2020-01-27 55 瀏覽
瘋狂小面🌶🌶就睇你有幾Crazy😛小麻小辣-瘋狂大排麵(餐)$93 有埋飲品、小食同甜品,好滿足😈大排其實即係豬軟骨咁上下,都係啖啖肉,有d軟骨,一共4大嚿🍖麻辣方面,媽啊!好辣😂弱弱的我,叫小麻小辣都好勁,食一口掛湯嘅小麵,麻辣即刻出曬黎,嘴唇都麻痺😂前菜有泡椒鳳爪,睇見佢得3隻覺得少?你食得曬先好喎😂🌶勁過小麻小辣麵😛平時食開泰式鳳爪,呢個泡椒鳳爪簡直令人大吃一驚🥵鍾意食辣嘅人要試下呢間😈配埋一杯烏梅汁就啱曬,可以解辣,味道正常,酸酸地甜甜地咁仲有甜品:成都老冰粉,第一次食,冰粉本身好似jelly咁,但加埋少少酒、提子乾、芝麻、花生,成個mix埋我就麻麻地啦。但朋友食過話佢地嘅冰粉算唔錯✋🏻晚市黎講,佢地嘅上菜速度都算幾快😄
瘋狂小面🌶🌶就睇你有幾Crazy😛

瘋狂大排麵套餐

配埋一杯烏梅汁就啱曬,可以解辣,味道正常,酸酸地甜甜地咁

✋🏻晚市黎講,佢地嘅上菜速度都算幾快😄
瘋狂大排麵套餐
朋友喺呢座大廈的工作,話我知樓下呢間四川菜麵店成日好多客人排長龍,有很多說普通話的年輕客人,亦都有好多本地OL,終於搵到一日約佢嚟呢度食午餐了,我地點左以下套餐:1. 酸菜豬肚面套餐$134,包括酸菜豬肚面,要咗四川酸菜湯底,BB麻辣,另外加咗$14肥腸(即係豬大腸),羅漢果冬瓜茶熱的,鍾水餃加$32,成都老冰粉係凍嘅甜品加$10。主菜酸菜豬肚面好食得來OK,豬大腸都OK,羅漢果冬瓜茶冇乜特別但係濃度剛好而且很少甜,鍾水餃都好味不過味道很濃,甜品老冰粉味道特別,而且都好味,賣相好似啫喱,但係食落去煙靭。2. 瘋狂擔擔面套餐$123,包括瘋狂擔擔面(要正常辣、正常麻、加埋牛舌加$13,烏梅汁(常溫),燒椒茄子加$32。瘋狂擔擔面其實係有少少汁但係主要係乾撈嘅!我哋喜歡瘋狂擔擔面多個有湯的酸菜豬肚面(不過其實如果比起銅鑼灣渝酸辣粉,就好像渝用的面條更好,可惜渝做出來的黐埋一舊比起以前冇咁專業,而且渝的太鹹了!但是用底味計,渝比較出色!)朋友喜歡他的烏梅汁,燒焦茄子紫色得來好靚,唔知點樣可以整到顏色好像生的顏色只不過多了油光。不過無論是湯麵或者是撈麵,這裏的所有配菜料頭都新鮮無比,包括芫荽、

不過無論是湯麵或者是撈麵,這裏的所有配菜料頭都新鮮無比,包括芫荽、乾撈麵的青瓜炸花生等等,食得出製作人的愛和認真!

果然附近有很多講普通話嘅OL同埋本地嘅OL,大多數都是20多歲至40歲之間的客人,好彩我早左去入座才有位!不過啲座位都幾迫下!

每位消費$142。

酸菜豬肚湯面
瘋狂擔擔面
燒椒茄子
成都老冰粉
羅漢果冬瓜熱茶及烏梅汁室溫
2020-01-16
5 分鐘 (堂食)
酸菜豬肚湯面
  • 烏梅汁
  • 冰粉
  • 鐘水餃
2020-01-22 97 瀏覽
幾年前四川留學返嚟之後, 都冇乜點再食四川嘢。 今日放工班friend 介紹中環開咗一間 幾正宗嘅川菜, 專食川辣小麵。舖頭位於中環樓上店, 店內中式氣氛濃厚, 真係有少少似四川成都。食物方面, 主要 食川辣小麵, 配搭唔同餸菜。 亦都有麻辣燙, 甚至連 四川十大美食之一嘅鐘水餃都有。我就叫咗個大辣排骨小麵, 可能我食得辣,講真辣度一般。 不過就非常之香, 而且食落去味道非常正宗。套餐可以搭配小食, 加30幾蚊就食到我非常喜愛嘅鐘水餃!😍 呢味菜式真係忠實還原四川嘅味道。

