跟同事今次叫外賣, 去了米之蓮一星的甘牌燒鵝 星期六的中午, 很難得見到灣仔的食肆有一條長長的人龍, 門口有很多強國人在拍照留念燒味部見到叉燒的汁在滴下來, 賣相吸引, 而等候時見到有一張介紹燒鵝的食法 , 很詳盡我們叫了燒鵝髀飯, 蜜汁叉燒(半肥瘦)飯, 脆皮燒腩仔, 油雞燒腩飯,  韭菜花鵝紅燒鵝髀飯: 下庄的肉果然又滑又實, 燒鵝可能不是現場食, 有點不夠脆, 但肉汁豐富又夠滑, 而且不會太多肥膏! 蜜汁叉燒(半肥瘦)飯: 值得一讚, 真的肥瘦適中, 咬下不會太硬, 也不是真的很肥 脆皮燒腩仔飯: 皮很脆, 但明顯脂肪比例不好, 太肥膩 , 而且皮不夠咸, 整體不夠野味! 而且因為切得很細, 份量都覺得很不夠 油雞燒腩飯: 反而油雞不會太肥膩, 肉質嫩滑, 值得一讚 韭菜花鵝紅: 韭菜完全不足....只有幾條... 不過鵝紅真的做得很滑, 比豆腐花更滑! 只是$50 覺得份量很少...見到的就是這幾塊  整體而言....燒味是好食的, 但不怎麼驚喜, 或許期望過高了, 很懷疑為什麼是一星?!
跟同事今次叫外賣, 去了米之蓮一星的甘牌燒鵝

甘牌燒鵝髀飯 (下庄)
蜜汁叉燒飯

而且因為切得很細, 份量都覺得很不夠
脆皮腩仔飯
油雞燒腩飯: 反而油雞不會太肥膩, 肉質嫩滑, 值得一讚
燒味雙拼飯- 油雞, 燒腩
韭菜花鵝紅: 韭菜完全不足....只有幾條...

不過鵝紅真的做得很滑, 比豆腐花更滑!

只是$50 覺得份量很少...見到的就是這幾塊
韭菜花鵝紅
2015-10-17
10 分鐘 (外賣自取)
甘牌燒鵝髀飯 (下庄)
蜜汁叉燒飯
燒味雙拼飯- 油雞, 燒腩
2015-10-13 3884 瀏覽
我叫左燒鵝肥叉餐濑粉, 我朋友叫左肥叉燒燒鵝飯 , 燒鵝同肥叉燒都好差! d燒鵝 鞋嘅, d叉燒1 d都唔肥 , 又鞋嘅, 好似老肉,只皮蛋就ok, 多人去可能因為比起中環鏞记夠平,太興燒味好味過佢好多!  我同朋友話以後都吾會再去!
20 分鐘 (堂食)
2015-10-13 3410 瀏覽
甘牌燒鵝大名早早聽聞今晚決定嚐一嚐,叫了半隻燒鵝,乳豬飯,我點了一碗淨米粉,因為我們只有2人,實在食唔晒,燒鵝是去骨的,啖啖肉,不會很油,皮很脆,乳豬飯也不遜色,只有淨米粉唔好食,有點硬,很少的一碗要$26大元,大概沒有人會點這個吧整體來說,是不錯的一餐還有燒鵝下面墊碟的豆很美味
甘牌燒鵝大名早早聽聞
今晚決定嚐一嚐,叫了半隻燒鵝,
半隻燒鵝
乳豬飯,我點了一碗淨米粉,因為我們只有2人,實在食唔晒,
燒鵝是去骨的,啖啖肉,不會很油,皮很脆,乳豬飯也不遜色,

整體來說,是不錯的一餐

還有燒鵝下面墊碟的豆很美味
2015-10-07
2015-10-09 3085 瀏覽
雖然甘牌燒鵝取價比鄰近的再興進取很多,不過既貴為車胎人一星店,一直沒機會試,既然試了再興,沒有不試它的道理。午飯時間,等候的人還真不少。店內擠迫,加上我對人潮有嚴重恐懼及覺得飯盒份量可能過大,決定叫了一個燒鵝瀨粉外賣,$43,當然,如果選擇鵝脾,價錢就變成九十多元了。收錢姨姨和侍應態度相對尚興友善得多。瀨粉和上湯是分開盛放,很好的安排。回到辦公室,先拍個照片。燒鵝和瀨粉的份量算是慷慨,不會吃不飽。燒鵝的顏色略為微焦,但燒鵝皮鬆脆,皮下脂肪不過多。肉質略硬,味道偏淡,也沒有香料的味道,但上湯很鹹。外賣而言只能說是不過不失而已,在灣仔而言是合理價,但如留在店內用餐則是偏貴。 除非有需要加餸斬料的誘因,不會刻意再試。

