2021-09-10 26 瀏覽
家中有養哥基,某日路過觀塘,見到有間火鍋店用哥基做背景,好似好得意咁,一於去試試。同朋友叫咗個$238 任飲任食、鷄㷛、火鍋套餐。7:30 去到,現場大約有8成入座。$238 套餐包括三款刺身,三文魚、紅蝦刺身夠新鮮,擺盤都好靚。食完刺身食鷄㷛,鷄煲上枱時未熟,要兩分鐘翻一次鑊,翻三次先可以食。鷄煲我揀中辣,食落有麻有辣,啲麻椒越滾越有味道。食完鷄㷛已經飽左一半,不過唔可以停,立即叫佢地轉麻辣湯底打邊爐。套餐包括蝦、蠔、蜆、龍㚄魚片、鯇魚片。牛肉、豬肉、餃子、丸、菜籃、魚皮。飲品都有多款茶、汔水任飲。如果用嚟個放題套餐同其他類同做比較,呢度環境寬敞、食物質數,一定唔會輸,值得一試。👍🏻

同朋友叫咗個$238 任飲任食、鷄㷛、火鍋套餐。

7:30 去到,現場大約有8成入座。

鷄煲我揀中辣,食落有麻有辣,啲麻椒越滾越有味道。

套餐包括蝦、蠔、蜆、龍㚄魚片、鯇魚片。
牛肉、豬肉、餃子、丸、菜籃、魚皮。

飲品都有多款茶、汔水任飲。

2021-09-09
  • 雞煲
2021-09-09 68 瀏覽
今日同朋友係附近傾野,大家又好肚餓,咁就搵左間係觀塘新開嘅任食火鍋雞煲嘅餐廳。係餐廳出面已經見到係好得意嘅哥基狗主題,入面好多野都係哥基做背景,其實都係提大家愛護動物,唔好棄養。我哋叫左$348/位嘅,首先係雞煲任食,無限加雞正到爆,好好食,雞件好入味,好嫩滑。同一時間店員都上一次性嘅五色刺身,內容都係常見果啲。另外仲有一次性嘅菜膽扣鮮鮑魚,同樣都好入味,而且好大隻。其實食完刺身+鮑魚都有啲飽,所以雞煲都係加左一次雞就夠。店員好貼心咁提醒,如果轉左邊爐就冇得食返雞煲,同埋邊爐係成個湯底連煲換上,而唔係加湯落原本雞煲個到。之後邊爐都係離不開個啲嘢食,不過牛肉就係一次性,豬肉、丸、菜、麵食就任叫,如果係牛肉愛好者就要再單點牛肉啦。整體黎講,好好食,只係牛肉唔係任食有啲唔知點咁,CP值就一般啦,不過6pm入座就無限時,同埋嘢食都係好fresh同靚料都係好抵讚。

2021-09-09 88 瀏覽
《製》為食火鍋公司《號》滑蛋豚肉丼《貝》$15《品》【蛋】🔸蛋非常嫩滑,蛋味香濃,蛋汁極多,拌飯一流。————————————————————————【豚】♦️豚肉比較遜色,肥瘦成8:2比例,不太適口;♦️老饕素有將肥肉挑走之習,挑走後幾乎無肉可喫。♦️雖$15不能有所講究要求,但單論質素的確失望。————————————————————————【飯】▫️豚肉汁調味適中,滲入粒粒分明的飯粒之中,更添風味。————————————————————————《號》唐揚炸雞丼《貝》$15《品》【炸雞】🍗外皮酥脆香口,未到極脆,但絕對收貨。🍗炸得乾身不油膩,巧鎖肉汁於其內,滋潤雞肉;————————————————————————【飯】▫️撒上不少飯素,飯素向來為無敵拌飯神物;▫️海苔、鰹魚及芝麻鹹香融與飯中,極盡增味添香之能事。————————————————————————🔎#老饕鑑鹹_中上品🗂#老饕品_日本菜📍#老饕赴_觀塘🗺️觀塘創業街15號萬泰利廣場地下C號舖
《製》為食火鍋公司
《號》滑蛋豚肉丼
【蛋】
🔸蛋非常嫩滑,蛋味香濃,蛋汁極多,拌飯一流。
【豚】
♦️豚肉比較遜色,肥瘦成8:2比例,不太適口;
♦️老饕素有將肥肉挑走之習,挑走後幾乎無肉可喫。
♦️雖$15不能有所講究要求,但單論質素的確失望。
【飯】
▫️豚肉汁調味適中,滲入粒粒分明的飯粒之中,更添風味。

