2019-02-09 129 瀏覽
一個字:冇得頂!烘熱左既麵包同啲蟹膏一齊食口感就如食緊熱既creamy海膽而種香味並唔係一般燒魚燒牛.刺身一黎到見兩舊拖羅以為係和牛🤣啲紋好靚 同真係一啖就溶.燉蛋亦非常出色唔係一般壽司店得日式魚蛋而係真真正正有舊蟹肉係裡面!😻😻大小剛好.魚湯飲完唔口渴 帶日式風格同時有啲似屋企煲魚湯既味道都幾大碗👍🏻.服務方面 雖然餐廳人手唔算多會等你食完上一道菜先開始燒蟹膏.價錢有啲高但物有所值質素黎講荃灣可以數一數二下次再黎會試鐵板燒
一個字:冇得頂!
烘熱左既麵包同啲蟹膏一齊食
下次再黎會試鐵板燒
  • 黃金蟹膏甲羅燒
  • 松葉蟹膏甲羅燒
2019-02-08 2024 瀏覽
今日去開荃灣做野,收工約左男朋友食福丸omakase! 之前同同事食過一次環境味道都覺得好滿意所以帶男朋友黎試下!前菜係冷盤,由3樣野做成:湯葉、水雲醋漬、菜之花,啖味開始比我地開一開胃!然後就到刺身喇!presentation超吸引!隻大大生蠔搶曬眼,而且係超級好食!鮮甜有海水味!仲有活帆立貝、油甘金魚腩、鮫碟魚,帆立貝又係鮮甜到一個點!油金魚腩十分肥美,齒頰留香!到熱食喇!天婦羅有鮑魚,試到師父功夫,炸到外面層皮夠薄夠脆而且唔油膩,非常impressive到壽司環節!黎福丸梗係唔會比三文魚咁簡單啦!一定比到啲冷門又正既食材你試!壽司有鮟鱇魚肝、赤道貝同埋金線鯛,魚肝食落似鵝肝,一啲都唔腥!赤貝肉爽口,味道濃郁,金線鯛肉質較實,但其鮮味非一般魚可以有!燒銀雪魚,魚肉真係好滑溜,配面豉醬,魚香味即刻提升!以為都食到7788,店員仲拿燒烤爐,原來仲有燒大蝦及蟹子燒,好開心呀!蝦一隻手板咁大,咩調味都不用加,蝦肉爽口,蟹殼甲羅燒,加入左幾款蟹肉,加奄春蛋燒,蟹子,口感好特別!最後仲有手打鳥冬作結,真係又滿足又飽肚!好多omakase都未可以係夠飽同多樣化中間取到平衡,但福丸做到,所以我好欣

燒銀雪魚,魚肉真係好滑溜,配面豉醬,魚香味即刻提升!

最後仲有手打鳥冬作結,真係又滿足又飽肚!

好多omakase都未可以係夠飽同多樣化中間取到平衡,但福丸做到,所以我好欣賞!
2019-02-07 132 瀏覽
好耐都冇同老公撐下枱腳,老公對食物及環境都有要求,經朋友介紹黎這間荃灣福丸水產日本料理😊估唔到荃灣區都做到咁出色日本料理,但價錢比高尚地方經濟得多👍店員還推介食物,態度一流第一道前菜,屬冷盤,湯葉、水雲醋漬加菜之花,清清地,口腔感清新,好開胃跟住刺身,賣相已經超級引,活帆立貝、油甘金魚腩、蠔及鮫碟魚,帆立貝跟蠔真係超好食,好鮮甜,蠔還有啲海水味,油金魚腩肥美,100/100!鮑魚天婦羅,之前多數食蝦,蠔天婦羅,都未食這咁好食鮑魚天婦羅,外面層脆皮,又溥又脆,一點都不油膩食日本野肯定要叫食壽司🍣,店員推介鮟鱇魚肝、赤道貝及金線鯛,魚肝唔會腥,有點食似食鵝肝口感,赤貝肉爽甜,連舊飯都好好食😊燒銀雪魚,肉質鮮美滑溜溜!燒大蝦🍤及燒蟹蓋,咁大隻蝦燒到岩岩好熟,肉係爽甜。 蟹肉加奄春蛋燒,配上多士,真吃魚子醬感覺,好食🤤最後食留碗野菜手打烏冬,完美一餐。奄尖老公都覺得對這餐都好滿意!

