2020-03-15 43 瀏覽
今日黎到元朗新開既牛極,叫咗兩份排。😎一個牛肩排(180g),一個牛柳(200g)。🐮餐廳有一個沙律吧:白飯🍚,湯🍲,沙律🥗自助。沙律醬有柚子沙律汁同埋胡麻沙拉汁選擇。我就食咗兩碗,配胡麻汁一定無得輸😋。白飯用日本米,有飯香,唔錯。湯就普通,無咩大驚喜,不過至少唔咸。☺️牛肩排 🥩 $80 食落唔韌,好有肉味,好有驚喜,最好係可以自己切開喺鐵板度根據自己嘅喜好去決定佢幾成熟😇牛柳 🥩 $110 牛柳相比起牛肩遜色少少,反而韌少少,價錢仲貴少少,性價比低少少,不過都係好食嘅😉。餐廳會有黑椒同鹽等等嘅調味料俾你調味,等個肉味更加出👍🏻記得燒牛要帶圍裙,餐廳有圍裙提供,唔係就彈到成件衫都係油架啦😉值得一讚嘅係,餐廳所以職員都好好服務態度,好有心機講解個牛點食,甚至我落調味個樽無曬都留意到,即刻俾支新我,值得加分🥰

牛肩排 🥩 $80

牛柳 🥩 $110
。餐廳會有黑椒同鹽等等嘅調味料俾你調味,等個肉味更加出👍🏻

2020-03-14 41 瀏覽
記得一年多前在旺角試過這種熱石牛扒從此人生便對這種東西產生了陰影總覺得難吃 但發現原來什麼事情都需要給予第二次機會.一如既往 先在門口的機器選購想吃的肉圖文並茂 如果想知道肉與肉之間的口感有什麼區別可以先問一下職員.在門外已經看到牛肩肉眼的照片沒可能不試吧 而且性價比也較高牛肩肉眼 $80 180g牛味較重 而且肉的附近會有一點點筋但是不會纏著你的牙齒不放口感比較有咬口並不會太乾.牛柳 $110 200g比想像中的份量還要多一刀切下去 看到裡面的肉還是粉嫩粉嫩的因為肉的體積比較大 所以要先切成小塊/小片再在熱石板上烤熟 口感太嫩了! 雖然肉眼看上去是看到一絲絲但是咬在嘴裏 是感覺不到一絲絲肉的紋路即使吃到最後一塊也不會因為過熟而變硬.順帶一提 裡面的沙律 湯 飯都是無限量吃到飽很適合大胃王如果在用餐途中熱石板已經冷掉了不要害羞 直接讓職員幫你換新的
記得一年多前在旺角試過這種熱石牛扒

如果在用餐途中
熱石板已經冷掉了
不要害羞 直接讓職員幫你換新的

2020-03-12 35 瀏覽
終於可以試一試~之前晚晚排隊,最近始終受疫情影響,人少了一點。不鼓吹大家一窩蜂去試,記得注意個人衛生!尤其是好像牛極這一種「自助式」的食店,某情度上風險甚高。飯、麵豉湯、椰菜絲、各式醬料、食具,全部自助。這裡連下單也是用自助售賣機的!第一次來手忙脚亂店,店員會提供協助,不用擔心,選好自己想吃的部位和重量便可。第一次來有點毫無頭緒,不知吃多少gram,店員有細心講解,女生來說200g左右差不多,我就點了牛柳 200g!自己拿椰菜沙律,飯和麵豉湯,就好像定食一樣了(笑)200g的牛柳是這樣子的!下面是熱石板,上桌的時候陣陣燒肉味,真是讓人垂涎三尺!牛肉本身大概是1成熟,接下來就是自己牛肉自己燒!最佳的狀態當然是五成熟啦~建議是切開成一片,然後一邊吃一邊燒,不用擔心之後石的熱力不夠,因為可以叫店員更換的。其他食客似乎已經來過好幾次(?)因為看起來好像駕輕就熟的樣子。剛開始我有幾片烤過熟了~不過熟一點的好處是牛味更濃郁,還帶點焦香,總之這一塊牛柳真是好好味,怎樣煮都是上品。配一口白飯,特別美味。200g牛柳索價 $110,飯等等是任食任添的,必定吃得飽,喜歡吃牛的朋友值得一試。

