2018-05-25 535 瀏覽
今日在尖沙咀閒遊,居然行行吓行到一條橫巷,見到有好多食店噤啱又到下午茶時間,就在這裏找個地方尋食吓先剛剛見有間食店話試業中,就上去睇吓有乜食先,見佢介紹係冒菜,係四川菜入面其中一款見香港好似冇乜冒菜食店,就入去試吓同四川菜有乜分別入到去環境和裝修都幾清休雅緻,坐得幾舒服牆上擺放左唔同茶餅和茶杯,原來除左作為裝飾外,還作售賣用途。睇返有d乜嘢食先,原來分單人和雙人餐,好似車仔麵一樣,自選湯底、麵食和配料,我就選左8餸、四川火鍋麵和清湯,另外加錢叫左杯桂花蜂蜜。侍應首先送上桂花蜂蜜,還同我講佢哋用左磨碎桂花放入飲品,未入囗已經聞到淡淡桂花香入囗唔太甜只感覺到啖啖清香,非常解渴麵送上,睇賣相好靚侍應溫馨提示要將所有嘢撈勻先好食,首先試啖湯先,本已為清湯一定係好似或味精湯,點知錯了,入囗非常濃非常甜,可能係加左紅棗和杞子,另外加左蒜蓉、蒽粒和芫荽,入口非常清新惹味四川火鍋麵,麵質估唔到入囗彈牙爽囗,整個麵既囗感和味道似x味一品碗麵配料選左:魚皮餃、豬耳絲、魚腐、鴨血、豬潤、肥牛、豆皮和海白菜。豬耳絲:爽脆魚腐:一定要叫索晒湯汁非常好味鴨血:係由四川空運回港,囗感比豬血嫩滑豆皮:似厚身腐竹海白菜
今日在尖沙咀閒遊,居然行行吓行到一條橫巷,見到有好多食店
噤啱又到下午茶時間,就在這裏找個地方尋食吓先

見香港好似冇乜冒菜食店,就入去試吓同四川菜有乜分別
入到去環境和裝修都幾清休雅緻,坐得幾舒服

入囗唔太甜只感覺到啖啖清香,非常解渴

麵送上,睇賣相好靚
侍應溫馨提示要將所有嘢撈勻先好食,首先試啖湯先,本已為清湯一定係好似或味精湯,點知錯了,入囗非常濃非常甜,可能係加左紅棗杞子,另外加左蒜蓉蒽粒芫荽,入口非常清新惹味
四川火鍋,麵質估唔到入囗彈牙爽囗,整個麵既囗感和味道似x味一品碗麵

