2020-10-28 360 瀏覽
太耐冇一家人外出食飯, 今晚就去左佐敦一間中菜餐廳----神燈海鮮酒家 食dinner。幸好有預早訂檯, 平日晚8點, 餐廳已經坐滿食客, 先送上前菜 揀左幾款小菜試試, 看過openrice, 呢幾款幾乎係必試款式!【蜜椒金薯牛肝連】HK$158選用左腹部邊肋脊附近既肉, 肉質好林, 濃郁肉香, 跟薯仔粒一樣, 表面包上左薄薄甜甜既蜜糖, 大人小朋友都中意!【松板茄子條】HK$58茄子切件再炸, 炸皮薄而脆口, 入面既茄子好林, keep到水份, 面層林上甜甜汁醬調味 【麥皮蝦】HK$248每隻蝦表面沾滿麥皮, 蝦殼表面有少少鹹蛋黃質地炸皮, 蝦肉彈牙結實 【法式芥末蝦球】HK$148蝦球已被拆殼, 每隻蝦球都有傑身質地既甜甜蜂蜜醬汁包住, 非常爽口彈牙, 雖然餐牌上介紹用左法式芥末跟三款酒調味過, 但食唔出有攻鼻芥末同埋酒既澀味, 整體甜甜的, 小朋友都食到。【神燈小炒皇】HK$158賣相色彩配搭吸引, 將多款配菜包括油條、豬板筋、腰果、馬蹄、蝦乾、四季豆炒起, 很有穫氣, 每款配料都平均沾到甜甜地醬汁。最後送上甜品-桂花糕臨走前睇到傳單, 原來呢度午市推出點心任食, 要再約朋友試

幸好有預早訂檯, 平日晚8點, 餐廳已經坐滿食客,

【法式芥末蝦球】HK$148
法式芥末蝦球

【神燈小炒皇】HK$158

最後送上甜品-桂花糕

臨走前睇到傳單, 原來呢度午市推出點心任食, 要再約朋友試試。
題外話/補充資料: 前菜$25 ,茶位$15/位
2020-10-23
蜜椒金薯牛肝連
法式芥末蝦球
2020-10-27 113 瀏覽
好耐無同屋企人一齊飲茶🍵難得今日大家都放假就黎左佐敦神燈海鮮酒家✨嘆個午市點心放題🥰環境闊落坐得好舒服😍嘆足90分鐘!夠曬時間❤️點心有好多選擇😍一次過試曬佢😋真心唔錯!紅燒乳鴿幾大隻🥰肉嫰又有肉汁😚真心好味!一定要點😍濃雞湯花膠米線 花膠軟糯爽滑 有美顏既功效👍金沙熊貓包🐼勁可愛😍堅流心✨奶黃味十分香濃😋沙律明蝦角🦐好少酒家可以食到🥰外皮好脆 蝦肉新鮮又彈牙杞子桂花糕🌼味道好清甜 淡淡既桂花味 食得出有加蜂蜜🥰👍豉汁蒸排骨 肉質夠鬆軟 真心唔錯👍胡麻醬茄子條🍆外皮金黃酥脆 加埋胡麻醬好滋味😋鮑汁鳳爪 鳳爪好夠腍好入味😋真心正晶瑩蝦餃皇 皮薄 蝦肉鮮美爽口😋蒜蓉炒唐生菜🥬 上湯杞子娃娃菜兩款都幾好味🥰👍
好耐無同屋企人一齊飲茶🍵

難得今日大家都放假

就黎左佐敦神燈海鮮酒家✨嘆個午市點心放題🥰

環境闊落坐得好舒服😍嘆足90分鐘!夠曬時間❤️

點心有好多選擇😍一次過試曬佢😋真心唔錯!

