2020-07-12 944 瀏覽
-🦄神燈海鮮酒家 -午市90分鐘點心放題 平日Hkd68 假日Hkd98Rating🌕🌕🌕🌑🌑-呢個就係近日好難BOOK位嘅點心放題😳‼️點解我又會訂到位🙈係因為我係6月27日訂嘅🤣個陣時應該岩岩有呢個消息冇幾耐🤔🤔然後我就即刻WHATSAPP佢地就搞掂😆😆而家如果大家想訂位 我諗最好都係直接WALK-IN🙏🏻不過佢7月份嘅午市好似已經全部FULL曬😰😰-講返呢個點心放題先😌今日星期日嘅11:45準時入座一坐低我已經好快手咁剔好紙仔落ORDER🥰然後上菜速度都快嘅👌🏻👌🏻好快已經成檯野食👍🏻-🔸必食嘅應該都係乳鴿🤔食返1-2隻都回左本紅燒乳鴿會好食過滷水乳鴿‼️滷水個款冇咩味🔹奶黃包正正常常👌🏻但係熊貓個款一來就爆咗餡賣相唔係好掂😂反而箭豬個款好似唔係好夠奶黃味但箭豬個款應該似炸饅頭😌微微嘅脆卜卜口感‼️🔸馬豆糕同紅豆糕都係同一個味道🙈椰汁糕味🤔呢啲甜品就同平時食開嘅日式放題個啲一樣😀正常嘅杯裝甜品😂冇咩特別😂可叫可不叫😂🔹菜方面 如果叫白灼就真係白灼完全冇其他味道🤣🤣蒜蓉生菜比較油而蒜頭嘅味道都唔係好出 腐乳通菜就比較鹹見其他人叫嘅上湯浸娃娃菜好似吸引好多😳有啲後悔冇叫到😂一碟菜嘅份量係正
🦄神燈海鮮酒家

基本上放題只可以叫到2 Round😳
好快就夠鐘LAST ORDER要埋單‼️
最後仲差個馬拉糕冇送到過嚟😭😭😭
不過都算了唔想再追佢😂👋🏻👋🏻
整體來講其實點心選擇有好多 每樣都食就有啲困難 味道質素都各有參差 有啲麻麻地有啲都好食嘅🙃
但係呢個價錢真係不能要求更多😌👌🏻
2020-07-12
10 分鐘 (堂食)
粤菜款式種類合宜品種味道多元化結合,經典懷舊菜匯集港式煮法迎合不少港人口味,無論你系單點或自選套餐量多以百多元左右既價錢便可有交易「金湯海皇豆腐 $138」注入海鮮切粒撈勻,潤濕濃郁成湯羹似的既清爽又不膩,合享用料做法簡單 - 滿滿質感過癮非凡「懷舊蝦多士 $158」炸至呈黄色的色澤熱辣辣可口鬆脆蝦肉,薄粉酥香兼香口整體邪惡感極度誘人「滷水拼盤-小食 $178」三重拼盤豬大腸/豬肚/掌翼質素不錯,綜合原汁原味風味樸實,獨有秘製滷汁上色香濃而不太鹹且冷食凍盤是為最佳好選擇

「金湯海皇豆腐 $138」

「懷舊蝦多士 $158」

「滷水拼盤-小食 $178」
2020-07-10
2020-07-09 275 瀏覽
今日同左個中菜愛好者食中菜,呢間舖頭都幾新淨,裝修都好別緻,菜式選擇非常多,樣樣都好吸引。我地揀左: 古法金錢雞 我幾鍾意呢一味,雞肝味道濃郁,食落有麻油香同埋蜜糖味,配帶有菠蘿香嘅醬汁都幾夾!椒鹽杏鮑菇(小食)杏鮑菇切成條狀,食落唔會乾,椒鹽味好出!鹵水乳鴿(小食)好有油香,肉質嫩滑,好多汁,食到舔舔脷!冰鎮海蜇頭(小食)感覺清新,佢帶有柚子味嘅醬汁同海蜇頭配搭新鮮椒鹽豬手 好大隻呀!聞到已經好香,肉質腍嫩,啖啖肉,食得好盡興,食完覺得即刻充滿骨膠原😝砂窩蟹粥裏面有幾隻蟹,我覺得好鮮,啲蟹肉都好嫩,推薦! 可以三到四個人食杏香海老丸估唔到杏仁同埋蝦滑球都幾夾,啲杏仁好香脆,蝦肉彈牙可口,good!今日食到勁飽,每一道菜份量十足,質素唔錯啊!
古法金錢雞

椒鹽杏鮑菇(小食)
杏鮑菇切成條狀,食落唔會乾,椒鹽味好出!

