2024-04-24
眾所周知,本人最愛喺工廈覓食 ♡⸜(˃ ᵕ ˂ )⸝ 呢日專誠去成業探探呢間號稱「漢堡扒界天花板」嘅日式餐廳!雖然裝修幾簡單,但一入嚟就有侍應叔叔+哥哥熱情招呼,簡單嘅木枱+暖黃燈光,好似喺間日本小店食飯咁 ♡ 事實證明,呢間小店服務好,嘢食更好!૮꒰ྀི∩´ ᵕ `∩꒱ྀིა ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⟡ 手打芝士安格斯漢堡扒蘭王蛋飯 ($118) 毫不誇張地說,我哋一坐低,侍應叔叔就非常熱情地攞住餐單,同我哋每一樣餐點逐一介紹,仲同我哋偷偷分享佢食過最好味嘅配搭!叔叔話安格斯x日式咖喱汁x芥末酸瓜非常搭配,同埋咖喱汁千祈唔好配日式泡菜,因為會好似嘔吐物味(叔你太誠實了)(ᵕ—ᴗ—) 我哋決定聽專業人士建議,嗌咗安格斯x日式咖喱汁x芥末酸瓜,果然巧巧食!呢個係芝士夾心(唔係流心),芝士會隱藏喺肉之間,確保每一啖都會有香香芝士味! 然而本身唔食芥末嘅我真係唔係咁鍾意芥末酸瓜,芥末雖然真係好似叔叔話齋唔攻鼻,但非常濃烈(間接證明佢好新鮮?),食唔到芥末嘅朋朋請勿勉強自己! ⟡ 招牌手打和牛漢堡扒蘭王蛋飯 ($128) 呢個果然係鎮店之寶,好好食!澳洲和牛嘅油脂香
⟡ 手打芝士安格斯漢堡扒蘭王蛋飯 ($118)
⟡ 招牌手打和牛漢堡扒蘭王蛋飯 ($128)
呢個果然係鎮店之寶,好好食!澳洲和牛嘅油脂香配上日本米飯+蘭王蛋真係正到傻⋯⋯成座塔咁高嘅飯我真係第一次見,日本米粒粒飽滿,用澳洲和牛做嘅手打漢堡扒好!Juicy!橙紅色嘅蘭王蛋影出嚟真係好靚,仲要有甜絲絲嘅味道,用嚟做生蛋撈飯簡直一流!
為咗貫徹實驗精神,我哋嗌咗秘製漢堡汁x日式泡菜,同和牛非常搭!食過秘製漢堡汁+和牛呢個組合,簡直星星眼!我哋交換試咗對方嘅醬汁,最後發現係秘製漢堡汁特別好食,襯咩都啱!但和牛同咖喱汁感覺冇咁搭,維持原判!
以下結論:
和牛x 秘製漢堡汁✅|和牛x 咖喱汁🫤
安格斯x 秘製漢堡汁✅✅|安格斯x咖喱汁✅
⟡ 雞皮餃子 (+$18)
第一次食雞皮餃子,長知識了!原來係真係用雞皮包住餡,雞皮外面炸到脆卜卜,好食!但因為我哋喺套餐追加,$18嘅份量係細啲,下次再去會嗌原價份量狠狠吃!
注意:每個星期推出嘅兩款小食都會唔同,落單前記得問清楚侍應叔叔/哥哥!( ˶ˆ꒳ˆ˵ )
好耐冇見過香港地有對食物咁有熱誠嘅人了,店入面每個人都好熱切地想將佢哋對漢堡扒嘅喜愛傳遞俾客人,咁有heart,非常值得大家狠狠支持!侍應哥哥喺我哋臨走之前仲特登同我哋介紹嚟緊會推出新嘅醬汁(我唔記得係咩orz),行過路過千祈唔好錯過!૮꒰ ˊᗜˋ ꒱ა