2021-06-23 278 瀏覽
估唔到book到牛大人嘅午巿火鍋吃到飽😆! 上次walk in 晚巿 等左4個鐘先有位,今次真係好幸運🍀荃灣牛大人位於大鴻輝中心內,店內寬敞、裝修簡潔,又不失台灣風味,而且設有多個卡位,坐得舒適又食得舒服。午市火鍋吃到飽分3個價格類別,難得食到牛大人,梗係叫個最貴架啦😆 湯底有8款供選擇,今次揀咗阿嬤養生濃湯鍋。湯底香濃,而且仲有桃膠😍 Q彈又養生。🍽90分鐘極上和牛吃到飽 🐄($198/位)有安格斯牛板腱、澳洲和牛牛肩卷、西班牙豬肉同魚漿等12 款可以任叫。用手機落單,方便又快捷,可以隨時落單,而且數分鐘內就送到,效率極高 👍🏻除左手機落單之外,店內仲有其他火鍋配菜(菜類、丸類)可以任夾😆 當然唔少得飲料區同醬料區啦。仲有啲滋味小食亦可以透過手機落單。🍽食物有12 款可以任叫,款式都多,牛類嘅肥瘦均勻,又香肉味,切得夠薄,一淥就熟😆而期間限定嘅章魚珍珠漿非常值得一試,有一粒粒嘅章魚係入面,口感豐富。而且仲有特色小食,我叫左鹽酥雞同甜不辣。甜不辣酸酸甜甜好開胃,鹽酥雞炸得酥脆又不油膩。👍🏻店員都非常之細心,上小食嘅時候,提醒我哋要趁熱食。😊🧃飲品雪櫃有唔同嘅汽水、果汁同茶,應有盡有任君

🍽90分鐘極上和牛吃到飽 🐄($198/位)

🍽食物
🧃飲品
雪櫃有唔同嘅汽水、果汁同茶,應有盡有任君選擇,如果想飲酒 都可以用手機落單。今次揀左佢地嘅招牌白桃烏龍冷泡茶,茶味香濃又有淡淡嘅桃味,清新得黎又解膩。🌿
最後忍唔住叫咗杯手工啤,個名好特別叫 流水落花🌸 啤酒味唔濃烈,容易入口,適合我呢啲比較少飲酒嘅。

🍮甜品
午巿嘅甜品就冇得選擇,得仙草凍🧋雖然得一樣甜品,但用料都唔吝嗇,有仙草、紅豆、花生、椰果、珍珠同忌廉奶。味道非常之夾,食完之後有啲想念台灣。

總括而言,90分鐘時間啱啱好,CP值高,而且食物種類都多,非常之抵食。👍🏻
2021-06-23 183 瀏覽
今日老朋友生日,我哋去咗荃灣嘅「牛大人台灣火鍋吃到飽」慶祝一番!這間人氣爆燈火鍋店已經久仰大名,去到已經爆埸,今次來到,一於試吓佢嘅👉極上和牛吃到飽套餐🙌湯底有多款選擇,共有九款, 我哋就揀咗《阿嬤養生濃湯鍋》, 仲可以用QR Code落單, 非常方便! 牛肉都有好多款選擇, 例如牛板鍵、封門柳、一口牛肉粒等等, 當然我哋打和牛啦, 和牛入囗非常嫩滑, 油脂分佈平均,入口溶化, 相當好味!SRF 極黑牛板鍵,肉味香濃, 入口嫩滑, 好好食!仲有非常少有嘅《牛胸爽》,薄薄一片,白色的,入囗爽口彈牙,又係Encore 之選!海鮮方面都非常多,有魚,大蝦&沙白等, 我特別推介沙白,大大粒,肉厚,脹卜卜,非常甜美!除了多款肉類任食之外, 仲有各式各樣火鍋自助吧,火鍋配料有丸類,菜類&麵類等等! 飲品方面都超多呀,有汽水,啤灑&自家製台式飲品等等, 台式飲品好特別,記得一定要試! 大家記得Like & Follow 即送一杯《金鑽愛玉冰》,味道清甜! 最後梗係甜品時間啦, 可以點Movenpick 或台中仙草凍。整體餐廳食物多選擇,質素高,上菜快, 性價比高,值得Encore !

