2009-03-22 45 瀏覽
男朋友生日, 同佢講食鐵板燒, 見到佢嘅眼神有d疑惑... 哈! 可能因為呢個唔似係一般人慶祝生日嘅地方... 不過到食完呢餐... 佢主動咁同我講真係好驚喜同回味...仲講足幾日添! 因為太想多謝師傅呀Joe嘅安排, 就決定為他奉獻我的第一個open rice食評!之前研究了無數個秋田的食評,訂位的時候原本是book了人氣爆燈的edmond, 但他們說未必一定安排得到, 但會make sure負責的師傅可以辦妥我的生日request (即係用蛋寫字)...其實我都無咩所謂,因為見食評寫的大部份師傅都好ok...就交俾餐廳安排!當晚到達時已是八點半 (因為由disney出來), 環顧全餐廳只有數檯客人, 正好可以給我們靜靜享受這頓生日飯... 我們點了熊本二人套餐, +$208轉了厚燒澳洲和牛. 點菜後見到一位四眼大廚過來say hello.... 佢就係令我地全晚都好開心嘅呀Joe喇! (佢同我地講原本安排咗呀roy, 因為edmond放假, 後來呀roy又攞大假...所以就安排佢serve我哋喇! 我諗呢d就係緣份啦~哈哈!)全晚嘅嘢食都超好味! 等我逐一介紹吓先1) 雞泡魚干

全晚嘅嘢食都超好味! 等我逐一介紹吓先:

(1) 雞泡魚干 -- 送的餐前小吃... 點沙律醬好好味!

(2) 龍蝦 -- 全晚最最最好食嘅主菜!!
我去toilet時見到呀Joe幫我哋捉緊龍蝦, 仲同我講要上去幫我搵隻多羔嘅"乸" ... 隻龍蝦好生猛, 個頭真係超多羔!! 呀Joe將d羔用一個小pan煮熱...到龍蝦肉差不多熟時加入一起炒... 真係好味到呢....!!!

(3) 鮑魚 -- 男友未食過鐵板鮑魚, 以為無咩特別, 點知一試難忘... 又滑又彈牙!
梗係啦! 新鮮撈起嘅鮑魚加上香口嘅牛油同蔥花 (多d仲好
)... 同清蒸鮮鮑比梗係香口好多!
(4) 鵝肝 -- 大大件鵝肝加上臨尾灒嘅葡萄酒, 配上香脆多士....真係好食到唔停得口!!
(如果鵝肝面可以再脆d就更完美... 不過我都諗唔到灒完酒點可以同時保持鵝肝表面乾身同脆口....下次問吓呀Joe先
(5) 龍蝦麵豉湯 -- 用之前嘅龍蝦頭煲成嘅麵豉湯... 好鮮甜呀!!

(6) 厚燒澳洲和牛 -- 之前嘅每一味我哋都一致認為比喺日本食的鐵板燒更impressive... 但可能我哋喺神戶食嘅和牛實在無懈可撃... 這道澳洲和牛相比之下始終稍遜一籌... 但仍然好香口好好味
... 只是有某個部位口感不夠腍和juicy... 要apple to apple comparison的話, 可能要upgrade到日本和牛了! ... 不過下次我可能會索性keep番薄燒... (因為好鍾意捲住蔥蒜嘅食法!
) 另外值得一提嘅係d蒜片超好味! 又脆又香口, 一d都唔苦...加埋牛肉食一流!!

(7) 秋田炒飯 -- 嘩! 食咁多次鐵板燒, 都未見過咁重本同多料的嘅炒飯.
.. 有炸香嘅煙肉啦, 櫻花蝦啦, 鵝肝啦... 仲有我哋嗰塊大碼和牛嘅肥膏呀!
加埋寫完字嘅蛋蛋... 炒呀炒...就成為香口到爆嘅秋田炒飯... 真係幾飽都食得落呀!

(8) 炒野菜 -- 呢味都有加入和牛脂去炒... 清清地好好味

(9) 叮噹豆沙餅 -- 去toilet時見到另一張檯嘅師傅整緊呢個...我問呀Joe咩嚟....佢話係燒豆沙餅...叮噹食嗰d呢... 我心諗人哋梗係散叫...就無再擺係心... 到食完炒飯呀Joe話有兩個甜品選擇-- 雪糕或豆沙餅... 我即刻問"頭先即煎嗰隻呀?"
... confirm係之後梗係選豆沙餅啦!
淨係睇即煎表演都值回票價!... 個餅一d都唔甜 (其實我鍾意甜d不過男友就鍾意少甜),好香豆沙味, 個皮好脆好得意
... 如果可以再鬆軟d就perfect喇!... 我下次會試埋點雪糕食

全晚除咗嘢食好得, 我哋更欣賞餐廳同呀Joe嘅貼心服務和為我們不斷製造的驚喜!
其中最得表揚的包括:

(1) 全晚呀Joe和我們言談甚歡, 絕無冷場...佢仲好有心機咁教我地分龍蝦公乸... 令我哋學咗好多嘢... (最緊要係令我知道原來"乸"係好食好多ga!!!
(2) 佢知道我男友生日... 特別為他用蛋寫"生日快樂"... 點知批蛋唔生性...試咗幾次都唔得... 但佢不斷話佢會盡力滿足我哋... 最後試到第四隻蛋終於得喇! 我仲開心過佢
... 男友初頭唔知我哋搞咩鬼, 當佢見呀Joe成功寫出生日快樂時... 真係好surprise同好開心呀!

