2024-01-18 209 瀏覽
中午去食拉麵,叫左個叉燒拉麵,一杯蘋果汁,去過都知係個員工自己計幾錢,並沒有收錢機,甘個員工找錯錢,我怕是我記錯價錢,攞menu 計一計再同佢講,( 錢一路冇放入錢包,自己用手拎住) , 之後個員工確認找少左比我,甘佢都有比返我, 反而入面煮麵個女人,好似好唔忿氣, 係廚房到好大聲叫出黎 ,**下次唔啱唔好收丫ma**, 態度超差,我唔拎過數過點知錯?唔話自己員工找錯,反而好意思話個客?態度差,食物平凡,筷子又污穢,完全冇下次
  • 沒有
2024-01-02 195 瀏覽
由細到大都係住呢一區,記得以前想食呢間爵士拉麵係要book而佢唔係日日開,細個食果陣的師傅爸爸應該退左休,交左比啊女打理。諗起以前細個屋企人都間唔中黎食下,果陣宜家的女主人仲係細路女幫人落單,宜家已經做左拉麵女師傅了。隔左咁耐,終於的起心肝黎再食返,感受下當年情懷。我覺得整體評價係高。叫左一碗中size肥牛拉麵同一碟煎餃子。拉麵口感好好,入口有少少咬口但唔太硬。湯底我叫左小小辣味噌,味噌夠濃。肥牛亦都夠多。餃子個底煎得夠脆口但入面肉汁好勁,會必出黎果種。

2023-11-17 202 瀏覽
叫左招牌拉麵。簡而言之就係對唔住個價。肥牛完全比唔到咩特色同驚喜,唔落肥牛感覺都無咩大分別食完就比人感覺係堆料麵,乜都加下但係無特色仲要收人百零蚊。夠你去對面間車仔麵舖食2次唯一優點就係個環境幾日式,食落幾有Feel另外個待應杯都唔比我就突然消失左要人自己搵自己拎。觀感幾差下。總結就係又貴又唔好食。唔建議住何人食
叫左招牌拉麵。
簡而言之就係對唔住個價。
肥牛完全比唔到咩特色同驚喜,唔落肥牛感覺都無咩大分別
食完就比人感覺係堆料麵,乜都加下但係無特色
仲要收人百零蚊。夠你去對面間車仔麵舖食2次

唯一優點就係個環境幾日式,食落幾有Feel

總結就係又貴又唔好食。唔建議住何人食

2023-10-03 265 瀏覽
兩三年前來過這間拉麵食過幾次,湯底味美,讚口不絕,故一去上水粉嶺就必到爵士拉麵的。今天也特意再來,但確實有點失望。湯底太咸,感覺馬虎,面質可以,沒驚喜,也不像從前美味,特別是湯底,兩款不同湯底均令人失望,醬油湯好些吧(但也太咸);面鼓湯是我的最愛,却令人失望。職員態度也一般,水要問才有,比一壺,但兩人各飲了一杯就無水了,再問,也沒給呢!總體來說,是沒從前的驚喜,又確實退步了些,性價比普通而已。不會也不需專程來食這間拉麵吧!

幫襯了多年的日式拉麵老店,看著小女孩長大,到接掌父親的心血。味道變化相等於感受到一個老店的不同世代變化。今日再來同樣是吃我最慣常叫的醬油叉燒拉麵,老公叫多了一客炸雞翼,雖然我就唔覺得相配,但他喜歡就好,今次沒有叫餃子。我好少留下食評,但我今次好想同店長說,今次叉燒很好,軟淋度剛剛好,和選料很有關係,拉麵用料無變,但今次淋咗啲啲,我老公卻認為啱佢口味。而湯的味道越來越似以前,但仍需放胆落味,以前爸爸的味道是濃一些,飲到湯底會有一些黑椒碎的,加油呀!我很喜歡這種家庭式拉麵店,多於吃裝修的那一種。我甚至認為他是較為近似喺日本地道的老店,懇請店長繼續保留這個情懷。期待著下一次

