2018-03-21 87 瀏覽
鼓燥、默然、不以為然的目光交匯於煩囂的十字路口,被一輛又一輛倏然而過的汽車輾開,再重新聚焦,投向彼岸的訊號燈。紅綠交替,一觸即發,中板的「㗳、㗳、㗳、㗳」換成快板的「的的的的的」,各方行人配合着新樂章的節奏,加緊步伐一湧而上,再四散到各岸。有一個男生執起一個女生的手,漠視身旁匆匆而去的人羣,陶醉在兩人的華爾茲裏,猶然漫步至對面的路口,拐入轉角的山道。路上有家裝潢古樸的小店。黑實的橫匾下是整齊排列的四方玻璃窗,店內眾生相一覽無遺:和靄暖燈下,客人邊談笑邊咬一口大塊兒的炸豬排,吧枱後的廚子振臂舞手做料理。兩人踏進小店,走到吧枱一側,坐下,接過點菜紙就在上面圈圈畫畫。男生叫了個避風塘豬排飯($60),女生要了個話梅花雕豬手撈粗麵($50)。寫好了,就遞給店員。女生看到店員和廚子的黑色制服上寫的白色字句「我們都是食豬大的。」,樂得「嘻嘻」一笑,挨近男生,在他耳邊訴說自己看到的。男生打趣道:「我們都是豬才對吧?」女生暗地裏被逗樂了,但仍擺出一副「不好笑」的模樣,翻了一下白眼,伸手輕拍男生一下。上菜了。男生的避風塘豬排飯散發陣陣蒜香,他啃了一口厚實的香脆豬排,那股香辣先是輕輕燙了他的舌尖一下,然後

上菜了。男生的避風塘豬排飯散發陣陣蒜香,他啃了一口厚實的香脆豬排,那股香辣先是輕輕燙了他的舌尖一下,然後隨着他吞嚥,火舌燃燒到喉嚨去了。這時,男生喝了一口可樂,瞬間把火滅掉,真爽!

女生默默吃着她的豬手撈粗。好吃,吃每一口的豬手,都像在跟一個嫩滑豐盈的嘴唇接吻……想到這裏,她的臉「刷」地一下子變得紅通通了。她趕緊低下頭,多扒幾口粗麵,不想讓人看到她那比豬手還紅的臉頰,誰知吃太急了,嗆了一下。男生見狀,輕拍她的背,說:「別急,沒人跟你搶。」

「我、我知道啊,只是……太好吃而已。」這倒不假,那撈粗麵的醬油可是香中帶點甜的,跟豬手配搭得很適切;另加的鹵蛋也是用心醃製的。

盤子見底了。兩人喝完剩下的可樂,抹抹嘴巴,從座上起來結算去。「盛惠127元。」

他倆滿足地步出玻璃門,在山道上繼續未完結的小步舞曲。

「好吃。」
「嗯,再來吧。」
話梅花雕豬手撈粗
避風塘豬排飯
話梅花雕豬手撈粗
避風塘豬排飯
1.肉燥汁秘製豬扒飯+煎蛋($54+$7)豬扒真係超級大塊又厚肉😱😱😱,女仔多數食唔晒,加上濃郁嘅肉燥汁,令成件事生色不少,不過肉燥就肥豬肉就比較多啦,但的確係幾香,加埋隻煎蛋,就更正啦!🤤🤤🤤彤樂評分:9/102. 柚子蜜豬扒($60)(期待限定)酸酸甜甜嘅柚子同厚切豬扒原來幾match,柚子完全可以減低豬扒嘅油膩感同罪感😁,食晒都唔覺肥!不過我都係鍾意之前嘅避風塘豬扒飯多D😂彤樂評分:8.5/103. 沖繩豬軟骨撈粗麵+炒滑蛋($56+10)撈麵偏身,所以加隻炒滑蛋會好好多,口感濕潤度好D,豬軟骨幾軟腍,但唔夠滑,同豬扒相對失色D啦!😕彤樂評分:7.5/104. 炸芝麻雞翼($26)雞翼炸到好香口,唔會多油分又唔少好辣,食落好甘香又肥美,芝麻同炸蒜令平凡嘅雞翼更好食。😋彤樂評分:8.5/10
1.肉燥汁秘製豬扒飯+煎蛋($54+$7)
彤樂評分:9/10
柚子蜜豬扒

