2023-07-25 285 瀏覽
今日返工喺灣仔附近食lunch,搵到間專門食花膠雞湯米線店~餐廳午餐時間好多人,全場爆滿!我同朋友都想食雞湯米線,一於試吓依間~招牌花膠雞米線 $68花膠雞米線好大碗,底下仲有個火一路熱住碗米線。花膠雞湯味道好香、好濃郁,表面有一層雞油,下面就係奶白色嘅雞湯,好好味,感覺好滋潤。今日咁啱仲食到雞髀,雞髀肉好滑,帶點鹽焗雞嘅味。花膠大大塊,充滿膠質。藥膳黃酒花膠雞米線 $68藥膳黃酒雞湯飲落藥材味比較重,好滋潤,有啲似平時屋企煲嘅湯,真材實料。配菜仲多咗木耳同蟲草花。米線份量好多,食完超飽,好抵食!黑松露薯條 $28薯條新鮮即炸,偏幼身,外脆內軟。黑松露醬好多,黑松露味夠濃,點薯條食一流~凍檸茶(跟餐+$18)
招牌花膠雞米線 $68

藥膳黃酒花膠雞米線 $68

黑松露薯條 $28

凍檸茶(跟餐+$18)
2023-07-24 120 瀏覽
啱晒附近上班一族😎 嘢食黎得快,養生之選🤗​✨招牌花膠雞米線出餐快,但係米線同花膠都唔夠淋😞 而且份量都偏少,食完一啲都唔飽🤥唯獨啖湯係幾好飲🤓​✨癡膠雞火鍋$108就係飲佢啖湯😃 有少少花膠,少少雞... 啖湯又熬得幾好味,感覺好養生👍但係唔好預會食得飽😇 ​✨凍檸檬薏米水飲完好清涼啊❗️呢個天氣好啱飲😋​味道👅👅👅抵食🤑🤑環璄⭐️⭐️服務👍🏻👍🏻👍🏻番兜🍉🍉(最高分x5)​
啱晒附近上班一族😎 嘢食黎得快,養生之選🤗

✨招牌花膠雞米線
出餐快,但係米線同花膠都唔夠淋😞
而且份量都偏少,食完一啲都唔飽🤥
唯獨啖湯係幾好飲🤓

✨癡膠雞火鍋
$108就係飲佢啖湯😃 有少少花膠,少少雞...
啖湯又熬得幾好味,感覺好養生👍
但係唔好預會食得飽😇

環璄⭐️⭐️
服務👍🏻👍🏻👍🏻
番兜🍉🍉
(最高分x5)
米線控又再出動啦 🤩 癡膠雞之前已經喺米線關注組見人 share 過,小編師傅話你知 😂 米線最緊要就係個湯 😎 有乜嘢開心得過米線個湯底足料濃郁,食曬 d 米線之後連湯都唔捨得剩低 🤤招牌花膠雞米線湯底屬於清甜香濃,個湯熬得好鮮甜,滿滿雞香味,但又唔會好油膩 👍🏻 雞肉煮得剛剛好,唔會太生或者太熟,肉質仲好滑 😍 花膠同米線吸滿湯超正 😋藥膳黃酒花膠雞米線呢個好味到一個點 😍 因為係藥膳,所以呢個湯底味道好濃,黃酒味超出 🤤 藥膳味道又香又濃,非常真材實料,我地忍唔住係咁飲 d 湯,飲完唔會口渴 👍🏻 配合埋滑滑嘅雞同花膠,真心想 encore 😋飲品:桂花烏龍冷泡茶、蜜桃烏龍冷泡茶兩款冷泡茶都非常清香,茶底濃得黎唔澀,而且桂花同蜜桃味道好清,好適合食到熱辣辣嘅時候飲 😍呢度米線最正係用個爐滾住上,d 湯越滾越香濃,滾到 d 味入曬去 d 米線度 🤤 而且 d 姐姐都幾細心,見我地 share 食到輪輪盡盡主動拎左 d 碗比我地 🙆🏻