配料選左:魚皮餃豬耳絲魚腐鴨血豬潤肥牛豆皮海白菜
8餸單人餐

豬耳絲:爽脆

魚腐:一定要叫索晒湯汁非常好味

鴨血:係由四川空運回港,囗感比豬血嫩滑

豆皮:似厚身腐竹
海白菜:入囗彈牙爽脆
海白菜

呢到原來還有火鍋食,我問過侍應除夜晚之外下午都可選火鍋
題外話/補充資料: 題外話,呢間真係一間用心去煮,注重食物味道和質數,因我本來想選雞湯,但侍應話煮雞湯入面有一種藥材未送到香港,佢哋話做唔到最好既味道,所以唔推出住,由呢點就知呢間係一間有質數既食店
2018-05-21
8餸單人餐
海白菜
2018-05-23 594 瀏覽
今日同朋友去尖沙咀行街街,午餐時間過了,想坐底食下濕濕地的粉麵。見到這間新開的冒菜。午餐吃粉麵、晚餐是火鍋,好好的安排!在介紹中,原來陳師傅用22味天然香料以320分鐘煮成湯底,香氣撲鼻、麻辣美味!地點方面:這裡是天星大廈1/F, 都算幾方便!我們在九龍公園那邊走過去、地鐵就L5出口環境好大,入到去有2邊;坐位有sofa及椅子選擇,幾光猛明亮的;我們坐在對正廚房的位置,視覺效果更好這裡可從好選擇的食材中選6-8款餸,另加$4有主食(粉麵或飯),飲品加$7 (特飲加$10)客人更可自由選擇配菜(莞茜、蒜蓉、蔥、芝麻)我們選了6餸餐加主食及特飲(丸類)芝士丸外面彈牙內心有滿滿芝士,又香又濃龍蝦丸朋友話好好食,又大粒又彈牙又香蝦味,比出面食的更美味可口(蔬菜)生菜及油麥菜好新鮮翠綠又健康,配湯好夾豆皮厚厚的質地,好有嚼口,好多塊,幾特別魚腐好大粒,好香好滑又吸收湯汁,好正好味喜歡這個魚腐!海帶片厚身有嚼口又大塊,健康排毒之選鮮淮山同朋友都叫了,好爽口、剛剛好的口感,食到有少少絲(可見是靚淮山)女仕美顏之選(菇菌類)鮮冬菇好幾粒,雖然不是太大粒,但幾厚身下同滑雞髀菇厚切有口感,爽脆好香菇味(主

午餐吃粉麵、晚餐是火鍋,好好的安排!

客人更可自由選擇配菜(莞茜、蒜蓉、蔥、芝麻)
我們選了6餸餐加主食及特飲
6餸米線
6餸火鍋寬粉

(丸類)

芝士丸
芝士丸

外面彈牙內心有滿滿芝士,又香又濃

龍蝦丸

朋友話好好食,又大粒又彈牙又香蝦味,比出面食的更美味可口

(蔬菜)
生菜及油麥菜
好新鮮翠綠又健康,配湯好夾

豆皮
厚厚的質地,好有嚼口,好多塊,幾特別

魚腐

好大粒,好香好滑又吸收湯汁,好正好味
喜歡這個魚腐!

海帶片

厚身有嚼口又大塊,健康排毒之選

(菇菌類)
鮮冬菇
好幾粒,雖然不是太大粒,但幾厚身下同滑
雞髀菇
厚切有口感,爽脆好香菇味

(主食)
火鍋寬粉
好特別好彈口有口感又煙韌,透明寬寬的,好滑滑的
火鍋寬粉

湯底有3種選擇,有:麻辣、清湯及雞湯,可惜今日無雞湯又唔想太辣,所以選了清湯。清湯唔會太咸,味道剛剛好,又香又特出食材鮮甜味;湯中有杞子及紅棗,好保身又明目。湯與粉及餸好夾,一同食更佳

清湯底

飲料
特飲:凍茉莉蜂蜜、熱玫瑰花蜂蜜

我們都選了特飲:凍茉莉花蜂蜜及熱玫瑰花蜂蜜
熱飲令花香更出更濃,玫瑰花好靚又好香,配上甜甜蜂蜜,飲完靚靚!
凍茉莉花蜂蜜是適合夏天的,茉莉花在杯底,攪拌後有淡淡茉莉香及蜂蜜甜甜的
2018-05-23
6餸米線
6餸火鍋寬粉
清湯底
特飲:凍茉莉蜂蜜、熱玫瑰花蜂蜜
2K
2018-05-21 385 瀏覽
四川菜吃得多,今日同朋友去試下「冒菜」。餐廳位於商業大廈上,位置並不起眼,但對於喜歡捐窿捐隙嘅我黎講搵佢絕對無難到。單人或雙人套餐包括了6-8款配料可以揀自己鐘意嘅配料 任搭任配👍🏻同朋友一行2人都揀左單人餐,選了麻辣湯底,點了八款不同配料share來吃!主食可當配料點,但份量相對會少,澱粉質女孩又怎會錯過吃主食的機會呢? 火鍋寬粉粗身,富豐富煙韌口感,吸收麻辣湯底味道超正!「冒菜」— 以2️⃣2️⃣款天然材料熬製湯底😍🌶突顯川菜魅力💃🏻👅油而不膩 辣而不躁 麻辣鮮爽😜———————————————單人B餐👉🏻任選8款($56)🍜主食:火鍋寬粉🌶湯底:麻辣大辣———————————————👇🏻配料:🌭雞翼尖🐖豬大腸🐷豬耳絲🐽豬皮🦆鴨血🐄肥牛🍃唐生菜☘️油麥菜———————————————單人B餐👉🏻任選8款($56)🍜主食:米線 🌶湯底:麻辣大辣———————————————👇🏻配料:🥟魚皮餃🍗雞中翼🐟魚腐🥨豆皮🌾蓮藕片🌱芋絲🍄秀珍菇🌿娃娃菜———————————————🍹自家特飲(跟餐加$10):🌼凍桂花蜂蜜🍯🌷凍玫瑰蜂蜜🍯🍹自家特飲好飲又解渴❄️😍整體好食到停唔到口👍🏻一定會和朋友再來下次可試