期待著下一次
2023-07-01
  • 叉燒拉麵
2023-04-11 770 瀏覽
記得很久很久食過,老板是一位日本人,將一份日本烹調拉麵技術帶到入一個小墟,當時食一碗日本拉麵算是昂貴一餐,今日重臨舊地驚喜的是價格依舊,老板已改由年輕女廚師主理,味道要嘗後先知。據聞小店的爵士拉麵同年糕拉麵都非常出色,不過我選擇了(小)叉燒拉麵,味噌湯底。🥢先呷了一口湯頭,味噌豬骨湯濃度合適但沒有特別,麵條卻好有驚喜,爽口彈牙帶帶陣陣麥香,麵條掛湯口感有嚼頭不錯。🥢叉燒厚厚的三大片份量頗多,味道濃郁豐富肥瘦剛好,味道有滷香味👍,不過再淋多一點較好。🥢另加糖心蛋 $15 ,超好食糖心蛋黃軟滑滿嘴蛋香,蛋白都非常嫩滑可口。店員同女廚師都非常細心親切服務不錯👍。

店員同女廚師都非常細心親切服務不錯👍。
2023-04-09
2023-03-27 662 瀏覽
好少寫食評,真係想比大家知道間野係咩一回事。本身嫌沙田食拉麵成120碗有d貴,諗住番粉嶺食下一直未去到既爵士拉麵入面坐滿人,又不段有人入嚟,好好生意。舖頭格局似日本舊式拉麵店,我地叫左爵士拉麵,肥牛拉面同bb拉麵。嗌完坐低等既時候,見到對面爸爸面有難色,但佢枱上只有幾兜小食,我估佢小食到先,等碗拉麵等左好耐,果時心諗可能好野要等姐,點知愈等愈吾對路,周圍既人都等緊。間舖3個職員,一個煮面師傅,一個整小食同飲品既阿姐同一個樓面伙記,樓面伙記算係最好禮貌。入面果兩個一睇就知做到燥底,好混亂禁爵士拉麵$110:湯底加左$2轉味噌,話豬骨煮又濃,試完好淡,你想像去日式超市買盒味噌開出黎煮都好過佢。拉面好失望,口感係滑,但一定係果種茶記學人整拉麵果種面質,仲有肥牛,蟹柳粟米,海帶。這是什麼港式配搭😰,加左$8轉流心蛋,texture 好但一d都吾入味肥牛拉面(好似9x):我承認見佢寫話sukiyaki 煮我先叫,無sukiyaki 味。同爵士拉麵肥牛一樣,肥牛係軟綿綿,但食落又覺得呢個配搭好加怪Bb拉麵$35,叫左比我阿女食,仲叫我揀醬油,啖湯飲落又稀又腥,幾條蟹柳,粟米,海帶。個湯差既程度,相

Bb拉麵$35,叫左比我阿女食,仲叫我揀醬油,啖湯飲落又稀又腥,幾條蟹柳,粟米,海帶。個湯差既程度,相信你求其買枝鏗魚汁做湯底一定好過佢

埋單加埋野飲$275(2大1小)食d港式拉面仲要伏既,難為禁多人支持,交d禁既質素,除咗賣歷史同埋名氣,我諗吾到

2023-03-26
呢間拉麵店面非常日式,搬入嚟北區之後一直想試,今次終於有機會打開menu,當然揀signature的爵士拉麵,另一碗揀肥牛拉麵有三款湯底選擇,第一次試返d穩陣嘢,一碗味噌,一碗醬油,再追加咗半熟溏心蛋(嗜蛋者)拉麵出場~份量十分多,有相撲手feel(好似兩個人食一碗都夠😆)麵都幾硬吓,啱我老公口味,我就覺得太硬要浸耐d先食首先飲啖湯先醬油同味噌湯底唔會太鹹,同時又做到夠味,有d日本feel,但唔似日本d湯底咁食到人好口渴,湯底有80分配料就有d失望,肥牛有d港式車仔麵feel,整套配料好似好家庭式容易自己整到咁,但要讚下溏心蛋係好食的煎餃出色,比拉麵好食服務態度都好好份量好巨材料港式價錢偏貴