SRF 極黑牛板鍵,肉味香濃, 入口嫩滑, 好好食!

2021-06-22 127 瀏覽
中午無咁多人等!快d入座!今日寵幸既湯底係台灣濃香蕃茄鍋!除咗好基本嗰啲菜、王子麵、凍豆腐、枝竹、萵筍、蔬菜、台灣貢丸、龍蝦丸、花枝丸等等。王子麵係一絕,勁吸酸甜蕃茄味道!菜類多既火鍋好正,食多幾味!貢丸最好味,大大粒香菇!小食既鹽酥雞同埋台灣香腸都香熱新鮮。食火鍋前可以先食咗個皮蛋豆腐解暑!蝦餃、韭菜餃、蛋餃韭菜餃皮少厚反而岩我,我鐘意有口感d。反而蝦餃皮薄無咁吸引,哈哈!蛋餃必叫,唔係度度有。上腹牛五花多少少肥但就香牛脂d!安格斯特選牛板腱因為比賽瘦同健碩,所以狂食無罪惡感,yeah!澳洲和牛M5牛肩卷$198餐專食既和牛點會放過佢!入口軟d,不錯!其實仲有西班牙梅肉片、五花片,但牛大人嘛。我地專食牛牛牛!滷肉飯都唔放過佢!內臟有牛媽秘製滷大腸、牛肚、牛筋食左牛筋,比一般好。首先佢冇乜蘇味,而且放咗落堂之後好快轉林易食。麻辣鴨血都要食,少辣絕!蟹子墨汁漿必食!蟹子多,墨魚彈牙!干貝鮮魚漿同章魚珍珠漿就有肚先食都得,無蟹子墨汁漿咁軟,反而帶硬實!台中仙草凍仙草、紅豆、花生、椰果、珍珠同埋忌廉奶!珍珠可以多d,同飲杯店一樣彈牙甜甜!加左忌廉奶好易入口,無左仙草個種「涼茶感」!因為今次揀
中午無咁多人等!快d入座!

今日寵幸既湯底係台灣濃香蕃茄鍋!

上腹牛五花
多少少肥但就香牛脂d!

安格斯特選牛板腱
因為比賽瘦同健碩,所以狂食無罪惡感,yeah!

澳洲和牛M5牛肩卷
$198餐專食既和牛點會放過佢!入口軟d,不錯!

內臟有牛媽秘製滷大腸、牛肚、牛筋

蟹子墨汁漿

台中仙草凍
仙草、紅豆、花生、椰果、珍珠同埋忌廉奶!珍珠可以多d,同飲杯店一樣彈牙甜甜!加左忌廉奶好易入口,無左仙草個種「涼茶感」!因為今次揀山茄湯底,無平時選麻辣或者牛骨湯底咁重味,所以食完仙草凍指向上真係口氣味大減。如果揀重味就真係要飲多幾杯桂花烏龍茶同埋白桃烏龍茶。

除咗桂花烏龍茶之外,可以試吓佢哋嘅手工啤酒,佢哋個手工啤酒有一陣果甜!不過我都係超級鍾情桂花烏龍茶!
2021-06-21 116 瀏覽
朋友說很久沒吃火鍋了,就約了我一起去吃非常多人吃的牛大人,這次早鳥時段也是超級多人的,要食真的要先訂位了!澳州極上和牛套餐(248元19:30前離座)今天選了台灣濃香番茄鍋,剛送到就可以看到湯底都是非常濃的紅色,可以聞到很香的番茄味,吃起來也很濃,把食材放下去煮後,都會被染成紅色的,吃起來帶點番茄香味,不用沾調料都可以!一開始就馬上送你澳洲M9和牛牛丸兩粒,這個真的非常好吃,吃起來會爆汁,每一口都是和牛的香味,如果是任食就好了!然後在等下單的過程,朋友出去拿了一大盤自助區的食材回來,基本上什麼都有,非常齊全!接著就是今天的主角澳州極上和牛,牛肉的雪花挺多的,吃起來牛味挺濃!還叫了安格斯牛小排,雪花也很好,吃起來會比澳州極上和牛嫩滑,是兩款感覺!各有各好!手切封門柳也挺好吃,有一定厚度,吃起來特別多汁!而這間荃灣分店有個特別的地方,這裡提供特別菜單是有牛胸爽,其他分別都沒有的,我一直想吃,但喜歡的人不多,不過喜歡的人就真的很喜歡!這個下去燙幾秒就可以吃了,吃起來非常爽滑,而且牛味非常香,我很喜歡,多點了好幾次!其他還有很多選擇。我叫了手打牛肉漿,牛味挺濃,而且挺爽滑,不錯!海鮮類有魚類,
澳州極上和牛套餐(248元19:30前離座)