排骨小面

2020-01-17
5 分鐘 (堂食)
排骨小面
  • 瘋狂大排麵
2020-01-20 47 瀏覽
已經來瘋狂小麵食麵好幾次啦,今次特登帶國內的朋友來吃晚餐。因為口味比較適合內地的朋友,有辣有唔辣,任君選擇。我地都分別點了套餐,full set 的話會有四款野揀, 麵,小吃,野飲同埋甜品。我同朋友一的麵都選擇了紅湯小辣,湯底不太辣也夠濃郁,味道剛剛好,每次來吃都能吃到同樣的水準。我照舊點了瘋狂肥腸麵,朋友點了瘋狂牛肉麵。兩碗麵都好好吃,大家都吃得津津有味。再來兩份小吃,選了泡椒雞爪和木耳,這兩款都有點辣,所以一定要喝點水。我們選了解熱氣的羅漢果冬瓜茶,是自家煲的所以特別解上火。最後甜品一份成都老冰粉,一份醪糟粉子。冰粉的配料都是比外面的冰粉有特色,而且比較多,也特別甜,我個人特別喜歡。朋友點的粉子像湯圓,十分煙韌有口感。吃完麵來一份甜品是快樂的。這頓晚餐朋友很滿意,我也十分開心。

2020-01-16
10 分鐘 (堂食)
2020-01-16 1998 瀏覽
見到《瘋狂小面》呢個名,以為係台灣餐廳,就盲中中入咗去。點知,係川菜館嚟⋯平時嘅我絕對唔食川菜,因為唔食得辣。但既然入咗去,硬住頭皮都要試下😅。不過佢哋除咗辣嘢,都有清湯嘅麵架,所以唔食辣嘅朋友都可以嚟🥰裝修好古代風,店面都幾大;仲有唔同京劇面具嘅擺設,好有四川風味😛原來「小面」係重慶人叫麻辣素麵嘅統稱,調味會用到薑蔥蒜、醬醋、辣椒、花生等等。百味交集,令味蕾打開、精神亢奮,咁就係「瘋狂小面」嘞。😆除咗麵之外,佢哋仲有個叫缽缽雞嘅餐,好似麻辣串串鍋咁,一嚟就幾十串嘢串住嚟食🤣呢到落單嘅方法好簡單,只需要揀麵嘅類型、睇下使唔使加料;揀飲品;仲可以配小食同甜品。我哋嗌咗兩個A+B+C餐 ($88),有晒麵+飲品+小食 (D係甜品,我哋冇嗌)。# A - 瘋狂小面 #兩個麵我哋都用$9加咗隻煎蛋🍳,煎得好好食,蛋黃仲流流地心架🤤瘋狂大排面 (白湯) (煎蛋 +$9)本身想叫瘋狂燒白面,姐係五花肉麵,係廚師推介,仲要每日限售15碗,聽落好吸引🤤可惜呢晚真係已經賣晒,唯有叫第二個啦🥺叫咗呢個瘋狂大排面~滷水排骨以慢火燜熟,非常入味;入口鬆軟,嫩而不柴;肉好容易就拆到出嚟👍👍酸辣粉 (只有紅湯選擇

百味交集,令味蕾打開、精神亢奮,咁就係「瘋狂小面」嘞。😆

A+B+C餐
A+B+C餐

# A - 瘋狂小面 #
瘋狂大排面
瘋狂大排面 (白湯) (煎蛋 +$9)
可惜呢晚真係已經賣晒,唯有叫第二個啦🥺
瘋狂大排面
叫咗呢個瘋狂大排面~
酸辣粉
酸辣粉 (只有紅湯選擇) (煎蛋 +$9 ; 牛肚 +$13)
酸辣粉搭配紅薯粉,Q彈煙韌,口感唔錯,而且仲好吸汁添!
酸辣嘅湯底好惹味,麻、辣味夠香夠平衡,再加上鮮明嘅酸香提升味道嘅層次🤪
富油香,但食起上嚟有唔覺得好油膩。
其次係配料,十分豐富,唔少肉碎、酸菜、花生、韭菜,香葱、芫荽,同薯粉一齊食就更加香😚

