2024-03-28 33 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗觀塘調查呢間漢堡扒店,餐廳位於工廈入面,主打食手打漢堡,配菜同醬汁都可以自選,最驚喜係配上蘭王蛋,整穿個蛋黃時睇見橙紅色嘅蛋黃汁慢慢流出嚟,視覺效果好治癒,呢間手打漢堡可以媲美日本漢堡扒界天花板——挽肉と米,仲有呢度嘅手打漢堡係每日限量供應,要食記得早啲去呀🥩手打和牛漢堡扒丼飯 $128🙋🏻‍♂️表示個和牛漢堡配上蘭王蛋同日式泡菜,個丼飯浸住喺秘製漢堡汁入面,選用澳洲和牛,漢堡食落口感軟糯,入口即化夠juicy,個并飯用上日本米,粒粒飽滿,飯粒分明,秘製漢堡汁加咗洋蔥,味道甜甜地🥩手打芝士安格斯漢堡扒丼飯 $118🙋🏻‍♂️表示個安格斯漢堡配上蘭王蛋同芥辣酸瓜,個丼飯浸住喺咖喱汁入面,厚厚嘅安格斯漢堡口感有咬口,食落牛味香濃,咬開有濃郁嘅芝士,咖喱汁甘香,辣味會慢慢滲出嚟,非常惹味,店員話原來芝士安格斯漢堡同酸瓜配白味噌汁味道更加夾,白味噌汁加咗忌廉,味道清淡,令芝士同酸瓜味更突出📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/10

🥩手打和牛漢堡扒丼飯 $128
🥩手打芝士安格斯漢堡扒丼飯 $118

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
手打芝士安格斯漢堡扒丼飯
今日嚟到觀塘地鐵站3分鐘路程既隱世工廈覓食-牛霸王之前已經聽同事講過漢堡扒界嘅天花板加上有每日限定數量 越聽越想試 今日決心一定要黎食一次💃🏻店內環境裝修十分簡約 俾人感覺舒服整潔🕴🏻入到坐低之後店員非常詳細咁樣同我哋解釋 每種醬汁同配料既味道佢會比提議我哋點樣配搭係佢覺得比較好味 對於第一次嚟嘅我 即刻唔洗1516❤️招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯配日式泡菜➕秘製漢堡汁和牛係澳洲和牛厚厚既漢堡扒口感鬆軟 上面一層泡菜 再上面一層蘿蔔蓉最頂係橙黃橙紅色既蘭王蛋🥚先講下賣相 真係好靚 視覺效果一流同排得好整齊 蘭王蛋係最上面都唔會跌落黎加上蛋香味濃 配上酸酸甜甜帶有少少柚子味嘅漢堡汁 值得一試手打芝士安格斯漢蘭王蛋飯配芥辣酸瓜➕白味噌汁安格斯同和牛口感有少少唔同比較有口感 白味噌汁係味噌加少少白汁 白汁溝番淡啲麵豉 唔會太咸 配漢堡扒剛剛好 又唔會蓋咗安格斯牛嘅味道💯💯💯💯💯每日都會有唔同款式小食可以用優惠價加購咁啱今日有我最鍾意食嘅雞翼芝麻雞翼即叫即炸🙈太心急差啲焫親個口
今日嚟到觀塘地鐵站3分鐘路程既

咁啱今日有我最鍾意食嘅雞翼
芝麻雞翼即叫即炸
🙈太心急差啲焫親個口
2024-03-26 34 瀏覽
今日住觀塘嘅朋友帶咗我嚟呢棟工廈覓食聽講呢間牛霸王係新開張無耐一入座職員就好有禮貌同我地介紹餐牌招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯聽講係每日限量供應!!有三款自選醬汁 秘制漢堡汁 白味噌汁同日式咖喱汁自選配料方面就有日式泡菜同芥辣酸瓜最後我地揀咗秘制漢堡汁同日式泡菜厚厚嘅和牛漢堡扒再加埋粒粒分明嘅珍珠米和牛肉質細膩加上煙燻香氣 再加埋蘭王蛋同秘製漢堡汁 呢個配搭食落好驚艷!! 有埋酸甜嘅泡菜中和亦唔洗怕會好膩照燒雞扒飯一上枱就聞到好香嘅照燒味 面頭灑上嘅蔥花再加上煎到金黃色嘅雞扒令人食慾大增呢度好貼心有得比你揀多汁 所以唔洗驚食到一半個飯會唔夠汁而好乾身甘栗紫薯餅栗子同紫薯饀甜而不膩 一啖食落去好有層次感芝麻雞翼外皮炸得金黃酥脆 雞翼肉質鮮嫩 完全吸收咗芝麻嘅香氣
今日住觀塘嘅朋友帶咗我嚟呢棟工廈覓食
聽講呢間牛霸王係新開張無耐
一入座職員就好有禮貌同我地介紹餐牌