(3) 差不多炒好飯... 呀Joe將d飯砌成" I LOVE U" 形狀, 仲邀請我入去佢個位, 拿起鑊摌扮係我為男友煮嘅嚟影相
... 好sweet!

(4) 因為失敗咗好多隻蛋... 我同呀Joe講不如加哂落去炒飯...因為我地都鍾意食蛋... 點知佢話加咁多唔好食ga
... 後來我哋發覺仲有好多炒飯淨低, 原來佢特登炒多d等我哋可以拎返屋企食...呢個時候佢突然喺塊鐵板上煎蛋!!!!
跟住話... "見你哋鍾意食蛋... 就幫你哋份打包嘅炒飯加料!"... 佢仲記得我地鍾意食牛油... 喺煎蛋面加咗d煎溶嘅牛油... 仲問我男友蛋黃要生定熟
.... 真係超感動!! (男友事後話呢盒加料炒飯係十級好食!!
仲好食過堂食嗰碗!~ 真係多謝你呀, Joe!!! 不過男友問可唔可以次次都有呢個特別驚喜喎!!
(5) 最後, 呀Joe仲表演魔術, 幾個魔術都好特別... 但最驚喜的, 係佢用兩塊blank嘅黑板仔變出"生日快樂"字樣送給我男朋友... 這個安排連我也不知... 所以連我也喜出望外!

總括成晚都過得好開心亦充滿驚喜... 除了Joe, 其他staff都十分nice, 不停問我們夠唔夠甜品,又和我們一起睇魔術表演... 我哋走時見佢哋圍埋一齊食緊宵夜...氣紛好融洽, 我想這就是秋田成功之處...staff本身做得開心, 對客都自然好d... 跟住d客食得開心就會再嚟甚至幫手宣傳... 以前食親鐵板燒都去銀座, 我諗以後我都會轉嚟呢度了!

呀Joe... 我驚寫完呢篇食評你會好多人mark, 下次都唔知book唔book到你! 不過如果你聽到上次那位"炒飯加蛋"book你... 你記住抽時間俾我哋呀!

係咪好型仔?
超超超新鮮!!
加埋d羔一齊煮嘅龍蝦...真係好味到唔識形容
好大塊嘅和牛...呀joe話下次遇唔到咁大塊唔好投訴! 哈哈... 放心! 我一定會(向你投訴)!!
從未見過咁多料嘅鐵板炒飯... 想唔好食都幾難!!
試咗幾次終於成功嘅"生日快樂"! 多謝哂呀joe!!
全晚最感動位...我哋簡直有食神捧住火雞煮嘅义燒飯時嗰種想喊嘅感覺!!
龍蝦,鮑魚,鵝肝,和牛...樣樣都無得頂!!
2009-03-18
慶祝紀念
生日
係咪好型仔?
超超超新鮮!!
加埋d羔一齊煮嘅龍蝦...真係好味到唔識形容
從未見過咁多料嘅鐵板炒飯... 想唔好食都幾難!!
試咗幾次終於成功嘅"生日快樂"! 多謝哂呀joe!!
龍蝦,鮑魚,鵝肝,和牛...樣樣都無得頂!!
  • 龍蝦
  • 鮑魚
  • 鵝肝
  • 秋田炒飯
2009-03-03 380 瀏覽
上個月中細妹生日,佢話想食鐵板燒,所以上openrice睇下有無介紹.Search 左有兩間專食鐵板燒既都好似幾好,一間叫“和三味”不過係銅鑼灣,另一間“秋田”就係尖沙咀,岩晒我地要求,所以book 左依間.Openrice 好多食評都介紹 Edmond 師傅,話佢招呼好又識攪氣氛,所以我地都book 左佢.我地三個人叫左兩個一人份量既二人餐(“秋田”二人前套餐 & “熊本”二人前御膳套餐),好似有d複雜.其實係本來應該兩個人叫同一個二人餐二人份量,不過依家可以比你兩個餐都食到,只係每個餐都係一入份量咁囉,咁都幾好可以試晒兩款.之後我地再加錢將個餐入面既薄燒牛肉upgrade 做A5松板霜降神牛,另外再加個原隻活赤貝刺身,同埋叫左五柸飲品,埋單$22xx.三個人唔係太大食已經好足夠,大家都食到好飽好滿足,仲有Edmond 師傅真係無令人失望,好好傾、煮野好食、又送小食、又幫我地特製飲品、又表現雞蛋寫字,寫左個“生日快樂”比細妹,成晚既氣氛都好好,完全唔覺食左三個鐘咁耐.Good! Good! Good! 有機會要帶埋爸爸媽媽來食,佢地應該都會幾開心的.餐廳環境都唔錯,雖然唔係太大,不過
有機會要帶埋爸爸媽媽來食,佢地應該都會幾開心的.
餐廳環境都唔錯,雖然唔係太大,不過就有個好處唔會太多人,唔會太嘈.另外有d食評話師傅要同一時間serve 兩枱,其實我地都係,不過可能大家叫既野一樣,食既時間又相同,所以師傅一齊燒兩枱既食物,我地又坐埋一齊,所以完全唔會有被忽略既感覺.反而係我地成日同師傅傾計,唔知有無悶親另外果兩個食客呢!