《號》唐揚炸雞
炸雞
🍗外皮酥脆香口,未到極脆,但絕對收貨。
🍗炸得乾身不油膩,巧鎖肉汁於其內,滋潤雞肉;
【飯】
▫️撒上不少飯素,飯素向來為無敵拌飯神物;
▫️海苔、鰹魚及芝麻鹹香融與飯中,極盡增味添香之能事。

🔎#老饕鑑鹹_中上品
🗂#老饕品_日本菜
📍#老饕赴_觀塘
🗺️觀塘創業街15號萬泰利廣場地下C號舖

2021-09-08 29 瀏覽
《製》為食火鍋公司《號》炒蛋牛肉丼《貝》$15《品》【蛋】🔸賣相頗佳,蛋未到金黃,但飽和度高;🔸即使為炒蛋,蛋汁也極度豐富,已經臻至滑蛋級別!🔸飯粒粒分明,夠乾身,同時有蛋汁滋潤,滋味並不奢侈。🔸炒蛋上撒上白芝麻,增味添香。—————————————————————————【牛】🐂驚喜地,牛肉瘦肉偏多,牛味夠,與吉野家相若;🐂份量也不少,與炒蛋成五五比例;🐂牛汁更是慷慨,幾乎流到飯碗最低,能輕鬆拌完整碗飯!🐂整體而言,$15物有所值。—————————————————————————🔎#老饕鑑鹹_中上品🗂#老饕品_日本📍#老饕赴_觀塘🗺️觀塘創業街15號萬泰利廣場地下C號舖
《製》為食火鍋公司
《號》炒蛋牛肉丼
【蛋】
🔸賣相頗佳,蛋未到金黃,但飽和度高;
🔸即使為炒蛋,蛋汁也極度豐富,已經臻至滑蛋級別!
🔸飯粒粒分明,夠乾身,同時有蛋汁滋潤,滋味並不奢侈。
🔸炒蛋上撒上白芝麻,增味添香。
—————————————————————————
【牛】
🐂驚喜地,牛肉瘦肉偏多,牛味夠,與吉野家相若;
🐂份量也不少,與炒蛋成五五比例;
🐂牛汁更是慷慨,幾乎流到飯碗最低,能輕鬆拌完整碗飯!
🐂整體而言,$15物有所值。
—————————————————————————
🔎#老饕鑑鹹_中上品
🗂#老饕品_日本
📍#老饕赴_觀塘
🗺️觀塘創業街15號萬泰利廣場地下C號舖
2021-07-08
2021-09-08 28 瀏覽
趁着老竇放假,佢話唔想煮飯,我哋近近地嚟到觀塘食嗰dinner,佢好鍾意打邊爐🍲今次就揀咗間火鍋餐廳試吓~佢有任食雞煲火鍋🍲放題兩款套餐選擇,我哋揀咗$238一位嘅,佢包唔同款式嘅海鮮拼盤🦞刺身,肉類等等為食竉竉雞煲配三寶我哋可以揀辣或者唔辣嘅雞煲,我同老竇都唔食得辣,就揀咗唔辣嘅,佢嘅醬汁好香好濃郁,根據佢嘅指示炒熱啲雞肉,食落好香好爽口,雞肉幾滑,配埋三寶,有魚皮,牛柏葉等等~都幾正!三色刺身有三文魚🍣希靈魚同埋鮮蝦刺身~刺身食落幾新鮮幾好味😋海鮮盤有唔同種類嘅海鮮🦞好似魚片,海蝦等等~幾鍾意脆魚鯇,食落好爽口,而且唔會覺得腥,幾正!牛小排新鮮嘅牛肉切薄片,食落幾爽滑,瘦肉為主,所以唔會覺得好肥膩西班牙黑豚肉同樣咁爽口嘅黑豚肉,冇太多肥肉,所以食落口感幾好三寶丸有菜苗餃,蝦餃,龍蝦沙律丸,牛丸,豬肉丸等等~幾鍾意菜苗餃,皮薄餡多,幾正!龍蝦沙律丸都幾好食😋蔬菜有油麥菜同娃娃菜,蔬菜都幾新鮮,幾健康甜品蛋白燉奶幾滑,有幾香嘅牛奶味🥛熱熱地,幾正