跟住刺身,賣相已經超級引,

有點食似食鵝肝口感,赤貝肉爽甜,連舊飯都好好食😊

燒銀雪魚,肉質鮮美滑溜溜!

燒大蝦🍤及燒蟹蓋,咁大隻蝦燒到岩岩好熟,肉係爽甜。
蟹肉加奄春蛋燒,配上多士,真吃魚子醬感覺,好食🤤
最後食留碗野菜手打烏冬,完美一餐。
奄尖老公都覺得對這餐都好滿意!
2019-02-03 108 瀏覽
臨近新年,有禮物收!係佢地自己設計嘅利是封呀!第二次黎食啦,味道一樣好,只係轉左食法!今次有得食omakase,的確好surprise!前菜就已經俾我遇見我鍾意食嘅鰻魚,雖然用黎做蛋卷,但鰻魚嘅味道,我好認得!左至右!第一款唔記得左,然後係赤貝、拖羅、生蠔!大拖羅一定係主角!真係好肥美,真係好肥美,真係好肥美!其次好好味嘅係d天婦羅呀!除左有法國紫甘筍!仲有天婦羅菇、天婦羅粟米及天婦羅鮑魚呀!係鮑魚呀!咁大個女仲未食過天婦羅鮑魚!今次黎嘅另一個驚喜係,佢地有做席前鐵板燒!即係師傅係前面燒個種,我覺得可以一試!依到其實唔係好方便,因為近荃灣西,但遠遠地又唔多人唔洗排長龍,但唔失望!
臨近新年,有禮物收!係佢地自己設計嘅利是封呀!
第二次黎食啦,味道一樣好,只係轉左食法!

今次有得食omakase,的確好surprise!

左至右!第一款唔記得左,然後係赤貝、拖羅、生蠔!
大拖羅一定係主角!真係好肥美,真係好肥美,真係好肥美!

其次好好味嘅係d天婦羅呀!除左有法國紫甘筍!
仲有天婦羅菇、天婦羅粟米及天婦羅鮑魚呀!
係鮑魚呀!咁大個女仲未食過天婦羅鮑魚!

今次黎嘅另一個驚喜係,佢地有做席前鐵板燒!
即係師傅係前面燒個種,我覺得可以一試!

依到其實唔係好方便,因為近荃灣西,但遠遠地又唔多人
唔洗排長龍,但唔失望!
2019-02-03 100 瀏覽
之前食過浜燒,今次是鐵板燒,兩樣都咁好食,今次9個人包場高私隱度,服務好好,食材極新鮮!如果坐房入面嘅鐵板燒位置,廚師即燒即serve, 可以一道一道菜慢慢食,梅子梳打好飲,另外推介梅酒,梅酒同鐵板燒係絕介配搭。

開胃菜
開胃菜
鐵板燒銀雪魚
新鮮帶子
2019-01-31 95 瀏覽
開頭唔知Omakase係咩!仲問人地拎個Menu黎睇,第一次食感觸好大呀!以前食日本野就揀放題,有間平平地嘅Omakase,肉痛d都想試下!成間餐廳好多木,成件事好乾淨,入去仲多陣好香嘅味佢地有分一個個section,前菜、壽司、煮物、飯...唔太記得對於第一個前菜嘅柚子赤貝好深印象,因為好驚食赤貝同赤蝦,怕好腥但依隻赤貝唔會,夾埋柚子食,味道平均得岩岩好然後嚇親我嘅係依塊和牛!A4和牛加成塊玫瑰岩鹽板,牛味香濃,加少少鹽味,又係好正!刺身好似有三種魚!好似叫平目鯛、金目鯛.....同埋唔記得咩魚佢地好好,會介紹魚種同食材,起馬知道自己食緊咩魚,同埋個次序只係我好唔爭氣唔記我左魚嘅名!