招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯
聽講係每日限量供應!!
有三款自選醬汁 秘制漢堡汁 白味噌汁同日式咖喱汁

栗子同紫薯饀甜而不膩 一啖食落去好有層次感

芝麻雞翼
外皮炸得金黃酥脆 雞翼肉質鮮嫩 完全吸收咗芝麻嘅香氣
2024-03-24 6 瀏覽
位於觀塘工廈既日式食堂,主打手打漢堡同丼飯🍱價錢合理。💁🏻‍♀️🍴甘栗紫薯餅(追加$18)薯餅炸得金黃香脆,夠晒熱辣辣🔥紫薯蓉質感軟滑,帶少少甘栗粒既口感,味道幾香👅🍴手打和牛漢堡扒丼飯($128)漢堡扒約手掌咁大塊✋🏻厚身,表面煎得焦香,肉質軟腍,有肉香👍🏻醬汁共有三款可供選擇,包括:日式咖喱汁、白味味噌同秘製漢堡汁,我就揀咗秘製漢堡汁,味道相對較為濃郁,帶有甜味,配漢堡扒都幾適合👐🏻另外更配有蘿蔔蓉、芥辣酸瓜同蘭王蛋,味道幾夾,而且更濃郁更豐富😆🍴日式慢煮豬軟骨飯($88)豬軟骨份量都幾多,肥瘦適中👌🏻軟骨位置夠軟身,醬汁鹹香,配上珍珠米🍚唔錯~

🍴甘栗紫薯餅(追加$18)

🍴手打和牛漢堡扒丼飯($128)

🍴日式慢煮豬軟骨飯($88)

2024-03-22 25 瀏覽
最近造訪了觀塘的日式餐廳,他們以手打和牛漢堡扒丼飯、芝麻雞翼、蜂蜜綠茶和日式厚切叉燒配温泉蛋飯聞名。首先,我點了他們家的招牌菜,手打和牛漢堡扒丼飯。這道菜以精選的和牛肉為主角,肉質鮮嫩多汁。漢堡扒搭配蓬鬆的米飯,燒烤的香氣彌漫在整個餐廳。每一口都充滿了濃郁的牛肉風味,令人難以忘懷接著,我品嚐了芝麻雞翼。這道菜以雞翅膀裹上特製的芝麻醬汁烤至金黃酥脆。咬下去,外層酥脆的口感和內裡多汁嫩滑的雞肉完美結合。芝麻醬汁的香氣和微妙的麻辣味道使這道菜更加出色。蜂蜜綠茶清涼芳香,綠茶的清爽口感和蜂蜜的甜味完美平衡。日式厚切叉燒配温泉蛋飯的叉燒口感鮮嫩入口即化,融合了甜味和香料的香氣。整體而言,這家餐廳提供優質食物和舒適用餐環境,若喜歡日式料理,絕對值得一試。