為食竉竉雞煲配三寶

三色刺身
有三文魚🍣希靈魚同埋鮮蝦刺身刺身食落幾新鮮幾好味😋

海鮮盤

牛小排
新鮮嘅牛肉切薄片,食落幾爽滑,瘦肉為主,所以唔會覺得好肥膩

西班牙黑豚肉
同樣咁爽口嘅黑豚肉,冇太多肥肉,所以食落口感幾好

三寶丸

蔬菜
有油麥菜同娃娃菜,蔬菜都幾新鮮,幾健康

甜品
蛋白燉奶幾滑,有幾香嘅牛奶味🥛熱熱地,幾正

2021-08-30
2021-09-08 19 瀏覽
之前上網見到有介紹觀塘呢間火鍋雞煲店係以歌基做主題既..咁啱朋友話想食雞煲,所以揀咗嚟呢度試下。餐廳由招牌,門口,座位,洗手間差唔多每個位置都會見到狗狗既靚相。收銀位仲放置左幾個慈善動物機構嘅捐款箱同埋義賣物品,睇得出個老闆真係好有愛心好鍾意狗仔。餐牌上有兩個價錢嘅Set可以選擇見到$318既Set,刺身同海鮮都多幾款..仲有鴨血任食..所以就選擇做呢一個頭盤先黎五色刺身拼盤同埋菜膽扣鮮鮑魚刺身質素好高..有大大隻牡丹蝦同埋三文魚食落好肥美。媲美壽司店質素..扣鮑魚質感結實..好有口感而且鮑魚味濃。接住落黎就上雞煲..店員放低時會提醒你每隔2分鐘可以炒一炒佢同埋唔夠食既話可以再refill..叫左小辣…開頭都冇咩feel,之後就越食越辣雞煲醬既花椒八角味好香..雞煲會跟埋呢個三寶,有水魷,牛柏葉同埋豬皮倒埋落雞煲度炒再焗幾分鐘就可以食得。食完雞煲之後就再打邊爐..平時出面係直接加湯打邊爐但呢度會換過個湯底仲有蕃茄同埋麻辣選擇..因為已經食左辣雞煲,所以就揀左蕃茄湯底。上完湯底就會黎埋蟶子海鮮盤..一共7款海鮮🦞有蟶子,蠔,扇貝,蝦,沙白同兩款魚蟶子同扇貝size都大大隻全部海鮮質素都好
之前上網見到有介紹觀塘呢間火鍋雞煲
係以歌基做主題既..
咁啱朋友話想食雞煲,所以揀咗嚟呢度試下。

餐牌上有兩個價錢嘅Set可以選擇

見到$318既Set,刺身同海鮮都多幾款..
仲有鴨血任食..所以就選擇做呢一個

頭盤先黎五色刺身拼盤同埋菜膽扣鮮鮑魚
刺身質素好高..有大大隻牡丹蝦
同埋三文魚食落好肥美。媲美壽司店質素..
扣鮑魚質感結實..好有口感而且鮑魚味濃。

接住落黎就上雞煲..
店員放低時會提醒你每隔2分鐘可以炒一炒佢
同埋唔夠食既話可以再refill..
叫左小辣…開頭都冇咩feel,之後就越食越辣
雞煲醬既花椒八角味好香..

雞煲會跟埋呢個三寶,有水魷,牛柏葉同埋豬皮
倒埋落雞煲度炒再焗幾分鐘就可以食得。
食完雞煲之後就再打邊爐..
平時出面係直接加湯打邊爐
但呢度會換過個湯底

仲有蕃茄同埋麻辣選擇..
因為已經食左辣雞煲,所以就揀左蕃茄湯底。

上完湯底就會黎埋蟶子海鮮盤..
一共7款海鮮🦞
有蟶子,蠔,扇貝,蝦,沙白同兩款魚
蟶子同扇貝size都大大隻
全部海鮮質素都好好。

手切牛肩頸
油花好靚,滾幾秒就可以食得
入口即溶而且牛味豐富。

鴨血口感煙韌同埋好滑
西班牙黑豚肉,脂肪分布均勻。

出邊仲有菜藍可以自取
當日有油麥菜,娃娃菜,生菜同綜合。

飽到上心口之際
店員再放底左碗甜品-燉鮮奶
一放低聞到勁香奶味..食落仲唔太甜..