最後詳細介紹下我地既食物先:
精選沙律:蕃茄粟米
免費醃製小食:醃吞拿魚好味.
煙肉蝦仔小食:好岩餱酒.
活伊勢龍蝦:用番龍蝦既蝦羔來醬汁,好好味,龍蝦非常新鮮好爽甜.
龍蝦麵豉湯:蝦頭蝦殼煮湯,好清甜.
鮮活鮑魚:勁新鮮.
香煎頂級鵝肝:伴麵包一齊食,好香口.
銀鱈魚:新鮮
澳洲頂級和牛肉薄燒:改左做升級A5松板霜降神牛厚燒
原隻赤貝刺身:勁新鮮又大隻.
特式秋田炒飯:特別、有心思.平時我一定唔食飯,但依個實在太好味,好飽都要食.
炒野菜:椰菜, 銀芽, 韮菜, 紅蘿蔔, 什菌
雪糕:有芝麻及綠茶味
我本來每樣食物都有影相的,不過openrice只可以upload 4張相,咁見好多人都post左野食相,咁我就post d 大家無post既相啦!
師傅介紹既飲品, 同埋特製飲品, 都好好飲
特式秋田炒飯:特別、有心思.實在太好味,好飽都要食
  • 龍蝦
  • 赤貝刺身
2009-02-24 22 瀏覽
家庭日。 好耐無食鐵板燒。 N 年前食開個間松菱唔知搬去邊。 OPENRICE 上秋田好評如潮﹐ 希望唔係鱔稿。 地點幾偏僻﹐ 天文台道重要轉個彎。 美麗華停車場假日長滿。 又唔想代客泊車有點難度。最後死死氣交低架車比秋田搏一搏。好彩無事。假日八成客﹐ 幾熱鬧。 食鐵板已有心理準備﹐ 唔好着得太肆正﹐ 結果都係滿頭煙﹐ 回家後由頭內外洗過晒。 鐵板和通風有改進空間。 前文有食友提過。同意。 兩份二人套餐﹐ 好似六百幾/head. 份牛肉改A5和牛加 $1200﹐ 加多份手卷﹐ 埋單約 $3700﹐ 唔平﹐ 但諗下個場成晚只做一轉客﹐ 我地食到 11pm 點幾﹐ 計落又唔係太貴。主菜﹕ 四人有兩隻龍蝦 (印尼蝦)﹐ 四隻 南非七孔鮑﹐ 鵝肝多士﹐ 一塊和牛﹐ 師父仔RONALD煮得幾好。 炒飯用料加D煙肉﹐ 蝦仔﹐ 蟹籽﹐ 和牛剩下來的牛糕煎成牛油渣﹐ 等等煎炒﹐ 諗落都好香也﹐ 但嫌干身少少。 食唔晒打包隔日蒸一蒸﹐ 好食好多。 師父仔待客熱誠﹐ 雖則經驗有進步空間﹐ 但睇得出比個心黎做。 加分 ﹗﹗唔嫌貴﹐ 推薦。

唔嫌貴﹐ 推薦。

2009-02-15 41 瀏覽
話咁快又到情人節,如此重要的節日當然揀個好一點的地方去慶祝﹗明知呢0的日子去食西餐實俾人斬到一頸血,今年不吃西餐,轉吃日式鐵板燒﹗地點是天文台道的秋田﹗很開心兩個星期前已大家傾好去吃個痛快﹗都係要食餐啦,要我地揀都唔多識,所以揀左呢個情人海鮮鐵板燒套餐﹗$500一位﹗先來一個溫室蕃茄沙律,蕃茄不酸帶清甜,好開胃﹗之後係刺身組合,有三文魚、池魚皇、油甘魚同埋牡丹蝦﹗食家一向都鍾意食池魚,呢個池魚皇無令佢失望,一點也不腥,入口充滿鮮香,又腍又滑,連不吃魚的我也覺得味道不錯﹗牡丹蝦大大隻,入口蝦肉軟糯粘粘的mon住成個口,充滿蝦既香甜,好好食﹗之後到主菜喇,先來就係最令人期待既龍蝦﹗師傅阿Joe先將佢燒一燒,手起刀落之際已將佢成隻分體再取出頭部的龍蝦膏﹗將個肉身燒熟﹗起左0的殼之後,將龍蝦膏再倒番落去0的肉度﹗睇見都覺得好正﹗有得食喇,燒得岩岩好,肉身彈牙而不老,0的膏味好鬼甘香,咁大個仔都係第一次食龍蝦鐵板燒,十分之滿意呢﹗龍蝦頭就用仔整麵豉湯,香濃好飲﹗咁開心當然吃番支清酒啦﹗飲杯先﹗無驚無險又一年喇﹗情人節快樂﹗之後係燒蠔,上面加左既係蝦乾仔,更加惹味﹗仲有燒露荀配巨型鮮帶子,充滿牛油
地點是天文台道的秋田﹗
很開心兩個星期前已大家傾好去吃個痛快﹗
先來一個溫室蕃茄沙律,蕃茄不酸帶清甜,好開胃﹗
之後係刺身組合,有三文魚、池魚皇、油甘魚同埋牡丹蝦﹗
之後到主菜喇,先來就係最令人期待既龍蝦﹗
龍蝦頭就用仔整麵豉湯,香濃好飲﹗
咁開心當然吃番支清酒啦﹗
飲杯先﹗無驚無險又一年喇﹗
情人節快樂﹗
之後係燒蠔,上面加左既係蝦乾仔,更加惹味﹗
仲有燒露荀配巨型鮮帶子,充滿牛油香,但又唔會擋左帶子既鮮味﹗彈牙又肥美,好食﹗
再來有和牛片﹗
用來整蒜片牛肉薄燒,這個四成熟的超級juicy,齒頰留香﹗回味無窮呀﹗

