2017-09-04 724 瀏覽
<😍正宗四川風味 瘋狂小麵😍>普遍香港人開始越黎越接受到辣既菜式 好似川菜甘 ,四川麻辣菜 開到成行成市😀 但其實坊間對川菜好多誤解。 好似真正既川菜其實唔係真係好難 係講究香辣麻🌶 死辣係試唔到佢既真味 😌 呢間<瘋狂小麵>係跟據番成都總店黎做 所有香料辣椒都由總店運黎 味道十分接近總店 😋接近四川風味👍🏻 而我試完後都覺得佢無論辣度 食法 同 味道 都同平時好多香港食開既有好大分別😮例如😌😋正完四川風味😋<瘋狂套餐>a+b 68 蚊瘋狂燒白麵🍝🌶🐷(食嗰時記得由底撈上黎攪拌再食) 豆漿🥛燒白即係肥豬肉 🐷用左肥美既五花腩肉 加上四川芽菜(同梅菜同類) 🌿 感覺就好似梅菜扣肉伴麵甘 😋😈白肉肥瘦適中 肥而不膩 梅菜 夠林冇起沙 浸住喺香濃既湯汁入面 由於點左加辣🌶 所以香甜既梅菜湯汁又帶點辣既口感 但不要誤會 四川既加辣其實係夠香辣 而不是死辣 😋🌶👍🏻, 而麵質好爽滑 同芽菜白肉汁好match 好食推介😋🐷😋<正宗四川風味>😋<瘋狂套餐>a+b 68 蚊瘋狂豌雜麵🍝🌶🐷(記得由底撈雲先食) 柚子茶☕
<😍正宗四川風味 瘋狂小麵😍>

😋正完四川風味😋
<瘋狂套餐>a+b 68 蚊
瘋狂燒白麵🍝🌶🐷
(食嗰時記得由底撈上黎攪拌再食)
豆漿🥛

😋<正宗四川風味>😋
<瘋狂套餐>a+b 68 蚊
瘋狂豌雜麵🍝🌶🐷
(記得由底撈雲先食)
柚子茶☕
用左平時hk 好少機會食到既豌豆(老綠豆所以變成黃色) 👍🏻 同雜(豬肉汁碎) 整成既 既小麵 ,小麵係重慶街邊菜式 濃度十足 . 豆整成豆蓉口感軟滑帶點粉既口感 而肉碎香濃 🐽 最正係加上好脆身既花生😍 乾撈埋爽滑既伴麵 記住撈麵時有層油 😜 唔係肥油黎 係用左谷子油經好多工序鍊成 好夠香滑😄 好有風味好有口感 . 😋🍝

😀正宗四川風味😀
🍴<瘋狂缽缽雞二人餐>
238 蚊份 🌶🔥
麻辣同藤椒 辣入面選左後者 用一盤涼左用藤椒做成既湯汁底😍 浸住串燒入面足足有30 串肉 30 串素 入面大致上有 雞肝珍肉心🐥 牛喉肚舌肉🐮 鴨舌, 魷魚🦑 鵪鶉蛋🥚豬肚耳肥腸 🐷 青瓜 🥒蓮藕片 , 山藥,各種菇🍄木耳 西蘭花等等 😄 每一樣食物蔬菜新鮮🙂 肉類燒得醃得入味, 尤其係魷魚🦑雞心 夠哂爽口 , 牛肉同牛舌好夠香濃 . 😀重點係佢個藤椒湯底 🌶藤椒本身夠香麻 加上少少辣椒增加適當既辣度 香麻辣兼備 😁 邊浸住椒汁邊食串燒 真係好正好好食!😃

😀<正宗四川甜品>😀
🍴成都老冰粉 ❄25 蚊
用左花生 😃提子乾🍇酒糟🍻 芝麻 山渣 鋪面 配上紅糖水同冰粉 外表美觀 内裏晶瑩剔透😆 食落去時甜度適中 冰粉口感軟滑 加上芝麻同酒糟既香😋 提子同山渣增加唔同既甜味口感 😋同埋脆口花生同冰粉做成鮮味對比 好好食 , 食完濃味既川菜🌶再食冰粉 剛剛好!😃

