前米芝蓮日籍師傅主理居酒屋,餐廳除左食物好味,整個Vibe都超級好!員工非常nice,感覺佢地工作嘅氣氛係超開心,同我地都有講有笑,令成個用餐體驗都Level Up! ✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💰$1,329/ 2ppl✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✦鰯魚伴明太子 $118✦ 栃尾油炸豆腐 $78✦ 鐵盒燒廣島生蠔半打 $240+$48 配 拉克萊特芝士✦ 山芋明太子鐵板燒 $78 入面有八爪魚,山芋嘅嫰滑配八爪魚嘅彈牙,口感交集✦ 炭火燒鯖魚壽司 $108 帶炭燒香味嘅鯖魚,加上醋味較濃嘅飯,令魚味更加提升✦ 炭燒名古屋交趾雞 $128 雞肉香、有彈性,燒香味再配上柚子胡椒辣醬,惹味✦ 燉牛舌伴溫玉蛋 $68燉煮過嘅牛舌非常濃香,加上料理靈魂溫泉蛋,令味道更豐富同滑身✦鵝肝免治雞肉 $58呢個未試過嘅配搭,係好香好好味✦ 自家製法式粟子蛋糕 $128外面係粟子蓉,入面有雪糕,同軟綿蛋糕作餅底,一種甜品、三種層次,分量亦大,建議share✦大刀Highba
💰$1,329/ 2ppl
✦鰯魚伴明太子 $118

✦ 栃尾油炸豆腐 $78

✦ 鐵盒燒廣島生蠔半打 $240
+$48 配 拉克萊特芝士

✦ 燉牛舌伴溫玉蛋 $68

✦鵝肝免治雞肉 $58
呢個未試過嘅配搭,係好香好好味

✦ 自家製法式粟子蛋糕 $128

✦大刀Highball $58
呢間餐廳獨有嘅酒,由大刀洗直送!配上酸薑作調味(聽店員講呢個飲法係日本人好鍾意嘅),酸酸地真係幾特別,俾個Like

✦宇宙星海酒 $58
有乳酪味嘅梅酒,倒出黎呈現奶白色嘅,諗下都知唔簡單。

正宗日式居酒居,由前米芝蓮日籍師傅主理。成間餐廳嘅環境都好好,食物好味、員工開心,同我地仲會傾計講笑🤣好耐都未試過咁好既用餐體驗!♡鐵盒燒廣島生蠔半打 +💰另配芝士嘩嘩嘩呢個重點食物,即點叫燒,必配芝士!大大舊芝士即時溶完淋上蠔面上,芝味十足♡山芋明太子鐵板燒 山芋好多人諗起滑lulu唔鍾意,但混入左一啲有口感嘅食材時,互相輔助係別有火花。入面有八爪魚,加上明太子嘅鹹香,意想不到嘅美味♡鰯魚伴明太子♡栃尾油炸豆腐♡炭火燒鯖魚壽司鯖魚有豐富炭燒味♡炭燒名古屋交趾雞 名古屋名物,肉味濃、質感彈性,調味非常香♡燉牛舌伴溫玉蛋 牛肉味好出♡鵝肝免治雞肉呢個原來夢幻配搭嚟😳好好味♡自家製法式粟子蛋糕粟子外層、內裡雪糕、海綿蛋糕作底,三重口感、滿足三個願望♡大刀Highball大刀洗直送!呢間餐廳獨有!混入酸薑,感覺非常清爽♡宇宙星海酒Yoghurt味嘅梅酒,咁特別點都要試下,酸味會比一般梅酒少