重點環節來喇﹗
就係師傅表演拋蛋絕技同埋寫大字﹗
失敗左頭兩隻蛋之後,終於無令我地失望呀﹗
嘩﹗用蛋花來寫的心呀﹗心心相印﹗
雖然隔離有個家庭一齊食緊睇表演﹗不過都無阻我覺得呢手字確係浪漫﹗
佢仲用個炒飯堆左個I LOVE U俾我地影相﹗
又來一個心,真的好鬼馬﹗呢個心仲要好鬼可愛﹗
真的是意外之驚喜呢﹗
炒飯有鵝肝黑魚子醬,食落香口得不得了﹗一百分呀﹗
最後來個炒野菜,加送上一個心,結束我地第二個情人節飯局﹗
充滿住心心心的飯局,很有紀念的價值呢﹗食完之後內心仍在回味呢﹗
呢間秋田食物水準十分好,鐵板燒師傅又nice,十級推介﹗
更多相:
2009-01-30 14 瀏覽
我隔幾個月就會黎呢度幫襯,d水準依然咁好。主菜樣樣都正,我最鍾意係果個鵝肝多士,外面金黃香脆既鵝肝,面依然好juicy,配合埋多士,正!就連d配菜都好正,炒蒜片好脆;d櫻花蝦同煙肉粒既味道好夾,又香又有咬口。Edmond 煮得d火喉好好,d野食唔會過熟。招呼又好,成餐飯既氣氛好輕鬆、好舒服!但~~openrice 既影響力實在太大,Edmond未必一定可以黎招呼!(舊客優先! heeheeheee~~)

2009-01-17 58 瀏覽
前晚(15-1-2008Thur)同男友為返o黎個幾月o既男友人LSK洗塵,我o地揀o左呢間.我同男友先o黎,才7點鐘,唔多人,我o地已被安排坐o係鐵板枱睇表演.LSK半個鐘後到.我o地order o左兩個$488.00o既秋田套餐同一個$538.00o既熊本套餐.我o地o係等LSK時食食沙律,有栗米,蕃茄,沙律菜等,全部都好新鮮鮮甜,只係我唔鍾意食沙律菜.重有一碟芽菜仔,汁係韓國泡菜汁,唔太辣,不過我自己唔多鍾意食.而我不停咁讚粟米好甜好味,主理o既係Joe師傅就炒多啲粟米請我o地食.多謝Joe.而佢亦都炒蒜片,先為套餐預備好,蒜片炒到好似炸咁,好香脆,真係好心機.LSK o黎到喇,Joe都正式開始為我o地炮製美食.先o黎1.鮑魚每人一隻.(Joe幫我o地改o左,將 套餐o個半隻龍蝦改為一隻鮑魚,令我o地個個都食到一隻,唔該晒.)睇住啲鮑魚以90度旋轉咁掙扎,Joe輕易地將佢o地切開,上碟.鮑魚煙韌,夠鮮.2.伊勢龍蝦又全程睇住隻龍蝦掙扎,分o左體啲腳重郁o緊.龍蝦膏拎o左出o黎煮汁,頭就拎o左去餚麵豉湯.龍蝦肉加o左龍蝦汁煮,味道濃返啲,好好味.3.銀鱈魚Joe上碟時提示我o地蘸

LSK o黎到喇,Joe都正式開始為我o地炮製美食.先o黎

1.鮑魚
鮑魚煙韌,夠鮮.

2.伊勢龍蝦

3.銀鱈魚
Joe上碟時提示我o地蘸海鮮醬食,我第一次咁樣食銀鱈魚,質感唔似蘸沙律醬咁滑,不過係OK o既.

