2022-09-19 122 瀏覽
呢排好鍾意食日式居酒屋 嘢食種類好多 又可以坐得耐慢慢食 叫杯野飲先 檸樂Highball(有whisky) 青蘋果颱風乳酸 打卡able青蘋果成串上 好fresh咁蟹子蟹肉薯仔沙律 滿滿的蟹子 仲有佢底嘅沙律一食就食好新鮮 好爽脆 岩手縣生蠔 好Fresh 好肥美溫泉蛋天婦羅 原來真係成隻溫泉蛋拎去炸 打開入面仲有少少流心㗎吞拿魚盛合 有拖羅赤身有壽司有tartar 一次過滿足晒咁多個願望 個tartar撈埋蛋汁嚟食好正呀嚟得呢度一定要食佢嘅燒 店員會喺你面前幫你燒 我地叫左一個松葉蟹膏帆立貝同埋燒海膽帆立貝燒 望住佢一路燒真係流晒口水 好香 食落去個汁亦都調教得好好味最尾嚟多個北海道海鮮炒飯 有d魷魚蝦嚟炒 飯亦好乾身好香平日夜晚都全場滿座 下次嚟食記得早啲啊
呢排好鍾意食日式居酒屋 嘢食種類好多 又可以坐得耐慢慢食

岩手縣生蠔 好Fresh 好肥美

最尾嚟多個北海道海鮮炒飯 有d魷魚蝦嚟炒 飯亦好乾身好香

平日夜晚都全場滿座 下次嚟食記得早啲啊
2022-09-19 1865 瀏覽
Bookmark 咗呢間餐廳好耐 , 之前因為疫情取消晚市堂食冇機會嚟食 😫  第 2 次就係朋友中咗 COVID 😩 今次第 3 次嘗試拜訪 , 終於成功了 !! 非常期待 !! 🤗蟹籽蟹肉薯仔沙律 份量十足 , 蟹籽滿滿 , 沙律菜非常新鮮 ! 👍岩手縣生蠔好大隻又肥美 😋😋 新鮮的點會唔好食 !!松葉蟹膏帆立貝燒 /  海膽帆立貝燒店員會幫你燒 , 只要坐喺度等食就可以啦 😜 ! 大隻 , 多肉 , 配埋海膽同埋蟹味噌 , 比平時嘅鹽燒味道更加有層次同新鮮感 , 推介大家試下 ! 👍吞拿魚盛合 賣相一流 , 望落去十分豐富 😲 有 2 款吞拿魚刺身 , 一款係超級厚切 , 另外一款吞拿魚肉的鮮紅色加油花 , 望落外表好似和牛呀 !! 呢款超好食 😋😋😋 將中間嘅生雞蛋同埋醬油撈落去隔離嘅杯裝吞拿魚粒 , 做成吞拿魚他他 , 又係另一番風味 ! 盛盒再配上 3 件吞拿魚壽司 , 一件係火灸吞拿魚 , 另外仲有吞拿魚蓉, 三文魚子同海膽的壽司 , 呢個珍貴食材嘅配搭又點會失手呢 😍😍😍 呢度嘅刺身新鮮冇雪味 , 質素有驚喜 , 大家都可以放心嗌呢度嘅刺身 !溫泉蛋天婦羅有青椒 , 冬
蟹籽蟹肉薯仔沙律
份量十足 , 蟹籽滿滿 , 沙律菜非常新鮮 ! 👍
岩手縣生蠔
好大隻又肥美 😋😋 新鮮的點會唔好食 !!
松葉蟹膏帆立貝燒 /  海膽帆立貝燒
吞拿魚盛合
溫泉蛋天婦羅
有青椒 , 冬菇同埋 2 大隻溫泉蛋天婦羅 , 第一次食 , 隻蛋好大隻 , 幾特別 !
北海道海鮮炒飯
同樣份量十足 , 面頭蟹籽一 d 都唔孤寒 , 用珍珠米去炒 ,粒粒分明又煙韌  ,最緊要係佢好抵食 ! 😎😎
檸檬可樂威士忌
易入口 , 檸檬已經篤爛咗 , 好細心
我朋友就揀咗喺黑板餐牌上嘅青蘋果颱風乳酸 , 味道清新 , 最特別係嗰一串直立的青蘋果 , 打卡一流 ! 😆😆
整體嚟講 , 食店裝修極具日本風味 , 食物種類豐富 , 真係樣樣都想試 😉😉 嚟呢度同朋友傾偈飲酒 , 品嚐美食係一個非常好嘅地方 ! 另外想講呢度平日 7:30 pm 左右已經係坐滿曬 , 所以大家有興趣嘅話一定要預約 !! 🙃🙃
  • 海膽帆立貝燒
呢間居酒屋好岩朋友之間食下野傾下計,食物高汁,燒酎特別刺身5盛 $280刺身5盛包括三文魚、赤身、海膽、油甘魚同帶子,刺身新鮮肥美,係厚切,而且份量十足,$280又好抵叫鮑魚殼燒 $68鮑魚黎到仲識旭,非常生猛,店員亦燒得好好,唔會老,調味恰當,帶到鮑魚既鮮味!蟹味噌甲羅燒 $68甲羅燒係日式居酒屋必叫,蟹膏、蟹子、醃春蛋加埋一齊,好難唔好食,店員話配埋青瓜食又冇咁濟,服務非常周到麻醬蕃茄豆腐沙津 $58蕃茄豆腐沙津清新開胃!原味High Ball $58High Ball比較重酒味,可能岩男士飲白桃燒酌 $58白桃燒酌較甜易入口,女士肯定喜歡

