2007-09-07
呢期我有啲撈過界,做埋阿Adam鄭同埋貽興Wong嗰份,去調查一間位於粉嶺聯和墟嘅拉麵舖頭。呢間舖頭有以下特點:第一係逢星期一、二係例假,平日營業時間係十二點到一點半、六點到八點半,假日每段時間做多半個鐘;第二係要响店舖外先落單同埋俾錢;第三係一經落單,嚴禁加單;第四係要加湯底嘅話,盛惠每一百毫升五蚊。未食過嘅,簡直係聞所未聞。舖頭係一家人,大大細細一齊經營嘅。舖面由母親同埋一對仔女打理,廚房就由日藉父親操刀。一對仔女相信唔超過十嵗,好熟練咁背頌出一系列餐牌入面嘅內容,機械式嘅語調,完全冇一個十嵗細路仔應有嘅稚氣。我叫咗一碗(大)牛肉拉麵配豬骨肴嘅湯底,要成五十幾蚊架。據老闆娘講,湯底係呢處最出名嘅(以佢地嘅收費模式,我可以想像得到)。牛肉切薄片,有牛肉味,相當對辦;拉麵食唔出有乜嘢特別,但彈性還可以;湯底就真係冇法令我留下深刻印象,明明係味精湯底,但硬係話真材實料豬骨湯。算了吧,我嘅皮膚已經將事實完全反映晒出嚟。以咁嘅食材,再加上咁令類嘅服務態度,竟然還能夠生存,呢個永遠係一個「謎」。