鹵水乳鴿(小食)
好有油香,肉質嫩滑,好多汁,食到舔舔脷!

冰鎮海蜇頭(小食)
感覺清新,佢帶有柚子味嘅醬汁同海蜇頭配搭新鮮

椒鹽豬手

砂窩蟹粥

杏香海老丸

今日食到勁飽,每一道菜份量十足,質素唔錯啊!
2020-07-09
2020-07-08 253 瀏覽
傳統手工粵菜😋😋回頭率高😎主打海鮮但其他小菜都有水準以價錢/味道/份量嚟講性價比高重點係媽媽👩🏻難得地話好啱食唔怪得晚市平日都全場爆滿推介🙌🏻🙌🏻🙌🏻🉐 #冰鎮舟山海蜇頭 入口好滑 咬落爽口 個汁酸甜開胃 覆天必食🉐 #蜜椒金薯牛肝連 牛肝連係牛腹部邊肋骨附近嘅肉 平時日式燒肉先會食到 真心特別嫩!油脂分布平均🈵牛味濃郁😋😋正🉐 #柑桔醬燒蝦球 蝦球🍤大大粒 脆身入面爽口彈牙 肉質新鮮 重點個醬🥰🉐 #滷水 呢度主要食豬嘅部位🐷 試咗#豬腳仔 熱上嘅好淋好入味 連軟骨都可以食埋另外食咗個麻辣肚絲,佛山薰蹄,以涼菜嚟講份量幾多,肚絲真係幾麻👍🏻 薰蹄都唔錯餐廳本身係冇甜品點嘅,但最後會為客人免費送上是日甜點一份
傳統手工粵菜😋😋回頭率高😎
主打海鮮但其他小菜都有水準
以價錢/味道/份量嚟講性價比高
重點係媽媽👩🏻難得地話好啱食
唔怪得晚市平日都全場爆滿

推介🙌🏻🙌🏻🙌🏻

🉐 #滷水 呢度主要食豬嘅
部位🐷 試咗#豬腳仔 熱上嘅好淋好入味 連軟骨都可以食埋

餐廳本身係冇甜品點嘅,但最後會為客人免費送上是日甜點一份

2020-07-06
  • 蜜椒金薯牛肝連
  • 柑桔醬燒蝦球
  • 豬腳仔
  • 冰鎮舟山海蜇頭
2020-07-07 281 瀏覽
冰鎮舟山海蜇頭,舟山海蜇頭晶瑩通透、外邊紫紅,口感厚身、爽脆多汁,配以柚子醋食用,味道酸甜、清新。生扣蠔皇鮑魚,鮑魚、冬菇經炆煮後,口感軟腍,好入味,鮑魚充滿蠔油味道、鮮味十足,小棠菜口感爽嫩,味道清甜。鮮鳳梨咕嚕肉,咕嚕肉口感脆香,肉質有咬口,配以鮮鳳梨食用,味道甜酸、清爽。順德奶奶卷,口感外脆內軟,奶味醇厚,味道香甜。椒鹽杏鮑菇,口感外酥脆內爽彈,配以炸蒜食用,味道咸香帶辣。金磚豆腐,口感外香脆內滑嫩,豆味香濃,配以泰式辣醬、喼汁、胡椒食用,味道更惹味。白飯2碗,飯粒軟硬適中,粒粒分明。鹽焗花生,味道香口,口感脆香。鐵觀音,茶味濃厚,啖啖清香。

