2017-10-01
等埋朋友放工先黎到呢度食麵,八點鐘左右上到黎,估唔到已經係差唔多last order,快快落單先。未係好用心研究餐牌,見樣樣都想試下就黎個A+B+C+D set($88),食晚餐喎,豪少少叫多幾樣啦😁瘋狂牛肉麵朋友本想點燒白麵,但已賣哂,轉了次選牛肉麵,牛肉軟腍入味,都好正喎。湯底意外地不算辣,仲以為四川野一定好辣添,哈哈,後來老闆出黎解釋話四川菜都分好多種,佢呢度係正宗成都口味,辣度有層次,非一味死辣。酸菜豬肚麵既然朋友點了紅湯,自己就點個白湯試下,豬肚有咬口,口道唔錯。湯底濃郁,酸菜下了不少,酸酸鹹鹹好好味,差唔多飲哂成個湯底。麵質好正,好滑又有口感,吸飽了湯汁都不會過腍。個人覺得一碗麵份量不算少,夠飽有餘。夫妻肺片(+$20)個辣油好香呀,同紅湯種辣不一樣,內裏的牛肚牛脷雖浸滿辣油,但又不算很辣,多了一種麻,越食越過引。棒棒雞(+$25)棒棒雞其實係咩呢?滿滿一碗雞塊。雞塊完全無骨,肉質結實,上層的雞皮完全不油膩,口感特別,啖啖雞肉又幾正喎。紫貝天葵檸檬(+$8)&冰糖雪梨汁(+$5)飲品轉了特飲,自己點了紫貝天葵,酸酸的好解渴,而且好大杯。朋友點了雪梨汁,略甜,正好解解辣。成都
棒棒雞其實係咩呢?滿滿一碗雞塊。
最後係甜品啦,呢個成都老冰粉好得意,有點像啫喱,加了黃糖,配料有紅棗杞子花生芝麻米通等,鹹鹹甜甜好獨特,又滑又有咬口,冰凍好食,好想encore多一碗。
呢款甜品係熱食的,有點酒讓丸子嘅感覺,一粒粒粉團泡在帶酒香的甜湯中,粉團似年糕,口感煙煙韌韌,都不錯吃。
對川菜有太多誤解,老闆出來解畫說不是所有四川野都係水煮魚,麻辣火鍋等超級辣的,像他老家的成都粉麵就不算辣。哈哈,食到收舖,老闆出左黎吹水,又幾friendly喎,搞到心癢癢,下次早啲黎試下其他麵食先。