2020-03-06 75 瀏覽
瞓到晏一晏,去鳳攸南街,尋找美食嘞😚早午餐齊食✌今日晏晝食啲乜?新店!!!之前去荃灣食過,估唔倒元朗有開分店👍即去自助㯲飛機點番個200g厚切牛柳食先😆係呢度沙律、麵豉湯、白飯任裝👍牛扒2成熟上枱,睇到、聽到滋滋聲嘅牛扒係熱石板上辣緊,好治癒呀😆食牛扒有幾款醬汁可揀,最好都係蒜蓉加鹽,啱我條👅牛柳幾嫩滑,肉質正常,有肉汁,食埋加柚子醋 、芝麻醬沙律,紫菜碎嘅米飯同麵豉湯,盛惠$110.00,食得飽飽咁走😚
瞓到晏一晏,去鳳攸南街,尋找美食嘞😚早午餐齊食✌

食牛扒有幾款醬汁可揀,最好都係蒜蓉加鹽,啱我條👅

2020-03-05
2 分鐘 (堂食)
2020-03-05 41 瀏覽
雞地新開左一間燒肉店,風評唔錯,仲要幾抵食,所有今日lunch就過咗黎試下!依家真係好多餐廳都有自動販賣機,清晰方便,不過入錢嘅時候比較麻煩,要入多幾次部機先認到張紙幣。餐廳另一個賣點就係白飯、湯、醬料、沙律任添!啱晒大胃王!珍珠米!仲有得加紫菜調味粉!牛尾紅湯!多料!最平$80就有得食180g嘅牛肩排!店員推薦埋牛柳!除咗部位,仲有得揀咩牌子嘅牛肉!透明度極高!上碟有塊紙蓋住,好衞生,又唔驚啲油彈到客人。餐具自助都幾方便!仲有乾淨嘅即棄圍裙!上盤只係2成熟,等客人自己按喜好烹調!牛肩扒超好食呀!牛味夠濃,有筋都唔難入口!食落份量都唔少㗎!牛柳都幾正!但係我地燒得太熟!建議成舊燒,因為牛柳太熟會比較乾身!但總括黎講,呢間牛極都幾高質!值得再食多一次!

餐廳另一個賣點就係白飯、湯、醬料、沙律任添!啱晒大胃王!

珍珠米!仲有得加紫菜調味粉!

牛尾紅湯!多料!

最平$80就有得食180g嘅牛肩排!

牛肩排  180G

上盤只係2成熟,等客人自己按喜好烹調!
牛肩扒超好食呀!牛味夠濃,有筋都唔難入口!

食落份量都唔少㗎!

牛柳 200G

牛柳都幾正!但係我地燒得太熟!
建議成舊燒,因為牛柳太熟會比較乾身!

但總括黎講,呢間牛極都幾高質!值得再食多一次!

牛肩排  180G
2020-03-05 86 瀏覽
三與朋友走完屏山文物徑就到元朗去覓食,本來想到一間地區小店吃午餐,但那裏已經人滿為患,所以便選擇了在附近的牛極,選擇的原因是可以吃厚切牛肉!(當然要自己切得厚😂)四人進餐,所以決定每一人點不同的牛肉,這麼我們就可以分享了。自助機點餐,有店員在旁協助及介紹。每份肉的價錢已包括自助沙律、飯和湯。推介沙律加上柚子醋汁,格外開胃。飯軟糯,配牛肉正。湯味道有驚喜,像是沒加肉的羅宋湯,不知道有沒有加肉去熬,但真的一條肉絲也撈不到🙈。每份肉以石板伴上場,強烈建議穿什麼衣服也要繫一條圍裙,因為牛的肉汁或油會飛濺。牛肉上桌時只有約一成熟,所以牛肉是邊切邊煮,部分牛肉多筋,較難切,女仔真會切到手軟😅,甚至是切到尚有1/3未石板已沒熱力😂😂,不過這裏是可換石板的。牛柳最易切,不消一分鐘已厚切完。六成熟左右吃最嫩口,太熟就易柴。牛仔肉眼紋路美麗,吃落較香,八成熟吃亦充滿牛肉味。西冷色偏淺,當日吃那塊較多脂肪。牛肩最有驚喜,雖然因較多筋要多花力氣去切,不過熟哂吃時肉質不乾柴,能保持口感。肉點蒜茸加辣醬共吃很合我胃口,或煮時灑鹽或黑椒也別具風味。整體而言肉質不錯👍🏻,自助燒肉新體驗。

