3K
2017-10-01 166 瀏覽
等埋朋友放工先黎到呢度食麵,八點鐘左右上到黎,估唔到已經係差唔多last order,快快落單先。未係好用心研究餐牌,見樣樣都想試下就黎個A+B+C+D set($88),食晚餐喎,豪少少叫多幾樣啦😁瘋狂牛肉麵朋友本想點燒白麵,但已賣哂,轉了次選牛肉麵,牛肉軟腍入味,都好正喎。湯底意外地不算辣,仲以為四川野一定好辣添,哈哈,後來老闆出黎解釋話四川菜都分好多種,佢呢度係正宗成都口味,辣度有層次,非一味死辣。酸菜豬肚麵既然朋友點了紅湯,自己就點個白湯試下,豬肚有咬口,口道唔錯。湯底濃郁,酸菜下了不少,酸酸鹹鹹好好味,差唔多飲哂成個湯底。麵質好正,好滑又有口感,吸飽了湯汁都不會過腍。個人覺得一碗麵份量不算少,夠飽有餘。夫妻肺片(+$20)個辣油好香呀,同紅湯種辣不一樣,內裏的牛肚牛脷雖浸滿辣油,但又不算很辣,多了一種麻,越食越過引。棒棒雞(+$25)棒棒雞其實係咩呢?滿滿一碗雞塊。雞塊完全無骨,肉質結實,上層的雞皮完全不油膩,口感特別,啖啖雞肉又幾正喎。紫貝天葵檸檬(+$8)&冰糖雪梨汁(+$5)飲品轉了特飲,自己點了紫貝天葵,酸酸的好解渴,而且好大杯。朋友點了雪梨汁,略甜,正好解解辣。成都

酸菜豬肚麵
夫妻肺片(+$20)
棒棒雞(+$25)
棒棒雞其實係咩呢?滿滿一碗雞塊。
紫貝天葵檸檬(+$8)&冰糖雪梨汁(+$5)
成都老冰粉
最後係甜品啦,呢個成都老冰粉好得意,有點像啫喱,加了黃糖,配料有紅棗杞子花生芝麻米通等,鹹鹹甜甜好獨特,又滑又有咬口,冰凍好食,好想encore多一碗。
醪糟粉子
呢款甜品係熱食的,有點酒讓丸子嘅感覺,一粒粒粉團泡在帶酒香的甜湯中,粉團似年糕,口感煙煙韌韌,都不錯吃。

對川菜有太多誤解,老闆出來解畫說不是所有四川野都係水煮魚,麻辣火鍋等超級辣的,像他老家的成都粉麵就不算辣。哈哈,食到收舖,老闆出左黎吹水,又幾friendly喎,搞到心癢癢,下次早啲黎試下其他麵食先。
2017-09-19
2017-09-30 1857 瀏覽
我的亞嫂是四川人,她經常話在香港吃到全都是乾辣,很少香辣,直至到吃了這間瘋狂小麵,才明白她說甚麼。我喜歡吃辣,老婆喜歡吃麻,我每次和她在香港吃川菜,嘴唇都會麻到無知覺,不過在這𥚃吃到的麻辣,有辣和麻香味。裝修好有中國特色。七點後,見到大部分客人都是來自國內,想必食物質素不錯,因為此品牌來自中國。這裡有combo麵餐,老婆要了瘋狂肥腸麵+烏梅汁+醪糟粉子,共$78。我要了瘋狂燒白麵+紫貝天葵檸檬(另加$8)+成都老冰粉,共$86。加了一個瘋狂缽缽雞($238),藤椒味湯㡳(多麻少辣)。瘋狂肥腸麵內的肥腸,是沒有肥膏,因為已經清除了,而豬腸本身是爽脆煙靭,做法和廣東式有分別,不過都沒有豬酥味,至於麵質就唔係彈牙,只屬於淋身,反而湯底有花生香味,有些似擔擔麵,由於我們要小辣,所以都唔會太辣,係香辣,如果食得辣,可以揀中辣。瘋狂燒白麵,燒白屬於梅菜扣肉,只係四川將梅菜叫做芽菜。燒白已經炆煮得好淋好入味。這個麵很特別,好似廣東和四川混合體。瘋狂缽缽雞,葷30串,素30串,藤椒係同花椒都有麻的感覺,不過藤椒比較香,侍應話浸五分鐘先食會好味些。平時外面吃的麻辣燙,都是熱的,這裡是凍的,不過食落口都幾