其他還有很多選擇。

我叫了手打牛肉漿,牛味挺濃,而且挺爽滑,不錯!

海鮮類有魚類,蝦,沙白等等,試了台灣鱸魚片和鯛魚片,吃起來都很嫩滑!蝦彈牙,沙白鮮甜!

餃類就特別選了福建燕餃,這個小小的一隻,但吃起來很滑,而且肉味很突出!

其他熟食,叫了油條,炸魚皮,鹽酥雞,小香腸,梅廿酥脆薯,每款都很不錯,叫了都不會後悔!

飲品方面,也是一貫的多選擇,大量的冷泡茶,汽水,梳打和果汁等等,除了冷飲還有熱飲紅紅棗茶和冬瓜茶,但我還是喜歡手機下單的金桔椰果,喝起來酸甜解喝!

此外我還額外加錢叫了一杯生啤(58元)來過一過癮,大口吃肉大口喝酒果然很爽!

2021-06-12
好耐冇打過邊爐,想試牛大人嘅台式火鍋好耐,一早book定位星期六下午去食。我哋試吓咗極上和牛餐,$208一位,任食90分鐘。湯底方面,我哋揀咗台灣鳯梨雞鍋,有大隻雞脾、兩隻沙白、苦瓜、黃芽白,雖然鳯梨就唔多見,但係個湯飲落都幾清甜,唔會話有好多苦瓜夾苦澀。我同朋友都鍾意食牛,所以我哋肉類就專攻澳洲和牛M5牛肩卷,油花分布好靚,牛尾龍,肉質稔滑,點埋秘製嘅洋蔥牛肉醬汁,好正。我哋仲食咗牛媽秘製滷大腸、牛媽秘製滷牛筋、同埋牛媽秘製滷牛肚。滷水入味,大腸肥美,牛筋膠原豐富,牛肚爽。食台式火鍋當然唔少得要食鴨血啦,我哋都點左麻辣鴨血,大大件,滑溜溜。台式小食方面我哋就試咗一個小香腸。我哋試咗幾款滑類,章魚珍珠漿、真味牛肉漿、蟹籽墨汁漿。章魚珍珠有超多章魚粒,口感好好;蟹子墨汁有鮮味,比夠爽彈;真味牛肉漿最有驚喜,牛味超濃,口感彈牙,就似係食緊新鮮做起嘅牛丸。丸類係自己出去拎的,種類好多,我哋就試咗一啲比較特別嘅,有虱目魚丸、乳酪蛋卷、香芋貢丸、魚腐、拉絲芝心包、特級花枝丸。其中虱目魚丸幾有鮮味,香芋貢丸綿綿香芋頭加上爽口嘅肉丸又幾特別,芝士丸裏面爆多芝士,仲要真係可以拉斯,芝士控必食。另外我哋