離開一起身已經感覺到飽到上心口

其實仲有好多嘢可以要同埋refill,
不過真係飽到食唔落..
人均$350,超值

2021-09-08 18 瀏覽
其實觀塘一放工都唔知食乜好。咁啱肥妹仔今晚放工去咗觀塘嗰邊搵一個舊同事食飯,行行吓見到有一間雞煲邊爐可以任食嘅火鍋店,而且入邊係用哥基作為主題,搞到肥妹仔心心眼,所以就決定入去食晚餐。肥妹仔叫咗$238一位嘅任食邊爐,佢會有前菜,三色刺身,一個有四至六款海鮮拼盤,牛小排。最尾食完仲有甜品送。無限添加嘅呢就有雞煲,西班牙黑豚肉,三寶丸,紫菜響鈴,生根,炸魚皮,三色餃同埋喺雪櫃任拎嘅菜籃選擇都幾多。刺身有三文魚希靈魚同甜蝦。呢一個係兩人份量,三文魚幾鮮甜,甜蝦就好新鮮,希靈魚都唔錯。肥妹仔叫咗一個BB辣嘅雞煲,雞煲入邊除咗雞之外仲有牛柏葉,魷魚,豬皮。呢一個BB辣醬好好食,好惹味,而且佢嘅雞件好多,肉質都算嫩滑,食完仲可以任添,性價比高。肉類方面佢嘅牛小排幾高質,唔柴,牛味幾濃。而佢嘅西班牙黑豚肉亦都唔會太肥,好食。丸有牛丸,雲吞,韭菜餃,魚皮餃同埋其他丸,都係打邊爐必備嘅。重頭戲海鮮籃,佢嘅海鮮入邊有花甲,鯇魚腩同埋大蝦,每一款都好新鮮,呢一個海鮮拼盤真係好好食。

肥妹仔叫咗一個BB辣嘅雞煲雞煲入邊除咗雞之外仲有牛柏葉,魷魚,豬皮。呢一個BB辣醬好好食,好惹味,而且佢嘅雞件好多,肉質都算嫩滑,食完仲可以任添,性價比高。

2021-06-24
之前疫症比較嚴重,已經好久沒吃過雞煲和火鍋了,知道為食火鍋這裡可以一次滿足兩個願望,還不手刀極速預訂?!原來這裡正在做4人同行1人免費優惠,難怪剛入座不久就超快全場爆滿!想一試惹味雞煲和任食火鍋的話記得要預訂!甫踏進店內就被可愛的大型哥基抓住眼球!然後發現到處都有狗狗的踪影,好~可~愛!這裡的飲品和蔬菜任取,最喜歡他們有蜂蜜雪梨茶,感覺能把邪惡感減低一點(笑)餐前小食除了有酸薑和毛豆外,還有鮑魚!!!鮑魚也太大隻了吧!!吃完肥美的醬汁鮑魚,胃口馬上被打開了~雞煲我們選了小辣,辣味不算太強,反而帶點麻辣味,超喜歡!!雞件又大又多又入味,煲裡還有洋蔥、大大顆蒜粒、牛栢葉、魷魚和豬皮!全部都超惹味!吃完雞煲後馬上轉做火鍋!我們選了櫻桃鮮茄薯仔湯底,在等待火鍋滾透時,店員奉上了五色刺身和聖子到海鮮拼盤!刺身的每一款都好鮮美,三文魚很多!!新鮮又肥美,一口一片感覺有點奢侈呢~聖子到海鮮拼盤,除了有超大隻聖子外,還有巨型元貝、鮮蝦、蠔、脆肉魭和蜆!突然覺得$300多一位也太超值了吧!火鍋配料也是超高級的!西班牙黑豚肉的肉味好濃郁~手切牛肩頸肉也好有牛肉味!而最讓我驚喜的居然是五寶丸!!坊間用來做火
之前疫症比較嚴重,
已經好久沒吃過雞煲火鍋了,
知道為食火鍋這裡可以一次滿足兩個願望,
還不手刀極速預訂?!

