2017-10-02 394 瀏覽
1間只做1人同2人客既麵店 3至4位唔做 長期只入1至2位 入到無晒 先入3至4位 再有1至2位 再入 等到你要發火 4位枱走入211客都唔入4位 死未 所以要去既朋友2位好勒 2位會好快有位 但你預左隔離左右無啦啦 1位1位咁坐係到
2017-10-02
2017-10-02 453 瀏覽
新開張不久,去試一試樓面職員唔算少,但大部分都睇落毫無經驗,客人連茶都冇杯都可以完全察覺唔到只係一味企... 扣分出錯菜似乎係家常便飯,已經連續兩組客人叫煎餃但黎錯水餃出菜速度慢,尤其如果唔係叫招牌而叫其他的話,等待時間會更長,可悲既係職員並無主動告知客人等候需時。如果厨房處理唔到咁多款菜式,理應減少。講返招牌既神山沾麵,由餐廳開1100,一直到1145,門前一直貼上神山沾麵已售罄當然不能理解為何剛開門已售罄,但稍後已將此牌除下,證明本店管理上仍需作一大改善。神山沾麵由落單到上菜大概為15分鐘,屬於合理整體都好,就係衰在湯唔熱而且太咸,望將來會調低咸度另外一碗黑神山,就大概等了23分鐘叉燒屬普通貨色,湯一樣唔熱,而且唔夠味蛋唔夠流心,敗筆煎餃屬正常水準,未必食若餐廳可先做好管理,會令食客體驗更佳可見大部分客人都不滿上菜速度慢,做唔到唔應該夾硬黎招牌沾麵若減低咸度及湯可以整熱的話,絕對值得再黎
新開張不久,去試一試
只係一味企... 扣分

出錯菜似乎係家常便飯,已經連續兩組客人叫煎餃但黎錯水餃
如果厨房處理唔到咁多款菜式,理應減少。

神山沾麵由落單到上菜大概為15分鐘,屬於合理
神山沾汁麵

整體都好,就係衰在湯唔熱
而且太咸,望將來會調低咸度

另外一碗黑神山,就大概等了23分鐘
黑神山叉燒沾汁麵

叉燒屬普通貨色,湯一樣唔熱,而且唔夠味
蛋唔夠流心,敗筆

煎餃屬正常水準,未必食
神山手造餃子

若餐廳可先做好管理,會令食客體驗更佳
可見大部分客人都不滿上菜速度慢,做唔到唔應該夾硬黎
招牌沾麵若減低咸度及湯可以整熱的話,絕對值得再黎
2017-10-02
神山沾汁麵
神山手造餃子
2017-10-02 2679 瀏覽
偽文青係觀塘扮工 經常都呻無野食😭最近知道係APM 開左間拉麵店-神山麺屋🏞 即刻試下先🤤-•神山沾汁麵 經過高溫烤煮既醬汁厚燒半肥瘦豚肉 醃得非常入味 口感軟腍腍的 不油膩 而湯頭跟足日本店 用大量豚骨、上乘豚肉、多種日本魚介並加入日本秘製醬油調味,再慢火熬製超過12小時,怪唔之得湯味濃郁,配上沾麵食。沾麵煮好後,經凍水過冷河,麵條質感比普通拉麵更煙靱彈牙。•神山湯餃子 先煎後湯既餃子 配上秘製豚骨湯 如果餃子可以煎耐少少 更脆身 就更好味啦😂•唐揚豆池魚🍁酥脆香軟 餐前小食 配啤酒一流🙊•沖繩風味豚足 肥美豬手 軟腍腍 QQ的 •燒鱈魚棒 又一餐前小食 幾香口!=========================緊貼三個90後吃貨的美食推介,就不會錯過任何一個食好野既機會😂-三個90後吃貨不斷開心share美食💓📍OpenRice: 3bad_foodies 歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_觀塘美食推介=====================
[觀塘] 偽文青係觀塘扮工 經常都呻無野食😭最近知道係APM 開左間拉麵店-神山麺屋🏞 即刻試下先🤤

•唐揚豆池魚🍁酥脆香軟 餐前小食 配啤酒一流🙊

•沖繩風味豚足 肥美豬手 軟腍腍 QQ的

•燒鱈魚棒 又一餐前小食 幾香口!