另外我哋試咗一個餃子,見佢寫必食就試吓,叫做瓜仔雞肉餃,原來瓜仔即係醃青瓜,酸酸鹹鹹,爽脆嘅青瓜粒加上雞肉,餃子幾清新,好味。

食到最後仲有甜品,啲碗仙草材料豐富,有花生、紅豆、蒟蒻、,配上滑溜仙草加打奶,食完熱辣辣嘅火鍋再食呢個清涼甜品,非常舒服。
2021-06-20 123 瀏覽
之前一直上網見好多人都講牛大人諗住疫情期間可能冇咁多人但每一次去到都要大排長龍難得今次男朋友book好晒時間限時兩個鐘任食吃到飽所以我哋一早book定左5:00早啲食諗住4:50上去到一定冇咩人,但係去到原來已經有好多人喺門口等緊,都係等緊安排入座但係好快5:00準時就已經有店員一台一台咁樣招呼我哋入去首先係揀咗湯底先,因為我哋情有獨鍾鴨血,所以選左麻辣湯我哋揀咗最貴嗰個餐,當中牛小排同封門柳都係勁好食✅牛小排肉質好嫩滑,都幾薄身,但係任食有咩所謂。✅封門柳肉味就濃郁同Juicy,任食吾嬲,確實過癮,絕對係能夠值回票價。✅牛胸爽是質感彈牙同爽身,涮幾涮就食得。✅和牛牛丸連平時吾食丸既朋友仔都大讚,牛味好濃又好香。可惜佢再加要另外收費,如果吾係一定會係咁食。✅鴨血大塊而且滑溜,吃落不會覺得有腥味。✅水蓮是台灣獨有既菜,外貌比一般蔬菜纖幼,口感非常之爽脆,掛湯力強。另外仲有不少台灣小吃,鹽蘇雞、甜不辣⋯一個價錢多款享受。飲品亦是自助既,佢多咗好多自家製嘅冷泡茶包括桂花烏龍、菊花普洱、洛神花茶⋯⋯亦有不少汽水或者其他果汁
之前一直上網見好多人都講牛大人
諗住疫情期間可能冇咁多人
但每一次去到都要大排長龍
難得今次男朋友book好晒時間
限時兩個鐘任食吃到飽
所以我哋一早book定左5:00早啲食
但係好快5:00準時就已經有店員一台一台咁樣招呼我哋入去

首先係揀咗湯底先,因為我哋情有獨鍾鴨血,所以選左麻辣湯

我哋揀咗最貴嗰個餐,當中牛小排同封門柳都係勁好食

✅牛小排
肉質好嫩滑,都幾薄身,但係任食有咩所謂。

✅封門柳

✅牛胸爽
是質感彈牙同爽身,涮幾涮就食得。

✅和牛牛丸

✅鴨血
大塊而且滑溜,吃落不會覺得有腥味。

✅水蓮

另外仲有不少台灣小吃,鹽蘇雞、甜不辣⋯一個價錢多款享受。

飲品亦是自助既,佢多咗好多自家製嘅冷泡茶
2021-06-20 100 瀏覽
牛大人其實已經食左好多次 但次次都要排好耐 或者早好多去拎票,終於難得平日早放 ,對於返1-6嘅人係好難得, 仲要4點幾係天水圍 ,當然要坐地鐵去荃灣搵野食 , 食五點半頭轉牛大人, 去到發現竟然唔洗排隊直接入去, 同旺角/尖沙咀差咁遠。 牛大人做緊會員 , 用Apps 仲可以免加一 我地選擇左美國極黑牛肉, 7:30前走只係208/人, 非常之平。 湯底照舊都係用麻辣湯底 , 牛肉一到雪花幾靚, 完全媲美出面三百幾一位嘅火鍋 , 魚滑, 丸類都比一般任食打邊爐好。當然牛大人最大特色係自家造茶飲 , 無糖又好飲 , 平時打邊爐唔飲酒就係飲茶類。
2021-06-19 110 瀏覽
- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -環境 : 9/10服務: 9/10味道: 9/10影相: 9/10性價比 : 9.1/10回頭率 : 9.3/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖所謂早起的鳥兒有蟲食為左食「牛大人」而又不吾想等太耐小編決定請半日假去撲飛😈.一場黎到識食一定係每位$258既極上和牛餐啦😎食多幾轉,隨時回本呀🤣.©牛大人秘方麻辣鍋食得辣嘅你,呢個麻辣鍋定能滿足👍以牛骨,辣椒同中藥材熬成湯頭濃郁,陣陣嘅藥材香帶上惹味辛辣溫和易入口,更吾會死鹹最緊要係愈煮味道愈濃郁🥰.©和牛有SRF極黑牛同極上牛任食吾嬲,緊係吾放過佢!小編推薦以下三款:極黑牛板鍵,肉質柔軟多汁,完美嘅雪花分佈和牛M5牛肩卷,牛味濃厚且帶彈性🥳牛胸爽,荃灣店限定,必要Try Try🤣口感爽脆,香而不膩😘.©手打漿由台灣直送嘅手打漿,一直係必食款之一一連十款,其中章魚珍珠漿更係限定版章魚肉好多架😍另外海鮮漿都吾錯,啖啖都食到蝦肉💕.©火鍋配料QR code 入面既款式以肉類,餃類,海鮮,小食等為主而自助區更有超過40款主要係蔬菜同丸類小編建議,一人係手機上慢慢落單,一人去自助區攞配料分工合作,慳時慳力🤣推薦款有