原來這裡正在做4人同行1人免費優惠,
難怪剛入座不久就超快全場爆滿!
想一試惹味雞煲和任食火鍋的話記得要預訂!

甫踏進店內就被可愛的大型哥基抓住眼球!
然後發現到處都有狗狗的踪影,
好~可~愛!

這裡的飲品和蔬菜任取,
最喜歡他們有蜂蜜雪梨茶,
感覺能把邪惡感減低一點(笑)

餐前小食除了有酸薑和毛豆外,
還有鮑魚!!!
鮑魚也太大隻了吧!!
吃完肥美的醬汁鮑魚,
胃口馬上被打開了~

雞煲我們選了小辣,
辣味不算太強,
反而帶點麻辣味,
超喜歡!!
雞件又大又多又入味,
煲裡還有洋蔥、大大顆蒜粒、牛栢葉、魷魚和豬皮!
全部都超惹味!

吃完雞煲後馬上轉做火鍋
我們選了櫻桃鮮茄薯仔湯底,
在等待火鍋滾透時,
店員奉上了五色刺身和聖子到海鮮拼盤!

刺身的每一款都好鮮美,
三文魚很多!!
新鮮又肥美,
一口一片感覺有點奢侈呢~

聖子到海鮮拼盤,
除了有超大隻聖子外,
還有巨型元貝、鮮蝦、蠔、脆肉魭和蜆!
突然覺得$300多一位也太超值了吧!

火鍋配料也是超高級的!
西班牙黑豚肉的肉味好濃郁~
手切牛肩頸肉也好有牛肉味!
而最讓我驚喜的居然是五寶丸!!
坊間用來做火鍋配料的肉丸大都是一般貨色,
但這裡的肉丸居然超好吃!
完全不比黑豚肉和牛肩頸肉遜色~
其中一款我覺得好吃到不得了的肉丸,
裡面居然有芋頭!!!!
而牛丸也不是廉價的肉丸味,
感覺應該是手打的牛肉丸!

這一頓真的吃到超撐!!
結果最後店員還端上甜點—蛋白撞奶
本來已經飽到不要不要的我,
還是忍不住把甜點也吃完,
怎麼連甜點都那麼高質呀~~~
呢間火鍋店位於創業街,創紀之城對面。個名叫為食火鍋公司,啱曬我呢位為食妹😋haha。裝修以可愛狗狗🐶哥基為主題,周圍都有狗仔圖案,餐牌啦、牆上掛畫啦、爐頭啦,總之周圍都係打卡位🐶,有🐶🐶陪住你食放題sooooo cute。火鍋店座位尚算寬躺,卡位和包廂就更舒適。講返今次嘅主題晚市火鍋🫕雞煲🐔任食套餐先,分每位$238、$328 兩種,兩種價錢套餐配料各有不同,最後點左$238套餐。呢個套餐太豐富,睇到❤️❤️眼,食係咪舔舔脷呢就要試過先知啦😆。我們急不及待先品嚐三色刺身,三文魚🍣蝦🦐等等非常新鮮。至於新鮮雞煲🐔醬汁分幾級辣,點了BB辣。店員非常細心每隔2分鐘共拌了3次,喺炒嘅過程中加入三寶:魷魚、豬皮、牛柏葉,煮至熟透,終於可以食喇⋯⋯🥰嫩滑雞肉🐔配上芫茜、蒜頭🧄粒、辣醬非常惹味,真是絕配喔。雞肉🐔嫩滑畫,魷魚🦑煙韌,豬皮、牛柏葉爽口,味道濃郁,非常惹味,ichiban 👍🏻👍🏻。雞煲是可追加的,但由於第一round份量十足,同埋想留返個肚食火鍋,所以就無再追加喇。嘆完雞煲,店員替我們換湯底火鍋🫕火鍋最緊要梗係湯底啦,點左蕃茄🍅薯仔🥔粟米湯底,湯底清甜,每次是添加湯,不是加水。食材好豐富,