2. 柚子蜜豬扒($60)(期待限定)
彤樂評分:8.5/10
柚子蜜豬扒

3. 沖繩豬軟骨撈粗麵+炒滑蛋($56+10)
彤樂評分:7.5/10
沖繩豬軟骨撈粗麵+炒滑蛋

4. 炸芝麻雞翼($26)
彤樂評分:8.5/10
2018-03-14
  • 肉燥汁秘製豬扒飯
2018-03-21 89 瀏覽
我對這間餐廳非常失望。因為工作關係,我常在銅鑼灣進餐,亦曾光顧炊豕店的舊舖。沒錯,新舖的食物味道更勝以前,但可惜的是,一點人情味也沒有。上週末下午兩點,我在店門外一個人排隊等兩個位。等了半句鐘,朋友還差一點才扺達,已到我在隊頭。跟店員示意兩位,換來一句,要齊人先可入座。我跟店員說朋友快到,問可否先入座,會立即點兩人的餐。因為我要餓昏了。店員沒有理會我,只招待後面的客人。當然,後面的人也沒跟我客氣。為什麼現在的店舖都變得如此不近人情?
我對這間餐廳非常失望。

為什麼現在的店舖都變得如此不近人情?
2018-03-19 270 瀏覽
呢一日黎到銅鑼灣工作,做完野第一時間緊係醫肚啦黎到加路連山道見到呢度有好多食店, 即時胃口大開!!無幾耐見到有條長長嘅人龍, 原來係一間食豬扒飯嘅舖頭都好耐冇食過豬扒飯, 一於排隊試下佢有幾架勢先。我地大概等咗3個字就入得, 繁忙時間黎講都算快。大大個店名炊豕店店內人頭湧湧,座無虛席,地方唔大,要搭臺牆上有句可愛嘅slogan "我們都是食豬大的"我地分別叫咗個秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵($54)+滷蛋($7)、沖繩豬軟骨飯($56)、炸芝麻雞翼($26)炸芝麻雞翼($26)雞翼落咗類似七味粉嘅調味粉,辣辣地幾惹味不過略為細隻咗啲,如果多兩隻就好啦。沖繩豬軟骨飯($56)估唔到會用蓮藕做配菜咬落幾爽口喎!而主角豬軟骨就十分之腍同埋入味,冇牙人士都食到套餐配嘅白飯係珍珠米,幾有咬口P.S. 另外幾欣賞佢有得揀少飯,可以減$1架!啱哂細食同唔浪費之人,抵讚呀!秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵($54)又一驚喜,估唔到豬扒都可以撈粗,而且配肉燥汁,幾特別!豬扒好大塊有四切件,一樣都係好鬆軟,食落唔會"鞋烚烚",仲有陣新鮮炸出黎嘅油香味我地仲加配咗一隻滷蛋($7),同一般食到嘅差唔多,不過佢地比較入味,
呢一日黎到銅鑼灣工作,做完野第一時間緊係醫肚啦
黎到加路連山道見到呢度有好多食店, 即時胃口大開!!
無幾耐見到有條長長嘅人龍, 原來係一間食豬扒飯嘅舖頭

大大個店名炊豕店

店內人頭湧湧,座無虛席,地方唔大,要搭臺

牆上有句可愛嘅slogan "我們都是食豬大的"

炸芝麻雞翼($26)
雞翼落咗類似七味粉嘅調味粉,辣辣地幾惹味
不過略為細隻咗啲,如果多兩隻就好啦。
炸芝麻雞翼

沖繩豬軟骨飯($56)
估唔到會用蓮藕做配菜
套餐配嘅白飯係珍珠米,幾有咬口

沖繩豬軟骨飯

秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵($54)
我地仲加配咗一隻滷蛋($7),同一般食到嘅差唔多,不過佢地比較入味,食完仲想再食!
而個人認為撈麵好食過塊豬扒,粗麵唔會煮得過硬或者過腍,索咗肉燥汁之後更好味,唔會過咸,推介呀!!

秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵

跟餐飲品都幾多選擇,雖然都係大路野,我地就揀咗蘋果汁同熱蜂蜜柚子,兩款都好味!不過如果大杯就更好啦

熱蜂蜜柚子, 蘋果汁

餐單
題外話/補充資料: 可能多人等候同係繁忙時間嘅關係,店員見您食完最後一啖就即刻收碗,行動好迅速,如果可以稍為可以坐幾分鐘休息一陣就更好,不過都明白店舖想多啲客人食到佢地嘅美食,所以問題不大。
2018-03-16
15 分鐘 (堂食)
秘製豬扒(肉燥汁)撈粗麵
熱蜂蜜柚子, 蘋果汁
今日陪人去左港島一日遊,先去上環睇中醫,再落銅鑼灣apple store 同灣仔電腦城整電腦,搞完一大輪都接近晚飯時間七點幾,諗諗下食咩好果陣突然發覺之前上網睇過一間食豬扒好出名又性價比高嘅餐廳,就係炊豕屋啦!! 決定去試試佢🤤可能仲算早,未算太多人排隊,排左大約三個字左右就入到去了,入面地方雖然有少少狹窄,但係裝修其實幾有舊式日本野mix 香港嘅風味。我地叫左個招牌秘製豬扒飯配肉燥汁加太陽蛋,塊炸豬排厚切得黎唔會柴,做得出外脆內juicy 嘅口感,加埋煎得微焦嘅太陽蛋同埋肉燥汁十分送飯,唔洗十分鐘就清晒👍👍另外再叫左個話梅花雕豬手配撈粗麵加滑蛋,豬手醃得入味得黎keep 到口感膠質易咬,配埋嫩滑蛋同埋用左類似滷水汁調味嘅撈粗麵同樣十分惹味。 至於小食芝麻雞翼表現不過不失,尚算肉質嫩滑。飲品方面叫左樽裝蘋果汁同埋熱柚子蜜,為濃味食物refresh 一下。

至於小食芝麻雞翼表現不過不失,尚算肉質嫩滑。

2018-03-18 248 瀏覽
說起炸豬排,一定想起台灣的夜市雞排,每次去台灣都一定要吃個夠,麵衣酥脆香口,豬扒入口鬆化,相信無人不愛,咬了一口,就很難停下嘴。朋友向我推介這家人氣高企的台式炸豬排飯,豬扒愛好者一定要試一試。晚上六時多,等候了一會兒就入座。店內不大,裝潢簡樸,走台式閒適風格。設有吧台和雙人座位,座位於與座位之間狹窄,不過顧客吃完就買單走人,翻桌率很高。每位最低消費$40,主要提供炸豬排、豬手和豬軟骨等,再配白飯或麵,可另外配雞蛋、午餐肉等。此外還有小食如雞翼、炸魚蛋、豆芽等。⭐️秘製豬扒(肉燥汁)$54份量很足夠,價錢很合理。只看賣相的話,比起一般的台式豬扒,這豬扒不算非常吸引,沒有厚脆的炸皮,因為麵衣較薄,沒有上炸粉,應該只沾粟米粉漿炸。麵衣出奇地香脆,豬扒很鬆化,就連肉燥汁也不俗,米飯吸滿鹹香可口的肉燥汁,令人忍不住一口接一口地吃!⭐️話梅花雕豬手 撈粗麵$50豬手很入味,味道很夠,而且肉很嫩,配上粗麵和炸末,很有新鮮感,因為平時很少吃粗麵,想不到粗麵吃起來非常彈牙呢!⭐️炸芝麻雞翼$26雞翼同樣香脆,惹味可口,喜歡炸物的可以一試。⭐️滷水雞翼$20滷水雞翼也很入味,不過連續吃了那麼多雞翼,實在有點吃不下