裝修好有中國特色。

加了一個瘋狂缽缽雞($238),藤椒味湯㡳(多麻少辣)。

瘋狂燒白麵

瘋狂缽缽雞

平時外面吃的麻辣燙,都是熱的,這裡是凍的,不過食落口都幾香辣麻,令到豬、牛、雞雜,都好好味,至於素食最好味就是青筍,下次來到可以試下單點,每串素食$3,葷就每串$5,湯底就$78。

烏梅汁唔係好酸,不過唔算好濃,紫貝天葵檸檬味道似柑桔味,酸酸甜甜,兩種都好開胃。
烏梅汁(左)左紫貝天葵檸檬(右)

醪糟粉子味道似上海的酒糟圆子。
醪糟粉子

成都老冰粉,有提子乾、花生、黑白芝麻、糖水、米通,唔算好甜,至於冰粉似啫嘿,而是無味的,吃完兩個甜品,麻辣味完全沒有了,解辣最好。
瘋狂燒白麵
2017-09-30 974 瀏覽
這天晚上約了朋友到中環吃晚餐,我們決定吃四川菜。「瘋狂小面」位於士丹利街,近扶手電梯那邊。雖然有齊地址,但也不算易找,連附近大廈的管理員都不是太清楚,最後我是穿過一間樓上髮型屋才找到。餐廳裡面古色古香,很有古中國的味道:灰色的磚牆﹑棕紅色的桌椅,我們像是走進了電影場景。食物主要有兩種:1. 瘋狂套餐2. 瘋狂缽缽雞點餐主要依賴點餐紙,然後店員亦會double check一次,確保準確。套餐有四個大範疇,我們每個都選,所以一個餐要$88。四個範疇分別是瘋狂小面﹑瘋狂飲品﹑瘋狂小吃和瘋狂甜品。瘋狂豌雜面我選擇加鹵蛋$8和大排$20。鹵蛋醃得很入味,很柔軟,連蛋黃也變得易入口。有三件大排,每件都啖啖肉,$20有這樣的份量算是超值的了。但肉質偏乾和硬,不知道是不是故意煮成這樣的。蕃茄煎蛋面看顏色以為很辣,但其實完全不是那回事。朋友加了豌豆$8,軟軟的,有微甜。煎蛋像是溫泉蛋的質地,如果可以煮得再焦一點會更好。蒜泥青瓜是冷盤來的。蒜的味道充足,青瓜很爽脆。不算酸,估計沒有加白醋。素菜加了$20才有,因為想健康一點。主要是白菜和菇,其實麵裡面也有菇,只是份量較少罷了。瘋狂缽缽雞:落單的時候店員說要
這天晚上約了朋友到中環吃晚餐,我們決定吃四川菜。