=========================
三個90後吃貨不斷開心share美食💓
📍OpenRice: 3bad_foodies
歡迎在不同的平台 繼續留意我們的推介🙆🏼🙇🏼‍♀️
大家亦可以向三個吃貨介紹美食👻我們一定會去試👅
#三個90後吃貨_觀塘美食推介
=========================
神山麺屋 (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
  • 神山沾汁麵
  • 神山湯餃子
  • 燒鱈魚棒
  • 唐揚豆池魚
  • 沖繩風味豚足
2017-10-01 451 瀏覽
都係網上睇到話有龍過江日式拉麵,老公又鍾意食,所以有時間就去下,不過都有些少預料,匙亨三日新,實好多人排隊,排左一個鐘倒先有位,店鋪的座位不太多,不會顧著塞更多的座位而迫夾。通常啲話自己好正中啲拉麵店,選擇都會唔多,來來去去都係果幾款,係個湯底有幾款(這店有 白,黑,紅),唔係叉燒就豚肉。是日食左個黑山叉燒沾麵,同白神山叉燒拉麵。沾麵比湯麵較濃味湯底加入一些帶點肥肉的肉碎淆製,有脂香但不鋪油滿滿,叉燒較大片,食得有點不便,肉片是瘦肉帶一點肥糕,不油膩也不粗糙,淡淡的鹹味配上濃湯剛剛好,一整顆的半熟蛋,蛋黃熟了一點點。湯麵湯底則較清,次一點的鹹度,但也不失美味,受不了太鹹的可以選它,分開半隻的半熟蛋比起整顆的,生熟度剛好。小吃,點了炒菇同豆魚,前者比麵的湯底是淡淡的牛油香,不油膩。後者是整餐比較遜色的,小小的魚,配有檸檬和一碟醬汁,味道仍是帶點腥和乾身了一點點作結的是一杯菠蘿特飲,收費只是15元,不會定高價,也是值得讚賞的地方有機會可以再吃。
是日食左個黑山叉燒沾麵,同白神山叉燒拉麵。沾麵比湯麵較濃味

有機會可以再吃。
2017-10-01
60 分鐘 (堂食)
2017-09-30 402 瀏覽
新店開張必然人頭涌涌。六點到,等不過10分鐘便可以坐下。店裡夥計們明顯有些生疏而應接不暇,但積極殷勤也無傷大雅。遺憾是日鎮店之寶神山沾面售罄,說明剛開張時要食到必須早去。我點的猪手軟爛,醬香濃郁,不能免俗地形容:入口即化,滿滿的膠原蛋白和脂肪是硬幣的正反面。豬手配以鮮嫩菠菜、清新蘿蔔、惹味黃芥末醬解膩,乃女士的健康之選。分量適中,食完完全不會感覺到滯。整體不過不失,同中式豬手注重香料調味的風格不同,少了一絲令人回味的香氣,多了一份樸實地道的醬油醇香。湯餃子,36元有四隻,乃香港獨有的菜式。湯頭應該與拉麵湯一樣,內有不少白蔥,碗底有菠菜。湯整體十分濃郁,清新蔬菜的加入令濃湯不會過咸。餃子先煎過再放入湯中,裡外已浸滿濃郁的湯汁。內餡一看就知是新鮮豬肉和韭菜製作,新鮮就是王道,好味其實很簡單。整體而言,是很淳樸不花哨的味道,就如同某個風雪飄舞的冬夜,漫步東京街頭,你放心地隨意走入街邊的麵點,你會知道迎接你的是真誠懇切的いらっしゃいませ,是冒著熱氣的精緻食物,是扎实步驟一絲不苟熬出的湯頭才能給予的鮮甜層次,食完是永遠不會讓人失望的滿足感。

2017-09-30
5 分鐘 (堂食)
  • 豬手,湯餃子
2017-09-30 397 瀏覽
睇完介紹神山麵屋既報道,得知神山麵屋新開張冇耐,於是諗住碰下運氣去試下,心諗應該都冇咩機會試,每次拉麵店開張,都會吸引左好多人去試同排隊好耐,點知今次去到只係排左15分鐘左右就入得(可能係放工時間,大概5點幾左右),神山麵屋既地點都方便,前身係麵屋武藏既位置。餐牌上顯示左湯底主要分為3種:辛味豚骨湯底,極濃豚骨湯底,黑蒜湯底,而神山沾麵湯底則是獨特泡製湯底(並非以上三種)。我一心諗住試神山沾麵同神山水餃,而同行朋友試左黑神山(黑蒜豚肉拉麵),而神山沾麵係晏晝時間大賣百多碗,師傅需要再整過湯底,所以暫時未能試到!於是我改為試白神山(極濃豚骨湯豚肉拉麵),在場既其他食客同我一樣,都係好想試神山沾麵,有部分食客仲會想等到可以食神山沾麵為止,我估計我試完今次神山麵屋後,好難再可以試多次,因為我好怕排隊好耐!今次等侯食物時間比較長,聽其他食客講原來今日係第一日開,本來我以為開左2日左右,同時都諒解第一日開張會有少少甩轆。白神山拉麵同黑神山拉麵率先黎到,白神山同黑神山附上左兩大塊厚切既豚肉及一隻溏心蛋,份量十足,可能平時試既拉麵店都係得半隻蛋同埋並非溏心蛋,所以形象深刻。差唔多食完拉麵後,神山水餃

