焼肉而今 by 富小路やま岸

2021-05-15 2488 瀏覽
是日星期日💖慶㊗️母親節,午市約1️⃣2️⃣點唻開餐🍽🥩,用餐客人頗多,枱與枱之間約有一個身位距離,❌並冇設擋板,部份座位之間則設有竹簾。用餐環境算幾寬敞舒適,但坐近店門,❄冷氣唔充足,加上窗外陽光🌞,未食都已覺好熱🥵🌡。▪🥢午餐 - 極上🅰️5️⃣黑毛和牛🐮燒肉🥩🥓盛合 💲4️⃣8️⃣0️⃣配前菜🥗、🥩小吃、漬物泡菜蘿蔔🥕、白飯🍚、茶蒸碗🥚及🥩湯🥣。🥩🥓共有5️⃣款,賣相一般,油花較多,肉質軟腍,味道可以👌。▪🥢午餐 - 日替🅰️5️⃣黑毛和牛🐮🥩🥓盛合 💲2️⃣9️⃣0️⃣配前菜🥗、🥩小吃、漬物泡菜蘿蔔🥕、白飯🍚、茶蒸碗🥚及🥩湯🥣。🥩🥓共有3️⃣款,賣相一般,油花少一點,肉質軟腍,味道可以👌。整體而言,餐廳環境好新、乾淨、寬敞舒適(畢竟新開業一段時間),爐具及餐具亦整潔,店員仍非常客氣有禮,食物質素可以,閒唻一試無妨。❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍
是日星期日💖慶㊗️母親節,午市約1️⃣2️⃣點唻開餐🍽🥩,

❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍❤🧡💛💚💙💜🤎🖤🤍
極上A5黑毛和牛🐮燒肉🥩🥓盛合 💲4️⃣8️⃣0️⃣
日替A5黑毛和牛盛合 💲2️⃣9️⃣0️⃣
午餐 配前菜🥗、🥩小吃、漬物泡菜蘿蔔🥕、白飯🍚、茶蒸碗🥚及🥩湯🥣。
茶蒸碗🥚
午餐 甜點
2021-05-09
母親節
午餐 甜點
2021-05-14 2484 瀏覽
原本係去食生日飯,但食到一肚氣兩星期前一早訂左枱,同問埋洗唔洗訂定個套餐。店員話唔洗訂,去到照點就可以。好啦,當日20:00坐底,餐牌唔見最想食果個餐,就問問店員。點知話要坐指定位置先得,一般餐枱話做唔到。我話訂枱果陣都講左想食咩餐架啦(如果唔係點知有第三張menu)相信係經理果個人,一句歉意都無就走開左。諗住一場黎到,費事掃興,簡第二個餐。一路食,大家都知,得20:00 至22:00 尾三道菜食完到尾二加甜品,尾三食完收埋碟,隔左三四個字都無人理我地。佢唔問唔上,最尾得10 分鐘要食晒個冷麵同甜品。條氣真心頂住食物質素中規中矩,叫做對得住價錢。間餐廳就係衰係服務上面,以後唔再去。
原本係去食生日飯,但食到一肚氣

相信係經理果個人,一句歉意都無就走開左。
諗住一場黎到,費事掃興,簡第二個餐。
一路食,大家都知,得20:00 至22:00
條氣真心頂住
食物質素中規中矩,叫做對得住價錢。
間餐廳就係衰係服務上面,以後唔再去。
2021-05-14
生日
2021-05-11 1902 瀏覽
母親節食飯決定揾返啲高級享受既餐廳🍴好彩早兩星期book位,呢到經常性full booking‼️一入門口感覺非常舒適,環境光猛。職員全部都好有禮貌,一坐底都即刻倒熱茶比我地,不過因為舖頭有落地大玻璃,出面啲陽光打入嚟非常之熱,所以最後都選擇冰水🤣🤣我地分別揀左: 極上A5和牛燒肉盛合、日替A5黑毛和牛盛合、醬汁薄燒A5黑毛和牛牛小排,另外仲追加左一碟牛舌🤩🤩。三個餐都有伴碟、飯、茶碗蒸個啲配埋。驚喜既係呢啲睇落咁細微既食物都整得咁出色。蛋非常滑溜,用料上乘、湯入面既牛都好軟淋,牛味都仲keep到。唯一要彈既就係職員一上碟時無介紹邊一份係邊個盛合,亦無介紹碟上既牛係咩部位,幸好後來有位應該係經理的男職員過來逐樣簡介😋👏🏽牛肉一放入口即化,牛味出色又有,油香味既有,肉類真係非常高質,睇來由日本入口的牛肉又真係無花無假☺️而最驚喜嘅竟然係追加的牛舌!厚切4片,一啲都不孤寒!肉質厚實爽口,既不韌亦不羶😋😋😋抵讚‼️我地真係一路食,一路嘩嘩聲🤣的確水準很高,體驗一流☺️☺️💓價錢方面就真係唔平,不過想食質數保證,又想食得舒服、service既,呢到又真係幾滿意🤣🤣記住要黎既早啲book位啦!好似係無得w
母親節食飯決定揾返啲高級享受既餐廳🍴

