2022-03-28 2677 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 燒肉臻 (尖沙咀)📍尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場1樓102號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟一直都好想嚟呢間位於尖沙咀高質素嘅燒肉店,引入左少有嘅鳥取和牛,而且佢仲會有師傅專人幫你燒,有別於一般嘅連鎖燒肉店,值得一試。醃涼瓜前菜已經好特別係醃製嘅涼瓜,味道酸甜,苦瓜本身帶微甘,開胃一流同時佢有三款不同的醬汁,分別俾你配搭不同的食材,兩款自家自家制燒肉汁和柚子胡椒 酒盗薯仔沙津咸香鮮味的酒盗醬,淋上絲滑的薯蓉上消除薯蓉的膩感。酒盗鮟康魚肝口感細滑,充滿豐腴感,入口即化,很適合配搭清酒甲羅燒甲羅燒混和咗蟹膏、蟹肉所有蟹嘅精華和鵪鶉蛋混合而成,鮮味豐盈,口感幼滑,極之美味。牛肉盛合有數款不同部位的和牛同美國牛鋪滿台架,打卡感十足,順序會由最高層食到最底層,由油脂最豐富的開始食,最後才食內臟。當中我認為和牛背峰最為好食,背峰為肉眼牛排的精華部位,數量稀少,其大理石油脂花紋分布均勻。肉質滑嫩,十分鮮甜且肉汁滿溢。黑安格斯M4西冷安格斯嘅肉味濃郁,肉質軟嫩有咬口,肉汁相當豐富,雖然本身已有調味,但加配多點微微的岩鹽,更能帶出黑安格斯的香味。炭火雞外皮燒至香脆,肉質
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 燒肉臻 (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場1樓102號舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

醃涼瓜

酒盗薯仔沙津
咸香鮮味的酒盗醬,淋上絲滑的薯蓉上消除薯蓉的膩感。

酒盗鮟康魚肝
口感細滑,充滿豐腴感,入口即化,很適合配搭清酒

牛肉盛合

黑安格斯M4西冷

炭火雞

外皮燒至香脆,肉質有嚼勁之餘,口感依然保持一定嫩滑。

龍蝦

龍蝦原隻開邊烤焗煮熟,然後會用火槍輕輕灼過上面啲蒜蓉,令龍蝦除咗口感飽滿,彈牙爽口外,蒜蓉的香氣亦撤底包圍住龍蝦肉。

日本雞頸

雞頸肉部位特別,本人十分喜愛,口感彈牙,富有嚼勁,肥瘦肉交織融合,肉汁鮮嫩。

蒜香牛腱薄燒
牛腱薄切上放了頗多的蔥粒和蒜粒,煎香後捲起充滿咗蔥蒜的香氣。

豚肉卷(大蒽)
微焦的肉片配上多汁的大蒽,口感豐富,蒽香和豬油脂互相配合。

鹽燒三文魚扒

三文魚燒至三四成熟,表皮微焦帶出香氣,內部仍然保持着刺身質感,可以享受到兩種不同口感。

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
上次食完御鐵之後,發現原來同集團仲有一間食燒肉嘅,所以就約朋友過嚟試吓佢嘅燒肉啦。當日我哋去到嘅時候係三點幾,又係好靜呀,全場基本上係包場咁滯,雖然食得好爽,但係而家飲食業真係好慘呀😣我哋睇咗一陣Menu之後其實都冇乜idea食咩好,同經理傾咗一陣計,就試吓佢推介嘅嘢,揀咗都唔少嘢,結果性價比真係好高,食得勁飽之餘,兩個人埋單都係2000幾蚊咋😍以下就同大家講吓詳細食咗啲咩同埋推介啲咩😊(限量)黑安格斯M4西冷 $458(200g)講到必食推薦,就一定係呢一個黑安格斯M4西冷牛扒啦,佢住咗限量供應之外仲係大大塊,有成200 gram 㗎!職員幫我哋燒到去三成熟左右,食落去肉質非常之軟嫩,牛味又好重,油脂分布亦都好均勻👍🏻牛肉盛合(廚師發板)$368呢個牛肉拼盤都係必點之選!佢係有廚師發板,所以每一日嘅肉類都會有唔同㗎 !今日我哋嘅拼盤上面就有:牛心、牛舌(厚切)、美國翼板、牛小排、日本和牛背峰同埋日本和牛三角胸小排😋當中最好食嘅當然要數日本和牛背峰同埋日本和牛三角胸小排啦!兩款都係入口即溶,油脂好重😋👍🏻👍🏻日本雞頸 $58係比較少見嘅肉類,我哋見到咁特別就叫咗啦,佢食落去會係好似有少