我們急不及待先品嚐三色刺身,三文魚🍣蝦🦐等等非常新鮮。

嘆完雞煲,店員替我們換湯底火鍋🫕火鍋最緊要梗係湯底啦,點左蕃茄🍅薯仔🥔粟米湯底,湯底清甜,每次是添加湯,不是加水。食材好豐富,海鮮拼盤有蝦🦐、脆肉鯇魚🐟片、蜆、生蠔,夠晒新鮮,脆肉鯇🐟卜卜脆,蝦肉🦐鮮甜爽口。其他火鍋配料有一次性供應嘅牛小排🐂,其他可無限追加的有黑豚肉、三寶丸(魚旦、豬肉丸、牛丸)、三色餃(雲吞、韮菜餃、魚皮餃),包你讚佢皮薄餡靚😁。牛丸入面有芋泥,幾特別喔。牛小排和黑豚肉質也是不錯的。

其他還有生根、炸魚皮、菜籃🥬同好特別嘅紫菜響鈴,響鈴帶有紫菜香味,頗有心思。

飲品是無限添加的,選擇好多呀。

食飽飽後職員為我們送上飯後甜品,係蛋白燉奶,好滑,味道唔錯呀,鍾意佢唔太甜。

今次用膳環境舒適,乾淨企理,食材高質,價錢合理,職員也很有禮貌。我們捧腹而回,會再幫襯😄
火鍋店而家推出刺身雞煲火鍋放題套餐買4送1優惠添。大家不妨試試喔😋
2021-09-02
2021-09-05 23 瀏覽
今日放工同老公、朋友去試網民推介位於觀塘:為食火鍋公司。呢間店舖裝修日系感覺,好舒適。重點裏面是哥基作為主題,我好鐘意呀 ^.^ 十分可愛 店內的用具都有哥基的圖案,寶在未食先興奮🥰我地選擇左$318的套餐,雞煲放上枱面,店員告訴我們要等一陣,之後炒下,然後再落牛柏葉、魷魚,咁樣係最惹味!套餐包左五色刺身和菜膽扣鮮鮑魚。先講刺身,兩個字:新鮮,刺身嘅質素比我想像中的高,特別帶子刺身非常鮮甜。至於菜膽扣鮮鮑魚,炆得好入味,個精髓起鮑魚汁度,用嚟點其實野食都好好味。店員為我地送上靚靚的海鮮拼盤廣島蠔,海鮮清醒的非常乾淨。蜆送上黎的時候仲識郁。我最鐘意都係呢碟手切牛肩頸,入口好香牛肉味,而且好嫩滑。五寶丸中我最欣賞就係黑松露肉丸。外面有一粒粒類似芝麻的物體,吃落去有濃郁的黑松露味,正!至於炸物方面都非常月脆卜卜,特別係響鈴裏面係包住紫菜,同平時食的不一樣。雖然鮑魚、刺身、海鮮、牛肉都不能任食,但其他配菜和飲品都可以不停refill. 不過,我哋四個人食咗第一輪都已經好飽,唔需要再添加。推介!

店內的用具都有哥基的圖案,寶在未食先興奮🥰

我最鐘意都係呢碟手切牛肩頸,入口好香牛肉味,而且好嫩滑。

2021-09-03 23 瀏覽
晚市火鍋雞煲任食套餐1. 雞煲呢到嘅雞煲煮法幾得意,每2分鐘要炒一次雞,總共要炒5次雞,d staff都幾helpful咁幫我地炒。雞煲可以揀bb辣到麻辣。我地叫左bb辣,啲雞醃得唔錯,小小辣味好易入口,同埋幾惹味🤪🤪雞煲份量有啲多,食到咁上下可以叫人兜起啲雞🤪🤪2. 刺身刺身有三文魚、赤蝦、螺片。影相幾好嘅,不過我哋想食嘅時候,啲冰未溶哂,呢度痴咗係啲刺身上面🤣🤣🤣3. 火鍋 - 海鮮因為我地揀左$238套餐,所以有海鮮4-6款,除左蝦、魚、帶子之外,竟然仲有生蠔同蜆。整體上都係幾新鮮嘅。蠔唔算好腥,魚腩都唔會散。3. 火鍋 火鍋配料冇提供點心紙,想點/加記住要同staff講。整體上豬比牛小排好食,可能係啲肉切得厚身少少🤏。配料方面紫菜響鈴最好食😋三寶丸嘅芋頭丸同芝士丸最有新鮮感🤪如果要我揀,我會覺得雞煲好食過火鍋5. 甜品 雙皮奶 - 估唔到甜品有驚喜😳好有奶味,同埋好滑嘟嘟!😍😍😍一定要留肚食返個甜品先走