# B - 瘋狂飲品 #
金桔檸檬 (+$6)
凍檸茶 (+$5)
兩杯都唔錯,比較特別嘅係金桔檸檬。食辣就最啱飲返啲酸酸地嘅飲品,解解辣🥵

# C - 瘋狂小吃 #
蒜泥青瓜
蒜泥青瓜
青瓜清甜爽脆,十分開胃。
蒸蛋
蒸蛋 (+$18)
呢個蒸蛋亦都係每日限售15份,好好彩俾我哋叫到。
的確無推介錯,真係好好食。
蛋味香濃🥚,質地夠滑溜,滑到可以跣入喉嚨🤪;表面仲加咗少許惹味肉碎。

位於中環嘅樓上平價川菜麵館,可以一戰👍

Menu:

2020-01-14 53 瀏覽
好足料啊個面有大頭蝦、魷魚、鳳尾蝦、魚蛋、青口、蛋我揀咗冬陰公味椰香味重小食點左魚露單骨雞翼&清邁雜錦兩個都好入味雞翼好好味服務態度好好,有禮貌,環境舒適簡潔😃食得過😋💦
好足料啊個面

有大頭蝦、魷魚、鳳尾蝦、魚蛋、青口、蛋
我揀咗冬陰公味
椰香味重

小食點左魚露單骨雞翼&清邁雜錦
兩個都好入味

雞翼好好味

服務態度好好,有禮貌,環境舒適簡潔😃
食得過😋💦
2020-01-14 44 瀏覽
天氣寒寒地,最好就係食麻辣暖身。中環要搵高質午餐唔難,但要相對經濟既午餐就有點難,難得呢間瘋狂小面店面寬敞,坐位夠多,唔使排大龍,價錢中等,味道都適中。要搵個食得辣既飯腳同樣唔易,但原來可以揀白湯(唔辣)架!我地2個人嗌左2個午餐,有主食(面)、小菜、飲品同甜品,98蚊起! 詳情見餐單啦!我食個瘋狂牛肉湯面bb辣,正常麻,呢個係伙計教既食法,食落辣味剛剛好,有味同時唔會搶fo,麻香唔係死咸,鍾意食麻辣既人一定滿意。我加左酸菜,但冇驚喜。伙計介紹招牌餃子,可惜賣晒,蒜泥青瓜頂上,正常貨色。甜品:紅棗銀耳湯,呢個有驚喜,好香紅棗同杞子味,銀耳不是太稔,有口感,湯又唔會太甜,幾好幾好!至於同事就食左撈面,bb辣bb麻,加埋熏旦,佢既comment係,面質有口感,唔會太稔太糊。蒸旦好滑,反而甜品釀糟粉子,因為係大糰子,就有點太飽食唔落,d杞子一樣大大粒!如係釀小丸子會好好多。
天氣寒寒地,最好就係食麻辣暖身。
要搵個食得辣既飯腳同樣唔易,但原來可以揀白湯(唔辣)架!
2020-01-13 31 瀏覽
小面源自巴蜀,是指以各種佐料的麻辣麵,分湯麵和幹溜(干撈)两種。這家主要以套餐為主,有3種/4種組合,佢哋係1. 78蚊嘅小面+飲品 2. 88蚊嘅小面+飲品+小吃3. 88蚊嘅小面+飲品+甜品4. 98蚊嘅小面+飲品+小吃+甜品間舖頭為咗照顧香港人口味,竟然加咗BB辣一說,除咗BB辣,仲有少辣同加辣走葱,少麻,加麻,走花生,走芫荽選项超級周到,咁就幾時都吃得囉。由於朋友有少少喉嚨不適,因此我哋嗌嘅係BB辣。以下呢碗係瘋狂大排面套餐,大大件嘅排骨够腍够入味,朋友吃到舔舔脷,湯底係精心熬製的豬骨湯。而我嗰碗係蕃茄牛肉面,同樣係自家製鮮濃郁鮮茄醬湯好味到連埋湯都飲埋。小食夫妻肺片比較辣啲,嗌埋個成都老冰粉平衡番。
這家主要以套餐為主,有3種/4種組合,佢哋係
1. 78蚊嘅小面+飲品
2. 88蚊嘅小面+飲品+小吃
3. 88蚊嘅小面+飲品+甜品
4. 98蚊嘅小面+飲品+小吃+甜品

小食夫妻肺片比較辣啲,嗌埋個成都老冰粉平衡番。

2020-01-10 51 瀏覽
夜晚嚟到中環dinner~ 再次嚟到瘋狂小麵🐥 佢嘅餐廳真係幾抵,78蚊就落到樓,難怪咁多人嚟食!🥰.小食叫左木耳🤪 好爽口嘅,但真心有d辣,蒜味好濃添😎.上湯素菜🤩💁🏻‍♀️ 湯清清地,過一過辣就幾好啦!入面仲有d菇仔🐢.主角之一係擔擔面👍🏻 加左只煎蛋🍳 overall 係好惹味的,肉碎份量足,食落不會太肥或油,麵條係幼身的,有d曲身所以好掛到d汁!.另一個係番茄牛肉麵加酸菜😍番茄味十足,係偏甜個種,牛肉都係夠淋身冇渣🐗🐗.冰粉是必食的!有提子乾、山楂等🐵好似寒天jelly ~ 冇負擔又解辣😸.特別推介羅漢果茶!自家製,暖暖地😊😊