♡鐵盒燒廣島生蠔半打
+💰另配芝士

♡山芋明太子鐵板燒

♡鰯魚伴明太子

♡栃尾油炸豆腐

♡炭火燒鯖魚壽司
鯖魚有豐富炭燒味

♡炭燒名古屋交趾雞
名古屋名物,肉味濃、質感彈性,調味非常香

♡燉牛舌伴溫玉蛋
牛肉味好出

♡鵝肝免治雞肉
呢個原來夢幻配搭嚟😳好好味

♡自家製法式粟子蛋糕
粟子外層、內裡雪糕、海綿蛋糕作底,三重口感、滿足三個願望

♡大刀Highball
大刀洗直送!呢間餐廳獨有!混入酸薑,感覺非常清爽

♡宇宙星海酒
位於灣仔QRE Plaza的炭兎由前米芝蓮餐廳日籍師傅主理,供應多款傳統及創意日式料理,更設有傳統圍爐裏即燒喜之次等料理~⧐ 前菜 HK$40 ⧏甫坐下不久,店員會端來數款前菜供你挑選,可以選擇喜歡的前菜,我們選了蟹肉蟹膏和蕃茄仔~蟹膏非常香濃,與蟹肉混合後令味道更為提升·͜·蕃茄仔是平日吃不到的鮮甜,非常清甜開胃.ᐟ⧐ 鰯魚伴明太子 HK$118 ⧏鰯魚就是我們日常都會吃到的沙甸魚,沙甸魚外皮燒得很香,裡面肉質仍能保留鮮嫩多汁~沒想到原來與明太子是這樣合適的配搭,食法新穎,很有新鮮感·͜·⧐ 栃尾油炸豆腐伴魩仔魚 HK$78 ⧏這是我這晚很喜歡的一道菜,油炸豆腐外皮香脆而裡面非常Juicy~頂部放上多到快要滿瀉的白飯魚,簡直是視覺的享受.ᐟ白飯魚味道帶點鹹鹹的,與油炸豆腐很夾♡⧐ 山芋明太子鐵板燒 HK$78 ⧏將中間的蛋黃與山芋和明太子混合起糊狀後,黏黏糊糊的很易入口,味道也很不錯~底部的更因為鐵板燒的關係而變得香香脆脆這是以前沒有吃過的菜式,感覺很新穎ദ്ദി ·͜·⧐ 薑蔥醋鯖魚卷 HK$98 ⧏鯖魚卷中加入生薑和蔥,能辟除鯖魚本身的腥味,味道清新爽口,鯖魚肉質結實,卷裡更加入紫蘇葉,其
供應多款傳統及創意日式料理,
更設有傳統圍爐裏即燒喜之次等料理~
前菜
⧐ 前菜 HK$40 ⧏
甫坐下不久,店員會端來數款前菜供你挑選,
可以選擇喜歡的前菜,我們選了蟹肉蟹膏和蕃茄仔~
蟹膏非常香濃,與蟹肉混合後令味道更為提升·͜·
蕃茄仔是平日吃不到的鮮甜,非常清甜開胃.ᐟ
⧐ 鰯魚伴明太子 HK$118 ⧏
鰯魚就是我們日常都會吃到的沙甸魚,
沙甸魚外皮燒得很香,裡面肉質仍能保留鮮嫩多汁~
沒想到原來與明太子是這樣合適的配搭,
食法新穎,很有新鮮感·͜·
⧐ 栃尾油炸豆腐伴魩仔魚 HK$78 ⧏
這是我這晚很喜歡的一道菜,
油炸豆腐外皮香脆而裡面非常Juicy~
頂部放上多到快要滿瀉的白飯魚,簡直是視覺的享受.ᐟ
白飯魚味道帶點鹹鹹的,與油炸豆腐很夾♡
⧐ 山芋明太子鐵板燒 HK$78 ⧏
將中間的蛋黃與山芋和明太子混合起糊狀後,
黏黏糊糊的很易入口,味道也很不錯~
底部的更因為鐵板燒的關係而變得香香脆脆
這是以前沒有吃過的菜式,感覺很新穎ദ്ദി ·͜·
薑蔥醋鯖魚卷
⧐ 薑蔥醋鯖魚卷 HK$98 ⧏
鯖魚卷中加入生薑和蔥,能辟除鯖魚本身的腥味,
味道清新爽口,鯖魚肉質結實,
卷裡更加入紫蘇葉,其獨有的香氣令卷物更為特別~
鐵盒燒廣島生蠔(半打)
追加半溶的拉克萊特芝士(3pcs)
⧐ 鐵盒燒廣島生蠔(半打) HK$240 ⧏
選用日本廣島蠔,每隻都又圓又大顆🦪
加入清酒並用鐵盒蒸9-10分鐘後能便可以食,
廣島蠔漲卜卜的非常新鮮,保留了原汁原味的味道~
更可以HK$48(3pcs)追加半溶的拉克萊特芝士🧀
增添了奶香和咸香味道,一次過享受雙重滋味.ᐟ
⧐ 免治雞肉棒 鵝肝醬 HK$58 ⧏
免治雞肉口感細緻鬆軟,不用花太多力去咬,
配以幼滑的鵝肝醬,令味道更昇華到更高層次~
實在是非常奢華的享受♡
雞頸肉 (味噌)、牛舌 (鹽燒)
⧐ 雞頸肉 (味噌) HK$38 ⧏
⧐ 牛舌 (鹽燒) HK$48 ⧏

雞頸肉屬於不太常見的部位,配上味噌很惹味,
起初還怕雞頸肉會很膩,原來它的口感十分清爽.ᐟ
牛舌選擇了鹽燒,好久沒吃到厚切牛舌了~
爽口的厚切牛舌是每次食串燒都必點的♡
雞皮包雞胸肉、牡蠣五花肉卷
⧐ 雞皮包雞胸肉 HK$42 ⧏
⧐ 牡蠣五花肉卷 HK$38 ⧏

兩款均可選鹽燒或汁燒,我們選擇了後者·͜·
雞胸肉肉質嫩滑,大蔥吸收了醬汁味道更有層次,
雞肉與大蔥的配搭非常合適♡
五花肉包裹著牡蠣,一次便能品嚐兩款美食~
桃梅酒、糸島甘夏之酒
⧐ 桃梅酒 HK$68 ⧏
⧐ 糸島甘夏之酒 HK$68 ⧏