呢間居酒屋好岩朋友之間食下野傾下計,食物高汁,燒酎特別

刺身5盛 $280

鮑魚殼燒 $68

蟹味噌甲羅燒 $68

麻醬蕃茄豆腐沙津 $58
蕃茄豆腐沙津清新開胃!

原味High Ball $58
High Ball比較重酒味,可能岩男士飲
白桃燒酌 $58
白桃燒酌較甜易入口,女士肯定喜歡

2022-09-12
  • 鮑魚殼燒
  • 甲羅燒
  • 刺身5盛
2022-09-08 179 瀏覽
今日行過棉登徑,貪心啲食得豪啲浜燒海產,鼓勵一下自己💪💪💪清酒煮白蛤鍋 $108~簡簡單單Sake煮白蛤,鮮甜無比,吃得爽歪歪!三文魚牛油果酢漬 $80~以三文魚、牛油果、蕃茄仔、沙律菜、加上油醋酸酸哋,好清新的開胃菜。溫泉蛋天婦羅 $70~天婦羅冬菇及秋葵,流心溫泉蛋,炸至金黃酥脆的口感,超棒!本鮪(吞拿魚)盛合$258~日本人心目中的神級美食,最高級的藍鰭吞拿魚,油脂豐富,肉質肥美香滑。焱丸號壽司 $158~海膽,蟹肉、吞拿魚蓉、薯仔沙律、蛋絲,組合的軍艦壽司🍣、正👍👍蟹味噌甲羅燒$68、黑松露蟹肉甲羅燒$68~黑松露蟹肉及原味蟹味噌甲羅燒,松葉蟹膏釀滿蟹蓋,蟹膏上面加咗蟹肉!滿滿的蟹膏,在烤爐上香氣不斷翻滾 ...之後拌上鵪鶉蛋,好滋味。雪場蟹磯燒$168~店員即場為客戶在爐邊燒海產,不用客人操心,新鮮雪場蟹腳,肉質飽滿,啖啖肉,鮮味冇比。蘋果燒酎$58、生姜燒酎$48~無得輸 ... 喝不了也不用擔心,充滿甜味和濃郁的香氣。焱丸水產尖沙咀棉登徑23號華楓大廈地下5&6號舖+852 26548200
今日行過棉登徑,貪心啲食得豪啲浜燒海產,鼓勵一下自己💪💪💪
清酒煮白蛤鍋 $108~
簡簡單單Sake煮白蛤,鮮甜無比,吃得爽歪歪!
三文魚牛油果酢漬 $80~
溫泉蛋天婦羅 $70~
天婦羅冬菇及秋葵,流心溫泉蛋,炸至金黃酥脆的口感,超棒!
本鮪(吞拿魚)盛合$258~
焱丸號壽司 $158~
蟹味噌甲羅燒$68、黑松露蟹肉甲羅燒$68~
黑松露蟹肉及原味蟹味噌甲羅燒,
雪場蟹磯燒$168~
蘋果燒酎$58、生姜燒酎$48~
無得輸 ... 喝不了也不用擔心,充滿甜味和濃郁的香氣。
焱丸水產
  • 甲羅燒
  • 黑松露蟹肉甲羅燒
  • 焱丸號壽司
2022-09-08 167 瀏覽
