星期日放假,一早約左朋友仔食牛大人台灣火鍋吃到飽~今日黎到荃灣大鴻輝中心分店,餐廳環境寬敞,光線充足好光猛。揀左極上和牛吃到飽套餐,可以掃QR CODE直接落單,夠哂環保方便,另設自助區,提供醬料、飲品、蔬菜等自取。鍋底揀左台灣鳳梨雞鍋,配料豐富,有齊雞肉、苦瓜、鳳梨、娃娃菜等等,清甜開胃。肉類首推澳洲M5和牛牛肩卷,軟嫩適中,Q彈帶勁,脂肪平均多肉汁。另有安格斯特選牛板腱,細嫩爽滑帶嚼勁。自助區有滷肉飯,滷肉肥而不膩,醬汁濃郁又入味。丸類首推香芋貢丸,入口鬆軟綿密好Q彈。蔬菜類推介蘿蔔、木耳、萵筍、西洋菜,款款新鮮爽甜,清新健康之選。飲品除有一般汽水、紙包飲品外,仲有必試既自家製茶飲,推介洛神花茶,酸甜解膩。朋友仔仲叫杯手工啤 - 流水落花,淡淡花香,入口好清爽~最後仲附送每人一份仙草甜品,配以花生碎、椰果、紅豆、珍珠等,仙草清香回甘勁滑嫩,正。
星期日放假,一早約左朋友仔
食牛大人台灣火鍋吃到飽~
今日黎到荃灣大鴻輝中心分店,
餐廳環境寬敞,光線充足好光猛。

揀左極上和牛吃到飽套餐,
可以掃QR CODE直接落單,
夠哂環保方便,另設自助區,
提供醬料、飲品、蔬菜等自取。

鍋底揀左台灣鳳梨雞鍋,
配料豐富,有齊雞肉、苦瓜、
鳳梨、娃娃菜等等,清甜開胃。

肉類首推澳洲M5和牛牛肩卷,
軟嫩適中,Q彈帶勁,脂肪平均多肉汁。
另有安格斯特選牛板腱,細嫩爽滑帶嚼勁。

自助區有滷肉飯,滷肉肥而不膩,醬汁濃郁又入味。

丸類首推香芋貢丸,入口鬆軟綿密好Q彈。

蔬菜類推介蘿蔔、木耳、萵筍、西洋菜,
款款新鮮爽甜,清新健康之選。

飲品除有一般汽水、紙包飲品外,
仲有必試既自家製茶飲,
推介洛神花茶,酸甜解膩。

朋友仔仲叫杯手工啤 - 流水落花,
淡淡花香,入口好清爽~

最後仲附送每人一份仙草甜品
配以花生碎、椰果、紅豆、珍珠等,
仙草清香回甘勁滑嫩,正。

2021-05-23
1K
牛大人永遠都係大排長龍, 今次同朋友去左荃灣店, 我地已經揀5點入座, 但係都人頭湧湧, 可想而知牛大人既魅力!!咁難得BOOK到位食, 梗係食最好!「澳洲極上和牛餐」$298/人 (星期五六日, 假期同前夕加$10)可能5點剛好放一LOG人入座, 醬料區要排隊, 眼見大家都好守秩序~  我自己就叫左鍋底同QR CODE落單先, 因為我覺得牛大人既湯底真係精華黎, 味道濃郁其實唔洗點太多醬汁就已經好好食! 今次食麻辣鍋, 香辣又惹味, 叫依個鍋底必點既一定係台灣直送既鴨血, 牛大人既鴨血真係好好食, 又厚又滑又嫩, 配麻辣湯, 直情好似去左台灣咁, 超正!出面熱辣辣, 朋友一坐低就叫左杯啤酒, $48既流水落花(American Pale Ale), 帶淡淡花香味, 冰涼啤酒配牛大人, 夫復何求?!牛肉方面當然係主攻澳洲M5和牛肩卷同埋牛小排, 前者脂肪平均, 入口充滿油香, 後者口感軟嫩牛味濃郁, 兩樣都咁正! 仲有必點既牛胸爽, 好少放題店有得食, 拖一拖水, 入口爽脆有牛脂香, 食左幾ROUND, 期間限定架! 另外估唔到有手切封門柳食, 肉質鮮嫩多汁。另外仲有免費附送既澳洲M9

另外估唔到有手切封門柳食, 肉質鮮嫩多汁。另外仲有免費附送既澳洲M9和牛牛丸4粒, 超彈牙, 咬落去會有肉汁爆出!

