今晚同媽媽慶祝生日所以決定要吃她最喜歡的燒肉餐。入到去職員細心貼心地安排Locker儲物櫃服務蕃茄蒜子沙律非常有驚喜的開胃菜,涼涼的蕃茄酸酸甜甜,再配搭那蒜子及自家秘製醬汁👍🏼👍🏼❤️蘋果甜酒其間我和媽媽還點了一杯蘋果甜酒,味道甜甜的,有輕微酒味,易入口。伊比利亞梅頭事先用了鹽、胡椒醃好,所以非常入味,此梅頭燒後仍保留了肉質嫩滑及不少肉汁。日本和牛肉眼大大塊份量,而且脂肪雪花紋分佈平均,放上炭爐燒時,已聞到陣陣香氣,由於非常新鮮,所以只需略略燒一燒便可以吃了,富香滑牛脂味,入口即溶。用餐後,媽媽都表示非常滿意,已經約了下次要再來光顧。
今晚同媽媽慶祝生日所以決定要吃她最喜歡的燒肉餐。

入到去職員細心貼心地安排Locker儲物櫃服務

蕃茄蒜子沙律

蘋果甜酒

伊比利亞梅頭

日本和牛肉眼

用餐後,媽媽都表示非常滿意,已經約了下次要再來光顧。
2021-05-19 1126 瀏覽
一入到燒肉臻就見到個清酒格仔舖,有任飲package,但係我同朋友今日都唔想飲咁多,就要下次先試了。燒鰻鱺$168呢啲咁高難度嘅嘢當然係留比師傅幫我哋燒啦。睇住個鰻魚喺火上面捲縮起來,食落去果然彈性十足,好有咬口,仲有濃濃既魚油香,重點係完全冇骨,係細骨都冇,咬落啖啖肉。甲羅燒$98甲羅燒好多地方都食到,但係我就覺得呢度啲蟹膏特別濃味,無加其他嘅配料去溝淡佢,而且份量好多,可以喺餅乾上面搽上厚厚嘅一層。牛肉盛合$330呢一個幾乎每一台客都有叫到,賣相非常精緻,有牛心,牛舌,美國翼板,美國牛小排,日本和牛腩,日本和牛背峰,和牛三角胸小排。每一樣都有兩件可以俾我細細品嚐邊一夠好食啲,和牛腩有小小肥,背峰油香濃烈,而三角胸牛小排肥瘦最平均我個人覺得最好食,牛味最出又無咁大負擔。另外美國牛小排用醬油醃左,帶點甜味,係性價比之選。另一驚喜係牛心,以為會好似豬潤咁,但食落彈牙好多,食唔出係内臟。日本雞心$34彈牙質感似雞腎,加咗柚子胡椒去食,令到雞肉內臟嘅腥味減低。日本和牛大腸$88呢一個叫之前好驚好似福岡嗰啲牛腸鍋咁樣,因為我好驚黐住牛腸嘅嗰舊肥膏,但係你都真係完全唔同,首先和牛大腸請問已經用醬

燒鰻鱺$168

甲羅燒$98

牛肉盛合$330

日本雞心$34

彈牙質感似雞腎,加咗柚子胡椒去食,令到雞肉內臟嘅腥味減低。

日本和牛大腸$88

呢一個叫之前好驚好似福岡嗰啲牛腸鍋咁樣,因為我好驚黐住牛腸嘅嗰舊肥膏,但係你都真係完全唔同,首先和牛大腸請問已經用醬汁醃過,師傅再幫我哋小心翼翼咁樣烤好2邊,令到佢唔會捲埋一邊,醬汁入面嘅味增完全深透入去大腸入面,味道好濃郁,加上大腸嘅質感,係今晚食過最好食嘅。

柚子雞腿$78

呢一個都係好彩有師傅幫我哋燒,因為柚子醬汁對面嘅糖分較高,需要攞多一個燒烤網去隔開嘅距離,令到雞髀嘅表面有輕微嘅焦糖感,脆脆地,裏面嘅雞肉保留左大部份嘅肉汁,非常亂畫,火候啱啱好。