爵士拉麵、肥牛拉麵

首先飲啖湯先

煎餃

煎餃出色,比拉麵好食

服務態度都好好
份量好巨
材料港式
價錢偏貴
煎餃
2022-10-30 808 瀏覽
對上一次食已經係四年前,記得當時食係驚為天人,呢幾年Vivian食多左好野,再食返睇下有咩唔一樣先~Menu~Vivian叫左叉燒拉麵、炸豆腐&芝士餃子~叉燒拉麵 (中)($75)有少少似大阪金龍拉麵,Vivian表示喜歡這個,因為Vivian唔鍾意濃味拉麵,叉燒夠軟淋淋,湯底清得黎好特別,唔識形容,只能夠講似係日本食到嘅拉麵,係好食嘅,仲有個重點,唔知係咪Vivian記錯,好似平過以前(?),75蚊食到呢碗拉麵係極有CP值。炸豆腐($35)有兩件佢係天婦羅豆腐加木魚汁,但略嫌炸豆腐唔夠脆,記得以前係好食d。芝士餃子 ($50)有四隻Um…Vivian覺得好食嘅餃子係,會食到啲餡有層次(唔會一pat野),但呢個餃子係一pat野,食完淨係覺得個餡係一Pat芝士,下次唔會叫呢個。Overall好唔好食?不過不失,拉麵最好食會唔會再幫襯?想食拉麵時經過會幫襯

Menu~
Menu

Vivian叫左叉燒拉麵、炸豆腐&芝士餃子~

叉燒拉麵 (中)($75)
叉燒拉麵

炸豆腐($35)有兩件

芝士餃子 ($50)有四隻

Overall好唔好食?
不過不失,拉麵最好食

會唔會再幫襯?
想食拉麵時經過會幫襯
2022-10-24
  • 叉燒拉麵
2022-10-14 573 瀏覽
呢間位於聯和墟嘅拉麵小店,係我由細食到大嘅一間都幾喜歡嘅店。記得以前細個食呢間門口係要排長龍,亦都非常樂意去排。近年少左去食,唔知原來由太子女接手。今日同一位由外國返嚟,自少住聯和墟嘅朋友重遊舊地,見到呢間拉麵店即刻決定食呢間。我哋揀左雜錦拉麵,有一塊肉仔、半隻蛋、紫菜、蟹柳同粟米。湯底我就揀味噌,朋友就揀醬油。我哋不約而同覺得湯底係死鹹,麵質似太硬。朋友更話食似食緊碗出前一丁,質素比以前差了很多。相信佢真係好失望,童年回憶破滅。😂叫中size係正常份量,如果想試嘅話就唔好叫細size啦。味噌雜錦拉麵(中)$52醬油雜錦拉麵(中)$50

味噌雜錦拉麵(中)$52
醬油雜錦拉麵(中)$50
2022-10-06 620 瀏覽
聽聞之前係由日本人打理的北海道拉麵,這幾年巳由太子女接手,約二年前食過一次,普普通通,冇乜印象;前日經過,特別幫襯,叫了佢的招牌爵士拉麵及餃子…食完,只可以講一定冇下次,相信以佢價錢、服務、質素及環境,絕對可以攞到全港最伏拉麵店;價錢:爵士拉麵,加錢轉味噌湯底,接近$100服務:粗聲粗氣,你當去咗港式茶餐廳質素:麵係鹼性港式麵,打邊爐cheap肥牛,淋的四洲柴菜,又硬又乾的雪味义燒,士多店的cheap蟹柳,冇乜味的湯底(雖然巳經加了錢),似京式煎餃子的日式餃子環境:舊及迫,不過不失總結:綜合以上各點,只值$40的cheap cheap茶餐廳拉麵,佢賣接近$100;味千拉麵,甚至自己去超市買包日式拉麵包煮都可以好食過佢多多聲,絕對伏中之伏,建議大家可以無視佢的存在。…