「瘋狂小面」位於士丹利街,近扶手電梯那邊。

餐廳裡面古色古香,很有古中國的味道:
灰色的磚牆﹑棕紅色的桌椅,我們像是走進了電影場景。

食物主要有兩種:
1. 瘋狂套餐
2. 瘋狂缽缽雞

套餐有四個大範疇,我們每個都選,所以一個餐要$88。

四個範疇分別是瘋狂小面﹑瘋狂飲品﹑瘋狂小吃和瘋狂甜品

瘋狂豌雜面
我選擇加鹵蛋$8和大排$20。

鹵蛋醃得很入味,很柔軟,連蛋黃也變得易入口。

有三件大排,每件都啖啖肉,$20有這樣的份量算是超值的了。

但肉質偏乾和硬,不知道是不是故意煮成這樣的。

蕃茄煎蛋面
看顏色以為很辣,但其實完全不是那回事。

朋友加了豌豆$8,軟軟的,有微甜。

煎蛋像是溫泉蛋的質地,如果可以煮得再焦一點會更好。

蒜泥青瓜
是冷盤來的。

蒜的味道充足,青瓜很爽脆。

不算酸,估計沒有加白醋。

素菜
加了$20才有,因為想健康一點。

主要是白菜和菇,其實麵裡面也有菇,只是份量較少罷了。

瘋狂缽缽雞:
落單的時候店員說要等40分鐘,但其實不用那麼久,大約20分鐘後就上菜了。

容器很特別,像是人們用來漱口的杯的加大版,很有中國特色。

缽缽雞單點的話首先要加$48湯底費,然後每串地收費。

大致上是:肉類每串$5,蔬菜每串$3。

很多很多芝麻:
我們點了土匪牛肉$5﹑蝦仁$5﹑魷魚鬚$5﹑龍蝦丸$5﹑燒賣$5﹑鮮腐竹$3。

每串只有一件,$5其實不便宜。

不算很辣,但感覺到舌頭有點麻,想必是麻辣的威力。

覺得最特別是腐竹,長方形一塊,很想知是怎樣做成這形狀,以往吃的都是卷起的。

而且很彈牙,不像以前吃過般柔軟。

成都老冰粉
視覺效果不錯,甜度適中,吃前最好先攪一下,讓味道平均些。

所謂冰粉,真是整碗都是啫喱狀,不過比啫喱軟。

味道也很中國式,自己在家做應該做不到。

紅棗銀耳湯
紅棗和銀耳都是很有益的食材,另外見到還加了杞子。

很足料,水的比例不算太高。

吃後齒頰留香。

豆漿
有豆味,但個人覺得不夠甜,如果可以甜一點會更好。

冰糖雪梨汁
這要加$5,很止渴,又清甜。

埋單$342,平均每人$171,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-09-27
2K
2017-09-30 694 瀏覽
😍第一次凍食麻辣火鍋😍,感覺好特別。先講下店內裝修,古色古香的味道,非常舒服。 🍲瘋狂砵砵雞火鍋🐥 🍴瘋狂二人餐($238) 🍡葷30串、🍢素30串 🌶麻辣口味 😋正常辣 店員告訴我們這個麻辣火鍋是凍的,比一般吃的麻辣火鍋原不同,這個沒有這般熱氣,更不易上火,所以比較健康點。 店員還告訴我們上桌後浸5分鐘後味道更佳,所有精華麵鎖在食物內。 30串葷30串素份量也很多的,但每串其實只有1件或2件,一串又一串,很快便吃光了。 店內經乎枱枱點這個火鍋,所以早點到達會比較好,我到訪的那天很八時多就賣光了,想吃好東西還是早點到! 另外還點了個🔠瘋狂套餐🅰️+🅱️+©+D($88) 🅰️:瘋狂豌雜麵🍜🌶(+$12肥腸) 🅱️:🍋紫貝天葵檸檬(+$8)🍹 ©:🌶🐷夫妻肺片(+$20) D:成都老冰粉🍮 豌雜麵是店內招牌,麵質爽滑,完美地吸收麻辣汁味道,配上豌雜和肉醬,超美味! 還按個人喜好加入了大腸呢! 紫貝天葵檸檬這款特飲,想不到調配得非常出色,酸酸甜甜,配麻辣食物一流! 夫妻肺片麻香味足,肺片非常入味,如能配上青瓜就更好

🍲瘋狂砵砵雞火鍋🐥

🍴瘋狂二人餐($238)

🍡葷30串、🍢素30串

🌶麻辣口味 😋正常辣

另外還點了個🔠瘋狂套餐🅰️+🅱️+©+D($88)

🅰️:瘋狂豌雜麵🍜🌶(+$12肥腸)

🅱️:🍋紫貝天葵檸檬(+$8)🍹

©:🌶🐷夫妻肺片(+$20)

D:成都老冰粉🍮

還按個人喜好加入了大腸呢!

夫妻肺片麻香味足,肺片非常入味,如能配上青瓜就更好了!

成都老冰粉是一種甜品來的,冰粉就好飲啫哩咁,配上糖水、提子乾、花生、芝麻等材料吃上來非常好吃且特別!

2017-09-22
2017-09-28 115 瀏覽
聽朋友講係中環開咗間好正宗嘅成都麵食😋😋😋 二話不說就衝左上嚟,估唔到個裝修咁有復古嘅氣息以臉譜為主題,而且食客之間有足夠嘅私隱度,幾有特色。另外見到佢門口有呢個麻辣串燒,而且有成60串,當然要叫黎試下😁不過因為想識佢哋方面,所以少左幾串嚟食。一嚟到嘅時候其實都有啲失望,因為每一寸嘅份量得一粒🙈🙈🙈但一食落嘅時候,覺得佢哋嘅辣椒同出面做嘅麻辣味好唔同,唔會有一種攻擊緊你條舌頭嘅感覺!而且好好食。問返個侍應先知,係用緊藤椒做湯底,而市面上好少成都餐館會用另外仲要左一碗牛肉麵,食落覺得好好食,江面底唔係好彈下嗰隻,但係有好豐富嘅麵味,早啲食完你會想再食嘅感覺!湯嘅味道唔叫好突出,但係食得到用咗好多唔同種嘅辣椒混合而成,唔太辣但係好香。最後叫咗紫貝天葵,同出面飲到嘅差唔多,但呢一種飲料唔係成日係餐廳見到👍🏻👍🏻👍🏻
聽朋友講係中環開咗間好正宗嘅成都麵食😋😋😋
二話不說就衝左上嚟,估唔到個裝修咁有復古嘅氣息
以臉譜為主題,而且食客之間有足夠嘅私隱度,幾有特色。
不過因為想識佢哋方面,所以少左幾串嚟食。
一嚟到嘅時候其實都有啲失望,因為每一寸嘅份量得一粒🙈🙈🙈
但一食落嘅時候,覺得佢哋嘅辣椒同出面做嘅麻辣味好唔同,