蜂蜜綠茶清涼芳香,綠茶的清爽口感和蜂蜜的甜味完美平衡。

最近迷上左食漢堡扒,上網見到這間位於觀塘工廈內的漢堡扒好吸引,一直都知道觀塘工廈有好多美食,但之前都係食中餐同埋西餐為主,第一次在工廈內食偏日系風的料理. 舖位雖然位於工廈,但唔難搵,門口大大隻字寫住牛霸王,店內沒有花巧的裝修,走和式簡約暖色風格,令人感覺舒適. 餐牌設計簡而清,服務員也有細心介紹餐牌內容,例如不同醬汁是大概偏什麼味道.我哋最後選了招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯配秘制漢堡汁同日式泡菜及手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯配白味噌汁同芥辣酸瓜,另跟餐加$5叫咗杯熱柚子蜜. 雖然餐牌寫住製作需時,要等10至20分鐘左右,但最後都唔使等咁耐就已經上得枱,兩款飯賣相也靚仔,橙紅色的蘭王蛋好吸睛,而兩種漢堡也各有特色,和牛漢堡肉質軟嫩、比較多汁、油脂感適中,配埋日式泡菜同帶點甜的秘制漢堡汁好夾. 至於芝士安格斯漢堡,油脂無咁多,肉質比較有咬口,牛味比較重. 兩款牛各有千秋. 至於我自己比較少見的白味噌汁,本身見到味噌這兩個字怕會唔會好鹹,但原來並不是這樣,而係顏色同味道都比較淡而又帶少少甜的味道,用佢來撈日本米連漢堡同蛋味濃郁的橙紅色蘭王蛋食,不論觀感口感也不錯,用蘭王生蛋撈飯真係冇得輸.服務方面職員也有禮友善,整體來講不錯,值得支持小店.
  • 手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯
𓊔 𓊔上星期朋友帶我到觀塘新開的牛肉專門店 — 牛霸王。裝修非常走日式極簡風格,當中不乏侘寂風藤麻元素,予人舒適之感。店員亦非常熱情介紹他們的菜單。這裏主打和牛漢堡,當然點一個試試。𓊕 手打和牛漢堡扒丼飯 $143必點!每日限量的單品!手打和牛漢堡扒用上澳洲和牛,油脂分佈平均而且肉味香濃。可能因為是手打的關係,肉質非常有彈性,每一口都很有牛味!米飯選用了日本晴岡米,配上日本九州大分縣出產的蘭王蛋,橙紅色的蛋黃就好像看得到的鮮味。的確是招牌菜。選配了白味噌汁和日式泡菜,令整個丼飯更惹味可口。𓊕 照燒雞扒飯 $68照燒雞扒飯亦是高質素的菜式,上面的雞扒燒得剛好,肉質依然嫩滑。下面的日本米飯盡吸雞肉汁精華,簡單而好吃。𓊕 白桃烏龍 +$15用日式鑄鐵壺盛載的白桃烏龍,倒出來已經果香撲鼻,茶色清澈,回甘不澀,也是上品。觀塘果然臥虎藏龍,新開的小店,在食材挑選和烹調上蘊含極大的心思,值得一訪。這裏還有另一招牌小吃 — 雞皮餃子,可惜當晚我們胃容量已滿,就留待下次再訪時試試。𓊔 𓊔

𓊔 𓊔

𓊕 手打和牛漢堡扒丼飯 $143
𓊕 照燒雞扒飯 $68

𓊕 白桃烏龍 +$15

𓊔 𓊔
2024-03-09
5 分鐘 (堂食)
  • 白桃烏龍
2024-03-18 50 瀏覽
觀塘工廈最近有一家新開的日式餐廳,是喜歡日式丼飯人士之選,店舖麻雀雖小,但係丼飯同小食嘅種類都唔少,而且每日都有兩款可以加購嘅小食首先,我選擇了他們的招牌菜式——"手打和牛漢堡扒丼飯"。手打和牛漢堡扒質地鮮嫩多汁,每一啖都有濃郁的牛肉風味。飯淋上秘製漢堡汁,增添了豐富的味道。配以芥辣酸瓜,清爽的口感與漢堡的濃郁相得益彰日式厚切叉燒配温泉蛋飯厚切叉燒肉質鮮嫩,入口即化,配上溫泉蛋的綿密蛋白和流動的蛋黃,給整道菜增添了豐富的口感和滋味。飯粒蓬鬆香濃,完美地吸收了叉燒和蛋的鮮美汁液日式牛肉薯餅牛肉薯餅外層金黃酥脆,內部鬆軟濕潤白桃烏龍茶白桃烏龍茶充滿清新的白桃香氣,非常清爽蜂蜜綠茶蜂蜜的甜味平衡了綠茶的苦澀,使得整杯茶帶來了一種和諧的口感

首先,我選擇了他們的招牌菜式——"手打和牛漢堡扒丼飯"。

日式厚切叉燒配温泉蛋飯

日式牛肉薯餅

牛肉薯餅外層金黃酥脆,內部鬆軟濕潤

白桃烏龍茶

白桃烏龍茶充滿清新的白桃香氣,非常清爽

蜂蜜綠茶
蜂蜜的甜味平衡了綠茶的苦澀,使得整杯茶帶來了一種和諧的口感
2024-03-18 17 瀏覽
食物方面:漢堡排及和牛飯必試,每日限量供應!牛肉好嫩滑,撈埋隻雞蛋,更滑😋配料同醬汁可以自選,食得辣既朋友建議選咖喱汁,辣辣地好開胃!另外,叫咗個小食薯餅,好脆好香,但要小心入面好熱!服務方面:員工有禮貌,會耐心介紹餐牌👍🏼環境方面:乾淨舒服,有籃放袋性價比方面:味道及食物質素值呢個價錢備註:餐牌可以參考下如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友😋😆
食物方面:

服務方面:
員工有禮貌,會耐心介紹餐牌👍🏼

環境方面:
乾淨舒服,有籃放袋

性價比方面:
味道及食物質素值呢個價錢

備註:
餐牌可以參考下

2024-03-15
2024-03-18 14 瀏覽
呢晚喺觀塘區覓食,食咗呢間以手打和牛漢堡丼飯為主打嘅小店。餐廳除咗有和牛漢堡丼飯之餘,亦有不少日式丼飯選擇,價錢由$68- $128,另可加購小食及飲品,價錢相當合理。手打和牛漢堡丼飯($128)- 丼飯有和牛漢堡、蘿蔔蓉之外,可自行選擇配菜及醬汁,呢款我揀咗日式泡菜拼秘製漢堡汁。漢堡用嘅和牛非常優質,入口鮮嫩,帶有濃郁的肉汁。丼飯亦配有蘭王蛋,味道濃郁,充滿蛋香,撈埋漢堡同埋飯一齊食,味道十分豐富。手打芝士安格斯漢堡扒丼飯($118)- 店員推介下,呢款點咗芥辣酸瓜拼白味噌汁。呢款安格斯漢堡扒味道亦非常好食,入邊仲有芝士,味道更加多層次。呢款同樣亦配有蘭王蛋,芥辣酸瓜同味噌汁又幾夾。跟餐分別$15同$5配以白桃烏龍茶同蜂蜜綠茶各一。值得一提白桃烏龍茶以日式茶具奉上,非常之有feel,味道亦好香。餐廳裝潢簡約,充滿日式風味,店員態度親切,細心介紹餐單及提供意見。

2024-03-16 24 瀏覽
觀塘 🤍牛霸王🤍手打芝士安格斯漢堡扒 $143總共有三款醬汁😬我就揀咗秘製漢堡扒汁,配埋日式泡菜,漢堡扒充滿肉汁,加埋蛋汁味道豐富👍🏻🙆🏻‍♀️日式厚切叉燒配溫泉蛋飯 $103呢一款雖然醬汁唔算多,但叉燒肥瘦分明,非常平均,咬落去充滿香氣☺️同埋師傅切得好靚 不過份量如果多啲就最好😬😬😬日式牛肉薯餅 $20依家跟餐有優惠,所以$20一份,都唔算好貴😙送上枱熱辣辣非常滋味~🤍🤍🤍🤍
觀塘 🤍牛霸王🤍

手打芝士安格斯漢堡扒 $143

日式厚切叉燒配溫泉蛋飯 $103

日式牛肉薯餅 $20
2024-03-13 22 瀏覽
第一次黎梗係試佢嘅招牌漢堡啦每款漢堡飯都會配蘭王蛋醬汁方面 有三款選擇①秘制漢堡汁 >> 估唔到甜甜地 濃味既sauce②白味噌汁 >>> 無揀到呢款 店員話呢款淡小小③日式咖哩汁 >> 係辛口既咖哩味 小小辣🔻手打和牛漢堡扒丼飯 ($128)夾左泡菜係中間 唔算太搶味配秘制漢堡汁 配上和牛juicy既肉汁整體係夾既 🔻 手打芝士安格斯漢堡扒丼飯 ($128)安格斯漢堡紮實 不我煎到乾晒芥末酸瓜呢個配菜好出色!竟然切碎粒喎😳值得一讚個醬汁 令人忍唔住一啖接一啖😝跟餐叫左幾樣野🔻雞皮餃子🥟(+$18)好耐無食🥹 非常高質釀肉不會太硬 外皮香口!淺嘗淺嘗🔻日式胡麻沙律 🥗(+$18)唔錯 幾新鮮分量都唔少🔻蜂蜜綠茶 (+$5)呢個清清地幾好 晚餐唔想食得太heavy 😗健康之選
第一次黎梗係試佢嘅招牌漢堡啦
每款漢堡飯都會配蘭王蛋

醬汁方面 有三款選擇
①秘制漢堡汁 >> 估唔到甜甜地 濃味既sauce
②白味噌汁 >>> 無揀到呢款 店員話呢款淡小小
③日式咖哩汁 >> 係辛口既咖哩味 小小辣