依度既手打漿又係必點,  最中意係真打牛肉漿同埋章魚珍珠漿, 牛肉漿結實足料, 章魚漿帶有章魚粒, 依度既手打漿好真材實料, 一食就知冇溝粉, 所以口感特別, 味道特別濃郁。

另外仲叫左好多其他野食, 好似海鮮, 蝦餃. 冰菜等等出面較少有既配料, 自助區既丸, 蔬菜, 粉麵等等~ 因為牛大人流量快, 所以無論係自助區定係QR CODE落單點既食材, 全部都好新鮮. 絕對係佢其中一個優勝之處。

飲品方面我自己偏愛佢既自家製茶飲同埋烏梅汁等等既特飲, 健康又解渴。最後食埋個甜品, movenpick限定口味焦糖合桃, 一定要試埋自家製既仙草芋圓, 好味又滿足

2021-05-22 219 瀏覽
大鴻輝不嬲岀明多野食今次過黎試下牛大人荃灣分店一如既往 食材岀得快 吉碟收得快👍🏻仼食分三種🐮精選嫩牛吃到飽 $138/位🐮 特級安格斯吃到飽 $168/位🐮 極上和牛吃到飽 $198/位 (星期六日及假日加$10)今次依然揀咗🐮 極上和牛吃到飽 而湯底則揀咗鴛鴦鍋分別叫咗牛夫人紅燒牛骨湯及麻辣湯麻辣湯底入口惹味 加入紅椒泡椒等 有麻有辣點咗好多鴨血加入去即變成麻辣鴨血鍋另一邊則牛骨味特濃 入口甜甜食物完全放心 質素有保證特別想highlight 一下荃灣限定嘅牛胸爽唔係間間都有得食 牛胸爽 嫩滑爽口 😋除咗必食肉類仲有好多種食材可選擇有手機點單亦有自助區域真係多到試唔哂自助區位恆溫非常好每種食材都有蓋好乾淨得黎 食物品質有保證甜點有仙草凍同movenpick 😍😍超~抵~食~
大鴻輝不嬲岀明多野食
今次過黎試下牛大人荃灣分店
一如既往 食材岀得快 吉碟收得快👍🏻

仼食分三種
🐮精選嫩牛吃到飽 $138/位
🐮 特級安格斯吃到飽 $168/位
🐮 極上和牛吃到飽 $198/位
(星期六日及假日加$10)
今次依然揀咗🐮 極上和牛吃到飽

乾淨得黎 食物品質有保證

甜點有仙草凍同movenpick 😍😍
超~抵~食~
2021-05-22 169 瀏覽
一直聽人講牛大人好好食,今次終於試到啦。我係食荃灣店既午市。好多人,都排左一陣間先有得食。今次揀左「極上和牛吃到飽」套餐,可以任食澳洲和牛M5牛肩卷,牛肉質素方面我覺得還好,肉類選擇都算多。而湯底方面就揀左牛大人紅燒牛骨鍋,味道唔錯,雖然表面有紅油,但唔會辣,帶少少甜味,淥牛肉一流。任食麻辣鴨血絕對係牛大人既賣點,鴨血超好食,好滑。飲品方面有牛大人最出名既冷泡茶,感覺幾清新。甜品既台式仙草凍都好好食,可惜每人只有一碗。

