2023-09-25 55 瀏覽
自己係一個米線愛好者 通常係唔知想食乜嘅時候 好多時都會揀食米線 因為比較健康 又可以揀唔同配料 價錢又唔貴 😛今日放工試咗依家位於灣仔軒尼詩道嘅痴膠雞 顧名思義 呢間餐廳主打菜就係食濃湯雞米線🤩一場嚟到梗係要食下佢嘅主打火鍋濃湯米線😝價錢都唔貴 60幾蚊起~要咗痴膠雞一人分火鍋米線 同埋椰子雞火鍋米線上到嚟賣相都幾驚喜 雞件份量十足 非常之滑身下邊仲有火燒住個爐 包保一定熱辣辣飲一啖湯 果然非常濃厚 除咗雞件之外 仲有幾件花膠 食落去好有膠質 非常滋補養顏 另外我個椰子雞亦都放上左木耳 蟲草花 湯底奶白色 色香味俱全 椰奶味道十足 配上米線 飲落去好舒服❤️我見到呢間餐廳仲有唔同小食 下次嚟試吓先!
自己係一個米線愛好者

一場嚟到梗係要食下佢嘅主打火鍋濃湯米線😝
價錢都唔貴 60幾蚊起~

要咗痴膠雞一人分火鍋米線 同埋椰子雞火鍋米線

另外我個椰子雞亦都放上左木耳 蟲草花
湯底奶白色 色香味俱全 椰奶味道十足 配上米線
飲落去好舒服❤️

我見到呢間餐廳仲有唔同小食 下次嚟試吓先!
今日同朋友去灣仔行街,係附近見到有間店舖叫癡膠雞,招牌菜係雞,每款米線都用gas爐heat住食,一路食住都係熱辣辣,食完全身仲係暖笠笠養生之選 - [ 藥膳黃酒花膠雞米線 $68 ] 配搭養顏軟腍花膠,營養豐富,雞肉肉質嫩滑,份量十足,而藥材味嘅湯底較重,保身健康又美味另一碗係 [ 椰子雞米線 $60 ] 奶白色嘅湯底又香又滑,濃郁嘅椰子香味,煲住嘅米線會吸收哂湯汁,食嘅時候更正,雞肉厚肉,食落嫩滑多汁另外叫咗三款小食,有期間限定 [ 涼拌海珊瑚 $38 ],口感酸甜爽口,口感十足,刺激著你的味蕾,帶點少辣;[ 金磚豆腐 $42 ] 份量好多,炸到粒粒金黃色,口感嫩滑,一口size好快就食清哂 最後,就係 [ 明太子釀雞亦 $20/隻 ] 是一道不容錯過的美食,雞肉同明太子的結合,嫩滑鮮美的雞翅,炸到外脆內軟,入面仲塞滿明太子,味道辣辣地跟餐飲品叫咗杯自家製嘅 [ +$18 檸檬薏米水 ] 健康好飲,帶點檸檬味,口感唔甜,入面仲有好多粒粒薏米,好有咬口 及 [ +$6 檸檬水 ]

2023-09-16
每份湯麵上菜都有熱爐,一邊煮得上,確保入口都是熱的,冬天去食完全唔會變凍。1. 椰子雞米線 $60上枱嘅時候已經聞到好香椰子味,個湯飲落去好香濃既椰子味,而且飲落好順滑鮮甜,飲到有椰油同椰奶味,入面亦有4-5片椰子肉,雞件食落都好滑。🌟 評分: 8/102. 姬松茸竹笙花膠雞米線 $78 (益腎補虛)湯底好香濃,個湯完全冇味精,有淡淡松茸味,感覺好滋潤,花膠有2塊,而且都幾大塊,食落口充滿膠質,軟糯彈牙。🌟 評分: 7/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 7.5/10🧡 環境: 7.5/10💛 服務: 7.5/10💙 性價比: 8.5/10#hkoverfood_灣仔

1. 椰子雞米線 $60
🌟 評分: 8/10

2. 姬松茸竹笙花膠雞米線 $78 (益腎補虛)
🌟 評分: 7/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 7.5/10
🧡 環境: 7.5/10
💛 服務: 7.5/10
💙 性價比: 8.5/10