桃梅酒帶有香甜的桃子味,梅酒味道亦很重,
喝下去先是撲鼻的桃香,慢慢便滲出梅酒香氣~
糸島甘夏之酒充滿香濃的的橙汁味,很易入口
橙香非常清新,與食物很搭的酒~
2024-02-20
前菜
薑蔥醋鯖魚卷
鐵盒燒廣島生蠔(半打)
追加半溶的拉克萊特芝士(3pcs)
免治雞肉棒 鵝肝醬
雞頸肉 (味噌)、牛舌 (鹽燒)
雞皮包雞胸肉、牡蠣五花肉卷
桃梅酒、糸島甘夏之酒
龍年開工後,便陸續約朋友出來聚餐👭選了這間位於灣仔的炭兎🍶主打日式爐端燒,亦有刺生壽司🍣壽喜燒等選擇,地點方便,人流卻不會像銅鑼灣般多,方便港島及九龍上班的朋友下班過來一聚🤩還是前米芝蓮餐廳的日藉師傅主理,肯定要來一試 🥢鰯魚伴明太子($118)鯖魚燒的味道🐟非常新鮮,上面的厚燒明太子很好配酒/下飯 🥢栃尾油炸豆腐伴吻仔魚($78)炸豆腐非常鬆軟👍🏻配點吻仔魚的鮮甜,沾上一點醬油便很讚 🦪 鐵盒燒廣島生蠔半打($240)即點即開即蒸🤩鮮甜肥美多汁,可配上芫茜🌿檸檬汁🍋辣汁等食用🥰亦可+$48把其中3隻配上烤香的拉克萊特芝士🧀️芝士店香味重😚令蒸蠔更惹味 🥢山芋明太子鐵板燒($78)山芋用鐵板燒可令其軟滑更美味😋以明太子加了一份微微的咸辣 🥢白薑醋鯖魚昆布卷($98)入口先是酸薑與紫蘇葉既香,最後才食到鯖魚的鮮 🥢鹽燒雞翼($42)燒得夠香 🥢紫菜雞柳卷-芥末($42)芥末是直接放在雞柳卷上,而雞柳卷亦不會乾 🥢博多和牛飯($128)和牛厚而肥美🥰加入生蛋黃配珍珠米飯😚很滿足 🥢壽司5貫($128)魚生夠新鮮 🍨自家製法式栗子蛋糕($128)選了草莓味🍓香甜栗子蓉下是藏著草莓雪糕及海綿蛋糕

🥢鹽燒雞翼($42)燒得夠香

🥢壽司5貫($128)魚生夠新鮮

🍨自家製法式栗子蛋糕($128)選了草莓味🍓香甜栗子蓉下是藏著草莓雪糕及海綿蛋糕底,伴著新鮮的香甜草莓😚

🍨紅豆香草雪糕夾餅($38)紅豆軟甜🫘與清甜的香草雪糕用夾餅夾著一起吃🥰超滿足的*雪糕還有抹茶味可選
2024-02-22
  • 山芋明太子鐵板燒
  • 自家製法式栗子蛋糕
  • 紅豆香草雪糕夾餅
  • 博多和牛飯
  • 栃尾油炸豆腐伴吻仔魚
2024-02-22 2997 瀏覽
幾個月無去旅行已經好挂住日本野,所以就去左食日本居酒屋【炭兔】,餐廳主打博多料理、鮮魚料理、海鮮、串燒同蠔。餐廳氣氛超好,而且可以見到師傅整野食或者調酒,非常有特色。鐵盒燒廣島蠔:新鮮廣島蠔原隻連殼係鐵盒入面蒸、鎖住鮮味、蒸得剛熟,肉滑嫩鮮甜、濃縮曬海洋既鮮味。另外可以加錢配Raclette cheese,首先熱融左再淋上蠔,微微焦香、濃淡適中。栃尾油炸豆腐:炸豆腐炸得非常鬆脆、完全唔會覺得油、上面加左D有調味既白飯魚、鮮味十足。山芋明太子鐵板燒:個人最最最推薦呢款。山芋軟軟糯糯,少少黏、本身味道比較淡再搭配生蛋黃同明太子、提升層次感。下面燒到有少少脆,好香口。天婦羅盛合:同出面好唔同,佢地係裹住D天婦羅粒粒炸,所以extra脆口。蝦爽口鮮甜、茄子裏面juicy、南瓜超級鮮甜。薑葱醋鯖魚卷:呢個好特別、之前無食過。用昆布包住鯖魚搭配大量子薑。本身自己覺得鯖魚偏腥,但係夾埋子薑會降低左陣腥味,反而食得出鯖魚既鮮味。鰯魚伴明太子:鰯魚姐係沙丁魚,沙丁魚又係一款我會覺得腥既魚,但係加埋鹹香微辣既明太子同清甜既長葱又好match,成個味道好balance。博多和牛TKG:博多和牛雪花超靚、肥瘦