炭火雞$98

呢一個一上枱嘅時候見到黑蚊蚊好似好醜樣咁樣,師傅話係用咗佢哋特製嘅食用竹炭粉,燒完之後會有更香濃嘅炭燒味道。

2021-04-26
好耐無食燒肉 但唔想亂塞飽肚仔食放題上網睇到一間質素好似唔錯嘅單點燒肉店去試吓好無食先!話說2個人叫左勁多野其實都放題咁滯今次咁啱遇著個超好手勢嘅燒肉師傅燒嘅食物 火路剛剛好 而且好有心機!贊!今次玩倒序 由最吸引🌟主菜🌟講起先啦!🐮牛肉盛盒 $330賣相吸引 一共有7款牛肉同內臟有和牛胸小排、背峰、牛腩、美國牛小排、翼板、牛舌同牛心我最鍾意嘅係和牛小排同背峰 好肥美吖而其他牛肉嘅牛味同口感各有層次平時食D牛舌又韌又乾 呢款牛舌口感爽滑架!🐂日本和牛肉眼$298油香十足!比先前提嘅牛胸小排 由香更甚入口即溶 簿簿幾片 已經非常滿足!🐷伊比利亞梅頭$78呢個梅頭夠晒肥美 不過比D靚牛搶左鏡吖🐤日本雞頸 $38竟然無骨!肉質有咬口 三十幾蚊性價比高!🦞蒜蓉燒龍蝦用料新鮮!龍蝦肉厚 爽口彈牙簡單鹽同海量蒜蓉燒一燒 幾鮮美!🐟燒鰻鱺師傅好有心機 燒到魚皮皮脆甘香魚肉肥美而爽口 推介!🦀甲羅燒蟹肉絲加上濃濃蟹膏醬 塗在餅乾上 滋味滋味!🥬蔬菜盛盒有青椒🫑南瓜🎃菇🍄茄子🍆准山🌟飲品及餐前小食🌟🍇巨峰乳酸梳打~提子味香 唔會好甜🦑螢光魷魚~🐡燒日式魚乾~送酒一流🥗酒盜薯仔沙律~薯蓉加上蔬菜同酸汁又F
好耐無食燒肉 但唔想亂塞飽肚仔食放題
上網睇到一間質素好似唔錯嘅單點燒肉店
去試吓好無食先!

話說2個人叫左勁多野
其實都放題咁滯
今次咁啱遇著個超好手勢嘅燒肉師傅
燒嘅食物 火路剛剛好 而且好有心機!贊!

今次玩倒序 由最吸引🌟主菜🌟講起先啦!
🐮牛肉盛盒 $330
賣相吸引 一共有7款牛肉同內臟
有和牛胸小排、背峰、牛腩、美國牛小排、翼板、牛舌同牛心
我最鍾意嘅係和牛小排同背峰 好肥美吖
而其他牛肉嘅牛味同口感各有層次
平時食D牛舌又韌又乾 呢款牛舌口感爽滑架!

🐂日本和牛肉眼$298
油香十足!比先前提嘅牛胸小排 由香更甚
入口即溶 簿簿幾片 已經非常滿足!

🐷伊比利亞梅頭$78
呢個梅頭夠晒肥美 不過比D靚牛搶左鏡吖

🐤日本雞頸 $38
竟然無骨!肉質有咬口 三十幾蚊性價比高!

🦞蒜蓉燒龍蝦
用料新鮮!龍蝦肉厚 爽口彈牙
簡單鹽同海量蒜蓉燒一燒 幾鮮美!

🐟燒鰻鱺
師傅好有心機 燒到魚皮皮脆甘香
魚肉肥美而爽口 推介!

🦀甲羅燒
蟹肉絲加上濃濃蟹膏醬 塗在餅乾上 滋味滋味!

🥬蔬菜盛盒

瞓醒第朝仲飽緊 又係咩玩法呢
2021-05-17
  • 日本雞頸
2021-05-15 825 瀏覽
日式燒肉店就食得多啦,但係好少係真係擺個炭火爐係你面前燒,今次而家喺尖沙咀嘅燒肉瑧就真係真材實料咁樣用炭火燒烤啦。一入到去就見到呢一部機,完全就係清酒放題嘅感覺,鍾意日本酒嘅人一定要試晒每一種味道啊。日式燒肉嘅醬料都好重要,餐廳就提供左三種自家製嘅醬汁,第一格係食紅肉用嘅燒汁,第而家係柚子胡椒子醬,海鮮專用,第三格係自家製蕃茄汁,係用嚟食內臟嘅。燒肉就食得多啦,但內臟就真係第一次食,佢嘅肉上面都加咗少少調味所以其實唔加醬汁都好食,所用嘅食材肉眼所見好新鮮,脂肪分布亦都好靚,普通部位譬如牛小排嗰啲可以自己燒,去到內臟或者特別雞肉師傅就會主動幫你燒㗎啦,始終佢哋係專業嘅,燒出嚟真係特別好食。平時好驚食牛舌因為覺得有浸騷味,今次食呢個唔知係咪調味掩蓋左,定係其實關個肉嘅質素是,呢度完全食唔出嗰陣騷味,牛舌肌肉非常有彈性,一啲都唔銀。牛腸平時真係完全唔會叫你食因為覺得好肥,但係呢度燒到個口感好特別,脂肪完全去走晒,食到牛腸本身嘅口感,肉質好軟又有彈性,因為係特製嘅醬料醃製過,所以燒完之後非常惹味香口。呢個牛肉盛合真係一定要叫,成個盤托出嚟嗰一下真係好吸睛,完全係視覺嘅盛會,每一塊肉嘅雪花分布得

1951 瀏覽

呢個牛肉盛合真係一定要叫,成個盤托出嚟嗰一下真係好吸睛,完全係視覺嘅盛會,每一塊肉嘅雪花分布得都好靚,肉質嘅色澤都好靚好有光澤,感覺就好似啱啱切落嚟新鮮放到啲面前咁,我哋由最低開始食起,每食一塊肉都有新嘅驚喜,我最欣賞嘅就係和背峰同埋牛三角胸小排,牛背峰係精華嘅部位,數量比較少,油脂分布好均勻,入口瞬間溶化而且多汁,以牛三角胸小排都係極稀有嘅部位,佢雪花分布到好似大理石嘅花紋咁,入口順滑但又有口感,真係好特別。