A5黑毛和牛燒肉盛合
日替A5黑毛和牛

A5黑毛和牛牛小排

牛舌

記住要黎既早啲book位啦!好似係無得walkin架~~
2021-05-10
A5黑毛和牛燒肉盛合
日替A5黑毛和牛
A5黑毛和牛牛小排
牛舌
2021-04-12 1974 瀏覽
becoming a vegetarian is a huge missed steak. 🥩 “Tominokoji Yamagishi”, a kaiseki restaurant which first opened in Kyoto in 2015, adheres to the spirit of cha-kaiseki omotenashi hospitality. Their mission is to allow their customers to witness the evolution of the four seasons through the careful selection of seasonal Kyoto produce, food plating and dish curation. In less than three years since their foundation, they were awarded with a one Michelin star recommendation from the authoritative Mic

“Tominokoji Yamagishi”, a kaiseki restaurant which first opened in Kyoto in 2015, adheres to the spirit of cha-kaiseki omotenashi hospitality. Their mission is to allow their customers to witness the evolution of the four seasons through the careful selection of seasonal Kyoto produce, food plating and dish curation. In less than three years since their foundation, they were awarded with a one Michelin star recommendation from the authoritative Michelin Guide to fine dining. In 2019, they opened their first overseas restaurant “Tominokoji Yamagishi Hong Kong” in K11 MUSEA mall, Hong Kong, and a sister restaurant “Nijo Yamagishi” in Kyoto.

On the 16th of February 2021, “Tominokoji Yamagishi” will unveil at K11 MUSEA, a completely new brand “JIKON”, which fuses the concept of kaiseki cuisine with modern Japanese yakiniku culture to provide an unprecedented yakiniku experience.

This 10 course dinner was an insane experience and I loved every second of it. Shout out to Samsen and for the amazing hospitality. My favourite dish was the “Beef Dog”. As a tribute to the iconic dish “Uni Dog” at “Tominokoji Yamagishi”, they created the “Beef Dog” which combines the spirit of kaiseki with the passion of authentic modern-day yakiniku. This is the best way to start off the year of the Ox and I highly recommend

📍 Yakiniku JIKON by Tominokoji Yamagishi (Tsim Sha Tsui)
Shop 603, 6/F, K11 Musea, Victoria Dockside, 18 Salisbury Road, Tsim Sha Tsui
2K
2021-04-10 2121 瀏覽
話說,有留意餐飲界的朋友都知道近日「日式燒肉界」實在風起雲湧,各大陣營都在磨拳擦掌 ....當中,最有 noise 的必定是 "焼肉而今 Yakiniku JIKON" "焼肉而今 Yakiniku JIKON" 來頭勁揪,是「日本米芝蓮一星」的京都懷石料理餐廳 "富小路やま岸 Tominokoji Yamagishi",在香港開的副線 -"焼肉而今 Yakiniku JIKON" 融合了懷石料理概念及日本現代燒肉文化,選用東京擁有過百年歷史的和牛供應商「日山畜產」。"焼肉而今 Yakiniku JIKON" 供應多款午市及晚市套餐,其中最具代表性的是可以坐在 "VIP廂房" 裏進餐並由 "焼肉而今 Beef Master" 為客人以純熟手藝把每塊和牛燒出精髓來讓客人細味的「而今JIKON」十道菜晚市套餐($1280/位)....1 . 煙燻和牛配魚子醬2 . A5和牛他他配和牛壽司3 . 而今特選鹽燒A5和牛3切4 . 而今特選醬燒A5和牛1切配海膽和牛熱狗5 . 沙律6 . 夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋7 . 吸物(湯)8 . 而今特選A5和牛壽喜燒配松露9 . 冷麵/A5和

"焼肉而今 Yakiniku JIKON"

1 . 煙燻和牛配魚子醬
2 . A5和牛他他配和牛壽司
3 . 而今特選鹽燒A5和牛3切
4 . 而今特選醬燒A5和牛1切配海膽和牛熱狗
5 . 沙律
6 . 夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋
7 . 吸物(湯)
8 . 而今特選A5和牛壽喜燒配松露
9 . 冷麵/A5和牛湯麵/A5和牛茶漬飯
10. 而今甜品

"焼肉而今 Yakiniku JIKON" 仔細嚴選鹿兒島的薩摩和牛,並選取極上A5的和牛肉冷藏空運直送到香港 ~

所採購的A5和牛肉通通以「和牛黃金比例5:5」,即油脂較多的霜降及紅肉較多的赤身各佔一半,好能品嚐到和牛肉本身的美味,但同時能感受到細膩的油脂甘香 ~

當然不同的牛肉部位,配合不同的烹調方式和食法,就是各具特色又各具其味,再加上 Beef Master 的精湛廚藝,絕對是非筆墨所能形容的味覺享受 ....