博多和牛TKG:博多和牛雪花超靚、肥瘦適中,加左少少燒肉汁同creamy既蛋黃同白飯好夾。

自家制Mont blanc:同平時出面食開既Mont blanc好唔同、栗子蓉好細緻同輕盈、入口即化,裏面再加上雲尼拿雪糕同咖啡手指餅,同個甜味balance下。
  • 山芋明太子鐵板燒
  • 自家製法式栗子蛋糕
2024-02-20 79 瀏覽
“博多和牛飯”($128)“炭燒名古屋交趾雞”($168)“鐵盒燒廣島生蠔”($240/6pcs)“鰯魚伴明太子”($118)“白姜醋鯖魚昆布卷”($98)“栃尾油炸豆腐伴魩仔魚”($78)“山芋明太子鐵板燒”($78)“炭兎冷麵”($88)之前食過Kagura覺得好滿意所以今次就去埋新開嘅姊妹店SumitoSumito由前米芝蓮餐廳日藉師傅主理主打圍爐燒,爐端燒,各款居酒屋美食最近仲推出咗博多系列菜式食物選擇真係多到唔知點揀好😆嚟呢道當然要叫返份鐵盒燒廣島生蠔🦪我地仲另外加$48追加芝士🧀廣島蠔大大隻,食落夠哂鮮嫩🤤配上芝士又係另一番風味😋博多和牛飯和牛脂香十足🐃忍唔住一啖接一啖😛炭燒名古屋交趾雞用石板上,keep住熱辣辣雞肉充滿住炭香味好香😚鰯魚即係沙甸魚🐟用圍爐燒嘅方式烹調,外焦香內綿密配上明太子味道就更豐富白姜醋鯖魚昆布卷酸酸辣辣好開胃☺️栃尾油炸豆腐伴魩仔魚非常吸睛😆魩仔魚多到成座山咁🤣山芋明太子鐵板燒入面仲加咗章魚粒黏稠嘅山藥加上爽口嘅章魚,口感豐富炭兎冷麵配料有溏心蛋,魚生粒,章魚粒食落味道微酸,十分清爽☺️
“博多和牛飯”($128)
“炭燒名古屋交趾雞”($168)
“鐵盒燒廣島生蠔”($240/6pcs)
“鰯魚伴明太子”($118)
“白姜醋鯖魚昆布卷”($98)
“栃尾油炸豆腐伴魩仔魚”($78)
“山芋明太子鐵板燒”($78)
“炭兎冷麵”($88)

之前食過Kagura覺得好滿意
所以今次就去埋新開嘅姊妹店Sumito
Sumito由前米芝蓮餐廳日藉師傅主理
主打圍爐燒,爐端燒,各款居酒屋美食
最近仲推出咗博多系列菜式
食物選擇真係多到唔知點揀好😆
嚟呢道當然要叫返份鐵盒燒廣島生蠔🦪
我地仲另外加$48追加芝士🧀
廣島蠔大大隻,食落夠哂鮮嫩🤤
配上芝士又係另一番風味😋
博多和牛飯和牛脂香十足🐃
忍唔住一啖接一啖😛
炭燒名古屋交趾雞用石板上,keep住熱辣辣
雞肉充滿住炭香味好香😚
鰯魚即係沙甸魚🐟
用圍爐燒嘅方式烹調,外焦香內綿密
配上明太子味道就更豐富
白姜醋鯖魚昆布卷酸酸辣辣好開胃☺️
栃尾油炸豆腐伴魩仔魚非常吸睛😆
魩仔魚多到成座山咁🤣
山芋明太子鐵板燒入面仲加咗章魚粒
黏稠嘅山藥加上爽口嘅章魚,口感豐富
炭兎冷麵配料有溏心蛋,魚生粒,章魚粒
食落味道微酸,十分清爽☺️
1937 瀏覽
走進居酒屋,就會看見開放式設計的廚房,感覺寬敞舒適。我們坐在開放式廚房前的吧枱,可以近距離欣賞廚師們用心烹調美食。鰯魚伴明太子(HK$118)帶有炭燒香氣的鰯魚,再配上明太子,味道非常夾。栃尾油炸豆腐(HK$78)豆腐配魩仔魚,口感豐富。鐵盒燒廣島生蠔(半打) (HK$240)肥美的廣島蠔入口嫩滑,加配芝士(+HK$48/3隻)店員即場將熱熔芝士放在生蠔上面,非常滋味。山芋明太子鐵板燒(HK$78)先將溏心蛋和其他配料一起攪拌,吃起來味道好特別又吸引。薑葱醋鯖魚卷(HK$98)味道酸酸甜甜,再加上薑蔥一起吃,美味可口。壽司五貫(HK$128)款款都好新鮮和美味。炭燒名古屋交趾雞(HK$168)雞肉炭燒香氣濃郁,口感彈牙,必食之選。SUMITO MOJITO (HK$48)味道吸引,口感清新。生啤(HK$62)
鰯魚伴明太子(HK$118)
帶有炭燒香氣的鰯魚,再配上明太子,味道非常夾。
栃尾油炸豆腐(HK$78)
豆腐配魩仔魚,口感豐富。
鐵盒燒廣島生蠔(半打) (HK$240)
肥美的廣島蠔入口嫩滑,加配芝士(+HK$48/3隻)
店員即場將熱熔芝士放在生蠔上面,非常滋味。
山芋明太子鐵板燒(HK$78)
先將溏心蛋和其他配料一起攪拌,吃起來味道好特別又吸引。
薑葱醋鯖魚卷(HK$98)
味道酸酸甜甜,再加上薑蔥一起吃,美味可口。
壽司五貫(HK$128)
款款都好新鮮和美味。
炭燒名古屋交趾雞(HK$168)
雞肉炭燒香氣濃郁,口感彈牙,必食之選。
SUMITO MOJITO (HK$48)
味道吸引,口感清新。
生啤(HK$62)
  • 炭燒名古屋交趾雞
同好友食團年飯梗係去灣仔新開了一間由前米芝蓮餐廳日藉師傅主理「圍爐燒」的居酒屋-炭兎 SUMITO!🐰餐廳裝潢以型格為主,擁有開放式廚房,門口右手邊主理圍爐燒及爐端燒部份,將串好嘅魚類、海鮮插在備長炭的四周,係香港確實係較少罕見!🖤建議大家可以提早預約吧台,近距離觀賞師傅們係爐火旁嘅精湛廚藝,一次過可以品嚐到最地道嘅圍爐燒、爐端燒及各種時令生蠔、刺身等日本料理。🐰左手邊設有有酒櫃多款清酒、啤酒、high-ball、sour等及生蠔區,作為居酒屋嚟講的確係較多酒類選擇。🖤另外餐廳更把日本的居酒屋文化推廣到香港每當燒好一條「喜知次」,師傅便會揮起鼓棒擊鼓,真係超級有氣氛。🐰可惜當晚未見到有客人燒喜知次。咁下次我就去燒啦。—今次我哋就揀咗坐卡位,主要目的係我哋想多啲空間擺放食物—✨鐵盒燒廣島生蠔$420/12pcs🐰用咗較大size廣島蠔,放入鐵盒裡燒,燒完都每一粒都係脹卜卜。建議先食一啖係原味,入口鮮味滑嫩,既保留廣島蠔嘅海水味,又食到鮮味!芝士控更可追加熱熔芝士($48/3pcs)~🖤然後再按自己個人口味再特別調製,設有調味盒子裏面有檸檬、辣汁醬、芫荽。✨白姜醋鯖魚昆布卷 $98薑蔥醋鯖
同好友食團年飯