價錢:爵士拉麵,加錢轉味噌湯底,接近$100
服務:粗聲粗氣,你當去咗港式茶餐廳
環境:舊及迫,不過不失

爵士拉麵
2022-10-03
2022-07-15 859 瀏覽
好耐以前仲係兩夫婦經營時開始幫襯,欣賞佢哋用心經營嘅食品質素同服務態度。相隔多年後再幫襯,面目全非,但因為自己無謂嘅幫襯黃店堅持,都繼續幫襯多4次。最核心嘅拉麵,不論湯底/麵/配料都變為求其嘅港式拉麵,只有價錢唔港式。餃子不倫不類,分唔到係京式煎餃定係日式。不過炸年糕係唔錯嘅。服務態度。。。就令我非常驚訝。聽聞間鋪傳咗比太子女,經常黑面粗聲粗氣嘅太子女領導下,其他員工嘅態度都極為一致。重新幫襯嘅4次總會見到鬧送貨或粗聲粗氣對待顧客,好經常聽到話顧客阻住條路,點菜時會同個客講:講啦!送菜時見個客睇緊電話無留意到,會大聲呼喝。。。無一次見到員工係開心嘅,每次都係做到唔想做,覺得有客入去係阻住地球轉。與其傳比下一代接手會落得如此下場,寧願當時兩夫婦決定退落嚟時直接關門大吉,起碼留返個美好回憶比顧客。真係唔會再有下次嘅領教喇。ByeBye屬於回憶嘅爵士拉麵。

真係唔會再有下次嘅領教喇。ByeBye屬於回憶嘅爵士拉麵。
2022-06-25 707 瀏覽
我都真係好耐冇喺OpenRice寫食評今次專登寫,都係為咗警告世人唔好再中伏!我就住粉嶺嘅,聽過有啲人講話聯和墟有間爵士拉麵唔錯,又話係日本人主理今日就終於嚟試吓佢到底咩料一入去坐低,格局幾有日本feel望到餐牌,定價都係非常進取,講緊一碗拉麵要差唔多一百蚊,轉其他湯底仲要加錢😨咁好啦,一場嚟到就試吓佢個爵士拉麵,加2蚊轉埋佢個味噌湯啦落完單就要即刻俾咗錢先,兩碗中爵士拉麵轉味噌湯,茶水加$1,Total $202咁等拉麵都等咗差唔多三、四個字中間越等就越對佢有期待,見佢又有自家釀製梅酒,好似好正宗咁😳點知碗嘢一嚟到,我內心真係有啲崩潰因為碗嘢勁似我中學附近食嗰啲港式日本餐廳嘅拉麵咁如果你唔明我講緊咩嘅話,你就當係好似味千拉麵咁嘅款為咗方便大家睇,以下我會列點式咁樣寫出佢嘅伏位1️⃣湯底極淡本身講緊味噌湯底已經要加兩蚊,又寫明係濃,自然對佢有期待。點知飲第一啖已經覺得好淡,仲衰過出前一丁味噌味嗰隻湯底,喊出嚟。2️⃣啲麵係鹼水麵!呢個真係X出聲,按照道理收緊$101一碗,你無理由係俾出面嗰啲「港式拉麵」我㗎吓嘛?😨講緊台風都係$78 㗎咋,但人地個麵食得出係手打,唔係鹼水麵。你俾鹼水麵我你就唔
我都真係好耐冇喺OpenRice寫食評
今次專登寫,都係為咗警告世人唔好再中伏!
今日就終於嚟試吓佢到底咩料
一入去坐低,格局幾有日本feel
咁好啦,一場嚟到就試吓佢個爵士拉麵,加2蚊轉埋佢個味噌湯啦
咁等拉麵都等咗差唔多三、四個字
點知碗嘢一嚟到,我內心真係有啲崩潰
因為碗嘢勁似我中學附近食嗰啲港式日本餐廳嘅拉麵咁
如果你唔明我講緊咩嘅話,你就當係好似味千拉麵咁嘅款
為咗方便大家睇,以下我會列點式咁樣寫出佢嘅伏位