順德奶奶卷,口感外脆內軟,奶味醇厚,味道香甜。

椒鹽杏鮑菇,口感外酥脆內爽彈,配以炸蒜食用,味道咸香帶辣。

白飯2碗,飯粒軟硬適中,粒粒分明。

鹽焗花生,味道香口,口感脆香。

鐵觀音,茶味濃厚,啖啖清香。
  • 冰鎮舟山海蜇頭
2020-07-05 651 瀏覽
見到神燈7月推出點心放題,$98任食,同老婆去試下。一星期前book枱,頭輪11:45-13:15,我地遲左15分鐘到,要搭枱,心諗唔係限聚唔可以搭枱咩🤔,不過算啦,鬼叫自己遲到。1.5小時放題,種類同味道都不過不失,龍🦐湯泡飯同乳鴿係幾好味😋。但入面啲侍應好有問題!首先,11:45-13:15,個侍應12:30未夠就叫last order,搭枱客問唔係完前半個鐘咩?侍應答:「唔得架,我地好多野做,好多野要準備,所以早啲last order」。原來除左點心任食,龍門仲任擺🤔。我地點左9樣野,漏單1樣。但眨吓眼就last order,唯有再點過。另外,店內冷氣不足,食到有啲熱,搭枱客忍唔住叫侍應開大啲冷氣,不負眾望既答案:「最大喇,冇得較」。侍應上菜時,成個托盤放係椅背度,完全冇理會櫈上面有個袋,整到油淋淋污糟晒,一句唔好意思都冇就走開,十分過份!到埋單,唔過$300冇得碌咭🤔⋯ 算啦,俾現金。點知埋單後,準時13:15分,全場熄燈熄冷氣!食客們第一反應:「嘩,咁浪漫呀💕」,然後放下狠話,拍枱走🚶🏻‍♂️!有食客投訢,侍應再黎一個神回:「冇辦法,我地要做第二輪」👍🏻星期日飲餐茶啫,唔駛咁呀
見到神燈7月推出點心放題,$98任食,同老婆去試下。

星期日飲餐茶啫,唔駛咁呀嘛⋯ 我地都係消費者,點解會受到咁既待遇。一間唔尊重客人既食店,我亦唔會再幫襯!

呢間神燈係我人生第一次被趕走既食店,好波👍🏻
2020-07-05
對於我們來說,神燈這家酒家比較陌生🤔,因為有超過五十年歷史。雖然現在是員工用舊店招牌重開,但人流仍然不減。老闆除了保留幾款舊菜式,亦加入自己改良過的新派中菜。店舖位於佐敦長樂街,環境挻大涼快🤭,上到大堂看很大個海鮮櫃,坐位間有一幅透明膠片阻隔著,所以食得更放心😊。餐牌有多款菜式選擇,我們就點幾個小菜吃吃看。💥冰鎮海蜇頭 HKD$98,朋友推薦靜靜吃這個😝,這前菜賣相晶瑩剔透,口感很爽脆有咬感😝😆,而且味道酸酸甜甜。夏天吃這個透心涼的前菜最好不過🤤🤤,是個很開胃的食物。💥紅燒乳鴿(隻) HKD$88,看到有就會點來吃,因為挻喜歡吃乳鴿呢♥️,而且酒家有生炸/紅燒兩款可選擇。這隻乳鴿的外皮做脆卜卜,賣相不錯呢🤭。肉質嫰滑挻多肉汁,很快就被吃清光了😍。💥水煮深海雪魚柳 HKD$138,水煮魚不太常吃所就點試吧。看著賣相就感覺到很辣🤣🤣,雖然外表紅紅的但其實可以自選辣度。魚份量不過不失,底下還有水晶粉可以吃🤤,吸收了醬汁所以味道不錯挻煙韌。💥鮮鳳梨咕嚕肉 HKD$108,這道菜也是常見的小炒之一,而且賣相挻吸引😋😋。用了鮮鳳梨所以口感更佳🤤,咕嚕肉肉質不會太韌,味道酸酸甜甜很開胃耶♥️。這個用來拌

💥鮮鳳梨咕嚕肉 HKD$108,這道菜也是常見的小炒之一,而且賣相挻吸引😋😋。用了鮮鳳梨所以口感更佳🤤,咕嚕肉肉質不會太韌,味道酸酸甜甜很開胃耶♥️。這個用來拌飯確實不錯,另有青紅椒作為點綴。
2020-07-03
15 分鐘 (堂食)
2020-07-03 613 瀏覽
今天去了吃68+10神燈海鮮酒家點心放題因為太多人,原本第二輪是1315開始要1330才入座乳鴿很熱很好吃其他正常可愛點心炒粉面飯不推薦漏單情況嚴重包括燒賣,各種椒鹽食品,我們點了通菜最後來了芥蘭1440突然關燈趕我們離開,而門口閘也下了一半
今天去了吃68+10神燈海鮮酒家點心放題

