平時喺中環食lunch真係一啲都唔容易呀!人又多,又要排隊,仲要迫你快啲食完,快啲走 ..今日見天氣凍凍地,同事就推介我去呢間四川菜食辣嘢,暖住個胃喎!呢間鋪頭係樓上舖嚟,屬於靜中帶旺,入到去嘅時候已經有好多人,但係我哋等咗五分鐘就有位啦!自己唔算食得好辣,所以就叫咗個牛肉湯麵,,剔咗要bb辣。湯料好正,D麵又好煙韌! 四川菜最特色嘅地方,就係佢呢種又辣又麻嘅感覺,令你越食越刺激!  而且會愈食愈暖,最啱手腳冰冷嘅OL。食飽飽之後,我哋就叫咗個成都冰冷粉,呢個真係必食推介呀! 第一啖食落口, 已經即時將頭先嘅麻辣感覺擊退,變返做一D清清甜甜嘅味道,不得不認同店主嘅用心選材 !趁住呢間小店仲未畀好多人知道,一定要嚟多幾次先至得!
平時喺中環食lunch真係一啲都唔容易呀!

人又多,又要排隊,仲要迫你快啲食完,快啲走 ..

自己唔算食得好辣,所以就叫咗個牛肉湯麵,,剔咗要bb辣。

趁住呢間小店仲未畀好多人知道,一定要嚟多幾次先至得!
2018-01-11
5 分鐘 (堂食)
午餐
1K
2018-01-07 1718 瀏覽
呢間瘋狂小麵初初開嘅時候已經黎過一次,當時同個朋友黎,事後我都有不時同男朋友提起佢地嘅冰粉,令我印象頗深刻。喺中環搵到間食川菜都唔容易,我唔熟路嘛,開心星期五收工同佢一齊過黎試下,估唔到咁好生意,當中有唔少內地客人,甚至有啲係四川人,仲有好多外國人,哈哈。其實佢地喺內地都有分店,屬於當地地道小麵店,雖然位處商廈嘅樓上店,又冇乜宣傳,都有唔少人知道餐廳位於士丹利街南記樓上,電梯上一樓,店面裝潢都有點心思,中式屏風、瓦片裝飾、木枱。餐牌供應套餐,定價$68/78/88,包括麵食、飲品/小食/甜品,又有好多人會點嘅地道串串香,有葷有素自選今次交由男朋友發辦,點左兩個$88套餐,包括兩碗麵、小食兩款(可加錢升級其他款式)、兩杯飲品、兩碗甜品。湯麵 - 瘋狂牛肉麵、瘋狂大排麵(+肥腸 $12):兩碗麵我地都揀左紅湯,即係辣,同一般食酸辣野一樣,都可以自選辣度/麻度,蔥、芫茜呢啲都可以要/唔要。咁我就食得辣啲,所以點少辣,男朋友就揀左BB辣。麵質外型有啲似擔擔麵,食落唔算好煙韌,實啲,換句話講會飽肚啲牛肉份量都唔少,亦都唔會太細件,味道有啲似牛腩,入口腍身!湯底揀左少麻少辣,啱啱好,食到飲到,唔會

瘋狂牛肉麵

牛肉份量都唔少,亦都唔會太細件,味道有啲似牛腩,入口腍身!湯底揀左少麻少辣,啱啱好,食到飲到,唔會好油膩,幾香。

瘋狂牛肉麵

大排骨就好似啲一字骨,有三、四件,有骨有軟骨,而且排骨燘得好腍,一咬就散,另外加錢追加左肥腸,份量唔多,好在味道都唔錯,又腍又入味,肥膏已經清走

瘋狂大排麵

瘋狂大排麵

肥腸(+$12)

小食 - 棒棒雞(+$28)、泡椒鳳爪:棒棒雞有啲口水雞感覺,麻麻香香,雞肉切到薄薄一片,肉多骨少,不過就貴啲,因為要加28蚊啊

棒棒雞(+$28)

棒棒雞(+$28)