🖤另外餐廳更把日本的居酒屋文化推廣到香港

🐰可惜當晚未見到有客人燒喜知次。咁下次我就去燒啦。

今次我哋就揀咗坐卡位,主要目的係我哋想多啲空間擺放食物

鐵盒燒廣島生蠔

✨鐵盒燒廣島生蠔$420/12pcs
調味盒子裏面有檸檬、辣汁醬、芫荽

白姜醋鯖魚昆布卷
✨白姜醋鯖魚昆布卷 $98
薑蔥醋鯖魚卷,入面嘅子薑簡直就令到條魚美味十足

✨山芋明太子鐵板燒 $78
山芋蓉上面有明太子,中間一次開就會見到蛋漿流出來,裡面有章魚粒,口感十足,夠鮮夠甜

枥尾油炸豆腐伴魩仔魚
✨枥尾油炸豆腐伴魩仔魚 $78
油炸豆腐旁邊有個薑蓉,建議先放落去醬油再一齊進食,或者在上面加上白飯魚仔一齊食,感覺幾得意

✨鰯魚伴明太子 $118
今次我哋就揀咗鰯魚(沙甸魚),以免放上大量嘅洋蔥絲和明太子,就咁食沙甸魚又可以,夾埋一齊食又係另一種享受,中意食魚嘅朋友仔一定要試

鐵盒燒廣島生蠔(12)
✨【備長炭炭燒】✨
✨雞腎、牛舌、
炭燒牛舌
雞腿肉、
免治雞肉棒鵝肝醬
真係炭燒出嚟嘅特別好食,全部都值得推介,有炭香味又保留到肉質嘅鮮嫩~

夾餅紅豆雪糕
✨夾餅紅豆雪糕 $38
夾餅好脆卜卜脆口,配紅豆蓉+雲呢拿雪糕,一個又點夠呢🤣

Agara Craft Yuzu Ale
🍻Agara Craft Yuzu Ale $88/bottle
兩款味道都不錯,但係柚子味嗰一款個底係會有柚子粒粒,真係好清新

Overall 嚟講,人均消費5xx,能你感受到日
式居酒屋文化,又可以觀賞圍爐燒,真係gathering 首選,價錢相宜,氣氛冇得頂!當日大部份嘅顧客都係日本人同埋外國人為主,你就知咩料啦~ 除咗上述嘅食品之外,更有牛腸鍋和炸物同埋壽司刺身等,真係滿足晒我哋多心嘅要求!

新年、情人節未諗到一個啱嘅地方,不妨一試🐰炭兎🖤

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼
2024-02-01
$577.5 (晚餐)
慶祝紀念
團年飯
鐵盒燒廣島生蠔
白姜醋鯖魚昆布卷
枥尾油炸豆腐伴魩仔魚
鰯魚伴明太子
鐵盒燒廣島生蠔(12)
炭燒牛舌
夾餅紅豆雪糕
Agara Craft Yuzu Ale
【灣仔•炭兎】餐廳由前米芝蓮餐廳日借師傅主理🇯🇵居酒屋主打圍爐燒,提供蠔、刺身、爐端燒等日本料理🔸炭燒名古屋交趾雞 ($168)名古屋交趾雞是日本三大地雞之一🐓以其優質的自然養殖環境而聞名。師傅以秘制醬汁用大火炭烤過🔥讓炭火煙薰味滲入雞肉中。烤好後,雞肉放在燒熱的石板上,保持最佳溫度🥢入口雞肉口感彈牙,滋味柔滑,帶點炭香味,同時能感受到傳統的土雞肉味,令人回味無窮。🔸鐵盒燒廣島蠔(6只)($240)🧀芝士另加$48六隻又大又肥美的生蠔🦪加入sake🍶連殼放入鐵盒中,蒸9分鐘。其中三隻蠔加入了烤溶的拉克特萊芝士🧀增添了奶香和咸香味道,口感鮮美。另外三隻蠔可以搭配檸檬汁🍋Tabasco辣椒醬和芫荽等調味料,味道多樣。生蠔肉質鮮甜,口感豐滿。🔸山芋明太子鐵板燒 ($78)淮山的清甜味配上明太子的咸香味,並添加煙薰八爪魚粒🐙上菜時放於鐵板燒上,保持食物的溫度,軟腍的山芋配上帶有嚼勁的八爪魚,口感豐富。🔸自家制明太子($88)道菜以烤香的自家制明太子,搭配白蘿蔔片食用。咬下時,明太子脆卜卜,內部卻仍保持著咸香味道🍻非常適合配酒享用。🔸鰯魚伴明太子($118)鰯魚即沙甸魚🐟以圍爐燒方法,中間放置備
【灣仔•炭兎】