午飯時間,等候的人還真不少。

收錢姨姨和侍應態度相對尚興友善得多。

瀨粉和上湯是分開盛放,很好的安排。

回到辦公室,先拍個照片。
燒鵝和瀨粉的份量算是慷慨,不會吃不飽。

2015-10-09
外賣自取
2015-10-03 3149 瀏覽
食過「鏞記」、「甘飯碗」, 尚欠「甘牌燒鵝」。貴為米芝連一星推介的「甘牌燒鵝」想去食好耐, 奈何地方淺窄很難容納我家小B女。今日下午放下小B女去灣仔辦事, 終於可以獨個兒輕輕鬆鬆到「甘牌燒鵝」試下。店子細細, 午市時段人山人海, 門外總是有客人等位等外賣。一個人總是易揾位, 可以直入搭枱。門口掛了正在滴油的燒品, 賣相吸引令我食欲大開。店內人山人海, 座位又迫又窄。終於碰上沒有客人的室内照片。店子裝潢以中式為主調, 中式的吊燈及深木色的枱椅。奈何人太多, 不能慢慢停步欣賞。主餐牌的首頁簡單地的背景簡介, 内頁有燒味價錢, 貴為名門之後, 身價當然比一般燒味舖貴幾陪。幸好午餐有比較實惠套餐, 小食+燒味飯/粉+飲品都是七、八十元。皮蛋酸薑此乃鏞記名物, 後人當然繼續它的傳統。皮蛋外層剔透,色澤通透, 煙靭彈牙。加上溏心蛋黃,美味非常。酸薑味道醃製得宜, 酸薑爽口,酸甜得來不太辣。食完後口腔充滿酸薑香氣。燒鵝飯期待以久的燒鵝飯送上, 燒鵝比較瘦而且表面沒有光澤, 沒有期待中的震撼。轉去另一面, 鵝汁好多, 令白飯非常濕潤。鵝汁雖然香濃, 但多吃會有油膩感。不是所有客人都喜歡鵝汁湯飯, 如果
門口掛了正在滴油的燒品, 賣相吸引令我食欲大開。
皮蛋酸薑
燒鵝飯
轉去另一面, 鵝汁好多, 令白飯非常濕潤。鵝汁雖然香濃, 但多吃會有油膩感。不是所有客人都喜歡鵝汁湯飯, 如果可以另上讓小妹決定鵝汁份量會比較好。
燒鵝都載滿鵝汁, 白飯又多鵝汁, 初頭食味道濃郁, 再食生厭。
燒鵝皮下脂肪好少, 這燒鵝比較瘦, 肉質沒有期待的嫰滑, 沒有香濃的鵝膻味。老實説, 沒有令人回味的味道, 跟其他燒味舖的質素分別不大。
凍奶茶
送上來時立即飲啖, 茶香奶滑。可是過了一會冰溶掉後, 味道變淡。
期待以久的「甘牌燒鵝」, 沒有期待的味道, 是我期望太高嗎?
2015-09-29
2015-09-13 3270 瀏覽
星期日又留在灣仔, 短短一個鐘的午飯時間行過來, 其實好趕。來到已經有一大班強國人一包二包一車二車的在門口等位。等了約十分鐘, 有位入內, 位子十分之窄, 一張小圓枱坐6個人, 其中4個肯定是強國人。因為人手嚴重不足的關係, 我坐下後一直都沒有店員給我餐牌, 我只好照著上次來吃午飯的一模一樣落了單。店員結我單後我才發現可能因為是星期日的關係, 沒有了lunch set, 黑木耳散點的話, 索價$33, 一小碟幾塊小小的黑木耳, 太不值。今次的燒鵝米完全沒有味的, 水準嚴重下降。$101一餐不好吃的, 令人太不開心了。