整體黎講 瘋狂小面既食物好好食好有特色 例如撈麵既方式 ,夠哂風味麻味既藤椒砵砵雞 ,或者甘多材料既甜品冰粉都係第一次食 真係學到好多野 而最重點係知道左川菜係香麻辣都要有 而唔係死辣! 食店遲d會出麻婆豆腐😮 聽講香麻味十足 仲有味唔辣既燉湯👍🏻 希望佢快d出 好想再試😋😋

Score 平均分 <8.2/10>
Taste 味道:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#瘋狂小面
中環士丹利街66 至72 號佳德商業大廈1 樓
~~~~~~~~~~~~~
2017-09-04
2017-09-04 403 瀏覽
中环的大陆人都去过这家了吧。在香港如果你要把餐厅开在非商业楼内,就只能是会员私厨。所以小面才会要求你每次点单的时候都留一个“会员”信息。店面在中环就不算是小的了。我们试了拌面和五花肉汤面。都很好吃。量不大,尤其是拌面。加钱加了夫妻肺片和棒棒鸡,味道不错。冰粉好吃。吃了满嘴火辣之后吃一口冰粉,还是很爽口的。有不辣的面。
担担伴面
夫妻肺片和棒棒鸡
担担伴面
夫妻肺片和棒棒鸡
2017-09-03 328 瀏覽
第一次係朋友圈中見到有人推薦話呢間做重慶小面很正宗,若然本人未去過重慶也未試過何謂正宗重慶小面,男友卻是重慶台北「混血」,哽係要試下呢間「瘋狂小面」喇!第一次去似乎剛開門營業冇幾日,南記門口樓梯邊的牆上用打印A4紙寫瘋狂小面試業,真係要攞放大鏡先睇到... 上到1樓,午市也很少人,不過兩三檯客... 呢種宣傳果然非常之不夠... 二人order了兩個餐,招牌瘋狂碗雜麵同「居家旅行必備」擔擔麵,另有friend係哽話「棒棒雞」非常好食、冰粉極道地,也都order佐。我食落覺得:1)路邊小食類型噶野,唔好期待太高;2)碗雜麵都係幾特別:香口、微辣、好味且有回味,不俗!3)小食太差:男友話冰粉係用石灰粉製作,其實好不健康,棒棒雞食落味同嚼蠟,需要提高!幾週後,和同事午餐突然想食翻D微辣野,於是再幫襯過,今次order完全不同的餐,質素有提升,價格也有提升我始終相信一分錢一分貨,幾好!BTW,Small world! 幫襯過兩次後知道原來店主係朋友的朋友。但食物好壞呢D野好個人口味、又好公平透明,我只係良心做食評,給大家參考!
,哽係要試下呢間「瘋狂小面」喇!

我始終相信一分錢一分貨,幾好!
擔擔麵
擔擔麵
藍xx的特飲
豆漿
第二次幫襯的:瘋狂燒白面及番茄煎蛋面,配餐小菜紅油耳片及夫妻肺片

2017-09-02 423 瀏覽
地方裝修好有重慶四川風味,坐得都相當舒服,下午茶時間,人流少,更加寧靜,呢度嘅麵係正宗四川辣度,麵和甜品都幾地道,份量雖然唔太多,價錢相對亦唔算貴,下午茶時間有八折,值得一試。瘋狂牛肉麵賣相已相當火辣,份量唔多,撲鼻嘅麻辣味令我忍唔住輕輕咳咗兩聲,落單係普通辣度,食落簡直勁辣級數,鼻水同汗不停咁流,不過真係非常惹味,牛肉切成小方塊,炆得好腍好入味。豆漿似維他奶泡椒鳳爪比起瘋狂牛肉麵嘅辣度真係差天共地,鳳爪嘅質地結實而入味,值得一試。成都老冰粉老冰粉好似一啲軟熟煙韌嘅涼粉,無咩味,面頭灑上芝麻,花生,提子乾,再加上片糖水,係解辣嘅妙品,食完之後所有火辣嘅感覺一掃而空。