講多無謂,親身體驗最實際 ~

本篇完 ~
2021-04-09 12921 瀏覽
我最鐘意食牛,早排喺屋企Yakiniku完意猶未盡,最近知道富小路やま岸開咗新品牌「焼肉而今」(Yakiniku JIKON),就立即約朋友試下!店內有3款Dinner Set,只有《而今》Set係由女將席前燒烤,好彩我有提早預約,因為我當日平日去都滿座!燒肉嚴選東京百年老店「日山畜產」嘅A5和牛,和牛質素有保證!一個套餐更有10道和牛料理,超豐富!《而今》煙燻和牛粒配魚子醬和牛薄切入口即溶,帶有濃濃煙燻香氣,配上珍貴嘅Caviar及酸甜嘅蘿蔔絲,立即令整個食感唔會太油膩,反而做到清新開胃嘅前菜效果!A5和牛他他 配和牛壽司和牛壽司分別以松露和蒜片帶出和牛的肉味,一次過食到兩種風味!享用和牛壽司嘅同時,女將會喺爐上烘一烘多士,令到多士口感更加香脆,再放上軟滑嘅和牛他他,味道豐富!而今特選鹽燒A5和牛3切每塊A5和牛都有漂亮嘅霜降雪花,油脂分佈極其平均,雪花:赤肉比例幾乎一半一半,而每道料理都食到和牛唔同嘅口感,有入口即溶嘅,有爽口彈牙嘅,有柔軟細膩嘅....唔同切法配合合適嘅燒肉技巧,令每塊燒肉都達至最佳嘅味道!呢道而今特選鹽燒A5和牛3切料理只以鹽為和牛稍作調味,最能享受到靚牛嘅原汁
《而今》
煙燻和牛粒配魚子醬
A5和牛他他 配和牛壽司
而今特選鹽燒A5和牛3切
每塊A5和牛都有漂亮嘅霜降雪花,油脂分佈極其平均,雪花:赤肉比例幾乎一半一半,而每道料理都食到和牛唔同嘅口感,有入口即溶嘅,有爽口彈牙嘅,有柔軟細膩嘅....唔同切法配合合適嘅燒肉技巧,令每塊燒肉都達至最佳嘅味道!呢道而今特選鹽燒A5和牛3切料理只以鹽為和牛稍作調味,最能享受到靚牛嘅原汁原味!
而今特選醬燒A5和牛1切 配海膽和牛熱狗
海膽和牛熱狗即燒係富小路やま岸嘅招牌海膽手卷變奏版!海膽配燒和牛意想不到地夾,加上紫蘇葉令整個熱狗增添香氣,同時減低膩感,滋味滿滿。
沙律
即使沙律亦毫不馬虎,日本番茄酸甜有致,伴上新鮮冰菜,開胃清新,剛好清新一下口腔去迎接接下來嘅料理!
夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋
夏多布里昂位於菲力嘅中心,脂肪只有一般里肌肉嘅一半,係菲力最嫩嘅部分。輕輕燒一燒,已經帶出肉味,入口鬆化,正!
和牛西冷肉味濃郁,配上蘿蔔蓉及柚子醋解去膩感。
吸物
清甜嘅湯底加咗青檸,酸酸地好醒胃!
而今特選A5和牛壽喜燒 配松露
全晚高潮迭起,我自己最鍾意嘅就係呢道特選A5和牛壽喜燒配松露,呢塊和牛稀少部位真係正到爆,和牛輕炙後逼出脂香,再放上特製壽喜燒醬汁並刨上黑松露片,視覺+味覺+嗅覺多重享受,簡直係極品!
和牛湯麵/和牛茶漬飯/冷麵
開頭以為和牛湯麵及和牛茶漬飯只係用上牛湯底而已,點知都真係有和牛片!好誇張!超飽足!
而今甜品
一個好簡單嘅甜品,但係非常圓滿嘅作結!
當晚亦點咗兩杯Cocktails($78),比較少人介紹飲品,其實都好有水準!Lychee Martini加咗Sake,既有荔枝清甜又有酒嘅芳香,味道好balanced;朋友話杯Mojito都味道唔錯呢!
作為米芝蓮一星嘅京都懷石料理餐廳「富小路やま岸」嘅燒肉品牌,「焼肉而今」每道料理亦見到懷石料理嘅元素融入其中,整體我覺得好抵食,過江龍,仲要呢個質素,呢個地段,呢個服務,呢個份量,絕對物有所值,去到最後係好滿足好滿足,然後覺得返完一日工食到餐好真係好解壓!活在當下,美食當前,把酒盡歡!