呢度嘅柚子雞腿同炭火雞都令我留下深刻嘅印象,柚子嘅酸甜味道好清新開胃,同埋炭火雞係餐廳用炭粉加自家製調味料,喺外面都唔會食到,所以真係要叫泥試吓。

甲羅燒有大量嘅蟹膏同埋蟹肉,味道香濃而且唔會太咸,配上脆口嘅梳打餅好夾。

燒鰻鱺,亦姐係燒鰻魚,食埋鰻魚嘅幼骨都唔覺,肉質係非常彈牙,好有口感,而且鰻魚肉亦都好滑,外表燒到金黃色好香,餐廳會提供鰻魚汁同另外一種自家製嘅醬汁,個人覺得鰻魚汁就冇咁好食,餐廳嘅醬汁係帶有少少酸嘅味道,更加帶出到鰻魚嘅鮮味。

嘢飲方面試咗呢個嘅梅酒,非常香有果甜嘅味道,入口順滑,最後帶有少少苦澀嘅味道。

甜品我嗌左個焦糖布甸批,但原來係雪凍左㗎,我以為係熱食嘅,但說動左嘅焦糖又好似啫喱咁樣,口感好特別又唔太甜,如果雪糕應該係野莓雪糕,都好好食。

呢餐食咗好多高質素嘅燒肉,而且仲有師傅專人幫我燒,我哋係坐吧枱起先驚對住個爐會好大油煙,但個抽風系統真係做得好好,而且對住個爐都唔會覺得熱,餐廳嘅復位都好好,成日過嚟幫你添茶,另外餐廳仲提供QR code落單,其實真係方便好多,可以隨時check返自己張單。
2021-05-14 203 瀏覽
我覺得係食生日飯嘅好選擇因為隔離有兩台都係生日店舖仲會播生日歌 有氣氛😆首先要讚下油煙處理得幾好同埋 部份食物專人都會幫你燒 而且啲Staff 好好人哈哈前菜有溫泉蛋豆腐沙律螢光魷魚 👍🏻👍🏻👍🏻呢個好得意喎!口感好好 少少爽口甲羅燒一定要嗌系列🌟燒雞泡魚乾 平時都係燒好咗俾你今次佢係你面前燒 我覺得好食咗好多😂日本和牛肉眼 痴線點解可以咁好食! 佢仲要燒到五成熟 入口即溶 價錢絕對對得住質素 直頭抵食牛肉盛合 每款都有兩片 裏面個三角腩小排 入口即溶 高質和牛背峰 👍🏻👍🏻👍🏻活帆立貝伊比利亞豬肋條 佢咬落去中間真係feel到 肋骨位 鍾意個口感!鵪鶉 平時多數聽燒雞 燒鵪鶉我都係第一次食! 佢好似燒雞!依家訂位有85折 價錢相對抵咗好多! 生日飯好選擇🌟

我覺得係食生日飯嘅好選擇

今次佢係你面前燒 我覺得好食咗好多😂

牛肉盛合 每款都有兩片 裏面個三角腩小排 入口即溶 高質
和牛背峰 👍🏻👍🏻👍🏻
活帆立貝

鵪鶉 平時多數聽燒雞 燒鵪鶉我都係第一次食! 佢好似燒雞!

依家訂位有85折 價錢相對抵咗好多! 生日飯好選擇🌟
2021-05-10 182 瀏覽
今晚和朋友慶祝考試1 talk pass,朋友又說想吃燒肉,所以揀了燒肉臻。酒盜薯仔沙律的醬汁微辣,除了薯仔沙律很好吃之外,沙律中的蕃茄中和辣味,很好吃。刺身點了兩款,分別是三文魚(五切)和2份原隻帆立貝。刺身全部都是厚切的,不但鮮甜而且肥美,非常滿足。原粒活帆立貝飽滿肥美,師傅將香草牛油放進貝殼上來煮到帆立貝剛熟,令帆立貝更香更鮮甜,群邊爽口而不韌。甲羅燒我非常喜歡,蟹味鮮甜濃郁得來不會只有咸味。而韓式生牛肉上檯前師傅用火鎗炙燒表面,令生牛肉表面微燶,使外層焦燒,內層生牛肉混合了洋蔥粒,沾上生雞蛋吃更顯得生牛肉得嫩滑口感。雞頸肉肉質滑溜,脂肪燒香,配甜燒汁很好吃。而伊比利亞豬肋條鹽燒肉味重。明太子紫蘇豚肉卷層次分明,燒過的豚肉香口之餘帶點油香,包住滿滿的明太子,咬落有少少辣和陣陣紫蘇味。月見免治雞肉在用炭爐燒至全熟,所以外層香脆可口,配上生雞蛋和醬油,有驚喜。另外叫了由黑炭汁醃製的炭火雞,嫩滑多汁,沾上wasabi後帶一點辣更好吃。燒鰻鱺大大件而且肉質很厚,配柚子汁或鯪魚汁,味道更突出。通常燒蔬菜的質素都是被忽略,但蔬菜盛合(師傅發板)樣樣蔬菜都保持水份,咬落多汁,很有水準。牛肉盛合