成間餐廳好多木,成件事好乾淨,入去仲多陣好香嘅味

但依隻赤貝唔會,夾埋柚子食,味道平均得岩岩好

只係我好唔爭氣唔記我左魚嘅名!
2019-01-29 77 瀏覽
對於好食西係唔會厭,出糧係一日係要對自己好d,搵間高質嘅日本料理店試下先洋梨味冰啤 呢到啤酒有勁多種味,我簡左洋梨,屬於易入口嘅啤酒,面頭打成嘅泡泡層帶有甜味秋刀魚刺身冬天嘅秋刀魚特別肥美,油脂豐富。之後師傅仲會將秋刀魚頭及骨再炸,冇浪費任何嘅食材,香口又岩送酒。渡持醬油蟹 韓國嘅醬油蟹就食得多,日式醃製嘅方法都係第一次食,蟹膏已經幫你處理好,非常甘甜。而且配上經調味嘅飯,香而不膩。餃鰈邊壽司裙邊細緻柔軟,入口即化嘅感覺,配上酸汁更可提鮮。鐵板鰆魚 係日本食過鰆魚刺身一直都念念不忘,鰆魚特質肥美但肉質緊實且鮮甜。師傳將鰆魚煎得香脆,魚已經處理好完全冇骨。鐵板牛柳粒 牛柳粒重口味嘅可以配合蒜片食,但單單輕輕點上粉紅岩鹽已經好好食。牛柳粒唔係用好多肥肉嘅雪藏貨,而係真材實料嘅手切牛柳粒。綠茶雪糕最後黎個雪糕就完滿,綠茶味濃郁,肥都要食

洋梨味冰啤

秋刀魚刺身

渡持醬油蟹

餃鰈邊壽司
裙邊細緻柔軟,入口即化嘅感覺,配上酸汁更可提鮮。

鐵板鰆魚

鐵板牛柳粒

綠茶雪糕
最後黎個雪糕就完滿,綠茶味濃郁,肥都要食
2019-01-27 115 瀏覽
之前朋友推介我呢間食下水產、日本料理🌝然後我滿心期待咁勁早就去左食晚市🌝點知⋯⋯·🦀黃金蟹膏甲羅燒💰HKD88@1我同男友叫埋一人一個,上面有蟹膏、蟹肉、蟹籽、鵪𪂹蛋同埋牛油,每一張枱都有一個燒烤爐仔,店員仲會係你面前幫手燒埋☺️·聽落係咪好美好呢?原本都係架☺️點知😈😈店員哥燒完兩個甲羅燒,幫我地燒緊幾塊麵包仔比我地搽蟹膏食,佢個好同事走埋黎狂問佢野,搞到佢分左心,燒黑左我塊包仔😒·佢已經即刻去換過一塊再燒多次比我,但我個甲羅燒等塊包麵係等到凍左😟味道係幾新鮮唔差既,但係凍左就真係無咁好食啦🙈低級錯誤累事!舊野都唔係平架嘛🤦🏼‍♀️·題外話眼見地方淺窄,晚市旺場既時候,我見人地叫左啲串燒或者燒海鮮🍡🍢🦐🦀🦑都係店員燒,不過就唔會係客人張枱度燒,而係拎去旁邊店員專用既爐度燒🙈但係我見到佢地放左啲野上個爐,就係咁玩電話🤔🤔旁邊果枱客叫左好多燒物,佢地見到都好無奈下