紅燒乳鴿幾大隻🥰肉嫰又有肉汁😚真心好味!一定要點😍

晶瑩蝦餃皇 皮薄 蝦肉鮮美爽口😋

蒜蓉炒唐生菜🥬 上湯杞子娃娃菜
兩款都幾好味🥰👍
2020-10-26
5 分鐘 (堂食)
2020-10-25 172 瀏覽
這間店位於佐敦,位置好方便,幾分鐘就到!我覺得出品唔錯,腸粉款式比較少,特別推介的是乳鴿,其他份量比想像中多!個茶壺超重,大家有冇感受到?😂花膠米線:比想像中大碗🤣花雕雞翼:不是太入味紅燒乳鴿😍:這個好食,推介俾大家👍🏻👍🏻而且仲係,任食的蝦餃,燒賣:做得不錯,皮不會太薄也不會太厚豬仔叉燒包:賣相已經夠吸引和打卡了,不過我覺得肉有少少油杞子桂花糕😍:清新的桂花香味,作為完美的句號Total價錢$178,是超抵吃!
花膠米線:比想像中大碗🤣
花雕雞翼:不是太入味
紅燒乳鴿😍:這個好食,推介俾大家👍🏻👍🏻而且仲係,任食的
蝦餃,燒賣:做得不錯,皮不會太薄也不會太厚
豬仔叉燒包:賣相已經夠吸引和打卡了,不過我覺得肉有少少油
杞子桂花糕😍:清新的桂花香味,作為完美的句號
Total價錢$178,是超抵吃!
2020-10-25
2020-10-25 953 瀏覽
今次來到燈神海鮮酒家,午市時段既點心放題,可以90分鐘任食點心同小食等等,我地試咗唔同菜式。但係講食物之前,真係要遺下酒家既裝修風格,非常古色古鄉,連茶壺都好有feel午市點心放題 $168 (每位)金莎熊貓包 (兩個)(美味指數: 😋😋😋😋)可愛熊貓做型,入面係香滑既流沙奶黃餡,打卡一流炸雲吞(美味指數: 😋😋😋😋😋)脆卜卜既外皮,包住美味既餡,非常搭配,層次豐富,係飲茶必食既點心金磚豆腐粒(美味指數: 😋😋😋😋)香脆既表皮下,有著嫩滑的豆腐,熱辣辣既一口椒鹽豆腐粒,每粒都均勻沾上椒鹽,惹味可口黃金炸饅頭(美味指數: 😋😋😋😋)炸到金黃色鬆脆既饅頭,沒有過分的油膩感和油味,咬下去真的聽到鬆脆的聲音,外脆內軟紅燒乳鴿(美味指數: 😋😋😋)乳鴿有兩種口味,有紅燒同滷水,我地就試左紅燒乳鴿,乳鴿炸到外層香脆,好惹味😋整體食物質素:3 / 5💰性價比:3 / 5👍推薦指數:3 / 5

午市點心放題 $168 (每位)

金莎熊貓包 (兩個)
(美味指數: 😋😋😋😋)
可愛熊貓做型,入面係香滑既流沙奶黃餡,打卡一流

炸雲吞
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

金磚豆腐粒

黃金炸饅頭

紅燒乳鴿
(美味指數: 😋😋😋)

😋整體食物質素:3 / 5
💰性價比:3 / 5
👍推薦指數:3 / 5
相信唔少人都聽過呢間有五十年歷史嘅神燈海鮮酒家而佢最出名嘅當然係中午點心放題😜任食超過50 款點心同小茶除咗一般點心外,仲有一啲特式點心小茶:雞湯花膠米線、紅燒乳鴿、手搖溏心皮蛋、鮮茄龍蝦湯泡飯等!一落單其實上菜都好快~🌠雞湯花膠米線估唔到放題點心都有花膠米線,而且味道唔錯~配花膠夠厚、口感軟滑,膠質豐富, 味道清香😜再搭香濃雞湯米線,真係滋味滿瀉😆養顏亦低脂,必食!🌠金沙熊貓包造型可愛,呃like之選📸📸📸只要輕輕一擠,流沙就會係熊貓嘅鼻孔流出濃濃嘅流沙😆🌠紅燒乳鴿呢款絕對係回本之選😜油脂甘香的紅燒乳鴿肥瘦適中,肉嫩而入味,小翅部位脆到可以用牙齒咬斷😏🌠川麻口水雞翼估唔到酒樓都可以著川麻口水雞做得咁好食!辣中帶香、香中帶麻,再配嫩滑雞翼!令人回味😆🌠 紅棗糕呢到嘅紅棗糕值得一試~口感軟糯煙韌,好有咬口,味道清甜,每一啖嘅紅棗味好重😆五十幾年歷史果然名不虛傳😜點心放題可以食到咁多款傳統點心,吃貨嘅各位必定可以係到食過夠本!
相信唔少人都聽過呢間有五十年歷史嘅神燈海鮮酒家

