2017-09-04
<😍正宗四川風味 瘋狂小麵😍>普遍香港人開始越黎越接受到辣既菜式 好似川菜甘 ,四川麻辣菜 開到成行成市😀 但其實坊間對川菜好多誤解。 好似真正既川菜其實唔係真係好難 係講究香辣麻🌶 死辣係試唔到佢既真味 😌 呢間<瘋狂小麵>係跟據番成都總店黎做 所有香料辣椒都由總店運黎 味道十分接近總店 😋接近四川風味👍🏻 而我試完後都覺得佢無論辣度 食法 同 味道 都同平時好多香港食開既有好大分別😮例如😌😋正完四川風味😋<瘋狂套餐>a+b 68 蚊瘋狂燒白麵🍝🌶🐷(食嗰時記得由底撈上黎攪拌再食) 豆漿🥛燒白即係肥豬肉 🐷用左肥美既五花腩肉 加上四川芽菜(同梅菜同類) 🌿 感覺就好似梅菜扣肉伴麵甘 😋😈白肉肥瘦適中 肥而不膩 梅菜 夠林冇起沙 浸住喺香濃既湯汁入面 由於點左加辣🌶 所以香甜既梅菜湯汁又帶點辣既口感 但不要誤會 四川既加辣其實係夠香辣 而不是死辣 😋🌶👍🏻, 而麵質好爽滑 同芽菜白肉汁好match 好食推介😋🐷😋<正宗四川風味>😋<瘋狂套餐>a+b 68 蚊瘋狂豌雜麵🍝🌶🐷(記得由底撈雲先食) 柚子茶☕
😋正完四川風味😋
<瘋狂套餐>a+b 68 蚊
瘋狂燒白麵🍝🌶🐷
(食嗰時記得由底撈上黎攪拌再食)
豆漿🥛
😋<正宗四川風味>😋
<瘋狂套餐>a+b 68 蚊
瘋狂豌雜麵🍝🌶🐷
(記得由底撈雲先食)
柚子茶☕
用左平時hk 好少機會食到既豌豆(老綠豆所以變成黃色) 👍🏻 同雜(豬肉汁碎) 整成既 既小麵 ,小麵係重慶街邊菜式 濃度十足 . 豆整成豆蓉口感軟滑帶點粉既口感 而肉碎香濃 🐽 最正係加上好脆身既花生😍 乾撈埋爽滑既伴麵 記住撈麵時有層油 😜 唔係肥油黎 係用左谷子油經好多工序鍊成 好夠香滑😄 好有風味好有口感 . 😋🍝
😀正宗四川風味😀
🍴<瘋狂缽缽雞二人餐>
238 蚊份 🌶🔥
麻辣同藤椒 辣入面選左後者 用一盤涼左用藤椒做成既湯汁底😍 浸住串燒入面足足有30 串肉 30 串素 入面大致上有 雞肝珍肉心🐥 牛喉肚舌肉🐮 鴨舌, 魷魚🦑 鵪鶉蛋🥚豬肚耳肥腸 🐷 青瓜 🥒蓮藕片 , 山藥,各種菇🍄木耳 西蘭花等等 😄 每一樣食物蔬菜新鮮🙂 肉類燒得醃得入味, 尤其係魷魚🦑雞心 夠哂爽口 , 牛肉同牛舌好夠香濃 . 😀重點係佢個藤椒湯底 🌶藤椒本身夠香麻 加上少少辣椒增加適當既辣度 香麻辣兼備 😁 邊浸住椒汁邊食串燒 真係好正好好食!😃
😀<正宗四川甜品>😀
🍴成都老冰粉 ❄25 蚊
用左花生 😃提子乾🍇酒糟🍻 芝麻 山渣 鋪面 配上紅糖水同冰粉 外表美觀 内裏晶瑩剔透😆 食落去時甜度適中 冰粉口感軟滑 加上芝麻同酒糟既香😋 提子同山渣增加唔同既甜味口感 😋同埋脆口花生同冰粉做成鮮味對比 好好食 , 食完濃味既川菜🌶再食冰粉 剛剛好!😃
整體黎講 瘋狂小面既食物好好食好有特色 例如撈麵既方式 ,夠哂風味麻味既藤椒砵砵雞 ,或者甘多材料既甜品冰粉都係第一次食 真係學到好多野 而最重點係知道左川菜係香麻辣都要有 而唔係死辣! 食店遲d會出麻婆豆腐😮 聽講香麻味十足 仲有味唔辣既燉湯👍🏻 希望佢快d出 好想再試😋😋
Score 平均分 <8.2/10>
Taste 味道:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#瘋狂小面
中環士丹利街66 至72 號佳德商業大廈1 樓
~~~~~~~~~~~~~