入到去裝潢好日式好乾淨企理,哥基主題下食野心情都靚啲~ 由於佢任飲任食,野食未上齊一於去揀左飲品先,好多韓國樂天牌子飲品,同港式滋補養生茶,睇得出餐廳捨得落本。先上刺身同雞煲,可以體驗自己炒,職員會教你點炒,見到你搞唔掂就會出手幫你。炒香完一食就俾雞煲既孜然味同鋪滿面既魷魚、豬皮、牛柏葉吸引住,加少少既辣味好鬼夾好惹味!食曬雞煲職員就會幫你換上火鍋,可以揀蕃茄薯仔湯底或者麻辣湯底,海鮮只上一次但好高質,蠔同海蝦都大大隻好鮮,最緊要係有芋泥包心貢丸!超級驚喜!佢哋既份量好多,我哋一行兩個女仔食完一輪都無再另外order。店舖仲有慈善義賣,將賣出的模型捐贈香港拯救貓狗動物協會。
飲品
三色刺身
雞煲

先上刺身雞煲,可以體驗自己炒,職員會教你點炒,見到你搞唔掂就會出手幫你。炒香完一食就俾雞煲既孜然味同鋪滿面既魷魚、豬皮、牛柏葉吸引住,加少少既辣味好鬼夾好惹味!
海鮮

2021-10-07
飲品
三色刺身
海鮮
  • 三寶
2021-10-09 1791 瀏覽
聽講觀塘新開左間以狗狗做主題既火鍋店,放心!唔係食狗肉,係老闆將愛太做生招牌,大大隻哥基貼左喺店既唔同位置,睇得岀老闆好愛狗啊依間火鍋店最正係無限時!!最岩一大班朋友食野傾偈玩足成晚火鍋套餐有兩款,兩款都有海鮮嫁!貴d既當然會再豐富d啦!我地今次就食平d果款,我同朋友都覺得係有質素,亦對得起個價刺身併盤… 三款刺身都幾高質,起碼夠厚身冇雪味,尤其最愛依度既三文魚!真係好鮮!打邊爐前先黎個雞煲!有辣有唔辣,我地揀左BB辣,對我黎講岩岩好,麻味香味都好正,又唔會過咸。店員仲主動落手幫我地加魷魚、豬皮、牛栢葉三樣配料超好服務,我地可以唔洗郁,炒下炆下大約等十分鐘就食得隻雞估唔到都幾滑,咬開仲有肉汁流岀黎嫁唔係講笑唔夠喉雞煲仲可以refill添!到打邊爐喇!我覺得最緊要係個湯底。我地揀左番茄薯仔湯,另外仲有麻辣湯底,愛辣既可以試!好彩揀左唔辣既湯,咁先食得岀海鮮到底新唔新鮮!依度全部既海鮮都夠新鮮,尤其係生蠔同蜆,食落就知好鮮甜牛小排、西班牙黑豚肉、三寶丸三色餃... 打邊爐點少得肉同丸!牛小排涮十秒就食得,牛味都幾濃又幾嫩口。黑豚豬肉就厚身小小,豬肉味同肉汁都有齊丫!紫菜響玲、炸魚皮...

依間火鍋店最正係無限時!!最岩一大班朋友食野傾偈玩足成晚

刺身

雞煲

超好服務,我地可以唔洗郁,炒下炆下大約等十分鐘就食得

海鮮併盤
生蠔

肉類、丸類
牛小排
西班牙黑豚肉

紫菜響玲、炸魚皮

紫菜響玲、炸魚皮... 響玲加左紫菜又幾特別喎!同炸魚皮一樣,記得淥一淥就食得
半脆半軟最正!

西班牙黑豚肉
紫菜響玲、炸魚皮
  • 三色刺身
2021-10-09 111 瀏覽
呢間餐廳係以哥基做主題(放心入面無狗狗),應該係因為唔近鬧市,所以閒日晚上唔算好熱鬧。今次叫咗個平啲嘅雞煲餐($238)試一試水溫。三色刺食有三文魚、甜蝦、油甘魚,好新鮮,解凍都解得好,無雪味。雞煲叫左個bb 辣,味道岩岩好。我鍾意佢用左好多材料爆香啲雞,有蔥頭、蒜、洋蔥,雞都醃得好入味,都有啲豬片、牛百葉、魷魚,好惹味,同埋唔單調。個雞係任食嘅,不過我同朋友食左第一轉已經夠晒數!火鍋叫左個蕃茄薯仔湯,個湯底適合鍾意食清淡嘅朋友仔。一嚟就送咗個海鮮拼盤俾我哋,入面有鮮蝦、蠔、兩種魚片、沙白。全部野都好新鮮,真係無可挑剔。我平時唔係好好食魚,都覺得啲魚質地好爽、彈牙。另外,有唔同嘅丸、豬肉片、牛小扒片、餃子。其中,芋頭丸真係勁勁勁推介,食好好食,入面係真芋頭蓉,一咬就會bi出黎,超正口感。牛小扒片牛味好重,唔係平是廉價得個肥字嘅牛肉。豬肉係黑毛豬,個肉味好出,我本人唔鍾意食豬肉味,但同行朋友覺得好鮮好正!有日本拉面個種豬肉味。除左個刺食、海鮮同埋牛肉之外,其他都係任食。最後,餐廳仲送一個燉奶甜品,係椰汁味偏重,但嗎會太甜太膩。總結,呢個價錢食海鮮性價比係超高!!強烈建議牛頭角觀塘放工嘅你