2017-08-21
  • 藤椒缽缽雞
2017-09-25 236 瀏覽
香港食辣嘅地方有好多,款式又多,例如:酸辣、麻辣....但係「籐辣」呢款....我响香港未聽過,今次總算試到新嘢!呢間瘋狂小面,主力賣四川麵同小食今次同兩個朋友唻食,叫咗豌雜拌麵、酸辣粉、紅油耳片、棒棒雞、蒜泥青瓜、涼拌木耳、缽缽雞同埋冰粉。豌雜拌麵,係豌豆加豬肉碎撈四川麵,麵煮得啱啱好,撈起麵上唻唔會爛晒,碗底又唔會太多水份整到啲汁稀晒!好正!酸辣粉,竟然食到濃濃嘅酸菜味,唔會一味得個辣字,啱晒鍾意食酸菜嘅我!至於幾款小食都相當唔錯!紅油耳片同棒棒雞好香花生味,涼拌木耳同蒜泥青瓜又夠入味,尤其青瓜勁解辣!另外,缽缽雞最啱三五知己坐埋一邊食一邊傾,我地今次揀咗「藤辣」,最初以為湯底會好似火鍋咁熱住食,點知埋到枱先知個湯係凍嘅,又以為凍食唔會好辣,點知原來個辣唻得慢,食多幾串就會覺得好辣,結果我地要點個成都老冰粉解辣!呢個冰粉有點似涼粉,不過透明嘅,少少甜,入口透心涼,相當解辣,食咗咁多辣嘢,以冰粉作為終結,十分完滿!
呢間瘋狂小面,主力賣四川麵同小食

豌雜拌麵
酸辣麵
2017-09-24
豌雜拌麵
酸辣麵
2017-09-25 215 瀏覽
近來吹起左一鼓川菜潮,尤其是火鍋。今次見到呢間唔係食火鍋,而係食缽缽雞,所以專誠去食下,睇下到底咩係缽缽雞!唔好以為無人食呀,其實係我地食到人地收舖而影既!環境都有中國風同似係街頭既風味小食。呢個餐牌show哂啲圖,好貼心。套餐既落單紙!仲有呢個瘋狂缽缽雞既落單紙!如果你乜都會食既話可以點套餐,會平少少!唔係既可以散叫,都唔係貴!<瘋狂燒白面,小麻小辣>本身唔知咩係燒白,見佢話限量就點左黎試下,絕對比到驚喜我!個麵條係絕對值得去讚,好有韌度,好彈牙。雖然比較幼,但係唔似一般咁腍,仲有好香既蛋味!呢個就係燒白喇!燒白原來有分甜燒白同咸燒白,甜燒白可以用黎夾紅豆沙或者芝麻蓉,而今次就有咸燒白做麵既配料!其實係咸燒白姐係扣肉,燒白既味道好香濃,唔算太咸,食落好似入口即溶咁,而且一啲都唔膩!我地加左個牛肚,薄切牛肚盡顯刀工!牛肚唔算腍唔算韌,我覺得好味!<缽缽雞,小麻小辣>一見到咁大鍋我地都嚇左一嚇,驚食唔哂!呢個麻辣湯底勁香,首先有好香既芝麻再加上好多唔同既香料,算唔上好辣,但係好香,會令你不停想食!<雞肉片><嫩粟米><

呢個餐牌show哂啲圖,好貼心。

套餐既落單紙!

瘋狂燒白面
<瘋狂燒白面,小麻小辣>
本身唔知咩係燒白,見佢話限量就點左黎試下,絕對比到驚喜我!

<缽缽雞,小麻小辣>

<雞肉片>
<嫩粟米>
<手工無骨雞爪>
<鴨舌>
<魷魚鬚>
<牛肚>
仲好貼心咁準備左個木筒仔放食完無用既竹籤!