🦀黃金蟹膏甲羅燒💰HKD88@1

聽落係咪好美好呢?原本都係架☺️點知😈😈
低級錯誤累事!舊野都唔係平架嘛🤦🏼‍♀️
題外話
1K
2019-01-21 135 瀏覽
同朋友去了川龍街附近搵食比我發現了這間餐廳,本身見到佢喺做浜燒,但係行入少少見到佢有個鉄板燒位置,於是就改變了今晚嘅選擇,轉了食由師傅主理嘅鉄板燒,有兩種口感,鮑魚同伊勢海老主角唔同,價錢一樣$1680,加埋個人較喜歡食龍蝦,就係咁選了分鉄板燒伊勢海老二人前,有最愛嘅龍蝦同埋塊安格斯肉眼,店員跟住好快就先上了個個前菜3點,當中有最愛嘅鰻魚玉子同香滑嘅腐皮,前菜入口醒神開胃!跟住就係時令沙律,中間有串海葡萄,夠晒爽口,夾埋新鮮嘅沙律菜同開胃醬汁入口時外好味!師傅就在鉄板上燒粒貝,師傅用順熟嘅刀法將粒貝切開,等了一陣上枱,粒貝肉質爽口彈牙鮮味,正!當食緊粒貝時,師傅已經開始處理隻南非龍蝦,完隻在鉄板上煎,再切開,跟住起肉,整個過程都在你面前,跟住個龍蝦頭就會用來放湯,件龍蝦肉就配埋個海膽汁一齊煎,龍蝦肉質十分彈牙爽口鮮味,加上海膽汁配合味道更濃郁!一道接一道,鵝肝配無花果黑醋,大大塊鵝肝在鉄板上香煎,啲油脂從鵝肝嘅滲出,配埋塊香脆多士,加埋個無花果黑醋,味道完全配合!再來就係係鉄板上煎嘅安格斯肉眼,師傅將最肥嘅脂肪切開留作炒飯之用,並將肉眼切成粒狀,在鉄板上香煎,五成熟,在上枱前房間燈光調
同朋友去了川龍街附近搵食比我發現了這間餐廳,
本身見到佢喺做浜燒,但係行入少少見到佢有個鉄板燒位置,

再來就係係鉄板上煎嘅安格斯肉眼,師傅將最肥嘅脂肪切開留作炒飯之用,並將肉眼切成粒狀,在鉄板上香煎,五成熟,在上枱前房間燈光調暗,師傅在肉眼上加酒並點火,讓肉眼嘅肉汁鎖住在肉內,入口時感覺到肉質香嫩充滿肉汁,另外個香蒜片亦要一讚,師傅用熟練嘅手勢將生蒜片在鉄板上煎到金黃色嘅香蒜片,十分香脆!

炒時令野菜,兩三下手勢就野菜炒起,配埋個櫻花蝦炒飯,就係今晚嘅尾升,師傅用埋肉眼嘅肥脂炒飯,飯身特別香滑,入口還有櫻花蝦同埋啲配料入口,真係十分滿足!