- 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝘁 -
為左食「牛大人」而又不吾想等太耐
小編決定請半日假去撲飛😈
一場黎到
識食一定係每位$258既極上和牛餐啦😎
食多幾轉,隨時回本呀🤣
©牛大人秘方麻辣鍋
食得辣嘅你,呢個麻辣鍋定能滿足👍
以牛骨,辣椒同中藥材熬成
湯頭濃郁,陣陣嘅藥材香帶上惹味辛辣
溫和易入口,更吾會死鹹
最緊要係愈煮味道愈濃郁🥰

©和牛
有SRF極黑牛同極上牛任食吾嬲,緊係吾放過佢!
小編推薦以下三款:
極黑牛板鍵,肉質柔軟多汁,完美嘅雪花分佈
和牛M5牛肩卷,牛味濃厚且帶彈性🥳
牛胸爽,荃灣店限定,必要Try Try🤣
口感爽脆,香而不膩😘

©手打漿
由台灣直送嘅手打漿,一直係必食款之一
一連十款,其中章魚珍珠漿更係限定版
章魚肉好多架😍
另外海鮮漿都吾錯,啖啖都食到蝦肉💕

©火鍋配料
QR code 入面既款式以肉類,餃類,海鮮,小食等為主
而自助區更有超過40款
主要係蔬菜同丸類
小編建議,一人係手機上慢慢落單,一人去自助區攞配料
分工合作,慳時慳力🤣
推薦款有:
午餐肉,厚切加埋酥炸,不得了!
海蝦,新鮮又彈牙
西班牙豬梅肉片,薄切爽口,吾會肥膩
鴨血,必食推薦,軟嫩醬滑,食過一定都讚好🙈

©飲品。甜品
自家製花茶一直係人氣飲品
味道香濃,落足料架😍
另外仲有幾款啤酒可以加配
小編推薦「流水落花」$48
好Fresh同好清新
最後仲會送埋甜品
有Movenpick同仙草凍可以揀🙆‍♀️

2021-06-06
久仰牛大人既大名😚今次去到佢地係荃灣既分店,店面都幾寛敞,而且亦有幾多卡位安排,坐得幾舒服😆湯底選擇多又有特色,今次揀左清爽既鳳梨雞鍋,入邊有成半隻雞同埋大量配料🤭而且味道好清甜,唔會話食到最後會搞到好膩咁今次揀既係澳洲極上和牛套餐😙肉類選擇更多,由安格斯特選牛板腱、澳洲和牛M5牛肩卷、美國SRE極黑和牛下肩胛至蟹籽墨汁漿、干貝鮮魚漿、牛媽秘制滷牛筋、牛肚都可以揀,食肉獸大滿足!😂極上和牛套餐仲送埋和牛牛丸☺牛味極濃又爆汁,超正😜記得叫埋荃灣店特色既牛胸爽🤗食落爽口彈牙而且滿滿牛油香味,幾特別~牛大人既特色醬料包括台灣甜味醬、洋蔥牛肉醬、特調豬肉醬,比一般醬料更有新鮮感😝當然唔好錯過滷牛肉飯,回味一下台灣旅行😚出面自助區主要係丸類同蔬菜😚常見既丸類好似芝士丸、花枝丸、香菇貢丸呢啲一定有啦😆特色啲既有芋頭貢丸、麻辣丸子、香草雞肉丸、虱目魚丸、雪枝揚呢啲都好好味,仲有索湯一流既招牌冰豆腐、魚腐、寛粉、風琴豆腐...全部質素都OK喎🥰同埋一定要留肚食埋台灣打邊邊必備既王子麵🤣🤣係呢種味道啦!黎到牛大人一定要飲佢地既冷泡茶😝清爽既茶品令人飲得好c服🤪咁其他好似蘋果西打吖、仙草蜜果啲都一樣好吸引

