2020-10-03 216 瀏覽
自從上次食完點心放題,覺得神燈唔太差,順道行過佐敦諗唔到食乜,就決定隨意在此食個晚餐。去過好多地方,一見到蝦多士我就會點,因為實在好愛呢一個菜式。蝦多士用整隻大蝦而唔係只係蝦膠,用料唔錯,賣相都幾好,可惜油溫控制問題,炸出來多士好似浸了滿滿的油,入口感覺太油膩。呢度有兩個小炒王,一個係傳統小炒王,但我哋今次叫咗神燈小炒王,佢用上油炸鬼片、豆角、豬頸肉、蝦乾、馬蹄及腰果,唔算辣,辣度咸度都做得好適中,炒得好有鑊氣同香口。啫啫生菜煲一上枱就覺得好香,都係鑊氣同溫度嘅問題,控制得好就會好食。部長推介呢一道蜜椒薯仔牛肝連,牛肝連係牛胸口嘅肉,唔係我最初以為嘅內臟。油香味重又唔會太un,感覺其實有啲似安格斯牛。反正牛肉加埋黑椒同蜜汁,係一個好保險嘅配搭。呢度其中一個招牌菜係椒鹽豬手。作為一個鍾意食煎炸野嘅人,呢度豬手做得認真唔好。椒鹽味太單一,而且同蝦多士一樣,係油溫控制嘅問題,豬手食落去都係太油膩。簡單來講,今晚嘅炒野算係相當出色但係炸品就唔OK了。