晚市火鍋雞煲任食套餐

1. 雞煲

2. 刺身

3. 火鍋 - 海鮮

3. 火鍋

5. 甜品

今日食的火鍋放題是觀塘創業街為食火鍋公司。餐廳屏風的裝修間開了卡位,裝修非常雅繳。餐廳有兩個放題套餐,我要了個$238的雞煲放題套餐。套餐不但可以食雞煲也有三色刺身,三文魚、希靈魚、甜蝦刺身,很愛三文魚,入口又香又軟滑,甜蝦很鮮甜,希靈魚卜卜脆的~~套餐的雞煲放題為食寵寵雞煲,揀了小辣,雞煲是由未煮過的雞件上枱,見到煲上有芫茜、蔥、紫洋蔥及蒜子 ……等等,侍應教我們兩分鐘再炒一次,連續炒三次,第三次就放下三寶:豬皮、牛柏葉及魷魚。每一次揭開的香氣都一次比一次香,真是令人垂涎,最后一次加了三寶,後,再煮上兩分鐘,終於可以食啦,非常期待~~~雞肉煮得熱辣辣,鮮嫩多汁,辣中帶香麻,又入味,又惹味~~~~食完後轉一個湯底,開始打爐啦海鮮盤四至六款海鮮,有蜆、脆肉鯇、扇貝、廣島蠔、班腩片……,每款都新鮮,班腩片啖啖肉,肉質鮮美,帶子鮮甜,廣島蠔很軟滑,很非常美味!餐廳送上一次性的牛小排,切得都很薄,頗香牛味。餐廳也送上有牛丸、牛肉芋心丸、餃子、魚皮餃及炸魚蛋……等等。每款都各有特色,最喜愛牛肉芋心丸,裏面的芋頭很香,還有牛丸及魚皮餃。放題還有任點任取任食的三寶丸、紫菜響鈴、生根、即炸魚皮及三色餃
今日食的火鍋放題是觀塘創業街為食火鍋公司。

餐廳屏風的裝修間開了卡位,裝修非常雅繳。

餐廳有兩個放題套餐,我要了個$238的雞煲放題套餐。

食完後轉一個湯底,開始打爐啦

餐廳送上一次性的牛小排,切得都很薄,頗香牛味。

放題還有任點任取任食的三寶丸、紫菜響鈴、生根、即炸魚皮及三色餃子、蔬菜……等。

食完後,餐廳還送上一個精美甜品, 又嫩又滑的蛋白燉鮮奶,真是甜到心裏~~~~
2021-09-01 25 瀏覽
最鍾意打邊爐,而且揀一啲任食又要質素唔錯嘅真係唔多。呢一間食完覺得真心唔錯!夜晚任食雞煲打邊爐有兩個價錢一個$238,一個$318~ 我哋想盡興一啲揀咗$318一位嗰隻~一坐低已經問你雞煲食咩辣,雞煲好香,好多芫荽喺面,另外仲有牛柏葉、水魷魚、豬皮俾你撈埋一齊食!雞煲已經食到好和味!雞煲係可以任食!前菜有枝豆及酸薑。然後有熟食鮑魚每人一隻,配有西蘭花🥦鮑魚肉質好食😋仲有呢度嘅飲品係任飲,選擇多!刺身拼盤都幾正,食落去新鮮~食完雞煲、刺身就可以打邊爐🍲有海鮮拼盤有蝦、蜆、蠔、鮑魚、帶子、魚🐟蝦大隻食落爽口,其他海鮮都好味!佢出邊仲有蔬菜類可以拎!呢度嘅牛肉、豚肉都唔錯。魚皮餃、水餃都幾好食!仲有鴨血都幾正,牛丸、豬肉丸、蟹子丸等等,樣樣都幾好!呢個價錢幾抵!