4.鵝肝配法包
親眼睇住啲法包同白雪雪o既鵝肝點煎,鵝肝擺o係法包面上,Joe話咁樣一齊食,鵝肝就唔會漏.食落,真係好好味,鵝肝入口即化,唔羶好味.

5.龍蝦麵豉湯
由廚房拎出o黎,清清地有著淡淡o既龍蝦味,冇問題.

6.每位加$80.00(好似)o既厚燒澳洲和牛
男友話要5成熟,Joe切開牛筋炒好,為特色秋田炒飯準備,唔會o徒.
和牛粒同蒜片同上,Joe又提示我o地蒜片擺o係和牛上,蘸芝麻汁同食,會提升味道.試吓先,果然,真係好好味.

7.特式秋田炒飯
材料有煙肉,櫻花蝦,蔥花,黑蟹子,牛筋同雞蛋.裝o左o係碗後,o係面上放返煎鮑魚時切出o既內臟.
圓潤o既秋田日本飯,粒粒都白雪雪,白到好似發泡膠粒咁,炒好後就變o左半透明.
o係落蛋時,Joe想表演蛋白寫字,可惜失敗o左,唔緊要,因為真係好難.
講返炒飯,食落,好乾身,脆脆o既黑蟹子增加特o既口感,有創意.而鮑魚內臟我覺得鯹,唔好食.

8.炒野菜
飽飽喇,我都清唔到呢樣,味道淡淡的.

9.甜品
係芝麻同綠茶雪糕,芝麻味濃,綠茶相對o地淡o左啲.

飯後,Joe表演魔術畀我o地睇,亦請LSK表演.將氣氛推到上極點.之後Joe問我o地食o左雪糕未?男友同LSK答食o左,我卻玩o野答未,Joe就請我o地食多個柚子味.
柚子味雪糕好清新,口感有啲似雪芭.

呢餐埋單$2,060.00.

呢o度環境同服務都唔錯.
沙律
特式秋田炒飯
芝麻同綠茶雪糕
沙律
特式秋田炒飯
芝麻同綠茶雪糕
2009-01-16 69 瀏覽
今日媽咪請我地食鐵板燒,好HAPPY!鵝肝:入口即溶,正!牛肩肉:唔硬唔林,正!龍蝦:FANTASTlC!沙津:GOOD!煙肉+蝦米(小食):正!不過食到喉龍痛。炒飯:玩雜耍,好精彩!龍蝦麵豉湯:熱辣辣,好味!YUMMY!
今日媽咪請我地食鐵板燒,好HAPPY!

鵝肝:入口即溶,正!

牛肩肉:唔硬唔林,正!

龍蝦:FANTASTlC!
沙津:GOOD!
煙肉+蝦米(小食):正!不過食到喉龍痛。
炒飯:玩雜耍,好精彩!
龍蝦麵豉湯:熱辣辣,好味!

YUMMY!

牛肩肉
煙肉+蝦米(小食)
牛肩肉
煙肉+蝦米(小食)
  • 鵝肝
2009-01-16 33 瀏覽
星期二同姐姐食團年飯,自從春日關門後仍未有一間合口味的鐵板燒,因見Openrice D評分都幾高,所以就來一試.這裏只做晚餐,已減了小小分.坐低叫了鵝干龍蝦餐,鐵板既設計不好,因為只有板頂上的抽氣而缺了板四周的抽氣,這使油煙較易被客人給收(結果我是對的),又被扣了分.第一度菜上龍蝦,因隔離有另一對食差不多的食物,所以有兩隻,當蝦放在板上時,我已同姐講"有一隻唔係咁新鮮"因為放在熱板上那神經反應並不特出,當放進口裏時,發覺真的有很大分別.到鵝干時,因鵝干仍見冰點,師父就放在板上,這樣鵝干一定唔好食,因為熱力不能均衡地轉到干上,失敗.到炒飯,玩雜耍,寫字,飛蛋,好精彩,但唔好食,無味,有D涷.其實服務、環境都唔錯,但我係黎食野,服務同環境只可以令食物更好食
.到炒飯,玩雜耍,寫字,飛蛋,好精彩
,但唔好食,無味,有D涷.

2008-12-29 58 瀏覽
一早知bf o向平安夜同我o黎呢度, 之前又有朋友o黎過, 帶住好期待既心情o黎呢~平安夜只有2個set dinner, 我地選o左平d o個個 ($4xx)個set d食物同平時差唔多, 不過冇鵝肝, 好彩我都唔食, 唔緊要~最好味係薄燒牛, 用d牛卷住d蒜同埋蔥去煎, 好好味呢~龍蝦都好味, 用返d龍蝦膏去炒香佢呢~不過我地唔係大廚edmond serve, 係一個part time 師父, 佢表演唔到用蛋寫字o個part, 仲要話d蛋穀有時會整唔到, 最後我地叫返edmond O黎表演比我地睇, 佢一次就得呢~仲有, 個part time 師父就O敢炒埋一碟飯就上, 唔似其他人O敢會整到D飯好似個公仔或者係心心o敢, 我地食完見到其他人D飯整得好靚, 有D唔開心lor! overall 都值得去既, 因為用蛋寫字o個part真係好特別, 不過一定一定要reserve edmond師父, 如果唔係好似我地個part time師父就失色好多了~ps. edmond叫我地一定要o向openrice 度寫佢好靚仔wor~