任食麻辣鴨血絕對係牛大人既賣點,鴨血超好食,好滑。

飲品方面有牛大人最出名既冷泡茶,感覺幾清新。

甜品既台式仙草凍都好好食,可惜每人只有一碗。
2021-05-22 153 瀏覽
同朋友再戰牛大人😆諗住17:00去食early dinner會少人啲,點知都係一樣咁多人,可見牛大人嘅魔力👍🏻湯底揀咗鳳梨雞鍋,有台式風味之餘,材料又豐富,味道香濃鮮甜😋不過略嫌偏鹹!照舊揀咗最貴嘅極上和牛吃到飽套餐 ($298),除咗可食盡所有牛肉及火鍋配料外,仲跟配彈牙又juicy嘅澳洲M9和牛牛丸😋荃灣店仲有牛胸爽供應,食落牛味濃又好味😋比較多點嘅有安格斯特選牛板腱、美國SRF極黑牛肩胛、安格斯牛小排及澳洲和牛M5牛肩卷👍🏻呢4款牛肉切得薄身又大塊,輕輕灼一灼就食得,無雪味之餘牛味亦好香濃,入口仲食到鮮甜肉汁,真係超級推介😋如果鍾意食厚身少少同埋有嚼勁嘅可揀手切封門柳,肉質一啲都唔嚡,肉汁又豐富😋其他火鍋配料都唔錯,牛媽秘製滷牛肚及真豬小香腸充滿台式風味;蟹籽墨汁漿Q彈有咬口;海蝦比想像中大隻及新鮮,多膏又鮮甜好味;新鮮沙白真係極力推介,蜆肉肥美又鮮甜,而且乾淨又無沙,充滿鹹鮮味,完全唔使蘸任何醬汁都夠味👍🏻餐廳提供幾款自家製冷泡茶及罐裝飲品等,我同朋友都揀咗桂花烏龍,味道清香帶點香甜,打邊爐時飲特別舒服😌另朋友多點咗杯精釀手工啤酒《流水落花》($48),飲落啤酒味唔太重,味道酸

餐廳提供幾款自家製冷泡茶及罐裝飲品等,我同朋友都揀咗桂花烏龍,味道清香帶點香甜,打邊爐時飲特別舒服😌另朋友多點咗杯精釀手工啤酒《流水落花》($48),飲落啤酒味唔太重,味道酸酸甜甜,比較重花香及果香味,好啱女仔飲!

食物真係幾高質,價錢又平,難怪人氣一直高企👍🏻
  • 桂花烏龍
2021-05-21 1688 瀏覽
❥✿/一年四季熱愛打邊爐 牛大人食過幾次 必點和牛套餐 今次點最貴既極上和牛吃到飽套餐$368 😛每位贈送澳洲M9和牛牛丸兩粒 而澳洲和牛M5 牛肩卷; 美國SRF極黑牛下肩胛 當然一定要叫🤤🤤 和牛雪花紋好靚 油脂分布好平均 最重要係呢個價錢食到咁高質素嘅牛🥰😍 不得了自助火鍋配料任食 特別有台灣直送魚漿😳牛胸霜同台灣啤酒🍻好夾添推介自家製冷泡茶👻/✿. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $400/𝗵𝗲𝗮𝗱˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 牛大人台灣火鍋吃到飽 (大鴻輝(荃灣)中心) (荃灣)荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞

✿/

推介自家製冷泡茶👻

/✿
. 𝚈𝚞𝚖:𝟰/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕𝟰/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $400/𝗵𝗲𝗮𝗱

荃灣眾安街55號大鴻輝(荃灣)中心16樓
2021-05-20 134 瀏覽
第二次食牛大人🐮荃灣分店環境都唔錯 幾闊落😗仲有窗邊既卡位✌🏻🐽 午市極上和牛吃到飽🐮💰$198/1鴛鴦鍋🍲 +$50👉🏻牛夫人秘制麻辣鍋🌶👉🏻台中蒜頭雞鍋🧄麻辣湯底超惹味🌶🌶🌶雞鍋入面有大大的雞肉 蒜味好香🧄🧄升級海鮮🦐 +$30🐽 牛大人自家茶🫖必飲既自家凍茶💦💦有洛神花茶 菊花普洱🌼同我最愛既白桃烏龍🍑等等打邊爐一路飲又夠冰涼又消濟🤣🤣🐽 流水落花🌸 & 金鑽愛玉冰🍍 ($48)牛大人出左新味啤酒🍻個名已經好吸引 $48就試到🤪🤪易入口 有淡淡花香味 幾特別😝依家like&follow牛大人page仲有金鑽特飲送😻🐽 澳洲和牛M5牛肩卷🐮脂肪分佈夠平均 肥美🤩肉質一啲都唔鞋🤤🤤🐽 私房鴨血🦆好好食既鴨血🥰必嗌!!放落湯淥熱番就食得😗質感同味道都冇得頂😛配埋麻辣湯太完美了🥳🥳🥳🐽 升級海鮮🦐加$30就有任食海鮮✌🏻有鮮甜海蝦🦐 新鮮沙白台灣鯛魚片同鱸魚片🐟🐽 小食🍢小食都有唔少選擇🥰梅甘酥脆薯🍠士林鹽酥雞🐓 魚香皮蛋豆腐🥚
第二次食牛大人🐮