同時還有龍蝦頭嘅味噌湯,味道鮮味香濃,最後加埋個雪糕,就係完美嘅組合!
2019-01-21 131 瀏覽
在荃灣,估不到也有一間高級的日式料理,重有鉄板食添,又高質,又坐得舒服.鉄板燒.行行下街看到廣告,一於去試一試.前菜十分開胃.海鮮拼靚牛扒,十分吸引有活活的南非鮑魚.師父十分細心,連蝦腸又清好,食落塊塊都是肉.外表經以100 分.師父重玩火,表演下添,又有得食又有得玩.南非鮑魚十分爽口,正.魚皮脆脆,肉汁十足.另一師父又玩火,穫氣十足啦.和牛炒飯,十分香,又有穫氣,好味道.最後還有雪糕做甜品.食店用日本米,貿數有保證.
行行下街看到廣告,一於去試一試.
前菜十分開胃.
海鮮拼靚牛扒,十分吸引有活活的南非鮑魚.
師父十分細心,連蝦腸又清好,食落塊塊都是肉.
外表經以100 分.
師父重玩火,表演下添,又有得食又有得玩.
南非鮑魚十分爽口,正.
魚皮脆脆,肉汁十足.
另一師父又玩火,穫氣十足啦.
和牛炒飯,十分香,又有穫氣,好味道.
最後還有雪糕做甜品.
食店用日本米,貿數有保證.
2019-01-19 113 瀏覽
荃灣有宵夜,自從公司搬咗之後,我就要向荃灣出發,重新建立我嘅搵食地圖。出咗糧想食好啲,俾我上網搵到間食席前鐵板燒嘅,仲要有宵夜時段,遲放工去食都唔怕夜啦!餐廳環境充滿日式格調,座位設計舒適,漂亮嘅魚缸裡有生猛海鮮,一於跟小夥伴吃席前鐵板燒。我哋都好鍾意坐係吧枱前邊睇住師傅表演一身好武功,然後席前為我們奉上美食,感覺更加投入。套餐價錢不貴,鐵板燒 伊勢海老 二人前 $1680。一個價錢包含咗豐富嘅海鮮同埋高質素牛肉,都係抵食!安頓好之後,侍應好快就奉上 季節前菜 三點盛整體感覺好清新又有新鮮感。時令沙律配上爽脆沙律菜,好開胃呀!粒貝螺肉彈牙,在鐵板上炒香食材再調味,肉質有咬口,清甜中帶淡淡的海水味,師傅好有心機烹調,口感層次豐富。南非龍蝦非常新鮮生猛扎扎跳,龍蝦肉厚身好飽滿,蝦味十足,鮮嫩可口又多汁,柔嫩質感,滿口咸香好滋味 !鵝肝配無花果黑醋油脂豐腴的鵝肝,厚厚的煎得香脆可口,入口外脆內軟,幼滑的鵝肝在口中溶化,口𥚃滿滿的甘香味。美國安格斯肉眼牛肉油脂分佈均勻,牛味濃郁肉質軟嫩,五成熟,再加上炒香的蒜片好脆口,雙重口感。炒時令野菜用鐵板炒野菜非常有鑊氣,清甜爽口的野菜。櫻花蝦炒飯師傳將

安頓好之後,侍應好快就奉上
季節前菜 三點盛

整體感覺好清新又有新鮮感。
時令沙律

配上爽脆沙律菜,好開胃呀!

粒貝

南非龍蝦

鵝肝配無花果黑醋

美國安格斯肉眼

炒時令野菜

用鐵板炒野菜非常有鑊氣,清甜爽口的野菜。

櫻花蝦炒飯
師傳將材料一齊炒成香噴噴又金黃色的炒飯,滿滿的櫻花蝦足料,味道濃郁鹹香,飯是粒粒分明的帶有蛋香,飽肚滿足。

味噌湯
湯色很清但有龍蝦的鮮味,味道濃郁,好有驚喜!

甜品

完美口味的雲呢拿雪糕。

餐廳鐵板用料好新鮮,價錢親民又好味,滿足了我們視覺享受!店員親切有禮,整體感覺好滿意,下次都會再嚟!