最好味係薄燒牛, 用d牛卷住d蒜同埋蔥去煎, 好好味呢~
龍蝦都好味, 用返d龍蝦膏去炒香佢呢~

卷得靚靚既menu
edmond 一次就得
edmond 一次就得
  • 薄燒牛
2008-12-24 168 瀏覽
 今年聖誕節又食セ野好尼?BBQ?自助餐?又或者普普通通算尼?普普通通甘食就當然唔得啦、難得一年一次今年我同個朋友都決定要食好D!  今回係我第2次係香港食鉄板焼、一入到去秋田既感覺都唔錯、無論擺設同d staff都好有禮貌、比我既感覺真係好似返左去日本一様、E一點真係値得一讚。講番個餐先、甘我地一行4個人還掂都係食緊係食好D啦、所以我地就簡左『松阪4人御膳套餐』甘個套餐都好豊富架~有係沙律、龍蝦、大鮑魚、老虎蟹、A5松阪牛、炒飯、龍蝦麺豉湯同炒野菜!  甘一開始就先來個我至like既《沙律》、沙律既材料都好新鮮個汁同本身既份量都好適中、真係唔錯!食完個沙律之後就來左一個【伝説の型男師傅Edmond】E個Edmond師傅尼真係型得來又玩得、煮野又有heart又好食、如果10満分、我比佢9.9(減0.1係因為佢靚仔過我)、甘之後Edmond師傅就拎左其中3様菜既海鮮《龍蝦》《大鮑魚》《老虎蟹》比我地睇、唔係講笑、d海鮮真係新鮮到無人有!睇完之後當然就係要係我地面前煮啦。《龍蝦》~龍蝦肉真係好爽、食落仲好有口感同鮮甜味、再加上用左龍蝦本身既膏精製而成既金黄汁、真係天衣無縫好味到絶!継龍蝦之

《龍蝦》~龍蝦肉真係好爽、食落仲好有口感同鮮甜味、再加上用左龍蝦本身既膏精製而成既金黄汁、真係天衣無縫好味到絶!継龍蝦之後、就到大鮑魚出場!
《大鮑魚》~首先型男師傅Edmond将隻大鮑魚洗乾浄(鮑魚個size仲大過我隻手掌)之後慢慢将鮑魚切片、毎一塊鮑魚既厚度都好平均、從E一點可看得出Edmond師傅功力深厚!大鮑魚經過一番調理之後再加上少少黒椒吊味、真係好食到不得了!接住既菜式有《老虎蟹》
《老虎蟹》~係我地食品賞緊大鮑魚既時候、師傅巳經将蟹斬件、再把鶏脾菇、日式粉絲一斉去煮、而煮法係日本最常用既蒸煮法(蒸し焼き)、個煮法既特別之處係将材料係蒸煮既過程之中、唔会比材料本身既鮮味同精華流失、一直保留係錫紙裏面、味道不需多講、一個字『正』!接着既係龍蝦麺豉湯。
《龍蝦麺豉湯》~這款菜式係用第一度菜既龍蝦頭煲出黎既,煮之前師傅用酒去焼烤過再拎去煲、所以煲出來既湯有好濃既龍蝦鮮味、相比起平時飲開既麺豉湯絶対係高好多班!飲完甘正既湯之後、係時候今日既主角松阪牛出場需啦!

《A5松阪牛》:講起食和牛我自己就食過宮崎牛、神戸牛、旦馬牛、松阪牛等等、但係甘多種類之仲我始終都係鐘意食松阪牛多D、真係唔知點解@@其實食和牛我個人覚得唔需要太多既調味料、簡簡単単用鹽去吊味再去煎烤都巳經好好食!数分鐘後甘經過型男師傅Edmond煮過之後、剛好4成熟的松阪牛巳經係我地面前出現、唔洗講啦不刻数分鐘既時間、我地巳經将D極品松阪牛進貢左去我地既5臓廟度!^^:師傅見我地好似有D飽、中途同我地玩下等我地消化一下、因為仲有個超級無敵特別既超人炒飯出場!

《超人炒飯》~我見師傅炒個陣時一D都唔馬虎、完完全全比我見到佢既誠意、食落好有口感、個飯真係炒得好靚好香、色、香、味倶全。到LAST一道菜~炒野菜!
《炒野菜》~一個甘正既SET點可以無青菜食尼?!E味青菜同之前老虎蟹既煮法係一様用蒸煮法、菜既甜味完全揮發出來、再加上少少既炒蝦米、真係好好味!
甜品》~型男師傅Edmond真好好人、私人加多幾種味既ICE CREAM比我地食!