三色刺食
有三文魚、甜蝦、油甘魚,好新鮮,解凍都解得好,無雪味。

雞煲
叫左個bb 辣,味道岩岩好。

火鍋
叫左個蕃茄薯仔湯,個湯底適合鍾意食清淡嘅朋友仔。

總結,呢個價錢食海鮮性價比係超高!!強烈建議牛頭角觀塘放工嘅你地去試!
2021-10-04
2021-10-06 191 瀏覽
食$318餐, 頭輪雞煲都OK,幾惹味刺身,鮑魚一般之後到火鍋, 海鮮拼盤係一次性都OK, 但唔明白原來肥牛都係得一次其實標榜任食火鍋冇可能肥牛唔係任叫, 可以唔俾番套餐既牛肩頸, 但都應該提供最基本美國肥牛可以任叫囉..其他火鍋配料和蔬菜款式亦非常少,鵝腸,牛栢葉,秀珍菇,海鮮菇,雞肶菇,蓮藕,蘿白,芋絲,芋頭,蟹柳都係冇提供既鍾意食牛既朋友就唔好考慮了。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
食$318餐, 頭輪雞煲都OK,幾惹味
刺身,鮑魚一般
2021-10-03
雞煲火鍋食得多,以狗狗做主題既真係第一次食。一入店內已見到牆上面和枱上都是可愛歌基犬的肖像,真係有少少以為自己入左狗狗Cafe, 店主一定係愛狗之人,我也曾養過5隻不同品種的小狗,所以一入來就有一種親切感。店內環境很大很濶落,亦有不了包廂卡位,整體光潔舒適,唔覺得大煙或大陣味。食物倒是跟寵物無關,主打雞煲和火鍋。今餐當是中秋做節飯,所以食豪啲,選左$318套餐,主要有雞煲、五色刺身、海鮮拼盤,另外仲有鮑魚作前菜,特定火鍋肉類配料,而飲品和蔬菜荳品就任飲任食。⭐️菜膽扣鮑魚前菜也食得矜貴,一碟4隻,用蠔油汁煨扣,鮑魚一口咬落,稔滑又保留口感,鮮味香濃,一定要趁熱食。⭐️為食雞煲依個雞煲一上枱已經聞到陣陣花椒川香,令人垂涎。我地揀左少辣,連配料炒香後真係好吸引,雞件啖啖肉,辣味慢慢滲出,惹味又不嗆喉,亦不會滿是醬汁過鹹,食得出雞的鮮味。跟雞煲配三寶:水魷魚、牛柏葉、豬皮,吸了辣汁後真係十分惹味。⭐️五色刺身有三文魚、赤蝦、帶子、北寄貝和希靈魚。基本上全部都好新鮮,三文魚紋理清晰,油脂平均;赤蝦新鮮而帶黏度,柔軟鮮甜,帶子軟滑,北寄貝爽彈。吃完雞煲就到火鍋上場,湯底可換上另一款,這天就是蕃茄薯仔湯

店內環境很大很濶落,亦有不了包廂卡位,整體光潔舒適,唔覺得大煙或大陣味。食物倒是跟寵物無關,主打雞煲火鍋

⭐️菜膽扣鮑魚

⭐️為食雞煲

雞煲配三寶:水魷魚、牛柏葉、豬皮,吸了辣汁後真係十分惹味。

⭐️五色刺身

吃完雞煲就到火鍋上場,湯底可換上另一款,這天就是蕃茄薯仔湯,清清地又開胃都唔錯。

⭐️聖子到海鮮拼盤
超級豐富既海鮮盛盒,除了大聖子,仲有大元貝、蠔、鮮蝦、蜆、龍躉片和脆肉鯇。聖子和元貝都係我愛既海鮮,只需煮幾分鐘就得,唔洗點醬,原汁原味都超鮮甜好味。比較特別有龍躉片,口感爽脆魚味獨特,份量還不少呢。