黎到牛大人一定要飲佢地既冷泡茶😝清爽既茶品令人飲得好c服🤪咁其他好似蘋果西打吖、仙草蜜果啲都一樣好吸引😂落花流水啤酒($48)其實係無酒精成份嫁,入口有好香花香味道,清爽涼快,岩哂打邊爐飲!至於甜品就可以揀Movenpick雪糕或者台中仙草凍~仙草凍入面有齊珍珠、紅豆、花生同仙草,一啲都唔欺場,口感豐富又好味😋😋

2021-06-18 158 瀏覽
今晚又約左朋友食牛大人🤣, 但因為實在太難book位所以今次小妹同朋友決定walk in食1700果場, 一入去就即刻落單, 依然揀番我地至愛嘅極上和牛吃到飽套餐!! 🌟澳洲M5和牛🐂牛肉質感柔嫩, 油脂甘香豐腴, 牛味濃🌟牛胸爽牛脂味濃郁, 食落十分爽脆, 配搭牛肉一齊食, 口感更豐富🌟和牛牛丸牛味濃郁, 爽彈有咬口🌟蟹籽墨汁漿墨魚味超濃郁, 有微微漿口感覺, 入面仲有粒粒墨魚🌟鮮蝦🦐蝦鮮味美, 肉質爽彈結實🌟蜆/真·鯛魚片蜆肉鮮甜無沙, 鯛魚片厚肉嫩滑🌟水蓮爽脆多汁無渣🌟鱈魚丸/西洋菜鱈魚味重, 質感唔粉幾彈牙, 西洋菜口感爽脆無渣無苦澀味

🌟澳洲M5和牛🐂
牛肉質感柔嫩, 油脂甘香豐腴, 牛味濃

🌟牛胸爽
牛脂味濃郁, 食落十分爽脆, 配搭牛肉一齊食, 口感更豐富

🌟和牛牛丸
牛味濃郁, 爽彈有咬口

🌟蟹籽墨汁漿
墨魚味超濃郁, 有微微漿口感覺, 入面仲有粒粒墨魚

🌟鮮蝦🦐
蝦鮮味美, 肉質爽彈結實

🌟蜆/真·鯛魚片
蜆肉鮮甜無沙, 鯛魚片厚肉嫩滑

🌟水蓮
爽脆多汁無渣

🌟鱈魚丸/西洋菜
鱈魚味重, 質感唔粉幾彈牙, 西洋菜口感爽脆無渣無苦澀味
2021-06-05
2021-06-16 125 瀏覽
好耐無打邊爐,久聞牛大人好出名,其實今次其實係我第一次食好多款湯底,最後選左牛大人紅燒牛骨湯底湯底呈啡色,本身都頗濃味。一開始煮菜豆腐就最汲湯味,味道唔錯,不過煮到最後年偏咸需要加多d 清湯呢度醬汁好多選擇,仲有幾款魚滑最鐘意就係個墨魚滑,都有幾香墨魚味叫左杯流水落花啤酒,好岩口味。入口好清新,麥味唔重,都無啤酒嘅苦澀,反而好似帶淡淡花香好易入口又refreshing. 安格斯特選牛板腱-呢款牛係最好食個款,雖然切得好薄,但食落都好有牛咪同幾滑吓😋牛媽秘制滷牛肚-滷得入味又彈牙,值得encore再encore私房鴨血 - 台式火鍋必點名物,雖然佢話係辣,但其實只係微辣白桃烏龍茶 - 好香白桃味,但烏龍味就唔太出~清清地嘅茶味最啱解膩,其他都仲有幾多款選擇甜品最後有仙草,滑溜仙草倒左花奶,仲有d 煙韌黑糖珍珠同香脆花生,好食口感又豐富荃灣分店地方都大,好鐘意好多大窗感覺好通明開揚
好耐無打邊爐,久聞牛大人好出名,其實今次其實係我第一次食