🔸炭燒名古屋交趾雞 ($168)
炭燒名古屋交趾雞
🔸鐵盒燒廣島蠔(6只)($240)🧀芝士另加$48
鐵盒燒廣島蠔
🔸山芋明太子鐵板燒 ($78)
山芋明太子鐵板燒
🔸自家制明太子($88)
自家制明太子
🔸鰯魚伴明太子($118)
鰯魚即沙甸魚🐟以圍爐燒方法,中間放置備長炭,把串好的鰯魚插在備長炭的四周燒烤,鰯魚的肉質綿密而滑順,帶有海水鮮味🌊再搭配濃郁的明太子,營造出豐富的口感。
鰯魚伴明太子
🔸串燒 ($38-$58)
🍡免治雞肉棒以嫩滑的雞肉🐓配上鵝肝醬,令味道有所昇華🍡
免治雞肉棒
牛舌🐮烤得有嚼勁🍡肉質柔軟的五花肉🐷加上豐富的脂肪紋理,肉香味濃厚
🔸福岡縣糸島鰆刺身 ($168)
鰆魚的當造期為冬季❄️以冰水冷卻法處理過,令刺身肉質保持高鮮狀態🐠口感軟滑鮮甜,非常美味!
福岡縣糸島鰆刺身
炭燒名古屋交趾雞
鐵盒燒廣島蠔
自家制明太子
免治雞肉棒
福岡縣糸島鰆刺身
2024-02-08 1877 瀏覽
經日藉朋友的介紹,得悉此日式餐廳以蠔出名,本蠔怪一於到此,會它一會!我們先來兩客定食:分別是刺身和交趾雞。頭盤是胡麻沙律及漬蘑菇,清爽開胃。主食之外,還配有味噌湯、茶碗蒸以及飲品。味噌湯的味噌恰宜,而茶碗蒸的蛋十分滑溜,一點都不會滯。魚生的質數相當高,片片厚切,豐盈的魚油蕩漾於口中。交趾雞是甚麼來頭不太清楚,總之燒得很香,蘸點一下橙紅色的鹽,發覺原來帶有辛辣,佐飯一流!串燒要了免治雞肉棒鵝肝醬、牡蠣雞翼和牛舌。小人以前從來都不喜歡吃雞軟骨,但這球免治雞肉多汁細嫩,雞軟骨竟然是脆的!加上那跟免治雞肉一樣大球的鵝肝醬,美味程度超標!牛舌也很好吃,不過若論及複雜性,一定要數牡蠣釀雞翼。一口咬下,又蠔又雞翼,是雙重的滿足!鐵罐蒸蠔乃餐廳的名物,焉能錯過。佐料有蔥油、檸檬及芫茜,加在蠔上同食是完美的配搭!店方還因為蠔太細隻,叫了半打竟來了七隻!廣島蠔蒸得剛剛熟,吃時本身的蠔味仍然保持著,飽滿肥美,啖啖都是享受。定食的餐飲亦有很多選擇,由果汁到汽水到咖啡都有,雪得夠凍,邊飲邊食,令人心花怒放!蠔的愛好者定必一試愛上!
定食的沙律和漬物
鐵罐蒸蠔
加了佐料的蒸蠔
啤酒
可樂

蠔的愛好者定必一試愛上!
午餐
啤酒
可樂
  • 免治雞肉棒鵝肝醬
2024-02-08 121 瀏覽
年尾好多飯要食,當然要食蠔啲。呢間真心蠔大大,平時食咩法國生蠔,價錢唔平,仲要營養不良,今次大到珍寶size。栃尾油炸豆腐伴魩仔魚 $78食蠔之前先叫個炸豆腐。厚厚既炸豆腐外脆內軟,伴魩仔魚其實即係白飯魚,有咸香又有口感,仲要多到跌出嚟。日本產生牡蠣 $248追加芝士 $48日本產生牡蠣除咗高質,仲要鬼咁大隻,蠔肉大過令和之怪物,鐘意食蠔一定好滿足。最正係有得追加芝士,唔係頹芝士,滿滿既芝士即場切比你。食原汁原味既牡蠣定芝味牡蠣一樣咁掂,仲會提供唔同既配料醬汁比你。食完蠔再食其他食物都有驚喜。炭兎式燒牛油果 $78燒牛油果以為平平無奇,加咗漢堡扒同蛋感覺即刻唔同晒,一試就愛上呢個食法。鰯魚伴明太子 $118鰯魚用香港都幾難搵到既圍爐燒,伴上明太子,比起一般醬汁來得惹味。山芋明太子鐵板燒 $78鐵板山芋又一特色野,加蛋撈勻,口感軟糯,所以中間加入八爪魚粒提升口感。炙燒和牛卡爾帕喬 $188既有炙燒香,又保持到嫩的口感,最佳食法就係加少少檸檬汁。茶漬飯三文魚 $58熱茶加到三文魚飯,清甜又暖胃。白姜醋鯖魚昆布卷 $98中間用白姜醋鯖魚,外皮以昆布包住,卷物雖然一點飯都冇,但一樣大件,白姜味
年尾好多飯要食,當然要食蠔啲。