• 鐵板燒
2019-01-18 3892 瀏覽
係我返工嗰頭真係有幾美食選擇,簡唔中都會發掘到特色美食,而且質素都有番咁上下,就今次去左呢度開飯咁,原來除左有主打活魚刺身同活貝浜燒外,而家仲有埋鉄板燒料理品嚐講真係呢區真係比較小食到鉄板燒料理又多左一個開飯選擇,講起食鉄板燒當然會諗起有齊生猛海鮮同啖啖香嫩肥美嘅靚肉,咁先至係一個完美組合,心郁郁真係唔知食邊樣是好,最後都係點左鉄板燒套餐,唔知食落有冇驚喜,最緊係可以坐係房度睇住師傅將每件食材細心烹調又有氣氛,係食至前先有季節前菜三點盛,有鰻魚蛋卷、芥末腐皮等賣相精緻味道各有特色,再食埋時令沙律開胃一下就開始品嚐是日美食,已見各款食材逐一放滿枱上,師傅亦有次序將食材放上鉄板烹調,先來係粒貝即係螺肉切片,輕輕煎煎再落牛油調味一下,粒貝食落爽滑又香甜再來到南非龍蝦望見龍蝦扎扎跳就知夠新鮮,真係要快D品嚐一下先得,除左食到啖啖爽彈鮮甜蝦肉外,龍蝦頭亦會用來煮味噌湯眨眼間又食左幾款美食,接住出場有鵝肝配無花果果醋,將鵝肝放係鉄板上煎至金黃香脆又滲出陣陣香味,內裏肉質香滑味濃厚,再配埋鬆脆多士一齊食夠晒惹味輪到另一款主角美國安格斯肉眼,份量十足之餘,質素都有番咁上下,肉眼脂肪夠豐滿,輕輕一煎已聞
輪到另一款主角美國安格斯肉眼,份量十足之餘,質素都有番咁上下,肉眼脂肪夠豐滿,輕輕一煎已聞到油脂香味,真係急不及待快D品嚐,入口肉質香嫩又多汁,食落口感特別飽滿享受完一輪鉄板料理後
唔少得有炒時令野菜同櫻花蝦炒飯,再飲番啖鮮甜龍蝦頭味噌湯,最後食埋是日精美甜品雪糕
開開心心又滿足到一番食慾。
  • 鉄板燒伊勢海老二人前
2019-01-17 84 瀏覽
今晚做隻夜貓,約了在荃灣樓上鋪食日式鐵板燒。餐廳都頗寬闊,有不同的選擇,例如刺身、壽司、浜燒等,而鐵板燒則是最近才推出的。朋友果然沒有推薦錯,不論環境、食物、氣氛和服務都很不錯,鐵板燒中間會有火焰🔥表演。前菜很開胃,酸酸甜甜的。套餐有魚扒、牛扒、南非鮑魚及大蝦。大廚精心烹調,食物精緻。最欣賞的是蝦肉,很爽口。而牛扒肉汁多,連金黃色麵包一齊食更可口。炒飯粒粒分明,份量夠大。柚子梳打和綠茶雪糕令是次晚餐更滿足。
今晚做隻夜貓,約了在荃灣樓上鋪食日式鐵板燒。餐廳都頗寬闊,有不同的選擇,例如刺身壽司、浜燒等,而鐵板燒則是最近才推出的。

前菜很開胃,酸酸甜甜的。

套餐有魚扒、牛扒、南非鮑魚及大蝦。
大廚精心烹調,食物精緻。

柚子梳打和綠茶雪糕令是次晚餐更滿足。
2019-01-14
慶祝紀念
生日
2019-01-07 140 瀏覽
福丸水產因為系附近打完波,九點鐘來到楊屋道附近的百悅坊覓食。 先叫了個6點刺身,侍應介紹由淡味的刺身開始食,先有三文魚,帆立貝,甜蝦。 之後較濃味為油甘魚,左口魚 ,蜜柑雕。三文魚新鮮肥美,帆立貝好大只,爽口,甜蝦都有彈性,鮮甜。油甘魚有嚼勁,左口魚本人一般,有陣泥土味,蜜柑雕做了個火炙的處理,食的時候有油脂,好好味。成盤野賣相靚不得之,評分都高的,起麻,新鮮過放題餐廳頗多。雜錦天婦羅,不少得的蝦天婦羅。有三隻,好大只,另外有菜植物類,包括蕃薯,南瓜,菇,玉米。 炸粉都很簿,食入口脆脆的。炸的時間也剛剛好,食物的水份仍好好的保留著。慢煮鐵板波爾多黑毛豬扒,一上碟,賣相吸引。試一粒,見到肉的表面微粉紅。醮著似是橘子漿的漿汁,酸甜酸甜,鐵板燒也能把黑毛豬的肉汁能好好地鎖住,不錯。期待已久的八燒活饅魚到了。表面上有兩塊燒乾身的鰻魚皮,非常之脆。鰻魚有表面上有微焦,內裡肉汁豐富,口感綿軟。日式汁煮油金魚骹,睇個賣相極為高級。咬入口,口感特別,有魚的鬆軟又帶點嚼勁,真的要非常新鮮,再加微甜的汁, 兩三啖手Ko 曬。和牛炒飯好大碗。和牛粒有肥有瘦,飯好有鍋氣,好香,睇相見到飯粒分明。好好味。雖然好
福丸水產
因為系附近打完波,九點鐘來到楊屋道附近的百悅坊覓食。