單人或雙人套餐包括了6-8款配料
可以揀自己鐘意嘅配料 任搭任配👍🏻

「冒菜」— 以2️⃣2️⃣款天然材料熬製湯底😍
🌶突顯川菜魅力💃🏻
👅油而不膩 辣而不躁 麻辣鮮爽😜
———————————————
單人B餐👉🏻任選8款($56)
🍜主食:火鍋寬粉

🐄肥牛
🍃唐生菜
☘️油麥菜

———————————————
單人B餐👉🏻任選8款($56)
🍜主食:米線

🍹自家特飲好飲又解渴❄️

😍整體好食到停唔到口👍🏻一定會和朋友再來
下次可試試晚市火鍋

2018-05-17 238 瀏覽
最近尖沙咀北京道,又開咗一間新嘅冒菜館!冒菜是一道以肉类、豆制品、青菜、海鲜、菌菇类作为主要食材制作而成的菜品,起源于成都。鍾意食辣🌶嘅朋友,一啲都唔會覺得陌生!叫咗兩個單人餐,各$56,可以任選八款菜,非常瘋狂🤪!這間的冒菜平時夜晚係做火鍋。所以材料選擇多,有三種湯底選擇,清湯,雞湯和麻辣選擇,因湯底十分野味,所以我選了很的蔬菜和菇類,湯底不會太辣而影響了味道,不會油膩,所以我連湯都飲埋!🤤而主食我選了火鍋麵,本以為是普通的公仔麵,但原来入囗非凡,爽囗弾牙既麵,食到我好過癮!!另外一碗,就叫咗好多肉類嘅。有牛丸、魚腐、魚皮餃、海帶片,一樣係麻辣湯底,主食系米線。🍜特別值得一題到係大家可以試一試魚腐,本身非常多汁,而且吸收左少量麻辣湯底,非常正!冰凍鐵觀音❄️🍃(+$10)依家野,除咗食辣野,靚茶都係主打!超級正!勁多茶葉係入邊,本身已經非常濃郁,絕對冇偷工減料,其他餐廳都唔會見到咁多,凍飲又可以止麻辣。熱鐵觀音茶🍵(+$10)玫瑰蜂蜜茶🌹 ($18)由於環境清靜,所以有叫多咗杯凍飲慢慢嘆。$18一杯玫瑰蜂蜜茶,真係好抵飲。出邊嗰啲台式貢茶,都要20幾蚊一杯,仲要太過甜。E杯野,超度玫瑰

叫咗兩個單人餐,各$56,可以任選八款菜,非常瘋狂🤪!

火鍋麵

魚腐

冰凍鐵觀音❄️🍃(+$10)
冰凍鐵觀音❄️🍃

熱鐵觀音茶🍵(+$10)
熱鐵觀音茶🍵

玫瑰蜂蜜茶🌹 ($18)
玫瑰蜂蜜茶🌹

E杯野,超度玫瑰花瓣,而且花瓣磨碎到一粒一粒,飲嘅時候可以飲埋玫瑰花瓣入邊嘅味道,非常正!