簡單來講,今晚嘅炒野算係相當出色但係炸品就唔OK了。
2020-10-02
  • 蜜椒薯仔牛肝連
  • 神燈小炒皇
2020-09-28 219 瀏覽
地下編排座位阿姐話11:40可以上去,上到去又叫我落番去,話要答45先可以上去,仲死口話留下呀姐無咁講過,其中一個男經理,仲串串供咁話,大家嘈尼都無用,完全唔當客係客,都算,啲樓面呀姐真係一啲態度都無,雖然話係食仼食點心,但都唔洗俾錢受人氣,見人comment 都話,啲呀姐攞點心俾你,係叫你揸住,完全唔理你係咪食緊野。簡單來講,點心一般,可以話係抵食,但酒樓完全無心做生意,俾118尼受氣。以後幾便都一定唔會幫襯。疫情下 3人枱同隔離3人枱 ,近到我一轉身都夾到隔離枱啲送 。。。
15 分鐘 (堂食)
2020-09-28 317 瀏覽
9 月已經是hk$88+10了,  反而合理, 因為無加一服務費, 中午分兩場, 12:00 noon & 1:35p.m. 我們是1:35p.m. 場, 早5 mins 到, 登記了,  比台號我,  夠鐘便全部人同時上樓入場,  好似去戲院睇戲咁。間酒家好細, 樓底又唔高, 好彩唔洗搭台。一坐下來無耐, 我們第一轉便選了菜心及芥蘭,  想吃住菜來配其他點心, 點知最遲來的便是菜, 怎樣到尾剩食菜呢 ? 而好多人一入坐便 order 紅豆糕及馬豆糕, 即到, 可能因為唔洗cook, 在冰箱取出很易。最有趣是睇下其他人order 什麼點心,  好多人都order 乳鴒, 我們都照樣做, 一般出面賣hk$38 隻, 真係容易回本之選,  另外花膠米線都多人order。而蝦餃的外皮太厚。口水雞都夠滑。金磚豆腐粒是我最喜歡的。
2020-09-09
2020-09-24 240 瀏覽
其實未揾到可以用whatsapp訂前,試過打成10幾個電話,吾係話正在使用中,就係比人cut線.之後經WhatsApp book左12pm食點心,準時去到,reception冇人上左一層,有個帶口音既阿姐問我幾位,我話''我book左12點2位..."我都未講完,佢就開始好大聲鬧"我咪叫左你早15分鐘到囉!!!!!"我話"下?從來冇人通知過我喎" 佢更激動"點會冇呀?我個個都有講㗎!好睬我仲有張枱姐....!!坐依張啦!" 我本來想比個WhatsApp message佢自己睇番,但佢已經走左.🤬🤬🤬🤬🤬一入門口就比佢呼喝!如果吾係同屋企老人家食廢事佢又行一轉揾第2間,我走左啦! 點心紙,你order既野食,10樣有6樣永遠都吾會到,有個阿姐推住車野食,問"你有冇order蝦餃呀?""個湯飯好食,你要吾要呀?"有D野食可以重覆出3次比你,但其實已經食曬好耐.基本上,好多點心都吾熱,味道...其間,另一帶口音阿姐12:30pm準時由門口第一張枱開始叫"lasy order,而家好叫一陣冇得再叫!"去到隔離枱,佢又同3位女食客好大聲咁"我而家同你講lasy order 呀!姐係而家要最後點菜
之後經WhatsApp book左12pm食點心,準時去到,reception冇人上左一層,有個帶口音既阿姐問我幾位,我話''我book左12點2位..."我都未講完,佢就開始好大聲鬧"我咪叫左你早15分鐘到囉!!!!!"我話"下?從來冇人通知過我喎" 佢更激動"點會冇呀?我個個都有講㗎!好睬我仲有張枱姐....!!坐依張啦!" 我本來想比個WhatsApp message佢自己睇番,但佢已經走左.🤬🤬🤬🤬🤬一入門口就比佢呼喝!如果吾係同屋企老人家食廢事佢又行一轉揾第2間,我走左啦! 點心紙,你order既野食,10樣有6樣永遠都吾會到,有個阿姐推住車野食,問"你有冇order蝦餃呀?""個湯飯好食,你要吾要呀?"有D野食可以重覆出3次比你,但其實已經食曬好耐.基本上,好多點心都吾熱,味道...其間,另一帶口音阿姐12:30pm準時由門口第一張枱開始叫"lasy order,而家好叫一陣冇得再叫!"去到隔離枱,佢又同3位女食客好大聲咁"我而家同你講lasy order 呀!姐係而家要最後點菜呀!!"其中一個姨姨都大聲答 "我而家同你講我地吾洗呀!"阿姐即刻話吾好意思就行左去.服務差劣,不了
2020-09-21 476 瀏覽
首先,要講一講個環境先,佢樓底唔高,無窗,枱與枱之間又放得好近,所以有焗促同迫感覺第一輪上菜的食物其實佢哋大部分食物都是水平之下,所以只提一提重點值得食的有:1。桂花糕,清香而且不太甜;不過要注意,雖然呢度係放題點心,但我哋想再加時,佢哋話賣曬2。順德奶奶卷同出面用麪包糠的做法不同,所以外皮較薄而且脆;不過同樣要注意,雖然呢度係放題點心,但我哋想再加時,佢哋話賣曬3。炸雲吞炸得酥脆,蝦也大粒(唔夠Quota 放相)4。台式新竹米粉因為新竹米粉太好食,所以正常來講都唔會難食得去邊,料就少左啲,不過係我唔好彩姐,見到同枱的食客個碟的料都多。味道唔會太鹹,都炒得夠乾身。個人不太喜歡的有無論係滷水鴿定紅燒鴿,都好肥,又無味滷水鴿紅燒鴿荳沙煎堆仔呢個個內餡無咩問題,唔會好甜,但個煎堆外皮硬到好蛋殼咁豬仔叉燒包個包唔鬆軟,又韌,個餡又濕又得個甜字懷舊魚翅餃又係個餃皮硬到乾,內餡唔知食緊咩咁晶瑩蝦餃晶瑩蝦餃一啲都唔晶瑩,個皮好厚,蝦無彈,但大粒,無荀絲鼓汁鳳爪本人唔食鳳爪,所以轉述同行友人意見,有怪味炸物類,都係行清淡路線,就算個名有無椒鹽2字都係無味的,但好在佢炸得夠香脆(魷魚除外,椒鹽魷魚炸得外