整體而言,呢個我十分推介!首先個麵真係好好食,又唔貴!
而缽缽雞對我而言覺得幾特別幾新鮮,幾個朋友吹下水咁食下好嘆咁!
2017-09-15
瘋狂燒白面
  • 缽缽雞
2017-09-24 116 瀏覽
中環又開咗間食多款川式粉麵,菜名都以瘋狂行頭,不過當日我被另一美食所吸引,就係缽缽雞麻辣串呢杯飲品係藍蝶花雪梨,飲落好香甜又有雪梨嘅清潤,入面仲有果肉瘋狂二人餐$238入面有30串葷,30串素,葷姐係肉類而當中有雞牛豬不同部位較多,素就蔬菜跟菇同豆製類,湯底我選了麻辣味,小麻小辣試咗佢個程度去到邊先,小都算接受到程度,好香帶少少麻雞肝同心好惹味,牛舌同牛黃喉好爽口,仲有豬腸跟鴨舌都好正,腐竹豆味幾重,其它菇類同菜都新鮮,以麻辣去提起個味道,不過製作時間都有啲耐,我等咗快30分鐘

瘋狂二人餐$238

2017-09-21 1574 瀏覽
最近吃川菜吃上癮,都算有點瘋狂吧。看到雜誌介紹,中環開了一間川菜叫瘋狂小麵,它有種超特別的食物叫缽缽雞,我從未吃過,嘴饞的我超想知道是甚麼來的,所以「拉」朋友來揭曉。鍾愛豬腸的朋友大讚瘋狂肥腸麵,肥厚大腸光看就流口水,紅通通的湯汁看起來就很過癮。湯頭鹹香中帶有辣味,讓軟嫩肥腸特別好吃,厚切口感也非常棒,而且肥腸處理得乾乾淨淨,一點肥油也沒有。牛肉軟嫩不乾柴,口感非常的棒,牛肉不只很入味,本身牛肉甜味也有鎖在裡頭。麵條扎實帶點嚼勁,超會吸湯汁的,加上湯頭滋味,麵條越嚼越香。缽缽雞是四川成都特色小食,據說從清朝流傳至今已有過百年的歷史。缽缽雞簡單來說就是將肉串和素串燙過,用竹簽串成一串串,以缽盛裝湯汁,浸泡使食材充份入味,可算是冷盤小吃。湯底方面,我們選擇了藤椒味,它有股獨特香氣,味道清香,口感香麻,比花椒還要麻。食材保持天然原味,不加任何添加物,也沒有任何調味。一串串美味的葷串與素串放在缽內,真令人食指大動,我們都直接一串串拿起來吃。藤椒麻不辣不膩,帶點郁香,吃起來很清爽。蔬菜的種類還蠻多樣的,白菜,西蘭花,鮮腐竹,嫩玉米,秀珍菇,海帶,滷豆腐乾,山藥,土豆片,蓮藕等,都是我愛吃的,瘋狂
瘋狂肥腸牛肉麵

瘋狂缽缽雞

蔬菜的種類還蠻多樣的,白菜,西蘭花,鮮腐竹,嫩玉米,秀珍菇,海帶,滷豆腐乾,山藥,土豆片,蓮藕等,都是我愛吃的,瘋狂小麵把蔬菜拿捏得真好,顏色非常豐富,口感剛好,也很新鮮。

雞肝,雞胗,雞肉片,鴨舌,牛舌,牛肚,豬耳,雞軟骨等非常入味,麻香襲人的缽缽雞,越吃越停不了,我一個人已經吃了四十多串。
烏梅汁,豆漿

我們以防萬一麻得瘋起來,都先點定豆漿,烏梅汁作稍後解麻之用。烏梅汁回韻甘醇,味道甘甜酸香,既冰涼又解麻。
成都老冰粉

不過朋友都是怕麻至陣亡,提議多點成都老冰粉,結果我留到最後享用,她卻一早吃光。成都老冰粉撒滿花,黑,白芝麻,山渣粒,葡萄乾,米通粒,拌勻後品嚐,冰粉滑溜爽彈,搭配酒與黑糖作湯汁,滋味美味無比。
瘋狂肥腸牛肉麵
烏梅汁,豆漿
2017-09-20 762 瀏覽
喺中環工作的朋友知道新開左間川菜館,誠意推介我去試,就算唔食辣的我,都想食下正宗的川菜。今日放工和同事去見識下。中國風的裝修很適合食物的主題。餐單主要sell兩大類食物,一係缽缽雞,另一係麵類。我地就叫左缽缽雞瘋狂二人餐($238)和麵餐($88)。缽缽雞餐包湯底、葷30串和素30串,即係四川的小食串串香。對食開西餐和日韓食的我黎講,非常特別,感覺到中國真喺地大脈膊,估唔到係HK都可以食到。可以揀麻辣或藤椒湯湯底,唔食得辣緊係揀麻味較重的藤椒湯。上枱先見到真樣,原來係一串串的食物放在常温的湯底內。食物種類豐富,有蓮藕、雞肉、雞肝、鴨舌、蝦仁、土豆片、白菜、西蘭花等,配上藤椒湯,味道非常特別,很惹味,食幾串已經感覺到口很麻,呢D就係真正的川味。60串輕鬆完成,下次可以挑戰麻辣湯底。麵餐有多種combo,前菜、飲品、主食+甜品,只需$88,揀左撈麵,瘋狂豌雜面,可揀辣度BB辣,多花生、多葱先好味。豌雜麵有豆蓉和肉碎,份量和醬汁稀濃度調配得剛好,花生特別香脆,麵質很有彈性和口感,非常有水準的撈麵。蒜泥青瓜相對比較淡口,可中和麻味。+$20夫妻肺片,有牛肚、牛舌、牛,面一層的紅油,令到肉有另