午餐
火鍋麵
冰凍鐵觀音❄️🍃
熱鐵觀音茶🍵
玫瑰蜂蜜茶🌹
  • 冰凍鐵觀音
2018-05-15 112 瀏覽
知道亞士厘開咗間新的樓上四川冒菜餐廳,今日急不及待lunch 要去試下。環境裝修得令人好舒服。Lunch 有四個餐,兩款單人餐,兩款雙人餐。我點了一個$48可揀6款餸的單人餐,加$10仲可以揀一杯自家特飲。有超過七款的天然養生飲品俾你揀。我揀咗玫瑰花蜜,一片片的玫瑰花瓣好香啊,杯飲品淡淡的粉紅色,加上蜜糖甜甜的味道,令人很relax!至於碗麵,我揀左鮮淮山,娃娃菜,肥牛,蓮藕片,火鍋寬粉,魚腐,清湯底。湯底不油膩,有杞子,紅棗,仲有很多香料配料,蒜,蔥,芫茜等,所以湯味好濃,很好味。而且材料新鲜,每款餸都好好味,蓮藕片同淮山好爽囗,肥牛夠薄,配埋湯底,食到停唔到口。健康又好味,真的不錯,值得推介👍👍👍
健康又好味,真的不錯,值得推介👍👍👍
午餐
2018-05-14 354 瀏覽
尖沙咀廣東道一帶大型商場🛍林立,這天陪老公🍋來到這邊作一些工作上的資料搜集📸。由廣東道的幾個商場🛒,一直走至北京道的商店街🏪,到了下午人妻🐷快要累昏了,是時候找個地方來休息一下😣,再食一個小午餐🍡。還好附近有亞士厘道這一條美食街🍻!千萬不要小看這一條全長不足300米的掘頭巷⛔️,裡面可是有超過30多間各式各樣的食肆🥘喔~ 而這天我們就選了這家位於天星大廈1樓🌟新開的冒菜館✨。冒菜其實是四川的一種特色菜🌶,『冒』為一種烹調方法🔥,意旨在鍋中煮熟🥘,再舀上一勺湯汁🥄,而有別於一般川菜🌶,冒菜的湯是可以喝的🤤。店內以中式佈置為主😍,牆上以茶具🍵作裝飾,窗台上放著各種多肉植物🌵,配上充足的天然光🌞,感覺非常清新舒服😌。餐單分為單人餐💖及雙人餐💕,以配料數量再作細分🙂,配料選擇多達40款以上😲。湯底亦有3個選擇,愛辣🌶的朋友可試試麻辣🔥。而今天的人妻🐷出奇地選了清湯。單人A餐(任選6款)🍜:配料方面,人妻🐷的選擇是豬耳絲👂🏻、肥牛🐮、秀珍菇🍄、油麥菜🥦、鵪鶉蛋🥚及土豆粉🍜。店員温馨提醒,土豆粉🍜如果不選主食的話,份量會比較少🤔,沒關係,反正人妻🐷今天就是不想食太多。先來試一口湯🥄,由湯中浮游著的紅
單人A餐(任選6款)🍜:配料方面,人妻🐷的選擇是豬耳絲👂🏻、肥牛🐮、秀珍菇🍄、油麥菜🥦、鵪鶉蛋🥚及土豆粉🍜。店員温馨提醒,土豆粉🍜如果不選主食的話,份量會比較少🤔,沒關係,反正人妻🐷今天就是不想食太多。先來試一口湯🥄,由湯中浮游著的紅棗❤️已可以想像它的甜,而它的確沒令我失望😍,入口非常清甜😋,加上灑於上面的芝麻,口感更覺香濃🤤。配料方面亦毫不遜色🤩:豬耳👂🏻柔靭得來不失爽脆;肥牛🐮口感細嫩、多汁;秀珍菇🍄口感脆嫩、味道鮮美;油麥菜🥦色澤翠綠、味道清香;鵪鶉蛋🥚口感軟滑、有點點獨特的鹹香;土豆粉🍜口感爽滑又不失煙靭。
單人A餐 (任選6款)
玫瑰蜂蜜🍵:淡淡的玫瑰花香味🌹、加上蜂蜜🐝的甜潤口感,飯後一杯,解膩又滋潤👍🏻。
玫瑰蜂蜜
總結:星期六下午的一個小驚喜💝,加上店員非常的親切💖,足以感受到店家的用心及誠意💘。
2018-05-12
2018-05-12 128 瀏覽
晚上6点多来吃,空位还很多。菜单简洁明了,点了小辣双人餐。虽然没份菜量都不多,但是这个价格和质量,真的是很有诚意了。加上有主食,还是能吃饱的。小辣味道正好,蒜味十足。饮料点了冰冻乌龙茶,很适合配麻辣烫双人餐还有黄喉和百叶,好有一份卖完了,服务员还特地来跟我们确认。换了酥肉,给了好多,赞赞的地点在一栋楼的1楼(坐电梯),非常干净清爽,不用挤着吃饭了。另外服务员非常nice!真的很难得在香港能吃到这么接地气又实惠的食物啦