(限量)黑安格斯M4西冷 $458
(200g)

牛肉盛合(廚師發板)$368

日本雞頸 $58

係比較少見嘅肉類,我哋見到咁特別就叫咗啦,佢食落去會係好似有少少軟骨咁,比一般嘅雞肉爽彈🥰

野菜包 $48

都係必點,可以用來包燒肉食,份量都好慷慨😊

蒜蓉燒龍蝦 $558

呢個係食到中尾段嘅時候嘅重頭戲,採用西澳刺身級龍蝦🦞,非常大隻多肉,不過我覺得加咗蒜蓉去燒遮咗龍蝦肉嘅味道,不過龍蝦肉本身都頗為彈牙鮮味。

炭火雞 $98

呢個係職員同我哋推薦嘅,好特別喎,未烹調之前已經見到啲雞肉上面係會有黑色嘅,相信已經係葉左入去,經過一輪烹調之後,炭香嘅味道嘅更加強烈~但食落口竟然係啱啱好!另外雞肉嘅肉質亦都好嫩,雞皮燒得好脆!

鹽燒三文魚扒 $96

先頭諗住約個三文魚扒$100都唔使,應該唔會好大份,點知竟然非常之大份之外,仲用咗慢燒嘅技巧,令三文魚嘅中心仲係處於一個半熟嘅狀態,同時魚皮係燒到好脆口!好食!

另外仲食咗以下呢幾款,但係冇乜特別,就唔詳細講啦😊
甲羅燒 $98
酒盜薯仔沙律 $58
酒盜鮟康魚肝 $72
豚肉卷(大葱) $68
蒜香牛腱薄燒 $58

期望下次再去發掘一啲唔同同埋比較特別嘅燒肉肉類😋

📍燒肉臻 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌廣場1樓102號舖
  • 日本和牛肉眼
  • 日本雞頸
  • 牛肉盛盒
2022-03-01 1621 瀏覽
不經不覺同孖寶爸一齊咗20年,人生有幾多個20年🙊,點都要慶祝下🎉。超級掛住日本燒肉,今次就帶孖寶爸嚟到尖沙咀《燒肉臻》食日式燒烤,早前已被它的梯級式擺盤吸引到,真是非常期待🙌🏻!平時食燒肉,都忙著燒食物給孖寶,燒到很累。但這裡我們可選吧枱位置,就是店員會幫忙料理🥢,咁我同孖寶爸就可以舒舒服服享受燒肉了😌。孖寶爸當然點啤酒 黑啤$68 啤啤佢🍻,我就點了富士山柚子梳打$48前菜先來溫泉蛋豆腐沙律$68、七味鰩魚干$88、鹽醬青瓜漬$38、豚肉卷(泡菜)$68,已很有睇頭,令我們胃口大開😛。明太子釀雞翼$116我好鍾意呢道菜,雞翼脫骨後釀入明太子,啖啖明太子很足料,雞翼亦燒得好香口,食得很滋味😋。炭火雞$98用日本爐燒真係唔同d,整得好惹味,而且雞肉來自日本德島縣肉,特別嫩滑有雞味😋~黑安格斯M4西冷(200g)$458 ⭐️必叫⭐️呢個係自己燒嘅,燒幾多成熟自己調校,肉肉油脂分佈亦均勻,又夠淋身,點少許海鹽和燒肉汁已經好好味❤️。伊比利亞梅頭$78呢個一樣係自己燒,估唔到呢個梅頭肉好好味,燒到外層香脆,肉肉依然嫩滑,CP價很高👍🏻!甲羅燒$98 ⭐️必叫⭐️滿滿蟹膏,蟹味濃郁配上梳打餅,好特別的

明太子釀雞翼$116

炭火雞$98

黑安格斯M4西冷(200g)$458 ⭐️必叫⭐️

伊比利亞梅頭$78

甲羅燒$98 ⭐️必叫⭐️
滿滿蟹膏,蟹味濃郁

配上梳打餅,好特別的配搭,好過癮😆,味道亦很讚。

鹽燒油甘魚鮫$158
孖寶爸非常欣賞呢道菜,魚鮫佈滿魚油香味,魚肉蠻多,又夠嫩滑鮮甜,燒得恰到好處。滿滿骨膠原,我也很喜歡☺️。

牛肉盛合(廚師發板)$368 ⭐️必叫⭐️
重頭戲出場,原來牛肉都有廚師發板,好特別,梯級式擺盤非常吸引😍。有日本和牛三角胸小排、日本和牛背峰、美國牛肋條、美國牛小排、美國翼板、牛舌、牛心,還有南瓜和青椒。