第一輪上菜的食物
其實佢哋大部分食物都是水平之下,所以只提一提重點
值得食的有:
杞子桂花糕
2。順德奶奶卷
順德奶奶卷
3。炸雲吞
炸得酥脆,蝦也大粒
(唔夠Quota 放相)

4。台式新竹米粉
味道唔會太鹹,都炒得夠乾身。
台風炒新竹米粉
個人不太喜歡的有
無論係滷水鴿定紅燒鴿,都好肥,又無味

滷水鴿
紅燒鴿
紅燒乳鴿
荳沙煎堆仔

呢個個內餡無咩問題,唔會好甜,但個煎堆外皮硬到好蛋殼咁
荳沙煎堆仔
豬仔叉燒包

個包唔鬆軟,又韌,個餡又濕又得個甜字
豬仔叉燒包
懷舊魚翅餃

又係個餃皮硬到乾,內餡唔知食緊咩咁
晶瑩蝦餃

晶瑩蝦餃一啲都唔晶瑩,個皮好厚,蝦無彈,但大粒,無荀絲
鼓汁鳳爪

本人唔食鳳爪,所以轉述同行友人意見,有怪味
豉汁蒸鳳爪
(魷魚除外,椒鹽魷魚炸得外皮較硬,唔脆
)(唔夠Quota 放相)

鮮茄龍蝦湯飯
(唔夠Quota 放相)
都係清淡路線,有蕃茄粒,但無咩蕃茄咩,海鮮料也很少

最後要講一講,呢度係半自助形式的服務,除左落單同上菜之外,其他野都係要自己來。 茶都唔洗揀,上到去己經沖好咗放係枱上。醬汁要自己出去拎,問下啲待應係邊拎,佢哋都好不耐煩地指一指,望都唔望你。
衛生方面也麻麻,一入座,已經睇到放好左係餐桌上面的餐具唔多乾淨,有少少污垢,但無職員閒幫你換,唯有自己抺一抺。
然後用餐途中,無人會幫你收碟,所以要自己拎走或者自己疊起。(上菜個個要同收碟個個唔同人做,但佢哋無負責收碟的待應)
仲有一點三十五分入座,落左單,但兩點三就叫你last order,但你第一轉叫的野都未來齊。
然後你last order 叫左的野又無來到,我叫咗蝦餃,但無來到
另外一個問題係,問佢加單的野,佢會話賣曬,順德奶奶卷同桂花糕都係咁的情況。
最後呢度埋單只收現金,較唔方便。
總括而言,呢度食飲茶食點心都急,因為又無人收碟,雖然點心上得都快,但都無位放點心。
無上茶樓嘆茶的感覺,而且點類型少,連腸粉,牛栢葉等基本野都無。
晶瑩蝦餃皇
鮮茄龍蝦湯粒粒泡飯
2020-09-19
5 分鐘 (堂食)
2020-09-21 264 瀏覽
限聚令放寬至4人,就打算一家4大人去飲放題茶,因為睇到面書太多廣告賣哩間酒樓,最吸引係有乳鴿,所以就打電話去預約竟然有位,電話仲千叮萬囑11:45一定一定要到,拎枱号當日11:40到人山人海,個個企晒喺門口等,我哋拎咗枱號,繼續等,問一問幾點入得去,回答啲人上去,跟住上就得我哋俾安排坐一張12人大枱我哋立即落單不過可能太多人全部一次過落單,所以有啲混亂問一句呀姐有嘢未到,回答做唔切,要等我哋係食90分鐘放題,11:45入場,12:30就已經last order好趕大至上點心係麻麻哋,炸物就可以嘅,分量較少
,所以就打電話去預約
竟然有位,電話仲千叮萬囑11:45一定一定要到,拎枱号