肉類有手切牛肩脊和西班牙黑豚,牛肩脊厚度恰當,十分有嚼勁,肉嫩無渣,牛味都夠濃郁。薄切黑豚脂肪不多,味道較清,口感亦佳,仲可以無限追加。

其他配料仲有鴨血、五寶丸、紫菜響鈴、生根、炸魚皮、蔬菜藍等,保證食到捧住肚走勁滿足。

火鍋食得飽肚是尋常事,但靚食材就未必度度有,為食火鍋每一道菜,每一款配料都好新鮮和有水準,又坐得夠舒服,值得推介。
2021-09-20
2021-10-04 890 瀏覽
個人推介指數 7.5分 (10分為滿分) 年紀漸大, 對於放題的期待大不如前, 通常食物質數也較參差, 這是可以理解. 即便食物質素不錯, 坐的位置也很狹小, 感覺不是太好, 或許這就是中年人的毛病, 又要食物好, 又要坐得好, 還要價錢合理. 配合以上條件的放題店子實在不多, 這所火鍋放題餐廳, 早午時份供應茶餐廳的食物, 晚上就會變成一間火鍋放題店子, 食物質素頗高之外, 食物環境很寛敞, 加上別緻的小動物裝飾, 讓我對任食火鍋重新改觀.是晚應朋友約, 聽說是任食火鍋, 心中確有點擔心, 害怕食物質素參差, 點了又不好意思浪費, 白白把食物變成脂肪, 那就十分不值了.未進店子時, 感覺和一般茶餐廳分別不太大, 怎料一進去, 感覺馬上也些改觀.除了店內燈光充足, 佈緻有特色 (以保護寵物為主題), 座位寛敞, 感覺整潔私密, 絶不會像大部份日放題連轉個身也不敢, 驚怕踫到鄰座.我和朋友四人, 不加思索就點了個豪華四人套餐包括以下幾款(不是任食的)菜膽扣鮮鮑魚 (按客人數目, 不追加)鮑魚實在不細小, 咬下去鮑魚味香濃, 作為開場小食既豪華又惹味.五色刺生刺生份量因客人數目而定, 包括

我和朋友四人, 不加思索就點了個豪華四人套餐
包括以下幾款(不是任食的)

菜膽扣鮮鮑魚 (按客人數目, 不追加)

五色刺生
刺生份量因客人數目而定, 包括肥美三文魚, 帶子, 爽口北寄貝, 大大只甜蝦和希靈魚
刺生本身也很新鮮, 特別是三文魚, 紋理分明, 只是貪心的我如能再切厚一點就是完美.

為食寵寵雞煲(任食)
不講不知, 這個雞煲是任食, 水準相當高.
除了肉質鮮嫩外, 味道也是相當入味, 加點小辛辣, 對我來說已相當惹味.
還有能不停潻加魷魚, 牛栢葉和豬皮, 單單吃這個雞煲也十分足夠.
只因還有好戲後頭, 我們也沒有再潻.

到了第二節火鍋時段, 未說湯底, 有樣安排也不得讚許.
客人不用加錢, 可要求換一個新鍋打邊爐, 對於我不喜歡高湯倒送吃剩的雞煲實在是喜訊.
是日湯底是蕃茄薯仔湯, 看似平凡, 但就是簡單, 才能吃到食物的味道.

手切牛肩頸(按客人數目, 不追加)
不得不讚這個牛肩頸, 除了份量也十分夠, 就是看其紋理就知是上等貨色.
輕輕在火鍋內焯30秒, 不用點醬, 牛肉味香濃, 肉質有咬口, 連小孩也能輕鬆咀嚼.

聖子到海鮮盤
單是看賣相也想嘩一聲, 食材絶不將貨就價, 包括
大大條聖子, 大大只元貝, 蜆子, 蠔, 大蝦, 翠肉鯇和龍躉
我們逐樣逐樣放入火鍋內, 慢慢待其吸收高湯, 再連湯來吃, 每一樣海鮮都很新鮮入味.
一點醬油也不用沾上, 實在是全晚亮點.

除了還有些手打丸子和鴨血外,
以下的食物我再加追加了數次就是紫菜響鈴.
其中間夾着一層脆紫菜, 只須放入湯中兩秒
待五秒左右, 讓高湯滲透響鈴, 又脆又香又入味,
是必追加的佳品.

最後也要吃點菜疏來中和以上的肉器.
店子也很貼心地準備了疏菜籃供大家自取享用.

還有這個自助飲料櫃, 各款飲料一應齊全.
我就主要也是飲茶品, 以增加戰鬥力.

不過人大了, 學活享受, 我們也沒有追加太多食材.
肚子滿足也沒浪費食物, 那就是最好呢.

整体來說, 非常高水平的放題火鍋, 必定會再光顧.
2021-09-20
2021-09-30 903 瀏覽
惹~秋天都未到,大胃已經率先食個惹味火鍋,真係等唔切喇要過吓邊爐癮,就嚟到呢間哥基主題嘅火鍋店任食火鍋超抵,事前先食雞煲,每兩分鐘炒一炒,焗一焗,如是者重複三次,倒晒啲牛柏葉、舒淇同魷魚落去再撈再焗,就算係BB辣,依然惹味非常,扣人胃弦除咗雞煲,前奏仲有刺身同鮑魚。刺身有三文魚、希靈魚、北寄貝、大蝦同帶子,樣樣都超鮮甜,蝦頭超多膏,唔好放過呀炆鮑魚juicy又厚肉,未開始打邊爐已大滿足食完雞煲可以請樓面幫你換煲,大胃揀咗蕃茄薯仔湯底,健康又能發揮食材原汁原味首先講吓單次提供嘅食材先,主打一定係海鮮盤,有扇貝、鮑魚、桶蠔、蝦、蜆同鯇魚片,估唔到喺牛頭角都會食到咁新鮮嘅海鮮,肉質爽脆充滿生命力,掉落煲度好似變咗大海咁有活力跟住牛肉豬肉又點會走得甩呢?牛肉並唔係普通肥牛,而係牛肩頸,牛味突出,雪花均勻,仲好有彈性𠻹西班牙黑豚肉仲正,係任點㗎,但仍然好彈牙爽甜,係靚肉嚟㗎喎打邊爐丸類從來係當飯食,五寶丸每樣三粒,加上三色餃又係各三粒,問你飽未?肉丸出奇地動L,餡料十分之靚,爆晒汁,睇熱呀!餃類皮薄餡靚,滑到嗗一聲差啲嚼唔切響鈴、鴨血、魚皮、生根、餃子等等都係飲嗌,出面仲有菜籃飲攞,同樣新鮮靚料
惹~秋天都未到,大胃已經率先食個惹味火鍋,真係等唔切喇