必飲既自家凍茶💦💦
有洛神花茶 菊花普洱🌼
同我最愛既白桃烏龍🍑等等
打邊爐一路飲又夠冰涼又消濟🤣🤣

🐽 流水落花🌸 & 金鑽愛玉冰🍍 ($48)
牛大人出左新味啤酒🍻
個名已經好吸引 $48就試到🤪🤪
易入口 有淡淡花香味 幾特別😝
依家like&follow牛大人page仲有金鑽特飲送😻

🐽 澳洲和牛M5牛肩卷🐮
脂肪分佈夠平均 肥美🤩
肉質一啲都唔鞋🤤🤤

🐽 私房鴨血🦆
好好食既鴨血🥰必嗌!!
放落湯淥熱番就食得😗

梅甘酥脆薯🍠
士林鹽酥雞🐓
魚香皮蛋豆腐🥚
2021-05-19 837 瀏覽
媽媽是牛魔王粉絲, 所以帶她吃『極上和牛吃到飽』 90分鐘放題 , 餐廳環境舒適寬敞,食材款式選擇豐富, 令她大快朵頤。湯底選了台灣鳳梨雞鍋, 十分特色、健康,湯底材料豐富,有春雞 、杞子、鳳梨及苦瓜等,加熱後, 熱呼呼,香氣十足,散發著鳳梨的果香, 苦瓜仲有清熱氣功效, 湯底清甜, 配上嫩滑雞肉,滋味吸引。客人必須配戴口罩,去自助區取食物,肉丸及蔬菜用獨立透明膠兜盛載,保持冷藏, 夠曬衛生 。 蔬菜和肉丸類有十多款,最喜歡芋頭丸, 不但爽口彈牙,還有粒粒芋頭肉, 夠曬真材實料, 口感一流。蔬菜新鮮翠綠, 好喜歡生菜和西洋 菜, 灼熟後 , 特別爽脆鮮甜。汽水口味款式選擇多, 特別喜歡膠樽支裝冷泡茶,洛神花茶, 酸酸甜甜, 冰爽解膩,令人胃口大開。澳洲和牛M5牛肩卷薄切M5和牛, 雪花紋理, 吸引,只需要輕輕一涮便可吃 , 口感鮮味軟嫩, 滋味得停不下來。美國SRF黑牛肩肉眼黑牛肩肉眼,色澤鮮紅 , 油脂豐盛, 口感柔軟, 充滿肉汁。安格斯特選牛板腱牛板腱脂肪分佈平均,肉質滑溜, 香濃的牛味。私房鴨血(辣)滑嘟嘟的私房鴨血,質感滑溜 帶微辣 , 惹味過癮。鬼馬老油條、響鈴、豆腐脆卜卜的

