坊間越黎越流行食雞湯🐥🥣 今次見到個名叫痴膠雞幾得意就黎趁下熱鬧😂 用鍋🍲黎上湯🥣同埋有火🔥興住真係幾有feel,有啲似打緊邊爐🫕咁,而且唔洗擔心食食下凍晒啲雞湯🐥🥣會”鯨”晒👍🏻 啲湯🥣幾濃郁醇厚,而啲雞🐥鮮味嫩滑,幾真材實料🤩 (5 😍 係滿分,🤩係半分)招牌花膠雞米線 🐥🍜 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)嚟到緊係要試下個招牌啦😜 就叫左呢個原味既花膠雞米線🐥🍜試下,首先用個鍋🍲上幾特別,好似有風味啲,又可以保溫😂 啲雞🐥係用左三黃雞🐥,而且用左秘制貴妃雞滷水浸過,雞皮爽滑,有油香但唔油膩,雞味濃郁之餘,惹味香口,肉質嫩滑juicy,仲有幾重骨膠原既爽滑冰島鱈魚膠tim~ 而個湯底係用左超過30斤既雞肉🐥、豬骨🍖同埋鯊魚軟骨🦈以大火🔥熬3個半鐘而成,所以比較鮮甜味,顏色係清澈既奶白色~ 啲米線🍜都掛晒湯,軟腍滑溜~藥膳黃酒花膠雞米線 🍺🐥🍜 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)除左招牌既原味之外,仲叫左藥膳味試下,感覺唔錯~ 個湯底🥣用左當歸、紅棗等多種滋補藥材煮成,有濃郁既藥材同黃酒香味,但又唔會話苦,係入口有啲回甘,襯起個雞味🐥香甜濃厚~ 而個雞🐥一樣係用左三黃雞🐥,雞味🐥香

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
招牌花膠雞米線

招牌花膠雞米線 🐥🍜 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
藥膳黃酒花膠雞米線

除左招牌既原味之外,仲叫左藥膳味試下,感覺唔錯~ 個湯底🥣用左當歸、紅棗等多種滋補藥材煮成,有濃郁既藥材同黃酒香味,但又唔會話苦,係入口有啲回甘,襯起個雞味🐥香甜濃厚~ 而個雞🐥一樣係用左三黃雞🐥,雞味🐥香濃,肉質細緻嫩滑,雞皮爽滑唔油膩,另外仲有啲蟲草花同木耳,清新爽口,將啲湯🥣撈埋飯🍚一齊食,食完都覺得個人暖笠笠咁,補而不燥~
蟹肉忌廉薯餅

蟹肉忌廉薯餅 🔥🦀🥔🫓 - $38 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
另外仲加左個小食,個蟹餅🦀🫓裡面係忌廉薯蓉黎,所以質感軟滑creamy,有幾清香既奶味🥛,表皮唔會好厚,香脆又唔會油膩,不過如果蟹味🦀濃啲就更加好~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
2024-03-06 851 瀏覽
位於軒尼詩道的花膠雞米線~這家曾是阿婆上專業進修課時的固定飯堂今晚剛好在附近接某某下班,直接選擇帶他回訪這家~久違了幾年的雞湯米線建議要跟小爐,邊吃邊煮,煮愈久雞湯味道就愈香濃雞件可以加錢指定要雞腿的位置,這次沒指定但很幸運地抽到了雞腿雞肉很滑嫩,肉味很香甜,因為一直煮的關係,雞皮的油脂和香氣會慢慢和湯底融在一齊,所以會愈吃愈香花膠大塊Q彈,感覺骨膠原滿滿的雖然這款沒有小爐,所以湯底不會愈吃愈濃,但沙姜雞的調料汁本身很惹味,配湯和米線一齊吃也增添了不一樣的風味雞件雖然不是腿部的位置,但肉質也不會乾柴,雞皮好吃,香香滑滑的新鮮炸好的小豆腐磚外層是七味粉的炸漿炸得又酥又脆,裡層的滑豆腐滑溜水潤這小食不配酒真的可惜香酥滑嫩,真的不錯米線店不常見的小食但有點小驚喜~薯條即叫即炸,香香脆脆的,蘸上調配好的黑松露沙拉醬,咸甜適中在米線店能吃到兩款適合送酒的小食也是第一次