要過吓邊爐癮,就嚟到呢間哥基主題嘅火鍋

晚市火鍋雞煲任食套餐

炆鮑魚juicy又厚肉,未開始打邊爐已大滿足

西班牙黑豚肉仲正,係任點㗎,但仍然好彈牙爽甜,係靚肉嚟㗎喎

嘢飲都有得喺出面攞,除咗基本汽水同多款飲品外,居然有養生系列

打完邊爐仲有甜品燉奶送,唔會太甜淡淡奶香,係好好嘅cool down
2021-09-29
晚市火鍋雞煲任食套餐
  • 五色刺身
  • 菜膽扣鮮鮑魚
  • 西班牙黑豚肉
2021-09-28 138 瀏覽
是日早收工,經過呢間#為食火鍋公司,見到有雞煲同火鍋食,加上未食下午,故即入去開餐啊!餐廳環境乾淨企理,座位濶落坐得好舒適。店舖宣揚愛護動物為主題,喜歡佢地嘅概念😚。(愛護毛孩,一世寵愛🥰👍🙌)選擇了$238/位的套餐,有齊雞煲、海鮮火鍋,仲有刺身。任飲有可樂、烏龍茶、檸檬茶同綠茶,都不錯啊!揀左bb辣,香噴噴的雞煲首先出場,在炒的過程中,麻辣嘅香味己經滲透入雞內,最後再加入魷魚、豬皮同牛柏葉,好惹味好香口,雞件都好滑溜,唔錯😊。刺身買相靚,三文魚🍣、蝦🦐同魚都夠新鮮。食完重口味嘅雞煲,就換蕃茄薯仔湯底繼續大吃大喝😜。再出場是海鮮拼盤,生蝦、魚片、蜆同蠔🦪,全部都新鮮大件,食到呢度都飽左6成😀。 手切牛肩頸,紋理靚,牛味濃又夠嫩,份量又足。西班牙黑豚肉,有肉香味又柔軟,唔似雪藏野,又唔會好多肥肉,朋友都覺得正。三寶丸有彈牙的牛丸、魚蛋,同埋比較特別嘅香芋貢丸,而三色餃有魚皮餃、雲吞同九菜餃子🥟,各人一粒可試到唔同口味,好正啊!保持新鮮嘅雪柜,蔬菜籃可任取,蔬菜🥬、南瓜同菇類都有🙂。最後上埋個甜品~牛奶燉蛋白,^_^唔會好甜,但有蛋白牛奶嘅香味☺️。 越夜越多人,故下次都要訂定位了。
是日早收工,經過呢間#為食火鍋公司,見到有雞煲火鍋食,加上未食下午,故即入去開餐啊!

(愛護毛孩,一世寵愛🥰👍🙌)

刺身買相靚,三文魚🍣、蝦🦐同魚都夠新鮮。

食完重口味嘅雞煲,就換蕃茄薯仔湯底繼續大吃大喝😜。

手切牛肩頸,紋理靚,牛味濃又夠嫩,份量又足。

保持新鮮嘅雪柜,蔬菜籃可任取,蔬菜🥬、南瓜同菇類都有🙂。

越夜越多人,故下次都要訂定位了。
2021-09-27
觀塘開咗一間哥基主題火鍋店「為食火鍋公司」有個「無限時刺身雞煲火鍋放題套餐」超豐富‼️分別有 $238/位 同 $318/位選擇👍🏻我地揀咗$318個個套餐,有埋鮑魚食😋呢個套餐包咗好多嘢食,包括前菜,菜膽扣鮮鮑魚,五色刺身,聖子到海鮮拼盤,手切牛肩頸,五寶丸,甜品。仲可以無限追加雞煲,西班牙黑豚肉,紫菜響玲,鮮鴨血,生根,即炸魚皮,三色餃,菜籃。基本上第一輪食物已經食到非常飽!首先會上咗菜膽扣鮮鮑魚、刺身同雞煲。菜膽扣鮮鮑魚好入味,鮑魚有嚼口。刺身安排二人份,望睇好新鮮,三文魚切厚,帶子鮮味。而雞煲我地揀咗微辣,醬汁唔算太辣,不過好惹味。雞煲要自己炒一炒,再加埋牛栢葉同魷魚,就完成。雞肉好滑嫩,大部份都係雞亦同雞背位,好juicy。魷魚同牛栢葉爽爽地,加埋雞煲醬汁,味道好夾!食完雞煲就可以叫職員換過新鍋去打邊爐。我地揀咗蕃茄湯底。呢個時候海鮮拼盤同火鍋配料就會上枱,有手切牛肩頸,五寶丸,鮮鴨血,西班牙黑豚肉,三色餃。海鮮拼盤入面有生蠔,聖子,鮑魚,蜆,大蝦,魚片。鮑魚又係好有嚼勁。聖子都好有鮮味,好吸引。鮮鴨血好好味,入口好軟滑。手切牛肩頸薄切,淥一陣就可以食,牛味重有咬口。今餐放題真

觀塘開咗一間哥基主題火鍋店「為食火鍋公司」
有個「無限時刺身雞煲火鍋放題套餐」超豐富‼️
分別有 $238/位 同 $318/位選擇👍🏻
我地揀咗$318個個套餐,有埋鮑魚食😋
基本上第一輪食物已經食到非常飽!