好多款湯底,最後選左牛大人紅燒牛骨湯底

呢度醬汁好多選擇,仲有幾款魚滑
最鐘意就係個墨魚滑,都有幾香墨魚味

荃灣分店地方都大,好鐘意好多大窗感覺好通明開揚

• 流水落花
2021-06-15 127 瀏覽
牛大人出晒名難book,真係想食都唔簡單。今次朋友好叻提前係網上訂到位,食最早1700一輪,雖然感覺有少少早,但無問題,因為最緊要食到!!難到訂到枱,我地揀左最貴既澳洲極上和牛吃到飽套餐,除左可以食到M5澳洲和牛,仲有封門柳、SRF同安格斯牛肉等可以任食,真係牛肉愛好者既天堂。牛肉既油脂分佈平均,唔同既牛肉有唔同既口感,例如SRF同安格斯既肉味較重,M5澳洲和牛就油脂較香,建議可以全部都試一輪再揀自己鍾意既。荃灣分店有一款限定食物就係牛大人手切牛胸爽,得荃灣分店先有得食嫁。牛胸爽平時火鍋店都唔係太常見到,但呢度竟然有得任食,真係好驚喜。牛胸爽唔係脂肪來的,而係牛胸前肋骨上既筋膜類肌肉,充滿牛既油脂香,而且口感煙煙韌韌,十分好食!雖然要最貴既套餐先有食,但十係十分值得一試。我地仲叫左和牛牛丸,十分彈牙,而且好多汁充滿牛香。朋友想飲啤酒,我地都叫左杯落花流水,飲落有少少花味,十分特別。除左牛肉外,仲有好多其他火鍋配料,例如台灣直送既豐原排骨酥、台灣調魚片、鱸魚片等。全部都好特別同好食,當然仲有海蝦等,唔夠外面仲有可以自取既火鍋配料。可以即食既小食飲品非常多元化,一般既汽水外仲有冷泡茶,特別

我地仲叫左和牛牛丸,十分彈牙,而且好多汁充滿牛香。

可以即食既小食

飲品非常多元化,一般既汽水外仲有冷泡茶,特別一提飲品有我好鍾意飲的統一麥香茶,唔洗飛去台灣都可以飲到。

最後仲有甜品揀,有Movenpick雪糕或仙草凍,我地每款叫左一樣,仙草凍比想像中好食,唔想食雪糕推介可以一試。

120分鐘既時間慢慢食,最後兩個人都好滿足。
2021-06-14 123 瀏覽
🤣今日即興又肚餓,5:00pm就上咗去牛大人😂之前都係食過銅鑼灣分店,今次係荃灣分店🤩等咗陣都好快入座了🥳即揀咗個牛骨湯湯底!超香濃!好夠味呀😍每次嚟牛大人都會係食澳洲M5和牛級別!因為真係呢個級別先可以食盡各款嘅牛😍😋M5和牛真係冇得輸!一變色就食得!好香牛味!Juice!今次好驚喜!荃灣分店有牛胸爽!😍呢款真係唔會度度打邊爐舖頭都有得食㗎!😍白色一片,淥一淥好快就食得㗎喇!😋🤤🤤🤤勁爽口!加埋係牛骨湯底真係perfect match😍😋超級推介👍🏻👍🏻👍🏻當然另外自選食物都一如其他分店咁,好多選擇!👍🏻👍🏻亦非常新鮮😋推介大家去食牛大人就揀澳洲M5和牛Level,😋同之前食過一樣,因為佢仲有和牛牛丸送🤤🤤🤤勁Juice彈牙!👍🏻👍🏻