澳洲牛仔肉眼

牛仔肉眼紋路美麗,吃落較香,八成熟吃亦充滿牛肉味。

西冷

西冷色偏淺,當日吃那塊較多脂肪。

牛肩

整體而言肉質不錯👍🏻,自助燒肉新體驗。
2020-01-27
澳洲牛仔肉眼
西冷
牛肩
2020-03-02 47 瀏覽
星期一晚八點幾到去 吾洗排隊最平的牛扒$80 質素已經好好 同好好食仲order左平d果隻和牛 咬口好軟林林Salad 湯 同 白飯任添雖然自助點餐 但裡面送餐既服務員都好有禮貌會再encore去食
星期一晚八點幾到去 吾洗排隊
最平的牛扒$80 質素已經好好 同好好食
仲order左平d果隻和牛 咬口好軟林林

Salad 湯 同 白飯任添
雖然自助點餐 但裡面送餐既服務員都好有禮貌
會再encore去食
2020-02-17
2020-02-29 107 瀏覽
元朗新開一間食🐂🐂,作為牛魔王梗係唔會放過佢😈餐前沙律菜自己夾,鍾意食幾多就攞幾多,仲有沙律汁自己加😁 沙律隔離就係湯同飯,都係任飲任食,我仲落左好多紫菜碎撈飯拌飯😜 主菜牛牛要去門口隔離部機買飛,我同朋友一個叫左牛肩排(80蚊180克)一個叫左牛柳(110蚊200克)。牛肉放係超級熱嘅石板上面,會有好多油彈出黎,我同朋友傻下傻下冇留意到,好在職員提我地,幫我地攞左圍裙✌🏻煎嘅時候可以加啲鹽同黑胡椒,會更加好食。醬汁方面都係自由配搭,不過就得幾款,我就溝左個蒜蓉加燒肉汁,點牛肉好惹味👍🏻👍🏻🐂牛肉方面,其實兩款牛肉都算嫩,都好juicy,就算自己煎到七八成熟都唔會覺得肉硬,如果真係要2揀1,我比較鍾意就肩排,肉質會比牛柳更加嫩腍。整體黎講都不錯,反正唔貴,可以一試再試,下次品嚐唔同部位嘅牛肉😋😋
元朗新開一間食🐂🐂,作為牛魔王梗係唔會放過佢😈

餐前沙律菜自己夾,鍾意食幾多就攞幾多,仲有沙律汁自己加😁

2020-02-23 62 瀏覽
最近好多鐵板牛扒🥩 呢間連鎖最近係元朗都開左呢到主要有6款牛,每款都有3個size呢到落單模式好得意~好似日本拉麵店咁係自助落單既出面有自助區~有沙律🥗同5款醬同時有白飯同湯!上菜既時候有張紙巾cover住,怕彈汁,好貼心😗《牛肩扒》$80呢個係180G既,一上菜既時候基本上係得表面有小小熟,入面係完全生既建議一開始就切晒薄片,慢慢煎,如果唔係到後期未切果啲個外皮會太熟變韌。牛肩排肉質相對較淋身🥩不過牛味就唔太重《牛柳》$110呢款係200G既~如果鐵板煎煎下凍左可以叫店員換個熱既比你🔥切開就會見到佢既脂肪比例冇牛肩排咁多,所以肉質就有咬口啲,不過相對牛味就重啲!最後順帶一提,佢有埋飯素比你落落啲飯到😗令白飯都有味!
最近好多鐵板牛扒🥩 呢間連鎖最近係元朗都開左

呢到主要有6款牛,每款都有3個size

呢到落單模式好得意~好似日本拉麵店咁係自助落單既

出面有自助區~
有沙律🥗同5款醬

同時有白飯同湯!