當晚坐吧檯嘅好多都係日本客人,所以成晚都聽緊日文,好似返咗鄉下咁!我自己雖然不懂日語,但當晚都有嘗試以我僅餘識嘅幾個日文單字同女將野村寛美小姐傾下計,估唔到臨走嘅時候野村寛美小姐竟然同我selfie,令我受寵若驚,哈哈~
紀念日
2021-04-08 1432 瀏覽
「燒肉而今」係米芝蓮一星京都懷石料理(富小路やま岸)旗下品牌,黎到而今就係要試一試佢地要預訂的10道菜式的DINNER SET而今採用係黎自日山畜產直送的和牛,每隻和牛都有齊証書,清楚知道相關背景及飼料等定制晚餐最特別之處就係可以係10道菜式入面品嚐到和牛不同部位帶來不同的口感及肉味。晚市套餐因專人全程幫助燒肉,坐定定等食就可以。座位有限,最少預早一天預約。煙燻和牛配魚子醬低溫慢煮和牛再加上海水味濃郁魚子醬更突顯出肉味A5和牛他他配和牛壽司和牛他他口感軟滑,師傳再將蒜蓉包烤過放上一齊食,形成凍熱冰火不同口感。和牛壽司分別係松露和蒜片兩種不同口味而今特選鹽燒a5和牛3切以鹽燒方法突顯出三款不同厚薄口感和牛,有爽彈口感牛舌,亦有油脂感豐富牛西冷而今特選醬燒a5和牛1切配海膽和牛熱狗脆口紫菜包裹住甘甜海膽同軟滑的和牛,整個口感層次更為豐富。沙律蕃茄冰菜沙律清爽冰涼夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋夏多布里昂可以話稀有部位,油脂感唔多但口感軟稔,肉味亦是最濃郁。和牛西冷相對油脂感較重配蘿蔔蓉及柚子醋就剛好。吸物用了昆布煮成豆腐清湯,清爽可解肉帶來膩感。而今特選a5和牛壽喜燒配松露a5和牛沾上壽喜

煙燻和牛配魚子醬
低溫慢煮和牛再加上海水味濃郁魚子醬更突顯出肉味

和牛壽司分別係松露和蒜片兩種不同口味

而今特選鹽燒a5和牛3切

而今特選醬燒a5和牛1切配海膽和牛熱狗
脆口紫菜包裹住甘甜海膽同軟滑的和牛,整個口感層次更為豐富。

蕃茄冰菜沙律清爽冰涼

夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋
和牛西冷相對油脂感較重配蘿蔔蓉及柚子醋就剛好。

吸物
用了昆布煮成豆腐清湯,清爽可解肉帶來膩感。

而今特選a5和牛壽喜燒配松露
a5和牛沾上壽喜燒汁燒好,放入濃郁蛋汁內。再待師傅在食客面前即場刨松露片,香氣持久,和牛口感軟稔壽喜燒味道而滲透整片肉。

和牛煮麵
有3-4片和牛,牛肉味都濃偏瘦,麵質幼幼爽滑,吸湯力不錯。
和牛茶漬飯
茶湯好香玄米焙茶味道,望住地湯淋上粉嫩和牛都幾治癒。

甜品
以套餐份量黎講都幾大碗,日本牛乳布甸奶香味濃,配上微甜紅豆蓉有加分。
2021-03-25
2021-04-02 1666 瀏覽
早一段時間去吃了一餐全晚驚喜不斷的高質日式燒肉。來到K11 MUSEA新開沒多久的焼肉而今。晚市可以點「而今」dinner set,可以坐在吧檯,由beef master親自席前燒肉。 這個set非常豐富! 嚴選「日山蓄產」的A5和牛,每一道都非常精緻而且非常精彩,仲有多達10個course,實在太爽了!每個course都十分高質!由一開頭打頭炮的煙燻和牛配魚子醬已經視覺效果滿分,與衆不同。師傅在我們面前將蓋打開,烟霧彌漫,然後再即席加上矜貴的魚子醬。兩塊和牛呈現漂亮的粉紅色,肉質果然鮮嫩,整個配搭十分清新。和牛他他配和牛壽司。和牛他他配了兩片牛油吐司,師傅在爐上輕輕一燒,微脆的吐司配和牛他他太好吃了。和牛壽司配搭清酒番茄也很不錯。吃完這些“開胃菜”之後,吃一點自家制的泡菜緩衝一下,便開始重頭戲了。整餐飯最開心莫過於可以吃到各款A5和牛,配搭不同的切法、燒肉技巧、醬汁配搭就有不一樣的味覺體驗。先來而今特選鹽燒和牛3切。有薄切的,還有厚切的,還有油脂雪花分明的。每一塊都相當高質,入口即化,牛味極為突出,肉質軟嫩,油脂香十足。特別喜歡薄切那款配搭紫菜鹽的吃法,簡簡單單的紫菜鹽已經能夠將和牛