而佢最出名嘅當然係中午點心放題😜
任食超過50 款點心同小茶

一落單其實上菜都好快~

🌠雞湯花膠米線

估唔到放題點心都有花膠米線,而且味道唔錯~

🌠金沙熊貓包

🌠紅燒乳鴿

🌠川麻口水雞翼

🌠 紅棗糕

2020-10-20 171 瀏覽
.好耐無去過飲茶 今次試一試午市點心放題佐敦神燈海鮮酒家推出$168午市放題🥟可以食足90分鐘~夠晒時間慢慢嘆menu都算多選擇紅燒乳鴿都可以任食真係第一次見不是特別大隻 但新鮮出爐都幾香脆可口皮脆肉嫩好Juicy另外亮點有濃雞湯花膠米線、鮮茄龍蝦湯粒粒泡飯兩款份量都唔少 適合開心share金沙熊貓包造型可愛打卡一流入面係香滑的流沙奶黃金磚豆腐粒和鮑汁鳳爪都幾好食仲有出面比較少見的順德奶奶卷同椒鹽金針菇
好耐無去過飲茶 今次試一試午市點心放題
佐敦神燈海鮮酒家推出$168午市放題🥟
可以食足90分鐘~夠晒時間慢慢嘆

menu都算多選擇
紅燒乳鴿都可以任食真係第一次見
不是特別大隻 但新鮮出爐都幾香脆可口
皮脆肉嫩好Juicy
另外亮點有濃雞湯花膠米線、鮮茄龍蝦湯粒粒泡飯
兩款份量都唔少 適合開心share
金沙熊貓包造型可愛打卡一流
入面係香滑的流沙奶黃
金磚豆腐粒和鮑汁鳳爪都幾好食
仲有出面比較少見的順德奶奶卷同椒鹽金針菇

2020-10-20 128 瀏覽
今晚放工後跟老公去佐敦食舊香港風味的中菜館,非常期待。其實我很久沒有吃過懷舊香港風味的小菜,加上店員推介特色小菜,更加令人食指大動。星洲麥皮蝦蝦大隻,外殼炸得金黃又鬆脆,麥皮很香,沾滿蝦身,仲食到蛋黃咸香味,蝦肉結實,少少辣辣地,送酒一流。法式蜂蜜芥茉蝦球老公很愛佢既香甜醬汁,沾染了整個蝦身,很惹味。蝦球很大隻,起殼方便食用,仲有蝦膏,肉質爽口彈牙,外層炸漿很薄脆。神燈小炒皇有別於一般的小炒皇,多了份油香及鮮味,有豬板筋,油條粒,豆角條,腰果,生曬蝦乾,馬蹄粒等。口感十足,不算太辣但很惹味,鑊氣十足招牌焗魚腸功夫餸菜真係唔簡單,用上鯇魚腸,肥美甘香,仲有陳皮味道,很香果味,加入肉絲,蛋漿,很滿足,加上用了瓦砵蒸焗,很有舊香港風味。黑松露脆米炒飯老公唔食飯係唔得,我欣賞佢味道適中,黑松露沒有搶去海鮮味道,有蝦粒,貝柱粒都很鮮味,老公中意脆米粒,很咬口,米飯炒得很乾身。
今晚放工後跟老公去佐敦食舊香港風味的中菜館,非常期待。

星洲麥皮蝦

法式蜂蜜芥茉蝦球

招牌焗魚腸

黑松露脆米炒飯

2020-10-19 298 瀏覽
神燈海鮮酒家 樓高兩層 裝潢典雅 設有卡位 環境乾淨舒適小菜種類不少 除了懷舊菜式 如招牌焗魚腸 最近還推岀了環球三蝦祭 三聖芝脆焗龍蝦 x 法式蜂蜜芥末蝦球 x 星洲麥皮蝦茶位 $15/位前菜 $25酸白蘿蔔 非常爽口 酸酸甜甜很開胃▪️法式蜂蜜芥末蝦球 $148超級推介的一款蝦球外皮炸得香脆 薄身不油膩 蝦肉鮮甜彈牙 配上蜂蜜芥末 甜甜的 帶一絲微酸 很適合嗜甜的我▪️神燈小炒王 $158很多款配料的小炒!油條 豬板筋 腰果 馬蹄 蝦乾 四季豆 想不到這幾款食材走在一起 味道又挺不錯每樣食材都裹滿醬汁 甜甜的 微辣挺惹味 重點是很有鑊氣油條超脆!馬蹄爽甜多汁!豬板筋肉質爽滑 不柴不韌四季豆清甜爽口 配上腰果 蝦乾 口感味道豐富▪️星洲麥皮蝦 $248麥皮蝦挺大一隻麥皮香脆帶點微辣 入口淡淡牛油香▪️蟹肉菠菜豆腐盒 $118豆腐盒的口感彷如玉子豆腐般嫩滑帶淡淡雞蛋香味面層有絲絲蟹肉跟菠菜 味道較為清淡若能多點蟹肉就好了▪️砂鍋蟹粥 $168店員會在客人面前烹煮蟹粥 再為客人添上 特別欣賞蟹粥的温度都能夠保持 店員更會留意客人是否已吃完一碗蟹粥 問客人是否需要再添上砂鍋蟹粥約能裝滿六碗 蟹粥鮮甜
神燈海鮮酒家 樓高兩層 裝潢典雅 設有卡位 環境乾淨舒適