招牌花膠雞米

建議要跟小爐,邊吃邊煮,煮愈久雞湯味道就愈香濃
花膠大塊Q彈,感覺骨膠原滿滿的

沙薑雞濃湯米線

新鮮炸好的小豆腐磚
外層是七味粉的炸漿炸得又酥又脆,裡層的滑豆腐滑溜水潤
這小食不配酒真的可惜

招牌花膠雞米
沙薑雞濃湯米線
黑松露醬薯條
2024-02-02 1936 瀏覽
//01 02 24 晴天🌞19:30 灣仔 軒尼詩道@crazychickenhk全民進補 ☺︎進補唔需要好貴,只要你肯發掘就一定食得起。「癡膠雞」——— 佢哋嘅靈魂湯底用咗超過30斤雞肉、豬骨、鯊魚軟骨熬製足3個半鐘,之後再不惜工本,加入含豐富骨膠原嘅冰島鱈魚膠,淨係以上嘅步驟同材料,就已經知道有幾勁。但作為一個有愛心嘅老闆,佢決定以親民嘅價錢回饋食客,推出又抵又健康嘅「花膠雞系列」。所以,而家要進補終於唔再係遙不可及嘅事啦!🔻癡膠雞火鍋 (半隻) HKD$148追加美國牛頸脊 + HKD$38|蜜桃烏龍冷泡茶 + HKD$10ꕀ會跟爐上 𝘬𝘦𝘦𝘱住全程熱辣辣湯底用咗30斤雞肉|豬骨|鯊魚軟骨熬製而成所以奶白色湯頭充滿住濃郁嘅鮮甜 當中更帶淺微嘅奶香雞件肥瘦適中 肉質嫩滑會有好濃嘅雞味 而且啖啖肉超級正另外 冰島鱈魚膠非常足料 入口爽滑 咀嚼嗰陣仲會𝘧𝘦𝘦𝘭到滿滿嘅骨膠原整體性價比可以話係相當高美國牛頸脊帶有適量油花 肉味香濃 厚薄切得均勻 食起嚟肉質結實爽滑、有咬口蜜桃烏龍冷泡茶蜜桃跟茶嘅味道同樣突出 茶底唔會太澀兩者味道平衡得唔錯飲嘅時候會多一種清新、解渴嘅感覺🔻金磚豆腐 HK
01 02 24 晴天🌞
19:30 灣仔 軒尼詩道
@crazychickenhk

全民進補 ☺︎

進補唔需要好貴,只要你肯發掘就一定食得起。

所以,而家要進補終於唔再係遙不可及嘅事啦!