上菜既時候有張紙巾cover住,怕彈汁,好貼心😗

《牛肩扒》$80

牛肩排肉質相對較淋身🥩不過牛味就唔太重

《牛柳》$110
呢款係200G既~
如果鐵板煎煎下凍左可以叫店員換個熱既比你🔥

最後順帶一提,佢有埋飯素比你落落啲飯到😗令白飯都有味!

2020-02-11 64 瀏覽
行過元朗呢間新開嘅牛極,俾佢$80一份牛扒餐吸引左入嚟。我自己就嗌咗呢個牛肩肉,80g對女仔來講都其實啱啱好,牛肩肉個口感會實淨啲,所以唔好煎太來,七成熟就已經啱啱好啦。佢一上嘅時候只係得1成熟,所以我都係切開一嚿嚿煎熟晒先至慢慢食,如果唔係又會老晒。另外我哋仲嗌咗個牛柳,牛柳個肉質比較腍啲,就算煎耐左都唔會好硬。不過佢個形狀就會特別啲,而且可能因為比較薄身,所以都好快熟。另外呢度係屬於半自助,白飯沙律同埋湯都係自助,食幾多攞幾多。佢今日個湯係味噌湯,落咗蘑菇,海帶同埋豆腐。如果沙律我都幾鍾意佢個柚子醋,感覺好清新開胃。除翻開每人都係$100,咁嘅價錢真係食到好飽。

行過元朗呢間新開嘅牛極,俾佢$80一份牛扒餐吸引左入嚟。

除翻開每人都係$100,咁嘅價錢真係食到好飽。
2020-02-10
呢日約左朋友係元朗食lunch, 知道雞地附近開左間<牛極>,  有幾經濟嘅石燒牛, 啱晒我地兩個牛魔王啦! 一於去試試~牛極門口設自助售票機, 好似日本啲拉麵店咁,  大家可以自行點餐和付款, 之後就到餐廳內嘅自助bar取湯,  飯, 沙律和醬汁, 自助bar內的食物都係無限添食的~ 我地每人點左1款牛, 分別是牛肩和牛柳~第一次食石燒牛, 好期待啊! 係石板上嘅牛只1成熟, 由客人自己繼續燒~ 建議先把牛切成細細件, 然後慢慢燒,  咁就可以快啲熟得嚟, 肉質又嫩滑啲!如果塊石凍左, 啲肉仲好生, 想再燒耐啲的話,  客人可以要求店員更換另一塊熱石~ 要讚讚餐廳好貼心, 牛牛嚟嘅時候會用紙巾蓋住,  另外, 也備有即棄圍裙俾大家需要時使用,  咁就唔怕俾汁彈到件衫啦! 個人覺得牛柳比較軟和淋, 肉質香嫩多汁, 不錯啊! 而牛肩肉味都幾香濃, 因為有條筋嘅關係,  冇牛柳咁易切, 但味道都唔錯~ 呢餐真係又經濟又夠飽, 而且味道唔錯啊!
有幾經濟嘅石燒牛, 啱晒我地兩個牛魔王啦!
一於去試試~

牛極門口設自助售票機, 好似日本啲拉麵店咁,
大家可以自行點餐和付款, 之後就到餐廳內嘅自助bar取湯,
飯, 沙律和醬汁, 自助bar內的食物都係無限添食的~

我地每人點左1款牛, 分別是牛肩和牛柳~

第一次食石燒牛, 好期待啊!

係石板上嘅牛只1成熟, 由客人自己繼續燒~

建議先把牛切成細細件, 然後慢慢燒,
咁就可以快啲熟得嚟, 肉質又嫩滑啲!

如果塊石凍左, 啲肉仲好生, 想再燒耐啲的話,
客人可以要求店員更換另一塊熱石~

要讚讚餐廳好貼心, 牛牛嚟嘅時候會用紙巾蓋住,
另外, 也備有即棄圍裙俾大家需要時使用,
咁就唔怕俾汁彈到件衫啦!