栃尾油炸豆腐伴魩仔魚 $78

日本產生牡蠣 $248
追加芝士 $48

食完蠔再食其他食物都有驚喜。

炭兎式燒牛油果 $78

鰯魚伴明太子 $118

山芋明太子鐵板燒 $78

炙燒和牛卡爾帕喬 $188
既有炙燒香,又保持到嫩的口感,最佳食法就係加少少檸檬汁。

茶漬飯三文魚 $58
熱茶加到三文魚飯,清甜又暖胃。

白姜醋鯖魚昆布卷 $98
中間用白姜醋鯖魚,外皮以昆布包住,卷物雖然一點飯都冇,但一樣大件,白姜味尤其突出。
2024-02-07
上次試完kagura覺得好正,今次試埋新開嘅姊妹店sumito,由前米芝蓮餐廳日藉師傅主理, 主打圍爐燒同埋生蠔。餐廳設有開放式廚房,令食客可以近距離欣賞師傅製作食物!𖦹 鐵盒燒廣島生蠔 加芝士 $240 + $48 生蠔肥美飽滿,鮮甜多汁,配上半融嘅拉克萊特芝士又係另一番風味,我最鍾意乜都唔落直接食,原汁原味!𖦹 名古屋炭燒地雞 $ 168名古屋交趾雞係日本三大地雞之一,師傅將雞放喺炭燒容器中,加上秘製醬汁,令煙燻味滲入雞肉之中,口感彈牙,惹味。𖦹 明太子芝士蛋卷 $ 108上次喺kagura食過,今次再戰!連鐵板熱辣辣咁上枱,蛋香濃郁兼有拉絲效果。𖦹 鰯魚伴明太子 $118 鰯魚經炭燒後外脆內嫩,搭配明太子鮮味突出。𖦹 油炸豆腐伴魩魚仔 $78豆腐炸至焦脆香口,加上白飯魚口感豐富,記得加啲豉油先食,如果唔係就太乾。𖦹 山芋明太子鐵板燒 $78山芋泥口感特別,食落有啲似大阪燒。𖦹 薑葱醋鯖魚卷 $98鯖魚配上薑葱口感清爽,完全無腥味。𖦹 燒三文魚飯團 $ 48飯團燒至外脆帶飯焦香,飯粒飽滿軟糯,內𥚃有大量三文魚,必嗌之選!𖦹 汁燒雞軟骨 $38𖦹 牡蠣雞翼 $68串燒類全部即叫即

𖦹 鐵盒燒廣島生蠔 加芝士 $240 + $48

𖦹 名古屋炭燒地雞 $ 168

𖦹 明太子芝士蛋卷 $ 108

𖦹 鰯魚伴明太子 $118

鰯魚經炭燒後外脆內嫩,搭配明太子鮮味突出。

𖦹 油炸豆腐伴魩魚仔 $78

𖦹 山芋明太子鐵板燒 $78

山芋泥口感特別,食落有啲似大阪燒。

𖦹 薑葱醋鯖魚卷 $98

鯖魚配上薑葱口感清爽,完全無腥味。

𖦹 燒三文魚飯團 $ 48

𖦹 汁燒雞軟骨 $38
𖦹 牡蠣雞翼 $68

串燒類全部即叫即燒,汁燒雞軟骨煙靭富咬口,牡蠣雞翼一啖咬落去隻蠔係爆汁嘅~
  • 炭燒名古屋交趾雞
短期內encore😆為左拉絲生蠔🦪今次來灣仔新店try try! 更多九州系居酒屋 特色菜式😚好多款都加入明太子😍鐵盒燒廣島生蠔 半打 ($240) +拉克萊特芝士 (+$48) 今次嘅生蠔大隻左🤩夠肥美 食落有海水滲出來🤩配熱溶焦香芝士 正正子鰯魚伴明太子 ($118)即係沙甸魚 師傳現場即燒 火喉岩岩好 做到味道juicy唔腥🥹炙燒和牛卡爾帕喬 ($188)必點好食😋睇到和牛雪花超靚 入口即融 開頭食到濃郁肉味 最後油香爆發 炙燒完仲多左層次感酸汁白子 ($128)凍食!! 第一次食鱈魚白子 口感柔軟鮮嫩😍酸汁中和左白子肥膩感 好食喔明太子芝士蛋卷 ($108)鐵板熱辣辣咁上🔥蛋香濃郁 入面有熟左嘅明太子 法式焙茶雪糕 ($128)係焙茶🤩一見即點 食落甜味較重 茶味可以再濃d 入面個牛乳雪糕有奶香 幾surprisedSumito檸檬燒酒梳打 ($68)自家製梅酒 ($78)