兩種日本和牛同樣油脂分佈均勻,肉汁濃厚,入口即溶,令人回味🥰。估唔到美國牛肋條、牛小排也不俗,很有肉味,肉身偏肥,咬落有爆汁感。

最後來個活帆立貝$196 (2隻),非常滿足的一餐☺️。
2022-02-26
午餐
  • 甲羅燒
2022-03-01 162 瀏覽
今日同個friend去尖沙咀donki買野,lunch想食下燒肉,所以上咗黎呢間燒肉臻食嘢先先講下叫左咩-牛肉盛盒-上碟賣相真係,師傅亦會教你由最上層開始食起,真係好似去咗日本咁😂甲羅燒-呢個係師傅幫我消,濃烈嘅蟹糕加上蟹肉,塗滿梳打餅上面,完美嘅配搭炭火雞-呢個都係師傅幫我哋燒,好香嘅炭火味(唔好誤會係燶味,2樣野黎)你係完全食得出你會好接受呢種味道❤️日本雞頸-呢個真係幾得意,平時我食雞好少會食雞頸,佢應該將啲雞頸既肉起哂出黎,出奇地真係幾好食,令你會對雞肉既認知昇華去另一個層次😂鹽燒三文魚扒-呢個係師傅幫我地燒,外脆內軟,燒完既情況類似牛扒嘅三成熟左右,我就覺得幾好食,但師傅話有啲人唔太鍾意🙂蕃茄蒜子沙律-食落有啲似加左柚子汁既蘋果咁😊醒腦開胃7味鰩魚肝-極度似雞泡魚乾😘日式蒜蓉大虎蝦-燒得超靚嘅大虎蝦,加上蒜蓉超正💪🏻我哋兩個人埋單$1800左右,但有海鮮有和牛,價錢對我來講絕對合理,加上而家有冇夜市,平時食晚餐都咁上下錢🥲總括來講環境乾淨企理,裝修都幾特別,不過疫情太勁,我哋去嗰陣時真係冇乜人,希望咁優質嘅少點可以堅持住勝利戰勝疫情💪🏻

先講下叫左咩-

蕃茄蒜子沙律-食落有啲似加左柚子汁既蘋果咁😊醒腦開胃

7味鰩魚肝-極度似雞泡魚乾😘

日式蒜蓉大虎蝦-燒得超靚嘅大虎蝦,加上蒜蓉超正💪🏻

• 炭火雞
今天朋友帶我去一間有質素、而且會有師傅幫你燒嘅燒肉店鋪:《甲羅燒 》$98 新鮮的蟹膏,加上絞碎的蟹肉,味道非常鮮甜,配搭餅乾一齊食,非常松脆有口感,推介《日本雞頸》 $58 這道菜我是第一次食,想不到那麼的好食,一試愛上,雞頸肉質鮮嫩有彈性《炭火雞 》$98 雞肉滑而且有雞味,加上淡淡的炭火味,食落都幾香《牛肉盛合(廚師發板)》$368 師傅建議由右邊淡味的牛肉食到去左邊比較濃郁味道的牛肉,當中有幾款比較脂肪含量高的牛肉,我非常喜歡食,一口咬下去淡淡的牛肉脂肪香味,充斥著整個口腔,加上牛肉味,原來呢啲就系靚牛肉嘅味道,必試《豚肉卷(泡菜)》 $68 豬肉卷肉質新鮮,而且肉味濃郁,加上泡菜本身的菜汁,令到豚肉更加鮮味多汁《(限量)黑安格斯M4西冷(200G)》 $458肉質新鮮,一口吃下去,非常有牛味,而且鮮味的肉汁爆出黎,真系一分錢一分貨《日本蒜蓉大虎蝦》$196師傅提我們把蝦燒得剛剛好,不會太熟令肉質流失,不會太生燒不出香味,入口非常鮮甜彈牙《鹽燒三文魚扒》$96師傅幫我燒得啱啱好,外層焦香,內裏保留三文魚嘅鮮味,一口咬落去三文魚嘅肉汁噴晒出嚟,非常好食整體評價,全部食材都非常
今天朋友帶我去一間有質素、而且會有師傅幫你燒嘅燒肉店鋪:
蕃茄蒜子沙律