⭐️秘製豬扒(肉燥汁)$54

⭐️話梅花雕豬手 撈粗麵$50
話梅花雕豬手

⭐️炸芝麻雞翼$26
雞翼同樣香脆,惹味可口,喜歡炸物的可以一試。

滷水雞翼

⭐️滷水雞翼$20
滷水雞翼也很入味,不過連續吃了那麼多雞翼,實在有點吃不下了,哈哈!

⭐️熱蜂蜜柚子$5
蜂蜜柚子只需要$5一杯,實在很便宜呢!

▫️想不到銅鑼灣有一家有水準的台式小店,環境雖然一般,但這家店的炸豬扒的確有水準,價錢也合理。
2018-03-12
5 分鐘 (堂食)
2018-03-17 122 瀏覽
假日過黎銅鑼灣行街, 人非常多, 所以搵食專員帶我黎左呢間豬扒店食晚餐.行黎呢邊果然無咁多人, 是晚唔洗排直入.炊豕店必食豬扒飯, 門口係咁寫, 不過睇下點餐紙, 其實都無其他肉選擇, 祗有獨豬一味.別無他選, 就揀左秘製豬扒配肉燥汁54蚊剩係塊豬扒既份量都幾大, 覆蓋成個碗, 白飯就唔係太多, 再搭2條菜, 好簡單既配搭, 有點飯堂食飯feel.先食豬扒, 外面炸得脆既, 不過好油, 一路食凍左更油, 食左兩塊已經開始有濟既感覺, 可能太肥膩.而肉質不算軟腍, 又未至於硬, 結實的, 不過無肉香味, 祗能靠肉燥汁果D味.食過一次就夠, 唔覺有咩特別, 排隊食有D浪費時間.
行黎呢邊果然無咁多人, 是晚唔洗排直入.
別無他選, 就揀左秘製豬扒配肉燥汁54蚊
食過一次就夠, 唔覺有咩特別, 排隊食有D浪費時間.
2018-03-15 191 瀏覽
上個星期同朋友行完銅鑼灣,就係附近搵下有d咩好食又唔太貴既選擇。行到去南華會附近見到有間平平地食豬扒飯既就入去試下啦。一入到去地方唔太大,但贏左整潔同有個吧枱位,可以好似食鐵板燒咁睇住佢地整。叫野食個時我同個frd就叫左個招牌豬扒飯,豬軟骨飯+厚切午餐肉同滷水雞翼。先講下個招牌豬扒飯,塊豬扒大大塊唔講,炸完之後仲好嫩滑多汁,完全唔會老😋豬軟骨飯同樣多汁,而且豬軟骨都煮到好”林”好入味。另外加既厚切午餐肉真係好大塊,而且係炸既方式去整,食落別有一番特色😋滷水雞翼食落都好入味。整體黎講,依家間就非常值得再去,大件夾抵食唔講,員工服務態度都幾好。抵讚👍🏻抵食😋

滷水雞翼食落都好入味。

2018-03-14 171 瀏覽
考完試又未夠鐘聽講座 , 就去附近食下野先喇見呢間餐廳係呢條街算係乾淨同裝修唔錯, 就同朋友b 一齊試下我叫左個咖哩豬扒撈幼麵要等10分鐘左右先有豬扒, 塊豬扒係好大好新鮮, 算係香港數一數二好味既炸豬扒, 撈麵份量都幾多, 我食左大半就飽喇我朋友叫左個沖繩豬腳, 應該都好好味我加左5蚊要柚子飲料, 我認為是必須的因為就咁食麵同豬扒會好乾呢度有3個年輕的女侍應, 動作十分快手d坐位係中學既返學位, 幾有特色, 但果刻我想坐梳化多d 我係5點半去食既 食到6點15分就開始多人喇 我估平時要排長龍本時病病地 食完豬扒後馬上喉嚨痛, 發病了
考完試又未夠鐘聽講座 , 就去附近食下野先喇