超級推介的一款

▪️神燈小炒王 $158
神燈小炒王

每樣食材都裹滿醬汁 甜甜的 微辣挺惹味 重點是很有鑊氣
油條超脆!馬蹄爽甜多汁!
豬板筋肉質爽滑 不柴不韌

面層有絲絲蟹肉跟菠菜 味道較為清淡
若能多點蟹肉就好了

▪️砂鍋蟹粥 $168
砂鍋蟹粥

砂鍋蟹粥約能裝滿六碗 蟹粥鮮甜帶鹹味 淡淡蟹香 略嫌蟹粥不夠綿密濃稠
當中有兩隻經醃製帶鹹味的蟹 兩隻都有蟹膏

旁邊還附有蔥花 橄欖菜 白胡椒
跟朋友都特別欣賞帶鹹香的橄欖菜 令鮮味更突岀

整體而言 小菜有水準 環境舒適 店員服務唔錯 可以再戰 特別推薦 法式蜂蜜芥末蝦球 神燈小炒王

2020-10-19 182 瀏覽
好耐都無去茶樓飲茶 今日一飲決定去盡d 食午市點心90分鐘放題🤩 呢間酒樓裝修比較新式 所以都坐得好舒服😌一入座就可以先揀飲咩茶 呢度最特別係可以揀玄米茶 所以我哋都試咗 味道幾清新好飲👍🏻講食物選擇都好多 最回本 見到每枱都一定會叫既一定係紅燒乳鴿😝 唔係特別大隻 不過一樣好新鮮熱辣 香脆可口🤩 我地仲食左好多唔同點心 推薦既有椒鹽金針菇 金沙熊貓包 沙律明蝦角 鮮蝦炸雲吞同順德奶奶卷👅 呢度嘅炸物真係做得唔錯 椒鹽金針菇出邊酒樓比較少見 炸得好香脆 加上椒鹽係好正既佐酒小食😂 金沙熊貓包唔只造型可愛 最緊要係入邊鹽蛋奶黃夠流心 仲要唔會好大個 岩哂放題可以試多幾款嘢食👍🏻 沙律明蝦角 鮮蝦炸雲吞入面隻蝦都幾大隻 都係果句最緊要夠熱同香脆🤤 順德奶奶卷而家都唔係好多地方有得食 所以都可以叫你試吓🌟

講食物選擇都好多
2020-10-18 129 瀏覽
假日同朋友去食點心放題🤩,$168+$10茶錢+10%服務費 就可以90分鐘內 無限享受美味港式點心😋,岩晒我地呢啲大食既人😝。.茶有3種選擇:普洱、鐵觀音、玄米茶,揀左玄米茶,茶壺入面有2大個茶包🤩,$10抵俾😆。.食物分了幾大類,有:蒸籠點心、涼伴小食、炸物、青菜、粉麵飯、甜品。.當中 豬仔叉燒包 和 金莎熊貓包(流沙奶黄包) 造型超可愛,金莎熊貓包 仲非常流心😋。紅燒乳鴿 實屬回本既最佳選擇😆,美味程度更勝其他酒樓逐隻計$40-50蚊果啲,肥瘦適中又多肉汁💯,一個人食左2隻🤩超滿足。濃雞湯花膠米線有4舊花膠,都幾抵食👍🏼。台風炒新竹米粉 炒得好有獲氣💯,又乾身又彈性又惹味,仲有好多蝦同肉絲做配菜😋。金磚豆腐粒、椒鹽茶樹菇 和 順德奶奶卷 都炸得好香脆可口🤤,炸粉又薄,調味同口感都好好。至於 紅棗糕 和 杞子桂花糕 味道都好出色,紅棗味香濃,桂花味清香💯。