今晚同朋友去咗尖沙咀行街食飯🥳幫襯過幾次焱丸 覺得佢哋海鮮好新鮮🦞所以就帶埋朋友一齊食🥢麻醬蕃茄豆腐沙律$58.00食晚飯唔想咁heavy 所以嗌左個沙律🥗雖然麻醬都唔係咁健康 不過真係令成個 salad 好食好多😋岩手縣生蠔$136.00生蠔好好食 完全唔腥🦪口感較爽口 🙌🏻啱晒唔係咁鍾意食creamy生蠔既朋友黑松露蟹肉甲羅燒$68.00黑松露同蟹嘅比例啱啱好👍🏻黑松露味道雖然特出 但唔會蓋過蟹膏味🦀鮑魚殼燒$136.00鮑魚會有店員幫手燒🔥 唔使驚自己燒到燶咗或未熟🤣鮑魚肉質鮮美 仲有少少海水味-冰菠蘿梳打$68.00
今晚同朋友去咗尖沙咀行街食飯🥳

鮑魚肉質鮮美 仲有少少海水味

冰菠蘿梳打$68.00
2086 瀏覽
2022-09-07 128 瀏覽
這家位於尖沙嘴的日式水產一直很受歡迎,今天有機會就立刻來跟朋友品嚐一下吧。首先我們點了一份黑松露蟹肉甲羅燒和一份蟹味噌甲羅燒,蟹膏的味道相當濃郁,而且加了黑松露的那一個有黑松露的香氣更加豐富另外燒物方面也點了一個烏賊磯燒,首先口感方面會有一點咬口,而且燒完之後有一點焦香味道很吸引我們也點了一份轟炸雞,名字方面也很特別,而且炸雞都是剛剛炸完外脆內軟,配上蛋黃醬汁就一流最後還有一份三文魚中卷,三文魚很厚切,非常惹味

最後還有一份三文魚中卷,三文魚很厚切,非常惹味

【焱丸水產】日式居酒屋🏮🇯🇵左口魚刺身 💰$158味道略清淡 而且有少少韌 呢個普普通通~三文魚中卷 💰$88味道不過不失 發揮正常 壽司飯無調味過 靠三文魚帶反岀個味蟹籽蟹肉薯仔沙律 💰$78想講呢個沙律真係勁好食😆😆 佢地蟹籽落得好重手 啖啖都可以食到蟹籽爆漿既感覺 而且入面加咗蕃茄 生洋蔥🧅 令到個味更加突岀😋岩手縣生蠔 🦪 💰$136@2大大隻既生蠔 食落幾新鮮同幾有口感而且有小小海水既鹹味 鍾意食蠔既一定會鍾意! 三文魚籽帆立殼燒 & 醬油木魚帆立殼燒 💰$155兩款都食到帆立貝既鮮味 前者好香牛油味 配搭埋三文魚籽同金針菇 口感同味道都豐富少少; 後者配搭左蕃茄 同木魚 味道就比較淡同清雅啲🥸蟹味噌甲羅燒&黑松露蟹肉甲羅燒 💰$68@1一上枱就見到兩隻蟹殼各有一隻鵪鶉蛋 都幾得意 😂😂 佢地會撈埋所有餡料一劑燒 一食落口係好濃郁嘅蟹膏味 直頭想問佢有冇烏冬拎黎餸🤣😂中間亦夾雜住魚籽同蟹肉 鍾意食蟹膏嘅朋友要試下啦🤓🤓轟炸雞 💰$58以份量黎講 呢個轟炸雞既cp值幾唔錯!第一啖咬落去個味有小小似食緊麥樂雞😂 但口感就完全唔同😚 雞肉係juicy而且食落啖啖肉 唔鞋口無冰鮮味
【焱丸水產】日式居酒屋🏮🇯🇵