小辣味道正好,蒜味十足。饮料点了冰冻乌龙茶,很适合配麻辣烫

另外服务员非常nice!

真的很难得在香港能吃到这么接地气又实惠的食物啦

2018-05-10 342 瀏覽
冒菜以前在四川成都已經食過更加在香港難找到差不多的湯底。這陣子我找到了。這就是烏蠅館。烏蠅館不但有麻辣口味更有清湯湯底本來以為清湯係一般淡而無味既點知 飲落有驚喜原來侍應話清湯依然同冒菜湯底師父特制並不是味精湯 上到枱嗅到陣陣香味太有驚喜了👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今天友人不能食辣所以我們點的是2人餐的清湯主食 我們點的是土豆粉和火鍋麵土豆粉味道外型有點像烏冬 可是沒有烏冬的那點酸👅👅火鍋麵比一般公仔麵爽口😜😜由於沒有鴨腸 侍應生給了我們選擇 酥肉 粟米餃 和 墨魚仔由於我們是餃子控 當然選擇了餃子副食豆皮是他們自家制 所以比較厚身鴨血從四川空運到港 不像一般豬血口感比較粉淮山這是新鮮的准山 大愛 😍😍😍千層肚口感有點像牛栢葉 但是牛栢葉偏淋千層肚則相反豬黃喉豬的血管 爽😍😍😍😍😍大推貢菜很少地方會有 口感像榨菜 粟米餃子滿以為是冰鮮行貨餃子喜出望外地 粟子是原粒粟米 口感極佳其他配菜土豆片魚腐鵪𪂹蛋飲料桂花烏龍茶👍🏻👍🏻淡淡桂花花香係真係原葉桂花茶普洱奶茶👍🏻👍🏻普洱茶味勁濃P.s 全部都内有茶葉
冒菜