來到已經有一大班強國人一包二包一車二車的在門口等位。

今次的燒鵝米完全沒有味的, 水準嚴重下降。
$101一餐不好吃的, 令人太不開心了。

2015-08-30
10 分鐘 (堂食)
2015-09-13 2517 瀏覽
從中環過來吃午餐, 厭倦了中環的人山人海。有他等位在先, 我來到不久就有位了, 店子小小, 位子都很窄, 人手不足, 服務尚算正常。lunch set不貴, $72一個set, 有一個粉/ 飯加一個小食, 還有飲品。我點了燒鵝米加黑木耳, 黑木耳醋浸的, 少少酸, 開胃。湯底較淡, 燒鵝皮香脆, 肉嫩有肉汁, 與我常吃的樂比較, 我覺得更出色。柚子茶解渴。
從中環過來吃午餐, 厭倦了中環的人山人海。

柚子茶解渴。
2015-08-21
2015-08-19 3050 瀏覽
鹵水鵝肝鵝味好濃入口溶好滑會不停翻食有少少乾真係好好味金錢雞是用肥豬肉、豬肝和豬瘦肉或者用叉燒、雞肝和肥豬肉切成大約圓形串在一起燒,燒時塗上蜜糖和麻油今次有幸有得試真係好得意好入味有少少肥肥豬肉 唔夠膽食其他都唔錯好似叉燒呵呵鳯肝都好得意真係好開心可以試到古老嘢肥燶叉燒真係肥又juicy!!!
鹵水鵝肝

呵呵

鳯肝都好得意
真係好開心可以試到古老嘢
肥燶叉燒真係肥
又juicy!!!
2015-07-21 3760 瀏覽
自從鏞記甘生兩位公子自立門戶,分別開咗甘牌燒鵝及甘飯館,招牌當然同樣是燒鵝,不同是前者只主打燒味,後者燒味加懷舊菜式,大家同在2014年中時候開業,成為一時熱話,當然三間燒鵝髀我也品嚐過,而根據兩位公子口述,以燒鵝而言,好食次序為甘牌燒鵝>甘飯館>鏞記酒家,而甘牌燒鵝開業不足半年更獲得港澳區米芝蓮一星。由於之前一晚同今日下晝嗰兩餐都中咗服,下午茶緊係要食好啲,去完書展,路經甘牌燒鵝,見有位即衝入去,二話不説,點鵝髀飯免切,食燒鵝髀當然要用手揸住原隻食先有霸氣,呢度窩心的是提供膠手套俾你,一啖咬落去,皮仲有少少脆身,鵝肉也比較實淨,皮與肉間仍有少量肥膏,一咬後鵝油滴返落碟飯度,足以令到成碟飯拌以鵝油,正,不過飯比較少,另原來過咗6點後要加一,成$97,幾貴!