《甲羅燒 》$98

《日本雞頸》 $58

《炭火雞 》$98
雞肉滑而且有雞味,加上淡淡的炭火味,食落都幾香

牛肉盛合(廚師發板)
《牛肉盛合(廚師發板)》$368
豚肉卷(泡菜)

《豚肉卷(泡菜)》 $68
限量)黑安格斯M4西冷(200G)

《(限量)黑安格斯M4西冷(200G)》 $458
日本蒜蓉大虎蝦

《日本蒜蓉大虎蝦》$196
《鹽燒三文魚扒》$96

整體評價,全部食材都非常新鮮,調味和師傅手法亦都非常專業,食物質素加上味道,絕對值得一試
2022-02-16
炭火雞
牛肉盛合(廚師發板)
豚肉卷(泡菜)
限量)黑安格斯M4西冷(200G)
日本蒜蓉大虎蝦
2022-02-05 130 瀏覽
點了牛肉拼盤,當中美國牛勒條令人非常失望,根本咬不開,最後吐出來。牛舌芯以及第一塊的和牛非常不錯,但由於拼盤只有7款肉,共14塊,當中竟然2塊冇法進食,覺得性價比太低了。

美國牛勒條
2022-02-05 121 瀏覽
本來想食其他燒肉舖,但礙於其他店舖都full booking,一於試下呢間。一入店內,店員好有禮貌,上菜後亦都會介紹進食不同牛肉既次序。我order左牛肉拼盤,總共有7款牛肉,每款只有2塊,加錢唔係特別平,我記得係$3xx。首先食第一塊和牛,覺得非常唔錯,入口即溶,但直至食到一款冇牌冇名既牛,簡直係極度失望。事後即刻問店員呢款唯一冇牌標註個款牛係咩黎,店員話係美國牛肋骨。非常非常「un」,完全咬唔到,最後同另一半都係咬幾下就吐番出黎,未試過食燒肉會咬到放棄吐番出黎,我仲特登影低。之後有食一款牛小排,其中一塊好唔錯好滿意,另外個塊則係有筋位又係咬唔到,非常無奈。成餐飯每人得7塊肉,有1塊半都係咬唔到,性價比真係幾差,唔會再食。食完之後真係忍唔住同番frd分享今餐飯既feedback.... 加上埋單見到除左加一後,連個醬汁都要額外收費,一個人醬汁成$2x。之前食開其他燒肉印象中都唔會額外收費,所以見到檯上面既醬汁要收費就覺得性價比再低左。

2022-02-05
2022-01-24 112 瀏覽
一於去再去一間好嘢嚟食😎之前,呢間朋友真係冇介紹錯👍🏻酒盜胺康魚肝鹹鹹地幾好食,食落一粒粒幾得意🤣燒日式魚乾河豚魚干加埋沙律醬絕配!青蘋果沙律魚子多過蘋果沙律,大滿足🥳酒煮文蛤味道清甜,大隻鮮味👍🏽牛肉盛合(廚師發板)、日本和牛大腸有和牛三角腩小排、美國牛小排、牛舌、牛心等等,有肥有瘦,食落好香。不過要小心火喉,overcook就嘥哂啲靚牛😂山形縣產煙燻豬腩食落好似黑毛豬火腿咁,幾特別🤩豚肉卷(蒜芯)蒜芯食落好脆,仲有強烈嘅蒜味,非常刺激🥶雞軟骨串(2串)好好食,好有咬口,不過我燒燶左少少,嘥哂😭日本雞頸幾肥幾軟熟,但中間有啲筋腱又有啲咬口,幾得意😋日式蒜蓉大虎蝦好新鮮好有鮮味,個面鋪哂蒜茸好正🤤日本赤魷魚筒好爽脆,加埋個醬好好食👍🏽鹽燒油甘魚鮫好軟好滑,又唔多滑,好好食😋巨峰乳酸梳打唔算好甜,岩岩好,食燒肉食梳打絕配🤤靜岡蜜瓜梳打好香蜜瓜味,好正👍🏽叫咗好多款🤣但款款都好新鮮好好食🥳絕對會推介比朋友😎

一於去再去一間好嘢嚟食😎
之前,呢間朋友真係冇介紹錯👍🏻

酒盜胺康魚肝
鹹鹹地幾好食,食落一粒粒幾得意🤣

燒日式魚乾
河豚魚干加埋沙律醬絕配!