澳洲和牛M5牛肩卷

美國SRF黑牛肩肉眼

安格斯特選牛板腱
牛板腱脂肪分佈平均,肉質滑溜, 香濃的牛味。

私房鴨血(辣)
滑嘟嘟的私房鴨血,質感滑溜 帶微辣 , 惹味過癮。

鬼馬老油條、響鈴、豆腐
脆卜卜的油條、響鈴及凍豆腐, 吸收了湯底鮮味, 令清淡食材, 增添吸引。

澎湖花枝漿、干貝鮮魚漿,花枝漿爽彈、嚼勁, 還品嚐到粒粒的花枝肉,鮮味細膩、爽口彈牙。

最後以一口香甜滑溜、 餡料豐富的台中仙草凍 , 冰爽潤喉, 畫上完美句號。
2021-05-18 912 瀏覽
終於約到來吃牛大人了~~期待已久!開業多時一直人氣滿滿,我們選了19:30前離座,最貴的套餐都只是$248再加一,非常抵食!火鍋有八款湯底,亦可加$50升級帝王食補薑母鴨鍋或鴛鴦鍋。我們這次就選了牛大人秘方麻辣鍋試試看🌶 又麻又香,非常惹味澳洲極上和牛套餐會贈送澳洲M9和牛牛丸,真的牛味濃厚,Q彈又多肉汁,很好吃肉類點了澳洲和牛M5牛肩卷、美國SRF 極黑牛下肩胛和紐西蘭羊卷肉。澳洲和牛M5牛肩卷肉質柔潤帶肉香,可以任點吃到飽很奢侈啊,我也加點了很多次刁鑽部位如牛胸爽在這裡也可以品嘗到!牛胸爽又稱「牛白肉」,是牛胸腔肋骨中間的軟骨部位,充滿豐富的骨膠原,口味爽脆。牛媽秘制滷牛根、牛肚和大腸這系列也很推薦,滷得香濃入味飲品也有很多選擇,自助區有多款冷泡茶,我們試了酸甜解膩的洛神花茶和清新的白桃烏龍。吃麻辣火鍋當然要配啤酒🍻 我們加購試試新推岀的手工啤落水流花,充滿花香很好入口,冰爽暢快蟹籽墨汁漿和澎湖花枝漿Q彈鮮美,口感不錯~海鮮方面都很豐富,我們點了美人花膠、鮮甜海蝦、新鮮沙白和私房鴨血。麻辣鍋的好搭檔就是鴨血,當然沒有令我們失望,很嫩滑好吃。新鮮沙白有驚喜,肥美多汁,我們也加點了好幾

澳洲M9和牛牛丸

牛媽秘制滷牛根、牛肚和大腸這系列也很推薦,滷得香濃入味

流水落花

蟹籽墨汁漿和澎湖花枝漿Q彈鮮美,口感不錯~

海鮮方面都很豐富,我們點了美人花膠、鮮甜海蝦、新鮮沙白和私房鴨血。麻辣鍋的好搭檔就是鴨血,當然沒有令我們失望,很嫩滑好吃。新鮮沙白有驚喜,肥美多汁,我們也加點了好幾次

當季蔬菜如水蓮、油麥菜、生菜等都有。我們點麻辣鍋怕太辣就沒有吃菜🤣 改拿了粟米和蘿蔔,都甜甜的不錯吃,蘿蔔很軟淋無渣。

台中仙草凍

甜點有Movenpick雪糕或台中仙草凍,火鍋後吃點冰凍的甜點真的很棒~滑溜溜的仙草凍加了花生、紅豆、珍珠和椰果,口感十足。

這個價錢有優質肉品、新鮮海鮮和多種類食材,性價比超高😋😋 難怪一直人氣高企呢
澳洲M9和牛牛丸
流水落花
台中仙草凍
  • 桂花烏龍
  • 鴨血
  • 麻辣湯底
  • 新鮮沙白
2021-05-17 180 瀏覽
講咗咁耐終於食到牛大人啦🙋🏻‍♀️仲記得上一次去到,原來四點幾已經截咗walk in😢用QR code落單,非常方便!!而且上菜速度亦都算快除此之外仲可以去火鍋配料區,自己揀選適合嘅配菜!食物種類多,醬料款式更加多😂湯底今次揀咗牛大人紅燒牛骨湯,湯底濃郁,富有牛肉香,而且帶有微微辣💕今次揀咗極上和牛吃到飽,贈送啤酒🍻同澳洲M9和牛牛丸特別推介安格斯牛小排,澳洲和牛M5牛肩肉,牛味突出,油脂比例平均,肉質鮮嫩必叫牛胸爽,唔係度度都有,口感爽得黎又有嚼勁除咗牛肉仲有豬肉,羊肉等選擇而且仲有基本丸類同熟食等選擇真係好心多!另外仲有海鮮🦞有蝦有蜆有魚絕對值得食佢哋嘅沙白,即係蜆!超級肥美脹卜卜😍起碼叫咗四round 而且完全冇沙,勁正最值得一題嘅就係佢哋嘅飲品除咗罐裝飲品之外仲有養生飲品,例如紅棗桂圓及自家制支裝茶飲,都可以話係牛大人至有嘅特色之一😇食到最尾仲有一人一杯雪糕,仼食黎講,無論係選擇定係份量,都真係吃到飽!