#hkoverfood_灣仔
2023-09-13 246 瀏覽
在英國待了三個月,非常掛念香港的湯米線,加上香港實在太潮濕了,所以回港後急不及待到灣仔的痴膠雞食碗溫暖滋補的雞湯米線。我們點了胡椒豬肚雞湯米線和花膠雞湯米線。米線是用小火爐加熱的,這樣可以讓米線保持軟滑的口感。如果覺得太熱的話可請店員提早熄火。胡椒豬肚雞湯米線的湯底非常濃郁,胡椒香氣十足,豬肚軟嫩,沒有腥味;雞肉滑口不柴,讓人胃口大開。花膠雞湯米線的湯底鮮甜奶白,喝起來很舒服。花膠吸收了湯汁的鮮味,口感彈牙。

胡椒豬肚雞湯米線

胡椒豬肚雞湯米線
2023-09-12 229 瀏覽
今天工作來到灣仔,下午和同事來到軒尼詩道的「癡膠雞」食米線,想不到有驚喜。細細的店舖,有各式各樣的米線,招牌菜當然是雞啦!每款米線都有熱爐跟上,保證熱辣辣,食物夠熱已經可以加分。《藥膳黃酒花膠雞米線》$68真材實料,有大大舊的花膠和超多雞肉,花膠養顏,藥膳養生,米線吸收了雞湯汁還有淡淡的酒味,非常正。《椰子雞米線》$60幸運地,這碗米線有整整一隻雞脾,雞皮薄,雞肉嫩滑,米線軟硬適中,奶白色的椰子雞湯非常鮮甜,不知不覺把湯喝乾了。

《藥膳黃酒花膠雞米線》$68

《椰子雞米線》$60

2023-09-10 199 瀏覽
餐廳用QR code 下單 方便快捷而每款米線都會有熱爐跟上 整鍋保持滾起狀態 用餐後整個人都非常暖笠笠 是黎緊冬天的不二之選 而餐廳環境冷氣十足 夏天享用也不怕汗流浹背🍜姬松茸竹笙花膠雞米線 $78非常養生的配搭 花膠養顏 蟲草花姬松茸竹笙索上濃郁的湯汁 益腎補虛 香濃的菌味及雞湯 入口感覺滿滿的骨膠原而且不油膩 雞脾肉嫩滑 份量十足🍜胡椒豬肚雞米線 $60湯底多了一份濃郁香濃的胡椒味 帶些少微辣 非常暖身及暖胃 米線軟硬適中 大大件雞胸肉蛋白質十足
餐廳用QR code 下單 方便快捷

🍜姬松茸竹笙花膠雞米線 $78

🍜胡椒豬肚雞米線 $60

午餐
2023-09-08 136 瀏覽
去左灣仔做野就係附近食完野再番屋企,成日經過都會見到好大個痴膠雞既招牌, 覺得舖頭名真係好攪笑就去試下佢。.間舖唔算好大, 環境似平時既茶餐廳, 跟住姨姨都好友善, 見到熟客仲會吹番兩句, 呢D就係人情味, 我其實幾中意去呢D舊少少既香港小店食下野。.去到叫左個招牌花膠雞米線 $68佢每一兜米線都會配一座小爐頭熱住野食, 保證食到完都係熱辣辣, 當然食到中間太熱可以叫姐姐整熄個小火。.雖然一路熱住成碗米線, 但係裡面既雞唔柴, 每一件雞都厚肉, 好少骨, 花膠都有3-4舊,米線本身既質感不過不失,都幾好。由於一路有小火, 所以個湯係會愈黎愈濃, 係好飲既雞湯。
去左灣仔做野就係附近食完野再番屋企,
成日經過都會見到好大個痴膠雞既招牌,
覺得舖頭名真係好攪笑就去試下佢。
間舖唔算好大, 環境似平時既茶餐廳,
跟住姨姨都好友善, 見到熟客仲會吹番兩句,
去到叫左個招牌花膠雞米線 $68