超級推介👍🏻👍🏻👍🏻

2021-06-14 98 瀏覽
同朋友聚聚,去牛大人食火鍋放題。約10款湯底選擇,我們選了台灣濃香蕃茄鍋。我們先在外面自助區揀選了很多款不同的蔬菜及丸類一同放進鍋中。然後再慢慢等待用手機點餐選擇的食物。發現原來有不少台灣小食,如台灣香腸,炸魚肉,鹽酥雞,炸番薯,特別一提係呢度有超邪惡嘅厚切炸午餐肉呀~打邊爐火鍋🍲料都好新鮮,每次下單後都很快送到。牛肉當然是必食,薄薄切好一片片,只需滾約8-10秒便很好吃。從未有聽過牛胸爽,應該很說地方有這個東西吧!想不到又是十分美味呢~非常爽口,令人不斷想再吃店家還有提供海鮮,一些台灣特色餃,丸。幸好可以每樣叫一些,那就可以賞遍各種台式美食。飲品方便還是蠻值得一提的。除了有四款自家製飲品,有罐裝飲料,還有幾款蠻特別的自費特色飲料。自家製飲品推介菊花普洱,桂花烏龍。清爽得來又消滯解油膩。落花流水。很有意境的一個飲品名字,原來是手工啤,入口有淡淡的小麥香,恍似花香味,非常順口。金鑽愛玉冰。朋友一看見就叫了一杯試下。過了一會,有店員走過來跟我們說,這一杯是付款飲料🥤,不過唔知點解有免費贈飲活動,只需like某社交平台便可免費。店員太貼心了,朋友超高興呢!付賬單時還有甜品,可以選擇Haage
同朋友聚聚,去牛大人食火鍋放題

約10款湯底選擇,我們選了台灣濃香蕃茄鍋。

特別一提係呢度有超邪惡嘅厚切炸午餐肉呀~

自家製飲品推介菊花普洱,桂花烏龍。清爽得來又消滯解油膩。

小麥香,恍似花香味,非常順口。

付賬單時還有甜品,可以選擇Haagen darz雪糕或台中仙草涷👍🏻😋

一行4人於下午到牛大人大快朵頤,即便沒預約而今天又是星期六,但不需等太久就有位。由於同行友人已造訪牛大人多次,湯底必定選牛大人秘方麻辣鍋(因同行有人不吃辣,所以加50元點了鴛鴦鍋),而且一開始我們並沒有出去拿那些丸類菜類食物,而是先手機下單點下各式肉類和台式小食,order的食物質素普遍比外方高(除非你很想吃丸子,或要拿蔬菜,否則可留胃吃下order來的食物)。牛板腱紋理漂亮,每塊牛味都超濃郁,不會很難咬或很多筋,牛肉從麻辣鍋拿出來送到口裡根本不需要再點調味料,牛和麻辣味融為一體非常出色!個人也非常喜歡福建燕餃、鴨血、大腸、百菜豆腐,以及魚香皮蛋豆腐小食調味也很好。另外,牛大人的花茶都不錯,洛神花神頗解膩,其他款從烏龍茶都不錯。欣賞這裡侍應收菜快,而大部分食物端上來都已基本煮熟,避免因急而吃了未熟的食物。最後的仙草甜品是錦上添花,比一般火鍋店普通給你一顆雪米磁當甜品有誠意多了。手機下單後很快就上菜,即便有些食物漏了或送錯,侍應也會很快跟進處理。下午茶時段每人任食只收$210,性價比很高呢!唯一美中不足是冷氣很強,停下不吃東西會凍彊,但下次帶多一件外套就好。
安格斯牛板腱
右邊是秘方麻辣湯底,左邊是蕃茄湯底,如果不吃辣蕃茄還是ok的
百菜豆腐
魚香皮蛋豆腐
洛神花茶和白桃烏龍茶
梅甘脆酥薯
仙草甜品
2021-06-12
5 分鐘 (堂食)
安格斯牛板腱
百菜豆腐