因為太多人,原本第二輪是1315開始要1330才入座

乳鴿很熱很好吃

其他正常

可愛點心

炒粉面飯不推薦

漏單情況嚴重

包括燒賣,各種椒鹽食品,我們點了通菜最後來了芥蘭

1440突然關燈趕我們離開,而門口閘也下了一半
2020-07-03
20 分鐘 (堂食)
  • 乳鴿
呢一間酒樓豬手係非常之好食呢一碟亦都係佢哋嘅最新推介入到去環境好大面積好大好舒服適合一家大細一家人去食飯我哋仲嗌左咕嚕肉每一碟餸都非常大碟係抵食嘅每一位服務員都非常服務質素都好好仲有要介紹大家飲佢哋呢間酒樓嘅玄米茶
呢一間酒樓豬手係非常之好食
呢一碟亦都係佢哋嘅最新推介
入到去環境好大面積好大好舒服
適合一家大細一家人去食飯
我哋仲嗌左咕嚕肉
每一碟餸都非常大碟係抵食嘅
每一位服務員都非常服務質素都好好
仲有要介紹大家飲佢哋呢間酒樓嘅玄米茶
見到酒家落廣告做HKD68任食所以想試下。廣告叫人WhatsApp訂枱但唔係覆WhatsApp係咩玩法?會唔會我訂嗰日full booking所以唔覆?無人知...

2020-07-02 220 瀏覽
一間非常推薦嘅中菜餐廳,入面好多傳統功夫菜式,出面比較難食到!同家人星期五晚去食,餐廳座無虛席,記得一定要提早book枱!招牌焗魚腸($108)好少地方可以食到,因為工序繁複,已經唔多餐廳會做。呢度仲要生焗魚腸,花更多時間,完全係心機菜!灑胡椒粉僻腥後,就趁熱食啦!蛋餅外脆內嫩,表面焦香,入口卻滿是魚腸甘香,好正!懷舊蝦多士($158)一向鍾意食蝦多士,香港仲有一D冰室可以食到,不過做得出色嘅真係唔多。估唔到喺神燈都可以食到高質蝦多士!出面通常都係用蝦膠,但呢度就用上原隻蝦,爽口彈牙。難得嘅係多士鬆化而不油膩,雖然好邪惡,但忍唔住食咗2大件!椒鹽豬手($46/件)估唔到呢度連豬手都可以食到,更估唔到嘅係豬手超級巨型!皮炸得酥脆可口,肉質仍然保持軟滑,充滿骨膠原。表皮灑滿椒鹽,惹味香口!柑桔醬燒蝦球($128)蝦球大大隻,用料新鮮,食落爽口彈牙,柑桔醬酸酸甜甜又唔會遮蓋蝦嘅鮮味,必點!梅菜蒸菜心($98)估唔到連一道菜心都可以咁好食!菜心好嫩,梅菜完全唔鹹,但可以令到菜心吸收鹹香,真係好好食!糯米炒膏蟹($488)膏蟹份量慷慨,蟹膏好多,糯米飯炒得乾身,每粒都充滿濃郁既蟹鮮,惹味飽肚!

招牌焗魚腸($108)

懷舊蝦多士($158)

椒鹽豬手($46/件)

柑桔醬燒蝦球($128)

梅菜蒸菜心($98)