以前在四川成都已經食過

更加在香港難找到差不多的湯底。

這陣子

我找到了。這就是烏蠅館。

烏蠅館不但有麻辣口味

粟米餃
2018-05-10
冒菜清湯雙人餐
2018-05-09 411 瀏覽
一講到川菜 平時水煮魚烤魚就食得多 但冒菜就真係第一次試我地叫左二人餐 可以揀8個餸同2個主菜都只係128HKD 平均每人60幾蚊就可以食飽飽有麻辣同清湯選擇 為左辣而來既我地當然係點麻辣辣度有小辣和大辣兩種 我地鐘意食辣既所以揀左大辣!我覺得大辣有譚仔小辣的程度 想試既朋友可以根據自己既接受程度選擇因為係第一次試 所以我地都揀左啲平時少見既餸 例如鴨血 海白菜 豆皮等等 店員姐姐仲同我地講呢幾樣都係由四川直送 更加值得一試鴨血唔會好似我地平時食到既豬紅咁鬆散 大大塊好入味海白菜熟左之後呈淡綠色半透明 爽口而味道似平時成日食既中華沙律至於主菜 除左火鍋面同飯 亦都可以選擇土豆粉同火鍋寬粉土豆粉看上去似烏冬 但吃下去比烏冬彈牙 必試寬粉其實即係寬紅薯粉 配上辣椒 辣油 蒜蓉 蔥等配料 十分惹味另一樣不得不提的就係飲品 除左一般飲品 烏蠅館亦有不同既花茶同茶葉可供選擇我地跟餐叫左茉莉蜂蜜同桂花蜂蜜 每杯都加了不少的花 所以十分清香由於沒有加其他糖 所以亦可以嘗到蜂蜜的甜 十分驚喜
一講到川菜 平時水煮魚烤魚就食得多 但冒菜就真係第一次試

我地叫左二人餐 可以揀8個餸同2個主菜都只係128HKD
平均每人60幾蚊就可以食飽飽

有麻辣同清湯選擇 為左辣而來既我地當然係點麻辣

辣度有小辣和大辣兩種 我地鐘意食辣既所以揀左大辣!

店員姐姐仲同我地講呢幾樣都係由四川直送 更加值得一試

2018-05-09
下午茶
茉莉蜂蜜
2018-05-09 143 瀏覽
之前係呢間鋪食完個午市冒菜,之後就對呢間鋪的冒菜念念不忘於是今日又約朋友上到呢間舖頭打邊爐入到黎距地就已經幇我地整左之前預定底料,到我地坐左落位,呢度D員工就幇我地加水開🔥 👍👍👍我都好少見過香港有甘樣整火鍋听聞呢度所有配料,老闆係从四川精心選購空運過黎 最重要一樣野 係呢度打完邊爐 出去件衫係唔會有味 😘😘😘呢樣野又係值得推介仲有呢度餃子 距地係自家包架 呢樣都值回個價錢最重重要一樣野 呢度員工服務都好好,又坐得好舒服 🎉🎉🎉😚😚😚😚
之前係呢間鋪食完個午市冒菜,之後就對呢間鋪的冒菜念念不忘
於是今日又約朋友上到呢間舖頭打邊爐
我都好少見過香港有甘樣整火鍋
听聞呢度所有配料,老闆係从四川精心選購空運過黎
最重要一樣野 係呢度打完邊爐 出去件衫係唔會有味 😘😘😘
呢樣野又係值得推介
仲有呢度餃子 距地係自家包架 呢樣都值回個價錢
2018-05-09
  • 自家包餃子 和  豬黃喉    👍👍
  • 鴨血好爽口
2018-05-07 341 瀏覽
星期六下午去試試新開餐廳, 入到去, 如其名, 拍緊烏蠅但係! 但係!! 但係!!! (重要既野要講三次)無人並唔代表佢唔好食, 有理由相信因為餐廳太新, 同埋樓上舖, 仲未有人識去今次試左土豆粉, 叫左6個餸, 樣樣餸都有2件,  一眼望落去好豐富我因為怕辣, 無揀佢地個招牌麻辣, 揀左雞湯湯底(係一隻雞燉製既雞湯, 唔係史X生雞湯)好多蔥同蒜, 服務員姐姐叫我撈混再食最好味, 撈混之後, 飲啖湯底, 味道出哂黎土豆粉好粗身, 食落好彈牙, 推薦再提提杯特飲, 叫左杯茉莉蜂蜜, 以為係普通野一個茉莉茶包加蜂蜜算鬼數, 但竟然用到真花,飲落好有花香味, 跟餐加$10, 抵加間餐廳主打夜晚麻辣火煱, 估唔到午餐都咁好食, 希望可以保持水準
星期六下午去試試新開餐廳, 入到去, 如其名, 拍緊烏蠅
但係! 但係!! 但係!!! (重要既野要講三次)