當日11:40到

我哋俾安排坐一張12人大枱

我哋立即落單
不過可能太多人全部一次過落單,所以有啲混亂
問一句呀姐有嘢未到,回答做唔切,要等

好趕
大至上點心係麻麻哋,炸物就可以嘅,分量較少
2020-09-19 405 瀏覽
其實首先我想表示嘅係,我哋嘗試打電話訂位打咗一個星期但係都打唔入,但既然咁想試,我哋就膽粗粗去嘗試Walk in。中午12點未算很多人,所以都成功Walk In。食物有數十款選擇,都算好多,回本菜式應該包括紅燒乳鴿、花膠米線、龍蝦泡飯。除咗我哋之外我哋見到其他人都叫好多乳鴿。乳鴿就稍為老咗少少,但叫嘅人好多,所以都係理解嘅。整體來講, $88真係物有所值,如果食得野多嘅小朋友及年輕人就更加抵啦,味道係一般唔錯。唯一就係落單相當混亂,你叫咗嘅嘢就催好耐都唔嚟,你冇叫嘅嘢就嚟咗。唯有當佢食omakase啦。

乳鴿就稍為老咗少少,但叫嘅人好多,所以都係理解嘅。

2020-09-19 210 瀏覽
假日幫襯點心放題,$128/位連茶位無加一。平時飲茶除返每位都咁上下價錢,所以嚟試吓睇menu其實唔多選擇,大部分都係易飽肚嘅嘢蒸腸粉一款都無,糖水又無,甜品只係得糕點類花膠米線嘅花膠唔夠淋,咬落有啲硬口水雞唔錯。最好食係乳鴿,叫咗3轉。金沙熊貓包有流心,唔錯蝦餃ok, 燒賣就好普通椒鹽茶樹菇啲粉好厚,麻麻大富豪炒飯係瑤柱旦白炒飯進化版,加咗蟹籽同菜粒順德奶奶卷炸得有點「益」味,唔係幾好食我地食咗45分鐘,待應就話last order....態度唔係幾好跟住last order嘅食物都未嚟,就叫我地埋單先我知你想做多轉,但都唔駛咁嘅service掛整體唔算好又唔算差,唔會想嚟多次嗰種。