泡椒鳳爪一向都係我心頭好,醃得好入味啊,辣辣地,又香椒味,醒胃
如果有單點,我都會再食啊。
泡椒鳳爪

飲品 - 凍檸茶(+$3)、冰糖雪梨汁(+$5):雪梨汁有明顯雪梨渣,冇加糖水,味道清甜。

甜品 - 成都老冰粉、紅棗銀耳湯:老冰粉係我一直同男朋友提起嘅,味道好清爽,而且好解辣,質地有啲似啫喱。裡面都幾足料,有花生、山渣、酒糟、芝麻、提子乾等
銀耳湯都好足料,暖暖地較為養生,味道較為清淡,雪耳唔算十分爽,較為腍身,甜度唔高,幾滋潤呢。

紅棗銀耳湯

經店員大力推介,我地就點埋呢個新出(?)嘅【雪豆蹄花湯】,話係冬天限定啊,好暖胃。
雪豆蹄花湯 $188:類似大鍋麵嘅盤上,湯底好清,冇乜油份。裡面有原隻豬手、大量雪豆。雪豆大大粒,有啲似眉豆嘅味道,煲到好腍。
湯底清甜,藥膳味有,但唔會好難入口,一般人即使怕藥材味嘅,都可以接受。豬手原隻燉到腍哂,用筷子輕輕一夾,已經食到,湯底令豬手好入味,肉質嫩腍,膠質出哂黎。鐘意食豬手嘅男朋友獨食一隻,我就主力飲湯,好滋補

2018-01-05
泡椒鳳爪
2018-01-06 109 瀏覽
第一次離開呢間餐廳,啲waiter waitress都好好,未唸到食乜佢地都會好細心為你介紹我地點咗個2人份缽缽雞,睇落好大盤,好吸引,點知一食落去發覺啲料勁少,難怪要啲人𣎴停sell呢個,食水好深,雖然味道唔錯一串就係得嗰一粒肉仔,俾多一两粒都無咁難睇呀以為肉貴啲先俾咁少,睇下蔬菜類,一串又係得嗰一條菇仔,有無咁孤寒呀,成盤食曬,所有嘢嘅份量都係超少,好失望肥腸麵嘅份量都可以接受,味道都幾好,連個辣湯底都好好味,可以推薦小食點咗棒棒雞同夫妻肺片,細細份,但啲嘢好入味最後係飲品,個賣相好靚,一杯係藍蝶花雪梨,一杯係紫貝天葵檸檬,2杯味道都好清新,一邊食辣嘢一邊飲真係好正

一串就係得嗰一粒肉仔,俾多一两粒都無咁難睇呀

小食點咗棒棒雞同夫妻肺片,細細份,但啲嘢好入味

2018-01-05
  • 肥腸麵
2018-01-06 91 瀏覽
這間在中環的樓上店瘋狂小麵,估唔到係商廈既1 /F,都有咁多人識黎食,環境寬闊!店員服務態度都幾親切,還會推介第一次黎既我叫什麼食物!價錢大眾化。係中環黎講唔算貴了!最緊要係有質數泡椒鳳爪~雖然份量唔算太多!但係食落郁幾滋味的,泡椒過既鳳爪食出辛辣既感覺!!味道都幾刺激的~幾惹味瘋狂肥腸麵,眼看湯底紅到發紫。。。心想怎樣吃呀!???原來吃出來也不算太辣的!麵底吸受哂湯汁既味道,味道濃郁!麵質爽彈~大腸清理得好乾淨!!豬腳湯,充滿骨膠源既一個湯,無味精的!配上大量葱花還飲出帶輕輕藥膳既味!好足料