講咗咁耐終於食到牛大人啦🙋🏻‍♀️
仲記得上一次去到,原來四點幾已經截咗walk in😢

用QR code落單,非常方便!!而且上菜速度亦都算快

今次揀咗極上和牛吃到飽,贈送啤酒🍻同澳洲M9和牛牛丸

必叫牛胸爽,唔係度度都有,口感爽得黎又有嚼勁

除咗牛肉仲有豬肉,羊肉等選擇
而且仲有基本丸類同熟食等
選擇真係好心多!

另外仲有海鮮🦞有蝦有蜆有魚
絕對值得食佢哋嘅沙白,即係蜆!
超級肥美脹卜卜😍起碼叫咗四round
而且完全冇沙,勁正

最值得一題嘅就係佢哋嘅飲品
除咗罐裝飲品之外仲有養生飲品,
例如紅棗桂圓及自家制支裝茶飲,
都可以話係牛大人至有嘅特色之一😇

食到最尾仲有一人一杯雪糕,
仼食黎講,無論係選擇定係份量,都真係吃到飽!
又和好友去咗食人氣爆燈,超受歡迎的牛大人啦🎊☄️今次平日去了荃灣分店,唔使排隊,太幸運了💕💕💃🏻💃🏻📍午市90分鐘- 極上和牛吃到飽套餐($198)✨最多選擇的套餐,有超過10款肉類可任點任食,上腹牛五花、安格斯特選牛板腱、澳洲和牛M5牛肩卷、西班牙豬梅肉片、花雕酒雞件和牛媽秘製滷牛肚等🐮🐮🐮🐮🐮 食肉獸的天堂👍🏻👍🏻👍🏻除咗肉類中,仲有多款不同火鍋配料,例如台灣直送鴨血🦆、手打花枝漿🦑、蔬菜等🍳👍🏻👍🏻❤️📌湯底✨牛大人紅燒牛骨鍋🍖🍲牛大人最出名的湯底,用牛腿骨熬製而成,相當香濃足料😋😋😋📌 台灣地道小吃 ✨有鹽酥雞🐔、皮蛋豆腐、梅甘酥脆薯🍠牛肉滷肉飯🍚等✨推薦他們的皮蛋豆腐,相當清新,一邊吃濃郁的火鍋,令一邊可以吃這個清新的皮蛋,消膩❤️😋👍🏻📌自家製茶飲🍹🍸有桂花烏龍茶、洛神花茶,炎暑解渴👍🏻📌自助區很推薦他們的冬菇,不是一般超市的鮮冬菇,是很厚肉的香濃冬菇😋❣️📌甜品🍮這間午市沒有自助甜品,不過會送每人一客紅豆珍珠仙草😋💕

📍午市90分鐘- 極上和牛吃到飽套餐($198)

