2022-10-04
今晚約左朋友去太和嘅一間鐵板燒,雖然舖面細細,但私隱度十足,門面係一道深啡色嘅大木門,外面睇唔到裡面。選擇左「季節限定廚師發辦套餐$788」,有沙律、前菜、海鮮兩品、鐵板肉類一款、炒飯、湯,以及甜品,一共七款食物。沙律為黑醋沙律,並有一片菠蘿。海鮮兩品分別係牛油松露帆立貝及香蒜燒鮑魚: 帆立貝肉質細嫩,Juicy多汁,鮮味得黎亦帶松露香;鮑魚爽滑鮮甜,配蒜食都幾惹味。前菜為魚子醬溫泉蛋,感覺矜貴,魚子醬帶咸香,為溫泉蛋增添鮮味。鐵板肉類有M5和牛肉,半熟,中層肉質紅潤,非常吸引,肉質細嫩,富肉汁,亦可配有蒜片、芥末及鹽粒食。湯為日式昆布豆腐湯,味道清甜唔會太濃,帶清淡昆布味,而豆腐切到好似朵花咁,賣相幾靚。香蒜大蝦炒飯: 飯用左蒜蓉、蔥粒、蘿蔔、蛋等素食來炒,幾香幾有鑊氣,香蒜味道突出,另外,大蝦新鮮,肉質爽彈。甜品有豆腐雪糕,通常一見到日文質素都偏高,雪糕奶滑,口感綿密,幾有豆乳香,都幾好食。
沙律為黑醋沙律,並有一片菠蘿。