燒鰻鱺大大件而且肉質很厚,配柚子汁或鯪魚汁,味道更突出。

牛肉盛合以木梯級一層層的上檯,日本和牛三角胸小排肉質嫩滑腍軟,油脂分佈較多,入口即溶。日本和牛背峰則油脂分佈較少,但牛味濃郁。日本和牛腩油脂滿滿,同樣入口即溶。美國牛小排(壺漬)牛味較重而且燒汁甜甜的。美國翼板油脂分佈較少,黑椒味重。牛舌(厚切)和牛心也很出色,燒得剛好,不會韌。

芒果雪葩用上半個芒果做器皿,食落像啖啖鮮果,非常好吃。
淺間蘋果甜酒好喝到不得了!甜甜的蘋果香,酒味不重,非常喜歡。另外清酒任飲亦是不錯的選擇。

這間店有專人負責幫忙燒,因客人進食速度來燒,非常貼心,服務一流!
2021-05-04
  • 甲羅燒
  • 伊比利亞豬肋條
  • 活帆立貝
  • 淺間蘋果甜酒
  • 芒果雪葩
  • 蔬菜盛合(師傅發板)
香港竟然有炭火燒肉食❓❓鍾情日本菜的朋友仔生日,指定要食炭火燒肉,大家七嘴八舌上網搵左一輪,選定尖沙咀萬事昌廣場『燒肉臻』同佢慶祝,邊飲威士忌邊燒肉,真係人生一大樂事!❣️餐廳分吧枱同用餐區域,想自己試下燒,一定要坐吧枱,QR code 點餐,除主打和牛外,豬,羊,雞,刺身,內臟,沙律,湯飯都有,好豐富呀 !❣️🎯檸檬可樂割威士忌 ~樣子似檸樂,味道都跟檸樂差不多,好容易入口。❣️🎯油甘魚/三文魚刺身 ~每份有5 件,每片都切得非常之厚,油甘魚同三文魚刺身同樣新鮮又香滑。❣️🎯牛肉盛合 ~超熱門菜式,基乎每枱都有一份,包括7個牛肉部位,每款2 件,貴精不貴多,有日本和牛腩,和牛背峰,和牛三角胸小排,美國翼板,牛小排,牛心和厚切牛舌。❣️🌋和牛胸小排~🌋和牛腩~🌟油脂超級豐富,睇見都流口水,輕輕一燒就有入口即溶效果。🌟🌋和牛背峰~🌋美國翼板~🌋牛小排~🌟脂肪無咁豐富,勝在肉味重,3 款都有唔同質感。🌟🌋厚切牛舌~🌋牛心~🌟厚切牛舌入口軟滑,牛心煙煙靭靭,又帶點內臟味,好鐘意。🌟🎯薄切美國牛舌~好易熟,燒得香脆又爽口。❣️🎯日本雞頸~朋友話呢度既雞頸好好味,原來雞頸都有咁多肉, 口感爽滑,似豬頸肉,有
香港竟然有炭火燒肉食❓❓