佢每一兜米線都會配一座小爐頭熱住野食,

花膠都有3-4舊,米線本身既質感不過不失,都幾好。

由於一路有小火, 所以個湯係會愈黎愈濃, 係好飲既雞湯。
2023-09-07 169 瀏覽
本身對個花膠雞米線都有點期待,今日去到真正品嚐之後比較失望......我們二人共叫了兩份花膠雞米線同飯(兩個都轉左雞髀)。雞肉算是不過不失,花膠略顯不夠入味,比較令人失望的是湯。配米線的湯十分淡,而陪白飯的花膠雞湯不至於很出色但至少不會很淡。幸好阿姐肯另外給多一碗湯..... 同時點了兩杯熱奶茶,沒有奶味也沒有茶味,不過算啦,奶茶也不是重點。應該不會去第二次了。

應該不會去第二次了。
2023-09-07
2023-09-07 120 瀏覽
癡膠雞灣仔軒尼詩道254號地舖經開灣仔,勁多嘢食,今次老友推介港式花膠雞米線,果然冇介紹錯,好高汁!😎藥膳黃酒花膠雞米線配料夠新鮮,湯中放了雲耳、蟲草花、紅棗 、香蔥、花膠和鮮雞。湯底夠鮮甜,真材實料,沒有味精,我把湯底喝光了。花膠彈牙又夠滑,雞肉處理得很好,爽口煙韌,有香濃的雞肉味。米線吸收了藥膳雞湯的精華,份量十足, 必食!🤤蜜糖雞翼配薯條大廚即叫即炸,炸油新鮮,估唔到係幼身嘅薯條,加少少鹽,加少少茄汁,好快畀我清曬。雞翼外脆內嫩,十分邪惡,再加蜜糖提升層次,好正!推薦!😻羅漢果菊花(凍)純天然製作,飲完好舒暢,清熱解毒。😄癡膠雞 真材實料,沒有味精,港島區平靚正,還會再來。🤘🏻
癡膠雞

灣仔軒尼詩道254號地舖

藥膳黃酒花膠雞米線

蜜糖雞翼配薯條

羅漢果菊花(凍)

純天然製作,飲完好舒暢,清熱解毒。😄

癡膠雞 真材實料,沒有味精,港島區平靚正,還會再來。🤘🏻
2023-09-07
2023-09-07 99 瀏覽
最近都發掘緊港島區嘅美食,見到吾少人都介紹呢間癡膠雞~好多養生湯底 e.g.花膠雞/椰子雞,夠哂滋補養身!今次同朋友就一人一碗佢地嘅招牌款式~招牌花膠雞米線 $68, 餐廳用左熱鍋開住火咁上枱,一路食一路都仲系熱焫焫😋好細心,一碗入面都有吾少花膠,系花膠吾系魚肚啊😍真材實料,所以個湯底都好濃郁,飲左好多啖!椰子雞米線 $60, 第一啖已經飲得出同花膠雞湯底有分別,呢款系好香椰子味,帶點甜味😋同埋呢間餐廳D雞件都好滑👍🏻

2023-09-04 118 瀏覽
聽朋友講呢間米線好食,所以又要黎試一試究竟先!同朋友一齊share食兩個吾同味既米線,一次過食曬兩個滋味🤤🤤店員姐姐好好人比左兩個碗仔我哋share,讚!我地叫左招牌花膠雞米線同胡椒豬肚雞米線,上檯果下店員姐姐仲上埋個爐一齊滾下滾下黎食,冬天食就好暖心啦!夏天食都吾錯,熱辣辣上檯食物係會更好味!招牌花膠雞米線我首先飲一飲佢個湯先,個湯係驚艷既,估唔到都好好飲,清得黎又好鮮味,夾埋米線一齊食,滋味加倍!雞件軟滑好入口,花膠都可以,鮮味既,一路滾滾下成個花膠雞米線真係好味得黎又香噴噴!胡椒豬肚雞米線呢個湯底會比招牌款底多了一重胡椒味,比較貼心既係吾會食到成口都胡椒粒,食左暖身又暖胃,豬肚軟身好入口, 雞件同樣軟滑好入口,加埋爽口既木耳同蟲草花,滋味又吾同左!總之都係好好味,米線相對較軟滑好入口,掛湯程度吾錯!總而言之,米線份量好足料!人均60幾數價錢食到勁飽足!湯又好飲,雞件又足料!味道又唔錯👍店員服務態度好好,雖然佢哋都好忙,但係都會顧及到客人既需要!大讚!
聽朋友講呢間米線好食,所以又要黎試一試究竟先!