兩塊和牛呈現漂亮的粉紅色,肉質果然鮮嫩,整個配搭十分清新。

和牛他他配和牛壽司
和牛壽司配搭清酒番茄也很不錯。

先來而今特選鹽燒和牛3切。
有薄切的,還有厚切的,還有油脂雪花分明的。
特別喜歡薄切那款配搭紫菜鹽的吃法,簡簡單單的紫菜鹽已經能夠將和牛的味道有所提升。

當然厚切那款油脂香就更甚,肉質更軟更嫩。

而今特選醬燒和牛1切配海膽和牛熱狗。

重頭戲中的重頭戲對我來説是可以吃到海膽和牛熱狗。 紫菜包著紫蘇葉、和牛、海膽,再一口放進嘴裏,是幸福的味道。

中間來一份番茄冰菜沙律稍作緩衝。

夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋。
又是一道個人十分喜愛的course。
夏多布里昂肉質比起其他和牛部位更來得軟嫩,幾乎不用咀嚼般的嫩滑。

而和牛西冷配搭柚子醋也是滿分的組合。
柚子醋可以減低和牛的油膩感,但又不會蓋過和牛的味道。

吸物 - 清新的豆腐湯。
湯帶有微微的檸檬清香,豆腐嫩滑。

而今特選壽喜燒配松露。

和牛壽喜燒!師傅還要即席刨上新鮮松露片。
輕輕燒過的和牛沾上生雞蛋汁、壽喜燒醬汁和松露,味道多層次又豐富。

來到尾聲的和牛茶漬飯、和牛湯麵也毫不馬虎。

最後的甜品,簡簡單單但很幼滑的紅豆牛乳布丁,為這餐飯畫上了完美的句號。

吃燒肉期間我們點了杯兩杯cocktail搭配和牛。
 Mojito和Lychee Martini都是不錯的清新之選。尤其是後者加入了sake,酒香突出。
  • 而今
「燒肉而今」和牛燒肉晚市用餐體驗整晚高潮迭起,因採用日本直送薩摩和牛,每頭和牛都附帶証書亦會對採購和牛進行「全頭試食」,真正感受到日本和牛不同部位細膩油脂香氣同肉質美味!晚市套餐謹記最少前一天預訂,因座位有限專人全程serve,即燒即食!稱得上高級A5和牛燒肉嘅omakase 品嚐10道菜式!煙燻和牛配魚子醬上菜用玻璃罩煙燻住和牛薄片,即席加上咸鮮味十足魚子醬,配上柚子醋啫喱醬汁感覺清新~A5和牛他他配和牛壽司將牛油多士烤脆,再將和牛他他同日本雞蛋拌勻放多士上,口感順滑清爽~分別蒜及松露口味,同樣突顯出牛肉肉味,再配番清酒漬小蕃茄清甜解膩!另食到店家自製KIMCHI, 口感較爽口清新。而今特選鹽燒a5和牛3切集齊薄中厚三種不同口感嘅a5和牛於其中,清楚感受薄牛的軟稔、牛舌嘅Q彈同西冷和牛雪花牛脂嘅厲害而今特選醬燒a5和牛1切配海膽和牛熱狗除左甘甜海膽配上軟稔醬燒和牛,米飯底部仲有一片非常清香嘅紫蘇菜,卷埋一併食非常融洽,而且擁有甘豐富口感同樣很易咬開!夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋屬於菲力中央最鮮嫩部分,全頭牛只有10%,牛味濃郁而口感軟稔和牛西冷嘅油花真不可忽視,油香四溢配柚子醋解

煙燻和牛配魚子醬

A5和牛他他配和牛壽司

另食到店家自製KIMCHI, 口感較爽口清新。

而今特選鹽燒a5和牛3切

而今特選醬燒a5和牛1切配海膽和牛熱狗

夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋

和牛西冷嘅油花真不可忽視,油香四溢配柚子醋解膩一流!