餐廳分吧枱同用餐區域,想自己試下燒,
一定要坐吧枱,QR code 點餐,
除主打和牛外,豬,羊,雞,刺身
內臟,沙律,湯飯都有,好豐富呀 !❣️

🎯檸檬可樂割威士忌 ~
樣子似檸樂,味道都跟檸樂差不多,
好容易入口。❣️

檸檬可樂割威士忌

🎯油甘魚/三文魚刺身
每份有5 件,每片都切得非常之厚,
油甘魚同三文魚刺身同樣新鮮又香滑。❣️

油甘魚刺身

三文魚刺身

🎯牛肉盛合 ~

🌋和牛胸小排~
🌋和牛腩~
🌟油脂超級豐富,睇見都流口水,
輕輕一燒就有入口即溶效果。🌟

🌋和牛背峰~
🌋美國翼板~
🌋牛小排~
🌟脂肪無咁豐富,勝在肉味重,
3 款都有唔同質感。🌟

🌋厚切牛舌~
🌋牛心~
🌟厚切牛舌入口軟滑,牛心煙煙靭靭,
又帶點內臟味,好鐘意。🌟

🎯薄切美國牛舌~
好易熟,燒得香脆又爽口。❣️

🎯日本雞頸~
朋友話呢度既雞頸好好味,
原來雞頸都有咁多肉, 口感爽滑,
似豬頸肉,有驚喜。❣️

🎯伊比利亞豬肋條 ~
估唔到細細條的豬肋條肉味勁香濃,
有咬口,又多汁,好有水準。❣️

日本雞頸+伊比利亞豬肋條

🎯燒鰻鱺 ~
燒海鮮有師傅代勞,魚皮燒得香脆,
肉質爽口,沾上甜酸汁同食,很惹味 。❣️

🎯甲羅燒 ~
滿滿的蟹膏,無論用匙直接食,
或配餅乾,同樣鮮味十足。❣️

🎯羊排 ~
好厚肉,我們先把每面燒香封住肉汁,
再慢火細烤,切開肉汁豐富,
唯羊架有少少羊騷味。❣️

羊排

🎯日本旋風豚肉腸 ~
堅抵,一大圈日本腸,剪開燒至脆皮,
熱辣辣,好厚肉,超飽肚。❣️

日本旋風豚肉腸+燒日式魚乾

🎯燒日式魚乾 ~
將圓形魚乾放在烤爐中間燒至兩面金黃,
剪開就食得, 魚乾口感較硬,甜甜地,
越嚼越香。❣️

🎯酒盜薯仔沙律 ~
食完一堆燒肉,最後點左個沙律清腸胃,
好大份,薯仔混合牛油,
香滑中帶少許海鮮發酵過的辣味,
送酒一流。❣️
酒盜薯仔沙律

食完燒肉大餐, 大家盡興之餘,都異口同聲話要下次再約,而我,最欣賞係餐廳用外面少見的炭火燒烤,味道有別於一般餐廳,令人食得更盡興。

檸檬可樂割威士忌
三文魚刺身
日本雞頸+伊比利亞豬肋條
日本旋風豚肉腸+燒日式魚乾
2021-05-05 582 瀏覽
最近迷上了食燒肉,而熟悉餐飲的朋友推薦這家日式燒肉店,看餐廳照片已覺吸引,所以便預約了晚餐位置:餐廳設於寶勒巷萬事昌廣場的一樓,距離尖東西鐵站出口步行只需5分鐘,附近有K11商場,逛完街前往也很方便環境:餐廳走日式炭火燒肉店路線,吧枱格局以黑色及石材為主,感覺很有格調。而卡位及大堂座位則充滿木元素,有中式的溫暖感覺當客人都在燒烤時,吧枱位置會佈滿油煙,但幸好沒有在燒烤時油煙很快會被抽走服務:侍應有禮貌,就座會奉上熱茶及醬汁,亦會不時加菜。下單是掃QR碼,飲品可選一段時間任飲,很受歡迎另外,餐廳設有清酒自動售賣機,很先進及前所未見食物:餐廳主打高級燒肉食材,包括鳥取縣和牛,價格屬中等,勝在品質較高三文魚(五切) $58 及油甘魚(五切) $68先來兩款刺身,厚切而質素頗高,三文魚鮮甜而油甘魚油脂豐富,兩款因厚身而口感不錯酒盜薯仔沙律 $48用上酒盜伴薯仔沙律,鹹中帶少許腥味,更出奇增添了些辣味,薯仔沙律鮮甜,加上薯片多了一些口感炭火雞 $98這款侍應會親自幫忙燒,燒出來像宮崎地雞的外表,雖不是日本雞,但亦算嫩滑,而且炭火味香牛肉盛合 $330牛肉套餐種類繁多,同時有一些蔬菜做伴菜:牛心~

位置:

環境:

服務:
另外,餐廳設有清酒自動售賣機,很先進及前所未見

食物:

油甘魚(五切)
三文魚(五切) $58 及油甘魚(五切) $68

酒盜薯仔沙律 $48

炭火雞 $98

牛肉盛合 $330
牛肉套餐種類繁多,同時有一些蔬菜做伴菜:
牛心~相當香及嫩,香濃帶一丁點血味

牛舌~厚切的牛舌燒出來很香亦有口感

美國翼板~油花多,軟嫩適中

美國牛小排~壺漬過的牛仔骨,肉質結實,燒出來很香

日本和牛腩~和牛燒出來就是入口即溶,油脂香

日本和牛背峰~即是肉眼上蓋,油脂均勻,肉汁滿溢

日本和牛三角胸小排~順滑有嚼勁且香嫩多汁

薄切美國牛舌 $98
薄切的美國牛舌以鹽調味,香而嫩

日本雞頸、日本雞心頸及伊比利亞豬肋條
伊比利亞豬肋條 $88
西班牙豬肋很重豬肉香,燒香很有咬勁

日本雞頸 $38
想不到雞頸這麼嫩滑多肉,燒起非常香

日本雞心 $34
日本雞心更勝美國雞心,很新鮮,燒出香而嫩

燒鰻鱺 $168
侍應會主動幫忙燒,很專業的燒至金黃色,肉質實而香口

甲羅燒 $98
這裡的甲羅燒用上大量的蟹膏及醬料,香濃鮮甜,配合餅乾食有更高享受

羊排 $68/支
羊排大件,燒出來很有羊香,怕羊羶味的朋友要注意

日本旋風豚肉腸
日本旋風豚肉腸 $88
非常長身的豚肉腸,份量多而且燒出來很香豚肉味,外皮亦香脆

燒日式魚乾 $78
即是平時食的燒魚刺,整條上供客人燒,燒出來香滑鮮甜,配美乃滋食是一流的小食

檸檬可樂割威士忌 $68
選了可樂割威士忌,要配合日式燒烤及小食又怎能不帶一些酒類呢

整體感覺這家日式燒肉店各方面均出色,而用上炭烤燒才是日本燒肉的真正靈魂所在,如果抽風可以再做好一些,相信此店會更受歡迎呢

🌺燒肉臻 @yakinikushintst
🌺地址:尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場1樓102號舖
2021-05-03
油甘魚(五切)
日本雞頸、日本雞心頸及伊比利亞豬肋條
日本旋風豚肉腸
2021-05-05 150 瀏覽
今日黎到尖沙咀朋友想食燒肉於是我搵左間係有炭爐燒肉的餐廳我地坐係bar檯位置有店員幫我地燒部份既海鮮非常貼心我地兩人叫左酒盜薯仔沙律燒日式魚乾牛肉盛合炭火雞活扇貝甲羅燒燒鰻魚明太子紫蘇豚肉卷燒日式魚乾好香口 好惹味 送酒一流牛肉盛合賣相好吸睛次序係由高到低我覺得最好食係日本和牛三角胸小排日本和牛背峰基本上全部食物都新鮮有質素另外一讚 有SAKE放題每人加$138擁有90mins時間係Sake機前面任斟有共18 款sake任君選擇建議由一號飲到十八號淡到濃除左Sake仲可以任飲啤酒!!SUNTORY生啤可以黑白mix最後甜品 有水果雪芭香甜解熱氣

今日黎到尖沙咀

係Sake機前面任斟
有共18 款sake任君選擇
建議由一號飲到十八號
淡到濃
除左Sake仲可以任飲啤酒!!
SUNTORY生啤
可以黑白mix

最後甜品 有水果雪芭
香甜解熱氣
2021-05-05 294 瀏覽
考完一個好重要嘅試,為咗慰勞自己,今日就去咗食燒肉🥰前菜嘅芽菜酸酸地,頗開胃。酒盜薯仔沙律上面嘅薯仔沙律超好食!有薯蓉之外亦有薯仔粒同薯片,醬汁少辣,口感100分。韓式生牛肉同韓國料理餐廳唔同,上枱前師傅用火槍將表面燒熟,而入面就保持生嘅狀態,牛肉入面仲混入咗洋蔥粒,牛肉非常軟滑,有淡淡牛味,加上洋蔥嘅甜味,非常好食。呢度嘅甲羅燒都好好食,味道唔太鹹,蟹嘅鮮味好出。燒原隻帶子加入咗香草牛油,師傅仲好貼心咁將裙邊分開,帶子新鮮到連側邊平時會唔食嘅位都冇怪味,成粒食好滿足。刺身有三文魚腩同帆立貝。三文魚腩好肥,魚油超級香,仲要係超厚切;帆立貝同樣超厚切,入口啖啖肉,而且超鮮甜,呢個冇得彈!燒日本雞頸我都係第一次食,雞肉滑到好似雞髀肉咁,師傅燒到充滿焦香,好食。明太子紫蘇豚肉卷同樣燒到表面金黃色,油脂味滿分,咬開入面包咗好多明太子,明太子帶辛辣,非常刺激。月見免治雞肉成日都見人食,而我就係第一次。全熟嘅雞肉本身冇乜油份,但蛋黃增添返一份滑溜口感,醬汁帶甜味,對我嚟講幾特別。估唔到呢度竟然有燒鰻魚食!將鰻魚由全生燒到熟非常考功夫,而師傳處理得真係非常之好,魚皮香脆,鰻魚肉則保持濕潤,入口軟滑,
考完一個好重要嘅試,為咗慰勞自己,今日就去咗食燒肉🥰