青蘋果沙律
魚子多過蘋果沙律,大滿足🥳

酒煮文蛤
味道清甜,大隻鮮味👍🏽

牛肉盛合(廚師發板)、日本和牛大腸

山形縣產煙燻豬腩
食落好似黑毛豬火腿咁,幾特別🤩

豚肉卷(蒜芯)
蒜芯食落好脆,仲有強烈嘅蒜味,非常刺激🥶

雞軟骨串(2串)
好好食,好有咬口,不過我燒燶左少少,嘥哂😭

日本雞頸
幾肥幾軟熟,但中間有啲筋腱又有啲咬口,幾得意😋

日式蒜蓉大虎蝦
好新鮮好有鮮味,個面鋪哂蒜茸好正🤤

日本赤魷魚筒
好爽脆,加埋個醬好好食👍🏽

鹽燒油甘魚鮫
好軟好滑,又唔多滑,好好食😋

巨峰乳酸梳打
唔算好甜,岩岩好,食燒肉食梳打絕配🤤

靜岡蜜瓜梳打
好香蜜瓜味,好正👍🏽

叫咗好多款🤣但款款都好新鮮好好食🥳
絕對會推介比朋友😎
2022-01-15 103 瀏覽
老公話好耐冇食過日式燒肉,呢晚就同佢去咗燒肉臻!記得餐廳剛開業嘅時候嚟過一次,嗰時已經對呢度嘅服務及食物質素留下深刻印象。過咗一段時間再來,水準依然保持到,我哋兩個都食得非常滿足!今次坐吧檯位置,由師傅代勞燒肉,味道更好!店內有一部首度引進香港嘅自助清酒機,上次嚟需要買代幣,今次嚟發現餐廳而家做緊清酒放題,$248/位已經可以飲到18款清酒,非常抵飲!自助清酒機上清晰列明每款清酒嘅精米步合、米種類、水源、酒精濃度及酸度,可以按喜好挑選心儀嘅清酒。我哋當然唔可以錯過,呢晚我哋試咗10多款Sake,絕對回本!七味鰩魚乾($88)鰩魚燒至表面金黃微焦,入口唔會太韌或太硬,甜甜地,面頭灑上七味粉,再蘸D沙律醬,味道更加豐富。甲羅燒($98)加了鵪鶉蛋嘅甲羅燒口感順滑,同香脆鬆化嘅餅乾一齊食,送酒一流。日本和牛肉眼($328)肉眼霜降紋理漂亮,脂肪分佈平均。由於脂肪比例高,所以燒兩三下就食得啦!肉眼肉質柔嫩,油脂滿溢囗腔,鮮美多汁。炭火雞($98)炭火雞係我最回味嘅一道菜式,坐低我就第一時間encore啦。雞肉以炭火烤製後,帶有濃濃煙燻香,雞肉保持嫩滑多汁,好味。餐廳非常旺場,師傅做得無停手,想

今次坐吧檯位置,由師傅代勞燒肉,味道更好!

七味鰩魚乾($88)

甲羅燒($98)

日本和牛肉眼($328)

炭火雞($98)

餐廳非常旺場,師傅做得無停手,想食嘅朋友記得提早訂座!
2022-01-12 106 瀏覽
Bookmark咗呢間燒肉店好耐,終於有時間到訪!呢度除咗引入稀有鳥取縣和牛,最出名嘅就係有一部自助清酒機,供應18款唔同風格嘅清酒,包括純米酒、大吟釀、精米大吟釀等。而家每位$248就可以喺1.5小時內任飲清酒,價錢合理,我哋兩個酒鬼當然唔可以錯過!每杯有30ml,份量不多,所以我哋可以試勻晒全部口味,爽!南瓜沙律($38)有驚喜,口感綿密軟滑,食落有少少顆粒感,好有口感!店員推介鹽燒油甘魚鮫($158),我鍾意食魚,一於試下!份量十足!油甘魚鮫表面燒至焦脆金黃,魚肉肉質嫩滑,擠少少檸檬汁更能提鮮!牛肉盛合(廚師發辦)($368)當然必點!因為我已經Bookmark咗呢個IG-able嘅牛肉盛合好耐啦!7款牛肉部位放喺梯級上,打卡一流!牛肉部位為廚師發辦,師傅了解過我哋鍾意食內臟,呢晚就安排咗牛心、厚切牛舌、美國翼板、美國牛小排、日本和牛肋條、日本和牛背峰、日本和牛三角胸小排!肉類好高質,肉味好濃,我特別鍾意和牛背峰部位,一來非常少見,數量稀少,二來背峰位置油花分布均勻,油花與爽口兼備。牛舌因為係厚切,所以口感都特別好,牛味都好突出呢!炭火雞($98)好多人介紹,我自己喺宮崎食過一次

炭火雞($98)好多人介紹,我自己喺宮崎食過一次炭火地雞已經好難忘,估唔到香港都有得食!師傅喺我哋面前即席炮製,火候控制得好好,雞肉肉質嫩滑多汁。散發陣陣炭火香氣,同日本食到嘅差唔多,都好好食!推薦!