個人覺得牛柳比較軟和淋, 肉質香嫩多汁, 不錯啊!

而牛肩肉味都幾香濃, 因為有條筋嘅關係,
冇牛柳咁易切, 但味道都唔錯~

呢餐真係又經濟又夠飽, 而且味道唔錯啊!
2020-01-21
3 分鐘 (堂食)
  • 牛柳
2020-02-05 101 瀏覽
估唔到連元朗都開咗牛極,越來越多分店喇😻襯老公有幾日時間,即刻帶佢去食❤️店舖是自助形式的。餐廳門口位置有售票機,選擇完牛的種類,便可於自助吧自取前菜沙律,米飯,湯,水,醬料,餐具🍴等~是日點了180g牛肩排及200g牛柳,食物一上枱便滿心歡喜,十分期待。🤤🤤餐廳供應的牛是一成熟,大約1分鐘,便要將肉反轉一下,在熱石上再燒上數分鐘,已經是心目中的熟度了(我覺得七成熟係最好味的😸)入口陣陣牛香,肉質嫩滑,配上喜馬拉岩鹽,黑椒,或者是自取的燒汁/香蒜,味道很讚!如果男士食量比較大,可於自助吧refill米飯及湯呢

如果男士食量比較大,可於自助吧refill米飯及湯呢
2020-02-03
5 分鐘 (堂食)
午餐
2020-01-16 116 瀏覽
元朗雞地一帶, 美食甚多, 不同的小店, 款式多多, 令這裡成為了一個食街。最近發現了一間很受歡迎的石板燒牛店, 都在這開業, 而且很多人光顧, 我也跟家人來試試。進來光顧吃牛, 都可以任吃沙律菜、飯和湯, 餐具都要自助取的, 水和醬料也是。沙律中有椰菜和紫椰菜切絲, 有少許車厘茄, 可配芝麻醬和酸酸甜甜的沙律醬汁, 吃完了會refill, 邊吃肉邊吃菜才不會膩, 酸的味道也解膩。而麵豉湯味道則比較鹹。我們選吃了牛柳,  因為它的肉比較嫩,  沒有筋, 我們都喜歡,上菜時用紙包著。拿開後開始處理它了, 因為我們不常吃, 有點雞手鴨腳, 看樣子外層都幾熟, 原來裡面頗生, 還是紅嫩的肉, 要切開來再用石板的熱力烤熟。建議做法, 先反一反, 因為底部已烤了一段時間, 如再維持現狀再慢慢切就可能太熟或會焦, 要邊注意外層適時反轉, 邊切邊照顧內層, 也需要一定的技巧呢。我們第一塊時做得不夠好, 第二塊就比較理想, 做到想要的熟度。牛柳醮上特製的牛肉醬汁及蒜蓉, 帶起它的味道, 配上珍珠米飯, 加上剛才的沙律, 簡單但滿足的晚餐。百來元也十分抵食, 超值。

而麵豉湯味道則比較鹹。

2020-01-15 100 瀏覽
《牛極》分店像雨後春筍,在多區相續開業,沒光顧過似乎有點落伍。對於熱愛增廣見聞的小妹,它絕對有吸引力。嶄新的營銷手法,採用自動售票機,提高成本效益,省下來的直接回饋食客,是雙贏局面。直接在售票機選取,待應會隨即送上。除主角牛肉外,自助區包辦其他雜項,頭盆沙律、醬汁、米飯、餐湯、餐具等等……沙律是紫椰菜配蕃茄仔,沙律醬有多款,還是最愛芝麻醬,穩中取勝。餐湯是麵豉蘿蔔湯,簡單但好味,不禁添飲了。米飯加了碎紫菜及芝麻,頓時生色不少。所謂紅花雖好,都要綠葉扶持,佐牛的醬料椒鹽,無一欠缺,而且用上岩鹽、香草等中高檔醬料,值得一讚👍👍。點選了200g 牛柳 $110,目測質量也不錯。少許炸蒜,裝飾食用兩相宜。端上一成熟的牛柳,裏面還是鮮粉紅,可按自己喜好熟乘度,自行用熱石板調節。小妹不愛生肉,愛全熟;全熟亦不韌,超扺讚👍💖💖朋友點了180g 的牛肩扒 $80,肉質亦相當軟諗,加上牛味香濃,相信這個價位,應該找不到更好的。以價位及質量來說,不易找到更好的。