首先會上咗菜膽扣鮮鮑魚、刺身雞煲
菜膽扣鮮鮑魚好入味,鮑魚有嚼口。
刺身安排二人份,望睇好新鮮,三文魚切厚,帶子鮮味。

雞煲我地揀咗微辣,醬汁唔算太辣,不過好惹味。
雞煲要自己炒一炒,再加埋牛栢葉同魷魚,就完成。
雞肉好滑嫩,大部份都係雞亦同雞背位,好juicy。
魷魚同牛栢葉爽爽地,加埋雞煲醬汁,味道好夾!

食完雞煲就可以叫職員換過新鍋去打邊爐。我地揀咗蕃茄湯底。
鮮鴨血好好味,入口好軟滑。
手切牛肩頸薄切,淥一陣就可以食,牛味重有咬口。
今餐放題真係好豐富又高質!我地食到捧住個肚走🤣

📌 為食火鍋公司
觀塘創業街15號萬泰利廣場地下C號舖
2021-09-25 709 瀏覽
今次黎到觀塘打邊爐~係工業區中嘅火鍋店,靜中帶旺!喱間餐廳以老闆愛犬為主題門口有大大隻可愛哥基🐶做招牌😀都幾容易認到同埋唔似一般嘅火鍋店咁因為喱度環境空間大座位夠晒企理乾淨又有卡位坐得都幾舒服😌📍位置方面可以係牛頭角站A出口出上天橋再經美亞工業大廈咁行嘅話就只需要5-10分鐘就到架啦~😙🍽晚市火鍋雞煲任食套餐有$2️⃣3️⃣8️⃣ & $3️⃣1️⃣8️⃣套餐兩款都有任食雞煲而$3️⃣1️⃣8️⃣套餐會多左鮑魚同鴨血牛肉會係牛肩頸,丸類、刺身、海鮮都會多款啲~🥢菜膽扣鮮鮑魚大大隻鮑魚先~😍 一啲都唔hea🥢 五色刺身有厚切三文魚、帶子、希靈魚、鯛魚、甜蝦🥢為食寵寵雞煲 配三寶 (BB 辣)雞煲要辣 d先好食不過如果唔太食到辣可以揀bb 辣~雞件好嫩滑~夾埋唔同配料夠哂惹味啊‼️仲可以落埋三寶:豬皮、牛柏葉、魷魚🦑Waiter教我地要隔幾耐定時再撈一次不過我哋冇好留意時間所以搞到啲雞燶咗啲🙈🤣所以各位記得要定時撈一撈⌛️雖然雞煲任食不過我哋兩個人食已經好夠所以都冇再添🍲食完雞煲我地轉打邊爐湯底我地揀左蕃茄薯仔湯仲有另一款係麻辣配料:🥢聖子到海鮮拼盤海鮮有兩隻大扇貝、3隻廣島蠔、鯇魚、蟶子、蜆同蝦款款海鮮都新鮮鮮甜🥢手切牛肩頸
今次黎到觀塘打邊爐~
係工業區中嘅火鍋店,靜中帶旺!
喱間餐廳以老闆愛犬為主題

上天橋再經美亞工業大廈咁行嘅話
就只需要5-10分鐘就到架啦~😙

兩款都有任食雞煲
而$3️⃣1️⃣8️⃣套餐會多左鮑魚同鴨血
牛肉會係牛肩頸,丸類、刺身、海鮮都會多款啲~

🥢菜膽扣鮮鮑魚
大大隻鮑魚先~😍 一啲都唔hea

🥢 五色刺身
有厚切三文魚、帶子、希靈魚、鯛魚、甜蝦
五色刺身

🥢為食寵寵雞煲 配三寶 (BB 辣)