價錢大眾化。係中環黎講唔算貴了!最緊要係有質數

Introduced by friends and went to try spicy Sichuan food for lunch! It is located in Stanley street in a commercial building. Lots of people already wait for lunch. Different mix of lunch set to choose, spicy soup/normal soup/ tomato soup noodles!!! noodle can add with drinks and snacks ! Sichuan spicy chicken with soya bean drink! we ordered "light spicy" already but... Still feel super HOT when eating. The pork and beef tastes good! we finally finished !!!
we finally finished !!!
2018-01-03
10 分鐘 (堂食)
2018-01-02 70 瀏覽
朋友鐘意食辣,咁岩聽人講過呢間瘋狂小面都唔錯,去開中環就試下佢😆👉🏿✨套餐a+b+c Hkd 78 💸📌我同朋友一個叫肥腸面,一個叫豬潤面一個白湯一個紅湯😈佢啲肥腸都煮到幾林,白湯好夠味帶小小微辣🔥可以接受!📌豬潤面啲豬潤好多,唔會腥苦👍🏿朋友特登加左麻辣,一入口已經開始麻🔥🔥🔥🔥🔥好癲呀不過又辣得好過癮!唔怪得叫瘋狂小面啦😂👉🏿✨小食就叫左棒棒雞 +28 💸📌其實姐係口水雞,好就好在冇骨既幫你切好一片片食得好方便😀小小辣度可接受👉🏿✨蒸蛋 +15 💸📌寫住限量15份炸。呢個啲蛋真係好滑又有蛋香味,一定要配埋佢啲冬菇肉燥食!超正👉🏿✨藍蝶花雪梨 + 8 💸📌呢個唔會好甜,底下有啲雪梨蓉,解辣一流🤣💟特別一提啲服務態度好到爆!真心我自己覺得服務態度係取決於一切✨一定會再幫襯

👉🏿✨套餐a+b+c Hkd 78 💸

📌我同朋友一個叫肥腸面,一個叫豬潤面

👉🏿✨小食就叫左棒棒雞 +28 💸
👉🏿✨蒸蛋 +15 💸
👉🏿✨藍蝶花雪梨 + 8 💸
📌呢個唔會好甜,底下有啲雪梨蓉,解辣一流🤣

2017-12-17 93 瀏覽
餐廳地面的招牌不太起眼,差點錯過了。兩個人點了1客套餐及麵。套餐的串串制作十分精緻,配合特制的辣味粉調味,十分滿意的晚餐。餐廳的侍應十分友善,還跟客人介紹餐廳的招牌菜。
2017-11-23
2017-12-06 196 瀏覽
星期五too good its Friday😜醒起之前有朋友介紹過中環有間瘋狂小面, 星期五放工就同男朋友嚟瘋狂一下。呢到嘅位置唔算太容易搵, 招牌唔算太明顯。星期五八點入到去, 未算完全滿座, 但都好多客人。我地點左以下嘅嘢:未食過以下呢個缽缽雞, 唔可以話自己食過瘋狂小面。首先我雖然好鍾意食辣, 但又同好多人一樣, 唔算好食得辣。嗌左bb辣, 一見倒一盤紅油嗰時有少少擔心, 但係食落麻而不辣😍辣度同麻度都岩岩好😋 而且食落只覺得好香, 冇好油膩嘅感覺。佢有30枝肉30枝素。好似尋寶咁一枝一枝咁隊嚟食好過癮~呢個係卤水拼盤。望落去有少少乾, 本身以為唔記得加卤水汁。 之後朋友叫咗侍應過來問佢係唔係唔記得落鹵水汁。之後侍應答正宗川菜嘅滷水係咁嘅樣 : 乾食再沾點隔離辣辣哋嘅粉。同我哋廣東食開嗰種濕食嘅方法有唔同。呢個鹵水拼盤就咁食其實唔差, 有鹵水嘅香味但係又未至於太咸。 不過我實在太鐘意食缽缽雞嘅麻辣湯。食到最尾我將鹵水拼盤入面嘅料都浸落個麻辣湯食。 嗰種麻辣嘅感覺唔會嗆胃, 但係嗰種刺激感係好正!最尾呢個成都老冰粉。呢個老冰粉一啲都唔老, 仲好fresh..冰粉本身係冇味, 但係佢

呢到嘅位置唔算太容易搵, 招牌唔算太明顯。

星期五八點入到去, 未算完全滿座, 但都好多客人。

我地點左以下嘅嘢:

未食過以下呢個缽缽雞, 唔可以話自己食過瘋狂小面。

缽缽雞

佢有30枝肉30枝素。好似尋寶咁一枝一枝咁隊嚟食好過癮~

呢個係卤水拼盤。

最尾呢個成都老冰粉。呢個老冰粉一啲都唔老, 仲好fresh..冰粉本身係冇味, 但係佢上面有個湯汁, 梅子味咁酸酸甜甜..有少少提子乾同埋花生, 好清香舒服。

總括而言, 川菜原來都幾好味。下次帶其他朋友同屋企人嚟試下。

缽缽雞
2017-12-05 104 瀏覽
坐下來都要等二三十分鐘才能上一碗麵,如果趕時間或者是一個人吃飯就會很抓狂。面的味道還不錯,不過如果每次都要這麼等,真是受不起。老闆就不會多招一些幫手嗎,顧客的時間就不重要嗎
2017-12-05 139 瀏覽
又到同friend食飯嘅時間,例牌問同事最近有咩好嘢食,同事話中環嗰間瘋狂小面好正,一於就去試吓呢度啲裝潢嘅感覺都好中式,啲位都幾闊落。黎到瘋狂小面就梗係要叫返個麵食下啦!見到個瘋狂燒白面係限量供應就一於博下睇下仲有冇,點知真係咁好彩剩返last一碗我個同事話一定要來呢度嘅缽缽雞,一於就試試佢。個麵餐跟多個小食,叫咗棒棒雞。我個人覺得OK不過又唔算好有特色。嘢飲叫咗紫貝天葵檸檬,都幾Flash幾好味又唔會太甜輪到個麵啦!個麵食落去唔會太淋,又唔會太硬,超彈牙!啲湯係最好飲,個店主話啲湯入邊嘅酸菜唔係香港黎嘅酸菜,係專登喺第二個地方訂返嚟嘅,所以令到碗湯好香。個白玉都好香半肥瘦啱啱好最後係覺得啲湯好味到食完個麵都要飲埋啲湯輪到個缽缽雞,幾有特色,佢地會竹籤吉住一粒嘢食,再浸入啲麻辣汁度。因為本人有啲怕辣但係又好鍾意食辣,所以叫咗BB辣。老闆話川菜嘅特色唔係辣而係香,所以佢個缽缽雞啲汁真係好香好麻。佢仲要專登落咗好多芝麻令到個汁更加香。佢話食嗰陣一定要留意個雞腳。每吉一隻雞腳最少要5分鐘,食落會好爽口。食完啲竹籤會放係一個籤筒度,上邊寫住上上籤,令成件事都幾得意食晒所有野食返個成都老冰粉,

呢度啲裝潢嘅感覺都好中式,啲位都幾闊落。

我個同事話一定要來呢度嘅缽缽雞,一於就試試佢。

嘢飲叫咗紫貝天葵檸檬,都幾Flash幾好味又唔會太甜

個白玉都好香半肥瘦啱啱好

最後係覺得啲湯好味到食完個麵都要飲埋啲湯

食晒所有野食返個成都老冰粉,有啲似啫哩,涼涼地清清地幾解辣都幾特別。

呢間野嘅老闆好nice好有心,會走過來同你傾計,又講下啲餸菜嘅特色,佢對川菜真係好有認識同好有抱負,呢間餐廳真係值得推介。
  • 瘋狂燒白面
2017-11-27 2584 瀏覽
之前試過一次,近期傳煤有很多這裡的報導,攪到我一直好想再試,今晚終於有機會一嘗心願。這裡全是combo麵餐,A:麵、B:飲品、C:小食、D:甜品。我要了瘋狂大排麵+金桔檸檬+鹵水拼盤+成都老冰粉,另外加了肥腸和酸菜。老公要了瘋狂牛肉麵+藍碟花雪梨+棒棒雞+成都老冰粉,另加了牛肉、牛舌、肥腸、大排。金桔檸檬,金桔🍊和檸檬🍋酸酸甜甜,真係好開胃。藍碟花雪梨,飲到雪梨蓉,喉嚨覺得好舒服😋😋😋瘋狂大排麵的大排,採用豬肋骨炆燉過,所以好淋好入味,肥腸都幾煙靱,酸菜唔會太酸比較醎,而最好味係個麻辣湯底,又香又辣又麻。瘋狂牛肉麵,牛肉採用了牛𦟌部分,經鹵水鹵過之後好入味,而且煮得很淋,牛舌鹵得好好味,麻辣湯令牛𦟌、牛舌、大排、肥腸,更加好味,至於個麵,質地唔算硬,又唔會太軟。鹵水拼盤,有豬脷、牛肚、豬耳、牛脷、牛肉,可能因為剛剛從雪柜拿出來,未解凍,所以沒有甚麼味道,不過過了一會兒再吃,原來好味得多。😋😋😋棒棒雞,個汁有些似口水雞的味道,而雞肉切片,仲要啖啖肉。成都老冰粉,有提子乾、花生、黑白芝麻、糖水、米通,唔算好甜,至於冰粉似啫嘿,而是無味的,吃完兩個甜品,麻辣味完全沒有了,解辣最好。

