2015-07-21
自從鏞記甘生兩位公子自立門戶,分別開咗甘牌燒鵝及甘飯館,招牌當然同樣是燒鵝,不同是前者只主打燒味,後者燒味加懷舊菜式,大家同在2014年中時候開業,成為一時熱話,當然三間燒鵝髀我也品嚐過,而根據兩位公子口述,以燒鵝而言,好食次序為甘牌燒鵝>甘飯館>鏞記酒家,而甘牌燒鵝開業不足半年更獲得港澳區米芝蓮一星。由於之前一晚同今日下晝嗰兩餐都中咗服,下午茶緊係要食好啲,去完書展,路經甘牌燒鵝,見有位即衝入去,二話不説,點鵝髀飯免切,食燒鵝髀當然要用手揸住原隻食先有霸氣,呢度窩心的是提供膠手套俾你,一啖咬落去,皮仲有少少脆身,鵝肉也比較實淨,皮與肉間仍有少量肥膏,一咬後鵝油滴返落碟飯度,足以令到成碟飯拌以鵝油,正,不過飯比較少,另原來過咗6點後要加一,成$97,幾貴!