左口魚刺身 💰$158

味道略清淡 而且有少少韌 呢個普普通通~

三文魚中卷 💰$88

味道不過不失 發揮正常 壽司飯無調味過 靠三文魚帶反岀個味

蟹籽蟹肉薯仔沙律 💰$78

岩手縣生蠔 🦪 💰$136@2

大大隻既生蠔 食落幾新鮮同幾有口感
而且有小小海水既鹹味 鍾意食蠔既一定會鍾意!

三文魚籽帆立殼燒 & 醬油木魚帆立殼燒 💰$155

蟹味噌甲羅燒&黑松露蟹肉甲羅燒 💰$68@1

一上枱就見到兩隻蟹殼各有一隻鵪鶉蛋 都幾得意 😂😂

炸雞 💰$58

以份量黎講 呢個轟炸雞既cp值幾唔錯!
第一啖咬落去個味有小小似食緊麥樂雞😂 但口感就完全唔同😚 雞肉係juicy而且食落啖啖肉 唔鞋口無冰鮮味 外皮就炸得香脆 配搭沙律醬 邪惡得黎又好好食😈😈

烏賊磯燒 💰$75

尼道就比較遜色咗啲🤏🏻 烏賊食落係頗爽口 不過味道真係偏淡 完全係靠個汁幫佢吊岀小小味😿 而且凍左之後味道再略削減幾分

冰菠蘿燒酎 💰$68

佢係一整條菠蘿連飲品上 都幾特別🤪🤪 酒味淡淡地 夏天一路食冰菠蘿一路飲燒酌係一流😚😚

青蘋果颱風乳酸 💰$68
味道相對菠蘿燒酌甜啲 但飲落都幾清爽😂
食野食到滯滯地 飲下佢都幾舒服 旁邊切咗幾片嘅青蘋果 配埋梳打底 味道都幾fresh😚😚😚
2022-09-05 1358 瀏覽
今晚想食日本菜,約好朋友一齊過嚟棉登徑~一向多日本餐廳🍴「焱丸水產」小店可謂麻雀雖小五臟俱全,平日晚上都經常滿座,記得一定要book位,否則冇得食😁😁店員非常親切有禮,食物上桌快又會貼心提醒趁熱食。清酒煮白蛤鍋HK 108今季新推出,白蛤用清酒煮過後香氣撲鼻,而且鮮嫩無比,實在叫人回味無窮。三文魚牛油果酢漬$80以三文魚配合牛油果加入油醋一同享用,清新又開胃。溫泉蛋天婦羅$70酥脆輕盈的麵衣包住流心温泉蛋、天婦羅冬菇及秋葵,好滿足😋本鮪(吞拿魚)盛合$258最高級的本鮪(藍鰭吞拿魚)盛合,包括大拖羅、中拖羅、赤身等部位,以刺身、火炙、壽司及油漬不同食法品嚐,滋味無窮👍👍焱丸號壽司HK158軍艦壽司鋪滿晒海膽、蟹肉、吞拿魚腩、粟米沙律、蛋絲,好滿足😁🦀蟹味噌甲羅燒$68🦀黑松露蟹肉甲羅燒$68如果你是「蟹癡」,就不能錯過蟹味噌甲羅燒,蟹蓋內放了松葉蟹膏及蟹肉。店員會為客人即場燒海產,甲羅燒放鐵絲網上細火燒大約10分鐘,之後將鵪鶉蛋攪勻,就可以趁熱食。雪場蟹磯燒$168BBQ~新鮮雪場蟹腳,明顯肉質飽滿,肉身完整可整條拉出,鮮味更濃厚,正!生姜燒酎$48、蘋果燒酎$58清涼解渴的生姜及蘋果