沙律:
蕃茄冰菜沙律配鰹魚汁

吸物
即豆腐清湯,用上昆布、洋蔥湯底加上水菜菇
而今特選a5和牛壽喜燒配松露

現刨黑松露片夠貴氣,日本雞蛋蛋味濃郁配sukiyaki 無違和感之餘,味道層次更多。

和牛茶漬飯
食落帶有陣煙燻茶香氣,幾特別,當然唔少得有和牛

和牛湯面質地幼身,保持爽滑,還有幾片和牛,調味微甜

甜品

滑溜奶香布甸作完美句號,份量真不少
2021-03-25
  • 而今特選醬燒a5和牛1切配海膽和牛熱狗
  • 夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋
成個dinner set就好似omakase咁,包括前菜、壽司、煮物、湯物、甘味。-煙燻和牛粒配魚籽醬睇住女將打開盒魚籽醬,已經心心眼。食落魚籽醬的鮮味為濃郁既和牛再度提鮮,呢個和牛旅程正式開始!-A5和牛他他配和牛壽司食落真係好似拖羅壽司,油脂充斥整個口腔。-而今特選鹽燒A5 和牛3切-而今特選醬燒A5 和牛1切配海膽和牛熱狗極度想Encore的一道菜!! 和牛非常Juicy即燒即食,配以好鮮甜嘅海膽、和牛同壽司飯,係一個好新穎嘅食法。用紫菜將以上材料包住就好似熱狗甘,咬一啖,冷熱相融,異常甘夾。-沙律冰蕃茄配白醋冰菜,唔知點解咁好食,好特別,一啲都唔酸,好清新好鮮甜。-夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋唔好以為成餐燒肉就好重口味,呢個和牛西冷配柚子醋俾咗一個好fresh嘅感覺你,柚子醋中和哂所有油膩感,而且好鬼醒胃㗎。-吸物係一個好refreshing 既湯。-而今特選A5 和牛壽喜燒配松露呢個和牛壽喜燒係用小稀少部位,油脂分布平均,未燒已經賞心悅目。燒完後放在蛋及珍珠米飯上,配搭壽喜燒醬汁,再以即磨黑松露鋪在面層,齒頰留香,味道層次豐富。-A5和牛湯麵食個湯麵都矜貴過人,又係A5和
-煙燻和牛粒配魚籽醬
-A5和牛他他配和牛壽司
食落真係好似拖羅壽司,油脂充斥整個口腔。
-而今特選鹽燒A5 和牛3切
-而今特選醬燒A5 和牛1切配海膽和牛熱狗
-沙律
-夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋
-吸物
係一個好refreshing 既湯。
-而今特選A5 和牛壽喜燒配松露
-A5和牛湯麵
食個湯麵都矜貴過人,又係A5和牛,湯底肉味濃郁鮮甜。
-而今甜品
甜品是布丁,以布丁🍮作為今餐的總結,是一大滿足!

而今整個Dinner set非常豐富,不論環境定還是食物味道方面,都令人回味無窮。
為了滿足現代人對燒肉文化的喜愛🥓「焼肉而今」 駐足K11 Musea將講求極端精緻的懷石料理 融入重口味燒肉當中仲有專人女將細心體貼嘅服務 幸福感up up up🥰每一道和牛菜式都令人回味無窮.嚴選鹿兒島極上A5薩摩和牛空運直送到港 每隻牛都有哂出世紙 非常矜貴當地牧場以昂貴的烤大豆餵飼 半自然方式放牧難怪每塊和牛都呈現美輪美奐的霜降雪花分佈均勻❄️ 入口油脂甘甜不覺油膩 反之清爽肉質嫩滑得黎有咬口 肉味香濃50雪花:50赤肉 黃金比例叫人醉倒.𓊴《煙燻和牛粒配魚籽醬》一上菜已經給賣相吸引一打開玻璃罩後 煙霧散開一塊塊黑毛和牛薄切呈現眼前和牛薄片經過煙燻慢煮兩小時煙燻香味濃郁 和牛入口仍然很嫩配上蘿蔔絲同魚籽醬 味道恰到好處.𓊴《A5和牛他他 配和牛壽司》先以烤爐將多士烤熱 然後再混上和牛他他以蛋醬用作配料助食 即時令油膩感降低好fresh好滑溜兩件和牛壽司的肉質都好嫩滑配以不同醬料(一件配黑松露、一件配辣醬)令和牛味更加出眾.𓊴《而今特選鹽燒A5 和牛3切》薄燒和牛入口很滑 灑上鹽同昆布 味道帶點咸第二塊是和牛舌 較為厚身女將燒完肉會細心切開🔪每塊大小均勻刀 工絕不馬虎牛舌非常爽口 還

