2017-09-15 315 瀏覽
今晩俾朋友仔捉咗去中環試下川菜,本身聽到食四川嘢都嚇到有小小腳仔軟,仲要係中環。諗住會超貴但原來價錢都好親民喎。即刻鬆一口氣。豆漿豆味濃郁,唔係好甜,啱我口味。本身諗住嗌蒸蛋,話係用高湯蒸。可惜今日只限有 15 份,所以我哋都無緣食。最後就我所以叫咗碟鹵水拼盤 (+68) 小食。拼盤有牛肚、牛脷、豬肚和牛展。這種白老鹵屬輕鹵,所以味道較為清淡,同平時食台灣菜啲濃味鹵尾截然不同。另外仲會上一碟仔辣椒粉,嫌唔夠濃味可以點下。小食就叫咗棒棒雞 (+25),必食!雞用中辣椒泡製,食落又唔算好辣。雞肉嫩滑有咬口,好惹味。朋友嗌咗個紅湯瘋狂肥腸麵。原來四川嘅肥腸一啲都不肥,淨係得皮。正宗做法係師傳會花功夫將白色嘅肥除去,佢哋嘅習慣係唔食一圈圈嘅嘢。走咗肥嘅肥腸嘅特别又好食!我驚太辣,所以嗌咗個唔辣嘅白湯瘋狂牛肉麵。白湯係用豬骨同雞汁熬成,發清甜又唔油膩,真心好食。甜品叫咗一個四川流行小食醪糟粉子,粉子軟糯,汁甜味醇。味道唔會太甜,粉子煙煙韌韌超好食。
豆漿豆味濃郁,唔係好甜,啱我口味。

2017-09-12