雞煲要辣 d先好食
不過如果唔太食到辣可以揀bb 辣~
雞件好嫩滑~夾埋唔同配料夠哂惹味啊‼️
仲可以落埋三寶:豬皮、牛柏葉、魷魚🦑
Waiter

🥢手切牛肩頸 🐂
套餐跟的一份牛肉
脂肪分佈均勻
咬落牛肉味超重 入口又夠腍
真係好想再encore!
牛肩頸

🥢五寶丸&三色餃
五寶丸爽口彈牙
有豬肉丸、牛丸、魚旦
仲有雲吞、魚皮餃等等

🥢豬紅♦️
切到一舊舊薄薄的磚頭形狀
咁樣就可以方便d夾落去碌
幾體貼,唔錯!
豬紅

🥢生根、魚皮、響鈴🔔
特別一提係響鈴🔔有紫菜響鈴
有紫菜做餡料嘅響鈴都係第一次食👍🏻👍🏻

🥢甜品(熱)
是日甜品係蛋白燉奶
完美作結😇

🥤飲品都好多選擇!
有樽裝同罐裝

咁嘅價錢可以食到咁多款野食
味道質素都真係唔錯🥳
去觀塘食野,唔洗再一味去APM lu😁
五色刺身
為食寵寵雞煲 配三寶
牛肩頸
豬紅
  • 為食寵寵雞煲
餐廳:為食火鍋公司 (觀塘)地址:觀塘創業街15號萬泰利廣場地下C號舖成日都想搵啲餐廳可以坐成晚同朋友傾足成晚偈🗣,計我話打邊爐就係一個唔錯嘅選擇🍲,今次仲比我喺觀塘搵到間任食唔限時嘅火鍋店——為食火鍋公司呢間為食火鍋公司早市同午市主打港🇭🇰、日🇯🇵、西🇬🇧式嘅食物,晚市就做任食火鍋,星期四晚同朋友嚟食,我哋嗌咗個平啲嘅任食雞煲火鍋套餐,每人都喺$262賣單,由6點食到尾都仲得😂,我哋就食咗3個幾鐘,仲要6人同行1人免費,真喺好啱一班朋友吹水食飯👍原來老世嘅狗狗叫做「為食」,而老世愛狗狗嘅程度甚至取用愛犬嘅名成為呢間火鍋店嘅店名,餐廳都幾大,分咗幾個area,牆上有好多狗狗嘅畫🦮,非常治癒🥰,相信有養寵物嘅人一定會有同感🐶,希望每一個主人都好好咁照顧自己嘅寵物💕先嚟嘅喺三色刺身,有三文魚、油甘魚同埋甜蝦🦐,仲有兩碟前菜,分別喺鹽水枝豆同埋甜酸子薑食完刺身就到重頭戲雞煲喇,有唔同辣度可以揀🌶,揀唔辣都得,餐廳用咗秘製雞煲醬,以生雞上枱🐓,掛咗汁之後就連埋香料呈上枱,店員話每焗兩分鐘就炒一次,第2次炒完可以落埋三寶,即喺豬皮、水魷同牛柏葉,前後共炒三次,焗多幾分鐘就可以食得,三寶索晒雞香同
餐廳:為食火鍋公司 (觀塘)
地址:觀塘創業街15號萬泰利廣場地下C號舖

三寶索晒雞香同醬汁味真係無得輸🤤,朋友話BB辣都幾辣,我就覺得唔算好辣,不過真喺食唔停口,雞煲仲可以無限添加,我哋食咗兩轉😆

食完雞煲就換湯底打邊爐,可以揀蕃茄薯仔湯或者麻辣湯底,我哋要咗前者,只嚟一次嘅海鮮盤同牛小排隨之送上,
仲有可以無限添加嘅西班牙黑豚肉🐷、三寶丸、三色餃🥟

牛小排牛肉味香濃,位於牛胸腔左右兩側嘅位置,清晰見到好似大理石紋咁嘅脂肪,食落肉質鮮美而且油花均勻,咬落質地柔軟肥嫩😋;
海鮮盤有生蠔🦪、蜆、兩款魚類同海蝦;
三色丸仲有驚喜,有一款芋泥豬肉丸咬落入面有綿密嘅芋泥,雖然用筷子吉開果陣好似暗瘡吱出嚟咁🤣,不過真喺幾特別

食到七七八八緊喺叫埋其他嘢嚟試吓,
包括紫菜響鈴、生根、
自助去拎嘅菜籃等🥬,食到最尾仲有甜品送,不過個人覺得呢個燉奶就麻麻哋,比較淡味🥲

另外一提飲品選擇都幾多,忌廉溝鮮奶、樂天果汁🧃、可樂、雪碧、各款茶類同清涼飲品等等,如果有埋竹蔗茅根就無得彈😛
2021-09-23
2021-09-23 62 瀏覽
家姐系觀塘番工見到呢間既雞煲任食套餐好吸引,又有刺身,又有海鮮,又有雞煲,仲有得打邊爐,一次過滿足晒幾個願望。一入到去見到好多哥基,環境好光亮、寬敞舒服。店員會先送上雞煲同刺身拼盤,雞煲每2分鐘炒一次,總共炒三次,炒第二次嘅時候可以倒埋豬皮、魷魚、牛柏葉一齊炒。等緊個雞煲既時候就梗係食刺身先啦,五色刺身顧名思義有五款唔同既刺身,都好新鮮同高質,牡丹蝦好鮮甜,大隻又爽口。三文魚油脂分佈平均,色澤鮮嫩。食完冷盤就到熱食,呢道菜膽扣鮮鮑魚望落鮑魚都幾大隻,質感比較柔韌,有嚼感加上鮑魚汁調味,食落更有鮮味。食到咁上下個雞煲終於煮好啦!雞既肉質好鮮嫩,超惹味,一齊煮既豬皮、魷魚、牛柏葉都索晒D汁,超正!食完個雞煲店員問我地要咩湯底,我地就揀咗直接加湯落雞煲唔轉湯底打邊爐。期待已久既海鮮拼盤好吸睛,有聖子、廣島蠔、海蝦、蜆、帶子等等!聖子同帶子都好大隻好新鮮!蜆一d沙都無!海蝦鮮甜肉質厚實。食完海鮮急不及待要食肉,手切牛肩頸好鮮嫩,西班牙黑豚肉有濃烈肉味及油香,鬆軟易嚼。另外個套餐仲有五寶丸,當中黑松露丸同芋頭豬肉丸我最中意,比較罕見而且彈牙!最後仲有炸魚皮、生根、紫菜響鈴、鮮鴨血、甜品…..其實