金桔檸檬,金桔🍊和檸檬🍋酸酸甜甜,真係好開胃。

藍碟花雪梨,飲到雪梨蓉,喉嚨覺得好舒服😋😋😋
藍碟花雪梨(左)金桔檸檬(右)

瘋狂大排麵另外加了肥腸和酸菜

瘋狂牛肉麵另加牛肉、牛舌、肥腸、大排

鹵水拼盤

棒棒雞,個汁有些似口水雞的味道,而雞肉切片,仲要啖啖肉。
棒棒雞

成都老冰粉
藍碟花雪梨(左)金桔檸檬(右)
瘋狂大排麵另外加了肥腸和酸菜
瘋狂牛肉麵另加牛肉、牛舌、肥腸、大排
鹵水拼盤
棒棒雞
2017-11-20 196 瀏覽
本身唔多打食評 今舖難食到唔打唔得 今日五點幾去到全舖冇人本身好期待既缽缽雞,宜家已經冇得單點湯底再加串串酸辣粉 加麻加辣之下都唔及傷心酸辣粉既Bb辣 取而代之係一肚油⋯個麵好食但係個湯底太難食個麵幾好食都冇用⋯牛肉麵比酸辣粉更油,麵質、牛肉正常,真係煮個「公仔麵」算棒棒雞算係全餐最正常,不過食落個味似吉列豬扒,雞肉鞋身平時凍檸茶怕佢多冰多糖,呢度加三蚊比一舊冰幾乎無糖,啱曬鐘意清新口味既朋友打完既時候,有pair情侶入座,祝你地食得開開心心⋯
本身唔多打食評 今舖難食到唔打唔得 今日五點幾去到全舖冇人

本身好期待既缽缽雞,宜家已經冇得單點湯底再加串串

牛肉麵比酸辣粉更油,麵質、牛肉正常,真係煮個「公仔麵」算

棒棒雞算係全餐最正常,不過食落個味似吉列豬扒,雞肉鞋身

打完既時候,有pair情侶入座,祝你地食得開開心心⋯

2017-11-20
而家川菜都愈黎愈多,呢度係直接由總店引入材料同湯底黎香港,將川菜真實麻味直接運過黎,真係夠哂原汁原味。空間感都幾大,有卡位同中間雖然係一張長台但係都有分隔既空間唔會好迫,其他都好有中國特式,有扇門亦都有寫卷。一行入去就見到招牌,用左好靚既紫色燈包圍住,夠特別又夠搶眼,亦都好迎合到呢個打卡潮流。每個餐具都印上左餐廳名,竹筒印上左上上簽,幾個都好有唔同特式,咕𠱸都印上左好有中國感覺既圖案。《瘋狂缽缽雞》($238)有麻辣味同藤椒味兩款,我地叫左藤椒味,總共有三十串葷三十串素,總共有成六十串慢慢食。有海鮮有牛有雞有菜,最特別係有魷魚同鵪鶉蛋,每串既份量唔算好大,食食下就感覺到十足麻,唔太好辣既朋友仔都食到,除非你特登咬舊藤椒喇。叫多個套餐《瘋狂大排面》($88),BB麻BB辣唔太嗆,食到有麻辣味但係唔點食辣既朋友都易入口,加左肥豬夠入味又夠肥,仲有三大舊排骨仲啖啖肉幾抵食。加左$68要呢個《鹵水拼盤》,包括左有豬耳仔,牛展,牛肚同牛舌,同其他有少少唔同佢係比較乾身,仲可以點呢個乾碟食,上面舖滿左香辣粉。甜品有《成都老冰粉》,感覺上係比較實身既啫喱狀,撈匀之後食甜甜地可以解下辣味,仲有花生提子