總結:由開始到最後、D staff同Edmond師傅都好有禮貌、真係比到我有一種好親切既感覚、食野途中大家都有傾有講好有気紛、D菜式好得之餘、仲有一個好nice同好好傾又有技術既型男師傅!下次有機会一定会再來、仲要book定Edmond師傅先!美味しい料理を作っていただいて本当にありがとうございます!!特に今回客になった僕達に対して料理人Edmondの誠意をよく感じました。また今度時間があれば食べに行きますね!
老虎蟹
大鮑魚
炒飯
  • 龍蝦、A5松阪牛
2008-12-23 14 瀏覽
睇左食評好多次,朋友去過又讚好,結果趁這個剛轉凍的聖誕和老公去慶祝~~食物方面,之前的食評已講了!不想重覆又重覆~只想提一提,我覺得鮑魚味不是太濃,其他的實在值得一讚!尤其A5 鹿兒島和牛,一口即入溶(真的唔好加汁食!)睇完呢度的食評,以後專登MARK 左EDMOND,果然係傳說中的幽默風趣!我同老公都係鐘意講野之人,所以今晚又玩又傾又食得開心~~雖然在金融海嘯時間食咁貴的一餐,但仍然覺得物有所值
睇左食評好多次,朋友去過又讚好,
結果趁這個剛轉凍的聖誕和老公去慶祝~~

食物方面,之前的食評已講了!不想重覆又重覆~
只想提一提,我覺得鮑魚味不是太濃,
其他的實在值得一讚!
尤其A5 鹿兒島和牛,一口即入溶(真的唔好加汁食!)

睇完呢度的食評,以後專登MARK 左EDMOND,
果然係傳說中的幽默風趣!
我同老公都係鐘意講野之人,
所以今晚又玩又傾又食得開心~~
雖然在金融海嘯時間食咁貴的一餐,
但仍然覺得物有所值
  • A5和牛
2008-12-22 13 瀏覽
今年提早過聖誕節.....因為正日要同男朋友車會的人一齊去BBQ``///男朋友(大雄)就帶左我地去秒田食''日式鐵板燒'`` 我地叫左個『松阪4人御膳套餐』個套餐有係沙律、龍蝦、大鮑魚、老虎蟹、A5松阪牛、炒飯、龍蝦麺豉湯同炒野菜!!還有Edmond 師父送既冷盤。最後還有甜品食,4個唔同味道既雪糕球。呢度的野食...真係唔洗多講...因為食評已經講曬...所用既料都好新鮮...最特別是Edmond師傅主理...超級精彩`` 這一餐飯,真係好感謝Edmond師傅,因為你帶給我們很多既歡樂。遇到你真係我地既榮幸。
男朋友(大雄)就帶左我地去秒田食''日式鐵板燒'``
2008-12-21 11 瀏覽
其實今次黎呢度食飯...係因為老公生日...所以我地同埋家姐, 姐夫1行四人黎呢度食鮑魚, 實行促進經濟! 呢度D野食...唔駛講...其他食評已經講左...用料好新鮮...D材料上到鐵板時仲係會郁架~~~我地8對眼睇住Edmond師傅主理...非常精彩!其實食1餐飯, 食物好味固然重要, 不過同邊個食飯+廚師有無用心煮都好重要! 最嘆為觀止既係Edmond既熱誠! 簡直溶化左客人間既隔膜! 點解咁講...因為師傅1路整野食, 1路俾好多好多驚喜俾我地...(看圖便知) 我們真係1路食1路笑...真係好耐無笑到咁開懷! 想忘憂..黎呢度呀! 哈哈! 唔係誇張...我地係開心到連隔離枱既客人都同我地1齊玩!!! (玩咩? 咁你地真係要黎試下!) 1間食店能夠令客人如此暢快開心...真係好難得! 我俾10個叻!

Edmond 用蛋白寫字
用"心"炒飯
"超人"炒飯
聖誕快樂
用"心"炒飯
"超人"炒飯
  • 鮑魚厚切
2008-12-17 127 瀏覽
食鐵板燒的好與壞,取決於兩樣野,第一就係材料是否新鮮,第二就係師傅的刀法和烹調技術。 好,廢話少說,馬上入正題。今晚係第一次到秋田食飯,其實一早就知到有這間店的存在,只係一直都無機會試,今次有朋友提意去試下,所以就二話不說,決定一試! 一入到秋田就感到非常舒服的感覺,絕對沒在有給人半點高不可攀的感覺。其實這點好重要,香港有好多日本餐廳唔明點解要扮高級,搞到所有客人都有種無影的拘緊,食到周身都唔舒服。記得每一次去日本,最欣賞就係一些小鋪,裝修簡單到不得了,有D可能只得一張bar枱,但係永遠給人一種說不出舒服的感覺,有如到朋友家在食飯的感覺。 今晚為我地主理的師傅叫Edmond,佢個人好nice同好好傾,一開始佢就好仔細講解餐牌的選擇,每樣東西的分別,當然,最緊要就係講下今期有乜野特別正同新鮮。經過一番思量,最後我地每人都決定揀個鮑魚套餐,套餐有活龍蝦,活鮑魚,鵝肝多士,簿燒牛,炒飯同錫紙焗皇帝菜。套餐包的是簿燒牛,但我地加左$208轉厚燒澳洲和牛,記住$208已經用係二人價錢,真係認真超值價,自己買都差唔到幾多。澳洲和牛,主要係脂肪分布平均,油分入口甘香,但牛肉味則比日本和牛濃烈。對於牛