中國風的裝修很適合食物的主題。

60串輕鬆完成,下次可以挑戰麻辣湯底。

蒜泥青瓜相對比較淡口,可中和麻味。

+$20夫妻肺片,有牛肚、牛舌、牛,面一層的紅油,令到肉有另一種香度,不同的層次,很滋味。欣賞店的碗碟都有logo設計,而且用的竹筷子顏色與別不同,很講究。

成都老冰粉可解辣,冰粉似涼粉又似jelly,帶點韌性,植物制成。底有紅糖,面有花生、提子乾、生楂、芝麻、酒糟,整體好夾,口感又好特別,值得一試。

+$8紫貝天葵檸檬,小小酸,很清甜。

+$5 冰糖雪梨汁,唔會太甜又好滋潤。
  • 成都老冰粉
  • 夫妻肺片
  • 缽缽雞
  • 瘋狂豌雜面
1K
2017-09-19 1438 瀏覽
週五晚選擇同朋友黎左呢間喺中環嘅四川小麵試下,曾經喺ig上都睇過唔少人打卡,被店名「瘋狂小麵」吸引,都要睇睇到底有幾瘋狂。個人未有去過四川、重慶呢啲地方,一直以來對於川菜嘅概念都係辣、辣同埋辣。睇番唔少介紹都話呢間小麵嘅口味正宗,今日一訪都算長知識了入座時間尚早,未見很多客人,以麵店黎計,空間非常大,位置多,有卡位坐得舒適,裝潢都花過唔少心思,磚牆木屏風木枱配上紅色椅子,以幾塊面譜造型修飾員工房間,走點中國風路線。餐牌供應湯麵、干撈麵、小食、甜品,仲有不能錯過的缽缽雞,定價合理。晚市黎到依然係「午市組合」嘅餐牌,可選麵、飲品、小食、甜品,定價$68/78/88,以中環價黎講,都相當可以接受,所以聽聞佢地午市好旺場。下午茶時間更加有8折。麵食方面選擇頗多,有牛肉、肥腸、豬肝、酸辣粉、豬肚、擔擔麵等,可選紅湯/白湯,辣度自選,可bb辣、小辣、加辣。唔食辣嘅亦都好多人揀蕃茄湯底麵。瘋狂牛肉麵 $78(配飲品+甜品)因為第一次黎唔知呢度嘅辣度如何,所以只係點左少辣試下,如果食得辣嘅不妨點正常辣/加辣。牛肉嫩腍冇筋,份量適中比較特別係麵底,第一次食呢種麵,麵質爽身彈牙,後來店員話呢種麵係為佢埥嘅

餐牌供應湯麵、干撈麵、小食甜品,仲有不能錯過的缽缽雞,定價合理。晚市黎到依然係「午市組合」嘅餐牌,可選麵、飲品、小食、甜品,定價$68/78/88,以中環價黎講,都相當可以接受,所以聽聞佢地午市好旺場。下午茶時間更加有8折。麵食方面選擇頗多,有牛肉、肥腸、豬肝、酸辣粉、豬肚、擔擔麵等,可選紅湯/白湯,辣度自選,可bb辣、小辣、加辣。唔食辣嘅亦都好多人揀蕃茄湯底麵。

瘋狂牛肉麵 $78(配飲品+甜品

比較特別係麵底,第一次食呢種麵,麵質爽身彈牙,後來店員話呢種麵係為佢埥嘅店特製的,當然第二度唔會食到。

瘋狂牛肉麵

因為我同朋友都唔算太肚餓,只係share左個麵食,然後點左一份缽缽雞。

缽缽雞 $238/份(二人,30串肉,30串素)
每次番到國內我都必食串串香,呢個缽缽雞異曲同工,不過屬於四川嘅民間菜餚,呢度湯底可選麻辣味/藤椒味,湯度亦可自選。串串選擇豐富,可葷可素,例如有牛舌、牛肚、豬肚、鵪鶉蛋、丸類、木耳、海帶、蔬菜等常見款式。比較特別嘅有牛黃喉、雞肝、雞心等呢啲罕見部位。全部用竹籤串好,雖然看似簡單,其實串起各種材料,處理食材相當費時,亦都唔係好多食店會供應。