師傅好健談好友善,主動請我哋食自家醃製嘅苦瓜,酸酸甜甜,完全唔苦。雖然唔係咩好貴嘅食材,但喺香港居酒屋卻好難搵到呢種人情味,令我有一種身在日本嘅感覺。
師傅仲同我哋講,店內有自家熟成櫃,所以都有限量嘅熟成美國牛食到,可惜我哋去果日時間未夠耐,無緣一試。之後去嘅朋友可以問下,睇下有冇口福啦!
2022-01-06 1693 瀏覽
朋友推介這間位於尖沙咀 的日式燒肉店頗有名氣,地方寬敞,佈置甚有日本風,感覺舒適休閒,吧枱坐位分隔相當寬闊。坐下先來杯信州蘋果梳打,再來青蘋果沙律,脆樂樂的蟹子加清爽青蘋果,還有啖啖鮮蟹肉,很欣賞這碟沙律,味清口感足。師傅端上生蠔法國小王子no. one,生蠔不大卻很飽滿肥美漲卜卜,海水味雖淡但肉質很甜美。師傅代燒了三款食物 :活帆立貝~肉質厚又鮮甜彈牙,有嚼勁。鹽燒三文魚扒~燒得剛剛熟,厚身大大舊肉入囗軟滑,皮亦脆口,既香口又不肥膩。炭火雞~熟度控制得非常恰當,肉質嫩滑又可口味道香。嘩!重頭戲來了,很開心可以親自燒啦!來了牛肉盛合~師傅很細心地介紹每款牛肉,更提議要襯牛肉未軟時就要燒,因為肉軟後會黐住這鐵板;我亦依足師傅建議,由高至低燒起,每款有其獨特香味丶軟滑多汁,很有嚼感。隨之而來的是日本和牛肉眼肥美, 入口即溶。最後來了伊比利亞豬肋條,豬肉味濃又不肥膩,頗有嚼勁。這頓飯既豐富又美味,不單輕鬆更是滿足。
坐下先來杯信州蘋果梳打,

師傅代燒了三款食物 :
活帆立貝~肉質厚又鮮甜彈牙,有嚼勁。

炭火雞~熟度控制得非常恰當,肉質嫩滑又可口味道香。

隨之而來的是日本和牛肉眼肥美, 入口即溶。

最後來了伊比利亞豬肋條,豬肉味濃又不肥膩,頗有嚼勁。

這頓飯既豐富又美味,不單輕鬆更是滿足。

• 日本和牛肉眼
2022-01-05 176 瀏覽
今晚和太座一嘗朋友介绍的日式燒肉店,燒肉主打以外店內亦有海鮮作輔,當然少不了清酒及其他酒類👏飲品選了巨峰乳酸梳打,清甜醒胃,正好伴燒烤👍🏼前菜小食:七味鰩魚乾煙韌有嚼感甲羅燒熱辣辣配梳打餅乾有蟹膏香餅又脆厨師出手代燒:炭火雞肉嫩雞味足,沾上少許日本芥末更惹味,侍應說是有名阿波尾雞來自日本德島縣😋活帆立貝火候好,鮮甜爽口鹽燒三文魚扒烤得剛剛熟,绵滑鬆化😋亦有客人顯工夫的自助燒烤:日本和牛肉眼一大片熟得快,咬落肉味濃郁,又有口感,全餐至讚😋牛肉盛合(廚師發板)有七款牛肉及瓜菜,供客人喜好自行烤食,廚師推介由頂層開始,最後才吃牛心,果然每種肉款均有各自特色,全部都十分吸引😋伊比利亞豬肋條结尾,好重豬肉味,和早前的牛肉成大對比,味蕾的享受😋飽餐一頓再清了杯中飲品,好回味的一晚👏