🔻癡膠雞火鍋 (半隻) HKD$148

入口爽滑 咀嚼嗰陣仲會𝘧𝘦𝘦𝘭到滿滿嘅骨膠原
整體性價比可以話係相當高

美國牛頸脊
帶有適量油花 肉味香濃
厚薄切得均勻 食起嚟肉質結實爽滑、有咬口

蜜桃烏龍冷泡茶
蜜桃跟茶嘅味道同樣突出 茶底唔會太澀
兩者味道平衡得唔錯
飲嘅時候會多一種清新、解渴嘅感覺

🔻金磚豆腐 HKD$42

炸得出色 做到真正嘅外脆內軟
要讚炸粉唔厚 咬落去酥脆感十足
再將豆腐表面灑上七味粉 惹味程度簡直完美提升

2024-02-01
2天前 0 瀏覽
前幾日就去咗灣仔一間米線店,佢哋主打花膠濃湯嘅米線🍜花膠濃湯米線芝士竹輪甜酸菜我自己嗌咗就係花膠濃湯米線🍜仲加咗兩份餸,湯底都幾濃郁~同埋食落去都好香甜,特別如果女仔飲嘅話就更加適合😆加咗兩款餸,芝士竹輪一咬落去超多芝士,邪惡又好食😃甜酸菜就令到碗米線嘅味道更加豐富,酸酸甜甜好開胃!招牌花膠雞米線轉雞髀 (+$10)魚片之後就叫咗招牌花膠雞米線🍜佢係用一個爐去上😨好有氣勢仲要熱辣辣,不斷翻滾啲湯,越嚟越濃郁😍花膠入味份量都唔少,配搭嫩滑雞肉😁每一啖都係滿足感~ 另外如果你鍾意食雞肉嘅話,不妨可以試吓佢哋轉雞髀加$10,實在物超所值,雞肉鮮嫩多汁👏🏻整體來講,呢間米線店體現到香港嘅風味,價錢實惠,食物質素,都唔錯值得一試~前幾日就去咗灣仔一間米線店,佢哋主打花膠濃湯嘅米線🍜
前幾日就去咗灣仔一間米線店,佢哋主打花膠濃湯嘅米線🍜

花膠濃湯米線
芝士竹輪
甜酸菜

招牌花膠雞米線
轉雞髀 (+$10)
魚片
之後就叫咗招牌花膠雞米線🍜佢係用一個爐去上😨好有氣勢

前幾日就去咗灣仔一間米線店,佢哋主打花膠濃湯嘅米線🍜

鍾意食米線同養生嘅我終於有機會試吓呢間位於灣仔,主打花膠雞湯米線嘅小店。聽講仲可以連爐上枱,務求可以keep住熱辣辣咁食到尾。菜單除咗有招牌花膠雞系列之外,仲有飯、擔擔麵、酸辣粉、小食、連火鍋都有。我哋點咗招牌花膠雞米線同胡椒豬肚雞米線,另加小食明太子釀雞翼同飲品兩杯。招牌花膠雞米線($68)- 果然係招牌菜,雞湯底鮮甜清澈,雞件分量唔少,入口好嫩滑,仲有幾件花膠。米線好滑,味道唔錯。鍾意佢可以連爐上,熱辣辣,特別好味。胡椒豬肚雞米線($60)- 胡椒豬肚非常入味,雞件同樣嫩滑,湯底惹味,鍾意食胡椒豬肚嘅朋友值得一試。明太子釀雞翼($20@)- 估唔到呢個都幾有驚喜,雞翼炸得香脆,入面釀咗滿滿明太子,啖啖肉,非常之咁好味。飲品點左檸檬薏米水同桂花烏龍冷泡茶各一,檸檬薏米水味道唔會太甜,入面仲有唔少薏米,都幾足料。而桂花烏龍冷泡茶,茶味濃郁,充滿陣陣嘅桂花香味。

我個人食野有個要求就是要飲熱辣辣嘅湯 熱辣辣嘅餸 熱辣辣嘅飯😂呢一間細細的米線店 令我有意外驚喜所有嘢都熱辣辣 仲要價錢好公道 推介:🐥招牌花膠雞米線(跟爐上) $72鮮嫩的雞肉和豐富的花膠米線本身綿密細軟 重點是跟爐上 食物絕對保持溫度 啱晒我呢個熱食人類 滑嫩的雞肉和彈牙的花膠 口感絕佳花膠雞湯清清甜甜 我是愛湯之人🍲爭d飲哂d湯..🌶️水煮牛肉米線(跟爐上)$74水煮牛肉的麻辣好到位火鍋爐滾著令到米線越滾越入味及有綿密的口感朋友很歡喜這個惹味的辣度 再搭配上一杯凍檸檬茶 清涼解渴😋🌽椒鹽粟米$32我和朋友一致認同好考功夫的一道小食粟米的甜味和椒鹽的香辣搭配得天衣無縫當然 要襯熱食 凍了就沒那麼可口了
我個人食野有個要求就是

米線本身綿密細軟 重點是跟爐上
食物絕對保持溫度 啱晒我呢個熱食人類
滑嫩的雞肉和彈牙的花膠 口感絕佳
花膠雞湯清清甜甜 我是愛湯之人🍲
爭d飲哂d湯..