📌湯底
✨牛大人紅燒牛骨鍋🍖🍲
牛大人最出名的湯底,用牛腿骨熬製而成,相當香濃足料😋😋😋

📌 台灣地道小吃
✨有鹽酥雞🐔、皮蛋豆腐、梅甘酥脆薯🍠牛肉滷肉飯🍚等

📌自家製茶飲🍹🍸
有桂花烏龍茶、洛神花茶,炎暑解渴👍🏻

📌自助區

📌甜品🍮
這間午市沒有自助甜品,不過會送每人一客紅豆珍珠仙草😋💕
2021-05-17 132 瀏覽
這間過江龍的大名如雷貫耳,身為火鍋達人的小編,好幾次都想去一試,卻由於預約、排隊的人多得誇張而放棄。今天收到朋友臨時邀約,原來朋友一早去了排隊,卻被別人放鴿子,所以臨時拉夫找了我。就這樣機緣巧合之下,終於能夠一試這名店的水準。餐廳裝修富麗堂皇,帶有中國古風格調,空間感十足。店員服務殷勤,而且職責清晰,設有一隊穿反光衣的清潔員,十分有意思。餐廳以三款牛肉作為套餐分類,總共有九款湯底選擇,我們選了最貴的澳洲極上和牛餐,因為可任選三款套餐內的所有食品。由於友人吃不了辣,我們要了一個鴛鴦鍋,湯底分別是阿嬷養生濃湯鍋及牛大人秘方麻辣鍋。牛大人秘方麻辣鍋 -麻辣程度可分大、中、小辣,湯底十分香濃,花椒等藥材令到湯底十分甘香濃烈,基本上要了這個湯底,都不用去醬料區打轉。安格斯牛小棑 -油脂較多但均勻,沾滿麻辣湯汁而入口即溶,令人一試難忘,不可不試!手切封門柳 -比較珍貴的封門柳與牛小排相反,不帶太多油脂,入口肉汁掛齒,十分香濃,而且肉質鮮嫰爽口帶嚼勁。和牛牛丸 -以和牛而製的竹丸很有嚼頭,每粒都十分大顆,而且很是彈口,肉汁亦多而鮮甜。牛胸爽 -罕見且特別的部份,雖然切得薄嫰,但還是十分爽脆可口。鴨血
這間過江龍的大名如雷貫耳,
身為火鍋達人的小編,好幾次都想去一試,
卻由於預約、排隊的人多得誇張而放棄。

今天收到朋友臨時邀約,原來朋友一早去了排隊,
卻被別人放鴿子,所以臨時拉夫找了我。
就這樣機緣巧合之下,終於能夠一試這名店的水準。

餐廳裝修富麗堂皇,帶有中國古風格調,空間感十足。
店員服務殷勤,而且職責清晰,
設有一隊穿反光衣的清潔員,十分有意思。

餐廳以三款牛肉作為套餐分類,總共有九款湯底選擇,
我們選了最貴的澳洲極上和牛餐,
因為可任選三款套餐內的所有食品。
由於友人吃不了辣,我們要了一個鴛鴦鍋,
湯底分別是阿嬷養生濃湯鍋及牛大人秘方麻辣鍋。

牛大人秘方麻辣鍋 -
麻辣程度可分大、中、小辣,湯底十分香濃,
花椒等藥材令到湯底十分甘香濃烈,
基本上要了這個湯底,都不用去醬料區打轉。

安格斯牛小棑 -
油脂較多但均勻,沾滿麻辣湯汁而入口即溶,
令人一試難忘,不可不試!

手切封門柳 -
比較珍貴的封門柳與牛小排相反,不帶太多油脂,
入口肉汁掛齒,十分香濃,而且肉質鮮嫰爽口帶嚼勁。

和牛牛丸 -
以和牛而製的竹丸很有嚼頭,
每粒都十分大顆,而且很是彈口,肉汁亦多而鮮甜。

牛胸爽 -
罕見且特別的部份,雖然切得薄嫰,
但還是十分爽脆可口。

鴨血 -
麻辣火鍋必點恩物,鮮甜的鴨血沾滿湯汁後,
加上充滿彈性的質感,實在令人不得不愛。

手工啤「落花流水」 -
店員介紹一款新推出的手工啤酒,
十分清甜而不澀,似果汁多於啤酒。

最後每人還有一客 Movenpick 雪糕作甜品
整體而且 CP 值很高,絕對會是火鍋迷的優先選擇。
2021-05-16 158 瀏覽
鍾意打邊爐嘅朋友,一定都聽過牛大人,出左名牛肉一流👏🏻晚市通常都要提前預約~所以今次lunch time 黎,唔洗等!餐廳設計包含左中國文化氣息,近窗邊嘅卡位都會以節氣命名;立春、冬至、清明、白露等.▪️極上和牛食到飽 $198/大人 $138/小童90分鐘限時,60分鐘時last order ,每位都有一份甜品!湯底方面揀咗台灣鳳梨雞鍋~相對地較清,但試左舊雞肉,出奇地好嫩,一啲都唔似冰鮮貨仔!掃QR Code落單,飲品、菜類、醬汁則自行按分量取~上菜速度都好快,而且姐姐都好貼心,周不時都會主動黎加湯同收走多餘既碗碟.M5牛肩卷:濃郁嘅牛肉味,油脂分一定叫番3/5碟先夠喉😋梅甘酥脆薯仔:勁香又脆!蟹柳、腐竹、牛肉䊢、鴨血都唔錯!▫️手工啤酒/流水落花 $48/杯有別平時飲開既啤酒,甜甜地、隱約有少少花香味▪️台式仙草凍 細細碗份量剛剛好!有仙草、花生、珍珠、紅豆等,夠曬煙韌又唔會太甜!.