店員會先送上雞煲刺身拼盤,雞煲每2分鐘炒一次,總共炒三次,炒第二次嘅時候可以倒埋豬皮、魷魚、牛柏葉一齊炒。

最後仲有炸魚皮、生根、紫菜響鈴、鮮鴨血、甜品…..其實每樣嘢食一轉都夠,我哋飽到冇再order第二輪。
香港地而家乜都係講主題,估唔到連食個雞煲鍋都要講主題🤪~🥰兩星期拍拖夜今次食到去牛頭角! 未入門口已經比隻好可愛的哥基吸引住🤩,睇Menu話因為想紀念哥基狗仔,所以成間舖頭都係圍繞住哥基狗仔作為裝飾,身為愛狗之人又鐘意打邊爐緊係拿拿臨入去試下啦! 😎環境夠光猛座位闊落好舒服,$238/位已經可以 #為食寵寵雞煲套餐,又係食到飽系列,雞煲可以食完再添,辣味任君選擇,我地就揀咗小辣夠惹味,雞煲份量足,肉質鮮又滑,自己動手炒3次,最後一次加埋魷魚/ 牛柏葉/ 豬肚一齊炒,估唔到又幾入味,好正! 嘆完個雞煲已經飽咗大半,拿拿聲打埋個邊爐先~ 🥳邊爐前仲要加多個三色刺身!上枱已經留哂口水,賣相一流! 入口新鮮肉厚,好滿足啊! 邊爐我地揀咗麻辣湯底,小辣湯唔會太辣,麻味濃,越食越惹味! 🤤半任食火鍋配料有SET好點一次的及任食兩款,😲海鮮有蠔有蝦有蜆,全部排到靚靚冰震上枱💓,恰完又出奇地無雪味仲保留到鮮味,好味道! 另外仲有牛小排都係限定,肉質鮮嫩,肉根分佈勻均,牛味濃,份量都唔少,滿足! 👍🏻然後就係任叫任食配料,有三寶丸/ 響鈴/ 生根/ 魚皮/ 豚肉/ 三色餃等,亦可自取菜籃,配料選擇都多,
香港地而家乜都係講主題,估唔到連食個雞煲鍋都要講主題🤪~

🥰兩星期拍拖夜今次食到去牛頭角!

然後就係任叫任食配料,有三寶丸/ 響鈴/ 生根/ 魚皮/ 豚肉/ 三色餃等,亦可自取菜籃,配料選擇都多,用料都在水平之上,如果胃部容量充足又夠大,呢個套餐絕對可以滿足閣下口腹之慾,真心好味! 😄