清酒煮白蛤鍋HK 108

三文魚牛油果酢漬$80
以三文魚配合牛油果加入油醋一同享用,清新又開胃。

溫泉蛋天婦羅$70
酥脆輕盈的麵衣包住流心温泉蛋、天婦羅冬菇及秋葵,好滿足😋

本鮪(吞拿魚)盛合$258

焱丸號壽司HK158

🦀蟹味噌甲羅燒$68🦀黑松露蟹肉甲羅燒$68

雪場蟹磯燒$168

生姜燒酎$48、蘋果燒酎$58
清涼解渴的生姜及蘋果燒酒,超正!
2022-08-29
焱丸水產比到我一個日本嘅感覺,嘢食多好似日本咁高質素!食返啲清新嘅嘢先麻醬蕃茄豆腐沙律裏面有好多豆腐、日本蕃茄同埋生菜,好開胃。鍾意豆腐就叫埋熱辣辣嘅辣味豆腐,入面香滑,出面紅卜卜黃金金,香脆而且香辣。岩手縣生蠔都係好清新,加咗一啲蔥花,酸汁同埋青檸,口感好爽同埋質感creamy。蟹味噌甲羅燒&黑松露蟹肉甲羅燒兩款甲羅燒各有各特色,蟹香咸香十足,仲有籽子有好爽脆嘅感覺!黑松露味道都非常特別!一定要試~鮑魚殼燒超彈牙,大大隻!同埋有店員幫手燒,真係正好多,時間剛剛好,仲有少少鹹香,夠鮮味。特上壽司盛合估唔到又可以有咁多款壽司,加埋超過10款,我最鍾意脂肪十足嘅三文魚腩及拖羅,口感肥美好快溶,溫度剛剛好。另外比較重口味亦有蟹膏蟹肉,三文魚子及海膽,都有紫菜包裹。鮮甜而且味道濃郁!仲有吞拿魚小卷,清新一些。轟炸雞上到嚟嘅時候見到咁多個圓形好靚,金黃香脆,真係要等一等先食,即炸好熱!洋梨燒酎青蘋果颱風乳酸打卡同味道都正,唔會過甜,好開胃。好飲過去日本飲果d特飲添!
焱丸水產比到我一個日本嘅感覺,嘢食多好似日本咁高質素!

食返啲清新嘅嘢先

麻醬蕃茄豆腐沙律裏面有好多豆腐、日本蕃茄同埋生菜,好開胃。

蟹味噌甲羅燒&黑松露蟹肉甲羅燒

洋梨燒酎

青蘋果颱風乳酸

而家旅行飛唔到日本!要旅行團先得!唔緊要啦,喺香港食日本菜頂住先。焱丸水產都真係幾多客人,次次都要訂枱先搞得掂㗎 !入面都好適合影相,扮去咗旅行。蟹味噌甲羅燒+黑松露蟹肉甲羅燒非常打卡,而且真係鹹香十足,蟹味嗰隻就清新嘅鹹香,黑松露嗰隻香味更加突出!配搭特別。鮑魚殼燒超新鮮,本身仲識郁,時間安排得好好,啱啱熟而且好有彈性,鮮味十足。麻醬蕃茄豆腐沙律一定要加麻醬,豆腐勁香滑,蕃茄都好清甜,沙律以爽甜嘅菜為主,成件事好match。辣味(妹)豆腐鍾意豆腐嘅我哋揀多款豆腐,呢個外皮金黃香脆,仲有好香辣,但係裏面依然保持水份及滑嫩的質感!特上壽司盛合有超多款式,例如三文魚腩,拖羅等等,相當肥美,鮮味十足,值得推介!仲有蟹肉、蟹膏、三文魚子、海膽、甜蝦、帶子等等,味道鮮甜。也有鐵火卷(吞拿魚卷)。岩手縣生蠔質感creamy,口感爽口加上小青檸,好refresh。轟炸雞上到嚟嘅時候熱辣辣,要等一等先食,外皮金黃香脆,裏面嘅雞肉保持水份同埋質感都好滑呢!飲品方面就揀咗洋梨燒酎青蘋果颱風乳酸洋梨燒酎味道清甜,小清新;青蘋果乳酸有咁多片青蘋果全部疊高晒,打卡一流!
而家旅行飛唔到日本!要旅行團先得!