先叫了個6點刺身侍應介紹由淡味的刺身開始食,先有三文魚,帆立貝,甜蝦。 之後較濃味為油甘魚,左口魚 ,蜜柑雕。三文魚新鮮肥美,帆立貝好大只,爽口,甜蝦都有彈性,鮮甜。油甘魚有嚼勁,左口魚本人一般,有陣泥土味,蜜柑雕做了個火炙的處理,食的時候有油脂,好好味。成盤野賣相靚不得之,評分都高的,起麻,新鮮過放題餐廳頗多。

和牛炒飯好大碗。和牛粒有肥有瘦,飯好有鍋氣,好香,睇相見到飯粒分明。好好味。雖然好飽了,最後都是吃光光。

飲品我叫了巨峰提子乳酸,乳酸好好飲,酸咪咪的開胃。女友人因為怕寒,叫了柚子蜜,好足料。

最後膽粗粗挑戰抺茶味及山葵味雪糕。山葵等於washabi, 這種口味初見,很有趣。食一口,好重牛奶味,吃了幾秒,開始washabi 味出來了,開始攻喉,但欲罷不能。偷吃朋友的綠茶味雪糕,很濃抺茶味,奶味也重。果然,飯後甜品相當重要,大滿足。
2018-12-06 256 瀏覽
去荃灣通常都係食餃子米線之類嘅嘢食,好少食日本嘢。今次同同學搵到依間日本嘢,喺荃灣西附近,餐廳有成層咁大,坐得相當寬倘。我嗌咗柚子檸檬酒,同學就嗌咗依度嘅特色冰啤酒,兩者都偏甜口味,啱女仔飲。前菜係紅酒蕎頭、汁煮八爪魚同平目昆布,八爪魚非常有咬口鮮嫩;紅酒蕎頭唔會辛口,非常的香;平目卷住昆布,顯得清爽酸香。之後點咗個時令嘅秋刀魚刺身,配上薑蔥豉油。煎秋刀魚食得多,但冬季鮮活嘅秋刀魚口感同味道截然不同,肥美油香,肉質細緻。秋刀魚魚頭同魚身就拎咗去煎炸,香脆可口。對醬油蟹嘅喜愛令我哋點咗日式醬油蟹,用醬油生醃兩日,醬油味甜身而且更為濃厚,肉質鮮甜,配上嘅日式拌飯同香甜嘅蟹膏,意外驚喜。鮫鰈配上咗肝醬,壽司本身已經添上豉油,爽脆肉身。另外一件係鮫鰈邊肉,抺上鹽之後火炙,配上酸醬,中和一下邊肉嘅油份。之後係鐵板鰆魚,鰆魚肉身唔算多油,比較結實,配上小蔬菜,沾上魚香,意外美味。最後係鹽板牛肉粒,放上咗喺火上燒熱鹽板,令鹽慢慢融化,然後用配蒜片沾鹽食,牛肉鮮嫩,香氣馥郁。結尾一個有香草籽嘅雲尼拿雪糕,唔會太甜又有奶香,好味。望到價格相宜嘅午餐,之後嚟試下(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

結尾一個有香草籽嘅雲尼拿雪糕,唔會太甜又有奶香,好味。

望到價格相宜嘅午餐,之後嚟試下(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)