濃雞湯花膠米線有4舊花膠,都幾抵食👍🏼。

2020-10-18
午餐
🥢佐敦高質小菜椒鹽豬手星洲麥皮蝦🥢之前一直想來想去,想搵一間有質素又坐得舒適又高質的中菜同屋企人慶祝,發現這間在佐敦的海鮮酒家,在網絡平台上有不少好評,而且價錢不貴,決定試試質素如何🥢坐低發覺菜式除了平常的小炒,仲有不少手工粵菜,焗魚腸,海蜇頭等,最吸引我的竟然有星加坡旅行時食過的麥皮蝦,當然一定要試試🥢星洲麥皮蝦(8隻)$248淡啖的奶香味加上大蝦的蝦膏香,還有麥皮的脆香口感,麥皮中帶炸香了的香葉,蝦跟燕麥片一齊食,味甜香口,惹味非常🥢法式蜂蜜芥末蝦球$148餐牌介紹用上法式芥末,加上葡萄酒,雪梨酒,蘋果酒,三款酒品調製醋跟芥末去整成的,食落味道蜂蜜的甜脆脆的口感,帶點清新的果香🥢神燈小炒皇$158這裡的用上了豬板筋,炸油條,四季豆,馬蹄,腰果,蝦乾,食落超香口,油條炒到脆卜卜,炒得好夠鑊氣🥢椒鹽豬手(兩件起)$46/件這個又是必食之一,食落皮脆內滑,可以用刀叉食或手套拿起食,咬落去超級柔軟,很腍而軟滑充滿骨膠原🥢四川辣子雞(半隻)$168喜歡辣味的朋友不要錯過,這款辣子雞辣得來順喉,香料味十足,不過過辣太嗆喉🥢前菜$25 ,茶位$15前菜
🥢佐敦高質小菜椒鹽豬手星洲麥皮蝦

🥢星洲麥皮蝦(8隻)$248

🥢法式蜂蜜芥末蝦球$148

🥢神燈小炒皇$158

🥢椒鹽豬手(兩件起)$46/件

🥢四川辣子雞(半隻)$168

🥢前菜$25 ,茶位$15
前菜的酸蘿蔔非常爽甜,酸甜到適中,個人好喜歡這清爽口感

🥢一間非常之高質嘅酒家,地點位置都好方便,而且有卡位可以坐得幾舒服,店員都覺得有禮,食物感覺高質而且價錢適中,所以整體來講都值得一試

• 星洲麥皮蝦
  • 椒鹽豬手
  • 小炒皇
2020-10-16 166 瀏覽
好耐冇去過飲茶啦😆今次仲要系第一次食午市點心放題呢間食物嘅質素都唔錯,而且仲好抵食,每樣點心嘅份量都唔算太多,可以一次過試多幾款💗我就比較喜歡食以下呢幾款👇🏻🥢金磚豆腐粒:外皮香脆,裡面嘅豆腐超滑,椒鹽嘅比例剛好🥢順德奶奶卷:呢個點心唔系好多地方有得食,外皮都系炸到好脆,裡面系好香甜嘅奶🥢金沙熊貓包:外形好可愛,打卡一流,入面系香滑嘅流沙奶黃🥢黃金炸饅頭:看似系平平無奇嘅小炸饅頭,但點完煉奶再咬落去,比起平時嘅炸饅頭系爆脆好多,裡面又鬆軟,真系第一次食甘脆嘅饅頭🥢鮑汁鳳爪:炆得夠淋又夠入味,值得一試仲有晶瑩蝦餃皇,紅燒乳鴿,沙律明蝦角,豬仔叉燒包,杞子桂花糕等,味道都唔錯😋
好耐冇去過飲茶啦😆今次仲要系第一次食午市點心放題
我就比較喜歡食以下呢幾款👇🏻
🥢金磚豆腐粒:外皮香脆,裡面嘅豆腐超滑,椒鹽嘅比例剛好