飲品選了巨峰乳酸梳打,清甜醒胃,正好伴燒烤👍🏼

前菜小食:
七味鰩魚乾煙韌有嚼感
七味鰩魚乾

甲羅燒熱辣辣配梳打餅乾有蟹膏香餅又脆

厨師出手代燒:
炭火雞

活帆立貝火候好,鮮甜爽口
活凡立貝

鹽燒三文魚扒烤得剛剛熟,绵滑鬆化😋

亦有客人顯工夫的自助燒烤:
日本和牛肉眼

種肉款均有各自特色,全部都十分吸引😋

伊比利亞豬肋條

飽餐一頓再清了杯中飲品,好回味的一晚👏

2022-01-03
七味鰩魚乾
活凡立貝
日本和牛肉眼
伊比利亞豬肋條
  • 活立貝
2022-01-02 101 瀏覽
唔知大家有冇試過同一大班朋友食燒肉個陣,不停散叫酒水都好似唔係好夠喉,仲要好貴埋單呢😔所以我幾經辛苦,終於搵到一間有燒酒放題既燒肉店,每人$248有18款清酒任飲90分鐘,仲有超高質既和牛,真係係香港少見!一見到依個咁特別既自助清酒機,我同朋友都即刻精神哂,清酒種類夠哂多,有大吟釀,精米大吟釀等等,店員好細心為我地講解點用部機,真係好得意👍👍除左清酒,我地仲叫左多款精緻小食,甲羅燒,燒日式魚乾,溫泉蛋豆腐沙律,西班牙黑毛豬火腿同鹽燒油甘魚鮫,所有食物都係高質,送酒一流!🥰至於唔飲酒既朋友呢都唔洗擔心,餐單仲有其他餐飲,有果汁梳打同蜂蜜等等飲品。食物方面仲有一個每檯客人都會叫既牛肉盛合,有牛心,和牛不同部位,滿足哂唔同食肉獸既喜好!另外仲有大大隻既燒帆立貝,十分清甜爽口。最後以心大軟雪糕作結,我同朋友食完都讚好👍

最後以心大軟雪糕作結,我同朋友食完都讚好👍

• 甲羅燒
  • 清酒放題
  • 牛肉盛盒
2022-01-02 85 瀏覽
年尾緊係要食下好嘢獎勵自己見呢間燒肉餐廳好多人推介😍一於就試試佢😎真係超高質!.💎$42 巨峰乳酸梳打乳酸味好飲😍.💎$48 靜岡蜜瓜梳打個樽嘅樣好似啤酒咁食住燒肉飲有feel🤩.💎$72 酒盜胺康魚肝口感一粒粒嘅魚肝口感幾豐富🙈.💎$78 燒日式魚乾好正!好香口嘅前菜同沙律醬勁夾🤩.💎$78 青蘋果沙律推介✨十分之fresh💯.💎$88 酒煮文蛤大大隻又超新鮮嘅文蛤🤩.💎$368 牛肉盛合(廚師發板)打卡必點嘅盛合😍一次過食到好多款牛嘅部位樣樣都好好食👍🏻靚牛🤩🤩💎$88 日本和牛大腸第一次牛大腸🤣口感好特別🙈.💎$128 山形縣產煙燻豬腩半肥瘦豬腩肉😆.💎$68 豚肉卷(蒜芯)4串豚肉卷👍🏻蒜有少少辣嘅感覺Overall唔錯😍.💎$58 雞軟骨串(2串)香脆嘅雞軟骨🤩食串燒必點~.💎$58 日本雞頸又係第一次食🤣好特別😍.💎$98 日式蒜蓉大虎蝦勁大隻虎蝦👻加埋蒜蓉燒 更加提升咗蝦嘅香味😍💎$108 日本赤魷魚筒好大隻魷魚😍十分香脆~.💎$158 鹽燒油甘魚鮫配埋檸檬汁同柚子醬食嘅魚😍好fresh😎.🛋環境:餐廳係商場一樓成間餐廳好有日本居酒屋feel🥰服務態度都好好😍好樂意解答客
年尾緊係要食下好嘢獎勵自己

💎$78 青蘋果沙律

推介✨十分之fresh💯
💎$88 酒煮文蛤

大大隻又超新鮮嘅文蛤🤩
💎$368 牛肉盛合(廚師發板)

打卡必點嘅盛合😍

第一次牛大腸🤣
口感好特別🙈
💎$128 山形縣產煙燻豬腩
半肥瘦豬腩肉😆
💎$68 豚肉卷(蒜芯)

4串豚肉卷👍🏻
蒜有少少辣嘅感覺
Overall唔錯😍
💎$58 雞軟骨串(2串)