前菜嘅芽菜酸酸地,頗開胃。

呢度嘅甲羅燒都好好食,味道唔太鹹,蟹嘅鮮味好出。

估唔到呢度竟然有燒鰻魚食!將鰻魚由全生燒到熟非常考功夫,而師傳處理得真係非常之好,魚皮香脆,鰻魚肉則保持濕潤,入口軟滑,呢個係必點。

牛肉盛合一共有7個唔同款嘅牛。

牛三角肉質較軟腍,牛味同油脂好平衡。

背峯比較少油脂,牛味重。

和牛腩充滿油脂,入口超腍,肉味不太濃,喜歡油脂的朋友會鐘意。

美國牛小排牛味同油脂平均,燒汁甜甜地

翼板近乎冇油脂,整體較瘦,牛味亦不算突出。

厚切牛舌口感100分,油脂味香。

牛心嘅味道似肝臟,我個人鐘意內臟所以幾鐘意。

最後當然要食啲蔬菜。

最後最後嗌咗芒果雪芭做甜品,芒果味非常香濃,味道一啲都唔假,好好食。

整體呢餐真係非常滿意,食材新鮮,師傅亦好有心機處理。雖然係燒肉,但店內嘅抽風好好,食完都唔會一身油煙味。非常推介👍🏻
2021-05-02 137 瀏覽
「燒雞翼,我自細鍾意食❤️」平時去BBQ唔方便,就會去食串燒或者燒肉代替,地點很方便,隨時都可以去食。/這裡有一部自助清酒機,$138能夠1.5小時自助任飲清酒,總共有18款日本清酒選擇,值得一試。/牛肉盛合🌟有齊7款牛肉,店員建議由右至左咁燒,有三款日本和牛,兩款美國牛,厚切牛舌同埋牛心。最鍾意都係食日本和牛,油脂同肉分佈均勻,入口即溶好香。/伊比利亞豬肋條🌟肉質較爽有咬口,有少少油脂,外表煎到微金黃色後,食落入面仲好多肉汁,但又唔油膩。醃得夠味唔點醬都好好食。/活帆立貝🌟帆立貝去燒肉必食,為免帶子太熟,店員燒完帶子會先拎起,再燒耐少少內臟,好貼心,食落口滿滿牛油香,仍保持好多汁。/甲羅燒🌟蟹膏加了蛋和香蔥,燒到醬略杰身,就可以搽上梳打餅食,味道充滿海鮮的香味。/日本雞頸🌟肉質好爽,雞頸食落冇豬頸個重好油膩的感覺,而且啖啖肉。/雞泡魚乾🌟每邊烤至金黃色,未食已經聞到魚乾的香味,食落肉質比一般的雞泡魚乾厚好多,充滿鹹香味,唔點沙律醬都好夠味,配清酒一流。
「燒雞翼,我自細鍾意食❤️」

牛肉盛合🌟

伊比利亞豬肋條🌟

活帆立貝🌟

甲羅燒🌟

日本雞頸🌟
肉質好爽,雞頸食落冇豬頸個重好油膩的感覺,而且啖啖肉。

雞泡魚乾🌟
2021-05-02 129 瀏覽
出街食飯食得多,最近去了這間價錢不算便宜,但絕對物超所值的燒肉店,食物質素十分高質。酒盜薯仔沙律第一次食酒盜的食物,原來係用魚的內臟醃製發酵而成,辣辣地加埋沙律好開胃亦好夠味。伊比利亞豬梅頭肉質好厚的梅頭肉,豬肉都會燒耐少少,直至表面金黃香脆,咬落去入面啖啖肉,完全唔韌。熟成美國安格斯M5肉眼M5肉眼本身已經油脂分布均勻同少筋,熟成後肉質更加軟稔,微微燒完都好易咬得開,而且有好重的牛味。燒鰻鱺肉質好厚,而且大塊,燒完底面,煎開一條條再燒埋邊邊做金黃色,趁熱食係外脆內軟,一啲都唔腥。可以配鯪魚汁或柚子汁,個人鍾意柚子汁清啲微酸,更加開胃。炭火雞一定要試!用黑炭汁醃製,生雞肉過目後,會再交給店舖用炭火燒,燒熟的雞肉十分嫩滑多汁,加點wasabi更加能帶出雞的鮮味。日本雞心雞心口感好爽,醃完有味得黎唔會太鹹,送酒一流。焦糖布甸批上面有層焦糖,味道唔算太甜,配埋藍梅雪糕,好滿足。

伊比利亞豬梅頭

熟成美國安格斯M5肉眼

日本雞心
雞心口感好爽,醃完有味得黎唔會太鹹,送酒一流。

焦糖布甸批
上面有層焦糖,味道唔算太甜,配埋藍梅雪糕,好滿足。
2021-04-29 630 瀏覽
已經有多年沒有吃日式燒肉,今晚受到朋友邀請來到尖沙咀寶勒巷這一家日式燒肉店!由於很早就到嚟所以沒太多人客,但多坐一陣便全院滿座,在 weekday 晚上也有很多人來餐廳實屬難得!十分貼心的是餐廳內原來有locker,估計燒肉過程擔心客人隨身物件及衣服會有燒肉味,所以提供 locker!之前在其他餐廳看過這部清酒機器,在這家餐廳原來只需花一百三十八元便可以90分鐘放題清酒及啤酒!二話不說便決定再等朋友過程中先點上飲品!看見海報啤酒有白啤黑啤 mix,所以便點上來試試!二合一的黑白啤,感覺沒有黑啤那麼濃,混合了麥美及辛味,據為特別!坐在吧檯好處是可以看見餐廳員工將炭爐燒熱,同燒肉過程觀感好好!來餐廳必要坐呢d 位!前菜我們點了酒盜薯仔沙律,燒雞泡魚乾!雞泡魚乾即場燒,而我們在等雞配魚乾過程中便先品嚐酒盜薯仔沙律!薯仔沙律十分新鮮,魚仔亦有很重牛油味配上特式醬汁均勻攪拌後來吃鹹香味十足!而且也很開胃!過後我們便吃剛剛燒長的雞泡魚乾,這個雞泡魚乾乾燒出來溫度帶有熱度,而且從沒有試過這麼香脆可口又不咸的魚乾!店員在我們吃前菜是用兩個炭爐一邊燒炭火雞另一邊燒甲羅燒,專業十足!甲羅燒燒後配上梳打餅味

甲羅燒燒後配上梳打餅味道出奇地梳打餅的芝麻香及餅香帶出,而甲羅燒需要趁熱盡快吃掉否則涼了後味道會有少少差距!