胡椒豬肚雞米線

• 招牌花膠雞米線
  • 胡椒豬肚雞米線
2023-09-04 60 瀏覽
接男友收工,去附近餐廳食晚餐~清清地決定一試呢間專食雞既米線~胡椒豬肚雞米線($60)好香胡椒味!一飲個湯,成個身都哂,豬肚都夠多,都飲緊胡椒豬肚湯一樣🤣加入雞估唔到又幾夾^^藥膳黄酒花膠雞米線$68米線一到,已經聞到好香藥膳黄酒味!湯底飲落都好夠味,香濃既藥膳味~真係食到少許花膠咖!值得一讚,呢到既雞都好滑!檸檬薏米水 +$18足料!且不會太甜~推介!桂花烏龍茶+$10 好香茶味!唔想食黎食去都係連鎖店既米線,推介呢間!
接男友收工,去附近餐廳食晚餐~清清地
決定一試呢間專食雞既米線~

胡椒豬肚雞米線($60)

藥膳黄酒花膠雞米線$68
米線一到,已經聞到好香藥膳黄酒味!

檸檬薏米水 +$18
足料!且不會太甜~推介!
桂花烏龍茶+$10
好香茶味!

唔想食黎食去都係連鎖店既米線,推介呢間!
2023-08-30 140 瀏覽
行過見人多圍爐咁feel咪停低八下有咩食,ok喎有雞湯米線咪試吓啦,好彩等一陣就有位,完全冇期待下覺得佢個湯好好飲,唔多肥油又唔咸,清清地,加10蚊的雞髀夠滑又有竹笙花膠同雲耳,夠晒飽又好健康嘅選擇,下次經過灣仔會再幫襯👍
花膠雞髀米線
花膠雞髀米線
前排喺灣仔行完書展路過呢間癡膠雞,門口望下個餐牌都幾吸引,就諗住去醫下肚啦,只過由於店裡面都有啲窄,我地又買到一袋二袋咁,又肚餓又唔想再拎住啲野周圍行,就決定買外賣返屋企食喇。我地分別點左佢既椰子雞米線同胡椒豬肚雞米線,首先要讚一讚佢個外賣盒先,真正完全密封既設定,完全唔驚佢會打瀉,而且仲十分之保溫,真係要俾個叻佢。椰子雞米線,湯底十分清甜,椰香四溢,而且雞唔會太老,仲好嫩滑。胡椒豬肚雞米線,胡椒味十分之足夠,飲左個身都暖一暖,豬肚亦十分爽脆,十分好味。兩碗米線都十分足料,而且米線唔會過淋👍🏻👍🏻👍🏻抵讚。

兩碗米線都十分足料,而且米線唔會過淋👍🏻👍🏻👍🏻抵讚。
2023-07-22
10 分鐘 (堂食)
2023-08-23 215 瀏覽
今日嚟到灣仔呢間人氣雞湯麵嘅餐廳食晚餐🙈都幾有驚喜🤪呢度除咗有招牌雞米線外仲有其他飯同麵類揀😋選擇非常多💕//🍜招牌花膠雞米線 $68呢款米線係用鐵爐上🙈一路食都唔驚佢會攤凍晒,可以熱焫焫咁食🤤花膠比得好足有成4,5塊🫣而且食落夠軟,湯底清甜濃郁😋性價比非常高🥳🥥椰子雞米線 $60椰子雞米線都好足料😍湯底望落奶白色好吸引🫶🏼飲落好香濃,椰子味超重🤩而且仲有蟲草花、紅棗,非常滋補🥰兩個米線嘅雞都好滑唔會柴😻呢款米線嘅雞索晒椰子湯嘅香味,好正啊🤪
🍜招牌花膠雞米線 $68

🥥椰子雞米線 $60