土豆粉好粗身, 食落好彈牙, 推薦

• 土豆粉
作為麻辣fans,得知尖沙咀新開一間主打四川冒菜嘅餐館,就二話不說捉埋朋友去試啦😍店址位於亞士厘道,都幾隱蔽,可能係新張不久的緣故,加上午市時間已過,食客不多。Menu中有單人餐和雙人餐,價錢都幾抵。店家仲好好人,細心向我地解釋主食中各款麵條的特色。佢話火鍋寬粉都可以當作主食,但會比較脹胃,會令人過飽。最終我就揀左👇🏿🌶湯底:麻辣🍢配料:雞中翼魚腐雞髀菇唐生菜鵪鶉蛋火鍋寬粉🍜主食:米線本來揀左米線,但廚房搞錯左,比左四川火鍋麵比我,但唔緊要,試下新野都好!麵質比想像中更爽口,似粗身版的合味道杯麵,又幾唔錯!店家仲貼心提示,撈勻所有野會更好味,見到咁多大蒜同蔥,你就知道呢碗野幾咁惹味!由於第一次黎,我揀左小辣試下水溫,覺得下次可以揀大辣,相信會更滋味!配料方面款款都好出色,雞翼肉質好滑,又入味👍🏻魚腐、寬粉更加係我至愛,必點💓自家特飲:玫瑰蜂蜜桂花蜂蜜玫瑰蜂蜜唔單止賣相靚,仲相當清新好飲,甜度適中,滲出淡淡花香,淡雅怡人,一試難忘!原葉檸檬茶烏蠅館真係冇令人失望,從食物嘅質素,到餐廳嘅裝潢格局,再到服務態度,都盡見店家嘅誠意,下次黎尖沙咀行街都一定會再嚟烏蠅館食lunch 呀!

最終我就揀左👇🏿

自家特飲:

原葉檸檬茶

2018-05-05
2018-05-03 298 瀏覽
又有新樓上舖,又係試新野既時候。6款餸$48,麻辣湯底,加$10玫瑰蜂蜜餸有好多選擇,要左雞亦,海膽丸,海白菜,鴨血,雲耳,寬麵。湯面有一大球蒜頭粒,蔥粒同芫茜,勁香。麻辣湯底有香料既香味,寬麵吸曬湯味又煙韌,正。雞亦用鹵水煮過,好味。鴨血,雲耳同海白菜都爽口。玫瑰蜂蜜好足料,有好多玫瑰花瓣,飲落好香玫瑰花味。6款餸$48加$4 土豆粉,清湯湯底,加$10桂花蜂蜜。簡左豆皮,肥牛,羅白,淮山,魚皮餃,午餐肉。清湯湯面都有一大球蒜頭粒,蔥同芫茜,仲有紅棗,杞子。估唔到都好濃郁。豆皮好重豆味,羅白清甜,淮山爽口,肥牛,午餐肉同魚皮餃都好味。桂花蜂蜜好多桂花,好香,清甜解渴。呢度除左食物好,環境仲舒適,服務又好好。值得再黎。
又有新樓上舖,又係試新野既時候。