🌶️水煮牛肉米線(跟爐上)$74

我和朋友一致認同好考功夫的一道小食
粟米的甜味和椒鹽的香辣搭配得天衣無縫
當然 要襯熱食 凍了就沒那麼可口了
2024-06-06 0 瀏覽
早幾日食完黐膠雞又念念不忘見到公司附近有另一間分店心血來潮又走去食😂😂😂今次都係叫咗兩款米線招牌花膠雞米線 $68雞肉滑 花膠夠晒爽口 湯底濃米線軟硬度適中胡椒豬肚雞米線 $60湯底嘅胡椒味好突出豬肚份量多,爽口又大件雞肉都係好滑 啖啖肉另外叫咗雲耳豬肚絲 $38 要咗小辣 唔好睇佢係小食豬肚絲嘅份量都好多雲耳夠晒爽口又健康辣度適中 好香口最後同朋友一人叫咗一杯檸檬薏米水 $18夠晒清熱袪濕 甜度適中 加埋檸檬好開胃放工時間餐廳已經坐滿人真係好多人都欣賞咁抵嘅價錢就可以食到一個小火鍋難怪吸引到外地遊客都嚟食
早幾日食完黐膠雞

雞肉滑 花膠夠晒爽口 湯底濃
米線軟硬度適中

胡椒豬肚雞米線 $60

湯底嘅胡椒味好突出
豬肚份量多,爽口又大件
雞肉都係好滑 啖啖肉

真係好多人都欣賞
咁抵嘅價錢就可以食到一個小火鍋
難怪吸引到外地遊客都嚟食

檸檬薏米水
聽日收工約埋朋友去食花膠雞米線🤩搭車經過咁多次,一直都好想試下呢間癡膠雞❤️招牌花膠雞米線奶白色嘅湯底飲落好順滑,米線即叫即整用保持到又咬口🌟藥膳黃酒花膠雞米線另外藥材黃酒嗰碗湯底飲落好滋補,個胃當堂暖返晒🤓啱晒女仔肚仔唔舒服嗰陣食!至於啲雞件係用咗三黃雞😋雞油特別香濃,雞肉零舍嫩滑!花膠方面每款都有好幾嚿架,充滿晒骨膠原,正呀!金磚豆腐呢碟炸豆腐份量都都幾多🤩每粒豆腐嘅炸粉都只係薄薄一層!飲品方便同朋友一人叫咗一杯凍檸茶走甜🤓
聽日收工約埋朋友去食花膠雞米線🤩
搭車經過咁多次,一直都好想試下呢間癡膠雞❤️

招牌花膠雞米線

奶白色嘅湯底飲落好順滑,米線即叫即整用保持到又咬口🌟

藥膳黃酒花膠雞米線

另外藥材黃酒嗰碗湯底飲落好滋補,個胃當堂暖返晒🤓
啱晒女仔肚仔唔舒服嗰陣食!

至於啲雞件係用咗三黃雞😋雞油特別香濃,雞肉零舍嫩滑!

花膠方面每款都有好幾嚿架,充滿晒骨膠原,正呀!

金磚豆腐

呢碟炸豆腐份量都都幾多🤩每粒豆腐嘅炸粉都只係薄薄一層!

飲品方便同朋友一人叫咗一杯凍檸茶走甜🤓
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
  • 金磚豆腐
呢間米線lunch time真係超多人!外賣多,等位嘅人都好多!不過食完就會覺得佢都真心值得等一等😋另外佢係茶餐廳咁嘅格局,坐入去大家就要迫一迫,同埋需要搭枱。1. 藥膳黃酒花膠雞米線 $68湯底好驚喜,藥膳同黃酒嘅味道都幾濃郁,絕對係真材實料!花膠煮到好腍,雞肉好嫩滑,而且勁有雞味!超級高質👍🏻2. 胡椒豬肚雞麵 $60呢個可以揀麵或者米線,麵方面,佢係用咗上海麵,同胡椒湯都幾夾!豬肚唔會有臊味,雞都好嫩滑,鍾意鍾意胡椒豬肚嘅朋友一定要試呀!另外餐廳仲有火鍋可以選擇,有時間/夜晚可以一試👍🏻