招牌花膠雞米線

藥膳黃酒花膠雞米線

飲品:桂花烏龍冷泡茶、蜜桃烏龍冷泡茶

2023-07-19 155 瀏覽
咁岩同朋友係銅鑼灣shopping完搵下餐廳見火鍋邊爐未試過喎就行去灣仔餐廳同一般茶餐廳一樣~都總算坐得舒服😉💛花膠雞煲米線🐥💲9️⃣8️⃣(一人份)雞肉都係雞脾肉好滑同鮮甜🫕🍜花膠都有三舊 湯底都偏清淡🐥🐥🐥米線都入味同份量都幾好🤭🤭💛藥膳黃酒雞米線🐥💲6️⃣8️⃣(一人份)湯比較濃~仲有其他雲耳、蟲草花等等配菜🐥🐥💛佢每份米線都有個爐熱住~如果冬天食就好正了🥰🥰🥰
咁岩同朋友係銅鑼灣shopping完搵下餐廳
火鍋邊爐未試過喎就行去灣仔

餐廳同一般茶餐廳一樣~都總算坐得舒服😉

💛花膠雞煲米線🐥💲9️⃣8️⃣(一人份)
雞肉都係雞脾肉好滑同鮮甜🫕🍜
花膠都有三舊 湯底都偏清淡🐥🐥🐥
米線都入味同份量都幾好🤭🤭

💛藥膳黃酒雞米線🐥💲6️⃣8️⃣(一人份)
湯比較濃~仲有其他雲耳、蟲草花等等配菜🐥🐥

💛佢每份米線都有個爐熱住~如果冬天食就好正了🥰🥰🥰

2023-07-15 258 瀏覽
🥥椰子雞米線 - $60.0奶白色的椰子雞湯, 湯好濃,好好味, 仲帶有椰子的清香, 配埋蟲草花、木耳及紅棗,真係真材實料, 椰子雞湯一直是女性恩物, 有健脾補腎,益腦補氣等功效,仲滋潤皮膚, 真係超補身,再配埋滑已不鞋的雞件和入晒湯味既米線,真是值得食!🥃藥膳黃酒花膠雞米線- $68.0超正, 雞湯底配花膠, 黃酒, 蟲草花、紅棗、木耳、當歸、北芪等材料熬製,花膠仲要有成三四嚿, 花膠厚身及好立口, 好有膠質, 呢個漡真係好驚喜, 湯的味道相當平衡,甜中帶點酒味。雞件完全吸入湯底的精華,十分有驚喜!食完呢個米線完即刻後生咗!👍重點: 呢度嘅雞湯米線,除好養身, 好味外, 就係一人一爐熱住個咪線真係想得周到

🥥椰子雞米線 - $60.0

🥃藥膳黃酒花膠雞米線- $68.0
食完呢個米線完即刻後生咗!

2023-07-11
2023-07-09 319 瀏覽
訂座訂了晚上6點半兩位,在留枱時間15分鐘內到達,店員卻說訂座的卡位已被入座,安排我們坐其他矮圓枱圓櫈。招牌花膠雞米線味道一般,沒有濃厚的膠質口感,雞肉也稍嫌不夠嫩滑。食到中途,看到店員安排兩位客人搭枱已坐兩人的卡位。旁邊較大的圓枱也已有四人,但仍然要求再搭枱兩人,四人食客因太擠迫而拒絕。明白食肆生意難做,想盡可能接待最多客人,但不留枱給訂座客人,又將用餐環境變得極為擠迫,實在影響用餐體驗和心情。
今日去灣仔食花膠雞,呢間好似幾出名又多人介紹~~~所以今日就專程過嚟試吓🥰我地叫左兩個不同的雞米線,分別係胡椒豬肚雞,同埋花膠藥膳雞。比較之下,胡椒豬肚雞比較濃郁,湯飲落好順口,啲豬肚都好林又無腥臭味~ 花膠藥膳雞就清少少,會食到好大陣藥膳嘅味道,仲有啲醉雞感覺~我自己就鍾意胡椒豬肚雞,而朋友就鍾意食藥膳雞,所以視乎返大家鍾意濃定淡~ 呢度嘅雞湯米線,食落感覺好養身~ 🥰平時食飯都係多油多鹽~ 偶然都需要食啲養身啲既膳食~ 呢度都係一個唔錯既選擇😋佢地仲會幫你加個爐熱住個碗米線~ 啲湯keep住熱度,岩晒鍾意飲熱湯嘅我~~🥰