我叫左個咖哩豬扒撈幼麵

我朋友叫左個沖繩豬腳, 應該都好好味

呢度有3個年輕的女侍應, 動作十分快手
d坐位係中學既返學位, 幾有特色, 但果刻我想坐梳化多d

本時病病地 食完豬扒後馬上喉嚨痛, 發病了
2018-03-13
2018-03-11 3600 瀏覽
銅鑼灣既平民食堂, 仲要係我愛既炸豬排!!! 久仰呢間炸豬排飯店既大名好耐, 但一直都得閒試, 只能望住朋友既食物相流哂口水咁, 今次趁假期黎食食佢, 果然不枉我期待左咁耐!!!!! 位於銅鑼灣甜品美食區既加里連山道地段, 食完豬排飯仲可以食甜品雪糕添~ 雖然餐點選擇唔多, 不過貴精不貴多, 主打既炸豬排已經夠做~ 心郁郁想試避風塘口味, 餐牌寫係期間限定, 但因為想試真啲本身炸豬扒味道, 就叫左肉燥汁~ 先來小食~~ 因為已經叫左炸豬扒, 小食就唔叫炸物了。 冷拌豆芽細細地一碟, 但裝得滿滿, 同想像中既味道有點出入, 醃酸味更平時食既涼拌冷盤更加濃味, 酸得黎又幾開胃, 豆芽新鮮爽口, 好快就清左了。 麻辣海蜇見到海蜇即刻心心眼, 雖然唔食得辣都叫左呢個, 好彩原來唔辣的, 但海蜇同樣爽脆, 有點兒幼身, 又一道令人胃口大開既小前菜 肉燥汁炸豬扒飯終於都到左主角炸豬扒啦~~~~ 實物比想像中更震撼呀! 大大塊炸豬扒, 同我塊面一樣咁大XDD 完全覆蓋左個飯! 用紅雞碗裝, 配埋紅磚牆身, 相當有風味!!炸豬扒切左三大條, 不過都係好大舊, 要大大啖咁咬, wow果然是巧juicy的
銅鑼灣既平民食堂, 仲要係我愛既炸豬排

先來小食~~ 因為已經叫左炸豬扒, 小食就唔叫炸物了。

冷拌豆芽

麻辣海蜇

肉燥汁炸豬扒飯

終於都到左主角炸豬扒啦~~~~
用紅雞碗裝, 配埋紅磚牆身, 相當有風味!!

炸豬扒切左三大條, 不過都係好大舊, 要大大啖咁咬, wow果然是巧juicy的呢!!!
豬扒本身處理得好, 保持到肉質爽滑嫩稔口感之餘又唔會醃得過度, 因過份醃製而無肉感咁得個淋字既豬扒實在食得太多, 呢到完全無, 另一個出色位係炸皮平均同時薄身, 成塊都係咁脆卜卜, 唔會得個邊脆咁無癮
, 炸漿自身味道唔會過濃而蓋過豬肉味, 重點係炸得乾身清爽,各方面都有水準, 難怪人人都讚!!
唯獨係切得太大舊進食時有點狼狽啊~