1. 藥膳黃酒花膠雞米線 $68

2. 胡椒豬肚雞麵 $60

另外餐廳仲有火鍋可以選擇,有時間/夜晚可以一試👍🏻
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
2024-06-02 27 瀏覽
今日想食翻啲養生嘅晚餐~燒豚肉濃湯米線揀咗比較少見嘅木瓜蕃茄湯底,酸酸甜甜好開胃同米線意外地搭,豚肉份量好多。花膠雞煲翅可以打邊爐,用雞熬製湯底,唔係只落雞粉調味,裏面啲食材好矜貴,有花膠、翅,很足料,啖湯特別好飲。花膠唔會煮到溶曬,富膠質,爽口彈牙。魚翅翅針分明,質感軟糯。雞肉1人份大概有6件,嫩滑又鎖水。之後就可以加入不同嘅配料:美國牛頸脊大大片,$38嘅價錢,性價比高,肥瘦均勻帶有雪白的油花,肉質鬆化又有牛味竹笙吸湯力強,特別係有靚湯底,每口都會飲到精華~嚴選優質新鮮食材,熬製出保健美顏湯底,可以飲多幾啖,解決平時湯水不足問題😜
今日想食翻啲養生嘅晚餐~

燒豚肉濃湯米線

花膠雞煲
之後就可以加入不同嘅配料:

美國牛頸脊
竹笙
吸湯力強,特別係有靚湯底,每口都會飲到精華~
2024-05-29 30 瀏覽
今晚與朋友到灣仔軒尼詩道254號地舖,品嚐下佢招牌菜,花膠雞湯米線。米線以火爐上,最搶眼當然是花膠,食落口,花膠厚實,彈牙,一試便知好野來的雞肉嫩滑,有雞味,增加食慾,花膠與雞熬出嚟的湯汁,味道不錯,這米線真的值得來吃。燒豚肉配生菜烤肉烤得美味,有肉味,又靚又脆,加芝麻,醬汁和生菜包起來一起品嚐,好味道。椒鹽粟米粟米味道很有特色,粟米表面看起來是乾身的,但粟米內裡有水分,食起上嚟,一樣好多汁,清甜,配上椒鹽一起吃,味道難忘。時令田園疏菜蟲草花配上湯白菜,如我般喜歡食菜的,一定要點,用魚熬成嘅上湯,加蟲草花上去,白菜清甜,稔身,有菜味,好易入口,整碗菜滿滿的份量,啱哂喜歡吃菜的我。凍柚子蜜外表是白色的冰水般,但原來飲落去,有料到,飲落去,一條條柚子肉,真材實料,這蜂蜜柚子汁,爽。品嚐食物後,我看得出,這食店是用心制作每一道菜,是實力派,在灣仔軒尼詩道地段埋單也只是二百元,抵食又美味,值得一試再試。

燒豚肉配生菜
椒鹽粟米
時令田園疏菜
凍柚子蜜

2024-05-27
  • 椒鹽粟米
  • 招牌花膠雞湯米線
2024-05-24 47 瀏覽
痴膠雞,好特別既名,但係湯底又真好有料,奶白湯底,有曬膠原蛋白!我地兩人嗌左兩個限定滋補組合:羊肚菌蟲草花花膠雞米線82HKD我哋用爐滾住上台,熱辣辣,大大粒羊肚菌,蟲草花同紅棗,好滋補!米線偏幼滑,湯好香濃既雞湯味,好好飲!姬松茸竹笙花膠雞米線78HKD同羊肚菌果碗一樣,配料有姬松茸竹笙,竹笙索曬湯汁,入面有一隻雞脾,肉好嫩好滑!另外嗌左店家自製既羅漢果同凍檸茶。買單人均100HKD店鋪入面有卡位,冷氣足又光猛,非常養生既一餐❤️
羊肚菌蟲草花花膠雞米線82HKD