餐湯是麵豉蘿蔔湯,簡單但好味,不禁添飲了。

米飯加了碎紫菜及芝麻,頓時生色不少。

點選了200g 牛柳 $110,目測質量也不錯。

少許炸蒜,裝飾食用兩相宜。

以價位及質量來說,不易找到更好的。
2020-01-15 81 瀏覽
今日到元朗搵野食,行過「牛極」門面睇落唔錯!係一間以日本自動販賣機點餐既餐廳,主打石板燒牛扒。入到去坐低,睇落環境都唔錯,間格清晰,坐落亦唔算好逼店員好友善咁俾個籃我地擺低袋和行裝店內設計係自由添食形式,當中有面豉湯、沙律、白飯特別既係佢仲有即棄形式既圍裙,唔怕俾D鐵板汁彈到,非常貼心全部都係任飲任食,任君選擇!沙律雖然唔算好特別,但佢有兩款醬汁俾你任調正路就芝麻醬,但佢呢到既柚子醋都唔錯,味道幾新鮮面豉湯飲落都好足料,好多海帶因為一大煲煮,所以面豉唔算太濃味清甜好飲白飯一大煲煮,無咩特別,但連埋牛柳食一流!最後當然要講下牛柳~石板燒牛扒係香港黎講算係新式食品呢度既牛扒最有趣既地方係俾你自己烹調至適合既熟度如果你鐘意食生既話,可以燒幾下就算;但如果你鐘意偏熟既,亦都可以慢慢燒至全熟。因為第一次咁食,感覺好新鮮,但唔小心煮到D牛柳太老~佢提供三款醬汁,三種調味料,可以任你配搭,自由度非常高牛扒一般都係80-100左右,算係低價位但又做到唔錯既質素總結黎講,如果想搵一間石板燒牛扒,算係一間唔錯既選擇當然牛扒既質素比唔上西餐廳,但性價比黎講係非常抵食~可以一試,至於我呢,試完一次應該會再有下
今日到元朗搵野食,行過「牛極」門面睇落唔錯!
係一間以日本自動販賣機點餐既餐廳,主打石板燒牛扒。

入到去坐低,睇落環境都唔錯,間格清晰,坐落亦唔算好逼
店員好友善咁俾個籃我地擺低袋和行裝
店內設計係自由添食形式,當中有面豉湯、沙律、白飯
特別既係佢仲有即棄形式既圍裙,唔怕俾D鐵板汁彈到,非常貼心
全部都係任飲任食,任君選擇!

沙律雖然唔算好特別,但佢有兩款醬汁俾你任調
正路就芝麻醬,但佢呢到既柚子醋都唔錯,味道幾新鮮

面豉湯飲落都好足料,好多海帶
因為一大煲煮,所以面豉唔算太濃味
清甜好飲

白飯一大煲煮,無咩特別,但連埋牛柳食一流!

最後當然要講下牛柳~

石板燒牛扒係香港黎講算係新式食品
呢度既牛扒最有趣既地方係俾你自己烹調至適合既熟度
如果你鐘意食生既話,可以燒幾下就算;
但如果你鐘意偏熟既,亦都可以慢慢燒至全熟。
因為第一次咁食,感覺好新鮮,但唔小心煮到D牛柳太老~
佢提供三款醬汁,三種調味料,可以任你配搭,自由度非常高
牛扒一般都係80-100左右,算係低價位但又做到唔錯既質素

總結黎講,如果想搵一間石板燒牛扒,算係一間唔錯既選擇
當然牛扒既質素比唔上西餐廳,但性價比黎講係非常抵食~
可以一試,至於我呢,試完一次應該會再有下一次!
2020-01-13