肉燥汁飯同樣係令人食唔停口!! 肉燥汁既肉燥粒好細粒, 量唔多, 但個汁唔會稀巴巴咁, 用黎餸飯真係一流呀!!!
本身唔愛食飯既我都想清哂每粒飯, 好滿足喔。

呢個味道只係需要五十幾蚊, 就算要我過海都抵食, 不過就坐得比較窄D, 香港就是速食文化嘛, 哈哈。

2018-03-06 211 瀏覽
朋友約食飯, 佢話帶我黎呢間餐廳試下, 睇網上評論好似幾好, 又試下囉.人都幾多, 坐得好迫下, 唔太舒服, 都係比人食快飯既餐廳, 要拿拿聲食完走人.款式都係以豬為主, 豬扒, 豬軟骨, 愛牛者不合.唔知揀咩好就要個最普通既秘製豬扒, 食物一上枱, 塊炸豬扒係好厚而大, 差唔多遮蓋成個碗, 睇落表面都好油下. 先試試味, 個皮回左潮, 淋左唔脆, 而且口感較油.  D肉好厚但食落較硬實, 有D乾, 而且無咩肉味, 味道祗靠個肉燥汁, 而且偏咸.成碗無特別較單調, 餐廳位置較偏, 唔洗特別行過黎食.

款式都係以豬為主, 豬扒, 豬軟骨, 愛牛者不合.
成碗無特別較單調, 餐廳位置較偏, 唔洗特別行過黎食.
用餐優惠
試食活動
2018-03-06 312 瀏覽
之前食過一次 對呢到嘅大大塊炸豬扒 念念不忘呀🙈再去銅鑼灣 必定要再次到訪😝今次係食晚飯 所以人很多 要排隊排隊同時可以諗定食咩 到自己個時 就可以馬上落order 朋友order嘅沖繩豬軟骨飯 $60份量不少喎 仲有白蘿蔔添我食左一舊 味道夠嘅 不過略嫌肉韌左少少秘製豬扒飯 配肉燥汁 $58諗左好耐 究竟食期間限定嘅避風塘豬扒飯 定呢個好見隔離枱食緊避風塘 也太熱氣吧🙈所以食返秘製🙈豬扒好大塊 熱辣辣 香脆👍🏻 水準keep得到喎最後order 左椒鹽炸魷魚食炸粉好薄的 魷魚爽口👍🏻 如果有酒飲 就頂呱呱了
之前食過一次 對呢到嘅大大塊炸豬扒 念念不忘呀🙈

炸粉好薄的 魷魚爽口👍🏻
如果有酒飲 就頂呱呱了

秘製豬扒飯
2018-03-06 145 瀏覽
「豬扒」指很肥的女生。例句:「你再唔減下肥遲早變豬扒!」的而且確, 銅鑼灣美食林立, 怎有不食的理由?又一罪惡推介「炊豕店」!食店標榜:「我們都是食豬扒大的。」座落於希雲街, 食客總是源源不絕。開放式廚房設計, 本以為會油煙滿佈, 卻出奇地零油煙。牆上掛上特色插畫。有誰可以告訴我,這是甚麼?定期推出「期間限定」美食。辣味海蜇 $18必食度⭐⭐⭐⭐⭐飯前小食, 甜甜辣辣份外開胃。避風塘豬扒飯(期間限定) $60 / 煎蛋 $7必食度⭐⭐⭐⭐⭐避風塘風味配搭白飯, 味道意想不到的突出, 必食之選。傳說中的流心濃邊煎蛋, 條邊堅脆。一指厚豬扒, 表皮爆脆、肉嫩多汁。肉質接近雞扒般的滑。

食店標榜:「我們都是食豬扒大的。」

座落於希雲街, 食客總是源源不絕。

開放式廚房設計, 本以為會油煙滿佈, 卻出奇地零油煙。

牆上掛上特色插畫。

有誰可以告訴我,這是甚麼?