甜品有《成都老冰粉》,感覺上係比較實身既啫喱狀,撈匀之後食甜甜地可以解下辣味,仲有花生提子更香口。

店名:瘋狂小面
地址:中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

即刻入去Like & Share埋我地既其他頻道喇
Facebook: KJFOODLIFE
Instagram: KJFOODLIFE

餐牌:

2017-11-09
2017-11-12 157 瀏覽
有位朋友係咁讚呢間野好好食,黎到中環就去試下啦,原來佢拎左南記之前二樓個位,都幾方便~愛辣的朋友一入到黎應該好興奮,因為一陣麻辣味好香~叫左兩個麵,一個湯的一個拌小麵。小麵好多料,因為唔太熱所以很容易入口,而且麻辣好爽,麵質都好煙靭好掛湯~自己比較喜歡湯呢個,真係幾正!湯底夠濃夠辣,個麵質爽彈,個腩肉都好稔好好味~不過好似呢種肉賣完就無架喇,要早啲黎食。食左個辣野食返個冰粉凍凍佢,冰粉上面加左好多穀米之類既野,滑之餘有一點質感,幾好味~中環黎講,呢間性價比真心OK!
小面

小面
2017-11-06 2988 瀏覽
因為完成treatment 已經要8時多,叫來接我的男人早點在附近看看有什麼餐廳,他找到了這間瘋狂小面。說實話這個瘋狂砵砵雞套餐很吸引,但這天想吃麵多一點,所以沒點。而事實是這個原來全日都有的麵餐亦很吸引,A、B、C、D各選一款也不過$88。這些屏風很有中國人特色呢。我點了瘋狂擔擔麵,BB辣BB麻,再加了鹵蛋和肥腸。非常香的麻辣味,少少麻少少辣,惹味醒神但不會太過刺激難入口。鹵蛋和肥腸都很入味,肥腸口感軟稔,少肥而不膩。男人不好辣,點了瘋狂牛肉麵白湯底,加鹵蛋、牛舌和大排。想不到除了辣,這裡的白湯底亦做得不錯,味香且清甜。牛舌牛味夠重,口感軟稔好咬;大排夠入咊,口感鬆軟。這裡的麵才真是重點,口感是介乎雲吞麵與上海拉麵之間,有雲吞麵的爽彈有韌度,但同時有上海麵的軟滑易咬,當然也不會有鹼水味,只有啖啖麵香原味。這是加$68點的鹵水拼盤,早知道不用加點牛舌。這份鹵水拼盤有牛舌、牛𦟌、牛肚、豬耳等,全都鹵得很入味軟稔,比起潮州鹵水拼盤,這裡的鹵拼不是帶甜的,而是偏鹹的,不過配麵吃也不會太過。素菜除了菜,還有菇呢。想說來碗紅棗雪耳湯滋潤一下,誰不知是涼的,不過感覺還是很滋潤,而且入口涼涼的又不會

這些屏風很有中國人特色呢。

我點了瘋狂擔擔麵,BB辣BB麻,再加了鹵蛋和肥腸。
鹵蛋和肥腸都很入味,肥腸口感軟稔,少肥而不膩。

男人不好辣,點了瘋狂牛肉麵白湯底,加鹵蛋、牛舌和大排。
想不到除了辣,這裡的白湯底亦做得不錯,味香且清甜。
牛舌牛味夠重,口感軟稔好咬;大排夠入咊,口感鬆軟。

素菜除了菜,還有菇呢。

想說來碗紅棗雪耳湯滋潤一下,誰不知是涼的,不過感覺還是很滋潤,而且入口涼涼的又不會很冰,喉嚨蠻舒服的。

另外要了一碗成都老冰粉,其實之前未嚐過,只是出於好奇而點,還好賣相看起來不錯。

原來味道甜甜的,口感有點像啫喱、涼粉那類,入口清涼爽快,喉嚨很舒服。

連不好辣的男人都喜歡這裡,覺得他們麵的質感好,其他食物亦不錯,服務好而且價錢很親民,下次再出去中環可以再去呢。