▪️極上和牛食到飽 $198/大人 $138/小童
掃QR Code落單,飲品、菜類、醬汁則自行按分量取~

M5牛肩卷:濃郁嘅牛肉味,油脂分一定叫番3/5碟先夠喉😋

梅甘酥脆薯仔:勁香又脆!
蟹柳、腐竹、牛肉䊢、鴨血都唔錯!

▫️手工啤酒/流水落花 $48/杯

有別平時飲開既啤酒,甜甜地、隱約有少少花香味
▪️台式仙草凍

2021-05-16 123 瀏覽
最近牛大人人氣旺盛,人流不絕,場內座位多,卡位好坐唔會迫台灣鳳梨雞鍋 鳳梨酥食得多,原來可以配雞做火鍋湯底,雞肉嫩滑,湯頭甜極上和牛吃到飽 幾款中最想食呢款,和牛油花平均,肉質細緻,肉質重,油分不算多,口感滑溜,一個半小時任食太爽了蟹籽墨汁醬 黑色夠搶眼,墨魚膠鮮味爽口;干貝鮮魚漿 一絲絲干貝鮮味,鮮魚膠彈牙牛媽秘製滷牛根 夠滷味,膠質高麻辣鴨血 辣味不重,滑溜順喉魚香皮蛋豆腐 凍食豆腐香滑,皮蛋爽口,加上木魚汁惹味手工啤酒 食火鍋點可以無啤酒,手工啤順喉,易入口每位附送一份台中仙草凍,有齊仙草、紅豆、花生、椰果、珍珠同忌廉奶,估唔到日頭有甜品,正
最近牛大人人氣旺盛,人流不絕,場內座位多,卡位好坐唔會迫

蟹籽墨汁醬 黑色夠搶眼,墨魚膠鮮味爽口;
干貝鮮魚漿 一絲絲干貝鮮味,鮮魚膠彈牙

牛媽秘製滷牛根 夠滷味,膠質高

麻辣鴨血 辣味不重,滑溜順喉

魚香皮蛋豆腐 凍食豆腐香滑,皮蛋爽口,加上木魚汁惹味

手工啤酒 食火鍋點可以無啤酒,手工啤順喉,易入口

2021-05-16
午餐
今日星期日,當然要出去逛街,先食個牛大人午餐,吃到飽再出發血拼台灣鳳梨雞鍋鳳梨吃得多,吃火鍋真是第一次,雞是春雞,肉質細嫩,湯頭甜甜地幾特別。極上和牛吃到飽和牛大片,油花分布靚,牛肉味濃,肉質嫩滑爽口,啖啖肉,夠滿足。手工啤酒邊食邊飲手工啤,香醇順喉,透心涼~士林鹽酥雞雞炸得酥脆,外脆內軟,雞肉嫩,鹹香惹味梅甘酥脆薯 蕃薯甜而不膩甜品有台中仙草凍仙草香滑、紅豆甜、花生香脆、椰果、珍珠煙韌和忌廉奶,香甜香滑。環境乾淨企理,寛敞舒適,人流旺,夜晚更有雪糕做甜品。

台灣鳳梨雞鍋

極上和牛吃到飽

手工啤酒
邊食邊飲手工啤,香醇順喉,透心涼~

士林鹽酥雞
雞炸得酥脆,外脆內軟,雞肉嫩,鹹香惹味

梅甘酥脆薯 蕃薯甜而不膩

甜品有台中仙草凍

環境乾淨企理,寛敞舒適,人流旺,夜晚更有雪糕做甜品
2021-05-16