🥢金沙熊貓包:外形好可愛,打卡一流,入面系香滑嘅流沙奶黃

🥢鮑汁鳳爪:炆得夠淋又夠入味,值得一試

邊個話海鮮酒家淨係食中式野?有冇諗過酒家都可以食到星洲麥皮蝦仲有法式蝦球?燈神海鮮酒家 @lanternseafood.restaurant 今次絕對俾到驚喜我🦐星洲麥皮蝦第一次喺香港搵到星加坡風味嘅麥皮蝦麥皮整到香脆可口包住新鮮嘅彈牙海蝦口感鬆脆非常鮮美而且隻隻都有膏㗎🍤法式蜂蜜芥末蝦球香甜可口嘅芥末醬帶陣陣酒味鮮味十足蝦球爽脆又大隻認真抵食🥘燈神小炒皇酒家著名嘅小菜同出面嘅小炒材料有啲唔同有豬肉粒,蝦干,四季豆,馬蹄,腰果等等別具心思🐣酸薑溏心皮蛋溏心皮蛋就食得多不過完全唔苦嘅皮蛋唔係度度有仲要溏心既部分有超多見到就想食🍜招牌焗魚腸係傳統嘅砵仔焗魚腸入口非常軟滑保留到魚既鮮味完全唔腥🍛金湯海皇豆腐好食到尖叫既小菜金湯係由咸蛋黃碎煮成海鮮勁多而且走鮮甜有魚,帶子,蝦等等不得不試酒家環境氣氛不俗好啱一家大細黎食店員親切貼心有禮貌有賓至如歸既感覺感動
邊個話海鮮酒家淨係食中式野?
有冇諗過酒家都可以食到星洲麥皮蝦

認真抵食

🥘燈神小炒皇
酒家著名嘅小菜
同出面嘅小炒材料有啲唔同
有豬肉粒,蝦干,四季豆,馬蹄,腰果等等
別具心思

店員親切貼心有禮貌
有賓至如歸既感覺
感動
2020-10-11 235 瀏覽
一星期前看到這點心放題(10月5日,網上新聞介紹),假期收費是$118+$10茶位費用及免加一,咁10號晚打電話去訂位就無問到價錢,今天11號中午去到,話收費為$168,那麼來到也試試吧,門口知客小姐話比九折,食品算不上好食,只是一般,環境也不是新裝修,服務員雖然沒有催促夠時間(90分鐘放題),但也有2~3次來看我們的用餐時間(當時全場只是一半的入座率),到結帳時,是$168+$10茶位費用+加一服務費+九折,變相加一及九折互相抵消(即係沒有了九折的優惠!),每位是$178,以這$178價錢對比食物+環境+服務,絕對不是優惠,肯定一試冇回頭!!!
2020-10-11
2020-10-10 155 瀏覽
今次就試咗間好特別嘅酒家,聽到名已經好有神秘感,我哋兩個人叫咗5道菜色,每道都係好多其他酒家都係食唔到嘅,每碟都好大碟,但係我哋平時都好細食,但係食落係好開胃, 最後都食得曬。首先呢個係蜜椒金薯牛肝連,呢道菜式我哋平時都未試過,係餐廳嘅侍應話好多人都叫,所以我哋就即管笑嚟試下, 意想不到地好食。薯仔外面嗰層非常最好脆口,黑椒同埋牛肝連食落特別惹味同香口。 另外都叫咗個蒜蓉金菇娃娃菜 ,最欣賞嘅係佢個汁, 連埋金菇同娃娃菜食起上嚟, 真係唔錯㗎。之後有佢嘅招牌菜色,就係神燈小炒王,裏面就有好多款唔同嘅中菜炒埋一碟,我最鍾意裏面嗰啲馬蹄腰果 仲有油炸鬼喺度 ,食落去嗰啲口感非常豐富 ,炒得好有鑊氣, 而且味道都恰到好處,有啲鹹有啲甜好惹味。 另外叫咗兩款蝦嘅菜式,一款係法式芥末蝦球,一款係麥皮蝦。法式芥末蝦球好大粒, 而且煎得都幾乾身 , 微微脆口 ,配埋啲法式芥末味亦都好特別,芥末味唔會太辣,都可以帶起蝦嘅鮮味 ,麥皮蝦可以係話成晚嘅最鍾意嘅菜式, 份量都幾多,味道仲好食過平時最鍾意嘅鹹蛋蝦, 每人隻蝦肉身都係非常彈牙 ,同埋竟然用呢種嘅方式去煮 ,都可以食到蝦嘅鮮味,今次真係煮得好出

另外叫咗兩款蝦嘅菜式,一款係法式芥末蝦球,一款係麥皮蝦。法式芥末蝦球好大粒, 而且煎得都幾乾身 , 微微脆口 ,配埋啲法式芥末味亦都好特別,芥末味唔會太辣,都可以帶起蝦嘅鮮味 ,麥皮蝦可以係話成晚嘅最鍾意嘅菜式, 份量都幾多,味道仲好食過平時最鍾意嘅鹹蛋蝦, 每人隻蝦肉身都係非常彈牙 ,同埋竟然用呢種嘅方式去煮 ,都可以食到蝦嘅鮮味,今次真係煮得好出色, 可以話係 滿分之作,而且每個蝦頭都有好多蝦膏喺度。