睇menu其實唔多選擇,大部分都係易飽肚嘅嘢

蒸腸粉一款都無,糖水又無,甜品只係得糕點類

花膠米線嘅花膠唔夠淋,咬落有啲硬

口水雞唔錯。最好食係乳鴿,叫咗3轉。

金沙熊貓包有流心,唔錯

蝦餃ok, 燒賣就好普通

椒鹽茶樹菇啲粉好厚,麻麻

大富豪炒飯係瑤柱旦白炒飯進化版,加咗蟹籽同菜粒

順德奶奶卷炸得有點「益」味,唔係幾好食

跟住last order嘅食物都未嚟,就叫我地埋單先

我知你想做多轉,但都唔駛咁嘅service掛

整體唔算好又唔算差,唔會想嚟多次嗰種。

2020-09-19
15 分鐘 (堂食)
2020-09-18 177 瀏覽
佐敦長樂街神燈海鮮酒家午市點心放題,每位$88再加$10茶錢,可以食足75分鐘。有多款經典點心蝦餃皇、燒賣、排骨、鳳爪、牛肉球、懷舊馬拉糕、炸雲吞揀選外,又有紅燒及滷水乳鴿,口水雞、薰蹄、多款炒粉麵飯例如鮮茄龍蝦湯泡飯、濃雞湯花膠米線、涼伴、包點、煎堆同清甜滑溜的馬豆糕、紅豆糕、桂花糕⋯⋯款式多多,味道同賣相都唔錯,$98真係算係好抵食👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
2020-09-13 361 瀏覽
可以一試的午市點心放題~$128(食 60分鐘)。如果唔怕辛苦密密食,起菜時間快,集體出食物。點心一般,蝦餃燒賣鳳爪魚翅餃,炸物 ok, 如魷魚鬚,炸豆腐及蝦角。湯飯及花膠米線,紅燒BB乳鴿必食。上湯菜太細碟。甜品馬拉糕,熊貓流沙包也可以。
2020-09-13 187 瀏覽
今日去咗神燈,諗住佢嘅放題午餐畀我會有驚喜,點知原來發覺好似20年前跟旅行社去開飯噉嘅質素,難民營飯,見你張檯冇位放啲點心,就叫你自己搵手摣住新嚟D點心,個阿姐二話不說180度轉身即撇,食物方面仲衰過大排檔,鹹水角一早整定微波爐翻叮全硬,煎堆細細粒竟然可以整到石頭噉樣爭啲俾佢咬崩牙,個海鮮泡飯仲衰冇味,點心紙雖然係任畫任叫,但係有大部分嘅食物都係冇嘅(或者可能冇嚟到喇),最絕都係嗰壺茶喇,十級濃度普洱(可能是因爲我喝唔到佢有乜味但係得個濃字),黑過墨魚汁啊,$118一位全伏。各位睇pa。
2020-09-13
10 分鐘 (堂食)
2020-09-12 326 瀏覽
一直都好鍾意食點心 見到點心放題又點可以錯過之前神燈既點心放題一推出就full曬今次第二輪一推出我就即刻book😆平日 $88 星期六日$118 +$10茶位 免加一星期六book左1330-1500時段1320已經有好多人到左排隊等入座一坐低已經寫左好多點心 1分鐘內就交左單紅燒乳鴿 / 瑤柱貴妃雞松阪茄子條黃金奶黃箭豬包 🥰😍😍👍🏻👍🏻台風炒新竹米粉😋👍🏻👍🏻椒鹽金針菇蝦餃 / 燒賣 / 沙律明蝦角金磚豆腐粒😍😋👍🏻👍🏻👍🏻椒鹽魷魚鬚豆沙煎堆仔濃雞湯花膠米線金沙熊貓包😍😋👍🏻👍🏻👍🏻今次2個人叫左20碟最好食既係黃金奶黃箭豬包 佢外型好靚又特別 口感似炸饅頭酥脆既外皮 包住入面滿滿既奶黃餡好好食!😍😍😍另外就係炸得好香既金磚豆腐粒炒新竹米粉 同金沙熊貓包唔知係咪我鍾意食奶黃 箭豬同熊貓包都好好食☺️😝😍😍🤤👍🏻好想講既係明明我地早過隔離落單但我地就無得食豉油皇煎腸粉同順德奶奶卷 話無曬唔開心!!!建議大家如果去食 早d去 帶定枝筆 等待入座既時候寫定 一入座就落單點心放題 咁既價錢 過下口癮都唔錯既
一直都好鍾意食點心 見到點心放題又點可以錯過

建議大家如果去食 早d去 帶定枝筆
等待入座既時候寫定 一入座就落單
點心放題 咁既價錢 過下口癮都唔錯既

2020-09-05
10 分鐘 (堂食)
2020-07-30 510 瀏覽
因為好友推薦呢間小菜酒家,所以我一早已bookmarked了在我個dinner list內 。咁啱有朋友約去佐敦吃飯,咁就試吓啦。其實佢就喺以前新斗記個位置,我當日是平日去,但眼見都全full,所以最好訂定位。海浙頭$98 :呢個冷盤我最愛,而家唔係度度有得食,出面都係海浙絲多,呢間做得幾爽,同埋個醋幾好味,唔會太酸。。砵酒蠔:佢做到外面小小甜,小小脆,好香口,好似食緊金蠔咁。。椒鹽雙菇$98: 其實我好鍾意食菇菌類食物,呢個幾好香口,送啤酒一流。蒜香燒雞$168 半隻:皮脆內軟,幾好味,唔怪之得係其中一個招牌菜。。。炒鮮准山:食完啲炸嘢,食呢個,清清地,balance 返,出邊少有呢個菜。P.S. 其實呢間好似出名手工小菜,我哋兩個人食唔到咁多,所以好多招牌菜都冇試,下次叫多啲fd去,可以試多啲嘢。

