..超級幸福🥰豬肉炸得柔嫩可口..就算涼透了都保證一點也不干不柴🥸配合咖喱汁更滋味..放入鰻魚醬汁也不錯呢...😚檸檬柚子雞翼🐥$40👍🏻必叫👍🏻焦酥的外皮..肉質脆口嫰滑.. 微酸中帶著冰糖甜味的檸檬柚子醬汁..酸酸甜甜酸咪咪...十分開胃😚店員10分細心並把後面翅膀的肉起了骨🤪甜薯🍠$18 👍🏻必叫👍🏻日本一口甜薯燒完過後加倍香脆..口感腍軟清甜..加上蜜糖..so sweet 😍

招牌蒲燒鰻魚🍱+貓飯🍚$72 👍🏻必叫👍🏻

咖喱吉列豬扒飯🍛$55 👍🏻必叫👍🏻

檸檬柚子雞翼🐥$40👍🏻必叫👍🏻

甜薯🍠$18 👍🏻必叫👍🏻
  • 吉列豬扒定食
  • 檸檬柚子雞翼
2021-01-22 62 瀏覽
出元朗行街,上網睇下有咩好食,搵到呢間睇人地話貓飯同茶漬飯一定要食我就叫左汁煮豬軟骨定食$68+$10轉配茶漬飯朋友就叫左蒲燒半條鰻魚定食$72+$10轉配貓飯豬軟骨有4大舊好多,但軟骨唔係淋身,麻麻地,茶漬飯我都覺得麻麻地,無咩特別,可能普通白飯仲好食朋友話鰻魚係DONKI 果款鰻魚,佢個貓飯都係無咩特別,有幾片木耳,有少少紫菜絲,上網睇同menu都話有舊牛油,但朋友話唔覺有,所以都係好普通就係咁,無一樣值得我再黎後記:坐係最近門口位睇住廚房,見到「廚師」「掟」食物落煎pan煎,而唔係「放」,感覺唔太專業,似玩食物多d
出元朗行街,上網睇下有咩好食,搵到呢間

睇人地話貓飯同茶漬飯一定要食

我就叫左汁煮豬軟骨定食$68+$10轉配茶漬飯

朋友就叫左蒲燒半條鰻魚定食$72+$10轉配貓飯

就係咁,無一樣值得我再黎

2021-01-16
2021-01-19 88 瀏覽
餐廳望落好有日式小店嘅style,今日午餐嚟到就食咗泡菜炒豚肉定食🍱泡菜炒豚肉定食🌶豚肉係用咗五花腩片,肉質食落唔會鞋,夾埋泡菜同辣醬一齊食夠晒惹味,亦都可以配椰菜絲食就清新一啲🥗如果唔太食得辣都有豚肉生薑燒、山賊豚肉燒依兩款唔辣嘅選擇🍱貓飯🍚貓飯即係珍珠米加上木魚花、紫菜、日本醬油同埋牛油,店員提醒記得要撈勻先食🥢依一碗貓飯就咁食已經非常之好食,除咗有大量嘅木魚同埋紫菜,醬油同埋牛油嘅比例恰到好處,隱若食到牛油嘅香氣但係唔會過份油膩,絕對可以食多一碗🍚🍚
泡菜炒豚肉定食🌶

貓飯🍚
2021-01-19 53 瀏覽
去唔到旅行,唯有留港食.食.食!😊今次去咗元朗朗屏站附近的一間日式隱世小店《稚》,店舖雖然細細,但勝在用心製作,難得放假當然去支持一下😗😗!餐牌清晰又易明👇🏻👇🏻汁煮豬軟骨定食 $68分量絕對唔少,一排豬軟骨鋪滿飯面,肉質煮得腍之餘,軟綿容易入口,排骨肋條兩側就脆脆的,咀嚼一點也不費力,下飯一流👍🏻👍🏻👍🏻!蒲燒鰻魚定食 $72簡簡單單的鰻魚,淋上一點蒲燒醬汁,甜甜的帶一點魚油香,連同熱辣辣的珍珠米飯一同食,超滿足😌!跟餐有前菜、煎茶和足料味噌湯一碗!下次必定試埋貓飯或者茶漬飯先!

餐牌清晰又易明👇🏻👇🏻

汁煮豬軟骨定食 $68
分量絕對唔少,一排豬軟骨鋪滿飯面,

蒲燒鰻魚定食 $72

跟餐有前菜、煎茶和足料味噌湯一碗!

下次必定試埋貓飯或者茶漬飯先!