胡椒豬肚雞米線

藥膳花膠雞米線

呢度嘅雞湯米線,食落感覺好養身~ 🥰

2023-07-05
胡椒豬肚雞米線
藥膳花膠雞米線
2023-07-03 270 瀏覽
-朋友剛剛去完旅行返香港,咁岩大家都有時間,於是相約放工在灣仔食飯。離灣仔站大約五分鐘路程,我們黎到呢間主打食花膠米線的餐廳。-食物: 我地點左兩個米線同一個小食。招牌花膠雞米線- 同一般的米線以濃味為主唔同。它的湯底清甜有雞味,雞肉嫩滑,唔會過老。米線比較淋身,容易入口。藥膳黃酒花膠雞米線- 同招牌花膠雞米線相比,因為它係藥膳,所以味道會相對重一點。食落有淡淡的黃酒味,好似食緊黃酒煮雞咁,坐月就係岩哂,可惜我唔係。金磚豆腐-炸得外脆內軟,剛剛炸起好熱!大家食的時間要小心喔!細細粒,一口一粒岩岩好。環境: 雖然係店面唔係大,但坐得都未算好迫。部分的卡位好寬敞,兩個人坐仲可以放低袋。店員有善。總結: 米線往往都係俾人標榜麻辣,唔健康。呢間店鋪以花膠雞,藥膳等等做主題,俾小耳目一新的感覺,值得支持一下。👏🏻癡膠雞 地址: 灣仔軒尼詩道254號地舖電話: 35638180
-食物: 我地點左兩個米線同一個小食。

癡膠雞
地址: 灣仔軒尼詩道254號地舖
電話: 35638180
2023-07-03
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
2023-07-01 275 瀏覽
聽說這家花膠雞米線頗有好評,就來一試。點了兩款米線:招牌花膠雞米線:花膠雞湯真的美味,就像媽媽煲的一樣,又香又濃,十分好喝。花膠雖然不多,但以這價錢來說,已算不俗。雞很滑,味道也好。米線不會煮得過軟,混著雞湯吃,好味!藥膳黃酒花膠雞米線:這米線一上桌,濃濃的藥膳酒香就撲鼻而來。多喝幾口,就覺得這湯頭雖有酒香,雖也好喝,但湯味不及招牌花膠雞湯那麼濃,所以下次我會選招牌花膠雞湯。至於花膠、雞和米線,是一樣的。這店的花膠雞湯米線,的確美味,若是晚上到來,好像是會把米線放在小火爐上,應該更美味,我一定會再光顧。
聽說這家花膠雞米線頗有好評,就來一試。
點了兩款米線:
  • 招牌花膠雞米線
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
今日嚟到灣仔食嘢啦!呢度有一間好正嘅米線店——痴膠雞!我就嚟試下佢哋嘅招牌花膠雞米線啦!大家聽落啲名都知道,食物真係好新鮮,同埋分量十足啊!啲花膠雞肉都好滑嫩,而湯底就更加唔洗講啦!湯底真係好正好鮮甜啊!入面嘅味道幾勁,飲湯都咁好味啵!嗱,我就當係飲湯咁飲啦,太正啦!😍總括來講,呢間痴膠雞真係好唔錯啊!如果你鍾意米線又鐘意健康既湯底,咁呢度係一個唔錯嘅選擇!特別係佢哋嘅招牌花膠雞米線,真係太正啦!飲湯都咁好味,真係冇話講!快啲嚟試下啦!💕
今日嚟到灣仔食嘢啦!呢度有一間好正嘅米線店——痴膠雞!
我就嚟試下佢哋嘅招牌花膠雞米線啦!
大家聽落啲名都知道,食物真係好新鮮,同埋分量十足啊!
嗱,我就當係飲湯咁飲啦,太正啦!😍
2023-06-07
午餐
2023-07-01 140 瀏覽
我最近去咗灣仔嘅痴膠雞食特色米線,真係好獨特!呢間米線店特色係用打邊爐似的一人火鍋上台,邊熱著邊吃,唔使怕米線會變冷唔好食。真係好貼心嘅設計啊!👌我就嚟緊講下我嘅食物啦,我試咗佢嘅藥膳黃酒花膠雞米線,味道非常鮮美,而且花膠雞肉都好滑嫩,實在係好好味!另外點左佢哋嘅日本芝士年糕,真係好Q彈,加上芝士嘅味道,真係好好味呀!😍總括來講,呢間痴膠雞真係有一個獨特嘅體驗,讓你可以享受一人火鍋上台嘅感覺,而且嘅菜式真係好好味!如果你鍾意車仔麵,咁呢間店真係唔可以錯過㗎!
我最近去咗灣仔嘅痴膠雞食特色米線,真係好獨特!