小食叫左木耳🤪 好爽口嘅,但真心有d辣,蒜味好濃添😎

主角之一係擔擔面👍🏻

另一個係番茄牛肉麵加酸菜😍
番茄味十足,係偏甜個種,牛肉都係夠淋身冇渣🐗🐗

特別推介羅漢果茶!自家製,暖暖地😊😊
2020-01-08 30 瀏覽
呢間餐廳係比較隱蔽位於商業大廈內,但係都吸引到好多人都冒名而來一吃呢度既裝修都幾有中國風感覺自己去左四川一樣野食既選擇可以分為小麵同串串我就點左小麵吃呢度既小麵仲可以自由加餸同加配小食番茄牛肉麵加煎蛋加大排我點既係白湯,佢有分紅湯同白湯紅=辣,白=唔辣因為我幾唔食得辣所以點左白湯黎到超大的一碗,餸菜都幾大份唔會得一丁點大排就是大排骨咁解,超大的!!牛肉好嫩呀,麵質厚實,咬口不錯滷水拼盤加左個滷水拼盤同友人sharesize唔算大但應有盡有最讚的就是這個牛肚!!超彈牙同埋可以點上面呢個辣粉吃辣辣的反而更滋味!!

呢度既裝修都幾有中國風
感覺自己去左四川一樣

野食既選擇可以分為小麵同串串我就點左小麵吃
呢度既小麵仲可以自由加餸同加配小食番茄牛肉麵加煎蛋加大排

我點既係白湯,佢有分紅湯同白湯
紅=辣,白=唔辣
因為我幾唔食得辣

所以點左白湯黎到超大的一碗,餸菜都幾大份

滷水拼盤加左個滷水拼盤同友人share

size唔算大但應有盡有最讚的就是這個牛肚!!

超彈牙同埋可以點上面呢個辣粉吃

辣辣的反而更滋味!!
2019-12-02
  • 番茄牛肉麵
  • 滷水拼盤
2020-01-08 172 瀏覽
喜歡刺激味蕾,精神亢奮,一定要來食瘋狂小面🤪這裏是重慶麻辣小面專門店,分了幾個等級,昨天兩人叫了兩個瘋狂組合:朋友叫了一碗瘋狂牛肉麵BB辣,我就叫了一碗是小辣加小麻,牛肉不會太靱或太𣺉,有咬口,飲啖湯,感覺非常有層次,有辣椒嘅清香,花椒嘅麻爽......百味融洽,精神為之一振 !涼拌木耳,材料新鮮,食落爽脆 !醬燒茄子,麻辣風味 ,正 !金橘檸檬凍飲,感覺清新,要來解辣一流🤤再佩多碗,紅棗銀耳糖水,補一補,潤一潤先😄
喜歡刺激味蕾,精神亢奮,一定要來食瘋狂小面🤪
涼拌木耳,材料新鮮,食落爽脆 !
醬燒茄子,麻辣風味 ,正 !
金橘檸檬凍飲,感覺清新,要來解辣一流🤤
再佩多碗,紅棗銀耳糖水,補一補,潤一潤先😄
瘋狂牛肉麵
2020-01-06
瘋狂牛肉麵
2020-01-08 37 瀏覽
今日係中環行街搵食,去咗瘋狂小面試吓有幾瘋狂!呢間小店係成都小面十強💥💥💥棒棒雞呢個棒棒雞係冷盤來!麻辣味好夠好入味夠哂刺激😝滷水拼盤呢個拼盤有牛舌、牛肚、牛展、豬肚仲配埋碟麻辣粉比你!點咗啲麻辣粉真係特別好味😋瘋狂豬肝面套餐豬肝淋呀爽口🤩個面同湯底都好夠麻辣我地只係叫咗少辣同BB麻😆瘋狂豌雜面套餐呢碗係重慶既一種小面。有豌豆同雜醬。啲豌豆容又幾好味😋正呀👍👍👍跟餐配咗羅湖果冬瓜茶😍有好多其他套餐🎈