店員再燒炭火雞過程十分吸引,因為不知何解在燒雞肉過程中的煙十分濃烈,而且又深色!後來一問店員說由於雞有雞油所以令到煙相對多,不過我估是因為炭火雞在雞上塗上食用碳粉,在燒的過程中燒到碳粉和雞油才令白煙濃郁!

成品出來後炭火雞份量十足,98元一份不算貴,又有店員幫忙燒,值回票價,這炭火雞需要配上 wasabi 來吃,味道很不一般,值得一嘗!

燒肉過程便我們自己親自操刀,我們點了牛肉盛合,因為可以嘗試不同品種肉類及內臟,提一提記得燒的過程是從高燒到低,當然不一定要這麼講究,喜歡吃什麼便燒什麼!

自己燒還是有不一樣的感覺,熊熊烈火,自己控制火候,如燒的太過火並不能怨天尤人了!所以店員會向我們說,燒20秒再翻身燒20秒便差不多!

其實我想說每一款在這個牛肉盛盒都很嫩很香,輕輕燒上一分鐘以內吃落後的感覺回味無窮,新鮮至極!

喜歡吃豬的朋友不能錯過伊比利亞豬肋條,肉質鮮甜韌度十足咬落去豬油香口!

而喜歡吃明太子的朋友可以試試這個,明太子紫蘇豚肉卷,我個人覺得沒有太大驚喜,但我朋友喜歡至極!她說是因為明太子,不過本人不太喜好!

海鮮我們選了帆立貝和鰻魚,這兩樣便留給店員幫我們處理,始終我們沒有他們燒得這麼好吃,及控制火候還是比較生疏!

最後我們兩個點上甜品作為今晚 happy ending。我選的是熱食蘋果批配士多啤梨雪糕,而朋友選的是芒果雪葩!本來我不太知道什麼是雪葩,後來上碟後才發覺原來就是將生果冰凍,但朋友說這就是燒肉後冰涼一翻,反而我還是對我的蘋果批有點興趣!熱蘋果批,配上冰凍士多啤梨雪糕,冰火交融,十分滋味!
2021-04-27
女友話想食燒肉, 咁就搵一間慶祝一下啦! 又再一次比我呢個窮L搵到一間性價比高嘅炭火燒烤🍖🥢 鍾意飲酒嘅人就絕對要join個任飲package, $128大洋一個人, 90分鐘任飲2款生啤加16款殺K! 野食平均都係80至100蚊一款, 我就一定會返去試其他野喇🤤 重有個蔥蒜牛腹肉, 炭燒雞同埋明太子紫蘇豬腩卷唔記得影🤣韓式生牛肉他他, 外脆內嫩, 唔洗一陣間已經消滅晒🤣伊比利亞豬肋條 - 肉味濃郁, 咬落爽口!雞三雞軟骨 - 脆口嘅軟骨間住雞肉, 一啖食落去有唔同嘅口感👍🏼牛肋肉 - 牛味濃郁👍🏼白鱔 - 鮮甜嫩滑, 但係如果個面燒得再脆d會更加好🧐💪🏽牛肉香腸 - 肉味濃郁, 燒到腸衣卜卜脆! 正呀🤤

韓式生牛肉他他, 外脆內嫩, 唔洗一陣間已經消滅晒🤣

伊比利亞豬肋條 - 肉味濃郁, 咬落爽口!

牛肋肉 - 牛味濃郁👍🏼

白鱔 - 鮮甜嫩滑, 但係如果個面燒得再脆d會更加好🧐💪🏽

牛肉香腸 - 肉味濃郁, 燒到腸衣卜卜脆! 正呀🤤

2021-04-27
2021-04-26 455 瀏覽
媽媽生日的日子,當然要帶她吃一頓好的,媽媽的年紀開始老了,但心境仍然很少女,以前因為信仰,不會吃牛肉,但因為缺乏鐵質,醫生叫她要多吃一點,所以現在年紀大了,反而吃得多不同類型的食物。因此今晚就帶她去吃燒肉,餐廳環境很闊落,而且抽油煙設備做得好,不會滿是煙霧。我們點了一個酒盗薯仔沙律,上面有些醃呑拿魚腸,鹹鹹的,挺特別,把吞拿魚腸攪拌到薯仔沙律,味道會中和一點。我們被編排坐到吧枱,店員專門幫我們燒,每位客人都有三款醬汁,燒肉汁,柚子鹽,沾內臟的醬料。牛肉盛盒,不同部位的牛肉,牛舌,牛板鍵,和牛腩,牛小排,翼板,牛背峰,用一個小木梯級呈上,每個部位有兩片,最嫩滑最腍的是最高梯級,牛小排,真是入口即化,口腔內充滿著牛肉香味。每一款都是高質素的。明太子紫蘇葉豚肉卷,明太子燒到半熟工房,紫蘇葉很香,豚肉一定要燒得熟一點喔!燒雞心,這是我第一次吃,彈牙有口感,少吃內臟的我也覺得不錯。活帆立貝2隻,帆立貝超大一顆的,肉很厚,非常新鮮,不用沾醬也好吃。

2021-04-14
  • 牛肉盛盒