鰯魚伴明太子 ($118)

炙燒和牛卡爾帕喬 ($188)

酸汁白子 ($128)

明太子芝士蛋卷 ($108)
鐵板熱辣辣咁上🔥蛋香濃郁 入面有熟左嘅明太子

法式焙茶雪糕 ($128)

Sumito檸檬燒酒梳打 ($68)
自家製梅酒 ($78)

2024-01-29
2024-01-26 74 瀏覽
呢間餐廳食蠔真係好正啊😍😍😍🤩鐵盒燒廣島生蠔新鮮的廣島生蠔在燒烤過程中散發出誘人的香氣,口感鮮嫩多汁。蠔味濃郁☺️☺️加配拉克萊特芝士芝士的濃郁奶香與蠔的結合完美融合,在口中綻放出豐富的味道。芝士的滑順質感與蠔的口感形成一種極致的享受🤓🤓🤩鵝肝伴法國麵包奢華和精緻😃😃鵝肝的濃郁滋味與麵包的酥脆口感相互襯托,營造出一種絕妙的口感和風味😋😋鵝肝的豐富油脂和法國麵包的輕盈口感形成一種完美的平衡,帶來一種高級的美味享受🥳🥳🤩糸島野菜這道糸島野菜以其新鮮和自然的風味吸引人。糸島地區的野菜被精心挑選和烹調,保持了其原有的鮮甜和嫩脆。😲😲🤩糸島鰆刺身新鮮的糸島鰆切成薄片,帶有淡淡的海洋香氣。刺身的質地鮮嫩,入口即化,讓人感受到食材的原汁原味😍😍😍🤩鰯魚伴明太子味道層次豐富❤️❤️鰯魚的鮮嫩肉質和明太子的鹹香風味相輔相成,帶來一種獨特的享受😎😎🤩汁燒牛舌肉質鮮嫩多汁,咬上一口即可感受到其豐富的肉汁和獨特的口感👍👍👍🤩串燒雞心、串燒雞腿肉和串燒雞肝都烤得恰到好處,外層酥脆,內裡鮮嫩多汁。每一口都能感受到肉質的鮮美和燒烤的香氣,令人食指大動。🤩湯底燒冬菇椎茸充滿了冬菇和椎茸的香氣,冬菇好腍,好入味🥰🥰🤩串燒紫菜鷄
呢間餐廳食蠔真係好正啊😍😍😍

🤩糸島鰆刺身

🤩鰯魚伴明太子

🤩汁燒牛舌

🤩湯底燒冬菇椎茸
充滿了冬菇和椎茸的香氣,冬菇好腍,好入味🥰🥰

🤩串燒紫菜鷄柳
紫菜香,鷄柳正,相互襯托,口感細膩,帶來一種獨特的風味。這道菜的烤製技巧非常巧妙,使得紫菜保持了其脆脆的口感,與鷄柳的嫩滑形成一種絕妙的對比🙌🏻🙌🏻
冷盤🦪時令生蠔 (岩牡蠣)呢個生蠔真係不得了☺️ 俾佢嘅鮮甜驚喜到有得選擇加🌶🍋辣檸檬或者🍋檸檬汁雖然唔加已經好好食🌟🌟🌟🌟🌟🌟🤍冷豆腐香濃豆味🥴滑潺潺😎配上木魚同埋蔥花好開胃☺️🌟🌟🌟🌟🪵🐙山芋明太子鐵板燒呢個係店長推介👨🏻‍🍳真係幾好食淮山嘅清甜味😳配上明太子嘅鹹香🤤裏面仲有新鮮煙靭嘅八爪魚片🐙全部材料放喺鐵板燒上面升華左🙈好香好味道🌟🌟🌟🌟🌟串燒揀左特色少少☺️🐓免治雞肉棒🪿配鵝肝醬🍢紫菜卷雞柳🍗配海膽醬🥓牡蠣五花肉卷🦪份量好岩女士🥰味道各有特色😎 賣相同味道都好出色🌟🌟🌟🌟🐟☁️栃尾油炸豆腐伴魩仔魚個豆腐炸得好酥脆💥個油香非常之特別🥳絕對會令你一試難忘🐟上面嘅蔥花同埋白飯魚仔偏向清淡😇令成道菜增添左一份清雅嘅感覺🌟🌟🌟🌟甜品🌰🧁自家製法式栗子蛋糕非常之signature🥹 由佢製作嘅過程到佢上碟嗰刻都非常精彩🤤越睇就越想食❤️雪糕上面🍨🍰👨🏻‍🍳現場用日本嘅甜栗子壓出幼絲鋪滿一座小山🌰🗻 喺旁邊放上栗子🍯真係好精緻 😍 味道一啲都冇辜負到佢嘅外表🤩 超級甘甜嘅栗子味😎同個雪糕仲有鬆軟嘅餅底🥰 完完全全係一個高級嘅味覺之旅🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍮北海道牛奶布丁🍯配焦糖醬香滑而且充滿奶香味嘅🐮北海道牛
冷盤
岩牡蠣

🦪時令生蠔 (岩牡蠣)
呢個生蠔真係不得了☺️ 俾佢嘅鮮甜驚喜到
有得選擇加🌶🍋辣檸檬或者🍋檸檬汁