棒棒雞
呢個棒棒雞係冷盤來!麻辣味好夠好入味夠哂刺激😝

滷水拼盤

瘋狂豬肝面套餐

瘋狂豌雜面套餐

跟餐配咗羅湖果冬瓜茶😍

有好多其他套餐🎈

2020-01-02 47 瀏覽
中環扶手電梯隔離嘅呢間餐廳唔太起眼第一眼只見到南記第二眼都只係見到南記其實佢喺南記樓上樓上鋪有空間就是任性座位之間有幾最闊得幾闊套餐嗌埋小食嘢飲甜品都唔洗一舊水落樓留意到佢有本地手工啤賣但蝶豆花比較啱我自己口味淨係個顏色已非常夢幻唔係一般嘅辣食辣真係一個好自虐嘅過程愈辣愈刺激愈頂唔順愈想食除咗對辣嘅接受程度因人而異之外佢係幾爽口同醃得入味嘅豬腸麵豬腸夠哂肥搭埋炸醬就有辣味但冇咁刺激性嘅甜品居然有紅棗銀耳湯突然非常有住家感覺

中環扶手電梯隔離嘅呢間餐廳唔太起眼

搭埋炸醬就有辣味但冇咁刺激性嘅

甜品居然有紅棗銀耳湯
突然非常有住家感覺
2020-01-02 35 瀏覽
呢日完左活動之後,同事話想食辣,跟手就帶左我上黎~~同事仲話喺呢個彷如客棧既小店入面食辣野會覺得更有風味xpp我地兩個都揀左個HKd$98+10%既套餐,有齊麵類、小食、飲品同甜品~~麵類方面,同事要左碗“瘋狂肥腸麵”(紅湯)~佢話呢個麵既味道同份量都剛好,辣得過癮xpp而我既都係紅湯,不過就係蕃茄既紅xpp蕃茄湯頭都幾濃,而牛肉係切片既牛展,味道都唔錯:)我仲將小面改成薯粉添~~小食方面,我地都加錢轉左做“夫妻肺片”同“鐘水餃”!!鐘水餃每顆巧小,外皮煙韌,味道偏為甜辣,正合我口味~~夫妻肺片就既麻又辣,食到我口水分泌激增xpp呢個時候食返兩啖冰冰涼既成都老冰粉解解辣就岩曬啦~~個日加左5蚊轉飲既紅肉柚子都有少驚喜!味道酸甜解渴又無苦澀,都幾適合食辣時配飲~
呢日完左活動之後,同事話想食辣,跟手就帶左我上黎~~

同事仲話喺呢個彷如客棧既小店入面食辣野會覺得更有風味xpp

麵類方面,同事要左碗“瘋狂肥腸麵”(紅湯)~

佢話呢個麵既味道同份量都剛好,辣得過癮xpp

而我既都係紅湯,不過就係蕃茄既紅xpp

蕃茄湯頭都幾濃,而牛肉係切片既牛展,味道都唔錯:)

我仲將小面改成薯粉添~~

小食方面,我地都加錢轉左做“夫妻肺片”同“鐘水餃”!!

鐘水餃每顆巧小,外皮煙韌,味道偏為甜辣,正合我口味~~

夫妻肺片就既麻又辣,食到我口水分泌激增xpp

呢個時候食返兩啖冰冰涼既成都老冰粉解解辣就岩曬啦~~

個日加左5蚊轉飲既紅肉柚子都有少驚喜!
味道酸甜解渴又無苦澀,都幾適合食辣時配飲~
午餐
2019-12-27 47 瀏覽
同食辣朋友相約係中環行陣街,佢介紹話瘋狂小面好食,所以佢再翻食帶我來吃多次。多到來都幾大幾好坐,吃麻辣通常一入來以為一定要食火鍋,但呢度可以叫一碗碗面食,自己揀料揀餸。正!簡單出名食面就梗係叫左碗面先啦﹗食得辣我地叫左個大辣。叫左碗豬大腸小面。啲湯味很濃,啲面入到味,但唔會影響到面質。個辣唔算搶喉。幾好食,我地之後再叫多左碗添食。鋪頭新加了一款菜:串串鍋,新上市所以我地叫左一窩試下。一窩都好多餸。肉菜滲半。個味道有藤椒同麻辣。我地今次食麻辣。野食夠熱。入味,稍略為與小面味道相似,下次來都叫藤椒。食下不同口味傾耐啲。餸都幾豐富:雞腎、蓮偶、菇、腐皮等等、如果有得揀就更加正﹗!
出名食面就梗係叫左碗面先啦﹗食得辣我地叫左個大辣。
2019-11-26
  • 豬大腸小面