🔻手打和牛漢堡扒丼飯 ($128)
夾左泡菜係中間 唔算太搶味
配秘制漢堡汁 配上和牛juicy既肉汁
整體係夾既

🔻 手打芝士安格斯漢堡扒丼飯 ($128)
安格斯漢堡紮實 不我煎到乾晒
芥末酸瓜呢個配菜好出色!竟然切碎粒喎😳

值得一讚個醬汁 令人忍唔住一啖接一啖😝

跟餐叫左幾樣野

🔻雞皮餃子🥟(+$18)
好耐無食🥹 非常高質
釀肉不會太硬 外皮香口!
淺嘗淺嘗

🔻日式胡麻沙律 🥗(+$18)
唔錯 幾新鮮
分量都唔少

🔻蜂蜜綠茶 (+$5)
呢個清清地幾好
晚餐唔想食得太heavy 😗
健康之選
  • 手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯
  • 雞皮餃子
觀塘成業街出名多隱世高質樓上小店,今日就同女朋友朋友來到呢間主打手打和牛漢堡扒嘅「牛霸王」試下。呢度裝修企理,店員服務態度良好。聽店員介紹,呢度嘅招牌係手打和牛漢堡陪日式泡菜、蘭王蛋飯,咁梗係要試下啦!果然無介紹錯,碗飯賣相吸引,和牛好juicy好有牛味,珍珠米粒粒分明,配合埋醬汁、泡菜一齊食真係好正!女朋友點嘅番茄牛肋條飯都同樣賣相一流,我試左兩啖覺得牛肋肉唔會太韌,番茄蓉好開胃,相對唔錯。另外,我地跟餐order左一份雞皮餃子小食。我地第一次試用雞皮做皮嘅餃子,估唔到口感原來係咁香脆,有啲驚喜!飲品嘅柚子蜜都沖得好好飲!

飲品嘅柚子蜜都沖得好好飲!
呢間餐廳開業冇耐朋友已經第二次帶我過嚟呢度食嘢,因為實在太有日本嘅味道!這道手打芝士安格斯漢堡扒丼飯是每日限量供應!它以手打芝士安格斯漢堡扒,搭配日式咖哩汁!slightly spicy Jeng佢可以加日式泡菜或者芥辣酸瓜,但係因為我唔太鍾意食醃製食物,所以就揀咗不加配料!店員仲有細心介紹餐牌,店員提到呢個手打芝士安格斯漢堡扒牛肉味濃郁,而且入邊又有芝士!蜂蜜綠茶$5少冰感覺好健康另外仲叫咗一道手打和牛漢堡扒丼飯$128它以手打和牛漢堡扒丼飯為主打,肉質再柔嫩啲,而且爆多汁!搭配白味噌汁even out of my expectation值得一讚,就係呢間餐廳位於工廈,但係環境都好舒服,而且啲餐具都超級乾淨!同埋店員都好肯幫手,例如麻煩店員斟杯水都好快有回應!

這道手打芝士安格斯漢堡扒丼飯是每日限量供應!

而且入邊又有芝士!

蜂蜜綠茶$5少冰感覺好健康

另外仲叫咗一道手打和牛漢堡扒丼飯$128

它以手打和牛漢堡扒丼飯為主打,肉質再柔嫩啲,而且爆多汁!

2024-03-08 22 瀏覽
朋友特別推薦呢間牛霸王,主打手打漢堡蘭王蛋飯😍日式裝潢設計,仿似去了日本一樣。招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯 $128有三款醬汁可選,有秘製漢堡汁、白味噌汁和日式咖喱汁。小編選了秘製漢堡汁,味道甜甜的。有兩款配料選擇,有日式泡菜和芥辣酸瓜。小編選了日式泡菜。擺盤非常用心,吃之前可以將流心蘭王蛋整爛,生蛋撈飯和撈和牛😍,口感極豐富,層次分明。手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯 $118安格斯牛口感結實,筋位多有咬口,牛肉濃郁,加上芝士不會很膩。朋友選了咖喱汁,咖喱味濃,而且不會很辣。配料選了芥辣酸瓜,將酸瓜打成蓉,味道酸酸地很開胃。追加日式胡麻沙律🥗 $38雖然份量不多,但沙律菜勝在新鮮。紫薯栗子薯餅紫薯蓉加入甘栗粒製成內餡,香濃甘甜,外脆內軟😋蜂蜜綠茶

招牌手打和牛漢堡蘭王蛋飯 $128

手打芝士安格斯漢堡蘭王蛋飯 $118

追加日式胡麻沙律🥗 $38
雖然份量不多,但沙律菜勝在新鮮。

紫薯栗子薯餅
紫薯蓉加入甘栗粒製成內餡,香濃甘甜,外脆內軟😋

蜂蜜綠茶