6款餸$48,麻辣湯底,加$10玫瑰蜂蜜

玫瑰蜂蜜
好足料,有好多玫瑰花瓣,飲落好香玫瑰花味。

6款餸$48加$4 土豆粉,清湯湯底,加$10桂花蜂蜜。

桂花蜂蜜
好多桂花,好香,清甜解渴。

呢度除左食物好,環境仲舒適,服務又好好。值得再黎。
2018-05-03
2018-04-27 389 瀏覽
一向鍾意食辣野既我成日都四圍去搵食要係香港搵到間辣野而又好食既唔係一件易事今日就有幸 可以試下呢間新開既四川料理優先場正宗麻辣火鍋!!!!!!由於係朋友特別安排,所以有D menu 上面無既item一去到就已經見到呢個畫面好靚丫!!!!  好大堆辣牛油同辣椒味覺已經即刻啟動左加左熱湯之後就係咁好~入正題~都係介紹下我食地點左咩餸先:1. 新鮮花竹蝦好彈牙好爽口2. 新鮮魷魚  估唔到最好食係配魷魚!!!勁想encore!!!3. 矇仔魚 好鮮美~又無骨~岩哂我呢個懶人4. 我最愛既田雞丫!!!!!!食辣野點可以無田雞~呢樣又係必點!5. 安格斯肥牛肉質好嫩滑又有牛味~讚!6. 嚮鈴﹑山根﹑豆皮呢D索味野總係最邪惡的~索哂D辣湯真係very nice7-9. 脆午餐肉﹑手工西洋菜餃同鴨血首先午餐肉打邊爐已經係無得輸呢到仲要係脆午餐肉  簡直令我想一個人食哂成碟!!!!!!手工西洋菜餃 - 出去打邊爐多數都係得韮菜餃同雲吞呢到有西洋菜餃  滿足到我唔鍾意食例牌野既心態鴨血 - 我奉勸大家   一定一定要試呢到個鴨血!!!!!講真係形容唔到   自己黎食下就知有幾好食!飲品除左汽水之外仲有杯
一向鍾意食辣野既我成日都四圍去搵食
要係香港搵到間辣野而又好食既唔係一件易事
今日就有幸 可以試下呢間新開既四川料理優先場
正宗麻辣火鍋!!!!!!
由於係朋友特別安排,所以有D menu 上面無既item

一去到就已經見到呢個畫面

好靚丫!!!!  好大堆辣牛油同辣椒
味覺已經即刻啟動左

加左熱湯之後就係咁

好~入正題~都係介紹下我食地點左咩餸先:
1. 新鮮花竹蝦
好彈牙好爽口

2. 新鮮魷魚
估唔到最好食係配魷魚!!!
勁想encore!!!

3. 矇仔魚
好鮮美~又無骨~岩哂我呢個懶人

4. 我最愛既田雞丫!!!!!!
食辣野點可以無田雞~呢樣又係必點!

5. 安格斯肥牛
肉質好嫩滑又有牛味~讚!

6. 嚮鈴﹑山根﹑豆皮
呢D索味野總係最邪惡的~
索哂D辣湯真係very nice

7-9. 脆午餐肉﹑手工西洋菜餃同鴨血
首先午餐肉打邊爐已經係無得輸
呢到仲要係脆午餐肉  簡直令我想一個人食哂成碟!!!!!!

手工西洋菜餃 - 出去打邊爐多數都係得韮菜餃同雲吞
呢到有西洋菜餃  滿足到我唔鍾意食例牌野既心態

鴨血 - 我奉勸大家   一定一定要試呢到個鴨血!!!!!
講真係形容唔到   自己黎食下就知有幾好食!

飲品除左汽水之外仲有杯玫瑰蜂蜜
又係第二到飲唔到~
天丫!第日飲唔返咁點算!!!!

好開心好完美既一餐, 因為我終於食到好食既辣野
希望你地繼續保持水準!!
題外話/補充資料: 由於今次係朋友特別安排,會出現D Menu 上面無既餸 所以有興趣去食既朋友,可以先打電話去問一問。
2018-04-26
  • 鴨血
2018-04-23 305 瀏覽
話說之前食過養心殿🤮🤮🤮而覺得太多打手😅😅😅😅😅就試一間正常試業中的火鍋👍🏻👍🏻👍🏻我一食就已經中意左個湯底😬😬😬因為5太油,而且味道好特別,好難形容,而且價錢便宜,質素高,當有比較之下,我下次就會撰泥間,因為價錢,食物,都好有心機,而且佢個杯桂花蜂蜜都值得一試
話說之前食過養心殿🤮🤮🤮而覺得太多打手😅😅😅😅😅