雞煲已經食到好和味!雞煲係可以任食!
前菜有枝豆及酸薑。

刺身拼盤都幾正,食落去新鮮~食完雞煲刺身就可以打邊爐🍲有海鮮拼盤有蝦、蜆、蠔、鮑魚、帶子、魚🐟蝦大隻食落爽口,其他海鮮都好味!

佢出邊仲有蔬菜類可以拎!
呢度嘅牛肉、豚肉都唔錯。魚皮餃、水餃都幾好食!

2021-08-31 21 瀏覽
餐廳以可愛狗狗怖置,牆上有好多可愛狗狗~ 裝修夠新,坐得唔錯~晚市火鍋雞煲任食$318/位~任食相當豐富,先有前菜、菜膽扣鮮鮑魚、五色刺身。▶️ 菜膽扣鮮鮑魚鮑魚汁幾多,夠入味,鮑魚肉質幾好,估唔到咁好味😋▶️ 五色刺身擺盤非常靚,刺身都幾新鮮。甜蝦大大隻,仲有北寄貝、帶子厚切,三文魚肥美及希靈魚有咬口。▶️火鍋配料有聖子到海鮮拼盤、廣島蠔我鍾意食鮑魚,好大隻!扇貝大大隻好爽口,蝦亦都鮮甜爽口。廣島蠔幾有鮮味!蜆同魚都唔錯~▶️定量:手切牛肩頸、五寶丸及精選甜品。牛有牛味,好夠香!五寶丸相當唔錯,全部都幾彈牙~▶️雞煲、紫菜、響鈴、鮮鴨血、炸魚皮、三色餃、黑豚肉可以無限添加。雞煲揀咗小辣都好惹味,雞嘅份量都好多,唔夠仲可以無限添加!基本上一定夠食仲有多款唔同嘅火鍋配料,樣樣質素都唔錯。最後仲有甜品燉蛋白~

▶️ 菜膽扣鮮鮑魚
鮑魚汁幾多,夠入味,鮑魚肉質幾好,估唔到咁好味😋

▶️ 五色刺身

▶️火鍋配料有聖子到海鮮拼盤、廣島蠔

▶️定量:手切牛肩頸、五寶丸及精選甜品
牛有牛味,好夠香!五寶丸相當唔錯,全部都幾彈牙~

雞煲揀咗小辣都好惹味,雞嘅份量都好多,唔夠仲可以無限添加!
2021-08-29 20 瀏覽
為左睇奧運有氣氛,朋友特登約係APM附近食個雞煲,再過商場齊齊睇大電視朋友係哥基迷,早前見到呢間哥基主題餐廳,已經話要黎試下套餐有分兩個價錢,有雞煲外,仲有三色剌身,海鮮拼盤,牛小排蔬菜,飲品,醬料係外面自助區無限任加有三寶丸, 三色餃, 炸魚皮,黑豚肉等等先送上三色刺身,有三文魚,牡丹蝦,北寄貝鮮甜味美雞煲揀左中辣,再配上牛柏葉同鮮魷魚先煮雞煲,之後再落牛柏葉同鮮魷魚醬汁夠香口惹味,帶點少辣如雞煲食完再可添加食完雞煲換上湯底,清甜蕃茄薯仔湯三色餃,韮菜餃最有驚喜,皮薄料又多牛小排,牛肉味濃炸魚皮脆口好食
為左睇奧運有氣氛,朋友特登約係APM附近
食個雞煲,再過商場齊齊睇大電視

朋友係哥基迷,早前見到呢間哥基主題餐廳,已經話要黎試下

套餐有分兩個價錢,有雞煲外,仲有三色剌身,海鮮拼盤,牛小排

蔬菜,飲品,醬料係外面自助區

無限任加有三寶丸, 三色餃, 炸魚皮
,黑豚肉等等

先送上三色刺身,有三文魚,牡丹蝦,北寄貝
鮮甜味美

雞煲揀左中辣,再配上牛柏葉同鮮魷魚
先煮雞煲,之後再落牛柏葉同鮮魷魚
醬汁夠香口惹味,帶點少辣
雞煲食完再可添加

食完雞煲換上湯底,清甜蕃茄薯仔湯

三色餃,韮菜餃最有驚喜,皮薄料又多

牛小排,牛肉味濃

炸魚皮脆口好食