飽到見頂的情況下仲有個甜品 – 燉北海道牛乳,好鮮甜好好味,百分百滿足的一晚! 減肥? 食埋先再講啦 😛😋
2021-09-06
  • 雞煲
  • 三色刺身
  • 為食寵寵雞煲
朋友最近轉咗工喺觀塘返工,放工後大家相約聚聚,傾吓近況。佢帶咗我去「為食火鍋公司」開餐,本身見為食公司呢個名已覺好熟口面,去到見到用咗狗狗🐶做餐廳Logo,我就知佢同深水埗間茶記係同一集團!觀塘店其實係近牛頭角地鐵站多啲,但從觀塘方向行過嚟都方便。觀塘店估計係新開張,因為我見佢貼住海報寫做緊$15優惠價嘅丼飯,同當時深水埗店一樣🤣。店舖環境相當唔錯,燈光明亮,座位整齊,而且牆身仲貼滿可愛狗仔嘅相片😍,盡顯店主對毛孩嘅熱愛。我好羡慕店主可以將自己鍾意嘅東西注入舖內,如果我有機會開店做老闆,我都一定會咁做。餐廳晚市主力做火鍋雞煲任食套餐 🍲,分兩個價位,每位收費$238或者$318,一分錢一分貨,貴啲個餐就梗係有多啲嘢食啦。現時餐廳仲做緊4位送1位嘅優惠,一家人嚟食就啱哂。即使呢度係半任食,但基本上佢套餐安排嘅食物全部上哂,我哋食完之後都已經飽咗九成🤰,好誇張呢。未食正餐前,先有兩款前菜,佢哋分別係枝豆同壽司薑,兩樣都係和風小食🎌。菜膽扣鮮鮑魚緊隨其後送上,鮑魚幾正,炆得軟稔入味,不比中式酒樓嘅出品遜色,伴旁仲有幾嚿西蘭花伴碟添🥦。五式刺身,為咗迎合香港人對刺身嘅喜愛🍣,套餐內容仲包括刺身
未食正餐前,先有兩款前菜,佢哋分別係枝豆壽司,兩樣都係和風小食🎌。
五式刺身
五式刺身,為咗迎合香港人對刺身嘅喜愛🍣,套餐內容仲包括刺身併盤,當中包括五款魚生:三文魚、希靈魚、油甘魚、帆立貝以及虎蝦。全部都係厚切,色澤鮮麗,質素好過唔少日本餐廳。
為食寵寵雞煲
為食寵寵雞煲雞煲都有得任食㗎,不過如果轉咗打邊爐就無得食返轉頭。🐔雞煲好大鍋,未撈匀前清晰見到佢落咗乜配料,有齊洋蔥、芹菜、芫荽、蒜頭、辣椒同花椒等一同爆香,非常惹味,但可惜我嗌咗BB辣🌶,辣味同麻味如果再濃一級就更好。雞件大大件,並冇斬到碎濕濕,肉質亦都唔嚡,如果計份量,應該足起碼半隻。
呢個雞煲比較特別,因為佢配埋三寶一齊食,即係有牛柏葉豬皮同埋魷魚🦑。三樣都係掛汁一流嘅食材,撈勻後佢哋由白𠽌𠽌嘅顏色變到上哂色。留意返,佢個鍋火喉十足,但彈油嘅情況亦比較嚴重,要小心啲唔好整污糟衫啊⚠️。
聖子到海鮮拼盤
聖子到海鮮拼盤,呢個海鮮拼盤好震撼,上面鋪滿各種海鮮,數量按人頭計算,圖中嘅只係二人份量都有咁多!🦐海鮮款式包括大蟶子廣島蠔扇貝大蜆脆腩片脆骨腩同埋龍躉肉🐟。海鮮全部用上靚料,嗰浸鮮味食落口係呃唔到人。佢哋大大隻,淥完都無縮水。
蟶子皇
海鮮拼盤當中以蟶子皇最正😋,佢嘅長度接近一隻筷子🥢,超巨型,唔講得笑。蟶子口感爽彈,味道鮮甜,打邊爐滾熟佢食,原汁原味無得輸。
手切牛肩頸
手切牛肩頸,🥩本地牛嘅牛味特別強,肩頸嘅位置肌肉發達,脂肪較少,肉質結實。雖然一碟得大約六至七塊,但至少每塊都唔細,厚薄適中,咁先似食緊肉㗎嘛。
櫻桃鮮茄薯仔湯
題外話,我想喺呢度加插介紹吓個湯底,原來佢並唔係用返雞煲個底再加湯,而係換上另一個湯鍋:櫻桃鮮茄薯仔湯🍅🥔。呢個勁有屋企老火湯嘅感覺,味道清甜,我忍唔住飲咗幾碗🤤。
西班牙黑豚肉以及五寶丸三色餃,牛肉冇得任食,但好彩豬肉有🐷。黑豚肉都幾好,起碼唔會太肥,如果直接用豬腩肉會吃不消。🥟雜丸雜餃拼盤打亂咗我哋嘅步伐,估唔到夾埋每人有成八粒,款式係好豐富,但有啲食滯咗,而且入貨款佔多,如果細食嘅人就留肚食其他嘢好過。
鮮鴨血
紫菜響鈴
另外,餐廳亦提供咗幾款好啱索湯嘅食材,包括紫菜響鈴鮮鴨血等😉。
蔬菜籃
蔬菜籃置放於門口對住嘅雪櫃,開頭有好多🥦,但食吓食吓剩返好少,而且好似冇作補充。因此我建議大家預早拎定一籃返埋位比較穩陣。
椰汁燉蛋白
精選甜品椰汁燉蛋白🥚,滲透出淡淡嘅椰香同蛋味,味道唔會太濃烈,並為豐盛嘅晚餐作結。
總括嚟講,為食公司無令人失望👍,而火鍋部份就更為出色,性價比高嘅任飲任食雞煲火鍋套餐,絕對能吸引食客再次幫襯!今餐真係食到我哋捧住個肚走,係開心嘅,推介🌟。
2021-07-07
蟶子皇
手切牛肩頸
櫻桃鮮茄薯仔湯
好似好耐無同女友去觀塘行街加食飯,在牛頭角行去APM途中見到有間火鍋店的入去試試雞煲原來佢係先食雞煲,侍應仲叫我地每2-3分鐘要搞一搞個煲,最後一轉先加入牛栢葉、魷魚加豬皮,如果鍾意食濃味的,牛栢葉真係好好味,佢其實雞已經好多件,佢仲可以加雞或牛栢葉、魷魚、豬皮,我地加左魷魚,本身都想加雞,但決定留肚食火鍋。刺生正常水準,唔係超吸引,但作為前菜都唔錯😬海鮮盤係幾吸引,我都係因為見到人地食的時候所以入黎,蜆都幾大隻,有脆肉鯇、仲有另一款魚(不過唔記得左係咩)、蝦、蠔。樣樣都好好味,我無沾醬汁都已經好好味我地選左鮮茄薯仔湯底魚片放入去一陣就已經食得牛小排加不同的丸同餃一般打邊爐的配料都有菜就自己出去拎,有幾款菜,但我食其他野已經好飽,無食菜。仲有甜品食(但我唔記得左係like 佢社交平台 定本身已經有)

雞煲
原來佢係先食雞煲侍應仲叫我地每2-3分鐘要搞一搞個煲,最後一轉先加入牛栢葉、魷魚加豬皮,如果鍾意食濃味的,牛栢葉真係好好味,佢其實雞已經好多件,佢仲可以加雞或牛栢葉、魷魚、豬皮,我地加左魷魚,本身都想加雞,但決定留肚食火鍋

刺生
正常水準,唔係超吸引,但作為前菜都唔錯😬

海鮮盤

我地選左鮮茄薯仔湯底
魚片放入去一陣就已經食得

牛小排加不同的丸同餃
一般打邊爐的配料都有

菜就自己出去拎,有幾款菜,但我食其他野已經好飽,無食菜。

2021-09-15
5 分鐘 (堂食)
$250 (早餐)
  • 雞煲