瘋狂牛肉麵

豆漿似維他奶

成都老冰粉
2017-09-02
2017-08-27 426 瀏覽
前不久看到消息港漂人数已超过80万,这还不算没有登记在册的来港探亲的家属和短期工作、开会的。来港十多年,看着各地菜系的饭馆由最早的“外省野”小打小闹,逐渐变为有组织有纪律有分工的内地菜体系,但还是十分欣慰。疯狂小面是某天出差回港朋友约着来的,我都不知道在中环腹地还有这么个hidden gem,特别是还有钵钵鸡!在香港第一次吃到钵钵鸡,味道还特别地道,正宗成都味(因为麻香而不辣)。位置在半山扶梯边上,地理位置方便,是在中环上班和住在半山的港漂们的福音。希望你们家能保持正宗地道的四川和重庆味儿,不要为了迎合本地人口味而改变。ps 看到评论里有港人差评,觉得理由也是呵呵了
2017-08-09
  • 钵钵鸡
2017-08-17 677 瀏覽
諗住食南記,但太多人又見樓上話試業中,見食評話老闆係重慶人,就諗住試下啦。好失望,豆漿飲落超甜,無豆味,肯定係用粉開;D面同白湯湯底完全係壽桃牌,重要份量係勁少,同行嘅女士食完都話唔夠,可能你會話唔夠加底啦,但如果加底要$8,咁不如我自己去惠康買埋煮俾你食?牛肉份量$68加一黎講真係太小,三四片牛,正常味道;睇埋其他枱,小食套餐加多$10,細碟到唔好提;最後埋單加埋一, 晏晝盛惠80蚊一位,完。無言,下次大家如果想食重慶麵,我覺得呢間野就唔好試喇!

2017-08-15 899 瀏覽
兩個字-驚艷!中環新開的麵店,據說老闆是重慶人。位置比較隱密,在南記樓上。首試點了幹撈的碗雜麵,個人覺得這是除小麵以外最有重慶特色的麵。出人意外,味道非常正宗!!!而且豌豆煮得夠軟,雜醬也很香,麻辣味道都剛好。建議不太能吃辣的可以選擇少辣少麻。份量很很很大但對於女生來講有點過多😂唯一的美中不足是麵煮得有點糊,筷子一夾就斷。如果是點湯麵應該會好一點。下次準備去試牛肉麵😋看旁邊桌有點,賣相很不錯!

豌豆雜醬麵加煎蛋

豌豆雜醬麵加煎蛋
2017-08-08 792 瀏覽
一向都鍾意食面,見到開左間中式面館就係午膳時間去試下。店內有十幾款面揀,有辣有唔辣。呢日我試左個面係類似三層肉咁既面,唔食得好辣既朋友要小心,叫小辣都算辣,可能因為我飲哂d湯佢個前菜蒜泥青瓜幾清新,糖水銀耳紅棗水都幾清甜,值得一試。午餐時間加$8有特飲一杯,我揀既檸檬葵貝天葵幾開胃,酸酸甜甜幾特別。聽講夜晚都會有其他特別餸菜,唔只麵食。有機會我會夜晚再去試下其他餸成間野感覺幾別緻,而且嗰度啲員工服務態度幾好,又會問下你鍾意食啲乜,同你推薦下有咩特別好食。

佢個前菜蒜泥青瓜幾清新,糖水銀耳紅棗水都幾清甜,值得一試。
一不留神就沒留意的樓上麵店σ`∀´)σ剛好路過看到街招就上來試試看當天應該是開店不久情況還是有點亂,但還是可以接受(๑´ㅁ`)瘋狂肥腸麵,肥腸脆嫩爽口,麻辣湯頭更是惹味,但麵質卻是一般沒有特別,如果沒有對麵要求太高算是不錯。(๑• . •๑)棒棒雞,雞肉如果再冰涼一點會更好吃,配菜的青瓜反而吸收了麻辣汁甚是好吃。(*´∀`)~♥蝶豆花雪梨,雪梨清香味濃,不像一些水太多都淡如水,這個在夏天喝份外清爽(❛◡❛✿)
蝶豆花雪梨

2017-06-28