姬松茸竹笙花膠雞米線78HKD

另外嗌左店家自製既羅漢果同凍檸茶。買單人均100HKD

店鋪入面有卡位,冷氣足又光猛,非常養生既一餐❤️
話說花膠雞一向都係大食妹嘅最愛,去親灣仔諗唔到食乜就會去食次次都係食佢個招牌花膠雞,今日食返平民少少嘅胡椒豬肚雞米線同埋蜜糖雞翼米線,價錢平好多,但係味道一樣咁好食蜜糖雞翼濃湯米線$42蜜糖雞翼三隻炸到脆卜卜,再夾埋啲蜜糖甜絲絲,非常香口胡椒豬肚雞米線$60胡椒豬肚煮得好腍,雞件依然係咁多肉,米線個湯底都係咁濃郁日式芝士年糕$28三件芝士年糕好厚身,個芝士餡溶溶地好好食手拍青瓜$28以為小食會細細份,點知嚟到又係超大碟,個蒜蓉超爆多,食完成口都會有蒜味

話說花膠雞一向都係大食妹嘅最愛,去親灣仔諗唔到食乜就會去食

蜜糖雞翼濃湯米線$42
蜜糖雞翼三隻炸到脆卜卜,再夾埋啲蜜糖甜絲絲,非常香口

胡椒豬肚雞米線$60
胡椒豬肚煮得好腍,雞件依然係咁多肉,米線個湯底都係咁濃郁

日式芝士年糕$28
三件芝士年糕好厚身,個芝士餡溶溶地好好食
手拍青瓜$28

招牌花膠雞米線🐔🍜 ($78) (+$10轉雞髀)呢個花膠雞米線用熱爐一直熱住,包保每一啖都熱辣辣咁食🤤好想講佢個雞肉非常之嫩滑,啲雞油入晒個湯,非常香,花膠大約有3塊大大塊,呢個價錢又有花膠食又有非常滑嘅雞係幾抵食🤩口水雞飯🐔🌶️ ($46)口水雞飯川味十足,雞肉又係雞脾肉正呀喂!雞肉沾滿口水雞辣油,唔算好辣,食唔到太辣都可以食到!份量岩岩好,呢個價錢都真係比其他口水雞飯店平好多,性價比高😎椒鹽粟米🌽 ($32)呢個非常之特別一定要試!推介🌟份量都算多,而且粟米炸到非常香,加埋椒鹽嘅香味,重點係勁多蒜粒,食落非常惹味🔥金磚豆腐 ($42)呢個份量非常之多,金磚豆腐外皮揸得好香脆,然後包實入面非常嫩滑嘅豆腐,識落口感外脆內軟,而且外皮嘅調味適中,唔會太鹹😆
招牌花膠雞米線🐔🍜 ($78) (+$10轉雞髀)

口水雞飯🐔🌶️ ($46)

椒鹽粟米🌽 ($32)

金磚豆腐 ($42)
2024-05-15 32 瀏覽
見到呢間舖個名咁過癮,再望望招牌係食花膠雞湯米線,作為需要補充骨膠原嘅女士,見到花膠雙眼自然發光,決定入去試一試叫咗個花膠雞米線同一個炸豆腐。花膠雞米線湯底可以揀蕃茄湯或者雞湯,仲可以揀用爐上,keep住一路熱住食。由於地方淺窄關係,都係揀用碗上唔好咁掗拃!而雞係可以加$10轉雞髀,咁我就搏一搏無加錢轉啦。一碗雞湯米熱辣辣咁送上,聞落淡淡雞汁香,第一啖試一試個湯底,唔係非常濃郁,但係幾鮮甜,唔似飲到口渴嘅味精湯。花膠有2舊,係爽口而唔係黏口個種,唔腥不過不失,反而雞件係幾出色,咬落係有好濃嘅雞味,就算唔係雞髀位置都唔係好鞋,整體感覺良好。炸豆腐係值得推薦嘅小食,外層皮脆卜卜,內層豆腐十分嫩滑,口感上大滿足,有酒樓/大排檔嘅風味,調味恰到好處,忍唔住口一粒接一粒咁食!

花膠雞湯米線

花膠雞湯米線