今次等侯食物時間比較長,聽其他食客講原來今日係第一日開,本來我以為開左2日左右,同時都諒解第一日開張會有少少甩轆。白神山拉麵同黑神山拉麵率先黎到,白神山同黑神山附上左兩大塊厚切既豚肉及一隻溏心蛋,份量十足,可能平時試既拉麵店都係得半隻蛋同埋並非溏心蛋,所以形象深刻。差唔多食完拉麵後,神山水餃先到,味道較淡,可能我地食左拉麵先,拉麵既湯底較濃,之後再試神山水餃就失色好多!如果我下次試既話,先食水餃,後食拉麵。當我地走既時候,門口已經有好多人排隊啦,注意番等候時間唔會再係15分鐘左右!
昨日得知apm開了新的沾麵店--神山沾麵店!筆者二話不說,翌日來到這裡為大場即擊報導!1點到來,一如意料之中的人山人海,叫碼到89號,而筆者1位拿到118號飛,店員說差不多要等20-30分鐘。1位也無所幸免,不過吃到2點多,人流明顯較少,大家可以因應時間到訪神山。對於沾麵的吃法與心得,可參閱筆者另一篇介紹沾麵店Tetsu的文章。簡而言之,沾麵就是「濃湯掛麵」,分冷水沖過和熱水泡麵兩種去沾濃湯來吃。神山的招牌是冷水沖過的麵條,當然麵條是自家製造!麵湯以大量豚骨、魚介和醬油調製的濃稠湯汁!店家也有供應各款拉麵,留待下次再試!雖然餐牌上寫著神山拉麵是每日限定的款式,但畢竟麵店以「沾麵」起家立名,所以決定先試沾麵。神山主要供應白湯、辣椒調味的紅湯和黑蒜湯三款,招牌的神山沾麵($85)則是白湯之上,附上一塊究竟叉燒!筆者坐在吧枱,可清楚看到廚房把那塊厚切的滷豚肉,放在炙熱的烤爐上煎脆!店家的叉燒,說是醬油和魚介湯汁滷煮達12小時,放涼再烤至金焦!醬油汁經過焦化,烤爐不斷傳來肉香,等待的時間變得更煎熬!店家提醒神山沾麵較需時製作,筆者也差不多等了十五分鐘才有。不過,絕對是值得的。欣賞著沾麵師傅對每

店家提醒神山沾麵較需時製作,筆者也差不多等了十五分鐘才有。不過,絕對是值得的。欣賞著沾麵師傅對每一份沾麵的執著和認真,由設置時間到煮麵,以筷子撥動麵條,取出瀝乾,快速沖水;每個部驟不斷重覆,卻做得一絲不苟。

等了二十分鐘,終於等到這碗差不多每桌客人都會點的招牌之作!
店家的麵湯豚骨味道勁濃
同時,鹽巴下得重手。
魚介的味道倒是不濃,湯面浮著豚脂的淡金色,感覺像極九州豚骨湯拉麵呢!
沾麵湯

至於麵身,非常幼滑和爽口,雖然不帶半分麥香,卻做好本分吸收麵汁。粗麵條明顯內隱足夠氣孔,輕易便吸引到麵湯!。
神山沾麵

縱然湯頭偏暖(人流關係吧),和仔細用水沖打至常溫的麵條,契合度高的兩者,更能得到濃厚的湯汁味道。比起煙韌的麵條,爽滑的粗麵更富有特色。
叉燒

最值得推介,莫過於是這塊甜醬油味道十足的肥叉燒。直火烘烤,香得緊要。入口鬆化,忍不住破戒了!放上麵條之上。麵條也掛上了一種碳焦,更為香口!切得幼細的蔥花,慢慢滲出清爽味道,可見麵湯裡的層次。
清淡的溏心蛋充當配角,仍不忘展現金黃的肉心。鮮有地,筆者把叉燒比蛋更遲吃,留到最後,慢慢細嚐。
溏心蛋

麵條份量不多,很快吃畢,最後加入木魚湯汁,似乎也濃得不易單喝。
整體而言,沾麵做得相當出色,沒有味精反應,吃得放心。沾麵定價跟坊間其他沾麵店差不多($78-85),可以接受,重要的是味道品質皆做得有水準,值得推介給大家!不時聽到日籍師傅高叫吶喊,舞動麵條(隔走多餘水分),更添了一份貼地的和風情懷。雖然客人較多,店家還算是耐心處理了輪候的安排。
2017-09-29
20 分鐘 (堂食)
叉燒
溏心蛋
2017-09-29 449 瀏覽
中午12:00去到叫左4碗麵,2碗沾麵2碗拉麵落單已提醒沾麵會耐少少冇問題點知全部人等左30分鐘一碗野都未出連附近6、7張枱都冇麵出過終於有麵食點知係話等左好耐的沾麵其他枱都係一齊出沾麵咁拉麵呢再等多10分鐘先黎一碗最後一碗又整錯左結果等左55分鐘食到一肚氣湯底和麵底比較鹹小食餃子就不錯!但要等咁耐先煮到一碗麵唔值囉⋯⋯冇下次架喇值得一讚有位女侍應知道事情嚴重性不停講對唔住都算有禮貌有誠意
中午12:00去到

最後一碗又整錯左
結果等左55分鐘
食到一肚氣

湯底和麵底比較鹹
小食餃子就不錯!

但要等咁耐先煮到一碗麵
唔值囉⋯⋯冇下次架喇