砵酒蠔:佢做到外面小小甜,小小脆,好香口,好似食緊金蠔咁。

2020-05-30
  • 椒鹽茶樹菇
2020-07-26 412 瀏覽
今次同朋友兩個人嚟食中菜,叫餸食飯。由於得兩個人叫唔到好多餸,淨係叫咗三個餸。三個餸我都幾滿意!.同鄉朋友好鍾意食蠔,所以我哋專登叫咗個砵酒焗桶蠔($208)。一鍋有七隻蠔左右,蠔size都幾大,食落有口感,整體唔錯!.另外都叫咗個鮮鳳梨咕嚕肉($118)。有咕嚕肉當然一定要有白飯($15)😆😆咕嚕肉味道酸酸甜甜,真係好啱送飯💜.仲有叫咗人一件椒鹽豬手($92/兩件)。椒鹽豬手即叫即炸,食落熱辣辣。豬皮炸得好鬆脆,入面食落都好滑💜同行朋友都覺得好好食,不過會覺得油膩咗少少。唔怕肥嘅人一定要叫椒鹽豬手試吓😆.另外都叫咗杯西瓜汁($30)。最後溫馨提示,前菜$25,茶錢每位$15。
今次同朋友兩個人嚟食中菜,叫餸食飯。
由於得兩個人叫唔到好多餸,淨係叫咗三個餸。
三個餸我都幾滿意!

一鍋有七隻蠔左右,蠔size都幾大,食落有口感,整體唔錯!

另外都叫咗個鮮鳳梨咕嚕肉($118)。

有咕嚕肉當然一定要有白飯($15)😆😆
咕嚕肉味道酸酸甜甜,真係好啱送飯💜
仲有叫咗人一件椒鹽豬手($92/兩件)。

椒鹽豬手即叫即炸,食落熱辣辣。
豬皮炸得好鬆脆,入面食落都好滑💜

同行朋友都覺得好好食,不過會覺得油膩咗少少。
唔怕肥嘅人一定要叫椒鹽豬手試吓😆
另外都叫咗杯西瓜汁($30)。

最後溫馨提示,前菜$25,茶錢每位$15。
父親節揀左黎呢到慶祝,由於太遲book位只可以食第二輪。都好,唔怕比人趕🤪8點鐘黎到,全場爆滿,座無虛席😲叫左$2888 四人份量既至愛爸爸宴👨🏻+招牌菜 - 椒鹽豬手落完單唔夠5分鐘就開始上菜🤣即燒乳豬 - 好脆呀淮杞螺頭燉翅群 - 真係有翅😮好鮮甜阿拉斯加蟹🦀兩食甲羅燒 - 加左蛋黃同玫瑰露酒即燒甲羅燒伴懷舊蝦多士 - 好食到癲左,完全無掂過個沙律醬😂雞油花雕蒸蟹身蟹腳 - 好香!我地6個成到舔舔脷連d汁都唔放過😅清蒸海杉斑 - 食到呢味已經好飽,條魚無蒸過頭,好滑啫啫生菜煲 - 好惹味招牌椒鹽豬手 - 其他野太好食,對佢招牌菜好高期望,點知呢味菜係最一般既😂無乜肉又咸左d🤔大富豪炒飯 好驚喜!估唔到呢個4人餐可以餵飽我地6個人(3個男仔),埋單大約每人$500,慶祝父親節仲有咁大隻蟹食,正!

8點鐘黎到,全場爆滿,座無虛席😲

落完單唔夠5分鐘就開始上菜🤣

即燒乳豬 - 好脆呀

淮杞螺頭燉翅群 - 真係有翅😮好鮮甜

阿拉斯加蟹🦀兩食

甲羅燒 - 加左蛋黃同玫瑰露酒

雞油花雕蒸蟹身蟹腳 - 好香!我地6個成到舔舔脷
連d汁都唔放過😅

清蒸海杉斑 - 食到呢味已經好飽,條魚無蒸過頭,好滑

啫啫生菜煲 - 好惹味

大富豪炒飯