唔緊要啦,喺香港食日本菜頂住先。

蟹味噌甲羅燒+黑松露蟹肉甲羅燒

飲品方面就揀咗

洋梨燒酎

青蘋果颱風乳酸

2022-08-30 139 瀏覽
• 左口魚刺身 刺身晶瑩剔透,整整齊齊咁賣相唔錯!入口就略為韌左少少 味道偏清淡🙈• 三文魚中卷 味道不過不失,正常發揮,壽司飯醋味較淡🤔• 蟹子蟹肉薯仔沙律 呢道聽落平平無奇嘅反而有驚喜,雖然蟹肉既份量唔多,但食完都幾清新,可能因為有生洋蔥同朋友share食會不停想繼續食😆• 岩手縣生蠔 生蠔size都唔細,幾新鮮冇咩腥味🙆🏻‍♀️• 三文魚籽帆立殼燒 & 醬油木魚帆立殼燒 兩款都食到帆立貝既鮮味,前者牛油味比較出,同埋有三文魚籽同金針菇,口感上會豐富少少,而後者木魚味好突出,配搭左蕃茄,都幾好食,不過兩者嚟講會較推介前者😳• 蟹味噌甲羅燒&黑松露蟹肉甲羅燒 一上枱見到有各有一隻鵪鶉蛋,撈埋一齊燒都幾得意,入口係好濃郁嘅蟹膏味,中間夾雜咗啲魚籽同蟹肉,鍾意食蟹膏嘅朋友應該會幾鍾意,同埋係店員過來幫手燒,唔洗驚自己燒得唔好🤣• 轟炸雞呢個價錢呢個份量嚟講cp值唔錯,第一啖咬落去有少少似食緊麥樂雞,之後再食就似返炸雞味,入面既肉幾juicy,外面既脆皮介乎中間位,唔算好脆又唔會話唔脆,配搭沙律醬青瓜生菜同一塊檸檬,中和返油膩感✨• 烏賊磯燒魷魚口感的確頗爽口,不過調味偏淡,可能平時食得比較
• 左口魚刺身