今晚為我地主理的師傅叫Edmond,佢個人好nice同好好傾,一開始佢就好仔細講解餐牌的選擇,每樣東西的分別,當然,最緊要就係講下今期有乜野特別正同新鮮。經過一番思量,最後我地每人都決定揀個鮑魚套餐,套餐有活龍蝦,活鮑魚,鵝肝多士,簿燒牛,炒飯同錫紙焗皇帝菜。套餐包的是簿燒牛,但我地加左$208轉厚燒澳洲和牛,記住$208已經用係二人價錢,真係認真超值價,自己買都差唔到幾多。澳洲和牛,主要係脂肪分布平均,油分入口甘香,但牛肉味則比日本和牛濃烈。對於牛魔皇的我,澳洲和牛永遠都係平、靚、正之選。

之前講過食鐵板燒最緊要新鮮,叫完個餐,Edmond師傅就到廚房撈龍蝦同鮑魚,wow,兩隻鮑魚同隻龍蝦生猛到不得了,一睇個就知係即日到的新鮮貨式。

料就正啦,師傅手勢又如何?老實講Edmond師傅可以話交足晒功課,佢對火喉的控制,十分恰到好處,煮龍蝦同鮑魚更見真張!全程同Edmond師傅有傾有講,一見如故,渡過左一個愉快的晚上。食鐵板燒,始終都係講師傅手勢,Edmond師傅絕對係我在秋田的推介,下次食飯除左book枱外,記得book埋佢呀!

龍蝦:好爽甜,用番金黃色的蝦羔(今日好好彩,Edmond師傅話唔係隻隻都有金黃色蝦羔) 煮汁真係好正

鮑魚:火喉十足,好爽同清甜
鵝肝多士:鵝肝煎得香脆,外面煎到金黃色,皮脆內軟,同香檳同享用,人生一大享受
龍蝦湯:用龍蝦頭煲出黎,有強烈龍蝦鮮味,絕對不能錯過
~
厚燒澳洲和牛:自己覺得和牛五成就已經過晒火啦,三至四成就剛剛好!記住唔好點汁,要原汁原味,和牛口感一流,好香牛味

炒飯:個飯炒得好香好好味
錫紙焗皇帝菜:成晚都係成左D較濃味嘅野,來一個清甜的菜,WOW 正味呀!

整体黎講,食左一餐很開心的晚飯,食物同服務都很有水準,最後一定要多謝Edmond師傅,無左你,餐飯又點會完美呀!多謝同下次見!
鮑魚
鵝肝多士
厚燒澳洲和牛
  • 鵝肝多士,厚燒澳洲和牛
2008-12-14 9 瀏覽
鍾意佢地既service同特別表演,加上男友愛吃鐵板燒,深信這裡可以讓男友食到個開心生日飯~當然,這裡沒令我們失望~叫左兩個唔同set,跟其他食客一樣加錢錢轉牛肩。每一樣食物都真係好新鮮,我地仲見住隻鮑魚"陏來陏去",隻龍蝦煮果陣都還在動,說真的還是會覺殘忍,但食完又真係好好味~鮑魚︰很新鮮爽口,讚~龍蝦︰也很新鮮,男友力讚~鵝肝︰我最愛,超級美味>v<炒飯︰joe師傅確認左我們是拖友後,整左個心心炒飯,男友笑得開懷>v<當然用料不馬虎,正~ 還有雞蛋寫字,我期待這刻很久,因等待男友的反應,見他很高興,值晒~環境︰不錯,不會吵,而且乾淨有氣氛。不過,本來我們被安排坐L型邊位,若然要看師傅表演便不是太好,幸好有客人剛吃完離開,才主動要求換位置,如果他們可以主動發現並提出會較好。食物︰很好,真的用有質素的食物。不過最後的甜品雪糕真的建議換掉,男友和我都覺不好吃(當配上其他高質素的食材時)。男友不好甜食覺得沒相干,但愛好甜品的我覺得這餐的句號不夠完美,有少少失望。服務︰很好,每個服務員都很有禮貌,serve我們的joe師傅也很nice,主動和我們聊天和玩魔術,

叫左兩個唔同set,跟其他食客一樣加錢錢轉牛肩。
鮑魚︰很新鮮爽口,讚~
龍蝦︰也很新鮮,男友力讚~
鵝肝︰我最愛,超級美味>v<

服務︰很好,每個服務員都很有禮貌,serve我們的joe師傅也很nice,主動和我們聊天和玩魔術,我們說會在openrice幫他招親……(各位有意的美女食客,請自己去book位吃一頓,講明要joe yip師傅serve la)。
p.s. book位時最好同食店講明是男的還是女的生日,唔係既話師傅好難知係邊個,好易攪錯~

師傅說他們會定時瀏覽openrice的食評,然後去improve,那希望我們下次去會有更好的評價啦!~^^~

• 鵝肝、鮑魚