糯米炒膏蟹($488)
2020-07-01 320 瀏覽
五月中買咗優惠券去試吓呢間新嘅神燈,必食炭燒乳豬,皮極脆而且已去肥。長腳蟹新鮮,味道甜美,蟹膏非常邪惡。蝦多士有兒時回憶感覺,另外小菜亦都好夠鑊氣。女待應服務態度超貼心,上菜嘅速度亦都好快,有機會會再嚟幫襯。
  • 炭燒乳豬  蝦多士
2020-06-29 400 瀏覽
今次5個為食妹出動黎到神燈海鮮酒家,大家都好滿意呢一餐!我地叫左海蜇頭、口水雞、乳豬、蝦多士同埋椒鹽九肚魚海蜇頭夠爽口,加埋酸酸甜甜既醋夠哂開胃口水雞雞肉嫩滑,個麻辣醬小小辣,食落去條脷都有麻痹嘅感覺,色香味俱全乳豬係神燈不可不叫既菜式,由餐廳親自泡製,脆卜卜又唔會油膩,我就鍾意點砂糖食,乳豬既肉都好滑,唔會係「鞋」果d,真心推薦個乳豬蝦多士而家唔係好多地方都有得食,個多士炸到脆身夠香口又唔會硬,用原隻鮮蝦肉特別鮮味,配埋個沙律醬食一流最後就係椒鹽九肚魚,新鮮熱辣,炸粉夠薄,魚肉好滑,外面既炸蒜同椒鹽夠惹味餐廳仲會送埋甜品,係麻蓉煎堆,食飽飽就返去啦,期待下次5個為食妹再去搵食!
今次5個為食妹出動黎到神燈海鮮酒家,大家都好滿意呢一餐!

我地叫左海蜇頭、口水雞、乳豬、蝦多士同埋椒鹽九肚魚

海蜇頭夠爽口,加埋酸酸甜甜既醋夠哂開胃

2020-06-21
2020-06-27 378 瀏覽
位於佐敦地鐵站B1出口附近的內街有家「神燈」,一進內已看到座無虛席的景象😱。到底這家店有什麼魅力呢?🤔1⃣ 冰鎮海蜇頭 $108 平時吃的海蜇都是條狀的,但這道菜的海蜇是一片片的。海蜇頭配上柚子醋,味道甜中帶清新的感覺,非常開胃、解膩☺️。-2⃣ 椒鹽豬手 $92(兩件) 這店的招牌菜之一😍,差不多每一枱也看到它的踪影🤣。豬手香脆可口,帶有孜然的香味,骨膠原十足。略嫌骨太多😭。-3️⃣ 即燒乳豬1/4 隻$228 脆皮乳豬🐖是我的最愛🥰!這道乳豬外皮香脆可口不在話下,最有驚喜的是乳豬肉嫩滑無比💯。-4️⃣ 鮮鳳梨🍍咕嚕肉 $118 咕嚕肉炸得很酥,鳳梨鮮而甜,有點喧賓奪主😂。-回頭指數:9/10(這店的食物質素很高,非常適合與家人來光顧☺️)

1⃣ 冰鎮海蜇頭 $108
2⃣ 椒鹽豬手 $92(兩件)
3️⃣ 即燒乳豬1/4 隻$228
4️⃣ 鮮鳳梨🍍咕嚕肉 $118
咕嚕肉炸得很酥,鳳梨鮮而甜,有點喧賓奪主😂。
2020-06-27 244 瀏覽
酒家裝修充滿古色古香風格,亭台樓閣的設計, 享用懷舊中菜, 十分融合, 互相輝映。冰鎮舟山海蜇頭小食$108浙江舟山出產的海蜇頭, 特別 爽口鬆化, 海蜇頭切成片狀 , 晶瑩通透似啫喱, 入口 爽脆冰涼, 不像海蜇皮的橡筋口感, 配上柚子汁, 酸酸地和冰冰涼涼, 炎炎夏日, 令人食慾大增。蠔皇鮮鮑伴松茸$98 一位原隻鮑魚圓潤肥厚,入口帶嚼勁, 炆得濃郁好入味, 無比鮮味,花菇和嫩綠西蘭花吸收了蠔汁精華,令人津津回味。啫啫大鱔滑雞煲$198大鱔滑雞煲原煲承上 , 保持溫度, 上枱時熱呼呼, 肉香四溢, 大鱔肉質鮮味彈牙, 新鮮貨色, 魚油十分豐盛, 配上軟滑的嫩雞, 滋味無窮 , 拌飯一流。碧綠炒蝦球$138蝦球大大粒, 爽口彈牙,好有鑊氣, 西芹顏色十分翠綠, 爽甜美味。最後送上芝麻煎堆仔, 外皮是香脆芝麻粒, 中間滿滿的甜甜 紅豆蓉,作飯後甜品, 完美作結。

冰鎮舟山海蜇頭小食$108

蠔皇鮮鮑伴松茸$98 一位