• 三文魚中卷
味道不過不失,正常發揮,壽司飯醋味較淡🤔

• 蟹子蟹肉薯仔沙律

• 岩手縣生蠔
生蠔size都唔細,幾新鮮冇咩腥味🙆🏻‍♀️

• 三文魚籽帆立殼燒 & 醬油木魚帆立殼燒

• 蟹味噌甲羅燒&黑松露蟹肉甲羅燒

• 轟炸雞

• 烏賊磯燒
魷魚口感的確頗爽口,不過調味偏淡,可能平時食得比較重口味,同埋緊記要趁熱食😉

• 冰菠蘿燒酎
一整條菠蘿連飲品上勁打卡able!不過菠蘿雪得幾凍下小心牙齒敏感😂而酒味就淡淡地咁,夏天飲一流😚

• 青蘋果颱風乳酸
味道偏甜,又係好清爽嘅梳打飲品,食嘢食到滯滯地飲下佢都幾舒服,旁邊切咗幾片嘅青蘋果,就係乳酸味唔係特別明顯🤔
2022-08-29 118 瀏覽
呢晚終於同朋友難得地聚餐, 巧合地懷念東京之旅的海鮮磯燒餐廳, 於是我地不約而同話預約呢間<焱丸> 去體驗及懷勉返東京之旅. 餐廳最好要預先預約, 因為十分爆場. 位置在尖沙咀十分方便, 而裝潢有9成似足日本風味及氣氛, 讓客好好享受幾小時的日本之旅用餐. 魚類海鮮類都係日本直送, 食物種類都頗多, 除了必點的浜燒外, 仲有不同前菜, 刺身壽司選擇, 很大眾化. 先來前菜:麻醬蕃茄豆腐沙律 $58 前菜清新之選, 滑口豆腐配埋爽甜蕃茄, 及新鮮沙律菜, 配搭夠日式, 夏天食開胃. 辣味豆腐 $38 用來佐酒的小食, 外脆內軟, 豆腐滑溜, 炸漿加了辣味粉, 辣度都比較強. 嚐辣的人會喜愛. 蟹肉玉子燒 $58 有滿滿鮮蟹肉, 散發出甜味, 玉子嫩滑彈牙, 蛋味香濃, 兩者配搭天衣無縫. 另外主食點左: 特上壽司盛合 $338 包括鰻魚, 大白蝦好彈牙鮮甜, 帆立貝, 三文魚, 油甘魚, 拖羅, 蟹膏, 蟹肉軍艦非常爆滿好滿足, 海膽壽司等. 最喜愛拖羅油香豐富, 入口即溶. 海膽壽司稍稍欠鮮味. 大致壽司都屬中上, 可試到唔同款式. 鮑魚殼燒 $136

餐廳最好要預先預約, 因為十分爆場.

先來前菜:
麻醬蕃茄豆腐沙律 $58

辣味豆腐 $38

蟹肉玉子燒 $58

另外主食點左:
特上壽司盛合 $338

鮑魚殼燒 $136
新鮮生猛活鮑魚是一大賣點, 寧舍鮮味, 肉質爽口彈牙, 好細心的是店員會將鮑魚剪好再燒, 入口一少件, 更入味及易咀嚼. 這款是必點的海鮮類燒.

味赠甲羅燒 $68
到燒烤方面, 店員會負責埋燒的部分, 我地可以坐定定欣賞及邊傾邊等美食, 體驗到在日本的風味, 和朋友分別點了不同的甲羅燒, 呢款味噌甚有地道日本特色, 獨特的味噌咸香風味, 帶出蟹的鮮香, 個人較喜愛 食出本身的滋味.

黑松露蟹肉甲羅燒 $68

呢款比較有crossover的味道, 黑松露本身獨有的香, 加添層次感, 令蟹肉蟹羔多份香濃味, 喜愛濃味的會鐘意呢款.

松葉蟹膏帆立殼燒 $80
蟹味豐盈濃郁, 將帆立貝完全掩蓋, 帆立貝清新爽口, 兩者又夾得幾好, 燒香後膏味更突出.

海赡帆立貝燒 $85
而海膽帆立貝會吃出帆立貝鮮味, 海膽濃而鮮味, 完全可以帶出貝的鮮甜, 食出原有味道. 雙重享受, 真係好正!

白桃梳打 $52
我點左白桃梳打, 是日本出品, 清香的桃味, 唔會過份甜, 好合適女士的飲料.