2015-07-17
  • 燒鵝
2015-07-09 5505 瀏覽
甘牌燒鵝是鏞記酒家第三代創辦, 2014拎左米之蓮一星。雖然米之蓮只係一個指標,唔一定好好食,但都值得試一試水準唷😀!晚上7點到,排隊唔耐,等左十幾分鐘就可入座。甘牌出名推介當然係燒鵝啦! 諗住試 鵝脾,但賣晒啦! 😰 所以最後叫左燒鵝例牌,义燒例牌,滷水鵝肝。滷水鵝肝比我想像的分量多,滷水味唔咸,滷得入味 👅 不過鵝肝有部份好硬。甘牌燒鵝燒鵝皮燒得香脆,覺得鵝味道有點淡,唔夠鵝味。肉質有少少乾同實,感覺有部份燒臘店味道更佳。肥燶义燒有驚喜,賣相肥美,燒得好香,肉質一D 都唔乾,保留到肉汁👍,值得下次再食👅。整體上,如果以呢個收費就貴左D,可以途經試下嘅! 專登過去食,就未必啦!* 午餐有套餐,好似6,70蚊一個餐,咁就抵食得多啦!
晚上7點到,排隊唔耐,等左十幾分鐘就可入座。
甘牌燒鵝
甘牌燒鵝
肥燶义燒
* 午餐有套餐,好似6,70蚊一個餐,咁就抵食得多啦!
2015-07-07
肥燶义燒
經過看見一星米之蓮招牌,便一試甘牌燒鵝下庄$165外賣回家食,一打開份量超小又無一隻肶墊底又多頸,好似下庄燒鴨咁!食落鵝肉又鞋又韌,物非所值,唔會再幫襯!米之蓮一星真失望!!!
外賣自取
2015-06-29 2749 瀏覽
斬料系列--路經灣仔,終於想起要買呢間甘牌燒鵝既燒鵝番屋企,睇下佢憑咩拎米豬蓮一粒星.半隻鵝$255,全隻$490,唔夠錢買全隻,買隻半隻先~再加個我最愛既燒雞肝.拎番屋企,見到佢既醬汁係一支支,味道咸中帶甜,有鵝肉香,幾正~淋哂落去都唔會太咸!肉質唔算太鬆化偏實身,但鵝肉味幾重,算係幾好既.不過骨位略久醬料香~雞肝幾時都咁好食,食落回甘又有燒焦香氣,膽固醇就下次先諗啦.結論--雖然整體味道不錯,但肉質不夠鬆化,我唔能夠講係好高水平既燒鵝.如果路經呢度可以一試,專程就唔建議了
2015-06-02
5 分鐘 (外賣自取)
2015-06-14 2606 瀏覽
灣仔新舖,網上查查就知此店來歷,不在這裏重覆,中午時分門外當然需要等位,店舖座位不算多,我估算可以坐六十人左右,坐低燒鵝當然要叫要試, 座位裝修中式古色古香,燒味 义燒燒肉飯,白飯有飯香,用靚米,好多人都不會評價飯質地,燒肉义燒都不算上品,本人頗失望。燒鵝 乳豬河麵,反而麵很好,沒有梘水味,麵質很好,推薦推薦,乳豬皮脆一流,但燒鵝就有些失望,只可以說不過不失,不是一流,但望入廚房,師傅在處理鵝身,燒烤火爐,燒鵝肯定是店內即燒。 鵝肝份量比想像多,但有點硬,味道亦是普通

鵝肝份量比想像多,但有點硬,味道亦是普通

2015-06-14
5 分鐘 (堂食)
  • 燒鵝
  • 河麵
Set lunch A (Roast Goose + 1 more topping, soup, 1 appetiser)
Thousand year egg
This shop has been opened for a while but hardly find a reason to come visit becoz of the location. It locates on main street Hennessy Road not too far from Wanchai MTR but with quite nothing around. I came here after the golden rush lunch hour was almost over. Looking around the tables, everyone here ordered set lunch A which was rice with 2 toppings, today's soup and one appetizer. So I followed the majority. Normally my preference is always roast pig, second pick will be charsiu. So you can tell I don't have much experience on roast goose. But it would make no sense if I did't try the house signature. So I ordered it with roast pig together. The Roast goose had shiny crispy skin, very thin layer of fat underneath, n quite lean meat, no smell, not oily, no overpowering spices, almost couldn't tell if they put seasoning. The goose was perfect to kick off the meal. The plum sauce on the side was tasty too, it was unlike anything you could easily find everywhere. It tasted quiet different, i would say natural, it was a semi sweetened sauce with rich plum flavor and sourness. Usually, I'm satisifed without a dipping sauce. But I did use it twice to finish up the last two bites, the plum sauce was tasty.

For the roast pig, I didn't enjoy it as much as the crispy goose. Among the 7 pieces, 3 of them had soft soggy skin. Those 3 happened as my last 3 pieces, how sad!!! Consider with the Michelin Star title and not take out food in a sealed container, I didn't expect accident.

One thing I couldn't understand was why I felt so thirsty after the meal?

If you plan to spend similar amount of money I did on your first time visit, I suggest you not order the set. Instead, go for the 'Triple Roast Goose with 2 other options' on rice. It is only $60. This way you can try more varieties. If I've seen this on the bigger menu book earlier, I could have choose my favorite Charsiu. It's sad again.
2015-06-03
  • Roast Goose
2015-05-25 2479 瀏覽
黃昏時楂車經過甘牌燒鵝見好多人係出面等候, 適逢晚飯時候已到, 於是買了半只燒鵝回家食. 回家后仍有餘温, 賣相一般, 一食落去, D肉好鞋好韌, 皮唔脆, 最算係脾位的肉都鞋. 仲有斬功唔得, 好多碎骨. 完全唔值咁貴, 坊間的連鎖燒味茶餐廳仲好食過佢.咁的價錢, 咁的質素, 本人唔會再光顧.
咁的價錢, 咁的質素, 本人唔會再光顧.
2015-05-24