香脆嘅雞軟骨🤩

唔需要等
但見全部位都full🥶
嚟之前最好book咗先
2022-01-02 120 瀏覽
燒肉臻係尖沙咀一間人氣日式燒肉店,新開店時都黎食過,燒肉高貿但價錢唔算貴。報復性消費加上臨近年尾特別多飯局,因為見佢原來有個$248九十分鐘內任飲清酒,所以今次就同朋友揀哩度飯聚。燒肉臻而家一至日只要19:00前離座主菜餐牌內嘅食物都有7折,如果唔洗返工早啲黎食都真係幾抵。不過我地放左工黎到都七點幾,所以都已經坐滿人,好彩預早book左位。除左普通餐枱,佢地都有吧枱位,前面一樣有燒烤爐可以燒肉。三格調味料($18/人) - 由左至右分別係燒汁、柚子胡椒同酸汁,個人就覺得燒肉配燒汁最好味,非常濃味惹味。清酒任飲($248/人) - 九十分鐘內哩部清酒售賣機入面18款清酒都可以任飲,只要將代幣券上面嘅QR Code對準想飲嗰款清酒嘅掃瞄器,再撳下面圓形個制,清酒就會倒入杯內,每次只會出30ml,如果想飲多啲,可以重覆頭先個步驟一次。除左清酒,Suntory啤酒、罐裝汽水、生果冷泡茶同蜂蜜檸檬菊花蜜都可以任飲,不過哩啲就要同侍應order。清酒售賣機入面每款清酒旁邊都有簡介,職員亦有介紹,佢地將18款清酒簡單分左四類,分別係爽、薰、熟、醇,酒客可以按個人喜好揀啱自己口味嘅清酒,而平時飲開梅酒

除左普通餐枱,佢地都有吧枱位,前面一樣有燒烤爐可以燒肉。

三格調味料

清酒售賣機入面每款清酒旁邊都有簡介,職員亦有介紹,佢地將18款清酒簡單分左四類,分別係爽、薰、熟、醇,酒客可以按個人喜好揀啱自己口味嘅清酒,而平時飲開梅酒嘅我就鍾意爽同薰,酒味都比較清淡非常易入口。

清酒任飲

西班牙36個月黑毛豬火腿($60/20g) - 火腿好油潤,鹹鹹地好啱餸酒。
西班牙36個月黑毛豬火腿(20g)
酒盜薯仔沙律($58) - 沙律入面有椰菜、薯蓉、車厘茄同薯片,上面再放上酒盜醬,本身酒盜醬係鹹鹹辣辣,不過撈勻黎食嘅話就啱啱好,薯蓉好滑完全唔漏。
酒盜薯仔沙律

七味鰩魚干($88) - 鰩魚干好大塊,師傅會幫我地燒好再剪細返先食。
七味鰩魚干
燒完嘅鰩魚干食落幾有咬口,但唔會太硬,因為加左七味粉,所以鹹鹹辣辣咁都幾惹味。
七味鰩魚干
炭火雞($98) - 一盅炭火雞份量都有唔少,師傅會幫我地燒好先再上枱。
炭火雞
炭火雞燒到外皮有少少脆,但下面嘅雞肉仲好juicy,無論蘸柚子胡椒或者燒汁都咁好食。
炭火雞

活帆立貝($98/隻) - 帆立貝師傅用左牛油黎燒,上枱時好香牛油味,貝肉好厚身,燒到七成熟,彈口得黎中間仲 keep倒鮮味。
活帆立貝

伊比利亞豬肋條($88) - 豬肋條可以用自己燒,豬肋條肥瘦適中,條狀食落口幾有咬口,但又唔會太韌,蘸燒汁食幾好食。

豬大腸($48) - 豬大腸都可以自己燒,豬大腸都係比較薄身,所以食落唔會太韌,燒過嘅豬大腸外皮少少脆口,非常好食。
伊比利亞豬肋條 & 豬大腸
朱古力蛋糕配柚子雪葩($58) - 朱古力蛋糕幾鬆軟,朱味都可以,柚子雪葩酸酸地味道好清新。
朱古力蛋糕配柚子雪葩

總結,除左海鮮之外,燒肉價錢其實唔貴,而且質素都幾高,就算係自己燒都好食,而任飲清酒雖然唔算平,但勝在可以一次過試勻咁多款清酒,啱嗰啲鍾意試新野同心多多嘅人。
三格調味料
酒盜薯仔沙律