為了滿足現代人對燒肉文化的喜愛🥓

𓊴《A5和牛他他 配和牛壽司
先以烤爐將多士烤熱 然後再混上和牛他他
以蛋醬用作配料助食 即時令油膩感降低好fresh好滑溜
兩件和牛壽司的肉質都好嫩滑
配以不同醬料(一件配黑松露、一件配辣醬)令和牛味更加出眾

𓊴《而今特選鹽燒A5 和牛3切》

血紅色嘅夏多布里昂一上碟就好sharp
不但size大大塊又啖啖肉 好嫩好Juicy
和牛西冷牛肉味濃郁 沾上柚子醋町新清新又解膩
𓊴《吸物》
碗湯好清甜,湯內的豆腐亦好滑

𓊴《而今特選A5 和牛壽喜燒配松露》

和牛湯麵湯底清甜
麵條軟硬道適中 係我中意既口感

𓊴《而今甜品🍮》
simple is beautiful
雖然係最尾一道菜式,但一點都唔遜色
好純好濃密嘅一個燉奶,配日本紅豆醬同栗子好夾啊😚簡簡單單就係一個完美嘅點綴
提醒我哋「而今」珍惜當下的動要性🌟
「燒肉而今」是富小路やま岸旗下融合懷石料理及現代燒肉文化的餐廳。餐廳全部選用「日山畜產」和牛供應商,和牛質素實在有保證。當天品嘗的而今A5和牛燒肉套餐,,由前菜煙燻和牛粒配魚子醬,到燒肉及壽喜燒,正是用上最高級的A5和牛。而我最喜歡的就是他們的A5和牛配海膽和牛熱狗,充滿油脂香氣的和牛配搭清甜的日本海膽,超級正。作為油膩的燒肉的終結,最後品嘗了富小路品牌Signature 的A5和牛茶漬飯,和牛配搭起了茶的清香,亦減少了多道主菜燒肉的油膩感。新式的高級燒肉餐廳中,這間是最近令我還能念念不忘。
2021-03-22
用餐優惠
試食活動
  • A5和牛海膽熱狗
2021-03-22 824 瀏覽
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻超高質超滿足嘅A5和牛宴😍全部都係鹿兒島蕯摩和牛,個set會食到好多唔同嘅部位,除左有大家成日都聽嘅牛舌,西冷,每日都有特選嘅稀有部位!另外餐廳都好有心機,會有唔同嘅配搭/醬汁,好似昆布鹽,柚子醋;最吸睛當然係”醬燒和牛配海膽熱狗”同”和牛壽喜燒配松露”🤩但其實件件都好高質,包括前菜同湯麵都係!極力推介👍🏻.🔻🍽 焼肉而今 by 富小路やま岸📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea6樓603號舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforsteak #tummysreadyforbbq #tummysreadyforjapanese

[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🔻
🍽 焼肉而今 by 富小路やま岸
2021-03-21 1012 瀏覽
如果你覺得係香港無咩享受過燒肉,呢度真係享受高級燒肉的不二之選。作為米之蓮一星”富小路やま岸”副線,絕對有番咁上下。餐廳同富小路やま岸一樣,位於K11 Musea,走高檔路線,整個裝修環境一點也不失禮。呢度的主角和牛選用東京百年歷史的和牛供應商”日山畜產”。如果你係Vip又食set dinner,就可以係呢個位置享受燒肉。一邊望住師傅燒肉,一邊欣賞尖沙咀的夜景,香港真係好難搵到咁既配置。Dinner set $1280食 set dinner 前先認識一吓呢度既師傅,眼前一個有氣質既日本女師傅為我燒肉,加上她純熟的手勢,作為男士一定無投訴。煙燻和牛粒配魚籽醬打頭陣先用煙燻效果給你”眼睛食先”。和牛肉是先以低溫慢煮再輕炙表面,最後上枱時由師傅加上魚籽醬畫龍點睛。A5和牛他他配和牛壽司和牛壽司會以松露和蒜片兩種不同味道帶出和牛的香味。而享用和牛壽司的同時師傅會製作和牛他他。和牛他他口感滑溜,配以即烤香脆的多士,滋味滿滿。而今特選鹽燒A5和牛3切和牛只以鹽稍作調味,最能享受到和的原汁原味的。三款和牛都有不同口感體驗,有爽口的,也有油脂豐腴的。而今特選醬燒A5和牛1切配海膽和牛熱狗雖然叫做熱狗