定期推出「期間限定」美食。

辣味海蜇 $18
必食度⭐⭐⭐⭐⭐
飯前小食, 甜甜辣辣份外開胃。

避風塘豬扒飯(期間限定) $60 / 煎蛋 $7
必食度⭐⭐⭐⭐⭐
避風塘風味配搭白飯, 味道意想不到的突出, 必食之選。

傳說中的流心濃邊煎蛋, 條邊堅脆。

一指厚豬扒, 表皮爆脆、肉嫩多汁。肉質接近雞扒般的滑。
2018-03-05 166 瀏覽
Hogology has been around since late 2013.They used to be round the corner where the shop was smaller and cramped.It didn't appeal to me before because it was just fried pork chop on the menu.Recently, I saw photos of Typhoon Shelter style porkchops so I decided to go because it looked really good paired with noodles.Tried the porkchop with rice and noodles.The rice would have been good but they put sweet sauce on it which ruined it for me but the noodles were a fantastic pairing.The porkchop was
The porkchop was juicy and the texture was soft like chicken, it was full marks in terms of taste but it was a bit fat compared to the one my friend had.

2018-03-04 12820 瀏覽
一直以來都對豬扒有莫名的抗拒感,全因其乾韌粗糙的形象深入我心,不是被「鬆肉粉」醃製至軟腍無味就是比鞋底更加硬實。若非朋友多番極力慫恿,指銅鑼灣有間餐廳的炸豬扒飯定必令我刮目相看,大概至今——或甚永遠——我對豬扒的感覺就只會有厭惡與抗拒。朋友帶路來到丹麥餅店附近,看到餐廳招牌才發現原來他口中所指的就是「炊豕店」,老實說早於多年前便已經不時聽聞其炸豬扒非同凡響,久仰大名卻是這次才首次光顧餐廳面積不算太大,座位之間比較狹窄但整潔乾淨;而餐牌除了有各種豬類主食外亦有少量小食和飲品,以寫紙下單的方式每人分別填寫一張點餐紙由於被「期間限定」四字所吸引,我點了一個避風塘豬扒飯($60),配料可以任意自由添加,三心兩意之下結果還是把我喜愛的煎蛋($7)、炒滑蛋($10)和肉燥汁($7)全都一併選擇豬扒飯送達之時,除了被其巨大無比的份量所震懾之外,更留意到餐廳早已貼心地將醬汁分開另上,並將滑蛋置於炸豬扒之下,將任何水分對炸豬扒脆度的影響減至最低炸豬扒外皮透薄而酥脆,絕無半點厚粉累累之感;肉質軟嫩又不失彈性,肥瘦均稱得有如豬頸肉一樣;而避風塘獨有的炸蒜粒更倍添口感,辛香而不嗆喉;值得一提的是炒滑蛋的確名乎

避風塘豬扒飯
炸豬扒外皮透薄而酥脆,絕無半點厚粉累累之感;肉質軟嫩又不失彈性,肥瘦均稱得有如豬頸肉一樣;而避風塘獨有的炸蒜粒更倍添口感,辛香而不嗆喉;值得一提的是炒滑蛋的確名乎其實地嫩滑,而煎蛋更是應記一功,竟然做到連大部分茶餐廳都無法掌握的「燶邊」
肉燥汁
肉燥汁當中的肉粒以脂肪為主,入口即化,份量之多更是足以伴以整碗白飯有餘。

秘製豬扒撈幼麵(咖哩汁)
朋友則點了秘製豬扒撈幼麵配咖哩汁($58)炒滑蛋($10),偷偷挾了一件豬扒和少許幼麵,個人覺得我的避風塘豬扒更加香脆惹味,而撈幼麵則是類似豉油王炒麵一樣,條條分明。
咖哩汁
咖哩汁並非一般即食日式咖哩,辛辣濃稠而且真材實料。

在網上看到不少食客認為炊豕店的水準大不如前,尤其是自搬遷後食物質素有所下降;雖然這是我首次光顧炊豕店,沒有資格評論是否屬實,但可以肯定的是:如朋友所說一樣,我的確因為這一頓飯而對豬扒刮目相看
避風塘豬扒飯
秘製豬扒撈幼麵(咖哩汁)