2019-02-08 2024 瀏覽
今日去開荃灣做野,收工約左男朋友食福丸omakase! 之前同同事食過一次環境味道都覺得好滿意所以帶男朋友黎試下!前菜係冷盤,由3樣野做成:湯葉、水雲醋漬、菜之花,啖味開始比我地開一開胃!然後就到刺身喇!presentation超吸引!隻大大生蠔搶曬眼,而且係超級好食!鮮甜有海水味!仲有活帆立貝、油甘金魚腩、鮫碟魚,帆立貝又係鮮甜到一個點!油金魚腩十分肥美,齒頰留香!到熱食喇!天婦羅有鮑魚,試到師父功夫,炸到外面層皮夠薄夠脆而且唔油膩,非常impressive到壽司環節!黎福丸梗係唔會比三文魚咁簡單啦!一定比到啲冷門又正既食材你試!壽司有鮟鱇魚肝、赤道貝同埋金線鯛,魚肝食落似鵝肝,一啲都唔腥!赤貝肉爽口,味道濃郁,金線鯛肉質較實,但其鮮味非一般魚可以有!燒銀雪魚,魚肉真係好滑溜,配面豉醬,魚香味即刻提升!以為都食到7788,店員仲拿燒烤爐,原來仲有燒大蝦及蟹子燒,好開心呀!蝦一隻手板咁大,咩調味都不用加,蝦肉爽口,蟹殼甲羅燒,加入左幾款蟹肉,加奄春蛋燒,蟹子,口感好特別!最後仲有手打鳥冬作結,真係又滿足又飽肚!好多omakase都未可以係夠飽同多樣化中間取到平衡,但福丸做到,所以我好欣

燒銀雪魚,魚肉真係好滑溜,配面豉醬,魚香味即刻提升!

最後仲有手打鳥冬作結,真係又滿足又飽肚!

好多omakase都未可以係夠飽同多樣化中間取到平衡,但福丸做到,所以我好欣賞!