作為米之蓮一星”富小路やま岸”副線,絕對有番咁上下。

呢度的主角和牛選用東京百年歷史的和牛供應商”日山畜產”。

Dinner set $1280
煙燻和牛粒配魚籽醬
打頭陣先用煙燻效果給你”眼睛食先”。
而今特選醬燒A5和牛1切配海膽和牛熱狗
雖然叫做熱狗,其實是演變自富小路やま岸的招牌海膽手卷,以即燒和牛配海膽用紫菜包住食,加上紫蘇葉令整個味道更豐富。
沙律
冰菜伴新鮮番茄,味道酸酸甜甜,作為燒肉間的過渡夠晒合適。
夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋
夏多布里昂是菲力最嫩的部分,如果你識食相信都唔駛我多介紹,一句講晒物以罕為貴。
和牛西冷肉質豐厚,口感豐富,配上蘿蔔蓉及柚子醋醒胃又唔膩。
吸物
鮮甜的湯配上嫩滑無比的豆腐,估唔到連湯都唔馬虎。
而今特選A5和牛壽喜燒配松露
望住A5和牛壽喜燒再即場炮製松露,絕對係賞心悅目,壽喜燒加上松露的香味,帶來味覺的享受。
而今甜品
如果食晒上面咁多款和牛你都未飽,仲有和牛茶漬飯同而今甜品,絕對會滿足地飽住走。

而食完呢餐我個感覺係 : 夫復何求
2021-03-18
2021-03-20 741 瀏覽
#富小路やま岸 係米芝蓮一星嘅京都懷石料理餐廳近日仲開咗 #燒肉而今 呢條副線~而今選用東京擁有百年以上歷史嘅和牛供應商#日山畜產為大家帶來鹿兒島的蕯摩和牛懷石概念+燒肉..非常正呢Dinner set $1280煙燻和牛粒配魚籽醬賣相已好吸引,打過煙霧散開~ 黑毛和牛薄切,煙燻慢煮兩小時,入口好嫩,配上蘿蔔絲同魚籽醬,仲食到煙燻嘅香味A5和牛他他配和牛壽司先用烤爐燒熱多士,然後混上和牛他他,和牛他他配上蛋醬好fresh,而且好滑溜,多士令油膩感降低兩件和牛壽司一件配辣醬,另一件配黑松露,和牛又係好嫩非常美味~最後再食返粒清酒蕃茄清清味蕾而今特選鹽燒A5和牛3切薄燒牛肉入口好滑,灑上鹽昆布味道帶咸和另一塊和牛舌較厚身,燒完師傅會好細心勁開細細件,牛舌好爽口,配上檸檬汁更好吃最後係A5牛肩,入口油脂滿溢,好似喺口入面溶咁,好回味自家製泡菜,爽脆而味道都幾辣,特意配埋燒肉一齊食而今特選醬燒A5和牛1切配海膽和牛熱狗好Juicy嘅和牛即燒即食,海膽和牛熱狗有好鮮甜嘅海膽、和牛同壽司飯,好新穎嘅食法,紫菜包住就好似熱狗咁,咬入口冷熱相融,估唔到咁夾。沙律蕃茄沙律,配冰菜+啫喱,酸酸地幾清新夏多
#富小路やま岸 係米芝蓮一星嘅京都懷石料理餐廳
近日仲開咗 #燒肉而今 呢條副線~
而今選用東京擁有百年以上歷史嘅和牛供應商#日山畜產
為大家帶來鹿兒島的蕯摩和牛
懷石概念+燒肉..非常正呢
Dinner set $1280
煙燻和牛粒配魚籽醬
最後再食返粒清酒蕃茄清清味蕾
而今特選鹽燒A5和牛3切
薄燒牛肉入口好滑,灑上鹽昆布味道帶咸和
最後係A5牛肩,入口油脂滿溢,好似喺口入面溶咁,好回味
自家製泡菜,爽脆而味道都幾辣,特意配埋燒肉一齊食
而今特選醬燒A5和牛1切配海膽和牛熱狗
沙律
蕃茄沙律,配冰菜+啫喱,酸酸地幾清新
夏多布里昂1切及和牛西冷配柚子醋
血紅色嘅夏多布里昂好sharp,大大塊啖啖肉,嫩嫩都好Juicy
和牛西冷好有牛肉味,沾上柚子醋解膩又清新
吸物
湯好清甜,湯內的豆腐亦好滑
而今特選A5和牛壽喜燒配松露
脂肪比例完美的牛肉,燒完後放在蛋及飯上,配搭壽喜燒醬汁,再即磨黑松露,好惹味
A5和牛湯麵
最後食返個麵,湯底清清地,麵條軟綿,好滿足
最後食埋布丁~
成個dinner set都好豐富,好飽肚,皇帝式的享受。