缽缽雞

如果想淺嚐,亦可每串$3/$5計算,不過湯底會收取$48,其實如果有兩個人,食二人份份量都唔會太多,而且價錢已包括湯底,比自己單點抵食。本來按口味,較正宗相信會選擇藤椒湯底,不過朋友唔算好食得辣,所以都係點左少麻少辣,有機會自己再黎則會試試滕椒底,口味會較清爽,而且麻香濃郁。

我地揀嘅麻辣湯底都係過癮,菇菌、木耳都好入味。比較特別係我地食左無骨雞爪同「掌中寶」,前者係去骨嘅鳳爪,已經好花工夫,配合麻辣,都好入味。後者更加係少見,不過據說係四川人獨有嘅做法,將鳳爪去骨後保留雞軟骨組織,口感一流

佢地嘅肥腸亦係推介之一,亦都相當費時,清理乾淨,而且冇底層嘅肥膏,入口更爽
牛黃喉曾經食牛火鍋嘅時候都點,有嚼勁,可以一試。
肥腸

成都老冰粉
絕對係為呢餐飯劃上完美句號,食完麻辣,黎一客老冰粉,瞬間消除口感嘅麻麻辣辣。呢類民間小食口感有啲係啫喱,質地有啲似涼粉,不易分割。材料豐富,有香口花生、酸酸甜甜嘅山渣、酒糟、芝麻、葡萄乾,口感十分豐富,甜度唔高,食完冰冰涼涼,清爽去辣

藍蝶花雪梨 +$8、冰糖雪梨汁 +$5

去到晚飯時間,客人都陸續多,不過以外省人為主,咁隱蔽嘅位置,佢地都搵到,相信味道都頗正宗。我個人唔追求正宗與否,但求啱口味,呢間頗對胃

餐牌:

2017-09-15
肥腸
成都老冰粉
朋友在中環工作,説士丹利街新開了間掋食又正宗的四川餐廳。很小聽到中環和掋食兩詞結合,所以下班後便見和朋友來試試。餐廳富有中國古典色彩,面積也頗大,所以坐得很舒服。雖然套餐印上 "午市組合",但其實晚市也適用。餐牌簡單易明,有麵、飲品、小食及甜品,選擇不同組合就有不同價錢,價格由 $68 - $88 也有。位於中環,這個價錢簡直超值!為了嘗試最多的食物,我們點了最貴的 $88 組合。 小食點了蒜泥青瓜和涼拌木耳。木耳看起來平平無奇,又不紅又無辣油,但不要被它的外表迷惑,它原來很辣的。木耳是用泡椒醃製,泡椒是川菜特有的調味料。木耳脆嫩帶點辣,這種不是火辣的辣度很開胃。蒜泥青瓜就不辣,青瓜青甜爽口,味道酸酸的很醒胃。我點了紅湯瘋狂大排麵。一直以為自己很會吃辣的我對著這碗紅麵也甘拜下風。吃了頭數啖還不覺得辣,但越吃越辣,最後辣得我連眼水也跑岀來了。原來紅湯是由它們在四州的工廠做的辣油,用了三天製做,所以其辣味十分特别。愛辣的朋友必須要試紅湯。因寶寶怕會太辣,所以點了無辣的蕃茄牛肉麵。湯底反而有驚喜!蕃茄湯是用餐廳自製的,每天用數斤蕃茄炒成茄湯,温度和質感也達標準。所以湯的蕃茄味十分濃郁,湯質稠
蒜泥青瓜就不辣,青瓜青甜爽口,味道酸酸的很醒胃。
因寶寶怕會太辣,所以點了無辣的蕃茄牛肉麵。湯底反而有驚喜!蕃茄湯是用餐廳自製的,每天用數斤蕃茄炒成茄湯,温度和質感也達標準。所以湯的蕃茄味十分濃郁,湯質稠身,味道豐富,喝完也不渴,確實真材實料,非常美味。
另加 +8 點了紫貝天葵檸檬,味道像喝柑桔水,酸酸的很解辣。
寶寶 +3 點檸檬茶。
缽缽雞 (2人份量 $238) 又是什麼東東呢?四川人特别愛吃火鍋,但夏天便會吃冷鍋。缽缽雞屬於街頭小食,四川人喜歡多菜少肉,主角吃的是辣汁而不是配料。我想餐廳為了迎合港人口味刻意加多點肉串。我們一行四人,每人點了一份麵套餐,然後再點二人份量的缽缽雞,份量剛剛好。
麻辣吃得多,所以我們刻意選了小辣藤椒味。餐廳把藤椒提煉成油,再加小小花椒吊味。藤椒呈翠綠色所以湯底也是綠綠的。藤椒清香濃郁、麻味綿長,有種獨特香味,麻味較花椒柔和,不刺激咽喉和胃。這種辣實在太過癮了,越吃越麻,但又唔是火辣。
吃缽缺雞就好像玩抽籤遊戲一樣,有 30 串肉和 30 串素,不知道自己會拿到那一串。我覺得最有趣的是海白菜,爽口得來口感像紅菜頭。
吃完辛辣的主菜後,必要吃甜品潤一潤喉嚨。但連甜品也有驚喜?成都老冰粉是四川傳統街頭小食,冰粉做法有點像豆腐花和涼粉。口感像啫哩,上面放上花生、山渣、酒糟、提子乾和芝麻。口感和材料也十分豐富。
紅棗銀耳湯味道偏甜,紅棗味濃帶點清香,喝完喉嚨很舒服。
2017-09-12
2017-09-15 315 瀏覽
今晩俾朋友仔捉咗去中環試下川菜,本身聽到食四川嘢都嚇到有小小腳仔軟,仲要係中環。諗住會超貴但原來價錢都好親民喎。即刻鬆一口氣。豆漿豆味濃郁,唔係好甜,啱我口味。本身諗住嗌蒸蛋,話係用高湯蒸。可惜今日只限有 15 份,所以我哋都無緣食。最後就我所以叫咗碟鹵水拼盤 (+68) 小食。拼盤有牛肚、牛脷、豬肚和牛展。這種白老鹵屬輕鹵,所以味道較為清淡,同平時食台灣菜啲濃味鹵尾截然不同。另外仲會上一碟仔辣椒粉,嫌唔夠濃味可以點下。小食就叫咗棒棒雞 (+25),必食!雞用中辣椒泡製,食落又唔算好辣。雞肉嫩滑有咬口,好惹味。朋友嗌咗個紅湯瘋狂肥腸麵。原來四川嘅肥腸一啲都不肥,淨係得皮。正宗做法係師傳會花功夫將白色嘅肥除去,佢哋嘅習慣係唔食一圈圈嘅嘢。走咗肥嘅肥腸嘅特别又好食!我驚太辣,所以嗌咗個唔辣嘅白湯瘋狂牛肉麵。白湯係用豬骨同雞汁熬成,發清甜又唔油膩,真心好食。甜品叫咗一個四川流行小食醪糟粉子,粉子軟糯,汁甜味醇。味道唔會太甜,粉子煙煙韌韌超好食。
豆漿豆味濃郁,唔係好甜,啱我口味。