整體評分不錯, 食物質素高, 有心思, 跟足日本的海鮮浜燒味道, 享受店員幫我們燒的細心及不用自己費心, 好好跟朋友享受一頓足滿日本風味的一餐, 真心覺得性價比高, 會再來品嚐.
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 鮑魚殼燒
優質壽司🍣盛盒,大滿足晚餐。~~~放假一個人到K11買衣服之後,順道就嚟到附近這間日式餐廳吃個一人晚餐。其實店內大部份人都是同朋友一齊來的,但亦冇損我享受一人優質晚餐的快感。~~~一個人吃飯,選擇不是很多,雖然見到很多燒物,但是又怕自己一個吃會吃不完。左揀右揀底下,就選擇了這個特上壽司盛合。~~~裡面分別有拖羅、三文魚、海膽、飛魚子、松葉蟹、松葉蟹膏、鰻魚、北海道帶子、赤海蝦、香蔥吞拿魚等等。~~~整體黎講,佢哋嘅sushi質素的幾有驚喜。拖羅粉嫩粉嫩的,三文魚入口即化。海膽鮮甜份量多、飛魚子鹹鹹鹹鮮的。松葉蟹、松葉蟹膏亦夠濃蟹鮮味。鰻魚肥美、北海道帶子厚身,令人食得極其滿足。~~~焱丸水產 (尖沙咀)尖沙咀棉登徑23號華楓大廈地下5&6號舖
優質壽司🍣盛盒,大滿足晚餐。
~~~
焱丸水產 (尖沙咀)
2022-08-28 99 瀏覽
早兩日行尖沙咀已經好想食甲羅燒,記得好耐之前食過一間覺得幾正,點都要去食多次。左口魚刺身一碟大約有10多片,入口鮮甜,加一D醬汁味道更豐富。岩手縣生蠔個人鍾意食生蠔加一點檸檬汁,而佢地用上青檸,令肥美嘅生蠔入口多一份清爽,更能提昇鮮味。蟹子蟹肉薯仔沙律份量都幾多,底部用上蔬菜,中間用上大量蟹肉薯仔,再用上蟹子作點綴,令口感多一份爽脆。鮑魚殻燒用上新鮮生猛嘅鮑魚,由剝殼至燒熟都會由店員親自處理,所以會燒得剛剛好,口感爽彈,一D都唔韌。終於到我最想食嘅甲羅燒,我地點了蟹味噌甲羅燒和黑松露蟹肉甲羅燒,兩款我都好鍾意食,蟹膏味勁濃,如果覺得黑松露的款式味道太濃,更可加上青瓜絲,增加口感同時減低油膩感。轟炸雞炸得剛剛好,外脆內軟,入口唔算太過油膩,加D沙津醬就更滋味。我地各自點左一杯Suntory啤酒和冰菠蘿梳打,日日30幾度真係要飲杯爽一爽,冰菠蘿梳打裡重有條冰菠蘿,酸酸甜甜,正。

左口魚刺身
一碟大約有10多片,入口鮮甜,加一D醬汁味道更豐富。

岩手縣生蠔

蟹子蟹肉薯仔沙律

鮑魚殻燒

炸雞

焱丸水產 (尖沙咀)尖沙咀棉登徑23號華楓大廈地下5&6號舖.最近返工壓力真係好大,收工就搵朋友去尖沙咀附近啤啤佢。呢間日式嘅居酒屋,裝修非常別緻,行入去有種去咗日本嘅感覺。.#左口魚刺身#岩手縣生蠔#蟹味噌甲羅燒#黑松露蟹肉甲羅燒#鮑魚殼燒#Sapporo.左口魚刺身晶瑩剔透,食落口感爽口,魚肉細膩,幾鮮幾甜。生蠔就肥美大隻,海水同鐵味都重,係屬於比較重味嘅生蠔。.蟹味噌甲羅燒同黑松露蟹肉甲羅燒,味道上大同小異,前者比較鹹香,後者就多少少黑松露味。蟹蓋上滿佈粒粒蟹籽、蟹肉、蔥花、蟹膏,同一粒生鵪鶉蛋。店員會幫忙燒熟,一路燒一路聞到香味慢慢溢出,令人差啲流口水。趁熱入口會食到濃郁極致嘅蟹膏味,正。.燒鮑魚亦一試難忘,鮑魚擺放爐上嘅時候仲不斷扭動,非常新鮮。店員將火候控制得恰到好處,食落剛剛好熟透,柔軟彈牙。
焱丸水產 (尖沙咀)

#左口魚刺身
#岩手縣生蠔