2023-06-11
午餐
2023-06-23 243 瀏覽
養顏對於女士來說,真的沒有抵抗力,看到花膠雞湯養身養顏之選,立即很想試一下!💬 招牌花膠雞米線最重要是沒有味精,而且濃而不膩的雞湯,直接不膠原蛋白喝下去,同時花膠份量都不少😍 配搭米線吃,一口接一口另外他們貼心地會有火鍋用的火爐保溫,不怕食物太快變涼而影響質素,如果冬天吃更加分!👍回頭食: ⓨⓔⓢ💬 椰子雞米線湯底配料還有蟲草花、木耳、椰子條及紅棗,相對花膠湯味道,椰子雞額外帶出淡淡的椰子味道,去襯托雞的香,還有滑滑的雞件和米線,值得一試!回頭食: ⓨⓔⓢ喜歡喝雞湯的朋友must try🤭❤️癡膠雞 (軒尼詩道)❤️灣仔軒尼詩道254號地舖❤️3563 8180▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂@hamm.eat.alotʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ

💬 招牌花膠雞米線
回頭食: ⓨⓔⓢ

💬 椰子雞米線
回頭食: ⓨⓔⓢ

喜歡喝雞湯的朋友must try🤭

❤️癡膠雞 (軒尼詩道)
❤️灣仔軒尼詩道254號地舖
❤️3563 8180

▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • 椰子雞米線
同同事係灣仔見客完去揾食,見個店名幾得意就入去睇下點樣膠法啦😁😁嘩!一人一鍋仲要爐端上抵食呀!胡椒豬肚雞上海麵60蚊,係大大鍋連個湯都可以飲架,個湯好香好濃好有胡椒味超好飲呀!豬肚好淋好入味,雞好滑好嫩,上海麵爽口💯💯好超值呀!因為爐端上關係所以食到最後d湯他好熱辣辣“正”呀!招牌花膠雞薯粉68蚊,嘩👍👍有厚厚花膠食,仲有好多骨膠原嘅靚湯超甜呀😍😍成鍋湯清晒呀💯💯話明招牌隻雞仲係雞肶添Woo真係好嫩滑多汁仲好入味添,薯粉勁多“正”😋😋超值💯👍💯👍加十蚊飲白桃鳥龍冷泡茶,好香桃味仲冰冰涼涼❄️好爽呀!癡膠雞地址:灣仔軒尼詩道254號地舖

嘩!一人一鍋仲要爐端上抵食呀!

加十蚊飲白桃鳥龍冷泡茶,好香桃味仲冰冰涼涼❄️好爽呀!

癡膠雞
地址:灣仔軒尼詩道254號地舖

2023-06-13 296 瀏覽
今日去咗一間食店食咗痴膠雞,揀咗花膠雞米線,真係好過癮啊!啲雞肉好嫩好滑,一咬就化喇,啲花膠又彈牙又滑嘅口感,真係好好味啊!啲米線唔會太軟太爛,啱啱啱好啱啱啱啱,令啲湯汁都能夠好好地滲透入去,味道更加香濃。湯底亦都好鮮甜,啲薑絲同埋蔥花都帶嚟啲清香味,令啲湯汁更加香濃,令人食完之後口感非常舒適。而且啲湯底唔會太油膩,令人食完之後都唔會覺得口渴。整體而言,呢個花膠雞米線真係好好味,令我回味無窮。下次再嚟一定要再食返啦!
2023-06-13 272 瀏覽
我最近去了一家非常受歡迎的癡膠雞,體驗了他們的招牌菜─羊肚菌花膠雞米線。我在六點至七點之間到達時,店舖外已經排起了長龍,店內也座無虛席,這足以證明這道菜的受歡迎程度。我點了一碗$82的羊肚菌花膠雞米線,當它端上桌時,我馬上被它的美味所吸引。雞肉有著濃郁的肉味,而且十分嫩滑,每一口都能感受到它的鮮美。花膠在這道菜中起到了很重要的角色。它的軟度適中,並且呈現出大塊的樣子,給人一種豪華的感覺。這碗湯使用小火慢慢煲煮,所以熱度剛剛好,讓人喝起來很舒服。最特別的是米線,它浸泡在濃郁的湯底下,吸收了湯的美味,使得口感更加豐富。每一口米線都充滿了湯汁的香氣,讓人回味無窮。總的來說,這碗羊肚菌花膠雞米線絕對是一道美味的佳餚。它結合了嫩滑的雞肉、豐盈的花膠和濃郁的湯底,每一口都帶來滿滿的驚喜。如果你正在尋找一個美味而受歡迎的餐點,我極力推薦這道羊肚菌花膠雞米線