2017-09-12
2017-09-14 272 瀏覽
我喜歡食辣,又喜歡食麵,朋友話舊上層南記有辣麵,就去試試。點餐紙見到個名唔知係乜,間店又無貼相,係下面招牌有張腩肉麵相,也不知係咩名。a+b係麵+飲品$68,有幾款揀,凍飲+3, 可樂+8, 咁一定唔會點可樂囉。a+b+c/d(小吃或糖水),我點了這個餐。$78落單見有good的小白就點,侍應話這是腩肉就試試。碗麵黎到,不是我喜歡的湯底類別,油油咁,味道ok既。食完都未飲完野,男的走來問食完未可否早些交枱,我即時吓!剛放低雙筷野都未飲完,佢話哦唔緊要,問問啫。回頭望有人等位,怪不得催還枱。埋單,又唔係平,要加一86蚊,service charge在於有人落單,有人上菜,要排隊比錢,和被催還枱。呢種湯底唔係我喜歡的,仲要唔坐得唔好坐,價錢亦唔係平,咁唔會係我有下次的選擇囉。
我喜歡食辣,又喜歡食麵,朋友話舊上層南記有辣麵,就去試試。
2017-09-14
2017-09-06 937 瀏覽
在中環行了很久都不知道吃什麼,行下行下見到有間食麻辣,於是行上去試下,一入到店內裝修很古典,店員馬上走來招呼我們,又細心地介紹他們的菜式,之後我們就点了兩個餐,等了大約五分鐘,食物就到,發覺味道不錯,和在重慶吃的沒有分別,叫了小辣後來發覺不夠辣,店員馬上幫忙加花椒粉,態度很好👍,價錢在中環來說已經覺很抵,求其食茶記都要五六十蚊,所以下次一定會試吓他們的晚餐,另外午餐跟的甜品一吃了後,口內便馬上沒有了麻辣的感覺很正
在中環行了很久都不知道吃什麼,行下行下見到有間食麻辣
,另外午餐跟的甜品一吃了後,口內便馬上沒有了麻辣的感覺很正
午餐
2017-09-05