1️⃣湯底極淡
本身講緊味噌湯底已經要加兩蚊,又寫明係濃,自然對佢有期待。

2️⃣啲麵係鹼水麵!
你俾鹼水麵我你就唔應該收我呢個價囉。

3️⃣配料質素差
肥牛係打邊爐cheap cheap肥牛
一條仔蟹柳
海帶、粟米
叉燒有三舊,不過不失,唔太難咬,但稱唔上好味

‼️總括而言,呢間爵士拉麵伏嘅指數係
十粒星🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
係我呢世人裡面食過數一數二伏嘅餐廳💩
收得$101一碗,俾嘅質數完全對唔上呢個價錢
如果你話俾我聽呢碗野$38嘅,我會覺得冇問題
但呢碗係味千質素咁嘅拉麵,收我$101,我會建議大家真係慳返啲錢食其他好過
香港有好多好高質嘅拉麵店
有日本人主理唔代表啲乜野
作為粉嶺人,成個區最出名嘅拉麵竟然係呢間咁嘅「爵士拉麵」,真係覺得好羞恥
2022-06-25
2022-03-06 760 瀏覽
一心諗住艱難既疫情 食返d好野哄自己開心諗住呢個價錢應該質素都唔錯 叫了外賣在門口等了20分鐘 滿心歡喜 馬上回家食回家打開後 已經睇到好失望 首先中華冷面醬汁冇味普通醬油 拉麵一d都唔彈牙 回想起以前去日本便利店買既中華冷麵真係好食好多 仲再賣咁既價錢 真係可一不可再 以後都唔會再食
一心諗住艱難既疫情
食返d好野哄自己開心
諗住呢個價錢應該質素都唔錯
叫了外賣在門口等了20分鐘 滿心歡喜 馬上回家食
回家打開後 已經睇到好失望
首先中華冷面醬汁冇味普通醬油 拉麵一d都唔彈牙
2022-02-11 728 瀏覽
爵士拉麵 (粉嶺) 聯和墟必食 屹立左係粉嶺聯和墟好耐好耐 一直喺北區長大嘅我 今次都係第一次試😋好有日式住家嘅感覺 味道亦很好 值得一試🥰▫️肥牛拉麵 配醬油湯底 HKD70 小size醬油湯底好清 亦十分有鮮味 拉麵麵質亦十分彈牙❤️肥牛係sukiyaki牛肉鍋味製作而成 配料嘅粟米都好好食❤️ 另外加咗 $12 糖心蛋 亦十分入味👍🏻小size 都已經好夠食▫️叉燒拉麵 配辛味增 小辛 HKD75 中size辣都可以選擇 分量十足!▫️炸雞 HKD38 3件炸雞都好好食 好大件 非常香口!仲有好多其他小食 亦都十分吸引!⚠️茶水$1/位 不日休息 建議可以打去問開放時間❤️☎️5178 9788📍 爵士拉麵 (粉嶺)粉嶺聯和墟聯昌街2號A錦福大廈地下6號舖

好有日式住家嘅感覺 味道亦很好 值得一試🥰

▫️肥牛拉麵 配醬油湯底 HKD70 小size
醬油湯底好清 亦十分有鮮味 拉麵麵質亦十分彈牙❤️

▫️叉燒拉麵 配辛味增 小辛 HKD75 中size
辣都可以選擇 分量十足!

▫️炸雞 HKD38 3件
炸雞都好好食 好大件 非常香口!
仲有好多其他小食 亦都十分吸引!

⚠️茶水$1/位 不日休息 建議可以打去問開放時間❤️
☎️5178 9788

📍 爵士拉麵 (粉嶺)
粉嶺聯和墟聯昌街2號A錦福大廈地下6號舖